فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1400)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/01
  • تعداد عناوین: 31
|
  • سمیرا سیدآبادی، احمد حقی، حسین حافظی، مهدی یوسف وند، ندا اسکندری* صفحات 319-329

    تعلل ورزی آموزشی یکی از شایع ترین مشکلات در سطوح مختلف تحصیلی است. در سال های اخیر، تعلل ورزی به عنوان نوعی نقصان در خود - نظم جویی تعریف شده است. پژوهش حاضر با هدف، ارایه مدل علی - ساختاری برای تعلل ورزی آموزشی در دانشجویان پرستاری و مامایی انجام گرفت. روش پژوهش همبستگی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در سال آموزشی 99-1398 بود که از میان آن ها تعداد 260 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه تعلل ورزی آموزشی، مقیاس اهمال کاری آموزشی، پرسشنامه راهبردهای انگیزش برای یادگیری و سنجش جهت گیری های هدف که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارAmos-24 استفاده گردید.یافته ها نشان داد که بین جهت گبری هدف و تعلل ورزی آموزشی (41/0=r)؛ اهمال کاری و تعلل ورزی آموزشی (57/0=r)؛ خودتنظیمی و تعلل ورزی آموزشی (59/0=r) رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین خودتنظیمی آموزشی نقش میانجی بین جهت گیری هدف و تعلل ورزی آموزشی ایفا می کند اما خودتنظیمی آموزشی نقش میانجی بین اهمال کاری آموزشی و تعلل ورزی آموزشی ایفا نمی کند. بنابراین و با توجه به یافته های به دست آمده باید دست اندرکاران دانشگاه های علوم پزشکی موضوع تعلل ورزی آموزشی دانشجویان را به طورجدی موردتوجه قرار دهند و از طریق توجه به هدف گزینی و خودتنظیمی در صدد کاهش آن برآیند.

    کلیدواژگان: خود نظم بخشی، اهمال کاری، هدف گزینی، تعلل ورزی آموزشی
  • نرجس زعیم زاده، ساناز طاهرپور، کامبیز احمدی انگالی، سید علی مرد* صفحات 330-338
    علیرغم اهمیت علوم پایه به عنوان زیربنای آموزش پزشکی، اغلب دانشجویان نسبت به کاربردی بودن مباحث آن در مراحل بالینی نگرش منفی دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان پزشکی در مقاطع مختلف دانشگاه  علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در مورد کاربرد بالینی درس فیزیولوژی به عنوان یکی از دروس اصلی مقطع علوم پایه طراحی و اجرا گردید. ابزار تحقیق شامل یک پرسشنامه در قالب 16 سوال بود و 273 نفر دانشجوی پزشکی شامل 117 نفر کارآموز، 53 نفر کارورز و 103 نفر دستیار شرکت نمودند. داده های این مطالعه از سال 1394 لغایت 1397 جمع آوری شد .  بر اساس دیدگاه درصد1/71 شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، دروس آموزش داده شده در مقطع علوم پایه در مقاطع بالینی کاربرد دارند و هم چنین درصد2/58 در دوره علوم پایه از اهمیت بالینی فیزیولوژی بی اطلاع بودند. از نظر درصد8/78 دانشجویان بیان نکات کلینیکی در دوره علوم پایه می تواند به میزان زیادی روی علاقه به فیزیولوژی و فراخوانی اطلاعات در سال های بالینی تاثیرگذار باشد. کاربرد فیزیولوژی در مقطع فعلی از دیدگاه درصد7/40 دانشجویان متوسط و از دیدگاه 48درصد آن ها زیاد و خیلی زیاد بود. فیزیولوژی از دیدگاه دانشجویان پزشکی کاربرد بالینی زیادی دارد. دانشجویان مقاطع دستیاری که مدت زمان بیشتری در مقطع بالینی فعالیت داشته اند بیش از مقاطع کارورزی و کارآموزی بر کاربرد بالینی فیزیولوژی تاکید داشتند. بنابراین هرچه میزان فعالیت دانشجویان پزشکی در عرصه بالینی افزایش می یابد، بر آگاهی از میزان کاربردی بودن فیزیولوژی در بالین می افزاید.
    کلیدواژگان: فیزیولوژی، کاربرد بالینی، نگرش دانشجویان پزشکی، اهواز
  • سجاد خدایی، حسنعلی ویسکرمی*، فیروزه غضنفری صفحات 339-352
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی آموزش شناختی- رفتاری و آموزش مبتنی بر پذیرش - تعهد بر خودکارآمدی تحصیلی و نشانگان اضطراب اجتماعی دانشجویان انجام شد. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان است، نمونه آماری این پژوهش شامل 60 نفر از دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی داوطلب شرکت در آموزش بودند که به روش نمونه گیری تصادفی از بین 1500 نفر دانشجویان بر اساس نمرات اضطراب اجتماعی و مصاحبه بالینی ساختاریافته انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آموزش شناختی- رفتاری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه شاهد قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایشی، آموزش را به صورت گروهی در 10 جلسه دریافت کردند. ابزارها شامل پرسشنامه اضطراب اجتماعی واتسون و فرند (1969)، خودکارآمدی تحصیلی میجلی و همکاران (2000) بود که آزمودنی در پیش ازمون، پس ازمون و پیگیری (2 ماهه) به آن پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نسخه 24 نرم افزار SPSS و به روش تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایشی در مرحله پس آزمون تفاوتی وجود ندارد و آموزش شناختی- رفتاری و آموزش مبتنی بر پذیرش -تعهد بر افزایش خودکارآمدی تحصیلی و کاهش نشانگان اضطراب اجتماعی دانشجویان اثربخشند (001/0≥P). ولی در مرحله پیگیری بین آموزش شناختی- رفتاری و آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد در مولفه های اضطراب اجتماعی و خودکارآمدی تحصیلی با گروه شاهد تفاوت معنی داری وجود دارد به طوری که روش آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معنی داری باعث کاهش اضطراب و افزایش خودکارآمدی دانشجویان شد. (001/0≥P).
    کلیدواژگان: آموزش شناختی- رفتاری، آموزش مبتنی پذیرش و تعهد، خودکارآمدی تحصیلی، اضطراب اجتماعی، دانشجویان
  • الهام موحدکر* صفحات 353-362
    هدف پژوهش حاضر تبیین عوامل رفتاری-شناختی موثر بر آموزش در دانشکده داروسازی پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. در همین راستا و به منظور استخراج تاثیر عوامل رفتاری-شناختی بر آموزش مطالعه ای توصیفی-تحلیلی، از نوع مقطعی و به روش سرشماری در نیمه دوم سال 1398 انجام شد. محیط پژوهش دانشکده داروسازی پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی ایران بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود که بر مبنای یافته های منتج از مراحل قبلی پژوهش اعم از مطالعات مرور نظام مند، کیفی و دلفی تدوین و اعتبارسنجی شد. برای ورود و تایید صحت اطلاعات وارد شده و به منظور تجزیه و تحلیل با توجه به نرمال بودن داده ها از آزمون t برای نمونه های مستقل در نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد اساتید و دانشجویان ایرانی دانشکده داروسازی پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص عوامل سه گانه نوآوری، اضطراب و فشار روانی، و تمرکزجویی به عنوان مهم ترین عوامل رفتاری-شناختی موثر بر آموزش توافق داشتند. در مقابل، اساتید و دانشجویان خارجی دانشکده داروسازی پریس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی ایران در خصوص عوامل چهارگانه تلاش برای جستجوی اطلاعات، هوش درون شخصی، صلاحیت شناختی و آگاهی به عنوان مهم ترین عوامل رفتاری-شناختی موثر بر آموزش توافق داشتند. عوامل رفتاری-شناختی موثر بر آموزش دانشجویان ایرانی و خارجی رشته داروسازی متفاوت از یکدیگرند. بنابراین، ضروری است سیاستگذاران، برنامه ریزان، مدیران و مسیولان حوزه آموزش علوم پزشکی کشور، علی الخصوص در مقطع دکترای عمومی رشته تحصیلی داروسازی، این موضوع  را مدنظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: علم شناختی، رفتار، آموزش، دانشکده، داروسازی
  • نگین مرادی، ندا اورکی فر*، معصومه حسینی بیدختی، حاتم بوستانی، کاوه اسلامی، مینا ایروانی، ماندانا ایزدپناه، فاطمه برازجانی، پرستو پارسایی محمدی صفحات 363-373

    پیشرفت سریع فناوری، آموزش بالینی رشته های علوم پزشکی را تحت تاثیر قرار داده است. هدف پژوهش حاضر، مروری بر مطالعاتی است که جایگاه آموزش مجازی را در آموزش بالینی رشته های توانبخشی مورد ارزیابی قرار داده اند. در این پژوهش مروری روایتی، با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با آموزش مجازی در آموزش بالینی رشته های توانبخشی، مطالعات انجام شده به زبان انگلیسی که در محدوده زمانی سالهای  2000تا 2020 چاپ شده بودند؛ در پایگاه های اطلاعاتی Science Direct, PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar, جستجو شدند. مقالاتی که همراستا با هدف تحقیق نبوده و همچنین مطالعات مقدماتی و نامه به سردبیر و گزارش مورد از مطالعه حذف شدند. از 227 مقاله جستجو شده، 25 مقاله مرتبط با آموزش مجازی در آموزش بالینی دانشجویان رشته های توانبخشی انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که استفاده از یادگیری الکترونیکی، یادگیری  سیار، آموزش آنلاین، محیط یادگیری شبیه ساز و یادگیری ترکیبی نتایج مثبتی در بهبود مهارت و کفایت بالینی دانشجویان علوم توانبخشی به همراه دارد. آموزش مجازی به عنوان یک راهبرد مکمل آموزش چهره به چهره می تواند در توسعه آموزش بالینی نقش داشته باشد. اگر چه جایگزین کردن آموزش سنتی با آموزش مجازی توصیه نمی شود، اما به نظر می رسد یادگیری ترکیبی با بازنگری اساسی در ساختار و روش یادگیری، شیوه ای موثر در ارتقای آموزش بالینی دانشجویان توانبخشی باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، یادگیری ترکیبی، توانبخشی، آموزش بالینی، آموزش مجازی
  • پژمان اعتمادفروغی، مهرداد قنبری*، فرهاد شاه ویسی، مختار عارفی صفحات 374-386
    پژوهش حاضر در پی ارایه مدل تفکر انتقادی در اعضای هییت علمی حسابداری با هدف ارتقای آموزش انجام گرفت. در این پژوهش ترکیبی از روش کمی و کیفی استفاده شد که ازنظر نوع داده ها؛ توصیفی و روش گردآوری داده ها؛ دلفی/پیمایشی بود. تعداد خبرگان در مرحله دلفی 22 نفر از اعضای هییت علمی دارای سابقه حرفه ای و در مرحله پیمایش 384 نفر از فارغ التحصیلان و دانشجویان رشته حسابداری بودند که دیدگاه خود را در خصوص ابعاد و مولفه های تفکر انتقادی اعلام نمودند. در این تحقیق پس از مروری بر ادبیات تفکر انتقادی و استفاده از نظرات خبرگان، مدل اولیه استخراج گردید و با استفاده از روش دلفی برای رسیدن به همگرایی نظرات، طی سه مرحله، مدل نهایی مورد تایید واقع شد. روایی و پایایی مدل با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، مدل تفکر انتقادی از 12 بعد اصلی شامل: حقیقت جویی، تحلیلگری، تجزیه وتحلیل، گشوده ذهنی، کنجکاوی، قاعده مندی، اعتمادبه نفس، کمال، تفسیر، ارزشیابی، توضیح و خودتنظیمی و 45 مولفه فرعی تشکیل شد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، حسابداری، آموزش، دانشجویان
  • مهدی محمدی*، فهیمه کشاورزی، رضا ناصری جهرمی، خاطره محمدجعفری، اطهر راسخ جهرمی، راحیل ناصری جهرمی، فاطمه میرغفاری صفحات 387-399

    ارزش های مورد انتظار دانشجویان از تحصیل و عشق به یادگیری دانشجویان پزشکی منجر به توانمندسازی دانشی و مهارتی آنان و زمینه ساز نگرشی پویا در بهبود و ارتقای خدمات نظام سلامت خواهد بود که بهره مندی از مهارت های سطوح بالای تفکر در تسهیل و تسریع این مهم اثرگذار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه ارزش های تحصیلی، عشق به یادگیری، مهارت های سطوح بالای تفکر و دستاوردهای تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی جهرم انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود که به روش توصیفی انجام گردید. جامعه آماری مطالعه را تمامی دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 99- 1398 (306 نفر) تشکیل دادند. با استفاده از فرمول کوکران و بر اساس روش نمونه گیری تصادفی، 160 نفر به عنوان نمونه (65 مرد و 95 زن) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های عشق به یادگیری، ارزش های تحصیلی، تفکر سطح بالا و پرسشنامه دستاوردهای تحصیلی دانشجویان بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که ارزش های تحصیلی و عشق به یادگیری پیش بینی کننده مثبت و معنی دار دستاوردهای تحصیلی و مهارت های سطوح برتر تفکر دانشجویان بود. همچنین، مهارت های سطوح برتر تفکر به طور مستقیم پیش بینی کننده مثبت و معنی دار دستاوردهای تحصیلی دانشجویان بوده و نقش واسطه ای را در رابطه ارزش های تحصیلی و عشق به یادگیری با دستاوردهای تحصیلی دانشجویان ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: مدل معادله ساختاری، ارزش های تحصیلی، عشق به یادگیری، مهارت های سطوح بالای تفکر، دستاوردهای تحصیلی
  • فهیمه گنجعلی، غلامحسین برکت*، محمد حسین پور صفحات 400-414

    آموزش الکترونیکی با برخورداری از ویژگی دسترسی جهانی و اجرای طرح های منعطف، فرصت های مهمی را برای تداوم آموزش پزشکی پیشنهاد می کند. پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی آموزش الکترونیکی برای دانشگاه های علوم پزشکی که در استان خوزستان انجام شده است. روش این پژوهش بر حسب داده ها یک مطالعه آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) بوده است. در اجرای بخش کیفی این پژوهش اطلاعات از دو منبع مطالعات پژوهش های مرتبط و مصاحبه  با اعضای هییت علمی و کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات و آموزش مجازی دانشگاه های علوم پزشکی خوزستان بصورت گلوله برفی به دست آمد. از آن جایی که روش نمونه گیری بر اساس روش همگن بود، این پژوهش با تعداد 15 متخصص به مرحله اشباع رسید. در بخش کمی با روش دلفی که برای طراحی پرسشنامه طبق توافق نظر کارشناسان صورت پذیرفت (پایایی0. 7). سپس تعداد 250 پرسشنامه طبق اصول تعیین حجم نمونه در تحلیل رگرسیون چند متغیری برای تعیین حجم نمونه در مدل یابی معادلات ساختاری به صورت تصادفی تکمیل گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های آماری از نرم افزار Spss و ایموس و آزمون کلموگروف-اسمیرونوف استفاده شد و برای آزمون فرض آماری و تحلیل عاملی تاییدی از روش معادلات ساختاری استفاده شد . روش آماری به کار گرفته شده برای آزمون سوالات در این پژوهش مدلسازی معادلات ساختاری و بهره گرفتن از نرم افزار AMOS است. نتایج نشان داد ویژگی های فردی فراگیران، محتوا و مطالب آموزشی، مدیریت، کادر متخصص، به کارگیری سخت افزارها و نرم افزارها، پذیرش و جایگاه آموزش، عوامل بیرونی (محیطی) و انجام ارزشیابی بر آموزش به شیوه الکترونیکی تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: الگو، آموزش الکترونیکی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مجید فرهیان*، فرشاد پرهام نیا صفحات 415-430
    اشتراک دانش و تفکر تاملی دو مقوله کلیدی در نظام آموزشی اند. از این رو پژوهش پیش رو به بررسی وضعیت تمایل به اشتراک دانش در میان اساتید انگلیسی برای اهداف ویژه رشته های پیراپزشکی، رابطه ای بین اشتراک دانش و تفکر تاملی در اساتید انگلیسی برای اهداف ویژه و در نهایت علل عدم رغبت اساتید زبان تخصصی رشته های پیراپزشکی به تشکیل گروه های اشتراک دانش پرداخته است. به این منظور در فاز کمی مطالعه دو نسخه پرسشنامه توسط 148 نفر از اساتید انگلیسی برای اهداف ویژه تکمیل شد. در فاز کیفی مطالعه 12 نفر از این اساتید در مصاحبه ای نیمه ساختاریافته شرکت کردند. بر اساس نتایج، اساتید انگلیسی برای اهداف ویژه، اشتراک دانش را موثر دانسته و نظر مثبت نسبت به آن داشتند. در ضمن، بین اشتراک دانش و تفکر تاملی رابطه معناداری وجود داشت و اشتراک دانش تونست تفکر تاملی را پیش بینی کند. یافته های بخش کیفی نیز حاکی از آن بود که سه دسته از عوامل در عدم رغبت اساتید به اشتراک دانش نقش دارند که شامل موانع فردی، سازمانی و فرهنگی می شود. با توجه به اهمیت اشتراک دانش پیشنهاداتی در جهت ترویج آن در بین اساتید انگلیسی برای اهداف ویژه پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اشتراک دانش، تفکر تاملی، اساتید انگلیسی برای اهداف ویژه، عدم رغبت
  • فرانک قادری، نادر قبه ذرین، فرناز منجم زاده* صفحات 431-436
    از آنجا که نقش داروساز در صنایع دارویی بسیار بارز است، بنابراین لزوم فراگیری روش های کنترل و آنالیز ترکیباتی که به عنوان ماده موثره و جانبی و حتی بسته بندی در فرمولاسیون های دارویی مورد استفاده قرار می گیرند، ضروری به نظر می رسد. به همین دلیل در درس کنترل فیزیکوشیمیایی عملی، آزمون نهایی بایستی قادر باشد دانشجویان را از نظر کسب مهارت عملی در بازار آتی کاری فراگیر مورد ارزیابی قرار دهد. در جلسه امتحان به روش حل مسئله هر دانشجو به طور فردی و با ارایه یک مسئله آزموده می شود و سوال خود را به طور تصادفی از مابین اعدادی که نشانگر سوال و میز کار است، انتخاب می کند. این برنامه قادر بود دانشجویان را پیش از آزمون با شیوه جدید ارزیابی در آموزش عملی آشنا کند و به دلیل مطابقت مناسب آزمون با مطالب آموزشی در طول ترم، با ایجاد انگیزه برای مطالعه موجبات پیشرفت فراگیران را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: آزمون، حل مسئله، کنترل فیزیکوشیمیایی، طراحی، اجرا
  • شهرام مهرآور گیگلو*، علی خورسندی طاسکوه، سعید غیاثی ندوشن، عباس عباس پور صفحات 437-453

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل ادبیات مربوط به همکاری های علمی بین المللی در راستای شناسایی مولفه های همکاری های علمی بین المللی در آموزش عالی صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و با روش کیفی فراترکیب انجام شد. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی 2019-2010 بود. در این راستا 146 پژوهش در زمینه موضوع مورد نظر ارزیابی و درنهایت 57 مقاله به صورت هدفمند انتخاب شده و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوط، درمجموع 115 کد،19 مفهوم، 8 مقوله کلیدی طی فرایند جستجو و ترکیب نظام مند متون شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کوهن تایید گردید. نتایج تحلیل نشان داد، مهم ترین مولفه های کلیدی شناسایی شده شامل: همکاری های آموزشی، همکاری های پژوهشی، مشارکت اعضای هییت علمی در فعالیت های بین المللی، عوامل فرهنگی، اصلاح ساختار دانشگاه، بسترسازی مناسب برای استفاده از فناوری ارتباطات و اطلاعات در دانشگاه، برنامه ها و سیاست های دولتی و جهانی شدن است. پژوهش حاضر یکی از نخستین پژوهش هایی است که به صورت جامع و گسترده به بررسی و تحلیل مولفه های همکاری های علمی بین المللی در آموزش عالی از طریق تحلیل مطالعات انجام شده پرداخته است و بینش جدید، جامع، دقیق و ارزشمندی در این زمینه با درک عمیق از ماهیت آن ارایه نموده است که می تواند در گسترش همکاری های علمی بین المللی در آموزش عالی موثر باشد.

    کلیدواژگان: همکاری های علمی بین المللی، آموزش عالی، فراترکیب
  • قاسم سلیمی*، مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی، پریسا معارف، مریم صفری، فاطمه میرغفاری، فائزه روستا صفحات 454-471

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی چالش های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دوران پیش و پس از شیوع ویروس کرونا یا کووید 19 بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، در زمره پژوهش های کیفی و از نوع چندروشی بوده که برای فهم چالش های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی با یک فراترکیب، یافته های مطالعات جهانی و در ادامه به پشتوانه بهره گیری از پدیدارشناسی، تجارب زیسته دانشجویان تحصیلات تکمیلی یک دانشگاه ایرانی را مورد کاوش قرار داده است. طرح فراترکیب با استفاده از روش شش مرحله ای ساندلوسکی و باروسو انجام شد. منابع گردآوری داده ها، پنج پایگاه داده برای مطالعات خارجی و دو پایگاه داده به زبان فارسی بوده است، پس از گردآوری داده ها از روش تحلیل مضمون برای تجزیه و تحلیل استفاده گردید. طرح پدیدارشناسی با استفاده از الگوی هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. ابزار مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختمند و شرکت کنندگان در این بخش 23 دانشجوی تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز در سال تحصیلی 1399- 1400 بودند. برای انتخاب از رویکرد هدفمند ملاکی، تکنیک گلوله برفی و معیار اشباع نظری استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های این بخش نیز با استفاده از روش تحلیل مضمون صورت پذیرفت. بر اساس نتایج دو طرح، چالش های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی پیش از شیوع در قالب 10 مضمون و پس از شیوع در قالب دو مضمون اصلی تهدیدات و فرصت ها و هر یک مشتمل بر 7 مضمون فرعی شناسایی گردید. نتیجه اینکه شناسایی چالش های پژوهشی دانشجویان تحصیلات تکمیلی می تواند برای ساماندهی و سیاست گذاری توسعه محیط های پژوهشی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چالش، پژوهش، دانشجو، تحصیلات تکمیلی، ویروس کرونا
  • میثم رضی دون چالی، مریم تقوایی یزدی* صفحات 472-484
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تدریس به شیوه تلفیقی بر کیفیت یادگیری- یادسپاری دانشجویان با میانجی گری انگیزش در استان مازندران به منظور ارایه مدل بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، روش گردآوری اطلاعات میدانی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه اعضای هییت علمی و حق التدریس دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 201 نفر بودند، که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی (بر حسب جنسیت) 132 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های محقق ساخته تدریس به شیوه تلفیقی، کیفیت یادگیری- یادسپاری و انگیزش یادگیری بود. روایی این پرسشنامه ها توسط متخصصان و خبرگان مورد تایید قرار گرفت، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ (تدریس به شیوه تلفیقی برابر 90/0، کیفیت یادگیری- یادسپاری برابر 89/0 و انگیزش یادگیری برابر 81/0 درصد) محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از بخش توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای Spss و pls جهت آزمون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. نتایج نشان داد که وجود ارتباط بین تدریس به شیوه تلفیقی بر کیفیت یادگیری- یادسپاری دانشجویان تایید شد. همچنین مدل تاییدتاییدی موید وجود ارتباط بین تدریس به شیوه تلفیقی بر انگیزش یادگیری دانشجویان بود. و شاخص نیکویی برازش برابر با 58/0 به دست آمده که مطلوبیت نیکویی برازش را نشان داد. بنابراین می توان مناسبت مدل برازشی را در حد مطلوب تلقی نمود.
    کلیدواژگان: تدریس به شیوه تلفیقی، کیفیت یادگیری- یادسپاری، انگیزش یادگیری
  • سعید ابطحی، زهرا مصطفویان*، راضیه صالحیان، مبینا احمدنیا صفحات 485-498

    ادامه تحصیل در رشته های تخصصی یکی از گزینه هایی است که دانشجویان فارغ التحصیل رشته پزشکی در پیش رو دارند. از آنجا که انتخاب رشته تخصصی، آینده کاری و حتی زندگی یک پزشک را می سازد و این تصمیم یکی از چالش برانگیزترین انتخاب های پزشکان در زندگی است، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط ویژگی های شخصیتی با رشته تخصصی مورد علاقه دانشجویان پزشکی انجام شد.این مطالعه مقطعی، در میان دانشجویان پزشکی مقاطع کارآموزی و کارورزی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در نیمسال دوم سال تحصیلی 98-1397 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه فارسی صفات شخصیتیFFI -NEO (Neuroticism-Extraversion-Openness Five Facto Inventor)،پرسشنامه وضعیت اقتصادی- اجتماعی و سیاهه وارسی اطلاعات جمعیت شناختی شامل سن، جنسیت، وضعیت تاهل، مقطع تحصیلی و رشته دستیاری مورد علاقه  بود. داده ها در نرم افزار SPSS v.20 و با آزمون های تحلیل واریانس، مجذور کای و رگرسیون تحلیل شدند.در مطالعه حاضر 151دانشجوی پزشکی بررسی شدند. رشته های دستیاری مورد علاقه دارای بالاترین فراوانی به ترتیب، پوست- قلب (9/15درصد)، چشم (9/11درصد) و رادیولوژی (6/10درصد) بودند. ارتباطی بین ویژگی های شخصیتی و رشته دستیاری مورد علاقه دانشجویان یافت نشد.در تحلیل رگرسیون انجام شده تنها جنسیتیت با رشته دستیاری مورد علاقه آنان ارتباط معنی دار آماری داشت. به طوری که 3/51درصد از مردان رشته های گروه جراحی و 2/65درصد زنان رشته های گروه تخصصی را انتخاب کردند. با توجه به نتایج به دست آمده ویژگی های شخصیتی مختلف در انتخاب رشته تخصصی مورد علاقه دانشجویان پزشکی چندان تاثیرگذار نیستند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، رشته تخصصی، دانشجویان پزشکی، علاقه
  • لادن نجاتی*، سید محمود لطیفی، ماندانا ایزدپناه، کاوه اسلامی صفحات 499-510

    در سال های اخیر، نقش های گسترده ای برای داروسازان به عنوان ارایه دهندگان خدمات مراقبت سلامت، شناخته و ارزش گذاری شده است. پرسش اساسی مطالعه مقطعی حاضر این بود که پس از تجربه عملی به کارگیری دانش تدریس شده، دانشجویان و فارغ التحصیلان داروسازی عمومی محتوای ارایه شده در واحدهای منتخب را تا چه حد در ارایه ی خدمات مطلوب در داروخانه موثر می دانند؟ به این منظور، واحدهای فارماکولوژی نظری، دارودرمانی، فارماسیوتیکس نظری و عملی، و کارآموزی در عرصه داروخانه شهری به عنوان نمونه انتخاب شد. پرسشنامه ی محقق ساخته با ضریب اعتبارسنجی آلفاکرونباخ برای سوالات فارماکولوژی 768/0، دارودرمانی 855/0، فارماسیوتیکس 838/0 و کارآموزی 903/0 آماده شد. جامعه هدف شامل دانشجویان سال آخر دوره دکتری عمومی داروسازی در سال 1396 و فارغ التحصیلانی که در این سال حداکثر 2 سال از دوره طرح آنها می گذشت بود. برای نمونه گیری از سرشماری استفاده و پرسشنامه از تاریخ 02/11/1396 تا 01/12/1396 به تمام دانشجویان، و تا حد امکان به فارغ التحصیلان ورودی 86 تا 91 واحدهای سراسری و پردیس خودگردان دانشکده های داروسازی ایران، با ارسال لینک پرسشنامه الکترونیک ارایه گردید. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS22  انجام شد و سطح معنی داری 05/0>P-value  بود. نتایج این نظرسنجی نشان داد که، بسیاری از آموزش های ارایه شده در این دروس کارایی لازم را جهت تربیت داروساز ماهر برای خدمت مراقبت دارویی در داروخانه نداشته است؛ بنابراین، نیاز به تغییر در نحوه ی تدریس واحدهای مرتبط با این خدمت در نظام آموزش داروسازی عمومی ایران با کمک متخصصین امر، در جهت آماده سازی داروسازان شایسته و توانمند در انجام مراقبت دارویی وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، آموزش، مراقبت دارویی، داروخانه
  • سمیه اکبری فارمد، مهرنوش خشنودی فر، مریم رضایی، آرزو فرج پور* صفحات 512-520

    بیماری های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در سراسر دنیا می باشند. با توجه به وقوع اجتناب ناپذیر ایست قلبی تنفسی در بیمارستان و نقش حیاتی پرستاران در احیای قلبی ریوی، آموزش مستمر احیای قلبی ریوی برای پرستاران الزامی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش احیای قلبی ریوی به روش شبیه سازی در پرستاران شاغل در بیمارستان بهارلو انجام شد. این مطالعه از نوع پژوهش های نیمه تجربی تک گروهی با پیش آزمون و پس آزمون  است. در پژوهش حاضر تعداد 169 پرستار شاغل به طور تصادفی وارد مطالعه شدند. پس از اجرای پیش آزمون، آموزش به روش شبیه سازی در مرکز مهارتهای بالینی اجرا شد و پس از آن پس آزمون انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات آزمون چهارگزینه ای و سیاهه وارسی مهارت احیای قلبی- ریوی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها  از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 استفاده شد. یافته ها نشان داد میانگین نمرات دانش پرستاران در مرحله پیش آزمون (13/4±84/10) و پس آزمون  (60/1±18/17) و نیز میانگین نمره پیش آزمون  مهارت بالینی احیای قلبی- ریوی پرستاران (51/5±02/15) و میانگین پس آزمون مهارت بالینی (04/2 ± 4/32) به دست آمد که در هر دو حیطه این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (001/0=P). نتایج پژوهش نشان دادند که آموزش احیای قلبی ریوی به روش شبیه سازی در مرکز مهارتهای بالینی تاثیر مثبت بر دانش و مهارت بالینی در زمینه احیای قلبی- ریوی پرستاران داشته است و به عنوان یک روش اثر بخش در بازآموزی پرستاران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: احیای قلبی تنفسی، شبیه سازی، مهارت های بالینی
  • قاسمعلی طالبی پنبه چوله، رشید ذوالفقاری*، کوروش پارسا معین صفحات 521-531

    هدف پزوهش حاضر ارزیابی مولفه های مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی مازندران بود. روش شناسی تحقیق بر اساس مطالعات کمی و طرح پیمایشی بود. اعضای هییت علمی واحدهای دانشگاهی آزاد اسلامی مازندران در نیمسال دوم تحصیلی 1396- 1397 به تعدا د1671 نفر بود. حجم نمونه 340نفر بود که بر اساس روش  نمونه آنلاین کوکران برآورد شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاهی، حبیبی، وظیفه دوست و جعفری (1396) صورت گرفت. روایی ظاهری و سازه آن توسط کارشناسان و آزمون هایی که توسط محققان انجام شده است. تعیین و حاکی از روا بودن پرسشنامه می باشد؛ برای تعیین پایایی تحقیق از روش هماهنگی منطقی بین سوال ها (کرونباخ 1964) و ضریب پایایی مرکب و ضریب میانگین واریانس استخراج شده استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی، و آزمون t بوده است. یافته های تحقیق نشان داددیدگاه آزمودنی های پژوهش، وضعیت موجود متغیر مسئولیت پذیری دانشگاهی، در حد متوسط بوده است. همچنین بر اساس نتایج از بین مولفه های مسئولیت پذیری دانشگاهی، متغیرهای تعامل دانشگاه با جامعه، محیط زیست در راستای توسعه پایدار، عدالت اجتماعی، توجه به منافع اقتصادی جامعه سلامت و شفافیت مالی، توجه به توسعه اقتصادی جامعه، پاسخگویی و دانش اقتصادی دارای وضعیت موجود مناسب (بیشتر از حد متوسط) می باشند. سایر متغیرها در حد نامناسب (کمتر از حد متوسط) یا در حد متوسط بوده اند و در مجموع وضعیت موجود متغیر مسئولیت پذیری دانشگاهی، در حد متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، مسئولیت پذیری دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی مازندران
  • آزاده رضاپور مسگریان فرد، ترانه عنایتی* صفحات 532-542
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه جامعه یادگیرنده حرفه ای با نوآوری سازمانی به منظور ارایه مدل در دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران انجام شد. روش پژوهش همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش 1961 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد شهر تهران بود که بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بر اساس مرتبه علمی تعداد 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته جامعه یادگیرنده حرفه ای با 87 سوال و پرسشنامه نوآوری سازمانی اسماعیل و همکاران (2002) با 33 سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزارها به تایید متخصصان رسید و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آن ها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد؛ بین جامعه یادگیرنده حرفه ای با نوآوری سازمانی با ضریب استاندارد (710/0) در دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و مدل ارایه شده دارای برازش مناسب می باشد. بنابراین براساس یافته های تحقیق پیشنهاد می شود که به منظور نوآوری سازمانی در دانشگاه، جامعه یادگیرنده حرفه ای را در دانشگاه ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: جامعه یادگیرنده حرفه ای، نوآوری سازمانی، مدل، دانشگاه آزاد
  • حسین محمدی، عبدالرضا ادهمی*، مهرداد نوابخش صفحات 543-550
    هدف از پژوهش حاضر، تاثیر روش های نوین اموزش سرمایه گذاری در حوزه بهداشت و درمان بر اعتماد اجتماعی از دیدگاه دانشجویان اقتصاد و علوم اجتماعی می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و جامعه آماری این تحقیق دانشجویان رشته اقتصاد که در حال گذراندن درس آموزش سرمایه گذاری بودند، بود. نمونه تحقیق بر مبنای فرمول کوکران و با روش نمونه گیری طبقه ای ، 240 نفر برآورد گردید. برای جمع آوری داده های مربوط به متغیر مهارت های ارتباطی و توانمندسازی اجتماعی از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها از شاخص گرایش مرکزی و پراکندگی استفاده شد. نتایج نشان می دهند آموزش از طریق گروه ها کوچک باعث افزایش توانمندی درسی دانشجویان و همچنین  ارتقا سطح مهارتهای ارتباطی و اعتماد اجتماعی دانشجویان شد. نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش به سبک نوین علاوه بر افزایش نمرات و درصد قبولی دانشجویانی باعث افزایش توانمندی دانشجویان در سایر حوزه های تخصصی میگردد که این مطابق با یافته های پژوهش های قبلی می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش نوین، مهارت ارتباطی، توانمند سازی در اعتماد اجتماعی
  • حمیده باران گر، پوراندخت افشاری*، داریوش رخ افروز صفحات 551-558
    دانشجویان مامایی فارغ التحصیل که به عنوان ماما وظیفه ارایه خدمات در عرصه سلامت و درمان را عهده دار خواهند بود بایستی از مهارت های پایه بالینی برخوردار باشند. خود ارزیابی در اکتساب مهارت های خاص و عمومی مورد نیاز حرفه های پزشکی جهت تبحر بالینی نقش حیاتی دارد. با توجه به اهمیت کسب مهارتهای بالینی و ارتباطی دانشجویان مامایی در طی دوره آموزش دانشگاهی این پژوهش به منظور بررسی صلاحیت بالینی دانشجویان در حال فارغ التحصیلی مامایی متناسب با  تحقق اهداف آموزشی برای تربیت مامای کارآمد از طریق انجام خودارزیابی در درس بیماریهای زنان انجام شد. در این مطالعه توصیفی، پرسشنامه محقق ساخته شامل چهاربخش اطلاعات جمعیت شناختی،مهارتهای بالینی،قضاوت بالینی، و ویژگی های حرفه ای با طیف لیکرت استفاده شد. پرسشنامه مذکور توسط 51 دانشجوی ترم آخر رشته مامایی در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اهواز تکمیل شد. تحلیل داده ها با ویرایش نوزدهم نرم افزار SPSS  انجام شد. یافته ها نشان داد که ا/65 درصددانشجویان کارشناسی پیوسته صلاحیت بالینی خود در درس بیماری های زنان را مطلوب،6/31درصد متوسط و 3/3 درصد نامطلوب گزارش نمودند، این میزان برای دانشجویان کارشناسی ناپیوسته به ترتیب 2/69 درصد،1/24 درصد و 7/6 درصد بود. در مجموع اگر چه اغلب دانشجویان (نزدیک به 70درصد) صلاحیت بالینی خود را مطلوب ارزیابی نمودند، اما همچنان نیازمند تلاش برای دستیابی به سطح ایده آل صلاحیت بالینی می باشند.
    کلیدواژگان: صلاحیت بالینی، خود ارزیابی، بیماری های زنان، دانشجویان مامایی
  • عبدالله جاسمی، سید احمد هاشمی* صفحات 559-569

    هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های نظام آموزشی ایران و مکتب فلسفی ایده آلیسم بود. پژوهش حاضر از نظر روش قیاسی بود و  جامعه آماری شامل تیوری ها، نظریات، تحقیقات، کتاب ها و به صور کلی کلیه اسنادی بود که در زمینه موضوع پژوهش نگاشته شده و تدوین شده اند، بود. روش گردآوری داده های تحقیق در این پژوهش استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با کارشناسان و متخصصان تعلیم و تربیت نظام آموزشی ایران و مکاتب فلسفی ایده آلیسم بود. در این پژوهش با استفاده از کدگذاری، ابتدا با استفاده از کدهای باز تیوری ها، نظریات، تحقیقات و کتاب ها و به صور کلی کلیه اسنادی که در زمینه موضوع پژوهش نگاشته شده را جمع آوری نموده سپس به صورت محوری و گزینشی تحلیل شدندبررسی ها نشان داد که هدف تربیت در مکتب فلسفی ایده آلیسم سازگاری یا آماده ساختن فرد برای زندگی موفق در محیط بوده و در نظام آموزشی ایران هدف های تربیتی به دو دسته کلی اهداف کلی و غایی تقسیم می شوند که شامل عبادت یا عبودیت، تقوی، رشد و هدایت، طهارت و حیات طیبه و پرورش روح عدالت خواهی و اقامه قسط، استقلال و عزت جامعه اسلامی، برادری و همکاری و تعاون پرورش روح اجتماعی، دوستی با ملل دیگر، تزکیه و تهذیب یا پرورش شخصیت اخلاقی است.

    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، نظام آموزشی ایران، مکتب فلسفی ایده آلیسم
  • مهناز موقر، محمدحسین یارمحمدیان*، زهرا جلیلی صفحات 570-584

    آموزش استاندارد مبتنی بر شایستگی بر مفهوم جامع آموزش که اعطای دانش را با پرورش توانایی و بهبود کیفیت ادغام می کند، استوار است. مطالعه حاضر باهدف طراحی و اعتباریابی مدل شایستگی برای توسعه آموزش مبتنی بر شایستگی در رشته کارشناسی پرستاری و با رویکرد اکتشافی متوالی انجام شد. بخش کیفی با مشارکت 35 نفر از خبرگان پرستاری از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و به روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها به شیوه تحلیل مضمون با مدل آتراید-استرلینگ صورت گرفت. تایید روایی در بخش کیفی، از طریق راهبردهای گوبا و لینکلن؛و سنجش پایایی از طریق پایایی بازآزمون و پایایی بین دو کدگذار ارتقای یافت. بخش کمی به روش پیمایشی با ابزار پرسشنامه (با شاخص کل روایی محتوایی 93/.) و با نظرسنجی از 300 خبره پرستاری به روش نمونه گیری غیر احتمالی انجام شد. نهایتا داده ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار SPSS وSmart PLS آنالیز و مدل نهایی تایید شد. نتایج نشان داد که مدل مطلوب شایستگی پرستاری شامل 9 مضمون فراگیر است. در این میان شایستگی های رهبری و مدیریتی با بار عاملی 89/. از بیشترین اثر تبیین کنندگی در این مدل برخوردار بودند. سپس به ترتیب شایستگی های اجتماعی و فرهنگی؛ بین حرفه ای و جهانی؛آموزشی و پژوهشی هرسه با بار عاملی 87/.؛ شایستگی های بین فردی و ارتباطی با بار عاملی 86/.؛ شایستگی های فناوری اطلاعات و مدیریت دانش با بار عاملی 82/.؛ شایستگی های فردی با بار عاملی 81/.؛ شایستگی های حرفه ای و تخصصی با بار عاملی 79/. و شایستگی های اخلاقی و رفتاری با بار عاملی 75/. در مرتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی، آموزش مبتنی بر شایستگی، کارشناسی پرستاری
  • غزال فاتح راد، کامران محمدخانی*، مریم مصلح صفحات 585-595
    هدف پژوهش حاضر حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر کیفیت آموزش مبتنی بر یادگیری مغز محور بود. رویکرد پژوهش، آمیخته (کیفی - کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان دارای تجربه و تخصص کافی در زمینه آموزش و یادگیری بود که پژوهش حاضر 10 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. جامعه آماری در بخش کمی اعضای هییت علمی پژوهشکده علوم اعصاب شناختی وابسته به دانشگاه بقیه الله و دانشگاه علامه طباطبایی به تعداد 50 نفر بود. ابزارگردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. کمینظامبراساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ها با تکنیک Analytical Hierarchy Process ، وزن نهایی عامل جستجوی معنا در رتبه اول، عامل فیزیولوژی مغز در رتبه دوم، عوامل محیطی در رتبه سوم، نقش معلم رتبه چهارم، فعالیت بدنی رتبه پنجم، و ادراکات رتبه ششم را به دست آوردند.
    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، یادگیری مغز محور، تحلیل سلسله مراتبی
  • هدایت کیا لاشکی، عباس خورشیدی*، کامران محمدخانی، علی اکبر خسروی بابادی صفحات 596-608

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی آموزش های مهارتی اثربخش جهت ارتقای مراکز علمی کاربردی استان مازندران انجام پذیرفت. پژوهش مذکور از نظر هدف کاربردی و بر مبنای ماهیت داده ها نیز از نوع آمیخته اکتشافی (کیفی -  کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی پژوهش، شامل کلیه خبرگان حوزه آموزش های مهارتی اثربخش بود که با استفاده  از روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی، تعداد 30 خبره انتخاب شدند. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش در بخش کمی شامل کلیه مدرسان رسمی مراکز علمی کاربردی استان مازندران به تعداد 3000 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی و گلوله برفی تعداد 608 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی پژوهش حاضر از مصاحبه های نیمه عمیق و در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی و پایایی هر دو ابزار مورد سنجش قرار گرفت و تایید شدند. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده بنیاد بود و در بخش کمی، جهت روایی مدل و تعیین میزان روابط عوامل شناسایی شده از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در مجموع 6 بعد اهداف شغلی، مربی، محیط، دانشجو، محتوا و مدیریت، 28مولفه و252شاخص از ابعاد الگوی آموزش های مهارتی اثربخش می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش مهارتی، اثربخشی، مراکز علمی-کاربردی
  • طیبه ارجمندی، علی اکبر امین بیدختی*، علی محمد رضایی صفحات 609-620
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان توانمند سازهای چابکی در ده دانشگاه دولتی شهر تهران بود. این پژوهش با استفاده از روش پژوهش پیمایشی به بررسی میزان کاربست توانمند سازهای چابکی در دانشگاه های دولتی شهر تهران پرداخت. جامعه آماری، اعضای هییت علمی ده دانشگاه دولتی شهر تهران بودند، حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 354 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده و  تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون t تک نمونه ای اجرا گردید. نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد عامل تشکیل سازمان دانش محور، غیر معنی دار و میانگین آن نزدیک به متوسط است. بنابراین میزان کاربست توانمند سازهای چابکی در دانشگاه های مورد مطالعه از وضعیت مطلوبی برخوردار نبوده و صرفا در زمینه توانمندسازی فناوری اطلاعات وضعیت مناسب تری نسبت به سایر عوامل گزارش شده است. نتایج نشان داد این دانشگاه ها در خصوص هدایت رساله ها به سمت خلق ارزش و تولید ثروت، تجاری سازی ایده های علمی، سوق دادن اساتید از ترجمه به سمت خلاقیت، استفاده از نظرات اعضای هییت علمی در جهت توسعه، فراوری محصولات خام و ایجاد ارزش افزوده، تاسیس شرکت های دانش بنیان و تامین نیازهای پژوهشی دولت توسط دانشگاه، وضعیتی نزدیک به متوسط دارند.
    کلیدواژگان: چابکی، توانمند سازها، سازمان، دانشگاه های دولتی
  • راضیه فیاض، بدری شاه طالبی*، رضا ابراهیم زاده صفحات 621-632
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی توانمندسازی اعضای هییت علمی در دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان به روش آمیخته انجام گرفت. فاز اول پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شد. بر اساس اصل اشباع نظری از تعداد 13 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان و صاحب نظر در حوزه توانمندسازی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور مصاحبه نیمه ساختار یافته به عمل آمد. شد .داده ها با استفاده از مدل  استراوس و کوربین در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه خروجی فاز کیفی کشف 134 مفهوم، 11 مقوله اصلی و 29 مقوله فرعی بود. روش پژوهش در فاز کمی توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل کلیه اعضای هییت علمی تمام وقت دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان)1540 نفر(بود بود که با استفاده از فرمول کوکران 308 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از فاز کیفی با 134 گویه بود که روایی صوری آن توسط تعدادی از نمونه آماری و روایی محتوایی آن توسط تعدادی از متخصصان تایید گردید. پایایی ابزار نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای تمامی مقوله ها، بالاتر از 7/0براورد گردید. از روش تحلیل عاملی تاییدی برای اعتبارسنجی مدل و تحلیل داده ها استفاده گردید که با توجه به نتایج به دست آمده، مدل پیشنهادی به لحاظ شاخص های برازش، مورد تایید است.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، اعضای هیئت علمی، نظریه داده بنیاد، دانشگاه آزاد اسلامی
  • سید حسن موسوی زواردهی، سیده زهرا حسینی درونکلا*، علی اصغر شجاعی صفحات 633-644

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اساتید پیشرو و بین المللی سازی بر توسعه آموزش مجازی به منظور ارایه مدل در دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا کمی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 348 نفر بودند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 183 نفر برآورد که با روش نمونه گیری طبقه ای با رعایت مرتبه علمی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته اساتید پیشرو (80 گویه ای)، پرسشنامه محقق ساخته بین المللی سازی (65 گویه ای) و پرسشنامه توسعه آموزش مجازی کریمیان و فرخی (29 گویه ای) استفاده شد. روایی صوری هر سه ابزار با نظر متخصصان تایید، شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR) همه گویه ها بالاتر از 60/0 و میانگین واریانس استخراج شده (AVE) همه مولفه ها بالاتر از 70/0 بود و پایایی با روش های آلفای کرونباخ و ترکیبی برای هر سه ابزار و مولفه های آن بالاتر از 90/0 محاسبه شد. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-23 و PLS-2 تحلیل شدند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل تاثیر اساتید پیشرو و بین المللی سازی بر توسعه آموزش مجازی دارای برازش مناسب و مطلوبی بود. همچنین، اساتید پیشرو (36/0) و بین المللی سازی (56/0) بر توسعه آموزش مجازی اثر مستقیم و معنادار داشتند (001/0<p). با توجه به نتایج این پژوهش، برنامه ریزی جهت توسعه آموزش مجازی بر اساس اساتید پیشرو و بین المللی سازی ضروری است.  همچنین وجود اساتید پیشرو، توانمند و صاحب صلاحیت های علمی و اخلاقی مناسب از عوامل بنیادی کارآمد در کیفیت نظام های آموزش عالی است. بنابراین، پیشرو و حرفه ای بودن اساتید می تواند نقش مهم و موثری در حرکت و توسعه دانشگاه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اساتید پیشرو، بین المللی سازی، آموزش مجازی، دانشگاه علوم پزشکی
  • روجا مفیدیان، رضا یوسفی سعید ابادی*، سعید صفاریان همدانی صفحات 645-656
    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل تاثیر وفاق سازمانی در معاونت آموزشی و پژوهشی بر کاهش نفاق سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. در این پژوهش از راهبرد ترکیبی استفاده شد. روش پژوهش در دو بخش کمی و کیفی انجام شد. در بخش کیفی از روش گرندد تیوری و در بخش کمی تحقیق از روش معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش در مرحله کیفی متخصصان و مدیران آموزش و پژوهشی  شامل 20 نفر ودر بخش کمی کلیه اساتید دانشگاه شاغل دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران در سال (1398) که با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 334 نفر به عنوان حجم نمونه برآورد شدند. در بخش کیفی بر اساس نمونه گیری حاوی اطلاعات غنی و در بخش کمی برای انتخاب نمونه ها از شیوه نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه های محقق ساخته جمع آوری مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده گردید. نتایج کیفی پژوهش؛ شرایط علی (اعتماد، معنویت سازمانی و هوش)، شرایط زمینه ای (مهارت های ارتباطی، ساختار سازمانی و تخیل)، شرایط مداخله ای (موقعیت هیجانی، گروه های غیررسمی و رفتارهای سیاسی)، راهبرد (توسعه و بهبود فرهنگ سازمانی، شایسته سالاری سازمانی و آموزش مهارت های همدلی) و نتایج (کاهش رفتار ضدشهروندی، کاهش نفاق سازمانی و کاهش اینرسی سازمانی) را در قالب مدل وفاق سازمانی بر کاهش نفاق سازمانی نشان داد. همچنین یافته های کمی حاکی است؛ وفاق سازمانی بر کاهش نفاق سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران موثر است و مدل پژوهش و شاخص های آن درحد قابل قبول و مناسب قرار دارند.
    کلیدواژگان: وفاق سازمانی، نفاق سازمانی، برونداد آموزشی و پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • الهام مقدم نیا، عباس طلوعی اشلقی*، محمدعلی افشار کاظمی صفحات 657-665

    نیروی انسانی آموزش دیده به عنوان عامل اصلی در انتقال فناوری و توسعه آموزش به عنوان نظام پشتیبان برای رسیدن به موفقیت در پیاده سازی فناوری نقش بسزایی دارند. سازمانها به منظور برتری باید توانمندی های آموزشی مناسبی را برای مزیت رقابتی به دست آورند که توسعه آموزش در انتقال فناوری کمک می کند تا عملکرد برتری در بازار داشته باشند. مقاله حاضر با هدف رسیدن به مدل بهینه تغییرات حاصل از توسعه آموزش در انتقال فناوری نیروی انسانی در سازمان های یادگیرنده انجام شده است. روش پژوهش حاضر توصیفی و از لحاظ ماهیت از نوع کاربردی است. در این پژوهش ترکیب نظام برای بهینه سازی مدل با نرم افزاری تحت محیط برنامه نویسی MATLAB آماده شد. درپی اجرای نرم افزار، با کد سازی و فرمول بندی مدل با استفاده از الگوریتم PSO، سازمان یادگیرنده در آموزش نیروی انسانی در اثر انتقال فناوری، مورد تجزیه و تحلیل واقع شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که سناریوهای های مختلف با استفاده از الگوریتم ازدحام ذرات درجستجوی فضای راه حل برای آموزش نیروی انسانی در اثر انتقال فناوری بهینه گردید. در انتقال فناوری با بهینه سازی آموزش نیروی انسانی (نیروی تولیدی متخصص، نیروی تکنسین، کارگر ماهر و ساده)  می توان هزینه سازمان های یادگیرنده را در یک دوره زمانی کاهش داد. توجه به آموزش نیروی انسانی از عوامل موفقیت عملکرد انتقال فناوری است.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، عوامل تولید، الگوریتم های فرا ابتکاری، آموزش نیروی انسانی، سازمانهای یادگیرنده
  • نفیسه السادات دادگران، مهدی باقری*، امینه احمدی صفحات 666-678
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای ارتقاء نظام آموزش پزشکی کشور با تراز بین المللی در کشور صورت گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش اجرا، توصیفی از نوع پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری پژوهش دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان به تعداد 1319 نفر می باشند که بر اساس فرمول کوکران 297 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه بصورت تصادفی ساده می باشد و گردآوری داده ها با استفاده ار پرسشنامه محقق ساخته انجام شد. روایی و پایایی ابزار تایید گردید و به منظور تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی برای تعیین روایی و مدل معادلات ساختاری برای آزمون الگو استفاده شد.در این پژوهش بار عاملی گویه های مربوط به تمامی مولفه ها از 4/0 بیشتر است که نشان دهنده تاثیرگذاری گویه ها در شکل گیری مولفه ها می باشد و همچنین بار عاملی ضرایب مسیر بین متغیر ارتقاء نظام آموزش پزشکی کشور با تراز بین المللی با ابعاد «اصلاح و رتبه بندی در نظام آموزشی»، «ارتقای کیفیت آموزش دانشگاه» و «بین المللی سازی آموزش» در تمامی روابط بالای 8/0 برآورد شد که معنی دار می باشد و نشان از برازش قوی مدل دارد. نتایج نشان داد با سنجش کیفی و کمی و شناسایی محدودیت های موجود در نظام آموزش پزشکی کشور می توان موقعیت خود را در فرآیند آموزش پزشکی مورد ارزیابی قرار داد و در این راستا با برنامه ریزی مناسب گامی در جهت بهبود و ارتقای شاخص های نظام آموزش پزشکی کشور برداشت.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، بین المللی، ارتقاء آموزش
  • علی شعبانی کلاته ملامحمدقلی، فریدون آزما*، پرویز سعیدی، طیبه تجری صفحات 679-689
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی علی-ساختاری آموزش کارآفرینی با تکید بر نظرات نخبگان علمی - دانشگاهی بود. با بررسی مدلها و نظریات مربوط به عوامل موثر در ایجاد کارآفرینی و مصاحبه اکتشافی با صاحبنظران، ابعاد و شاخص های اولیه را شناسایی و الگوی اولیه تدوین، سپس پانل دلفی متشکل از 20 نفر از خبرگان تشکیل شد. پرسشنامه ها  توزیع و نظرات تجزیه و تحلیل گردید. نتیجه نشان داد آموزش کارآفرینی برای فعالیت های آموزشی خرد و متوسط متشکل از ابعاد مهارت های: آی تی، فنی، کارآفرینی و مدیریتی است. این ابعاد از 47 شاخص تشکیل شده است. پایایی پرسشنامه با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس وآلفای کرونباخ 89/0 بدست آمد. برای تعیین اولویت ابعاد و شاخص های تشکیل دهنده از تکنیک مقایسات زوجی در نرم افزار اکس پرس چویس استفاده شد. نتیجه نشان داد مهارت های کارآفرینی مهمترین نقش را در ایجاد کسب و کارهای کوچک و متوسط ایفا می نمایند. برای تعیین اثربخشی مدل، نمونه 384 تایی از دانش آموختگان انتخاب و پرسشنامه نهایی ارایه، در این حالت اختلاف نمرات قبل و بعدآموزش بعنوان متغیر وابسته در نظرگرفته شد. با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس و تحلیل رگرسیون چندگانه، رابطه مثبت بین آموزش کارآفرینی با مهارت های فوق تایید شد. نتایج مدل سازی با نرم افزار آموس نیز معنادار بودن رابطه مثبت بین مهارت ها و آموزش کارآفرینی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: طراحی الگو، آموزش کارآفرینی، نخبگان دانشگاهی، مقایسات زوجی
|
  • Samira Seyedabadi, Ahmad Haghi, Hossein Hafezi, Mahdi Yousefvand, Neda Eskandari * Pages 319-329

    Academic procrastination is one of the most common problems at different academic levels. In recent years, procrastination has been defined as a lack of self-discipline. The aim of this study was to provide a causal-structural model for academic procrastination in nursing and midwifery students. The research method is correlational using structural equation modeling. The statistical population of the study included all nursing and midwifery students of Lorestan University of Medical Sciences in the academic year of 2019-2020, of whom 260 were selected by stepwise cluster sampling. The research instruments were: academic procrastination questionnaire, academic procrastination scale, motivational strategies for learning questionnaire, and measuring goal orientations, all of which had acceptable validity and reliability. AMOS-24 software was used to analyze the data. The results showed that all the indicators of the research model are in the desired range. In general, the fit indices were in acceptable ranges. The results showed that there is a positive significant relationship between the direction of goal orientation and academic procrastination (r = 0.41), between academic procrastination and academic burnout (r = 0.57), and between self-regulation and academic procrastination (r = 0.59). Academic self-regulation also mediates between goal orientation and academic procrastination, but academic self-regulation does not mediate between academic procrastination and academic burnout. Therefore, according to the findings, officials of medical universities should pay serious attention to the issue of student procrastination and try to reduce it by taking into account goal setting and self-regulation.

    Keywords: self-regulation, procrastination, goal orientation, academic procrastination
  • Narjes Zaeemzadeh, Sanaz Taherpour, Kambiz Ahmadi Angali, Seyed Ali Mard * Pages 330-338
    Despite the importance of basic sciences as the basis for medical education, most students have a negative attitude toward the applicability of this phase of medical curriculum in clinical phases. This study was designed to investigate the viewpoints of medical students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences about clinical applicability of their Physiology course as one of the major courses in basic sciences. The data collection tool was a questionnaire consisting of 16 questions. In this study, 273 medical students were included. There were 117, 53, and 103 students in preclinical, clinical and residency levels, respectively. Data were collected between 2015-2018. According to the viewpoint of 71.1% of the participants in our study, the courses taught in basic sciences are applicable in clinical years. Also, 58.2% of the respondents were unaware of the clinical significance of the Physiology course. According to 78.8% of the students, indicating clinical points in basic science courses can have a profound impact on Physiology learning and its retrieval in clinical courses. The application of Physiology at the current level was moderate according to the viewpoints of 40.7% of the students while it was much and very much based on the viewpoints of 48% of the participants. The Physiology course has many clinical applications from the medical student’s perspective. Residents who have spent more time in clinical practice, as opposed to students at clinical and preclinical levels, put more emphasis on the clinical applicability of Physiology. Therefore, the greater the involvement of medical students in the clinical field, the higher their awareness about clinical applicability of Physiology.
    Keywords: Physiology, Clinical applicability, Medical students' attitude, Ahvaz
  • Sajad Khodai, Hasanali Veiskarami *, Firoozeh Ghazanfari Pages 339-352
    The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral training versus acceptance-and commitment training in academic self-efficacy and social anxiety syndrome of medical students. The statistical population included the students of Lorestan University of Medical Sciences. The participants of this study were 60 students suffering from social anxiety who volunteered to participate in the training sessions. They were selected by random sampling method from among 1500 students based on their social anxiety scores and structured clinical interview. They were randomly divided into three groups of cognitive-behavioral training, acceptance and commitment training, and the control group. The subjects in the experimental group were trained in 10 sessions. The instruments included Watson and Friend’s social anxiety questionnaire (1969), and the academic self-efficacy proposed by Migli et al. (2000), which were answered by the subjects in pre-test, post-test, and (2-month) follow-up sessions. The collected data were analyzed using SPSS software version 24 and repeated measure analysis of covariance. The results showed that there was no difference between the experimental groups in the post-test phase. Moreover, cognitive-behavioral training and acceptance and commitment training were effective in increasing academic self-efficacy and reducing students' social anxiety syndrome (p<0/0001). However, in the follow-up phase, there was a significant difference between cognitive-behavioral training and acceptance and commitment training as opposed to the control group in terms of the components of social anxiety and academic self-efficacy. That is, training based on acceptance and commitment significantly reduced students' anxiety and increased their self-efficiency (p<0/0001
    Keywords: Cognitive-behavioral education, Acceptance, commitment training, Academic self-efficacy, social anxiety, Students
  • Elham Movhed * Pages 353-362
    The aim of the current study was to determine the cognitive-behavioral factors affecting education in the Faculty of Pharmacy at Iran University of Medical Sciences. This was a descriptive-analytical study with a cross-sectional design, implemented in the late 2019 and early 2020, using census sampling method. The data collection tool was a questionnaire prepared based on the previous phases of the study including a systematic review, a qualitative phase, and a Delphi study. The SPSS software was used to analyze the data. Since the dependent variable had a normal distribution, independent sample t-test was used. According to the results, Iranian professors and students believed that innovation, anxiety and psychological stress, and concentration are the most important cognitive-behavioral factors affecting education. On the other hand, foreign professors and students believed that the most important factors affecting education were attempt to search information, intrapersonal intelligence, cognitive competence, and awareness. The cognitive-behavioral factors selected by Iranian students were different from those selected by foreign students. Therefore, policymakers, planners, managers, and experts must take into account the results of this study, particularly as far as Pharm.D. programs are concerned.
    Keywords: Cognitive science, Behavior, Education, Faculty, Pharmacy
  • Negin Moradi, Neda Orakifar *, Masoume Hosseini Beidokhti, Hatam Bostani, Kaveh Eslami, Mina Iravani, Mandana Izadpanah, Fatemeh Borazjani, Parastoo Parsaei Mohammadi Pages 363-373

    The rapid advances in technology has greatly influenced the clinical education of medical students. Using distance learning methods including e-learning, simulated learning environment, mobile learning, etc., has introduced a new educational method known as "Blended Learning". It benefits from both face-to-face and e-learning conditions. The purpose of this study is to review studies which have assessed virtual teaching in clinical education of rehabilitation fields. This narrative review was conducted, using the keywords related to virtual teaching in clinical education of rehabilitation fields. Studies published in English journals were searched in scientific databases of Science Direct, PubMed, Scopus, Web of Science, and Google Scholar, from 2000 to 2020. The articles not consistent with the purpose of study and publications in form of case report, pilot study, or letter to editor were excluded. Out of the 227 searched articles, 25 were selected which addressed distance learning in clinical education of rehabilitation students. In this study, 25 interventional, review and descriptive studies were reviewed. The result of the articles showed the use of e-learning, mobile learning, online learning, simulated learning environment, and blended learning have positive results in improving the clinical competency of rehabilitation students. Virtual teaching as a complementary to face-to-face learning strategy can play a role in the development of clinical education. Although it is not recommended to replace traditional education with virtual learning, it seems that blended learning with a fundamental overhaul of the structure and method of learning is an effective way to improve the clinical education of rehabilitation students.

    Keywords: E-learning, Mobile learning, blended learning, Rehabilitation, Clinical Education, Virtual teaching
  • Pejman Etemad Foroughi, Mehrdad Ghanbari *, Farhad Shahveisi, Mokhtar Arefi Pages 374-386
    This research was conducted after presenting a critical thinking model in accounting faculty members with the aim of promoting education. Critical thinking is an analytical thinking that can guarantee the progress of any field of study, including accounting. In this research, a combination of quantitative and qualitative methods was used, which in terms of data type; Descriptive and data collection method; It was a Delphi / survey. The number of experts in the Delphi stage was 22 faculty members with professional experience and in the survey stage were 384 graduates and students in the field who expressed their views on the dimensions and components of critical thinking. In this study, after reviewing the critical thinking literature and using the opinions of experts, the initial model was extracted and the final model was approved in three steps using the Delphi method to achieve the convergence of opinions. The validity and reliability of the model were confirmed using confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha. Based on the obtained results, the critical thinking model consists of 12 main dimensions including truth seeking, analysis, analysis, mental openness, curiosity, regularity, self-confidence, perfection, interpretation, evaluation, explanation and self-regulation and 45 sub-components.
    Keywords: critical thinking, Accounting, Education, Students
  • Mehdi Mohammadi *, Fahimeh Keshavarzi, Reza Naseri Jahromi, Khatere Mohammad Jafari, Athar Rasekh Jahromi, Rahil Naseri Jahromi, Fatemeh Mirghafari Pages 387-399

    The values medical students expect from education and their love of learning will lead to the enhancement of their knowledge and skills and assuming a dynamic attitude towards improving and enhancing the services offered in the health system. Utilizing higher order thinking skills contributes to facilitating and accelerating this process. The aim of this study was to investigate the relationship between academic values, love of learning, higher order thinking skills, and academic achievement of medical students of Jahrom University of Medical Sciences. The present study was a descriptive correlational study the statistical population of which consisted of all medical students of Jahrom University of Medical Sciences in the academic year 2019-2020 (n = 306). Using Cochran's formula and random sampling method, 160 students were selected as the participants (65 males and 95 females). Research tools included questionnaires of love for learning, academic values, higher order thinking skills, and students' academic achievement. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and simple regression. The results showed that academic values and love of learning were positive and significant predictors of academic achievement and students' higher order thinking skills. Also, higher order thinking skills were positive and significant predictors of students 'academic achievement and played a mediating role in the relationship of academic values and love of learning with students' academic achievement.

    Keywords: Structural Equation Model, Academic values, Love of learning, Higher order thinking skills, Academic Achievements
  • Fahimeh Ganjeali, Gholamhossein Barekat *, Mohammad Hosseinpour Pages 400-414

    Relying on its global access and flexible design, e-learning offers important opportunities for continuing medical education. The aim of this study was to develop an e-learning model for medical universities in Khuzestan province. The method of this research in terms of the data collected was a mixed method exploratory study (i.e., qualitative and quantitative). To implement the qualitative phase of this research, data were obtained from studies on related topics and interviews with faculty members and experts in the field of information technology and virtual education at universities of medical sciences in Khuzestan province using snowball method. Because the sampling method was homogeneous, the study reached data saturation with 15 experts. In the quantitative phase, Delphi method was used to design the questionnaire according to the agreement of the experts (reliability of 0.7). Then, 250 questionnaires were randomly completed according to the principles of sample size determination in multivariate regression analysis in structural equation modeling. SPSS, AMOS, and the Kolmogorov-Smirnov test were used to analyze the statistical data. The structural equation method was used to test the statistical assumption and confirm factor analysis. The statistical method used to test the questions in this study is structural equations modeling using AMOS software. The results showed that e-learning is affected by the following factors: the individual characteristics of learners, educational content and materials, management, expert staff, application of hardware and software, acceptance, the position of education, external (environmental) factors, and assessment.

    Keywords: model, E-learning, University of Medical Sciences
  • Majid Farahian *, Farshad Parhamnia Pages 415-430
    Knowledge sharing and reflective thinking are two key issues in any educational system. The present study examined the willingness of instructors of English for the students of allied medical sciences to share knowledge and think reflectively and investigated their reluctance to form knowledge sharing groups. To this aim, in the quantitative phase of the study, two questionnaires were completed by 148 instructors, while in the quantitative phase, 12 instructors participated in semi-structured interviews. Based on the results, the participants considered knowledge sharing effective and had a positive view about it. In addition, there was a significant relationship between knowledge sharing and reflective thinking, and knowledge sharing can be used to predict reflective thinking. The findings of the interview also indicated that three categories of factors play a role in the studied instructors' reluctance to share knowledge, which included individual, organizational and cultural barriers. Due to the importance of knowledge sharing, some suggestions were made to promote this practice among English for specific purposes (ESP) instructors.
    Keywords: knowledge sharing, reflective thinking, ESP instructors, Reluctance
  • Faranak Ghaderi, Nader Ghobbeh Zarrin, Farnaz Monajjemzadeh * Pages 431-436
    Given the inevitable role of pharmacists in pharmaceutical industries, it is necessary to learn the methods of controlling and analyzing compounds that are used as an active ingredient and even packaging in pharmaceutical formulations. In practice, students learn different sampling and analytical methods, and in the exam, they are evaluated in terms of their acquisition of practical skills in problem-solving. The final exam should assess students in terms of practical skills similar to those needed in their future job. In a problem-solving exam session, each student is tested individually by presenting a problem, and s/he needs to choose his / her question randomly from the numbers representing the question and the desk number. This program could make the students familiar with a new method of assessment in practical education before the exam. The design and implementation of this exam was a successful experience in increasing practical skills for trainees who would be employed in industry or by research centers.
    Keywords: Exam, Problem-solving, physicochemical control, Designing, Implementation
  • Shahram Mehravar Giglou *, Ali Khorsandi Taskoh, Saeid Ghiasi Nodoshan, Abbas Abaspoor Pages 437-453

    The aim of this study was to synthesize the literature related to international academic collaboration in order to identify the components of this collaboration in higher education. This research is applied in purpose and was conducted using a qualitative meta-synthesis method. The statistical population included all studies conducted in the period 2010-2019. To this aim, 146 studies on the mentioned topic were initially evaluated, and finally 57 articles were purposefully selected. After analyzing the content and synthesizing the relevant literature, a total of 115 codes, 19 concepts, and 8 key categories were identified and analyzed in the search process and systematic synthesis of texts. The validity was confirmed by Cohen Kappa test. According to the results of the analysis, the most important key components identified include: educational collaborations, research collaborations, participation of faculty members in international activities, cultural factors, reforming the structure of the university, paving the way for the use of ICT in the university, government programs and policies, and globalization. This research is one of the first studies that has comprehensively and extensively studied and analyzed the components of international academic collaboration in higher education through the synthesis of studies and has provided new, comprehensive, accurate and valuable insights into this field with a deep understanding of its nature. Results of this study can be effective in expanding international academic collaboration in higher education.

    Keywords: International academic collaboration, Higher education, Meta-Synthesis
  • Ghasem Salimi *, Mehdi Mohammadi, Reza Naseri Jahromi, Parisa Maaref, Maryam Safari, Ftemeh Mirghafari, Faezah Roosta Pages 454-471

    The aim of this study was to identify the research challenges of postgraduate students before and after the outbreak of Covid-19. This research was applied in purpose, using a mixed method qualitative research approach aimed at understanding the research challenges of postgraduate students.  Based on a meta-synthesis, findings of global studies, and phenomenology, the lived experiences of postgraduate students of an Iranian university were explored. The meta-synthesis design was performed using Sandlowski and Barroso’s six-step method. The sources of data collection were five databases from which international studies were extracted as well as two databases of Persian language studies. After data collection, data were analyzed using thematic analysis method. The phenomenological design was performed using Colaizzi's seven-step method. The data collection tool used in this phase of the study were semi-structured interviews conducted on 23 postgraduate students of Shiraz University in the academic year 2020-2021. Participants were selected using criterion purposive sampling, snowball technique, and theoretical saturation. Data analysis of this phase was performed using thematic analysis method. Based on the results of two phases, the research challenges of postgraduate students included 10 themes related to before the outbreak, and after the outbreak, two main themes of threats and opportunities were extracted, each containing 7 sub-themes. The findings of this study can be utilized in policy-making aimed to promote the development of research settings in universities and higher education institutions.

    Keywords: challenge, Research, Student, Postgraduate, COVID-19
  • Meysam Razi Dunchali, Maryam Taghvaei Yazdi * Pages 472-484
    The purpose of this study was to present a model of the effect of integrated teaching on the quality of students' learning-memorization as mediated by motivation in Mazandaran province. This research was applied in purpose using field data collection method, and it was a descriptive survey in terms of its implementation method. The statistical population included all the 201 visiting and employed faculty members of Islamic Azad University of Mazandaran province, of whom 132 were selected using Krejcie and Morgan table and relative stratified random sampling method (by gender). Data collection tools were researcher-made questionnaires of integrated teaching, learning-memorization quality, and learning motivation. The validity of these questionnaires was confirmed by experts, and the reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient (integrated teaching: 0.90, quality of learning-memorization: 0.89, and learning-motivation: 0.81%). To analyze the data, descriptive and inferential statistics were employed using SPSS, and PLS was used to test exploratory factor analysis. The results showed that a relationship between integrated teaching and the quality of students' learning-memorization. The goodness of fit index was 0.58, showing a desirable goodness of fit.
    Keywords: Integrated Teaching, Quality of learning-memorization, Learning Motivation
  • Saeed Abtahi, Zahra Mostafavian *, Razieh Salehian, Mobina Ahmadnia Pages 485-498

    Pursuing their education in residency specialties is one of the options that medical graduates have in their academic trajectory. The choice of these specialties determines the future of physicians’ career and even their life, and this is one of the most challenging decisions for physicians to make in their life. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between medical students’ personality traits and their favorite residency specialty. This cross-sectional study was performed on medical students studying at their externship and internship programs at Islamic Azad University of Mashhad in the second semester of the academic year 2019-2020. Data collection tools were Persian Questionnaire of Personality Traits FFI -NEO (Neuroticism-Extraversion-Openness Five Facto Inventor), socio-economic status questionnaire, and demographic information checklist including age, gender, marital status, educational level and preferred medical specialty. Data were analyzed in SPSS v.20 software using analysis of variance, chi-square, and regression tests. In this study, 151 medical students were studied. The most common fields of interest were dermatology/cardiology (15.9%), ophthalmology (11.9%) and radiology (10.6%). No relationship was found between personality traits and students' choice of specialty. In the regression analysis, only gender had a statistically significant relationship with the favorite medical specialty. That is, 51.3% of the men chose the fields of surgery and 65.2% of women chose the fields of specialized group. (P = 0.013) According to the results of this study, different personality traits are not very effective in choosing the medical specialty of medical students.

    Keywords: personality traits, Medical specialty, Medical students, interest
  • Ladan Nejati *, Seyed Mahmoud Latifi, Mandana Izadpanah, Kaveh Eslami Pages 499-510

    In recent years, extensive roles have been recognized and valued for pharmacists as health care providers. The main question of this cross-sectional study was: How much effective do Pharm.D. students and graduates see the contents of their syllabi in providing optimal services in the pharmacy? For this purpose, the syllabi of courses of Theoretical Pharmacology, Pharmacotherapy, Theoretical and Practical Pharmaceutics, and Community Pharmacist Clerkship were selected as samples. A researcher-made questionnaire with Cronbach validation coefficient of 0.768 for Pharmacology, 0.855 for Pharmacotherapy, 0.838 for Pharmaceutics and 0.903 for Clerkship was prepared. The target population included: senior PharmD students of the year 2017 and graduates with a maximum of 2 years passing after their service commitment. Census method was used for sampling, and the questionnaire was distributed among all students, and as much as possible, to graduates who were entrants of the years 2007 to 2012 from the State and Autonomous Iranian pharmacy schools via sending the electronic questionnaire link, from 22/01/2018 to 20/02/218. Data analysis was done by SPSS ver. 22, and the significance level was P-value >0.05. The results of this survey indicated that many of the content provided in these courses did not have the necessary efficiency to train a skilled pharmacist for pharmaceutical care service in pharmacies. Hence, in order to prepare qualified pharmacists capable of providing pharmaceutical care, it is imperative to modify, with assistance of experts, the way these courses are taught in the Iranian Pharm.D. educational system.

    Keywords: Satisfaction, Education, pharmaceutical care, Pharmacy
  • Somayeh Akbari Farmad, Mehrnoosh Khoshnoodi Far, Maryam Rezaee, Arezou Farajpour * Pages 512-520

    Cardiovascular disease is the most common cause of death worldwide. Given the inevitable occurrence of respiratory cardiac arrest in hospitals and the vital role of nurses in pulmonary resuscitation, continuous training on pulmonary resuscitation is essential for nurses. The aim of this study was to investigate the effect of simulation-based pulmonary resuscitation training on knowledge and clinical skills of nurses working in Baharlou Hospital. This is a quasi-experimental single-group pre-test/post-test study involving 169 employed nurses who were randomly selected. A pre-test was initially administered to the nurses which was followed by simulation-based training offered in the Clinical Skills Center, and finally a post test was conducted. The data collection tool was a multiple choice test and a checklist of cardiopulmonary resuscitation skills. SPSS version 20 was used to analyze the data. According to the results of this study, there was a significant difference in the mean scores of nurses' knowledge in the pre-test stage (10.84±4.13) and post-test (18.17± 1.60) and in their mean scores of cardiopulmonary resuscitation skills in the pre-test (15.02±5.51) and in the post-test (32.4± 2.04) (P = 0.001). The results showed that simulation-based pulmonary cardiopulmonary resuscitation training had a positive effect on nurses' knowledge and clinical skills of cardiopulmonary resuscitation. This type of training is therefore recommended as an effective method in retraining of nursing staff.

    Keywords: Cardiopulmonary resuscitation, Simulation-based training, Clinical skills
  • QasemAli Talebi Panbeh Choleh, Rashid Zolfaghari *, Kourosh Parsa Moin Pages 521-531

    The purpose of this study was to evaluate the components of social responsibility of Islamic Azad University of Mazandaran. The research methodology was based on quantitative studies and survey design. The members of the faculty of the Islamic Azad University of Mazandaran in the second half of the academic year 2017-2018 were 1671 people. The sample size was 340 people, which was estimated based on the Cochran online sampling method. Data collection tool was a questionnaire using Academic Social Responsibility Questionnaire, Habibi, Vazifeh Doost and Jafari (2017). Physical validity and its structure are determined by experts and tests performed by researchers and indicate the validity of the questionnaire; to determine the reliability of the research, the method of logical coordination between the questions (Cronbach 1964), and the composite reliability coefficient and the mean coefficient of variance were used. Data analysis method was exploratory factor analysis, confirmation, and t-test. Findings show that the view of research subjects, the current situation of the academic responsibility variable, has been moderate. The results showed that among the components of academic responsibility, the variables of university interaction with society, environment for sustainable development, social justice, attention to economic interests of society, health and financial transparency, attention to economic development, accountability and economic knowledge with appropriate status (More than average), other variables have been inappropriate (less than average) or moderate, and in general, the current situation of the academic responsibility variable has been moderate.

    Keywords: social responsibility, University Responsibility, Islamic Azad University of Mazandaran
  • Azadeh Rezapour Mesgarianfard, Taraneh Enayati * Pages 532-542
    The aim of this study was to investigate the relationship between the professional learning community and organizational innovation in order to present a model in Islamic Azad universities in Tehran. This was a correlational study using structural equations. The statistical population of this study included 1961 faculty members of Tehran Azad University, of whom 320 were selected as study sample based on Cochran's formula and using stratified random sampling method according to their academic rank. A researcher-made professional learning community questionnaire including 87 items and the organizational innovation questionnaire of Ismail et al. (2002) including 33 items were used to collect the data. The face and content validities of the instruments were confirmed by experts, and their combined reliability and Cronbach's alpha were calculated to be above 0.7, confirming the reliability. Structural equation test was used to analyze the data. The results of data analysis showed there is a positive and significant relationship between professional learning community and organizational innovation in Islamic Azad universities of Tehran with a standard coefficient of 0.710, and the proposed model has a suitable fit. Therefore, based on the research findings, it is suggested that in order for organizational innovation to take place in university, the professional learning community in the university should be promoted.
    Keywords: professional learning community, Organizational Innovation, model, Azad University
  • Hossein Mohammadi, Abdolreza Adhami *, Mehrdad Nawabakhsh Pages 543-550
    The purpose of this study is the effect of new investment methods in the field of health and treatment on social trust from the perspective of economics and social science students. The research method is applied in terms of purpose, and the statistical population of this research is economics students who are taking an investment education course, Budget. The research sample was estimated based on Cochran's formula and by stratified sampling method, 240 people. Used to collect information about variable communication skills and social empowerment. Central tendency index and dispersion index were used to analyze the data descriptions. The results show that teaching through small groups increases the strength of students and also improves the level of communication skills and social trust of students. The results of this study showed that teaching in a new style increases grades and the rate of student acceptance increases capable students in other specialized fields, which is in line with your previous findings.
    Keywords: modern education, Communication skills, Empowerment in social trust
  • Hamideh Barangar, Poorandokht Afshari *, Darioush Rokhafroz Pages 551-558
    Midwifery students graduated as a midwife duty of healthcare will be undertaken in the field of health should have basic clinical skills. Self-evaluation, in particular the acquisition of skills and public speaking medical requirements for clinical expertise plays a vital role. Given the importance of clinical and communication skills teaching midwifery students during the period of this study is to assess the clinical competence of students are graduating midwifery training school for midwives in accordance with the goals efficiently through self-assessment in the course of gynecology. In this descriptional study, a researcher made questionnaire including 4parts: demographic information, clinical skills, clinical judgment, professional characteristics in Likert scale was completed by 51 senior midwifery students who were studied at nursing-midwifery school in Ahvaz Jundishapur medical sciences university in self-evaluation form. Data analysis was with software spss version 19. The results showed that 65.1% of continuous students in private gynecological desirable clinical competence, 31.6%average, and 3.3% reported undesirable, the batch of uncontinuous students, reported, 69.2%, 24.1% and 6.7%, respectively. In sum, although most students (70%) were assessed as satisfactory clinical competence but there is necessity to efforts to achieve the ideal level of training for planners and authorities of clinical teaching.
    Keywords: Clinical competence, Self-assessment, midwifery students
  • Abdoullah Jasemi, Seyed Ahmad Hashemi * Pages 559-569

    The purpose of this study was to investigate the components of the Iranian educational system and the philosophical school of idealism. The present study was deductive in terms of method and the statistical population included theories, theories, researches, books and in general all the documents that have been written and compiled in the field of research. The method of collecting research data in this research was the use of library studies and interviews with experts and specialists in the education system of Iran and the philosophical schools was idealism. In this research, using coding, first using open source theories, theories, researches and books and in general, all the documents written in the field of research were collected and then analyzed centrally and selectively. The purpose of education in the philosophical school of idealism is to adapt or prepare a person for a successful life in the environment, and in the Iranian educational system, educational goals are divided into two general categories of general and ultimate goals, including worship or servitude, piety, growth. And guidance, purity and good life and cultivating the spirit of justice and making installments, independence and dignity of the Islamic society, brotherhood and cooperation and cultivating the social spirit, friendship with other nations, cultivating and refining or cultivating moral character.

    Keywords: Education, Iranian educational system, philosophical school of idealism
  • Mahnaz Movaghar, MohammadHossein Yarmohammadian *, Zahra Jalili Pages 570-584

    Standard competency-based education is based on the comprehensive concept of education that integrates knowledge delivery with the development of competency and quality improvement. The aim of this study was to design and validate a competency model for the development of competency-based education in an undergraduate nursing program using a sequential exploratory (qualitative-quantitative) approach. The qualitative phase was conducted using semi-structured interviews with 35 nursing experts who had been selected using purposeful sampling. Data analysis was done by thematic analysis using Attride-Stirling model. Validation in the qualitative phase was enhanced following Guba and Lincoln strategies, while reliability was evaluated using retest reliability and intercoder reliability measurements. The quantitative phase was conducted using a survey method with a questionnaire (with S-CVI=0.93) and by surveying 300 nursing experts selected by non-probability sampling method. Finally, the data were analyzed by confirmatory factor analysis using SPSS and Smart PLS software, and the final model was confirmed. The results showed that the desirable model for nursing competency consists of 9 global themes. In the meantime, leadership and management competencies with a factor load of 0.89 had the most impact on this model followed by social and cultural competency, inter-professional and globalcompetency, and educational and research competency all of which with a factor load of 0.87, interpersonal and communication competency with a factor load of 0.86, information technology and knowledge management competency with a factor load of 0.82, individual competency with a factor load of 0.81, apecialized and professional competency with a factor load of 0.79, and ethical and behavioral competency with a factor load of 0.75.

    Keywords: Competency Model, Competency-based education, Undergraduate nursing program
  • Ghazal Fateh Rad, Kamran Mohammad Khani *, Maryam Mosleh Pages 585-595
    The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the quality of education based on brain-based learning. The approach of the present study was mixed (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative section of experts has sufficient experience and expertise in the field of education and learning, which in this study is considered 10 people. The statistical population in the quantitative section of the professors of the Research Institute of Neurological Sciences affiliated to Baqiyatallah University and Allameh Tabatabai University, the statistical population was 50 people. Data collection tools are semi-structured in the qualitative part of the interview and in the quantitative part of the questionnaire. In the quantitative part of the research tool, a researcher-made questionnaire was made. Qualitative data analysis was analyzed by systematic data method and quantitative data analysis by Spss and expert choice software. The main and sub-categories related to brain-based learning statistics and causal factors affecting this phenomenon include: brain physiology factors, meaning search, perceptions, environmental factors, teacher role and physical activity, as well as two factors of educational organizations perspective and style support Brain-centered learning in educational quality was identified as underlying factors. Based on the results of the analyzes with AHP technique, the final weight of meaning search factor was obtained in the first rank, brain physiology factor in the second rank, environmental factors in the third rank, teacher role in the fourth rank, physical activity in the fifth rank and perceptions in the sixth rank.
    Keywords: educational quality, brain-centered learning
  • Hedayat Kialashaki, Abbas Khorshidi *, Kamran Mohammad Khani, AliAkbar Khosro Babadi Pages 596-608

    The aim of this study was to provide a model of effective skill training to promote applied science centers in Mazandaran province. The research was applied in terms of purpose and based on the nature of the data; it was an exploratory mix (qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative part of the research included all experts in the field of effective skills training who were selected using the purposeful snowball sampling method, 30 experts. The second group of the statistical population of this study in the quantitative part included all the official teachers of applied science centers in Mazandaran province in the number of 3,000 people who were selected by random sampling and snowball method of 608 people as the sample size. In the qualitative part of the present study, semi-in-depth interviews were used and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. The validity and reliability of both instruments were evaluated and confirmed. The method of data analysis in the qualitative part of the theoretical coding was taken from the method of data theory of the foundation and in the quantitative part, confirmatory factor analysis was used to validate the model and determine the relationship between the identified factors. The results of the study showed that a total of 6 dimensions of career goals, instructor, environment, student, content and management, 28 components and 252 indicators of the dimensions of the skill training model are effective.

    Keywords: Skills training, effectiveness, Scientific-applied centers
  • Taiebeh Arjmandi, Aliakbar Amin Beidokhti *, Alimohammad Rezaei Pages 609-620
    The purpose of this study was to investigate agility enablers in ten public universities in Tehran. This study used survey research method to investigate the application of agility enablers in public universities in Tehran. The statistical population included the faculty members of ten public universities in Tehran, and using stratified random sampling method, the sample size was calculated to be 354. Data collection tool was a researcher-made questionnaire, and statistical analysis was done using one-sample t-test. The results of one-sample t-test showed that formation of knowledge-based organization is an insignificant factor, and its mean is close to average. Therefore, the rate of application of agility enablers in the studied universities is not in a favorable condition and only for information technology enablers, a better situation compared to other factors was reported. The results showed that these universities in terms of directing dissertations towards value creation and wealth creation, commercialization of scientific ideas, leading professors from translation to creativity, using faculty members' opinions for development, processing of raw products and Value-added, the establishment of knowledge-based organizations, and the provision of government research needs by the university are near-average.
    Keywords: Agility, Enablers, Organizations, Public Universities
  • Razieh Fayaz, Badri Shah Talebi *, Reza Ebrahimzadeh Pages 621-632
    The present study was aimed to design and validate the empowerment model for faculty members of Islamic Azad University of Isfahan Province using a mixed method design. The first phase of the study was conducted under the framework of qualitative approach using grounded theory. Semi-structured interviews were conducted based on the principle of theoretical saturation on 13 managers and faculty members of the Islamic Azad University of Isfahan Province as well as experts in the field of empowerment using purposeful sampling method. The data were analyzed using Strauss and Corbin model in three stages of open, axial and selective coding. The results of the qualitative phase yielded 134 concepts, 29 sub-categories and 11 main categories. The research method was descriptive survey and the statistical population included all full-time faculty members of Islamic Azad University of Isfahan Province (n =1540), and using Cochran formula, 308 members were selected using convenience sampling method. The data collection tool in the quantitative phase of the study was a researcher-made questionnaire which was developed based on qualitative phase. It included 134 items, and its face and content validities were confirmed by a number of the participants and a number of experts, respectively. The reliability of the tool was estimated to be higher than 0.7, using Cronbach's alpha coefficient for all categories. Confirmatory factor analysis was used to validate the model and the data analysis, and according to the results, the proposed model was confirmed based on the fit indices.
    Keywords: Empowerment, Faculty member’s empowerment, Grounded theory, Islamic Azad University
  • Seyed Hassan Mousavi Zavardehi, Seyedeh Zahra Hosseini Dronkola *, AliAsghar Shojaee Pages 633-644

    The aim of this study was to investigate the effect of leading professors and internationalization on the development of virtual education in order to present a model in Babol University of Medical Sciences. The present study was applied in terms of purpose and quantitatively correlated in terms of implementation method. The research population was 348 faculty members of Babol University of Medical Sciences in the academic year 2016-2017. The sample size was estimated based on Cochran's formula of 183 people who were selected by stratified sampling method with scientific rank. For data collection, a researcher-made questionnaire of leading professors (80 items), a researcher-made questionnaire of internationalization (65 items) and a virtual education development questionnaire of Karimian and Farrokhi (29 items) were used. The face validity of all three instruments, according to experts, the content validity ratio (CVR) index of all items was higher than 0.60 and the mean extracted variance (AVE) of all components was higher than 0.70, and the reliability of Cronbach's alpha and combined methods for each The three instruments and their components were calculated above 0.90. Data were analyzed by structural equation modeling in SPSS-23 and PLS-2 software. The results of structural equation modeling showed that the model of the impact of leading professors and internationalization on the development of e-learning had a good fit. Also, leading professors (0.36) and internationalization (0.56) had a direct and significant effect on the development of virtual education (P <0.001). According to the results of this study, planning for the development of virtual education based on leading professors and internationalization is essential. Also, the presence of leading, capable professors with appropriate scientific and moral competencies is one of the effective fundamental factors in the quality of higher education systems. Therefore, being a leading and professional professor can play an important and effective role in the movement and development of the university.

    Keywords: Leading Professors, Internationalization, Virtual Education, University of Medical Sciences
  • Roja Mofidian, Reza Yousefi Saeed Abadi *, Saeed Saffarian Hamedani Pages 645-656
    The aim of this study was to develop a model of the effect of organizational harmony in the Vice Chancellor for Education and Research on reducing organizational divisions in Mazandaran University of Medical Sciences. In this study, a hybrid strategy was used. The research method was performed in two parts: quantitative and qualitative. In the qualitative part, the grounded theory method was used and in the quantitative part of the research, the structural equation method (SEM) was used. The statistical population of this research in the qualitative stage of specialists and managers of education and research includes 20 people and in the quantitative part of all professors working at Mazandaran University of Medical Sciences in 2019, which using Cochran do formula estimated 334 people as the sample size Were. In the qualitative part based on sampling containing rich information and in the quantitative part stratified sampling method was used to select the samples. The required information was analyzed using researcher-made questionnaires. Exploratory and confirmatory factor analysis was used to analyze the data. Qualitative results of research; Causal conditions (trust, organizational spirituality and intelligence), contextual conditions (communication skills, organizational structure and imagination), intervention conditions (emotional situation, informal groups and political behaviors), strategy (development and improvement of organizational culture) Showed organizational meritocracy and empathy skills training) and results (reduction of anti-citizenship behavior, reduction of organizational hypocrisy and reduction of organizational inertia) in the form of organizational consensus model on reduction of organizational hypocrisy. There are also few findings; Organizational consensus is effective in reducing organizational hypocrisy in Mazandaran University of Medical Sciences and the research model and its indicators are acceptable and appropriate.
    Keywords: Organizational harmony, organizational hypocrisy, educational, research output, University of Medical Sciences
  • Elham Moghadam Nia, Abbas Toloei Ashlaghi *, MohammadAli Afshar Kazemi Pages 657-665

    Trained human resources as the main factor in technology transfer, and education development as a supporting system play a major role in successful technology implementation. In order to achieve par excellence, organizations should develop proper educational capabilities as a competitive advantage, and education development in technology transfer helps these organizations to have a superior performance. The aim of the present study is to present an optimized change model resulting from education development in technology transfer of human resources in learning organizations. This study is descriptive in method and applied in purpose. In this study, system configuration for optimizing the model was done by MATLAB. After running the software program, the learning organization which trains human resources by technology transfer was analyzed by encoding and formulating the model using particle swarm optimization (PSO) algorithm. The results showed that different scenarios were optimized by PSO algorithm in search of solution space to train human resources by technology transfer. In technology transfer, by optimizing human resource training (professional production forces, technicians, skilled workers, and regular workers), the expenses of the learning organizations can be reduced over time. Paying attention to human resource training contributes to fruitful technology transfer function.

    Keywords: Technology Transfer, production factors, Metaheuristic Algorithm, human resource training, Learning organizations
  • Nafisehsadat Dadgaran, Mehdi Bagheri *, Amineh Ahmadi Pages 666-678
    The present study aimed to present a model to upgrade the national medical education system in Iran to an international level. This study was an applied research in terms of purpose, and was a descriptive cross-sectional survey in terms of implementation method. The population consisted of 1319 students of medicine at Guilan University of Medical Sciences, of whom 297 were selected as participants based on Cochran's formula. The sampling method was simple random sampling, and a researcher-made questionnaire was used to collect the data. The validity and reliability of the tools were confirmed. Confirmatory and exploratory factor analyses were used to determine the validity of the model, and structural equations modeling was used to test it. In this study, the factor loads of all items were higher than 0.4, indicating the effectiveness of items in the formation of the components. Furthermore, the factor loading of path coefficients between the variable of “upgrading the national medical education system to an international level” and the dimensions of "amendment and ranking of the educational system", "improving the quality of academic education" and "internationalization of education" in all directions was higher than 0.8. All the relationships were meaningful, which indicated strong fit of the model. According to the results, the current position of the Iranian medical education system can be evaluated by qualitative and quantitative measurements as well as identification of the limitations in this system. In this regard, proper planning is one step further towards improvement of the indicators of the country’s medical education system.
    Keywords: medical education, International, Training Upgrades
  • Ali Shabani Kalate Mola Mohammadgholi, Fereydoon Azma *, Parviz Saeidi, Tayebeh Tajari Pages 679-689
    The purpose of this study was to design a causal-structural model of entrepreneurship education with an emphasis on the views of the scientific-academic elite. In order to identify the initial dimensions and indicators and to generate the initial model, models and theories on the effective factors in creating entrepreneurship were examined followed by exploratory interviews with experts in the field. Then a Delphi panel consisting of 20 experts was formed. Questionnaires were distributed among the participants, and their opinions were analyzed. The results showed that entrepreneurship education for micro and intermediate educational activities consists of the dimensions of: IT skills, technical skills, entrepreneurial skills, and management skills. These dimensions consist of 47 indicators. The reliability of the questionnaire was assessed using PSSS software and a Cronbach's alpha of 0.89 was obtained. To determine the priority of the dimensions and constituent indices, the pairwise comparison technique was used in X-Press Choice software. The results showed that entrepreneurial skills play the most important role in creating small and medium educational jobs. To determine the effectiveness of the model, a sample of 384 graduates was selected and the final questionnaire was distributed among them. Then the difference in scores before and after the training was considered as a dependent variable. Using SPSS software and multiple regression analysis, the positive relationship between entrepreneurship education and the above skills was confirmed. The results of modeling using Amos software also showed a significant positive relationship between these skills and entrepreneurship training.
    Keywords: Model design, entrepreneurship education, Academic elite, Pairwise comparisons