فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/02/11
- تعداد عناوین: 36
-
-
آموزش مهارتهای هوش عاطفی و اثر بخشی آن بر فرسودگی و سازگاری عاطفی در کودکان دارای اختلال نقص توجهصفحه 0
این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارتهای مهارتهای هوش عاطفی بر فرسودگی و سازگاری عاطفی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی مورد پژوهش شامل دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی منطقه 1 تهران در سال تحصیلی 1398-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 دانش آموز دارای اختلال نقص توجه از جامعه مورد مطالعه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش) 15 نفرآموزش مهارتهای هوش عاطفی( و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش آموزش مهارتهای هوش عاطفی را طی 9 جلسه دریافت نمودند و برای گروه کنترل مداخله ای انجام نگرفت. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرسودگی تحصیلی برسو وبرای سازگاری عاطفی از پرسشنامه برادبورن (1969) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که نمرات فرسودگی و سازگاری عاطفی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه گروه کنترل در پس آزمون، به طور معناداری بهبود یافته است. بنابراین آموزش مهارتهای هوش عاطفی هوش عاطفی و بر فرسودگی و سازگاری عاطفی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه اثربخش است. پس، می توان نتیجه گیری کرد که از آموزش مهارتهای هوش عاطفی برای افزایش سازگاری عاطفی و کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه استفاده کرد. همچنین کاربست مهارتهای هوش عاطفی در بهبود هیجانات تحصیلی و فرآیندهای سازگاری عاطفی در دانش آموزان دارای اختلال نقص توجه اثر بخش است.
کلیدواژگان: آموزش هوش عاطفی، فرسودگی، اختلال نقص توجه، سازگاری عاطفی -
نقش خیال در تحقق سبک زندگی انسان کامل بر مبنای اندیشه ابن عربیصفحه 0
انسان کامل اگر چه به طور صریح در قرآن نیامده است اما عرفای اسلامی برمبنای استدلال و برهان به نظریه پردازی در این زمینه پرداختند. مفهوم انسان کامل ابتدا در قرن سوم هجری توسط بایزید بسطامی مطرح شد و بعدتوسط عرفایی همچون منصورحلاج و ناصر خسروقبادیانی بسط و تعمیق یافت. ابن عربی نیز همانند همه عرفای اسلامی بخشی از تلاش فکری خود را به بررسی چگونگی تبدیل انسان عامی به انسان کامل پرداخته است. این مقاله در صدد تبیین چگونگی تحقق انسان کامل از نظر ابن عربی است. مقاله حاضر بر این فرض استوار است که ابن عربی معتقد بود انسان عامی با استفاده از مفهوم خیال و سازوکارهای آن یعنی تعلق، تخلق و تحقق می تواند به فهم کنه الا سما الحسنی پرداخته و از این طریق به انسان کامل تبدیل گردد. انسان در این مرحله با استفاده از سازوکارهای خیال یعنی تعلق ، تخلق وتحقق توانایی فهم اضداد را پیدا می کند و از این طریق می تواند با فهم اسم الهی نه تنها تضادهای ظاهری در اسما الهی را درک کند بلکه با اتصال به مبدا واحد، ازخود سلب انانیت کرده و تمامی اعضای جسمانی و روانی خود را با اراده خدای یکتا کرده و در یک جهت قرار دهد.
کلیدواژگان: انسان کامل، ابن عربی، خیال، تعلق، سبک زندگی -
صفحات 11-22هدف
هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش شیوه های فرزند پروری مبتنی بر فرهنگ اسلامی برگرفته از آموزه های امام سجاد (ع) در زوجین دارای فرزند شهر ملاثانی است.
مواد و روش هاروش پژوهش، آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل هست. جامعه آماری پژوهش، شامل همه زوجین دارای فرزند شهر ملاثانی هستند که تعداد آن ها 3000 زوج است که تعداد 60 زوج به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور سنجش شیوه های فرزند پروری از پرسش نامه شیوه های فرزند پروری بامریند (1991) استفاده شده است. زوجین به تصادف به دو گروه 30تایی کنترل و آزمایش تقسیم شده اند. گروه های آزمایش، طی دوازده جلسه دو ساعته تحت آموزش شیوه های فرزندپروری برگرفته از آموزه های امام سجاد (ع) قرار گرفتند، در حالی که گروه های کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند.
یافته هایافته های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که بسته آموزشی شیوه های فرزندپروری تدوین شده بر اساس آموزه های امام سجاد (ع) بر فرزندپروری زوجین تاثیرگذار بوده و تفاوت میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پی گیری از لحاظ آماری معنی دار شده است.
نتیجه گیریبا توجه به سودمندی آموزش شیوه های فرزندپروی برگرفته از فرهنگ اسلامی، از این بسته آموزشی تدوین شده می توان به عنوان یک روش کارآمد در بهبود کیفیت فرزندپروری استفاده نمود.
کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، آموزه های امام سجاد (ع)، سبک آزادی مطلق، سبک استبدادی، سبک اقتدار منطقی -
صفحات 31-37هدف
گروه درمانی شناختی-معنوی اعتیاد یک درمان 12 جلسه ای مبتنی بر مراقبت معنوی و مبتنی بر فرهنگ ایرانی-اسلامی است که اخیرا توسعه یافته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی-معنوی اعتیاد با رویکرد مراقبت معنوی بر میزان وسوسه، تنظیم هیجان و سلامت روان مراجعان تحت درمان نگهدارنده ی متادون بود.
مواد و روش ها30 فرد تحت درمان نگهدارنده ی متادون در مراکز ترک اعتیاد شهر خمینی شهر با استفاده از روش نمونه-گیری هدفمند به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب شدند. این 30 نفر به دو گروه همتا تقسیم شدند و مداخله ی گروهی به صورت تصادفی بر روی یک گروه (آزمایش) اجرا شد و گروه دیگر به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. قبل از اجرای مداخله، پرسشنامه ی سلامت عمومی، زیرمقیاس تنظیم هیجانی مقیاس هوش هیجانی شات و مقیاس آنالوگ دیداری برای وسوسه بر روی دو گروه آزمایش و کنترل به عنوان پیش آزمون اجرا شد. همچنین پس از انجام مداخله، همین پرسشنامه ها به عنوان پس آزمون در دو گروه اجرا شد.
یافته هایافته های حاصل از تحلیل کوواریانس (ANCOVA) نشان داد که گروه درمانی شناختی-معنوی اعتیاد با رویکرد مراقبت معنوی به صورت معناداری موجب افزایش سلامت روان، بهبود تنظیم هیجانی و کاهش وسوسه در مراجعان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است.
نتیجه گیریبا توجه به یافته ها نتایج نشان داد به طور کلی ویژگی های درمان مذکور و مولفه های آن، از جمله تمرکز بر مسیولیت پذیری و تغییر سبک زندگی به سبکی معنوی، ارتباط ایمن و مستمر با خدا، توکل، دعا، شکرگزاری، پذیرش و بخشش خود، صبر، مهارت حل مسیله معنوی، یافتن هویت خود در جهان هستی و ارتباطات موثر با دیگران منجر به افزایش سلامت روان، تنظیم هیجانی و کاهش وسوسه می شود.
کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی-معنوی، مراقبت معنوی، وسوسه، تنظیم هیجان، سلامت روان، سوءمصرف مواد -
صفحات 38-49هدف
این پژوهش با هدف بررسی مقایسه اثربخشی زوج درمانی رفتاری تلفیقی و زوج درمانی هیجان مدار بر سلامت (مولفه خودکارآمدی ناباروری) زوجین نابارور در شهر اهواز در چارچوب یک طرح آزمایش تک موردی با طرح خط پایه چندگانه انجام گرفته است.
مواد و روش هاجامعه آماری پژوهش را تمام زوجین نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری اهواز در سال 1398 به تعداد 498 خانواده تشکیل دادند که با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدف مند، 6 زوج انتخاب و در دو گروه (3 زوج تحت زوج درمانی رفتاری تلفیقی و 3 زوج تحت زوج درمانی هیجان مدار) به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند. آزمودنی ها پرسش نامه خودکارآمدی ناباروری (کوسینیو، 2006) را تکمیل کردند. زوجین نابارور در گروه آزمایش تحت مداخله زوج درمانی رفتاری تلفیقی جاکوبسن و کریستینسن (1998) در 12 جلسه 120 دقیقه ای در 5 هفته و زوج درمانی هیجان مدار گرینبرگر و جانسون (1988) در 10 جلسه 90 دقیقه ای در 4 هفته قرار گرفتند. سپس، اثربخشی درمان ها با استفاده از مشاهده و تکرار پرسش نامه های خودکارآمدی ناباروری انجام گرفت. داده های پژوهش با روش تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا (RCI) و معناداری با استفاده از فرمول درصد بهبودی انجام گرفت.
یافته هانتایج نشان داد که زوج درمانی رفتاری تلفیقی و زوج درمانی هیجان مدار باعث افزایش سلامت (مولفه خودکارآمدی ناباروری) زوجین نابارور شده است.
نتیجه گیریبا توجه به یافته ها، چنین نتیجه گیری می شود که هر دو رویکرد زوج درمانی رفتاری تلفیقی و زوج درمانی هیجان مدار منجر به بهبود سلامت (مولفه خودکارآمدی ناباروری) در زوجین نابارور شده اند، اگرچه نمی توان تفاوتی در میزان اثرات آن ها یافت کرد.
کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری تلفیقی، زوج درمانی هیجان مدار، خودکارآمدی، ناباروری، زوجین نابارور -
صفحات 50-58هدف
در این مطالعه، بهبود سبک زندگی بیماران مبتلا به بلغم غلیظ از دیدگاه طب ایرانی و عوامل تاثیر گذار بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک مورد بررسی قرار گرفته اند.
مواد و روش هاپایگاه های اطلاعاتی معتبر، کتاب آسم از دیدگاه طب ایرانی، قانون و خلاصه الحکمه بررسی شدند و اطلاعات مرتبط با بیماری فیبروز کیستیک جمع آوری شدند.
یافته هامطالعه ما نشان داد که خواب این بیماران بهتر است در روز نباشد و با مصرف غذا فاصله داشته باشد. خوراک آنها از مواد غذایی لطیف با طبیعت گرم و خشک باشد. نوشیدنی آنها، آب سرد نباشد و از بهترین نوشیدنی ها برای آنها، آب و عسل است. فعالیت جسمانی مناسب نیز منجر به افزایش ظرفیت ریوی آنها می گردد. مسیرهای دفعی نیز از جهت دفع ترشحات مجاری هوایی با فیزیوتراپی و دلک باید فعال باشند. آلودگی هوا نیز به عنوان یک محرک تشدید علایم ریوی و عامل خطری برای عفونت استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین مطرح شده است. هم چنین اثرات ریلکسیشن نیز در کاهش علایم بیماران اثبات شده است.
نتیجه گیریبه نظر می رسد که توجه به جنبه های مختلف سبک زندگی در کنار هم می تواند منجر به بهبود کیفیت زندگی و کاهش علایم ریوی بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک گردد.
کلیدواژگان: سبک زندگی، علائم ریوی، فیبروز کیستیک، طب سنتی ایرانی -
مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و درمان فراتشخیصی در کاهش مشکلات هیجانی در پرستارانصفحات 59-67هدف
پرستاران از جمله افرادی هستند که ارتباطی تنگاتگ با مردم دارند، مسیولیت سلامتی و زندگی انسان ها را به دوش می کشند و با بیماران و بیماری های درمان ناپذیر روبه رو هستند. از این رو پیوسته فشارهای روانی شدیدی را تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و درمان فراتشخیصی در کاهش مشکلات هیجانی در پرستاران شاغل در سازمان تامین اجتماعی در شهر کرمانشاه انجام شد.
مواد و روش هاروش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های تامین اجتماعی شهر کرمانشاه می باشد. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری هدفمند می باشد. از بین پرستاران شاغل در بیمارستان های تامین اجتماعی کرمانشاه، 45 نفر به عنوان نمونه با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج و با تست اولیه توسط محقق وارد شدند و در 3 گروه 15 نفری که شامل 2 گروه آزمایش و یک گروه کنترل می باشد، تقسیم شدند. 8 جلسه درمان های فراتشخیصی 5/1 ساعته به گروه آزمایش 1 و 8 جلسه آموزش زوج درمانی مبنی بر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد 5/1 ساعته به گروه آزمایش 2 ارایه شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس DASS 21 استفاده شد.
یافته هادر مجموع، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) در کاهش مشکلات هیجانی در بین پرستاران در سطح معناداری (p<0.05) موثر است. همچنین، درمان فراتشخیصی در کاهش مشکلات هیجانی و افزایش رضایت از زندگی در سطح معناداری (p<0.05) تاثیر مثبتی دارد. نتایج برای فرضیه دیگر پژوهشی نشان داد که درمان فراتشخیصی نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش مشکلات هیجانی در بین پرستاران در سطح معناداری (p<0.05) از تاثیر بیشتری برخوردار است.
نتیجه گیریتوجه به مشکلات هیجانی و فاکتورهای رضایت از زندگی در پرستاران از جهت سلامت فردی و سلامت عمومی جامعه بسیار حایز اهمیت می باشد.
کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان فراتشخیصی، مشکلات هیجانی، پرستاران -
صفحات 79-85هدف
هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی معنادرمانی گروهی مبتنی بر آموزه های قرآنی بر امید به زندگی در زنان مبتلا به سرطان سینه بود.
مواد و روش هاروش تحقیق حاضر، نیمه تجربی و از نوع طرح های پیش آزمون_ پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان سینه شهر تهران به تعداد 400 نفر در سال 97-1396 بود. از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و از زنان مبتلا به سرطان سینه بین محدوده سنی30 الی50 ساله که مراجعه کننده به بخش شیمی درمانی یکی از بیمارستان های تهران بودند، 30 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل و در هر گروه 15 نفر بر اساس ملاک های ورود و خروج از پژوهش انتخاب شدند. افرادی که در گروه آزمایش قرار گرفته بودند، طی 8 جلسه 1ساعته که هفته ای 2 مرتبه انجام می گرفت، تحت معنادرمانی گروهی مبتنی بر آموزه های قرآنی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991) بود.
یافته هانتایج تحقیق عبارت بود از اینکه معنادرمانی گروهی مبتنی بر آموزه های قرآنی بر افزایش امید به زندگی موثر است (01/0>P).
نتیجه گیریبا توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که برای افزایش امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان سینه می توان از معنادرمانی گروهی مبتنی بر آموزه های قرآنی استفاده کرد.
کلیدواژگان: امید به زندگی، سرطان سینه، زنان، معنا درمانی گروهی مبتنی بر آموزه های قرآنی -
صفحات 92-100هدف
ناباروری در واقع یک بحران پیچیده زندگی است که می تواند پیامدها و مشکلات روان شناختی بی شماری را به زوجین و مخصوصا زنان نابارور تحمیل کند. پژوهش حاضر، با هدف پیش بینی بهزیستی روانشناختی براساس احساس تنهایی و حمایت اجتماعی ادراک شده با نقش واسطه ای معنویت در زنان نابارور انجام شد.
مواد و روش هاپژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی و از نظر شیوه گرد آوری همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز فوق تخصص ناباروری جهاد دانشگاهی قم در سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده به تعداد 357 نفر انتخاب شدند. شرکت کنندگان، پرسشنامه استاندارد بهزیستی روان شناختی ریف، احساس تنهایی و حمایت اجتماعی ادراک شده را تکمیل نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از نرم افزارهای SPSS و PLS جهت انجام روش معادلات ساختاری استفاده شده است.
یافته هاتحلیل داده ها نشان داد که بین احساس تنهایی و بهزیستی روانشناختی رابطه معکوس معنادار وجود دارد (614/0- R=)، بین حمایت اجتماعی ادراک شده با بهزیستی روانشناختی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (597/0 R=)، معنویت رابطه بین احساس تنهایی و حمایت اجتماعی ادراک شده با بهزیستی روانشناختی را واسطه گری می کند.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج بدست آمده، کاهش احساس تنهایی و افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده زنان نابارور از یک سو و افزایش معنویت آنها از سوی دیگر می تواند بهزیستی روان شناختی آنها را افزایش دهد
کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، احساس تنهایی، حمایت اجتماعی ادراک شده، معنویت، زنان نابارور -
صفحات 108-117هدف
سبک زندگی خانواده ایرانی بر مبنای هویت دینی و ملی بوده است ولی مدرنیته تاثیر خود را در اغلب جوامع از جمله ایران اسلامی گذاشته است که نتیجه آن ظهور تعارض بین هویت سهگانه دینی، ملی و مدرنیته شده است و باعث به وجود آمدن چالشهای در سبک زندگی در حوزه خانواده و بروز آسیبهایی به سبب عدم کاربست سبک زندگی اسلامی گردیده است. این نوشتار به دنبال بررسی این موضوع است که مدرنیته چه اثراتی بر سبک زندگی اسلامی در حیطه حقوق خانواده داشته است؟ آیا امکان تعامل بین سبک زندگی اسلامی و مدرنیته وجود دارد؟
مواد و روش هاپژوهش حاضر به روش کتابخانه ای- استنادی و تجزیه و تحلیل به صورت تحلیل محتوایی کیفی (توصیفی- تحلیلی) صورت پذیرفته است.
یافته ها:
یافته های پژوهش حاکی از آن است که تاثیرات مدرنیته بر سبک زندگی در چالش فردیت، تجرد قطعی، طلاق توافقی، رد داوری در طلاق، مهریه سنگین و وکالت در طلاق به جای آن، عدم رغبت به فرزندآوری، چالش در ولایت فرزندان، ظهور دارد. آموزه های اسلام روح قرآنی و فلسفه فطری و عقلانی را در سبک زندگی ملاک قرار داده و نافی کلیت مدرنیته نیست و در تعامل مدرنیته و سبک زندگی اسلامی در حوزه خانواده باید مولفه مذکور ملاک ارزیابی قرار گیرد.
نتیجه گیری:
آموزه های اسلام، روح قرآنی و فلسفه فطری و عقلانی را در سبک زندگی ملاک قرار داده و نافی کلیت مدرنیته نیست. بدین تعبیر که هر هویت جدیدی که در حوزه خانواده پیدا میشود اگر با هویت اسلامی متناسب و با روح قرآنی موافق باشد، باعث بروز تعارض و چالش در سبک زندگی اسلامی نمیشود، چون تمام احکام اسلامی در حوزه خانواده براساس مبنای الهی، فطری، عقلایی و قابل فهم است. در تعامل مدرنیته و سبک زندگی اسلامی در حوزه خانواده باید مولفه مذکور ملاک ارزیابی قرار گیرد. به جای تطبیق کلیت مدرنیته با کلیت سبک زندگی اسلامی، مولفه های سبک زندگی اسلامی ملاک ارزیابی هویت مدرنیته باشد تا هویت دینی حاکم بر هویت ملی و مدرنیته شده و خانواده بر مدار سبک زندگی اسلامی باشد.
کلیدواژگان: قرآن، سبک زندگی، حقوق خانواده، مدرنیته -
صفحات 118-127
رقابت آثار بسیار مفیدی در بازار و نظام اقتصادی دارد مشروط بر رعایت آموزه های اسلامی و رعایت حقوق دینی افراد و جلوگیری از تضییع حق. برای آنکه بتوان به درستی رقابت را در بازار و نظام اقتصادی حاکم نمود، می بایست به اصول اسلامی در عین رقابت سالم توجه ویژه داشت. پرسش مهمی که این مقاله به دنبال یافتن پاسخ آن می باشد، این است که اصول حاکم بر حقوق رقابت سالم چیست و چه قواعد و آمرزهای های دینی باید رعایت گردد؟ این اصول شامل دو اصل کلی می شوند. این دو اصل عبارتند از اصل ممنوعیت توافق مغایر با رقابت سالم با حفظ قواعد دینی و اصل ممنوعیت سو استفاده از موقعیت اقتصادی برتر که منجر به نقض قواعد دینی می گردد. این دو اصل برای اجرا شدن در سیستم اقتصادی با سه چالش عمده مواجهند. این سه چالش عبارتند از چالش مدیریتی، چالش سازمانی و چالش قانونی. هدف از انجام این مقاله ابتدا بررسی علمی و اسلامی حقوق حاکم بر رقابت سالم با حفظ قواعد دینی است و در گام دوم، ارایه راه حل عملی بر از میان برداشتن چالش ها و موانع اجرا شدن قواعد دینی در رقابت بر بازار و سیستم اقتصادی این مقاله با روش تحلیلی توصیفی انجام شده و در انتها به این نتیجه رسیده است که اجرا شدن رقابت در سیستم اقتصادی و پیاده سازی اصول آن تنها با حفظ قواعد و اصول دینی تضمین و می تواند تاثیر مهمی در رشد و توسعه سریع اقتصاد ملی و حتظ اخلاق و سلامت جامعه داشته باشد، لیکن تا زمانی که چالش ها و موانع آن مرتفع شود، این هدف به دست نخواهد آمد.
کلیدواژگان: ایران، بازار، چالش، رقابت، نظام اقتصادی -
صفحات 119-125هدف
هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی امیددرمانی و روان درمانی شناختی بر افسردگی دانش آموزان دختران نوجوان بود.
مواد و روش هاروش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل تمامی دانش آموزان دخترسال اول و دوم دبیرستان دولتی شهرخرم آباد درسال تحصیلی 1397-1396، به تعداد 18875 نفر بود. تعداد 90 نفر با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش 45 نفری جایگزین شدند. گروه آزمایش اول 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت امید درمانی و گروه آزمایش دوم 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت روان درمانی شناختی رفتاری قرار گرفت. گروه ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه های افسردگی بک (1961) برای سنجش سطح افسردگی آزمودنی ها پاسخ دادند و داده ها با روش های تی مستقل و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد که هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری باعث کاهش افسردگی نوجوانان شدند (05/0>P). روش امید درمانی در مقایسه با روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش افسردگی موثرتر بود (05/0>P).
نتیجه گیریبا توجه به اثربخشی هر دو روش امید درمانی و روان درمانی شناختی رفتاری در کاهش افسردگی نوجوانان، مشاوران، درمانگران و روانشناسان بالینی می توانند از هر دو روش به ویژه امید درمانی برای کاهش افسردگی نوجوانان استفاده نمایند.
کلیدواژگان: افسردگی، امیددرمانی، روان درمانی -
صفحات 128-135هدف
هدف پژوهش حاضر ارایه مدل مدیریت استعداد با استفاده از رویکرد فراترکیب کیفی بود.
مواد و روش هاپژوهش حاضر با روش فراترکیب انجام شده است . بنابراین در گام اول، با جستجوی فراگیر منابع تعداد 230 منبع بدست آمد که در پالایشی 3 مرحله ای تعداد 40 مقاله بسیار مرتبط با روش تحقیق کیفی از آن ها انتخاب گردید. و مفاهیم از داخل مقالات استخراج گردید و با بازخوانی مفاهیم، مقولات از درون آن ها استخراج و درنهایت 7 بعد و 44 مقوله استخراج گردید و مدل نهایی تدوین شد.
یافته هابر اساس یافته ها مدل جامع مدیریت استعداد بر پایه شش بعد :شناسایی نیازهای استعداد، شناسایی منابع استعداد و پتانسیل های موجود، جذب استعداد، توسعه استعداد، بکارگیری استراتژیک استعداد، حفظ و نگهداشت استعداد، ارزیابی عملکرد استعداد با استفاده از روش کیفی فراتکنیک بدست آمد.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش می تواند به افرادی که مسیول امور استخدام، ارتقا، آموزش، توسعه و ارزشیابی در سازمان ها هستند، آگاهی دهد تا بتوانند در برنامه های خود، تصمیم گیری های مناسبی را اتخاذ نمایند. همچنین، به تصمیم گیرندگان سطح عالی شرکت ها آگاهی می دهد که در کجا و چگونه تلاش ها و منابع خود را متمرکز کنند تا بتوانند بر میزان تعهد شغلی کارکنان حداکثر تاثیرگذاری را داشته باشند
کلیدواژگان: ارائه مدل، کیفی، فراترکیب، مدیریت استعداد -
صفحات 136-151هدف
هدف پژوهش انجام شده ارایه مدل طلاق عاطفی براساس تمایز یافتگی با نقش میانجی ساختار شخصیت و سبک های دلبستگی بود.
مواد و روش هاروش پژوهش از نوع همبستگی بود. از میان کلیه والدین دانش آموزان دارای تعارضات زناشویی که در سال 1399 به مراکز مشاوره شهر تهران مراجعه کرده بودند، 350 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه های طلاق عاطفی گاتمن(2008)،تمایز یافتگی اسکورن و فریدلندر، ساختار شخصیت نیو(NEO-ACI) مک کری و کاستا، سبک های دلبستگی کولینز و رید(RASS) بود. تجزیه و تحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار smartpls3.2.8 انجام گرفت.
یافته هایافته ها نشان داد که مدل آزمون شده از کیفیت مطلوبی برخوردار است. اثر مستقیم مولفه های تمایز یافتگی، ساختار شخصیت و سبک های دلبستگی با طلاق عاطفی معنادار بود. همچنین، در رابطه بین مولفه های تمایز یافتگی و طلاق عاطفی، ساختار شخصیت و سبک های دلبستگی نقش میانجی داشت.
نتیجه گیریبنابراین، با توجه به رابطه معنادار مولفه های تمایز یافتگی و نقش میانجی ساختار شخصیت و سبک های دلبستگی با طلاق عاطفی، درمانگران می توانند در بحث بررسی و درمان طلاق عاطفی به منظور ایجاد انسجام و خلق رابطه زناشویی رضایتبخش براساس شناخت ساختار شخصیت و اصلاح سبک های دلبستگی و افزایش تمایزیافتگی در زوجین بپردازند.
کلیدواژگان: طلاق عاطفی، تمایز یافتگی، ساختار شخصیت، سبک های دلبستگی -
صفحات 152-171هدف
در هر کشوری حفظ سلامت افراد با بخش بهداشت و درمان آن جامعه است. فساد در بخش بهداشت و درمان می تواند به معنی تفاوت میان مرگ و زندگی باشد. یکی از ابزارهایی که سازمان ها را در تامین اهداف یاری می کند، شفافیت سازمانی می باشد. بنابراین هدف از انجام این تحقیق شناسایی و رتبه بندی مولفه های شفافیت سازمانی با رویکرد ارتقای سلامت سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود.
مواد و روش هاروش پژوهش از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) و جمع آوری داده ها کتابخانه ای- میدانی بود. جامعه آماری در بخش کیفی 25 نفر از خبرگان در رشته های مرتبط و جامعه آماری در بخش کمی کلیه مدیران و کارشناسان ارشد شاغل در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به تعداد 275 نفر بودند که براساس فرمول کوکران 160 نفر بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نمونه گیری در بخش کیفی به روش هدفمند و در بخش کمی روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 106 گویه بود که 14 بعد شفافیت سازمانی و 9 بعد سلامت سازمانی را در برمی گرفتند. روش های آماری بکار گرفته شده در این پژوهش از طریق نرم افزار Smart PLS و SPSS بود.
یافته هانتایج نشان داد که هر 14 بعد شفافیت سازمانی بر ارتقای سلامت سازمانی در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به این ترتیب تاثیرگذار هستند: بعد «مدیریت اطلاعات» (0.187)، بعد «شفاف سازی» (0.186)، بعد «نبود پنهان کاری» (0.159)، بعد «آموزه های دینی و معنوی» (0.139)، بعد «کنترل سازمانی» (0.098)، بعد «اعتماد و نظارت پذیری» (0.084)، بعد «پاسخگویی سازمانی» (0.080)، بعد «مدیریت منابع انسانی» (0.079)، بعد «فرهنگ سازی» (0.068)، بعد «اتوماسیون اداری» (0.063)، بعد «سوت زنی سازمانی» (0.053)، بعد «مشارکت» (0.047)، بعد «فناوری اطلاعات» (0.041) و بعد «مسیولیت پذیری» (0.026).
نتیجه گیریبا توجه به این نتیجه پیشنهاد می شود، مدیران ارشد دانشگاه علوم پزشکی زاهدان برای دستیابی به پیامدهای این پژوهش، هدف گذاری انجام دهند؛ برای مثال از مهم ترین و کارآمدترین ابزار شفافیت یعنی فناوری های جدید ارتباطی و اطلاعاتی در تمام فرایندهای سازمان استفاده شود.
کلیدواژگان: شفافیت سازمانی، سلامت سازمانی، فساد اداری، طراحی مدل -
صفحات 172-182هدف
این پژوهش با هدف بررسی میزان مطلوبیت شاخص های شاخص های شایستگی های شغلی مدیران بانک صادرات در شهر تهران انجام شد.
مواد و روش هاپژوهش حاضر از لحاط هدف کاربردی و از لحاط روش گردآوری داده ها به صورت توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارکنان شعب بانک صادرات تهران در نیمه اول سال 1400 به تعداد حدودا 1000 نفر بود، برای تعیین حجم نمونه از جدل مورگان استفاده شد که براساس تعداد افراد جامعه 280 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. شیوه نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای متناسب با حجم نمونه و هریک از مناطق شهر تهران به عنوان یک واحد نمونه در نظر گرفته شده است. به منظور گردآوری داده ها در این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که پایایی آن 94/0 با استفاده از آزمون کرونباخ محاسبه شد که از پایایی مناسبی برخوردار بود، روایی آن با نیز استفاده از نظر خبرگان و تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییید و آزمون T تک نمونه ای استفاده شد.
یافته هاکه نتایج نشان داد نشان داد که مدل شایستگی های شغلی مدیران بانک صادرات ایران براساس شاخص های تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت؛
نتیجه گیریدر انتها نیز نتایج آزمون فریدمن نشان داد که اخلاق فردی، شایستگی های بین فردی، اخلاق حرفه ای، شایستگی های تخصصی و شایستگی های مدیریتی به ترتیب مهم ترین مولفه های مربوط به شایستگی های شغلی مدیران بانک صادرات ایران است.
کلیدواژگان: شایستگی شغلی، مدیران، بانک صادرات -
مدل ساختاری علاقه اجتماعی بر اساس سلامت معنوی و هوش اخلاقی با نقش میانجی باورهای انگیزشی در نوجوانانصفحات 174-184هدف
این پژوهش با هدف، تبیین مدل یابی ساختاری علاقه اجتماعی بر اساس سلامت معنوی و هوش اخلاقی با نقش میانجی باورهای انگیزشی در نوجوانان انجام شد.
مواد و روش هاروش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه (دختر و پسر) در شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 400 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای علاقه اجتماعی (سهامی، 2011)، سلامت معنوی (پولوتزین و الیسون، 1982)، هوش اخلاقی (لینک و کیل، 2005) و باورهای انگیزشی (پینتریچ و همکاران، 1991) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Amos-V8.8 استفاده گردید. همچنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته هایافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد که اثر مستقیم سلامت معنوی بر علاقه اجتماعی نوجوانان مورد تایید بوده است. اثر مستقیم هوش اخلاقی بر علاقه اجتماعی نوجوانان تایید می شود. اثر مستقیم سلامت معنوی بر باورهای انگیزشی نوجوانان مورد تایید بوده است. اثر مستقیم هوش اخلاقی بر باورهای انگیزشی نوجوانان تایید می شود. اثر مستقیم باورهای انگیزشی بر علاقه اجتماعی نوجوانان مورد تایید بوده است.
نتیجه گیریهمچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم سلامت معنوی بر علاقه اجتماعی نوجوانان به واسطه باورهای انگیزشی تایید می شود. اثر غیرمستقیم هوش اخلاقی بر علاقه اجتماعی نوجوانان به واسطه باورهای انگیزشی رد می شود. لذا توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند.
کلیدواژگان: علاقه اجتماعی، سلامت معنوی، هوش اخلاقی، باورهای انگیزشی -
صفحات 183-195هدف
با پا گذاشتن به دنیای مدرن و صنعتی شدن جوامع و با توجه به وجود رقابت های زیاد بین سازمان ها، دانشمندان به این نکته پی برده اند که از بین تمام منابع موجود در سازمان، سرمایه انسانی نقش کلیدی و محوری در پیشرفت، کارایی و اثربخشی سازمان ایفا می کند. از این رو در دنیای مدرن و متلاطم امروز بیش از پیش به سرمایه انسانی توجه و در همه ی مکاتب به عنوان مولفه اصلی حرکت سازمان قلمداد و باید دارای برخی ویژگی ها باشند. هدف از اجرای این پژوهش تبیین شاخص های سنجش بعد فردی سرمایه انسانی ملی از منظر اسلام است.
مواد و روش هااین پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی، از لحاظ گردآوری داده ها از نوع کمی و از حیث رویکرد توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل دو بخش کیفی و کمی است. برای گردآوری اطلاعات در بخش کیفی از نظر خبرگان و اساتید مدیریت منابع انسانی(جهت تایید ابعاد و مولفه ها و الگوی مفهومی) استفاده و پس از استخراج الگوی مفهومی از ادبیات تحقیق، الگوی سنجش از طریق نظرسنجی از خبرگان با استفاده از تکنیک دلفی مشخص شد. بخش کمی شامل مدیران و کارشناسان منابع انسانی سازمان های دولتی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود و نمونه آماری به کمک جدول مورگان تعیین گردید. داده ها به کمک ابزار پرسشنامه از خبرگان و کارکنان گردآوری و روایی پرسشنامه با نظرات خبرگان و پایایی آن با آلفای کرون باخ تایید و تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری انجام گردید.
یافته هابراساس یافته های پژوهش، چهار شاخص عزت نفس، اعتمادبه نفس، سلامت روان و سلامت عمومی به عنوان شاخص های سنجش بعد فردی سرمایه انسانی ملی دارای اعتبار هستند.
نتیجه گیرینتایج تحقیق حاکی از قابلیت کاربرد بعد فردی الگوی سنجش سرمایه انسانی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دارد.
کلیدواژگان: سرمایه انسانی، بعد فردی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سنجش سرمایه انسانی ملی، سازمان های دولتی -
صفحات 185-193هدف
مشکلات زناشویی می تواند باعث افزایش طلاق عاطفی و کاهش سلامت معنوی زوجین شود. در نتیجه، هدف این پژوهش تعیین تاثیر آموزش سبک زندگی ایرانی- اسلامی بر طلاق عاطفی و سلامت معنوی در زوجین دارای مشکلات زناشویی بود.
مواد و روش هامطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زوجین دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان بابل در سال 1400 بودند. نمونه پژوهش 30 زوج بودند که پس از بررسی ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش سبک زندگی ایرانی- اسلامی قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس طلاق عاطفی (گاتمن، 1994) و مقیاس سلامت معنوی (پالوتزین و همکاران، 2012) بودند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-21 استفاده شد.
یافته هایافته ها نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر طلاق عاطفی و سلامت معنوی تفاوت معنی داری وجود داشت. به عبارت دیگر، روش آموزش سبک زندگی ایرانی- اسلامی باعث کاهش طلاق عاطفی و افزایش سلامت معنوی در زوجین دارای مشکلات زناشویی شد (001/0>P).
نتیجه گیرینتایج حاکی از تاثیر مثبت آموزش سبک زندگی ایرانی- اسلامی بر طلاق عاطفی و سلامت معنوی زوجین بود. در نتیجه، برای مداخله های روانشناختی به ویژه کاهش طلاق عاطفی و افزایش سلامت معنی می توان از روش آموزش سبک زندگی ایرانی- اسلامی در کنار سایر روش های آموزشی استفاده کرد.
کلیدواژگان: سبک زندگی ایرانی- اسلامی، طلاق عاطفی، سلامت معنوی، زوجین، مشکلات زناشویی -
صفحات 196-206هدف
هدف این مقاله طراحی مدل مدیریت منابع انسانی پایدار در سازمان مدیریت پسماند شهرداریهای کشور با استفاده از روش دلفی است.
مواد و روش هاخبرگان دلفی در پژوهش حاضر، شامل تمامی اساتیدی است که در حوزه مدیریت منابع انسانی پایدار صاحب نظر می باشند که با استفاده ازروش نمونه گیری هدفمند 12 نفر از خبرگان انتخاب گردیدند. برای سنجش میزان توافق داده ها در بین خبرگان از ضریب توافق کندال استفاده شد. ضریب توافق کندال در راند اول برای عوامل موثر 407/0، ابعاد 424/0 و پیامدهای مدیریت منابع انسانی پایدار 594/0 است. جهت ارتقاء توافق، نتایج تحقیق در دور دوم به خبرگان بعد از ویرایش و اصلاحات ارایه شد و ضریب توافق به حد مطلوبی رسید، بطوریکه ضریب توافق کندال به 689/0 در عوامل موثر، در ابعاد به 7050/0 و در پیامدهای مدیریت منابع انسانی به 735/0 تغییر پیدا کرد.
یافته هااستراتژی های سازمان، فرهنگ سازمانی، یادگیری سازمانی و سبک رهبری بعنوان عوامل موثر در مدیریت منابع انسانی پایدار شناخته شدند. همچنین انتخاب و استخدام پایدار، سلامت و ایمنی پایدار، جبران خدمات پایدار، آموزش و توسعه پایدار و ارزیابی عملکرد پایدار بعنوان ابعاد مدیریت منابع انسانی پایدار و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و سازمانی و زیست محیطی بعنوان نتایج مدیریت منابع انسانی پایدار معنی دار تلقی شده اند.
نتیجه گیریدر مجموع، این تحقیق الگوی جدیدی برای اجرای مدیریت منابع انسانی پایدار در سازمانهای مدیریت پسماند شهرداریها در ایران معرفی کرده است.
کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، پایداری سازمانی، سازمان مدیریت پسماند، روش دلفی، شهرداری -
صفحات 201-212هدف
این پژوهش با هدف، تدوین مدل مهارت خواندن کودکان پیش دبستانی بر اساس کمالگرایی و شیوه های فرزندپروری والدین با نقش میانجی هوش هیجانی انجام شد.
مواد و روش هاروش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با تکیه بر تحلیل مسیر است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه والدین و کودکان پیش دبستانی 5 ساله دختر و پسر شهر تهران در سال 99-1400 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 413 نفر (231 دختر و 182 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای توانایی تحصیلی زودهنگام کمالگرایی، شیوه های فرزندپروری و هوش هیجانی استفاده شد که همگی از اعتبار و روایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Spss-V21 و Lisrel استفاده گردید. همچنین به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از تحلیل مسیر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است.
یافته هانتایج نشان داد اثر مستقیم، مثبت و معنادار هر سه شیوه فرزندپروری والدین بر هوش هیجانی کودکان پیش دبستانی تایید می شود. اثر مستقیم، مثبت و معنادار هر سه شیوه فرزندپروری والدین بر توانایی تحصیلی زودهنگام کودکان پیش دبستانی تایید می شود. اثر مستقیم، مثبت و معنادار کمال گرایی مثبت والدین بر توانایی تحصیلی زودهنگام کودکان پیش دبستانی تایید می شود و در خصوص اثر مستقیم و منفی کمال گرایی منفی والدین بر توانایی تحصیلی زودهنگام کودکان پیش دبستانی رد می گردد.
نتیجه گیریبنابراین اثر مستقیم، مثبت و معنادار هوش هیجانی بر توانایی تحصیلی زودهنگام کودکان پیش دبستانی تایید می شود.
کلیدواژگان: مهارت خواندن، کمالگرایی، شیوه های فرزندپروری، هوش هیجانی -
صفحات 207-222هدف
هدف تحقیق بررسی تاثیر زیبایی شناسی دینی مبتنی بر نظر فلاسفه اسلامی بر نگرش مذهبی و ذهن آگاهی دانش آموزان دوره متوسط اول شهر تهران است.
مواد و روش هاجامعه آماری این پژوهش نیز، کلیه دانش آموزان اول متوسطه شهر تهران است که در سال 98-99 به فعالیت اشتغال دارند حجم نمونه با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران ، 384 نفر برآورد گردید. پرسشنامه زیبایی شناسی دینی مبتنی بر نظر فلاسفه اسلامی شامل 14 مقوله ابعاد شناخت، ادراک و شناخت، اعتدال و معرفت، انگیزش و ذوق، انواع حسن، انواع زیبایی، آموزش وشناخت، پرورش مهارت و دانش، درد و لذت، درک الهی و معنوی، شگفتی و لذت، شناخت الهی و معرفت، عشق و محبت، هنر و 86 سوال بوده است. به منظور گردآوری اطلاعات نگرش مذهبی دانش آموزان از پرسشنامه استاندارد سنجش نگرش مذهبی و دینداری توسط خدایاری فرد و همکاران (1388) استفاده شده است.
یافته هانتایج تحقیق نشان داد زیبایی شناسی دینی مبتنی بر نظر فلاسفه اسلامی بر نگرش مذهبی و ذهن آگاهی دانش آموزان دوره متوسط اول شهر تهران تاثیر گذار بوده است.
نتیجه گیریزیبایی شناسی علمی است که درمورد ادراک مسایل مربوط به زیبایی بحث می کند نظام های تعلیم و تربیت همواره درپی روش هایی برای ارتقای کیفیت و تربیت و شکوفایی استعدادهای دانش آموزان هستند.
کلیدواژگان: زیبایی شناسی دینی، فلاسفه اسلامی، نگرش مذهبی، ذهن آگاهی -
صفحات 213-226هدف
هدف تحقیق حاضر، مدل یابی معادلات ساختاری ابعاد و مولفه های معماری ایرانی-اسلامی دوره معاصر از نگاه معماری(نمونه موردی؛ حرم حضرت معصومه«س») بوده است.
مواد و روش هاروش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه اساتید رشته معماری بوده که حداقل یک طرح معماری اسلامی داشته اند. به شیوه نمونه گیری سرشماری، کلیه اساتیدی که در معماری اسلامی طرح یا مقاله ای داشته اند به تعداد 67 نفر برای تحقیق انتخاب شدند.ابزار تحقیق، پرسشنامه شامل 7 بعد(ادراک در وحدت، ادراک ملکوتی شدن، ادراک حس تعلق به مکان، ادراک جاودانگی، ادراک هدفمند بودن عالم هستی، ادراک ارتباط با عالم وجود، ادراک با ارزش بودن) و 252 مولفه بوده است. با استفاده از نظرات خبرگان و اساتید فن، روایی محتوایی پرسشنامه فراهم شده است.ضریب اعتبار پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ برابر93/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از دو سطح آمار توصیفی(فراوانی، میانگین، درصد) و سطح آمار استنباطی(آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف برای تعیین نرمال بودن توزیع متغیرهای مورد مطالعه، آزمون همبستگی پیرسون، آزمون مدل معادله ساختاری) استفاده شد.
یافته هابطور کلی نتایج تحقیق نشان داد، بین ابعاد نه گانه(ادراک وحدت، ادراک ارزش بودن، ادراک ملکوتی شدن، ادراک حس تعلق به مکان، ادراک جاودانگی، ادراک معنا، ادراک عالم وجود، ادراک هدفمند بودن عالم هستی، ادراک حیات معقول) و بهبود کیفیت معماری اسلامی با تکیه بر حرم حضرت معصومه(س) در سطح 05/0>P رابطه معنادار بوده است.
نتیجه گیریهمچنین نتایج تحقیق نشان داد، مدل پیشنهادی تحقیق از تناسب نسبتا مطلوبی برخوردار بوده است.
کلیدواژگان: معماری ایرانی- اسلامی، حرم حضرت معصومه(س)، اندیشمندان معماری -
صفحات 223-228هدف
هدف اصلی پژوهش، ارایه الگوی برنامه های درسی مدارس بر اساس نیازهای اجتماعی ، فرهنگی ، روانشناسی دانش آموزان دوره دوم متوسطه با رویکرد نظریه داده بنیاد است.
مواد و روش هاروش پژوهش از نظر هدف، کاربردی، از نظر نوع داده، کیفی است که با رویکرد داده بنیاد سیستماتیک انجام شده است. جامعه آماری شامل نخبگان دارای مدرک تحصیلی دکتری و عضو هیات علمی دانشگاه با سابقه حداقل 10 سال و دارای مدارک تحقیقاتی و شرکت در سمینارهای مورد نظر می باشد. حجم نمونه 15 نفر خبره بود که با روش هدفمند و با توجه به اصل اشیاع نظری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه سازمان یافته است. برای تحلیل داده ها از روش کد گذاری نظری (باز، محوری و انتخابی) استفاده شد و با توجه به مبانی نظری و عملی، روابط بین مقوله های شناسایی ترسیم شده و الگوی برنامه های درسی مدارس بر اساس نیازهای اجتماعی، فرهنگی، روانشناسی دانش آموزان دوره دوم متوسطه ترسیم شده است.
یافته هابراساس تحلیل های صورت گرفته با پرسشنامه اشتراوس و کوربین(2003)، مشخص شد که این مدل از اعتبار لازم برخوردار است.
نتیجه گیریبنابراین به کارگیری و عملیاتی کردن الگوی مذکور می تواند به ارتقای کیفی برنامه های درسی مدارس در دوره دوم متوسطه، کمک به سزایی کند.
کلیدواژگان: الگو، برنامه های درسی، نیاز اجتماعی، فرهنگی، روانشناسی، داده بنیاد -
صفحات 227-234هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتقای جان به عنوان ابزاری برای ارتقای شادی درونی و پایدار مبتنی بر آموزه های مولانا، انجام گرفته است.
مواد و روش هاپژوهش حاضر یک مطالعه اسنادی و کتابخانه ای است که به شیوه توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر دفاتر مثنوی معنوی، انجام گرفته است.
یافته هاحاکی از آن است که از منظر مولانا، جان پدیده ای درونی، ذو مراتب، از جنس هشیاری و آگاهی است و همچنین جان سرچشمه شادی است لذا به میزان عبور از جان ها و یا همان هشیاری های سطح پایین تر و دستیابی به هشیاری سطح برتر و جان اصیل می توانیم شادی اصیل را ارتقاء دهیم.
نتیجه گیریبه اذعان روانشناسی مثبت گرا و نتایج پژوهش های مرتبط، شادی های بیرونی حاصل از کامیابی ها و موفقیت های مادی، گذرا و ناپایدار هستند لذا به نظر می رسد توجه به آموزه های مبتنی بر ابعاد درونی و معنوی مانند عرفان و تصوف در سنت فرهنگی اسلام، برای ارتقاء شادی و همچنین تثبیت و پایداری آن لازم به نظر می رسد.چنانچه شادی مدنظر مولانا، شادی جان و پدیده ای معنوی و درونی است که به سان شادی های ناشی از دستاوردهای بیرونی، گذرا نیست و از آنجا که جان انسان ذومراتب است، متناسب با ارتقای جان، شادی اصیل درونی افزایش می یابد.
کلیدواژگان: جان، شادی، مثنوی معنوی، مولانا -
صفحات 229-244هدف
پژوهش حاضر با هدف ارایه چهارچوب ادراکی برای نهادینه کردن نظام پژوهشی و ارزشیابی در آموزش عالی انجام شد.
مواد و روش هااین پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی-کاربردی و همچنین، به لحاظ نوع داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی که در بخش کیفی تحلیل مضمون و در بخش کمی توصیفی-پیمایشی بود. جامعه مورد مطالعه در بخش کیفی شامل خبرگان دانشگاهی (اعضای هییت علمی) و سازمانی (مسیولین دانشگاه های آزاد اسلامی) و در بخش کمی شامل کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه های آزاد اسلامی بود. حجم نمونه در بخش کیفی 19 مصاحبه شونده با توجه به اصل اشباع و روش نمونه-گیری هدفمند و در بخش کمی 272 نفر بر اساس محاسبه حجم نمونه در معادلات ساختاری و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمهساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی ابزارها مورد بررسی قرار گرفت و تایید شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری (باز، محوری و انتخابی) و در بخش کمی شامل آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون، آزمون تی تک نمونهای و مدلسازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی) بود.
یافته هایافته های بخش کیفی نشان دادند که نهادینه کردن نظام پژوهشی، ابعاد عوامل فردی، عوامل زیرساختی، سیاستگذاری و نهادینه کردن نظام ارزشیابی، ابعاد ارزشیابی در سطح کلان، ارزشیابی در سطح خرد را در بر می گیرد. همچنین در نهایت چارچوب مفهومی پژوهش ارایه شد.
نتیجه گیریبنابراین، منبع اصلی تولید اطلاعات و دانش جدید در واقع حاصل فعالیت های پژوهشی است که انجام می گیرد.
کلیدواژگان: نظام پژوهشی، نظام ارزشیابی، آموزش عالی -
صفحات 235-249هدف
پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روش آیدنتیپلی بر بهبود مهارتهای تقلیدی در کودکان اتیسم انجام شد.
مواد و روش هاپژوهش از نوع پژوهشهای مورد منفرد با طرح A-B و پیگیری بود. جامعه آماری این تحقیق کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم مرکز توانبخشی شهر تهران بود. از آن جا که پژوهش، به دنبال موارد خاص و یا غیرمعمول بود، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. بر این اساس 3 کودک که به تشخیص روانپزشک اطفال و روانشناس کودک، علایم و نشانه های اختلال اوتیسم را داشتند، به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش آزمون تشخیص اوتیسم گیلیام (2006) و پروتکل آیدنتی پلی براساس رویکرد فیلیپس و بیوان (2007) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا، معناداری بالینی، درصد بهبودی شاخصهای POD، PND و محاسبه محفظه ثبات روند و میانه استفاده شد.
یافته هانتایج حاصل از تحقیق نشان داد که روش آیدنتیپلی بر بهبود مهارتهای تقلیدی در کودکان اتیسم اثربخش بود.
نتیجه گیرینتایج نشان داد که آیدنتی پلی به طور قابل توجهی موجب افزایش مهارتهای تقلیدی کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم میشود. بدینترتیب پیشنهاد میشود که از این روش به عنوان رویآوردی جدید و مکمل در حوزه آموزش و توانبخشی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم در کنار سایر درمانهای اصلی استفاده شود.
کلیدواژگان: اتیسم، آیدنتیپلی، مهارتهای تقلیدی -
صفحات 245-253هدف
پژوهش حاضر باهدف بررسی مقایسه ای زوج درمانی هیجان مدار به شیوه گروهی (EFCT) و آموزش عملی مهارت های ارتباط صمیمانه (PAIRS) درسازگاری زناشویی و الگوهای ارتباطی زوجین انجام شد.
مواد و روش هااین پژوهش از نظر هدف،کاربردی و از نظر طرح، نیمه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون و با یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق کلیه زوجینی که به منظور حل مشکلات زناشویی به یکی از مراکز مشاوره شهر مشهد در سال 97 مراجعه نموده اند. نمونه پژوهش 24 زوج از افراد داوطلب بودند که به طور تصادفی درسه گروه؛ دو گروه آزمایش ویک گروه کنترل(در هر گروه 8 زوج) جایگزین شدند. در حقیقت گروه های آزمایشی هر کدام متعلق به یکی از شیوه های زوج درمانی(هیجان مدار- مهارت های ارتباط صمیمانه پرز) بودند. محتوی جلسات طبق مبانی درمان هیجان مدارو مهارت های ارتباط صمیمانه پرز تهیه و طی 9 جلسه (هفته ای یک جلسه) درگروهای آزمایشی اجرا شد. ابزارهای گردآوری اطلاعات، پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپاینر(DAS) و پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین (CPQ) بود که قبل از مداخله و بلافاصله پس ازمداخله توسط هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هایافته های پژوهش نشان می دهد که زوج درمانی هیجان مدار و آموزش مهارت های ارتباط صمیمانه پرز بر بهبود روابط زوجین و افزایش سازگاری آنها موثر است.
نتیجه گیریاز میان دو رویکرد درمانی آموزش مهارت ارتباطی به شیوه پرز بر الگوهای ارتباطی زوجین و رویکرد زوج درمانی هیجان مدار بر سازگاری زناشویی موثر تر بوده اند(P≤0/05).
کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، مهارت های ارتباط صمیمانه، سازگاری زناشویی، الگوهای ارتباطی -
صفحات 250-257هدف
هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های مقابله ای بر رفتارهای مقابله ای دانش آموزان بهبود یافته پاندمیک کرونا بود.
مواد و روش هاروش مطالعه از نوع نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر 12تا 17 ساله بهبود یافته از بیماری کرونای در مقطع متوسطه مشغول به تحصیل سال 1400-1399 شهر بم تشکیل دادند. از طریق نمونه گیری در دسترس، 30 نفراز دانش آموزانی که به تشخیص پزشک به بیمارستان ها به دلیل بیماری کرونا مراجعه نموده و بهبودیافتگی آنها توسط آزمایشات و پزشک تایید شده به عنوان نمونه انتخاب ، و به صورت همتا درگروه های 15 نفری آزمایش و کنترل قرارگرفتند. داده ها با استفاده از خواهند شد پرسشنامه ترجیح اعمال مقابله ای (کارورو همکاران، 1989) و در محیط نرم افزار SPSS-20 با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و مانکوا تجزیه و تحلیل شدند
یافته هانتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری ابعاد ترجیح رفتارهای مقابلهای (مهارت مقابلهای حل مسیله ، مهارتهای مقابلهای هیجانی و کم فایده)وجود داشت.
نتیجه گیریبنابراین میانگین نمرات پس آزمون و پیگیری گروه آزمایش به طور معنی داری در ترجیح رفتارهای مقابلهای (مهارتهای مقابلهای هیجانی و کم فایده) کمتر از گروه کنترل بود.
کلیدواژگان: مهارت های مقابله ای، ترجیح رفتارهای مقابله ای، دانش آموزان، کرونا -
صفحات 254-264هدف
هدف از این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های اثر بخش دوره های کارورزی در دانشگاه فرهنگیان بود.
مواد و روش هااین پژوهش با استفاده از روش کیفی در صدد شناسایی ابعاد و مولفه های اثر گذار است. روش جمع آوری داده ها بررسی متون و مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. روش نمونه گیری هدفمند و شامل مصاحبه با 15نفراز اساتید متخصص در امر کارورزی که توسط نرم افزار AtlasTi کد گذاری شد و از بین 690 کد استخراج شده و تحلیل داده ها مشتمل بر هشت بعد اصلی و 110مولفه اثر گذار بر اثربخشی دوره های کارورزی، ارایه شد.
یافته هاابعاد به دست آمده عبارتند از بعد اخلاق حرفه ای با 19 مولفه، بعد مدیریت سرمایه انسانی 14مولفه، عوامل اجرایی 13، عوامل و شرایط گزینشی 11، آموزشی و توجیحی 8، مدیریت و سازماندهی 13، ارتباطات اعضای گروه کارورزی 5 و عوامل و شرایط ارتباطی و تعاملی با 26 مولفه بدست آمد.
نتیجه گیریبنابراین کاروزی باعث تقویت علم دانشجویان و آکسب مادگی لازم برای وارد شدن به بازار کار و پذیرفتن مسیولیت می شود. در این راستا دوره کارآموزی یکی از وجوه تمایز دانشگاه فرهنگیان با سایر دانشگاه ها و اکثر مراکز آموزشی اهتمام به تربیت و یادگیری دانشجو معلمان در حوزه ی مهارت ها و فنون حرفه ی معلمی است.
کلیدواژگان: اثربخشی، کارورزی، دانشگاه فرهنگیان -
صفحات 258-269هدف
هدف مقاله حاضر، بررسی معکوس کردن اثبات دلیل در جرم پولشویی است. پولشویی به معنای مشروع قلمداد نمودن منشا پول کثیف، از جمله جرایم نوینی است که به دلیل خصوصیات خاص آن و تعارض ظاهری با برخی مبانی و مستندات قانونی فقهی، با حساسیت زیادتری مورد تایید مقنن قرار گرفته است. در نگاه اول، این طور به نظر نمیرسد که، با برخی از مستندات فقهی، دارای تعارض است. یکی از موارد این مصادیق، فرآیند بار اثبات دلیل است. معمولا در دعاوی کیفری بار اثبات بر عهده دادستان است و بر این اساس، وی مکلف است عناصر تشکیل دهنده جرم مورد ادعا را به اثبات برساند. اما این جریان در جرم پول شویی معکوس شده و بار اثبات مشروعیت پول به دست آمده بر عهده متهم گذاشته شده است. همین مسیله، اهمیت و ضرورت بررسی این موضوع را میرساند تا حکم قضیه مشخص گردد. بر همین اساس سوال اصلی تحقیق این است که، مبانی معکوس شدن بار اثبات دلیل در جرم پولشویی چیست؟
مواد و روش هاروش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است که از طریق مطالعه منابع اسنادی و کتابخانه ای نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام نموده است.
یافته هایافته های تحقیق نشان از آن دارد که، در اثبات پولشویی، برخلاف اصول مسلم حاکم بر فرایند دادرسی کیفری نظیر اصل برایت، اصل صحت و اماره ید، به طور استثنایی و به واسطه اهمیت جرم پولشویی در داخل و خارج از کشور، از مبانی مذکور عدول شده است و در صورت ظن و تردید نسبت به اموال و معاملات، این متصرف است که باید عدم پولشویی را نزد دستگاه قضایی اثبات کند که این موضوع به معکوس کردن اثبات دلیل مشهور است.
نتیجه گیریاصولا در اثبات جرایم، اصل بر برایت است و به اصل صحت و یا اماره ید و تصرف احترام گذاشته می شود و این امور از جمله اصول مسلم حقوق کیفری و دادرسی ناشی از آن است.
کلیدواژگان: جرم، پولشویی، دلیل، اثبات دلیل، معکوس کردن -
صفحات 259-263هدف
پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سبک های عشق ورزی بر اساس سبک های فرزندپروری ادراک شده در سال 1399 انجام شد.
مواد و روش هاجامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد متاهل شهر تهران بود که تعداد اعضای نمونه 150 نفر در نظر گرفته شده که به صورت نمونه گیری دو مرحله ای در مرحله ی اول تصادفی خوشه ای و در مرحله ی دوم غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه های مقیاس نگرش به عشق هندریک و هندریک (1986) و سبک فرزندپروری ادراک شده بوری (1991) بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS-23 استفاده شد.
یافته هانتایج پژوهش از طریق آزمون همبستگی و رگرسیون، حاکی از آن بود که سبک فرزندپروری سهل گیرانه هیچ یک از سبک های عشق ورزی را پیش بینی نمی کند. در مقابل سبک فرزندپروی مقتدرانه عشق ورزی شهوانی را به صورت منفی و سبک های عشق ورزی رمانتیک و دوستانه را به صورت مثبت و معنادار پیشبینی میکند و سبک فرزندپروری استبدادی سبک های عشق ورزی رمانتیک و فداکارانه را به صورت منفی و عشق ورزی بازیگرانه را به صورت مثبت و معنادار پیش بینی میکند.
نتیجه گیریبنارین میتوان با آموزش این نوع سبک فرزندپروری به والدین، به عشق ورزی در آینده ی کودکان شان کمک کرد.
کلیدواژگان: سبک های عشق ورزی، سبک های فرزندپروری ادراکشده، سبک عشق ورزی مقتدارنه -
صفحات 265-283
تاکید بر نقش آموزش و توانمند سازی کارکنان به عنوان یکی از عوامل موثر در بهبود خلاقیت کارکنان، با توجه به ارتباط تنگاتنگ و مستقیم هر یک از ابعاد یادگیری سازمانی، با خلاقیت سازمانی کارکنان، که منجر به بهبود دانش و اطلاعات کاری کارکنان می گردد، یکی از مهمترین پیش شرط های ارتقای عملکرد و خلاقیت در آنها خواهد بود. از این رو پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی انتقال یادگیری با رویکرد خلاقیت سازمانی با استفاده از روش فراترکیب انجام شد. در این مطالعه تعداد 4081 سند علمی مورد بررسی قرار گرفت که نهایتا با استفاده از روش فراترکیب 143 مطالعه محوری در این زمینه بررسی شده است. در فرایند فراترکیب از روش گام های فراترکیبی سندلوسکی و باروسو استفاده شد. سه مرحله اصلی کدگذاری برای دستیابی به مدل نهایی این مطالعه صورت گرفت. پس از مشخص شدن مولفه ها در مرحله کدگذاری باز و محوری، این مولفه ها مجددا و برای آخرین بار، در قالب ابعاد 4 گانه انتقال یادگیری با رویکرد خلاقیت سازمانی، طبقه بندی شدند. سپس براساس یافته های بدست آمده الگوی انتقال یادگیری با رویکرد خلاقیت سازمانی دارای 4 بعد و 16 مولفه به صورت شماتیک تدوین و ارایه شد.
کلیدواژگان: یادگیری، انتقال یادگیری، الگوی انتقال یادگیری، خلاقیت سازمانی، فراترکیب -
صفحات 299-314
هدف از این پژوهش بررسی حکمت و راهکارهای دستیابی به آن در زندگی از دیدگاه تعالیم اسلامی می باشد. حکمت به معنای علمی که خالی از خلل و یا معلومات عقلی که دور از خطا و کذب، یعنی استوار و محکم باشد، سبب استواری احوال و افکار و افعال می گردد و مانع آدمی از نادانی و زشت خوی و نادرستی می گردد. آن چه از متن متون دینی برمی آید آن است که راهکارهای دستیابی به حکمت بسیار کارساز بوده و می تواند انسان را به چشمه های جوشان حکمت در زندگی برساند و فردی که به معنای واقعی کلمه از هر کدام از این راهکارها به سمت حکیم شدن حرکت کند به ناخداگاه در مسیر سایر راهکارها قرار می گیرد و با تمامی شرایط در راه این چشمه حکمت قدم بر می دارد. در این مقاله ضمن شمردن راهکارهای دستیابی به حکمت و موانع آن تاکید شده است که برای دستیابی به این مهم و موفق شدن در مواجهه با موانع حکمت فرد می بایست مرتب مراقبت کند و خود را محاسبه کند و در صورت نیاز با خود مشارطه و معاقبه کند تا خدای نکرده از این راه منحرف نگردد تا هر روز چشمه های حکمت بیشتری در قلب او بجوشد. در این حین فرد می بایست خود را ارزیابی کند و ببیند که آیا آثار حکمت بر او متجلی شده است یا خیر. به همین جهت در این پژوهش تحقیقات مفصلی در مورد این که حکمت چه آثاری بر روی فرد می گذارد انجام شد. فرد سالک با بررسی تک تک این آثار و بررسی خود می بایست دریابد که تا چه حد آثار حکمت در وی به معنای واقعی کلمه متجلی شده است و در صورتی که این آثار در وی ایجاد نشده بود به خو و اعمالش شک کند و چاره جویی کند تا بدین سان هر روز در راه تعالی خویش قدم بردارد.
کلیدواژگان: حکمت، متون دینی، نهج الابلاغه، موانع حکمت -
صفحات 315-325هدف
بازار یکی از مهم ترین فضاهای اجتماعی و شهری هر جامعه است، شبکه ای درهم تنیده از روابط اجتماعی و اقتصادی و حتی سیاسی را در جوار بناهای عمومی دیگر شکل می دهد و نقش تعیین کننده ای به عنوان عامل شکل دهی استخوانبندی و ساختار کالبدی در کشورهای اسلامی داشته است. هدف از تحقیق حاضر مطالعه سیر تاریخی نقش و کارکرد بازار در سلامت اجتماعی و جامعه اسلامی است.
مواد و روش هادر این مطالعه که به شیوه تحلیلی- تاریخی انجام گرفته است، داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای جمع آوری و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته اند.
یافته هابازار، محور اصلی و اقتصادی شهر بوده که مراکز تولید و توزیع کالاهای گوناگون انبارهای مهم و مبادلات پولی در آن جای داشتند. بازار از سطحی ترین تا عمیق ترین وجه فرهنگی شهری محسوب می شود، با توجه به این امر نوع فضاها و کاربرد خاص فضاهای در نظر گرفته شده در ادوار تاریخ تا دوران ما بازار یا مراکز تجاری، نوع فرهنگ دوره خود را مشخص می کنند.
نتیجه گیریبازارها علاوه بر این که به عنوان فضاهای تجاری کاربرد داشته اند کاربردهای خاص خود را به همراه داشته و فقط جنبه تجاری نداشته اند بلکه نماد فرهنگی در ادوار تاریخ است. امروزه کشورهای اسلامی با داشتن منابع غنی نفت گاز و سایر منابع توانسته اند قدرت بازار جهانی را در دست بگیرند و این قدرت نیاز به همبستگی تمام کشورهای اسلامی برای ارتقای تولید و تکمیل و سایر مواردی که موجب تقویت و قدرت بازار اسلامی در جهان شود.
کلیدواژگان: نقش بازار، کارکرد بازار، سلامت اجتماعی، جامعه اسلامی -
صفحات 439-449
امروزه هیچ سازمانی بدون توجه به نیروی انسانی و نقش سازنده آن در ارایه خدمات، قادر به ادامه حیات نیست و دلایل زیادی وجود دارد که ضرورت توسعه منابع انسانی را اجتناب ناپذیر کرده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های توسعه منابع انسانی در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بود. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش اجرا، توصیفی- پیمایشی بود که با رویکرد آمیخته اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری در مرحله کیفی 17 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی بودند که به روش قضاوتی هدفمند انتخاب شدند و در مرحله کمی، کلیه کارکنان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به تعداد 14500 نفر بودند که حجم نمونه مطابق جدول کرجسی و مورگان 372 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. به منظور شناسایی عوامل موثر بر توسعه منابع انسانی از روش دلفی و برای تحلیل روابط متغیرها از روش مد ل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS3 استفاده شده است. نتایج دلفی نشان دادند عوامل موثر بر توسعه منابع انسانی، شامل 112 شاخص در قالب 13 مولفه و 5 بعد (عوامل فرهنگی، عوامل سازمانی،عوامل فردی، عوامل محیطی و عوامل مدیریتی) می باشند. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان دادند عوامل فرهنگی(757/0)، عوامل سازمانی(878/0)، عوامل فردی(740/0)، عوامل محیطی(733/0) و عوامل مدیریتی(892/0) بر توسعه منابع انسانی تاثیر مثبت و معنی دار دارند. در نهایت می توان گفت: در راستای توسعه منابع انسانی به عنوان یکی از اولویت های کاری سازمان، عوامل مدیریتی باید جایگاه ویژه ای در استراتژی های سازمان داشته باشند.
کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، عوامل مدیریتی، دلفی، معادلات ساختاری
-
The role of imagination in realizing the lifestyle of a perfect human being based on Ibn Arabi's thoughtPage 0
The perfect man, although not explicitly mentioned in the Qur'an, but Islamic mystics, based on argument, put the theory into account. The concept of perfect man was initially introduced by Bayazid Bastami in the 3rd century AH, and was later expanded and deepened by mystics such as Mansur Khalaj and Nasser Khosrow. Ibn 'Arabi, like all Islamic mystics, part of his intellectual effort examines how he transforms a human being into a perfect human being. This article seeks to explain how full Ibn'Arabi can be into a perfect human being. This article seeks to explain how full Ibn'Arabi can be realized. The present article is based on the assumption that Ibn Arabi believed that the general man, using the concept of imagination and its mechanisms, namely, realization, admiration, and belonging, can understand the meaning of Asma al-Hassani and thereby become a perfect man. At this point, man finds the ability to understand opposites by using the mechanisms of imagination, namely, realization, admiration, and belonging; thus, by understanding the divine name, one can not only perceive the apparent contradictions in the divine names,but, by connecting to the original source, from denationalization And put all of his physical and mental faculties in one direction with the will of God alone.
Keywords: Perfect Man, Ibn'Arabi, Imagination, Realization, Admiration, and Belonging -
Pages 11-22Purpose
The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching parenting methods based on Islamic culture derived from the teachings of Imam Sajjad (AS) in couples with children in the city of Malasani.
Materials and MethodsThe research method is experimental with pre-test-post-test design and follow-up with the control group. The statistical population of the study includes all couples with children in Malasani, the number of which is 3000 couples, of which 60 couples were selected by random sampling. In order to assess parenting styles, the Bamrind (1991) parenting style questionnaire was used. Couples were randomly divided into two groups of 30 control and experimental. The experimental groups were trained in parenting techniques based on the teachings of Imam Sajjad (AS) during twelve two-hour sessions, while the control groups did not receive any training.
FindingsThe findings of the study using multivariate analysis of covariance showed that the educational package of parenting methods developed based on the teachings of Imam Sajjad (AS) has an effect on couples parenting and the difference between the mean scores of experimental and control groups in both post-test and post-test. In the follow-up stage, it has become statistically significant.
ConclusionConsidering the usefulness of teaching parenting methods derived from Islamic culture, this educational package can be used as an effective method to improve the quality of parenting.
Keywords: parenting methods, Imam Sajjad teachings, style of absolute freedom, authoritarian style, style of logical authority -
Pages 31-37Purpose
The cognitive-spiritual therapy group of addiction is a 12-session treatment based on spiritual care and based on Iranian-Islamic culture, which has been recently developed. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-spiritual addiction therapy group with spiritual care approach on temptation, emotion regulation and mental health of methadone maintenance clients.
Materials and MethodsThirty individuals treated with methadone maintenance in addiction treatment centers in Khomeini Shahr were selected as the research sample using purposive sampling. These 30 individuals were divided into two peer groups and the group intervention was randomly performed on one group (experiment) and the other group was considered as the control group. Before the intervention, the general health questionnaire, the emotional regulation subscale of the shot emotional intelligence scale and the visual analog scale for temptation were administered to the experimental and control groups as a pre-test. Also, after the intervention, the same questionnaires were administered as a post-test in two groups.
FindingsThe findings of analysis of covariance (ANCOVA) showed that the cognitive-spiritual therapy group of addiction with spiritual care approach significantly increased mental health, improved emotional regulation and reduced temptation in the experimental group compared to the control group.
ConclusionAccording to the findings, the results showed that in general, the characteristics of the treatment and its components, including focusing on responsibility and changing the lifestyle to a spiritual style, safe and continuous relationship with God, trust, prayer, gratitude, acceptance and forgiveness. Patience, spiritual problem-solving skills, finding one's identity in the universe, and effective communication with others lead to increased mental health, emotional regulation, and reduced temptation.
Keywords: Cognitive-spiritual group therapy of addiction, spiritual care, craving, emotional regulation, mental health, substance abuse -
Pages 38-49Purpose
The aim of this study was to compare the effectiveness of integrated behavioral couple therapy and emotional couple therapy on health (infertility self-efficacy component) of infertile couples in Ahvaz within the framework of a complementary experimental design with multiple baseline design.
Materials and MethodsThe statistical population of the study consisted of all infertile couples referred to Ahvaz infertility centers in 1398 in 498 families, which were selected by purposive non-random sampling method and selected in two groups (3 couples under combined behavioral therapy and 3 couples under Emotional couple therapy) were replaced by simple randomization. Subjects completed the Infertility Self-Efficacy Questionnaire (Cousinio, 2006). Infertile couples in the experimental group underwent the combined behavioral couple therapy intervention of Jacobsen and Christensen (1998) in 12 sessions of 120 minutes in 5 weeks and emotional couple therapy of Greenberger and Johnson (1988) in 10 sessions of 90 minutes in 4 weeks. Then, the effectiveness of the treatments was assessed using observation and repetition of infertility self-efficacy questionnaires. The research data were analyzed using graph analysis, reliable change index (RCI) and significance using the recovery percentage formula.
FindingsThe results showed that integrated behavioral couple therapy and emotional couple therapy increased the health (infertility self-efficacy component) of infertile couples.
ConclusionAccording to the findings, it can be concluded that both integrated behavioral couple therapy approaches and emotional couple therapy have improved health (infertility self-efficacy component) in infertile couples, although no difference can be found in their effects.
Keywords: Integrated Behavioral Couples, Emotional Couples Therapy, Self-Efficacy, Infertility, Infertile Couples -
Pages 50-58Purpose
In this study, the improvement of lifestyle of patients with concentrated phlegm from the perspective of Iranian medicine and the factors affecting the quality of life of patients with cystic fibrosis have been investigated.
Materials and MethodsAuthentic databases, asthma book from the perspective of Iranian medicine, law and summary of wisdom were reviewed and information related to cystic fibrosis was collected.
FindingsOur study showed that these patients should not sleep during the day and should be away from food. Their food is from delicate foods with a hot and dry nature. Their drink is not cold water and the best drinks for them are water and honey. Proper physical activity also leads to an increase in their lung capacity. The excretory ducts must also be activated to expel airway secretions with physiotherapy and Dalak. Air pollution has also been suggested as a trigger for exacerbating pulmonary symptoms and a risk factor for methicillin-resistant Staphylococcus aureus infection. The effects of relaxation have also been proven to reduce patients' symptoms.
ConclusionIt seems that paying attention to different aspects of lifestyle together can improve the quality of life and reduce pulmonary symptoms in patients with cystic fibrosis.
Keywords: Lifestyle, Pulmonary Symptoms, Cystic Fibrosis, Iranian Traditional Medicine -
Pages 59-67Purpose
Nurses are among the people who have a close relationship with people, take responsibility for human health and life, and face patients and incurable diseases. Hence, they are constantly experiencing severe stress. The aim of this study was to compare the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and meta-diagnostic therapy in reducing emotional problems in nurses working in the Social Security Organization in Kermanshah.
Materials and MethodsThe research method was a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this study includes all nurses working in social security hospitals in Kermanshah. The sampling method is purposeful sampling. Among the nurses working in social security hospitals in Kermanshah, 45 people were admitted as a sample by considering the inclusion and exclusion criteria and with the initial test by the researcher and were divided into 3 groups of 15 people including 2 experimental groups and a control group. 8 sessions of 1.5-hour meta-diagnostic therapies were presented to experimental group 1 and 8 sessions of couple therapy training based on acceptance and commitment therapy 1.5 hours were presented to experimental group 2. The DASS 21 scale was used to collect data.
FindingsIn general, acceptance and commitment therapy (ACT) is effective in reducing emotional problems among nurses at a significant level (p <0.05). Also, meta-diagnostic treatment has a positive effect on reducing emotional problems and increasing life satisfaction at a significant level (p <0.05). The results for another research hypothesis showed that meta-diagnostic treatment has a significant effect (p <0.05) on reducing emotional problems among nurses compared to acceptance and commitment based therapy.
ConclusionPaying attention to emotional problems and life satisfaction factors in nurses is very important for individual health and general health of the community.
Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Meta-Diagnostic Treatment, Emotional Problems, Nurses -
Pages 79-85Purpose
The aim of this study was to determine the effectiveness of group meaning therapy based on Quranic teachings on life expectancy in women with breast cancer.
Materials and MethodsThe present research method was quasi-experimental and pre-test-post-test designs. The statistical population of the present study included all 400 women with breast cancer in Tehran in 2017-17. Available sampling method was used and from women with breast cancer in the age range of 30 to 50 years who referred to the chemotherapy department of a hospital in Tehran, 30 people were selected and divided into two experimental and control groups and 15 people in each group based on inclusion criteria. And were selected to exit the study. Individuals in the experimental group underwent group therapy based on Qur'anic teachings during 8 1-hour sessions twice a week. The research tools included Schneider et als (1991) life expectancy questionnaire.
FindingsThe results of this study showed that group meaning therapy based on Quranic teachings is effective in increasing life expectancy (P <0.01).
ConclusionAccording to the findings of the study, it can be concluded that to increase the life expectancy of women with breast cancer can be used group meaning therapy based on Quranic teachings.
Keywords: Life expectancy, breast cancer, women, group meaning therapy based on Quranic teachings -
Pages 92-100Purpose
Infertility is a complex life crisis that can impose countless psychological consequences and problems on couples, especially infertile women. The aim of this study was to predict psychological well-being based on the feeling of loneliness and perceived social support with the mediating role of spirituality in infertile women.
Materials and MethodsThe present study was an applied study in terms of correlational collection method. The statistical population included all infertile women referred to Qom University Jihad Infertility Center in 1399. 357 people were selected using simple random sampling method. Participants completed the Reef Standard Psychological Well-Being Questionnaire, Feeling Lonely, and Perceived Social Support. In order to analyze the research data, SPSS and PLS software were used to perform the structural equation method.
FindingsData analysis showed that there is a significant inverse relationship between feelings of loneliness and psychological well-being (R = -0.614), there is a positive and significant relationship between perceived social support and psychological well-being (R = 0.597), spirituality It mediates the relationship between feelings of loneliness and perceived social support with psychological well-being.
ConclusionAccording to the results, reducing the feeling of loneliness and increasing the perceived social support of infertile women on the one hand and increasing their spirituality on the other hand can increase their psychological well-being.
Keywords: Psychological well-being, Loneliness, Perceived social support, Spirituality, Infertile women -
Pages 108-117Purpose
The lifestyle of the Iranian family has been based on religious and national identity, but modernity has affected most societies, including Islamic Iran, which has resulted in the emergence of a conflict between the religious, national and modern identities and has led to the emergence of Challenges in lifestyle in the field of family and the causes of damages due to non-application of Islamic lifestyle. This article examines the effects of modernity on the Islamic way of life in the field of family law. And answering the question of possibility of interaction between Islamic lifestyle and modernity.
Materials and MethodsThe present study has been done by library-citation method and analysis in the form of qualitative (descriptive-analytical) content analysis.
FindingsThe findings of the study indicate that the effects of modernity on lifestyle in the challenge of individuality, definite celibacy, consensual divorce, rejection of arbitration in divorce, heavy dowry and obtaining the right of divorce instead of the dowry, unwillingness to have children, the challenge in The wardship of children is emerging. The teachings of Islam use the Qur'anic spirit and innate and rational philosophy as a criterion in the lifestyle and do not negate the totality of modernity. In the interaction of modernity and the Islamic lifestyle in the field of family, the mentioned component should be evaluated.
ConclusionThe teachings of Islam place the Qur'anic spirit and natural and rational philosophy in the standard of living and do not negate the totality of modernity. It means, any new identity that is found in the field of family, if it complies with the Islamic identity in accordance with the Quranic spirit, will not cause conflict with the Islamic lifestyle, since all Islamic rules in the area of family are based on divine, innate, rational and understandable. In the interaction of modernity and Islamic lifestyle in the area of family, the mentioned component should be the criterion of evaluation. In fact, instead of matching the totality of modernity with the whole Islamic lifestyle, the components of Islamic lifestyle should be the criterion of evaluating the modernity. An Islamic family should be based on the Islamic lifestyle.
Keywords: Quran, Lifestyle, Family Law, Modernity -
Pages 118-127
Competition has very beneficial effects on the market and economic system. In order to properly govern competition in the market and economic system, special attention must be paid to its principles. The important question that this article seeks to answer is what are the principles governing competition law and what are the major challenges to these principles? These principles comprise two general principles. These two principles are the principle of prohibition against competition and the principle of the abuse of a superior economic position. These two principles face three major challenges in implementing the economic system. The three challenges are management challenge, organizational challenge and legal challenge. The purpose of this paper is first to provide a scientific and legal examination of the principles governing competition and, secondly, to provide a practical solution to removing the challenges and barriers to the application of competition principles to the market and economic system. This paper is a descriptive-analytical one and concludes that the implementation of competition in the economic system and the implementation of its principles can have a significant impact on the rapid growth and development of the national economy, but as long as the challenge is met. If its obstacles and obstacles are not overcome, this goal will not be achieved.
Keywords: Competition, Market, Economic System, Iran, Challenge -
Pages 119-125
: The aim of this study was to compare the effectiveness of hope therapy and cognitive psychotherapy on depression in adolescent female students.
Materials and MethodsThe present study was a quasi-experimental with pre-test-post-test design. The statistical population included all first and second year female high school students in Khorramabad in the academic year 1397-1396, 18875 people. A total of 90 patients were selected by convenience sampling method and randomly replaced in two experimental groups of 45 people. The first experimental group underwent 8 90-minute sessions of hope therapy and the second experimental group underwent 10 90-minute sessions of cognitive-behavioral psychotherapy. In the pre-test and post-test stages, the groups answered Beck Depression Inventory (1961) to measure the level of depression in the subjects and the data were analyzed by independent t-test and multivariate analysis of covariance in SPSS-22 software.
The results showed that both hope therapy and cognitive-behavioral psychotherapy reduced adolescent depression (P <0.05). Hope therapy was more effective in reducing depression compared to cognitive-behavioral psychotherapy (P <0.05).
Considering the effectiveness of both hope therapy and cognitive-behavioral psychotherapy in reducing adolescent depression, counselors, therapists and clinical psychologists can use both methods, especially hope therapy to reduce adolescent depression.Keywords: Depression, Hope therapy, Psychotherapy -
Pages 128-135Purpose
The aim of this study was to present a talent management model using a qualitative meta-combination approach.
Materials and MethodsThe present study was performed by meta-combined method. Therefore, in the first step, by comprehensive search of sources, 230 sources were obtained, from which in a 3-stage refinement, 40 articles very related to the qualitative research method were selected. Concepts were extracted from the articles and by re-reading the concepts, the categories were extracted from them and finally 7 dimensions and 44 categories were extracted and the final model was developed.
FindingsBased on the findings, all dimensions Six dimensions: Identifying talent needs, identifying talent sources and existing potentials, talent acquisition, talent development, strategic talent utilization, talent retention, talent performance evaluation using a qualitative method The metechnique was obtained.
ConclusionThe results of this study can inform the people who are responsible for employment, promotion, training, development and evaluation in organizations, so that they can make appropriate decisions in their programs. It also informs corporate decision makers where and how to focus their efforts and resources so that they can maximize the level of employee commitment.
Keywords: Model presentation, Quality, Meta-Composition, Talent Management -
Pages 136-151Purpose
The aim of this study was to present a model of emotional divorce based on differentiation with the mediating role of personality structure and attachment styles.
Materials and MethodsThe research method was correlational. From all parents of students with marital conflicts who referred to counseling centers in Tehran in 1399, 350 people were selected by multi-stage random sampling. Tools used were Guttman (2008) Emotional Divorce Questionnaire, Scorne and Friedlander Differentiation, McCray and Costa NEO-ACI Personality Structure, Collins and Reed Attachment Styles (RASS). Data analysis was performed using structural equations using smartpls3.2.8 software.
FindingsThe results showed that the tested model is of good quality. The direct effect of differentiation components, personality structure and attachment styles with emotional divorce was significant. Also, in the relationship between the components of differentiation and emotional divorce, personality structure and attachment styles played a mediating role.
ConclusionTherefore, considering the significant relationship between differentiation components and the mediating role of personality structure and attachment styles with emotional divorce, therapists can discuss and treat emotional divorce in order to create cohesion and create a satisfactory marital relationship based on understanding personality structure and Improve attachment styles and increase differentiation in couples.
Keywords: Emotional Divorce, Differentiation, Personality Structure, Attachment Styles -
Pages 152-171Purpose
In every country, it is to maintain the health of people with the health and treatment sector of that society. Corruption in the healthcare sector can mean the difference between life and death. One of the tools that helps organizations in achieving their goals is organizational transparency. Therefore, the purpose of this research was to identify and rank the components of organizational transparency with the approach of promoting organizational health in Zahedan University of Medical Sciences.
Materials and MethodsThe research method was of a mixed type (qualitative and quantitative) and library-field data collection. The statistical population in the qualitative part was 25 experts in related fields and the statistical population in the quantitative part was all managers and senior experts working in Zahedan University of Medical Sciences in the number of 275 people, and 160 people were selected as a statistical sample based on the Cochran formula. Sampling in the qualitative part was done by a targeted method and in the quantitative part by a simple random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire containing 106 items that included 14 dimensions of organizational transparency and 9 dimensions of organizational health. The statistical methods used in this research were through Smart PLS and SPSS software.
FindingsThe results showed that all 14 dimensions of organizational transparency are effective on promoting organizational health in Zahedan University of Medical Sciences as follows: "Information management" dimension (0.187), "Transparency" dimension (0.186), "No concealment" dimension (0.159), after "religious and spiritual teachings" (0.139), after "organizational control" (0.098), after "trust and monitorability" (0.084), after "organizational accountability" (0.080), after "human resource management" (0.079), after "Culturalization" (0.068), after "Administrative Automation" (0.063), after "Organizational Whistleblowing" (0.053), after "Participation" (0.047), after "Information Technology" (0.041) and "Responsibility" dimension (0.026).
ConclusionAccording to this result, it is suggested that the senior managers of Zahedan University of Medical Sciences should set goals to achieve the results of this research; For example, the most important and efficient tool of transparency, i.e. new communication and information technologies, should be used in all the processes of the organization.
Keywords: Organizational Transparency, Organizational Health, Administrative Corruption, Model Design -
Pages 172-182Purpose
This research was conducted with the aim of investigating the degree of desirability of job competency indicators of Bank Saderat managers in Tehran.
Materials and MethodsThe present study is a descriptive survey from the point of view of practical purpose and from the point of view of data collection method. The statistical population included all the managers and employees of Tehran Bank Saderat branches in the first half of 1400 in the number of about 1000 people. Morgan's method was used to determine the sample size, and 280 people were selected as a sample based on the number of people in the society. The sampling method is cluster random sampling, which is proportional to the sample size, and each district of Tehran is considered as a sample unit. In order to collect data in this research, a researcher-made questionnaire was used, the reliability of which was calculated as 0.94 using Cronbach's test, which had good reliability, and its validity was confirmed by using experts' opinions and confirmatory factor analysis. In order to analyze the data, confirmatory factor analysis and one-sample T-test were used.
FindingsThe results showed that the model of job competencies of Bank Saderat Iran managers was confirmed based on confirmatory factor analysis indicators;
ConclusionIn the end, the results of Friedman's test showed that personal ethics, interpersonal skills, professional ethics, specialized skills and managerial skills are the most important components related to the job skills of Bank Saderat Iran managers.
Keywords: Job Competence, Managers, Saderat Bank -
Pages 174-184Purpose
The aim of this study was to explain the structural modeling of social interest based on spiritual health and moral intelligence with the mediating role of motivational beliefs in adolescents.
Materials and MethodsThe research method is cross-sectional correlation. The statistical population of this study consisted of all high school students (boys and girls) in Tehran in the academic year 2020-2021, from which 400 people were selected by stepwise cluster sampling. In this study, the tools of social interest (Co., 2011), spiritual health (Pulotzin and Ellison, 1982), moral intelligence (Link and Kiel, 2005) and motivational beliefs (Pintrich et al., 1991) were used which all had acceptable credibility and reliability. SPSS-V23 and Amos-V8.8 software were used to analyze the data. Structural equation modeling was also used to answer the research hypotheses.
FindingsFindings showed that the model has a good fit. The results also showed that the direct effect of spiritual health on adolescents' social interest was confirmed. The direct effect of moral intelligence on adolescents' social interest is confirmed. The direct effect of spiritual health on adolescents' motivational beliefs has been confirmed. The direct effect of moral intelligence on adolescent motivational beliefs is confirmed. The direct effect of motivational beliefs on adolescents' social interest has been confirmed.
ConclusionThe results also showed that the indirect effect of spiritual health on adolescents' social interest is confirmed by motivational beliefs. The indirect effect of moral intelligence on adolescents' social interest is denied by motivational beliefs. Therefore, paying attention to the mentioned variables in prevention and designing more appropriate treatments helps researchers and therapists.
Keywords: Social Interest, Spiritual Health, Moral Intelligence, Motivational Beliefs -
Pages 183-195Purpose
By stepping into the modern world and the industrialization of societies and due to the existence of many competitions between organizations, scientists have realized that among all the resources available in the organization, human capital plays a key and central role in the progress, efficiency and effectiveness of the organization. Therefore, in today's modern and turbulent world, more attention is paid to human capital and in all schools it is considered as the main component of the movement of the organization and they must have certain characteristics.The purpose of this research is to explain the indicators of measuring the individual dimension of national human capital from the perspective of Islam.
Materials and MethodsThis research is applied in terms of purpose, in terms of data collection it is quantitative and in terms of descriptive-survey approach.. The statistical population of the research includes two qualitative and quantitative parts. To collect information in the qualitative part, from the point of view of experts and professors of human resource management (to confirm the dimensions and components and the conceptual model) and after extracting the conceptual model from the research literature, the measurement model was determined through a survey of experts using the Delphi technique. The quantitative part included the managers and human resources experts of the government organizations of the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare, and the statistical sample was determined with the help of Morgan's table. The data was collected with the help of a questionnaire tool from experts and employees, and the validity of the questionnaire was confirmed with the opinions of experts and its reliability was confirmed with Cronbach's alpha, and the analysis of the data was done using the structural equation approach.
FindingsBased on the findings of the research, four indicators of self-esteem, self-confidence, mental health and general health are valid as indicators for measuring the individual dimension of national human capital.
ConclusionThe results of the research indicate the applicability of the individual dimension of the human capital measurement model in the Ministry of Cooperation, Labor and Social Welfare.
Keywords: Human Capital, Individual Dimension, Ministry of Cooperation, Labor, Social Welfare, National Human Capital Measurement, Government Organizations -
Pages 185-193Purpose
Marital problems can increase emotional divorce and decrease the spiritual health of couples. As a result, the aim of this study was to determine the effect of Iranian-Islamic lifestyle education on emotional divorce and spiritual health in couples with marital problems.
Materials and MethodsThe present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The study population was couples with marital problems who referred to counseling centers in Babol in 1400. The sample consisted of 30 couples who, after reviewing the inclusion criteria, were selected by available sampling method and randomly replaced in two equal groups. The experimental group underwent 10 sessions of 60 minutes of Iranian-Islamic lifestyle training and the control group remained on the waiting list for training. Research instruments included the Emotional Divorce Scale (Guttman, 1994) and the Spiritual Health Scale (Palutzin et al., 2012). Multivariate analysis of covariance in SPSS-21 software was used to analyze the data.
FindingsThe results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in terms of emotional divorce and spiritual health. In other words, the Iranian-Islamic lifestyle education method reduced emotional divorce and increased spiritual health in couples with marital problems (P <0.001).
ConclusionThe results showed the positive effect of Iranian-Islamic lifestyle education on emotional divorce and spiritual health of couples. As a result, for psychological interventions, especially to reduce emotional divorce and increase health, the Iranian-Islamic lifestyle education method can be used along with other educational methods.
Keywords: Iranian-Islamic Lifestyle, Emotional Divorce, Spiritual Health, Couples, Marital Problems -
Pages 196-206Purpose
The purpose of this article is to design a sustainable human resource management model in the waste management organization of the country's municipalities using the Delphi method.
Materials and methodsDelphi experts in the present study include all professors who have opinions in the field of sustainable human resource management, and 12 experts were selected using a targeted sampling method. Kendall's coefficient of agreement was used to measure the agreement of data among experts. Kendall's coefficient of agreement in the first round is 0.407 for effective factors, 0.424 for dimensions and 0.594 for the consequences of sustainable human resource management. In order to improve the agreement, the results of the research in the second round were presented to the experts after editing and corrections, and the agreement coefficient reached an optimal level, so that Kendall's agreement coefficient reached 0.689 in the effective factors, 0.7050 in the dimensions, and 0.7050 in the consequences of human resources management. changed to 0.735.
FindingsOrganizational strategies, organizational culture, organizational learning and leadership style were recognized as effective factors in sustainable human resource management. Also, sustainable selection and employment, sustainable health and safety, sustainable service compensation, sustainable training and development, and sustainable performance evaluation as dimensions of sustainable human resources management and social, economic, organizational and environmental consequences as the results of sustainable human resources management have been considered meaningful.
ConclusionIn general, this research has introduced a new model for the implementation of sustainable human resource management in municipal waste management organizations in Iran.
Keywords: Sustainable Human Resource Management, Organizational Sustainability, Waste Management Organization, Delphi Method, Municipality -
Pages 201-212Purpose
The aim of this study was to develop a reading skills model for preschool children based on perfectionism and parenting styles with the mediating role of emotional intelligence.
Materials and MethodsThe research method is descriptive-correlation based on path analysis. The statistical population of this study consisted of all parents and 5-year-old preschool children of boys and girls in Tehran in 2021-22, of which 413 (231 girls and 182 boys) were selected by multi-stage cluster sampling. Were. In this study, the tools of early academic ability, perfectionism, parenting methods and emotional intelligence were used, all of which had acceptable validity and validity. Spss-V21 and Lisrel software were used to analyze the data. Path analysis was also used to answer the research hypotheses. Findings showed that the model has a good fit.
FindingsThe results showed that the direct, positive and significant effect of all three parenting styles on the emotional intelligence of preschool children is confirmed. The direct, positive and significant effect of all three parenting styles on early educational ability of preschool children is confirmed. The direct, positive and significant effect of positive parental perfectionism on early school children's early educational ability is confirmed and the direct and negative effect of negative parental perfectionism on early school children's early educational ability is rejected.
ConclusionTherefore, the direct, positive and significant effect of emotional intelligence on early academic ability of preschool children is confirmed.
Keywords: Reading Skills, Perfectionism, Parenting Styles, Emotional Intelligence -
Pages 207-222Purpose
The purpose of the research is to investigate the effect of religious aesthetics based on the opinion of Islamic philosophers on the religious attitude and mindfulness of middle school students in Tehran.
Materials and methodsThe statistical population of this research is all the first high school students of Tehran city who are engaged in activities in 2019-2020. The sample size was estimated to be 384 people using Cochran's sampling formula. The religious aesthetics questionnaire based on the opinion of Islamic philosophers includes 14 categories of the dimensions of knowledge, perception and knowledge, moderation and knowledge, motivation and taste, types of beauty, types of beauty, education and knowledge, skill and knowledge development, pain and pleasure, divine and spiritual understanding, It was wonder and pleasure, divine knowledge and knowledge, love and affection, art and 86 questions. In order to collect information on students' religious attitudes, the standard questionnaire for measuring religious attitudes and religiosity by Khodayari Fard et al. (2008) was used.
FindingsThe results of the research showed that religious aesthetics based on the opinion of Islamic philosophers had an impact on the religious attitude and mindfulness of students of the first secondary school in Tehran.
ConclusionAesthetics is a science that discusses the perception of issues related to beauty. Education systems are always looking for ways to improve the quality and education and flourishing of students' talents.
Keywords: Religious Aesthetics, Islamic Philosophers, Religious Attitude, Mindfulness -
Pages 213-226Purpose
The purpose of this research was to model the structural equations of the dimensions and components of the Islamic Iranian architecture of the contemporary era of architecture (case sample; the shrine of Masoumeh 'Say').
Materials and MethodsThe research method was descriptive correlational. The statistical population of this study consisted of all architectural professors that have had at least one Islamic architecture plan. In the case of census sampling, all the teachings designed in Islamic architecture were selected for 67 people for research. The research instrument consisted of 7 dimensions (perceptions in unity, moleness perception, sense of belonging to location, perception of immortality, perception of the purposefulness of the universe, perception of the existence of existence, valuable perception) and 252 components. Using experts and fan professors, content validity was provided. The validity of the questionnaire was obtained by Cronbach's alpha method 0.93. To analyze the data, two levels of descriptive statistics (frequency, mean, percentage) and inferential statistics (Kolmogorov Smirnov test were used to determine the normalization of the variables of the studied variables, Pearson correlation test, structural equation model test).
FindingsIn general, the results of the research showed that between the nine dimensions (unity perception, the perception of value, the perception of the sense of belonging to the place, the perception of immortality, the perception of meaning, the perception of the universe, the perception of the purposefulness of the universe, the perception of reasonable life) and Improving the quality of Islamic architecture has been significantly correlated with the shrine of Masoumeh (Peace be upon her) at the level of P 50/0>.
ConclusionAlso, the results of the research showed that the proposed model has been relatively favorable.
Keywords: Islamic Iranian Architecture, Shrine Masoumeh (S), Architectural Thinkers -
Pages 223-228Purpose
The main purpose of the research is to present the model of school curricula based on the social, cultural, and psychological needs of the second year high school students with the approach of data foundation theory.
Materials and MethodsThe research method is applied in terms of purpose, and qualitative in terms of data type, which was carried out with a systematic foundation data approach. The statistical population includes elites with doctorate degrees and university faculty members with at least 10 years of experience and with research degrees and participation in the desired seminars. The sample size was 15 experts, who were selected with a purposeful method and according to the principle of theory. The data collection tool is a semi-structured interview. To analyze the data, theoretical coding method (open, central and selective) was used, and according to the theoretical and practical foundations, the relationships between the identified categories and the model of school curricula were drawn based on the social, cultural and psychological needs of the students. The second period of high school has been drawn.
FindingsBased on the analysis conducted with the questionnaire of Strauss and Corbin (2003), it was found that this model has the necessary validity.
ConclusionTherefore, the application and operationalization of the mentioned model can greatly help to improve the quality of school curricula in the second period of secondary school.
Keywords: Model, Curriculum, Social, Cultural Need, Psychology, Foundation Data -
Pages 227-234Purpose
The present study aimed to investigate the promotion of life as a tool to promote inner and lasting happiness based on the teachings of Rumi.
Materials and MethodsThe present study is a documentary and library study that has been done in a descriptive-analytical manner and based on the books of Masnavi Manavi.
FindingsIt indicates that from Rumi's point of view, the soul is an internal phenomenon, hierarchically, of the nature of consciousness and awareness, and also the soul is the source of happiness. Superior level awareness and genuine soul can promote genuine happiness.
ConclusionAccording to positivist psychology and the results of related research, external joys resulting from material success are temporary and unstable, so it seems to pay attention to teachings based on internal and spiritual dimensions such as mysticism and Sufism in The cultural tradition of Islam seems to be necessary for the promotion of happiness as well as its stabilization and stability. Man is hierarchical, in proportion to the upliftment of the soul, the genuine inner joy increases.
Keywords: Jan, Shadi, Masnavi Manavi, Rumi -
Pages 229-244Purpose
The current research was conducted with the aim of providing a conceptual framework for institutionalizing the research and evaluation system in higher education.
Material and MethodsIn terms of the purpose, this research is fundamental-applied and also, in terms of the type of data, it is mixed (qualitative-quantitative) of the exploratory type, which was thematic analysis in the qualitative part and descriptive-survey in the quantitative part. The population studied in the qualitative section included academic (faculty members) and organizational (responsible for Islamic Azad Universities) experts, and in the quantitative section it included all academic faculty members of Islamic Azad Universities. The sample size in the qualitative section was 19 interviewees according to the principle of saturation and the purposeful sampling method, and in the quantitative section, 272 people were selected based on the calculation of the sample size in structural equations and the stepwise cluster random sampling method. The data collection tools were semi-structured interviews in the qualitative part and researcher-made questionnaires in the quantitative part. The validity and reliability of the instruments were examined and confirmed. The method of data analysis in the qualitative part was theoretical coding (open, central and selective) and in the quantitative part included descriptive and inferential statistics (Pearson correlation, sample t-test and structural equation modeling and confirmatory factor analysis).
FindingsThe findings of the qualitative part showed that the institutionalization of the research system includes the dimensions of individual factors, infrastructural factors, policy making and institutionalization of the evaluation system, the dimensions of evaluation at the macro level, evaluation at the micro level. Finally, the conceptual framework of the research was presented.
ConclusionTherefore, the main source of new information and knowledge production is actually the result of the research activities that are carried out.
Keywords: Research System, Evaluation System, Higher Education -
Pages 235-249Purpose
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Aiden-Poly method on improving imitation skills in children with autism.
Materials and MethodsThe research was a single case study with A-B design and follow-up. The statistical population of this study was children with autism spectrum disorder in Tehran Rehabilitation Center. Since the research was looking for specific or unusual cases, purposive sampling method was used. Based on this, 3 children who, according to the pediatric psychiatrist and child psychologist, had signs and symptoms of autism, were selected as the study sample. The data collection tools in this study were Gilliam (2006) Autism Diagnosis Test and Identiplay Protocol based on the approach of Phillips and Biwan (2007). To analyze the data, the methods of graph analysis, stable change index, clinical significance and percentage improvement of POD, PND and trend and middle stability compartment were used.
FindingsThe results showed that the ID-Poly method was effective in improving mimicry skills in children with autism.
ConclusionThe results showed that Identiplay significantly increased the imitation skills of children with autism spectrum disorder. Thus, it is suggested that this method be used as a new and complementary approach in the field of education and rehabilitation of children with autism spectrum disorder along with other major therapies.
Keywords: Autism, Identity, Imitation Skills -
Pages 245-253Purpose
The present study was conducted with the aim of comparing emotional-focused couple therapy in group mode (EFCT) and practical training of intimate communication skills (PAIRS) in marital compatibility and communication patterns of couples.
Materials and methodsThis research was applied in terms of purpose, and in terms of design, it was semi-experimental and in the form of a pre-test-post-test design with one control group and two experimental groups. The statistical population of this research is all couples who have referred to one of the counseling centers in Mashhad in 2019 to solve marital problems. The sample of the research was 24 pairs of volunteers who were randomly assigned to three groups; Two experimental groups and one control group (8 couples in each group) were replaced. In fact, the experimental groups each belonged to one of the methods of couple therapy (emotion-oriented - Perez's intimate communication skills). The content of the sessions was prepared according to Perez's principles of emotional therapy and sincere communication skills and was implemented in experimental groups during 9 sessions (one session per week). The data collection tools were Spiner's Marital Adjustment Questionnaire (DAS) and Couple Communication Patterns Questionnaire (CPQ), which were completed by both groups before and immediately after the intervention. The data was analyzed using analysis of covariance test.
FindingsThe findings of the research show that emotion-oriented couple therapy and intimate communication skills training are effective in improving couples' relationships and increasing their compatibility.
ConclusionAmong the two treatment approaches, communication skill training in the Perez method on couples' communication patterns and emotion-oriented couple therapy approach have been more effective on marital adjustment (P≤0.05).
Keywords: Emotion-Oriented Couple Therapy, Intimate Communication Skills, Marital Compatibility, Communication Patterns -
Pages 250-257Purpose
The purpose of this study was to investigate the effectiveness of coping skills training on the coping behaviors of students who have recovered from the Corona pandemic.
Materials and MethodsThe study method was semi-experimental in the form of pre-test-post-test and follow-up design with two experimental and control groups. The statistical population consisted of all female students aged 12 to 17 years who recovered from the corona disease in high school studying in Bam city in 2019-1400. Through available sampling, 30 students who went to the hospital due to corona disease according to the doctor's diagnosis and their recovery was confirmed by the tests and the doctor were selected as a sample, and they were placed in the experimental and control groups of 15 people. The data were analyzed using the questionnaire of preference for coping actions (Karuro et al., 1989) and analyzed in the SPSS-20 software environment using the analysis of covariance and Mancova test.
FindingsThe results showed that there was a significant difference between the average scores of the pre-test, post-test and follow-up of the dimensions of the preference of opponents' behaviors (problem-solving skills of opponents, skills of emotional and low-use opponents).
ConclusionTherefore, the average post-test and follow-up scores of the experimental group were significantly lower than the control group in the preference of the opposites' behaviors (emotional and low-use opposites skills).
Keywords: Coping Skills, Preference For Coping Behaviors, Students, Corona -
Pages 254-264Purpose
The purpose of this research was to identify the effective dimensions and components of internship courses in Farhangian University.
Materials and MethodsThis research aims to identify the dimensions and components of the effect using a qualitative method. The method of data collection was literature review and semi-structured interviews. Purposive sampling method and including interviews with 15 professors specializing in internships, which were coded by AtlasTi software and extracted from 690 codes, and data analysis including eight main dimensions and 110 components affecting the effectiveness of internship courses, were presented. .
FindingsThe obtained dimensions include the dimension of professional ethics with 19 components, the dimension of human capital management with 14 components, executive factors 13, selection factors and conditions 11, educational and explanatory 8, management and organization 13, communication among internship group members 5 and factors And communication and interaction conditions were obtained with 26 components.
ConclusionTherefore, Karozi strengthens the knowledge of students and the necessary skills to enter the labor market and accept responsibility. In this regard, the internship period is one of the aspects of distinguishing Farhangian University from other universities and most educational centers.
Keywords: Effectiveness, Internship, Farhangian University -
Pages 258-269Purpose
The purpose of this article is to examine the reversal of evidence in the crime of money laundering. Money laundering means considering the origin of dirty money as legitimate, among the new crimes that have been approved by the legislator with greater sensitivity due to its specific characteristics and apparent conflict with some legal foundations and documents. At first glance, it does not seem that it has a conflict with some jurisprudential documents. One of these examples is the burden of proof process. Usually, in criminal lawsuits, the burden of proof is on the prosecutor, and accordingly, he is obliged to prove the constituent elements of the alleged crime. But this trend is reversed in the crime of money laundering and the burden of proving the legitimacy of the obtained money is placed on the accused. This issue makes it important and necessary to investigate this issue to determine the verdict of the case. Accordingly, the main question of the research is, what are the basics of reversing the burden of proof in the crime of money laundering?
Materials and methodsThe method of the current research is descriptive-analytical, which has been used to collect information through the study of documentary and library sources.
FindingsThe findings of the research show that, in proving money laundering, contrary to certain principles governing the process of criminal proceedings such as the principle of innocence, the principle of authenticity, and the principle of evidence, exceptionally and due to the importance of the crime of money laundering inside and outside the country, from the basics The aforementioned has been reversed, and in case of suspicion and doubt regarding the property and transactions, it is the possessor who must prove the absence of money laundering before the judicial system, which is known as reversing proof of proof.
ConclusionIn principle, in proving crimes, the principle is based on innocence, and the principle of authenticity or evidence and possession is respected, and these matters are among the certain principles of criminal law and proceedings arising from it.
Keywords: Crime, Money Laundering, Reason, Proof of Reason, Reversal -
Pages 259-263Purpose
The present research was conducted with the aim of predicting love styles based on perceived parenting styles in 2020.
Materials and MethodsThe statistical population of this research included all married people in Tehran, the number of sample members is 150 people, who were selected by two-stage random sampling in the first stage and non-random in the second stage. The main data of this research was obtained by using Hendrick and Hendrick's (1986) love attitude scale questionnaires and Buri's (1991) perceived parenting style. In data analysis, descriptive statistics and inferential statistics, Pearson's correlation coefficient and multivariate regression were used using SPSS-23 software.
FindingsThe results of the research, through correlation and regression tests, indicated that the permissive parenting style does not predict any of the love styles. On the other hand, authoritarian parenting style predicts sensual love in a negative way and romantic and friendly love styles in a positive and meaningful way, and autocratic parenting style predicts romantic and selfless love styles in a negative way and actress love in a positive and meaningful way.
ConclusionTherefore, by teaching this type of parenting style to parents, it is possible to help them to love in the future of their children.
Keywords: Love Styles, Perceived Parenting Styles, Authoritative Love Style -
Pages 265-283
Emphasizing the role of training and empowering employees as one of the effective factors in improving the creativity of employees, considering the close and direct connection of each dimension of organizational learning with the organizational creativity of employees, which leads to the improvement of knowledge and working information of employees. One of the most important prerequisites will be to improve their performance and creativity. Therefore, the present research was conducted with the aim of designing a model of learning transfer with the approach of organizational creativity using metacombination method. In this study, a number of 4081 scientific documents were examined, and finally, 143 key studies in this field were examined using the meta-combination method. In the metasynthesis process, Sandelowski and Barroso's metasynthesis step method was used. Three main stages of coding were done to achieve the final model of this study. After identifying the components in the open and central coding stage, these components were classified again and for the last time, in the form of 4 dimensions of learning transfer with organizational creativity approach. Then, based on the findings, the model of learning transfer with organizational creativity approach with 4 dimensions and 16 components was formulated and presented schematically.
Keywords: Learning, Learning Transfer, Learning Transfer Model, Organizational Creativity, Metacombination -
Pages 299-314
The purpose of this research is to investigate wisdom and ways to achieve it in life from the perspective of Islamic teachings. Wisdom in the sense of science that is free from defects or intellectual information that is far from error and falsehood, that is, stable and firm, causes the stability of states, thoughts, and actions, and prevents a person from ignorance, ugliness, and inaccuracy. What emerges from the text of the religious texts is that the methods of attaining wisdom are very effective and can lead a person to the bubbling springs of wisdom in life, and a person who literally moves from each of these methods to become a sage. He is placed in the path of other solutions and he walks on the path of this fountain of wisdom with all the conditions. In this article, while enumerating the ways to achieve wisdom and its obstacles, it has been emphasized that in order to achieve this important goal and succeed in facing the obstacles of wisdom, a person must regularly take care and calculate himself, and if necessary, punish himself. God forbid, he does not deviate from this path, so that every day more springs of wisdom boil in his heart. Meanwhile, a person should evaluate himself and see if the effects of wisdom have been manifested on him or not. For this reason, in this research, a detailed research was done on the effects of wisdom on a person. By examining each of these works and examining himself, the seeker should find out to what extent the works of wisdom have been manifested in him in the literal sense, and if these works were not created in him, he should doubt his behavior and actions and seek solutions. In this way, every day he walks on the path of his excellence.
Keywords: wisdom, religious texts, Nahj al-Iblagha, hindrances to wisdom -
Pages 315-325Purpose
The market is one of the most important social and urban spaces of any society, it forms an intertwined network of social, economic and even political relations next to other public buildings and has played a decisive role as a factor in shaping the ossification and physical structure in Islamic countries. The purpose of this research is to study the historical course of the role and function of the market in social health and Islamic society.
Materials and MethodsIn this study, which was conducted in an analytical-historical way, the data were collected and analyzed through library studies.
FindingsThe market was the main and economic axis of the city, where the production and distribution centers of various goods, important warehouses and monetary exchanges were located. The market is considered to be from the most superficial to the deepest aspect of urban culture, according to this, the type of spaces and the special use of the considered spaces in the periods of history until our era, the market or commercial centers, determine the type of culture of their period.
ConclusionMarkets, in addition to being used as commercial spaces, have their own specific uses and are not only commercial, but are cultural symbols throughout history. Today, Islamic countries with rich resources of oil, gas and other resources have been able to seize the power of the world market, and this power requires the solidarity of all Islamic countries to promote production and completion and other things that will strengthen the power of the Islamic market in the world.
Keywords: Market Role, Market Function, Social Health, Islamic Society -
Pages 439-449
Today, no organization can survive without considering its human resources and constructive role in providing services, and there are many reasons that have made the need for human resource development inevitable. The purpose of this study was to analyze the factors affecting the development of human resources in the State Property and Deeds Registration Organization. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of implementation method, which was performed with a mixed exploratory approach. The statistical population in the qualitative stage was 17 academic and organizational experts who were selected by purposeful judgment and in the quantitative stage, all employees of the State Property and Deeds Registration Organization were 14,500 people, the sample size according to Krejcie and Morgan table was 372 people and A simple random method was used for sampling. .. In order to identify the indicators of human resource development, data analysis of the foundation was used in Maxqda2020 software, which based on the opinions of 17 experts, 109 indicators were identified. the structural equation modeling method was used to analyze the relationships of the variables with Smart PLS3 software. Delphi results showed that the effective factors on human resource development include 112 indicators in the form of 13 components and 5 dimensions (cultural factors, organizational factors, individual factors, environmental factors and managerial factors). Also, the results of structural equations showed that cultural factors (0.757), organizational factors (0.878), individual factors (0.740), environmental factors (0.733) and managerial factors (0.892) had an effect on human resource development. They are positive and meaningful. Finally, it can be said that in order to develop human resources as one of the priorities of the organization, management factors should have a special place in the organization's strategies.
Keywords: Human Resource Development, Managerial Factors, Delphi, Structural Equations