فهرست مطالب

مطالعات دفاعی استراتژیک - پیاپی 84 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 84 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرخ بایبوردی*، سید یحیی صفوی، مهدی کامکار، محمدرسول همتی، عبدالرضا دبستانی، محمدناصر مجیدی صفحات 5-32

    منطقه خلیج فارس با توجه به دارا بودن اهمیت راهبردی از جهت ژیوپلیتیکی دچار بحران های گوناگونی است که می تواند موجب اخلال در وضعیت عادی و فرآیندهای فضای جغرافیایی و زیستگاه انسان ها گردد. هدف از این تحقیق شناخت بحران های ژیوپلیتیکی در حوزه خلیج فارس با بررسی ویژگی‎ ها و ریشه های بحران در این منطقه است. روش تحقیق موردی زمینه ای با رویکرد آمیخته که به این منظور از روش کتابخانه ای و روش میدانی برای گردآوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها و تعیین عوامل ژیوپلیتیک تاثیرگذار بر بحران های منطقه خلیج فارس در قالب مولفه های کلان ژیوپلیتیکی در ابعاد طبیعی، انسانی، اقتصادی، سیاسی و نظامی، بر اساس داده های جمع آوری شده از جامعه آماری در قالب پرسش نامه تجمیعی و با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون خی 2، به توصیف و تجزیه وتحلیل هریک از عوامل ژیوپلیتیکی پرداخته شده است. نتایج تحقیق ویژگی های اصلی ژیوپلیتیکی خلیج فارس را در پنج ویژگی شناسایی که مهم ترین آن ها بحث انرژی و منابع سرشار نفت و گاز این منطقه است و ریشه های بحران را عمدتا در بیست عامل مختلف شناسایی که مهم ترین آن ها حضور و سیاست مداخله گرانه قدرت های فرا منطقه ای و منطقه ای تبیین و درنهایت بحران های ژیوپلیتیکی خلیج فارس را در 7 عنوان اصلی که اهم آن ها حضور مداخله گرانه و سلطه طلبانه نیروهای بیگانه، تلاش غرب و عربستان جهت برهم زدن موازنه قوا، منازعات قومی و مذهبی و... در حوزه خلیج فارس شناسایی و تبیین گردیده اند.

    کلیدواژگان: بحران، حوزه ژئوپلیتیکی، منابع انرژی
  • حسین سلامی، علی سعیدی، علی محمد نائینی، حسین حسینی، علی سبحانی فر* صفحات 33-62

    گفتمان دفاع نرم ج.ا.ایران به واسطه جنگ نرم همه جانبه دشمن علیه ج.ا.ایران، در حال تکامل و جهت دهی خاصی است؛ دغدغه ها و تاکیدات فرماندهی معظم کل قوا (مدظله العالی) درخصوص در اولویت بودن جنگ نرم دشمن علیه ج.ا.ایران و چگونگی مقابله با آن، موجب شکل گیری این پژوهش در ذهن محققین گردید. در عصر کنونی متناسب با گسترش و فراگیر شدن جنگ نرم دشمن، چنانچه ج.ا.ایران تدابیر و منویات مقام معظم رهبری در مورد جنگ نرم و نحوه مقابله با آن (دفاع نرم) به یک الگوی بومی و عملیاتی تبدیل گردد؛ می تواند علاوه بر خنثی نمودن راهبردها و الگوهای همه جانبه جنگ نرم دشمن، ج.ا.ایران را از حوزه تهاجمی، پیشدستانه و بازدارنده توانمند سازد؛ لذا مسئله تحقیق این بود که ج.ا.ایران برای مقابله با تهدیدات نرم دشمن و اقدامات تهاجمی علیه دشمن در حوزه نرم، الگوی بومی و جامع دفاع نرم مبتنی بر گفتمان امام خامنه ای (مدظله العالی) ارایه نکرده است. در این مقاله هدف اصلی تدوین الگوی دفاع نرم ج.ا.ایران مبتنی بر گفتمان امام خامنه ای (مدظله العالی) تعریف گردیده است که متناسب با آن سوال اصلی، الگوی دفاع نرم ج.ا.ا مبتنی بر گفتمان امام خامنه ای (مدظله العالی) چگونه الگویی است؟ طراحی گردیده است. پژوهش موردنظر پژوهشی کاربردی، توسعه ای و بنیادی است که از روش کیفی بهره گرفته شده است؛ این پژوهش با روش داده بنیاد انجام شده است و کدگذاری ها به صورت دستی انجام شده است؛ در این تحقیق گفتمان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به صورت تمام شمار موردبررسی قرار نگرفته است؛ بلکه محققین مداخل ورود به بحث را با احصاء 436 کلیدواژه های مرتبط با دفاع نرم ج.ا.ایران، با کمک نخبگان و صاحب نظران قرار داده است؛ در فرآیند انجام تحقیق، محققینین با تهیه پرسشنامه های تحت عنوان "حساسیت نظری" طی پنج مرحله از 25 نفر از صاحب نظران و نخبگان این حوزه به صورت هدفمند تا اشباع نظری، توزیع نموده است. محققینین برای تعیین رویکرد دستیابی به مدل، از مدل نظریه داده بنیاد برای تحقیقات اسلامی جناب آقای خنیفر و همکاران که مدلی چهار شاخه ای است برای تدوین الگو خود بهره گرفته اند. مدل به دست آمده دارای 6 بعد، 45 مولفه و 436 شاخص می باشد که بر اساس مدل ذکرشده، ابعاد و مولفه ها در چهار مقوله 1- متغیر های موثر 2- متغیرهای زمینه ساز 3- متغیرهای بازدارنده 4- نتایج و پیامدها دسته بندی شدند. پس از اضافه نمودن رویکردهای دفاع نرم و راهکارهای دفاع نرم مبتنی بر گفتمان امام خامنه ای (مدظله العالی) به مدل احصاء شده، علاوه بر تدوین الگو، نظریه دفاع نرم ج.ا.ایران مبتنی بر گفتمان امام خامنه ای (مدظله العالی) ارایه گردید که درنهایت مدل عملیاتی برگرفته از الگویی نهایی استخراج گردید.

    کلیدواژگان: جنگ نرم، قدرت نرم، الگو، دفاع، دفاع نرم
  • حسین سلامی، حسین ظریف منش، محمد تولایی، ناصر پورصادق، حمیدرضا محدث* صفحات 63-84

    ارزیابی پیامد، بخش نهایی ارزیابی عملکرد است که میزان تحقق پیامدها و به عبارتی اثر اقدامات، برنامه ها و فعالیت های سازمان ها در محیط را مشخص می کند. اعمال یافته ها و نتایج حاصل از ارزیابی پیامد ها در طرح ها و برنامه های سازمان ها منجر به اصلاح و بهبود عملکرد و ارتقاء کارایی و اثربخشی سازمانی می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر دستیابی به الگوی ارزیابی پیامد های عملکرد سازمانی در اندیشه امام خامنه ای (مدظله العالی) می باشد. نوع پژوهش بنیادی و روش آن نظریه پردازی داده بنیاد (گراندد تیوری) است که پژوهشگران از طریق مطالعه کتابخانه ای نسبت به جمع آوری داده ها (بیانات سال های 1368 تا 1397) اقدام و بیانات معظم له را با فن تحلیل محتوا و گفتمان و با استفاده از نرم افزار MAXQUDA 12 موردبررسی و تحلیل قرار داده است. بر اساس نتایج پژوهش، پژوهشگران در پاسخ به سوالات پژوهش، ضمن تحلیل بیانات، گزاره های مرتبط با موضوع را استخراج، دسته بندی و بررسی نموده و نتایج آن را که شامل هفت عنصر: تبیین پیامدها، شاخص سازی پیامدی، جمع آوری داده های محیطی، تحلیل داده های محیطی، نتیجه گیری، تولید گزارش و تولید کاربست نتایج ارزیابی پیامد ها است، در اندیشه امام خامنه ای (مد ظله العالی) به همراه الگوی ارزیابی پیامد های عملکرد سازمانی ارایه نموده اند.

    کلیدواژگان: امام خامنه ای (مد ظله العالی)، الگو، پیامد، عملکرد سازمانی، ارزیابی عملکرد سازمانی
  • محمدحسن دهقان، یدالله جوانی، رضا یدالهی، جعفر شیرازی* صفحات 85-108

    اکنون که نظام اسلامی با فلسفه نفی طاغوت و استکبار و اجرای احکام اسلامی، زمینه سازی ظهور سعادت دنیوی و اخروی بشر در ایران استقراریافته، عوامل پیروزی آن رهبری، مردم و دین محوری و موانع آن دشمنان و استکبار جهانی است. حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) بر بصیرت، دشمن شناسی و ذکر تبعات عدم شناخت دشمن تاکیددارند. شدت بیان و تعدد تکرار نشان از اهمیت این موضوع داشته و رویکردهای متفاوت و تشتت دیدگاه بعضی مسیولین، جریان ها در سطوح مختلف نشانگر وجود اختلاف دیدگاه در دشمن شناسی در سطح کلان نظام اسلامی می باشد، نبود الگو ضمن اختلال در اقدامات مسیولین نظام، تاثیر منفی در حفظ نظام اسلامی خواهد داشت. هدف این پژوهش دستیابی به الگوی دشمن شناسی از دیدگاه حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) با تاکید بر لفظ استکبار است روش پژوهش، ازنظر هدف کاربردی، ازنظر روش اجرا کیفی و داده بنیاد و نوع کاربردی - توسعه ای است. در اجرا بعد از انتخاب عنوان تحقیق نسبت به واژه کاوی از متون اصیل و تعیین داده های موردنظر اقدام و در وهله اول کدگذاری باز و 985 مفهوم یا کد استخراج شد. در کدگذاری محوری با مقایسه و دسته بندی عناوین تعداد 57 مقوله به دست آمد. در کدگذاری انتخابی با دسته بندی کلی تر، داده های سازمان دهی شده در قالب ابعاد یا مضامین به تعداد 5 مورد رسید مرحله چهارم با مشاوره با خبرگان و اجرای تکنیک چند رایی مدل سازی و الگوی نهایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: الگو، دشمن، دشمن شناسی، استکبار
  • فریبرز قادرپناه، جواد داداش زاده* صفحات 109-128

    بهره مندی از یک فرهنگ دریایی توسعه یافته، برای ملت هایی که از نعمت دسترسی به دریاها برخوردارند، مزیت های فروانی در پی داشته و می توان آن را منشا ارتقاء قدرت دریایی و درنتیجه افزایش توان دفاعی کشور دانست. تحقیق پیش رو در پی بررسی تاثیر فرهنگ دریایی بر ارتقاء توان دفاعی کشور است. این تحقیق یک تحقیق کاربردی و توسعه ای است که با رویکرد آمیخته، از روش تحلیلی توصیفی بهره برده است. جامعه آماری تحقیق، شامل 110 نفر از خبرگان دریایی نیروهای مسلح و بخش کشوری است که به روش تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شده اند. تعداد 12 نفر از خبرگان نیز به عنوان جامعه آماری کیفی، به روش نمونه گیری هدفمند و با تکنیک اشباع نظری مورد مراجعه قرارگرفته اند. برای جمع آوری داده ها ابتدا با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته تعداد 43 عامل از مهم ترین عوامل توسعه فرهنگ دریایی استخراج و طی جلسات خبرگی در قالب هشت فرایند توسعه فرهنگ و در دو سطح مسیولین و مردم، برگرفته از تعریف آلفرد ماهان از قدرت دریایی، تقسیم و در ادامه با استفاده از پرسشنامه و تحلیل آماری آن، نوع و میزان تاثیر این عوامل در توان دفاعی موردسنجش قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد؛ که اگر اقدامات مربوط به توسعه فرهنگ دریایی را در دو سطح مسیولین یعنی خط مشی دولت و مردم یعنی باور عمومی، انجام شود؛ درنهایت منجر به افزایش توان دفاعی در ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی اجتماعی، فناوری، سرزمینی، فرامرزی و فضایی خواهد شد.

    کلیدواژگان: توان دفاعی، فرهنگ دریایی، توان دریایی
  • اله مراد سیف، علی حسینی نیکو* صفحات 129-148

    یکی از سیاست های کشورهای سلطه گر در راستای تامین منافع خود تضعیف نمودن قدرت اقتصادی کشورهای هدف با استفاده از ابزار مرسوم تحریم اقتصادی می باشد. ازآنجایی که شرایط اقتصادی در بحث تامین منابع جهت اجرای برنامه های سازمان ها تاثیر مهمی دارد، هرگونه تهدید و بحران اقتصادی سازمان ها را در اجرا و پیاده سازی طرح ها و برنامه های مربوطه با چالش مواجه می نماید. مقام معظم رهبری (مدظله العالی) جهت گذر از هر شرایط بحران زا در حوزه های اقتصادی، بر اجرای دقیق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تاکید فرموده اند. نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران که از ارکان مهم کشور محسوب می گردد، جهت حفظ و ارتقاء قدرت دفاعی و بازدارندگی کشور در برابر تهدیدهای دشمنان نیازمند الگوهای کارآمد در شرایط ویژه اقتصادی می باشد. پژوهش حاضر که باهدف ارتقاء کارآمدی الگوی طرح ریزی و برنامه ریزی راهبردی نیروهای مسلح با رویکرد اقتصاد مقاومتی انجام گردیده است، در پی ارتقاء کارآمدی نیروهای مسلح در شرایط ویژه (تهدیدها و بحران ها) می باشد. نوع پژوهش، کاربردی - توسعه ای و روش تحقیق با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) می باشد. جامعه آماری از میان خبرگان و فعالان حوزه‎ پژوهش به تعداد 112 نفر و حجم جامعه نمونه با استفاده از فرمول کوکران، به تعداد 52 نفر تعیین شده است. نتیجه تحقیق پس از انجام تجزیه وتحلیل داده ها نشان دهنده تاثیر ویژگی های برجسته و مزیت آفرین اقتصاد مقاومتی در ارتقاء الگوی طرح ریزی و برنامه ریزی راهبردی نیروهای مسلح می باشد. برابر الگوی مفهومی ارایه شده از تعداد مولفه های احصاء شده، تعداد 6 مولفه در ارتقاء کارآمدی الگوی طرح ریزی راهبردی نیروهای مسلح و 7 مولفه در ارتقاء کارآمدی الگوی برنامه ریزی راهبردی نیروهای مسلح نقش دارد.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، کارآمدی، طرح ریزی راهبردی، برنامه ریزی راهبردی، اقتصاد مقاومتی
  • علی اوجاقی* صفحات 169-194

    یکی از دغدغه های مهم بشری در فضای جدید و متحول نظام قدرت جهانی دفع تهدیدات بوده و نوع تهدیدات هم تابع روندهایی است که در سطح جهان با عنایت به تحولات علم و فناوری شکل گرفته و دارای سرعت بسیار بالایی است. مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) توجه خاص مسیولین کشور به این حوزه را خواستار بوده و به همین منظور سیاست های کلی علم و فناوری را جهت پیاده سازی و اجرا و حل مسایل در این حوزه ابلاغ فرمودند. لذا با توجه به نیازمندی آجا به الگوی بومی پیاده سازی سیاست های کلی علم و فناوری در دانشگاه های آجا در سطح راهبردی و با رویکرد توسعه ای، این تحقیق باهدف "دستیابی به ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی مذکور و به روش آمیخته (کیفی- کمی) انجام شده است که در مرحله کیفی از روش تحلیل محتوا و در مرحله کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. این پژوهش از حیث هدف"کاربردی- توسعه ای " و به جهت کشف سازه‏های موضوع یعنی ابعاد، مولفه‏ها و شاخص‏ها به روش توصیفی- تحلیلی، در زمره تحقیقات اکتشافی می باشد. جهت اجرای تحقیق ابتدا در مرحله کیفی و با مطالعات کتابخانه‏ای و مصاحبه با خبرگان و فیش برداری، مدل مفهومی تحقیق تبیین شده است. سپس در مرحله کمی، با جمع‏آوری اطلاعات با استفاده از ابزار پرسش‏نامه محقق ساخته و تعیین روایی محتوایی تک تک مولفه‏ها و شاخص‏ها، با حداقل ضریب محتوایی (0.5) و پایایی پرسش نامه با استفاده از روش دونیمه کردن و آزمون گاتمن، با ضریب (0.81) اقدام و تعیین شده است؛ و در انتهای تحقیق، الگوی پیاده سازی سیاست های کلی علم و فناوری در دانشگاه های آجا، شامل «چهار بعد»؛ «14 مولفه»؛ «72 شاخص» ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست های کلی علم و فناوری، دانشگاه های آجا، الگوی راهبردی، پیاده سازی
|
  • FARROKH BYBORDY *, S.H. Safavi, M. Kamakar, M.R. Hemati, A.R. Dabestani, M.N. Majidi Pages 5-32

    The Persian Gulf region due to its strategic importance of geopolitical, various crises that can cause disturbance in the normal human habitat and geographic space and processes. The purpose of this research is the recognition of the geopolitical crises in the Persian Gulf and the roots and traites of the crisis in this region with ‎review. With the approach of mixed ground case research method for this purpose, the method was used to collect data library and field methods. For analysis of data and determine the factors influencing geopolitical crises of the Persian Gulf region in the form of large geopolitical dimensions in natural, human, economic, political and military, based on the data collected from the statistical community in the form of collective questionnaire and uses descriptive statistical methods and chi-square testing and the description and analysis of each of the geopolitical factors. The results of the research, the main features of the geopolitical Persian Gulf in five characteristics that identify their most important energy and oil and gas resources of this region and The roots of the crisis mainly in twenty different factors that identify their most important presence far of region interventionary powers and regional policy explanation and Eventually the Persian Gulf geopolitical crises in seven Main Title, those importants are including the presence of interventionary and aggressive foreign forces, The efforts of the West and Saudi Arabia to disturb the balance of power, ethnic and religious conflicts… in the persian Gulf of identifying and explaining.

    Keywords: Crisis, Geopolitical Area, Energy Sources
  • H. Salami, A .Saeidi, A. Naeini, H .Hosseyni, A .Sobhanifar * Pages 33-62

    The soft defense discourse of the Islamic Republic of Iran is evolving and orienting due to the hostile soft war against the Islamic Republic of Iran;  Concerns and assertions by the Supreme Allied Command regarding the priority of the soft enemy war against the Islamic Republic of Iran and how to deal with it have shaped the researcher's mind.  In the present age, in line with the spread of enemy soft warfare, if the Islamic Republic of Iran's supreme leader's tactics and manners of soft warfare and how to deal with them (soft defense) become an indigenous and operational model;  Can empower the Islamic Republic of Iran from an aggressive, pre-emptive and deterrent field, in addition to neutralizing the all-embracing soft war strategies and patterns;  Therefore, the issue of the investigation was that the Islamic Republic of Iran did not provide a comprehensive, indigenous and comprehensive model of soft defense based on Imam Khamenei's plan to counter the soft enemy threats and offensive measures against the enemy.  The main purpose of this paper is to develop a model of soft defense of the Islamic Republic of Iran based on the discourse of Imam Khamenei which is defined according to the main question.  Designed.  The research is an applied, developmental, and fundamental research that utilizes a qualitative approach;  This study was conducted using the data base method and coding was done manually;  In this study, the discourse of the Supreme Leader has not been fully explored;  Rather, the researcher has contributed to the discussion of the entry with 436 keywords related to the soft defense of the Islamic Republic of Iran, with the help of elites and experts;  In the process of conducting a researcher dissertation, the questionnaires were distributed as "Theoretical Sensitivity" in five stages from 25 experts in this field to the theoretical saturation.  To determine the model approach, the researcher used the data theory model of the Islamic Research Foundation, Mr. Khanafir et al., A four-branch model to formulate his model.  The obtained model has 6 dimensions, 45 components and 436 indices. Based on the mentioned model, dimensions and components were categorized into four categories: 1 - effective variables 2 - contextual variables 3 - inhibitory variables 4 - results and outcomes.  After adding soft defense approaches and soft defense strategies based on Imam Khamenei's discourse to the model, in addition to formulating the model, the Islamic Republic of Iran's soft defense theory based on Imam Khamenei's discourse was finally presented. The operational model was derived from the final model.

    Keywords: Soft War, soft power, pattern, Defence, Soft defence
  • H .Salami, H. Zarif Manesh, M. Tavalaei, N. Pousadegh, H .Mohaddes * Pages 63-84

    Outcome assessment is the final part of performance appraisal that determines the extent to which the effects, in other words, the actions, programs, and activities of organizations in the environment are realized. Applying the findings and results of evaluating the outcomes in the plans and programs of organizations leads to the Correction and improvement of performance and the promotion of organizational efficiency and effectiveness. The main purpose of the present study is to achieve a pattern of evaluating the outcomes of organizational performance in Imam Khamenei's Thought. The type of research is fundamental and its method is the foundation data theory (Grand Theory) Through a library study of data collection Researcher, through library studies, collects data (Statements from 1368 to 1397) and analyzed Most of him statements using content and discourse analysis techniques and using MAXQUDA 12 software. Based on the research results, in response to the research questions, the researchers, while analyzing the statements, extracted, categorized and reviewed the propositions related to the subject and its results, which included seven elements: explaining the outcomes, consequential indexing, and collecting environmental data. Analysis of environmental data, conclusions, production of reports and production is the result of evaluating the outcomes, in Imam Khamenei's thought, along with the pattern of evaluating the outcomes of organizational performance.

    Keywords: Imam Khamenei, Model, Consequence, organizational performance, Evaluation of organizational performance
  • M.H. Dehghan, Y. Javani, R.Yadollahi, J .Shirazi * Pages 85-108

    Now that the Islamic system has been established with the philosophy of denying Taghut, arrogance and enforcing Islamic rules, paving the way for the emergence of worldly and human happiness in Iran, the factors of its victory are the leadership, the people and the pivotal religion and its obstacles are enemies and global arrogance. Hazrat Imam Khamenei (may God bless him and grant him peace) is an enemy Enmity emphasizes the consequences of not knowing the enemy. The severity of the expression and the number of repetitions indicate the importance of this issue, and the different approaches and differences in the views of some officials are different in different levels. The lack of a pattern of disruption in the actions of the officials of the system will have a negative impact on the protection of the Islamic system.The research method is applied in terms of practical purpose, in terms of qualitative implementation method and the basic application of applied-developmental types. In the central coding,57 categories were obtained by comparing and classifying the titles. In the selected coding of the general classification,the data organized in the form of dimensional themes reached 5 items.

    Keywords: pattern, Enemy, Enmity, Arrogance
  • F. Ghaderpanah, J. Dadashzaeh * Pages 109-128

    The aim of this study is to analyze the impact of the maritime culture development on Increase defensive power. this research is applied in terms of purpose, mixed in approach and descriptive-analytical in Research Methodology. The statistical population of the study consisted of experts in the field of armed forces and naval organs and in two quantitative sections, 110 people were selected by random stratified sampling and 12 individuals were selected by purposeful sampling. To collect the research data, first, using library gathering methods and semi-structured interviews, 48 of the most important factors of marine culture development in four levels of public culture (internalized, symbolic, institutionalized and crystallized) were extracted from two perspectives of authorities and people and then Likert-type questionnaire was used to determine the effect of these factors on defensive ability. The results showed that the factors of maritime culture in political, social, economic, technological, territorial, transboundary and spatial dimensions affect the defense capability of the country. In other words, if we develop maritime culture as part of the general culture of the country and promote its activities at the two levels of government and public policy, that is to say, it will ultimately increase the defensive capacity of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Defense Power, Maritime Culture
  • A. Seyf, A. Hosseini Nikoo * Pages 129-148

    One of the policies of the dominant countries to serve their own interests is to undermine the economic power of the target countries through the use of conventional economic sanctions. Since economic conditions play an important role in the provision of resources for the implementation of programs, it poses a challenge to any economic threat and crisis in the implementation and implementation of related plans and programs. The supreme leader has insisted on strict implementation of the general policies of the resisting economy to overcome any crisis in the economic sphere. The armed forces of the Islamic Republic of Iran, which is one of the most important pillars of the country, need efficient models in special economic conditions to maintain and enhance its defense and deterrence capabilities against enemy threats. The purpose of this research was to improve the efficiency of the armed forces strategic planning and planning model with approach of Moghavematie economy. The research type is applied-developmental and the research method is a mixed (quantitative and qualitative) approach. The population of the study consisted of 112 experts and the sample size of the population was 52 using Cochran formula. The results of the research, after analyzing the data, show the impact of the prominent features and advantage of the Moghavematie economy in enhancing the strategic planning and strategic Programming of the armed forces. Against the conceptual model presented by the number of components, 6 components contribute to the improvement of the strategic planning model of the armed forces and 7 components contribute to the improvement of the strategic Programming model of the armed forces.

    Keywords: Strategic Pattern, Efficiency, Strategic Planning, Strategic Programming, Moghavematie economy
  • A .Ojaghi * Pages 169-194

    Providing a context that leads to rectification as well as elimination of threats is one of the most notable human concerns in the developing and changing atmosphere of global power. Types of threats are subject to trends which are formed globally as a result of ever-growing fields of science and technology. The supreme leader, Ayatollah Khamenei, has also summoned stakeholders to reinforce and amass different efficient opinions. For this purpose, general policies of science and technology for the implementation, execution and resolution of issues in this area have been issued. Therefore, considering the need for a local model of implementation of general science and technology policies at AJA universities at a strategic and developmental level, this research aims to “achieve dimensions, components and indicators of the abovementioned model in a mixed way”. With respect to the purpose of this study, it is done in a descriptive-analytical method (applied-development) which is categorized as an exploratory research which leads to exploration of the object structures, dimensions, components and indicators. The data in this qualitative study is gathered through library studies, interviewing experts and phishing. In the next stage, a researcher-made questionnaire whose content validity and reliability were checked using the split-half method and the Gutman test, with coefficient of 0.5 and 0.81, was used. Using structural equation modeling and confirmatory factor analysis, the research hypotheses were investigated and the final model of the research, including 4 dimensions, 14 components and 72 indices was proposed.

    Keywords: General policies of science, technology, AJA universities, strategic model, implementation, science