فهرست مطالب

Contemporary Islamic Studies - Volume:3 Issue: 2, Summer-Autumn 2021

Journal of Contemporary Islamic Studies
Volume:3 Issue: 2, Summer-Autumn 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/04/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرسول آهنگران*، دیبا مدنی زاده صفحات 151-162

    تروریسم، اقدامی است که خشونت و ترس، ماهیت و حاصل آن را تشکیل می دهد. صرف نظر از اشکال تحقق این عمل در گذشته، این عمل در دوران حاضر، با بهره گیری از علوم و فنون پیشرفته و به مقتضای دوران معاصر، اشکال جدیدی به خود گرفته است که ضرورت پیش بینی و استقرار راه کارهایی مناسب و مطلوب برای مقابله با آن را خاطرنشان می سازد. جمهوری اسلامی ایران، یکی از قربانیان تروریسم داخلی و خارجی، براساس آموزه های شرع مقدس، قانون اساسی، قوانین ملی و اسناد بین المللی در مبارزه با تروریسم، راهبردهایی ویژه برای رویارویی با آن در پیش گرفته است. این نوشتار، به بررسی و تحلیل راهبردهای حقوقی و به عبارت روشن، تقنینی ایران در برخورد با مظاهر تروریسم می پردازد.  نتیجه به دست آمده این است که گزاره های ضدتروریستی ایران، به میزان عمده ای برگرفته از موازین و یافته های شرع مقدس است؛ هر چند به کلی از یافته های حقوق بین الملل نیز به کنار نیست. تحول در عملکرد تروریست ها، ایجاب می کند که دولت ایران، با الهام از اسناد و الزامات بین المللی، با اشکال جدید تروریسم و زمینه های شکل گیری و تقویت آن برخورد کند و در نظم تقنینی خود، به تحولی دست یابد و راهبردهای خود را در این زمینه، بیش تر سامان بخشد.

    کلیدواژگان: تروریسم، راهبردهای ضدتروریستی، محاربه، نظم و امنیت
  • مرتضی رحیمی* صفحات 163-174

    گرچه اسلام همه احکام مساجد را بر معابد جاری نمی کند، در بسیاری از موارد معابد اهل کتاب را به دیده مساجد می نگرد؛ از این رو، نماز خواندن مسلمان در معابد اهل کتاب را صحیح می داند. توصیه قرآن به بزرگداشت و تعظیم شعایر خداوند، از جمله معابد اهل کتاب به دلیل روایات و وحدت ملاک، شامل حرم های پیامبران و ایمه (ع) نیز می شود. استفاده از معابد اهل کتاب برای تغلیظ سوگند در مواردی مانند لعان و نیز باطل دانستن نکاح موقت مرد مسلمان با زن مسیحی که طلاق ازدواج قبلی وی در دادگاه صورت گرفته نه کلیسا، نشان می دهد که اسلام، به اعتقاد اهل کتاب درباره معابدشان احترام می گذارد. با توجه به آیات قرآن، مسجد در دو معنای عام و خاص به کار رفته است. کاربرد آن در معنای عام، معابد اهل کتاب را نیز شامل می شود. کاربرد مسجد در معنای خاص آن، همان معنای عرفی و مشهور نزد مسلمانان را دارد.

    کلیدواژگان: بزرگداشت، تخریب، مسجد، معابد
  • وحید دهقانی فیروزآبادی*، محمد بنیانی صفحات 175-187

    اگرچه علامه مجلسیدر مجلدات مختلف کتاب بحار، به طور مستقل در صدد نگارش کتاب اخلاقی و بیان نظام اخلاقی منسجمی نبوده، با بررسی مباحثی که وی در ذیل آیات و روایات بیان کرده است، نظام اخلاقی جامعی به دست می آید. در این نظام علاوه بر تاکید بر نقش عقل در تبیین آموزه های علمی و عملی اخلاق و تبیین فضایل اخلاقی، در تبیین مبادی نفسانی افعال و ابعاد مختلف اخلاقی و تربیتی، توجه ویژه ای به نقش اساسی دین نیز شده است، به گونه ای که نمودار کامل و جامعی از فضایل و اصول اخلاق اسلامی به دست می دهد؛ از سوی دیگر، اندیشه های فلسفی- اخلاقی مسکویه نیز در نوع خود بسیار نیرومند و حکیمانه اند و تلاش وی برای تبیین مبادی و مبانی تصوری و تصدیقی اخلاق و هم چنین هماهنگ کردن بین آموزه های فلسفی اخلاق یونانی و اخلاق اسلامی و تبیین فضایل چهارگانه اخلاقی و انواع و اجناس آن ها مطابق با مبانی و مبادی دینی، از قوت علمی و اتقان و جامعیت خوبی برخوردار است. این نوشتار، به بررسی تطبیقی مبانی و آرای اخلاقی علامه مجلسیدر بحارالانوار و ابوعلی مسکویه با محوریت تهذیب الاخلاق اختصاص دارد. سپس با تحلیل این دو رویکرد اخلاقی، مواضع وفاق و خلاف و کاستی ها و مزیت های هر کدام در تبیین نظام اخلاقی اسلام بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: اخلاق، سعادت، فضیلت، مجلسی، مسکویه
  • مجید معارف، راضیه مظفری* صفحات 189-204

    صبحی منصور، در کتاب القرآن و کفا مصدرا للتشریع الإسلامی، سعی دارد با استناد به قرآن، کتاب خدا را به عنوان تنها منبع تشریع اسلام معرفی و عدم حجیت «سنت» را نیز اثبات کند. به ادعای او، از آیات قرآن استفاده می شود قرآن، کتابی کامل و جامع حقایق بوده که در امر هدایت، خود را کافی اعلام کرده و مردم را از مراجعه به غیر خود بازداشته است. به نظر صبحی منصور، ظنی الصدور بودن احادیث و سیاست نهی از کتابت حدیث توسط پیامبر اسلام(ص)، قرینه دیگری بر قرآن بسندگی در تشریع و نفی حجیت سنت است. اما به نظر می رسد وی در تحقق و تایید نظریه قرآن بسندگی، به برخورد گزینشی آیات و تفسیرهای نامناسب با سیاق و نیز تغافل از نصوص دال بر حجیت سنت و احیانا توجیهات نا متعارف آن ها اقدام کرده است.

    کلیدواژگان: قرآن بسندگی، حجیت سنت، حجیت حدیث، جامعیت قرآن
  • مهدی سلیمانی آشتیانی* صفحات 205-218

    برخی معتقد هستند که حدیث پژوهی ابن ابی جمهور احسایی در قرن نهم و نوع عملکرد علمی وی، زمینه ساز  مکتب اخباری گری در سده های بعدی شد و با این تحلیل، احسایی را در جریان نص گرایان و عقل ستیزان جای داده اند. این مقاله، سعی دارد با بازخوانی نوع نگاه او به عقل به عنوان مهم‏ترین شاخص جدایی نص‏گرایی و عقل‏گرایی، و با استناد به شواهدی از آثار کلامی، فقهی و حدیثی احسایی، او را از جرگه نص‏گرایان خارج کند و پیش تازی او برای اخباری گری را نقد نماید. پس از شرح حال و آثار ابن ابی جمهور، تاثیرپذیری وی از مکتب کلامی حدیثی حله و آراء فلاسفه، اعتماد به عقل در عقاید و عقل عملی، توجه به رابطه عقل و شرع و توجه به دلیل عقل به عنوان یکی از ادله احکام، از شواهدی است که برای عقل گرایی ابن ابی جمهور و جدایی او از اخباریان طرح شده است. روش تحقیق در این نوشتار اسنادی، توصیفی و تحلیلی است که با استفاده از متون مختلف اسلامی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: عقل، نص، ابن ابی جمهور احسایی، المجلی
  • مینا شمخی* صفحات 219-230

    با فرض صدور الفاظ متن از سوی خداوند و بافرض آن که متن قرآن و کتاب مقدس دارای قرایت ها و نسخه های مختلف باشد، این پرسش پدیدار می شود که معنای کدام قرایت و کدام نسخه را می توان معتبر و مطابق با مراد خداوند دانست. توجه به قرایت ها و نسخه های مختلف از متن قرآن و کتاب مقدس، تاثیر بسزایی در فهم این متون دارد. از این رو نوشتار حاضر، موضوع قرایت ها و نسخه ها را ابتدا در قرآن و سپس درکتاب مقدس به بحث خواهد گذاشت. نتیجه آن که اختلاف قرایت در متن عهد عتیق و قرآن، به جهت استفاده نکردن از اعراب و مصوت بوده و این امر در قرآن بیش تر واقع شده است. اما بحث نسخه ها در کتاب مقدس به شدت مطرح است؛ زیرا قانونی شدن عهد قدیم و عهد جدید برخلاف قرآن، فرآیند تدریجی داشته است.

    کلیدواژگان: قرآن، کتاب مقدس، قرائت، نسخه، تفسیر، تورات، انجیل
  • محمدحسن بیگی*، فرهاد صبوری فر صفحات 231-244

    با سقوط خلافت عثمانی، اندیشه احیای خلافت اسلامی، از شرق تا غرب دنیای اسلام را فراگرفت؛ گویی اهل سنت که تا پیش از این، جهان بدون خلیفه را ندیده بودند، دچار بهت شدند و هر یک در گوشه ای از دنیای اسلام، به تدوین اندیشه خلافت پرداختند. إسرار احمد نویسنده سرشناس پاکستانی، از نظریه پردازان مهم این عرصه در حوزه شرقی جهان اسلام است. اندیشه او بازتاب سه جریانی بود که از آزاد، اقبال و مودودی شروع شد و تاثیر آن در یک فرآیند زمانی و ذیل اوضاع سیاسی- اجتماعی خود را نشان داد. در نوشتار پیش روی، مساله اساسی شناساندن اندیشه های اسلام گرایی و خلافت اسلامی و تحول فکری اسرار احمد در یک فرآیند زمانی و زمینه تاریخی و تبیین اندیشه سیاسی وی در این زمینه است. بر اساس روش تاریخی- تحلیلی، إسرار احمد نخست تابع افکار آزاد در ایده بازگشت به قرآن و اندیشه اصلاح فکری اقبال بود و در جهت دنبال نمودن اهداف فوق، «مرکز انجمن خدام القرآن (1972م)» را بنیان نهاد و نخستین نوشتارش نیز در همین چارچوب بود. در مرحله بعد، تاثیرات تفکر انقلابی مودودی و اصلاحی اقبال بیش تر نمایان گردید؛ لذا وی «تنظیم اسلامی (1975م)» را راه اندازی کرد. سرانجام او با بازگشت به اندیشه آزاد در جنبش خلافت و انقلاب اسلامی مودودی، «تحریک الخلافت (1991م)» را به منظور انقلاب همه جانبه و استقرار نظام خلافت تشکیل داد. مرحله اخیر نظریه سیاسی إسرار احمد، ترکیبی از نگرش سنتی اهل سنت در زمینه خلافت و شیوه های مدرن غربی درباره حکومت بود.

    کلیدواژگان: اسلام گرائی، خلافت اسلامی، اصلاحات دینی، اجتهاد
  • مینا جهانشاهی*، یحیی بوذری نژاد صفحات 245-257

    در مواجهه با چالش ها و تغییراتی که در دنیای مدرن ایجاد شده، همواره اندیشه وران مسلمان، با رویکردهای گوناگون به مساله جایگاه زنان در اسلام پرداخته و سعی کرده اند که در پاسخ به بحران تعارض و کشاکش سنت و مدرنیته، آثاری را در این حوزه تدوین کنند. در این مقاله، به اقتضای موضوع تحقیق و با روش و رویکردی اسنادی، توصیفی و تحلیلی، جایگاه زن در جامعه از منظر سید قطب (1906-1966)، ذیل رویکرد سنتی «اصل گرای اصلاحی» و نصر حامد ابوزید (1943-2010)، ذیل رویکرد متجدد «نواعتزالی اصلاحی» تحلیل و بررسی گردیده و نشان داده شده است، در حالی که متفکران اصل گرای اصلاحی، رجوع به سنت و آموزه های فرا زمانی و فرا مکانی اسلامی را به مثابه راه حل معضلات زنان مسلمان در جوامع اسلامی معاصر در نظر گرفته و با محور قرار دادن اسلام، در صدد تطبیق تجدد با سنت برآمده اند، متفکران نواعتزالی متجدد اصلاحی، با محوریت ابوزید، با «زمینه مند» و «زمانه مند» کردن آموزه های قرآنی و تقدم بخشی به مدرنیته، در پی نوسازی سنت و تطبیق آموزه های اسلامی با تجدد هستند.

    کلیدواژگان: اسلام، زن، جایگاه اجتماعی، سید قطب، نصر حامد ابوزید
  • محمد رصافی* صفحات 259-269
    «حیات» و «ممات»، از جمله واژگان پربسامدی است که از دیرباز توجه مردمان را به خود مشغول داشته است. دیر زمانی است که ذهن بسیاری از دانشمندان، فیلسوفان و اندیشه وران دینی، به کاوش و بررسی معنای این واژگان مشغول بوده است. این واژگان در قرآن نیز مکرر و به شکل های مختلف و با معانی متفاوت به کار رفته است. در این مقاله، کوشش شده تا تصویر واضحی از طرح قرآنی بالاترین مرحله حیات مطلوب انسانی که به آن «حیات طیبه» گفته می شود و بهترین شکل زندگانی انسانی است، طبق دیدگاه های علامه طباطبایی در المیزان ارایه گردد. پس از توضیح و تبیین مبانی روش جدید تفسیری المیزان، به شرح لایه های پنهان این آموزه قرآنی بر اساس اندیشه های وی می پردازیم. علامه طباطبایی، مفسر شیعی بزرگ معاصر، در نهایت به این نتیجه می رسد، افرادی که به این مرحله از حیات انسانی می رسند، نوع کاملا متفاوتی از انسان و دارای ویژگی های خاص خود خواهند بود.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، حیات طیبه، زندگی انسانی، اخلاق اسلامی، انسان شناسی قرآنی
  • محمدجواد اسکندرلو*، قربانعلی نعمت زاده، عبدالقادر محمدبلو صفحات 271-281
    مساله منشا حیات در زمین، از سوالات اساسی هستی شناسی و عمدتا مورد مناقشه بین دانشمندان علم و علمای دینی بوده است؛ از این رو، هدف اصلی این تحقیق، بررسی نظریه قرآنی و دیدگاه های علم تجربی درباره مساله منشا حیات در زمین است. در این نوشتار، ابتدا معانی لغوی و اصطلاحی برخی واژه های مهم، و سپس رابطه قرآن و علوم تجربی بررسی شده است. آیات قرآنی (از جمله آیه 30 سوره انبیاء و آیه 45 سوره نور) و نظریات مفسران درباره آن نیز بررسی گردیده است. سپس برخی از مهم ترین و مشهورترین نظریه ها و فرضیه های دانشمندان علم تجربی از جمله نظریه آفرینش ویژه، منشا آبزی، تولید خود به خودی، نظریه ابدیت حیات، نظریه تکامل و نظریه دنیای RNA و دنیای DNA بحث و تحلیل شده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی است و یافته های آن، نشان می دهد که قرآن به صورت اسرارآمیز درباره منشا حیات در زمین بحث کرده و هیچ نظریه خاصی در این زمینه نداده است. هم چنین بسیاری از نظریه ها و فرضیه های دانشمندان باستان و معاصر درباره منشا حیات با گزارش قرآنی مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: منشا حیات، حیات در زمین، تفسیر علمی، قرآن، علم تجربی
  • مهرناز گلی*، نجیم ریگی صفحات 283-294

    تفسیر ابن جوزی یا زاد المسیر فی علم التفسیر، یکی از تفاسیر نقلی روایی و واعظانه قرن ششم هجری است. این تفسیر به گفته نویسنده آن، تفسیری نه خیلی مختصر و نه خیلی گسترده از لحاظ حجم است، بلکه مابین آن ها قرار دارد؛ بنابراین این مقاله بر آن است تا روش و جایگاه تفسیر ابن جوزی را بیان نماید. تفسیر زاد المسیر،خلاصه‏ای از تفسیر بزرگ وی به نام المغنی فی تفسیر القرآن است که جمیع آیات قرآن را شامل می شود. سبک غالب بر این تفسیر، نقلی و روایی و برگرفته از روایات پیامبر(ص)، صحابه و تابعین است. وی در تفسیرش با دادن اطلاعات کلی درباره سوره از قبیل نام، فضیلت، نزول و عدد آیات آن آغاز می‏کند؛ سپس اسباب النزول، لغت و شواهد بر آن، معنای کلمه و اقوال مفسران در آن مورد را به خوبی نقل می‏نماید. بعد از آن به احکام برگرفته از آیه، ناسخ و منسوخ و قرایات می‏پردازد. تفسیر ابن جوزی، جایگاهی مهم در میان تفاسیر قرن ششم هجری اهل سنت دارد.

    کلیدواژگان: تفسیر، زاد المسیر فی علم التفسیر، روش تفسیری
  • سعید نظری توکلی* صفحات 295-306

    براساس آموزه های قرآنی، مادر موظف است تا 21 ماه پس از تولد، به نوزاد خود شیر دهد. با این حال، روشن است که کودک افزون بر تغذیه با شیر مادر، به مراقبت های خاصی در دوره شیرخوارگی نیز نیاز دارد. این مراقبت ها، در حالت عادی، شخصی انجام می دهد که بیش ترین رابطه عاطفی و جسمی را با آن کودک داشته باشد. مساله حضانت کودک و این که چه کسی باید این مسئولیت را بر عهده بگیرد، هنگامی مطرح می شود که والدین از یک دیگر جدا شده باشند؛ اما در صورت ادامه داشتن زندگی زناشویی، والدین با همکاری یک دیگر از فرزند خود مراقبت می کنند. مسئولیت حضانت از فرزند، پس از پایان دوره شیردهی، بر عهده پدر است؛ اما مادر نیز حق دارد در صورت تمایل تا رسیدن کودک به هفت سالگی، چه کودک پسر باشد یا دختر، مسئولیت نگهداری از فرزند خود را بر عهده بگیرد.

    کلیدواژگان: مادر، کودک، حضانت، فقه اسلامی
|
  • Muḥammad Rasūl Āhangarān *, Dībā Madanīzādah Pages 151-162

    Terrorism is an act whose nature and outcome is violence and fear. Regardless of the different forms of the realization of this act in the past, it has taken new forms in the contemporary era due to the advancement of sciences and technologies. To face this phenomenon, then, it is necessary to foresee and apply appropriate and favorable measures. As a victim of internal and external terrorism, the Islamic Republic of Iran has adopted special strategies based on the teachings of the Islamic Law, the Iranian Constitution, the national laws, and the international documents to fight against terrorism. This study set out to examine and explore the legal strategies – or more particularly, the legislative strategies – used by Iran to address terrorism manifestations.  The results revealed that Iran's anti-terrorism measures are mainly taken from the rules and findings of the Islamic Law, though it partly relies on the findings of the international law. Changes in the terrorists' performance urge the Iranian government to use the international documents and obligations as a model in addressing the new forms of terrorism and their formation and enhancement grounds, bring about changes in its legislative system, and introduce more organization into its strategies in this regard.

    Keywords: terrorism, Anti-terrorist strategies, Order, security
  • Murtiḍā Raḥīmī * Pages 163-174

    Although Islam does not deem all rulings related to mosques as applicable to temples, it regards the temples of the People of the Book in most cases similar to the Islamic mosques, and so, rules Muslims’ prayer saying in the temples of the People of the Book as permissible. The Qur’ān’s recommendation to venerate the divine waymarks – including the temples of the People of the Book – also involves the shrines of the prophets and Imāms (a), as suggested by Islamic narrations and the unity of basis. The use of the temples of the People of the Book to augment oaths in cases such as mutual cursing and also the consideration of the temporary marriage of a Muslim man with a Christian woman whose previous divorce is made in the court rather than church as invalid show that Islam respects the beliefs of the People of the Book about their temples. An examination of the qur’ānic verses indicates that the word masjid has a general and specific meaning. Its general meaning (as prayer site) involves the temples of the People of the Book, while its specific meaning (as mosque) has the same meaning that is common and famous among Muslims.

    Keywords: Veneration, destruction, Mosque, temple
  • Vahīd Dihqanī Fīrūz Ābādī *, Muhammad Bunyānī Pages 175-187

    Although ‘Allāma Majlisī did not intend to write an exclusive ethical book or propose a coherent ethical system in the various volumes of his book Biḥār al-Anwār, the analysis of the discussions he has made about the qur’ānic verses and traditions provides a comprehensive ethical doctrine. In addition to emphasizing on the role of rationality  in the explanation of theoretical and practical teachings of ethics, this doctrine pays special attention to the basic role of religion in the interpretation of spiritual foundations of conducts as well as the ethical and pedagogical aspects such that it gives in a complete and in-depth overview of the virtues and principles of Islamicethics. On the other hand, the philosophical and ethical ideas of Miskawayh are also so wise and sagacious of its kind. His attempts in shedding light on imaginative and confirmatory principles of ethics, creating coherence between philosophical teachings of Greek and Islamic ethics, and explicating the four classes of ethical virtues as well as their subcategories based on religious tenets are considered scholarly, valid, and thorough. This study focuses on a comparative survey of the ethical principles and ideas of ‘Allāma Majlisī in Biḥār al-Anwār and Abū ‘Alī Miskawayh in Tahdhīb al-Akhlāq. Then, by the analysis of these two ethical approaches, it is attempted to analyze their similarities and differences as well as their pros and cons in the clarification of Islamic ethics.

    Keywords: Ethics, Blissfulness, Virtue, Majlisī, Miskawayh
  • Majīd Ma‘Ārif, Rāḍiya Muẓaffarī * Pages 189-204

    In his book Al-Qur’ān wa kafā maṣdaran lil-tashrī‘ al-Islāmī,Subḥī Manṣūr relies on the Qur’ān to try to introduce the Qur’ān as the only source of legislation in Islam and prove the non-authoritativeness of the sunna of the Prophet of Islam (s) . He claims that the qur’ānic verses reveal that the Qur’ān is a complete book that entails all truths, introduces itself as sufficient for the guidance of people, and prevents people from referring to any source other than itself. In the opinion of Subḥī Manṣūr, the presumptive nature of the issuance of traditions and the policy of Ḥadīth writing prevention by the Prophet (s) form another indication for the sufficiency of the Qur’ān for legislation as well as the negation of any authoritative role for the sunna in this regard. However, it seems that to fulfill and confirm the Qur’ānism theory, he has treated the qur’ānic verses selectively, has made interpretations that disagree with the linguistic context of the verses, has ignored the texts that point out the authoritativeness of the sunna, and probably has suggested uncommon justifications for them.

    Keywords: Qur’ānism, Authoritativeness of the sunna, Authoritativeness of Ḥadīth, Comprehensiveness of the Qur’ān
  • Mahdī Sulaymānī Āshtiyānī * Pages 205-218

    Some believe that Ibn Abī Jumhūr Aḥsā’ī‘s tradition studies in the 9th century LH and his research procedure set the grounds for traditionalism in the ensuing centuries, and so they introduce him as part of the textualist and anti-intellectualist movement. Reviewing Aḥsā’ī‘s view to intellect as the most important criterion for the separation of textulism and intellectualism based on his theological, jurisprudential, and traditional worlds, this article tries to remove him from the list of textualists and criticize the stance that considers him as the leader of traditionalism. Along with the biography and works of Ibn Abī Jumhūr, the effects of Ḥilla theology-tradition school, philosophers’ opinions, his trust in intellect in the beliefs and practical intellect domains, his attention to the relationship between intellect and Islamic law, and his consideration of intellect as one of the proofs for Islamic rules are the evidences that this article presents to prove the intellectualism of Ibn Abī Jumhūr and to distinguish him from traditionalists. The research method of this descriptive-analytical article is document analysis using various Islamic texts.

    Keywords: Intellect, Text, Ibn Abī Jumhūr Aḥsā’ī, Al-Mujlī
  • Mīnā Shamkhī * Pages 219-230

    If we assume that the textual words are issued by God and that what we call as the texts of the Qur’ān and the Bible have different readings and manuscripts, then the question that arises is that the meaning of which reading and manuscript can be taken as valid and congruent with the divine intention. Paying attention to the different readings and manuscripts of the texts of the Qur’ān and the Bible has a significant effect on understanding these texts. Therefore, the study at hand discusses the issue of different readings and manuscripts first in the Qur’ān and then in the Bible. The result is that the difference in the readings of the qur’ānic and biblical texts is due to the absence of diacritics and vowels, and this is more frequent in the Qur’ān. However, the issue of different manuscripts exists more intensely in the Bible, because unlike the Qur’ān, the legalization of the Old Testament and the New Testament has had a gradual process.

    Keywords: Qur’ān, Bible, reading, Manuscript, exegesis, Torah, Gospel
  • Mūḥammad Ḥasanbaygī *, Farhād Sabūrīfar Pages 231-244

    With the fall of the Ottoman Caliphate, the idea of reviving the Islamic caliphate spread from the east to the west of the Islamic world. It was as if the Sunnīs, who had not experienced the world without a caliph before, were astonished and each of them formulated the idea of the caliphate in the Islamic world. As a well-known Pakistani writer, Israr Ahmed is one of the most important theorists in this field in the eastern part of the Islamic world. His thought was a reflection of the three streams of thought that started from Azad, Iqbal, and Maududi, showing its influence in a period and under its socio-political conditions. In the present article, the main issue is to introduce the ideas of Islamism and the Islamic Caliphate as well as the intellectual transformation of Israr Ahmed in a chronological manner and historical context and to explain his political thought in this field. According to the historical-analytical method, Israr Ahmed first followed Azad’s thoughts in the idea of returning to the Qur’ān and the idea of Iqbal's intellectual reform. To do so, he established Markazi Anjuman for Khuddam-ul-Quran in 1972 and publicized it in his writings. Next, the effects of the revolutionary thoughts of Maududi and the reforming views of Iqbal manifested themselves in his views. He then established Tanzeem-e-Islami in 1975 and Tahreek-al-Khilafah in 1991, returning to Azad’s views and Maududi’s Islamic Revolution in order to realize an overarching revolution as well as the caliphate system. The latter stage in his political theory was a combination of traditional Sunnī views on the caliphate system and modern western governance.

    Keywords: Islamism, Islamic Caliphate, Religious reforms, ijtihad
  • Mīnā Jahānshāhī *, Yaḥyā Būdharīnizhād Pages 245-257

    Responding to the challenges and changes in the modern world, Muslim scholars have considered the social status of women in Islam through various approaches. They have published some works regarding the crisis deriving from the modernity-tradition struggle and conflict. This survey is done through an analytic-descriptive and documentary approach. In this article, the woman status in society is investigated through two perspectives, namely the perspective of Sayyid Quṭb based on the traditional “Amendatory Fundamentalism” approach and the perspective of Naṣr Ḥāmid Abū Zayd based on the modernized “Amendatory Neo-Separatism (neo-Mu’tazila)” approach. The results show that while the amendatory fundamentalism scholars refer to tradition as well as Islamic meta-time and meta-place precepts as a solution for the problems of the Muslim women in contemporary societies – therefore, trying to conform modernism and tradition by focusing on Islam –Abū , the neo-separatism amendatory modernized scholars (based on the perspective of Abū Zayd) seek to reconstruct the tradition and conform Islamic precepts and modernity through considering a priority for the modernism and the “contextual” and “timely” Quranic precepts.

    Keywords: Islam, woman, social status, Sayyid Quṭb, Naṣr Ḥāmid Abū Zayd
  • Muḥammad Raṣṣāfī * Pages 259-269
    “Life” and “death” are among the most frequent words that have grabbed the attention of people during the history. The minds of many scholars, philosophers, and religious thinkers had been engaged for long with exploring and explaining the meanings of these words. The Arabic forms of these terms (ḥayāt and mamāt) are also used in the Noble Qur’ān frequently in various forms with different meanings. In this paper, an attempt is made to give a clear picture of the qur’ānic plan for the ultimate desirable human life, called “the goodly life” (ḥayāt ṭayyiba), as the best form of human lifestyle according to the viewpoints of ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī in al-Mīzān. After introducing the basis of his novel interpretive methodology, we proceed to examine the hidden layers of his idea on the goodly life based on his method. He, as the great contemporary Shī‘a exegete, finally concludes that those who have reached this level of life are a completely different type of human beings with their special properties different from the public.
    Keywords: ‘Allāma Ṭabāṭabā’ī, Goodly life, human life, Islamic morality, Qur’ānic anthropology
  • Muḥammad Jawād Iskandarlū *, Ghurbān-‘Alī Ni‘Matzāda, ‘Abdul-Qādir Muḥammad-Bello Pages 271-281
    The question of the origin of life on Earth is one of the fundamental but controversial subjects hotly disputed among the scientists and the religious circles. Therefore, the purpose of this research was to examine the qur’ānic and experimental scientific perspectives on the issue of the origin of life on Earth. In this paper, after examining the literal meanings and the technical usages of relevant terms, the relationship between the Qur’ān and experimental science is examined. The qur’ānic verses (including the Qur’ān 21:30 and 24:45) and the interpretations of the Muslim qur’ānic exegetes have been discussed. Thereafter, some prominent scientific theories/hypotheses such as the special creation, aquatic origin, spontaneous generation, eternity of life, evolution, and RNA and DNA worlds are discussed and critically reviewed. The descriptive-analytical research method was used in this study, is and the findings showed that the Qur’ān discusses the origin of life on the Earth mysteriously and it does not offer a single, unified theory regarding it. Likewise, the majority of the theories/hypotheses proposed by the ancient and contemporary scientists on the origin of life on Earth are not in conformity with the qur’ānic report.
    Keywords: Origin of Life, Life on Earth, Scientific interpretation, Qur’ān, Science
  • Mihrnāz Gulī *, Najīm Rīgī Pages 283-294

    Ibn Jawzī’s commentary Zād al-masīr fī ‘ilm al-tafsīr is a narrative and oration-based commentary belonging to the 6th century LH. According to its author, this commentary is one that is not too brief or too voluminous, but is an average-sized one. Therefore, this article is to express the method and status of Ibn Jawzī’s commentary. Zād al-masīr commentary is a summary of his larger commentary titled “Al-Mughnī fī tafsīr al-Qur’ān” that covers all verses of the Qur’ān. The dominant method of this commentary is narrative, i.e., it relies on the narrations of the Prophet (s), the Companions, and the Successive Companions. In his commentary, Ibn Jawzī provides general information about each chapter; he starts with giving a given chapter’s name, merit, revelation order, and number of verses, and then presents its occasion of revelation, discussion of language and its related evidences, the meaning of words, and the opinions of other exegetes in a satisfactory manner. Finally, he addresses the rulings derived from the verses, the abrogating and abrogated verses, and their different readings. At the end, it is concluded that Ibn Jawzī’s commentary is among the high-status Sunnī commentaries of the 6th century LH.

    Keywords: Commentary, Zād al-masīr fī ‘ilm al-tafsīr, Exegetic method
  • Sa‘Īd Naẓarī Tawakullī * Pages 295-306

    According to the teachings of the Qur'ān, the mother is obliged to breastfeed her baby up to ‎‎twenty-one months ‎after the baby’s birth. It is clear, however, that besides feeding on milk, the baby ‎‎needs certain care to keep on nourishing; ‎and this care is to be performed, in normal ‎‎circumstances, by someone who has the strongest emotional and physical ‎relationship with that baby. The issue of custody, which regards the question on who is responsible for this, is brought up ‎when parents are divorced; but in case of continued matrimony, this issue is out of the discussion ‎because ‎the ‎parents cooperate in taking care of their child. The custody of the child, although ‎after being ‎weaned, is the main ‎responsibility of the father; however, the mother is also given the ‎right to ‎undertake this responsibility up to when ‎the child is seven if so she wishes, irrespective ‎of the child's ‎gender.

    Keywords: mother, Child, custody, Islamic jurisprudence