فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زهره رحمانی فرد، مهدی کرمی دهکردی* صفحات 889-902

    استقرار ایران بر روی کمربند خشکی جهان، افزایش روزافزون جمعیت و نیاز به منابع آبی جدید، ضرورت بهره برداری و استفاده هرچه بهتر از کلیه آب های قابل استفاده اعم از منابع زیر زمینی، منابع سطحی و رواناب های حاصل از بارندگی را آشکار می سازد. هدف این مقاله، تبیین سناریوهای معیشتی با محوریت استحصال و بهره برداری از آب باران در مناطق روستایی (مورد مطالعه: روستای نوآباد چهارمحال و بختیاری) مورد مطالعه است که به منظور عملیاتی شدن هدف مذکور، با بررسی منابع معتبر داخلی و خارجی در زمینه موضوع تحقیق، میزان حجم رواناب قابل استحصال از بارندگی و همچنین نیاز آبی محصولات غالب روستا موردمحاسبه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که میزان کل حجم رواناب حاصل از بارندگی برابر با 3/243486 متر مکعب است. در ادامه با توجه به محاسبات رواناب و نیاز آبی گیاهان در منطقه مورد مطالعه، به ارایه سناریوهای کاربردی در زمینه میزان هکتار کشت با توجه به نیاز خالص آبیاری، درصد سود حاصله از فروش هر محصول برای هر خانوار، سود حاصله از فروش هر محصول برای هر خانوار (ریال)، ایده کار و ایجاد شغل در روستا با سرمایه حاصل از کشت محصولات پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: استحصال آب، معیشت خانوار روستایی، کشت و کار
  • محمدرضا نظری*، سید مهدی میر، میلاد امینی زاده صفحات 903-918

    بررسی رفتار عاملان بازار در تعیین قیمت های بالاتر از سطح رقابتی، قدرت چانه زنی در کسب سودهای اقتصادی بیشتر را مشخص کرده و منجر به قدرت بازاری آنان می شود. این موضوع، بویژه از جنبه ی برابری در سیاست های قیمت گذاری محصولات کشاورزی برای سیاست گذاران حایز اهمیت است. مصرف میوه نقش مهمی در تنوع رژیم غذایی و پیشگیری از بیماری های مزمن دارد. با وجود سهم به سزای این محصولات در تولیدات باغی از یک سو و همچنین نقش بی‎ بدیل آن ها در تامین امنیت غذایی خانوار ضرورت دارد، قدرت بازاری بازیگران زنجیره عرضه تحلیل شود. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی رفتار عاملان بازار میوه در هریک از حلقه های زنجیره عرضه با استفاده از داده های هفتگی در دوره زمانی 95-1390، در شهر تهران است. یافته های پژوهش نشان داد، که قدرت بازاری عمده فروش در تمامی محصولات به جز سیب و هندوانه از خرده فروش بیشتر است و عمده فروش در کل زنجیره بازاریابی بر سایر سطوح تسلط دارد. نتایج همچنین حاکی از رفتار رقابتی در بازار تمامی میوه ها به جز پرتقال بود و نهایتا واکنش متفاوت عاملان بازار به تغییرات نسبی قیمت ها در سطوح مختلف زنجیره عرضه مشاهده شد. بنابراین توصیه می شود، برنامه ریزان در تدوین سیاست های بازار به تعدیل رفتار عاملان بازار در برابر تغییرات نسبی قیمت ها در سطوح مختلف زنجیره عرضه اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: عاملان بازار، قدرت بازاری، زنجیره عرضه، میوه
  • طاهره قرقانی، غلامحسین عبدالله زاده*، محمدشریف شریف زاده، ایرج دهقان صفحات 919-934

    یکی از راهبردهایی متنوع سازی معیشت در جامعه عشایری، اسکان عشایر و ایجاد سکونتگاه های دایمی عشایر بوده است، در حالی که تاکنون ارزیابی دقیقی از تاثیر آن بر معیشت پایدار خانوارهای عشایری انجام نشده است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر اسکان بر معیشت پایدار عشایر در شهرستان سمیرم بود. طرح تحقیق حاضر شبه آزمایشی و بر مبنای راهبرد پیمایشی به انجام رسید. جامعه آماری شامل عشایر اسکان یافته (تعداد 350 خانوار) و کوچ رو (تعداد 4845 خانوار) بود. از طریق فرمول کوکران از هر گروه 150 نفر به عنوان نمونه های تحقیق انتخاب شدند. روش نمونه گیری در این تحقیق از نوع تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب در درون دو کانون اسکان و پنج طایفه عشایری بود. نتایج نشان داد تفاوت معنی داری بین دو گروه خانوارهای اسکان یافته و کوچرو در خصوص سرمایه های فیزیکی، طبیعی و مالی و کل دارایی معیشتی وجود دارد. نتایج آزمون فریدمن نشان داد که مهمترین راهبردهای معیشتی برای عشایر اسکان یافته کسب درآمد از فعالیت های کارگری، رانندگی و کشاورزی و برای عشایر کوچرو کسب درآمد از فروش دام زنده و محصولات دامی است. ارزیابی روندهای آسیب پذیری نشان داد که مواردی از قبیل افزایش فرصت کاری درآمدزا، افزایش سطح درآمد و قدرت خرید خانوار اهمیت بیشتری در کاهش آسیب پذیری عشایر کوچرو داشته اند. همچنین مواردی مانند افزایش ساخت و ساز و آبادانی، امنیت در محل و انسجام و همبستگی بین خانواده ها اهمیت بیشتری در کاهش آسیب پذیری عشایر اسکان یافته داشته اند. به علاوه مواردی مانند تورم و گرانی و تغییرات قیمت گوشت اهمیت بیشتری در افزایش آسیب پذیری برای هر دو گروه داشته است.

    کلیدواژگان: معیشت پایدار، اسکان عشایر، جامعه عشایری، رویکرد معیشتی، شهرستان سمیرم
  • ناصر سیف اللهی* صفحات 935-944

    در یک محیط مداوم در حال تغییر که تهدیدات و فرصت های عمده آن ناشی از رقابت شدید، تنوع زیستی در حال انجام، رقابتی و قدرت چانه زنی واسطه ها است، بقا و ادامه حیات در بخش کشاورزی به عملکرد، انعطاف پذیری و سازگاری آن به استراتژی های رقابتی و شیوه های نوآوری بازاریابی بستگی دارد. هدف از این پژوهش تحلیل اثر استراتژی های رقابتی بازاریابی کشاورزی بر توسعه زنجیره ارزش است. نوع پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت روش کار، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق مدیران، کارشناسان و کارکنان شرکت های تولیدی فراورده های لبنی در استان اردبیل در سال 1400 بود. روایی با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و پایایی به وسیله آلفای کرونباخ بررسی شد. جهت تجزیه و تحلیل فرضیه‏ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. داده‏ها با استفاده از نرم افزار SPSS و Smart PLS تجزیه و تحلیل شد. بر اساس    یافته های پژوهش، استراتژی رقابتی بازاریابی کشاورزی بر توسعه زنجیره ی ارزش تاثیر مثبت و معنی دار می گذارد. یافته های این پژوهش می تواند در حرکت شرکت های تولید کننده محصولات لبنی به سمت توجه بیشتر به توسعه زنجیره ی ارزش موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: استراتژی بازاریابی، زنجیره ی ارزش، بازاریابی کشاورزی
  • جاسم گلابی فر، علی اکبر براتی*، خلیل کلانتری صفحات 945-956

    امنیت غذایی یکی از عوامل حیاتی تامین سلامت شخصی، خانوادگی و اجتماعی و یک نیاز بنیادین برای توسعه جامعه بشری است و مناطق روستایی تامین کننده اصلی اقلام غذایی جامعه محسوب می شوند. با این وجود روستاییان همچنان از سطح پایین تری از امنیت غذایی در مقایسه با خانوارهای شهری برخوردارند. عوامل بسیاری بر امنیت غذایی اثر دارند، یکی از مهم ترین آن ها ویژگی های فردی و خانوادگی است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثرپذیری امنیت غذایی از این گروه از ویژگی ها بود. جامعه مورد مطالعه این تحقیق شامل خانوارهای روستایی دهستان شاوور (2624 خانوار) بود. حجم نمونه مورد مطالعه 300 خانوار بود که با استفاده از روش تصادفی با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون لجسیتک استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که تنها حدود 62 درصد از خانوارهای مورد مطالعه از امنیت غذایی مناسب برخوردارند. از میان ویژگی های فردی و خانوادگی مورد مطالعه، متغیرهای سطح تحصیلات سرپرست خانوار، سن سرپرست خانوار، دارا بودن فرزند ذکور، دارا بودن فرد فعال در خانواده، دارا بودن فرد شاغل در بخش غیرکشاورزی و نیز دارا بودن فرد دارای بیماری زمینه ای بر امنیت غذایی خانوار از نظر آماری اثر معنی داری دارند. با توجه به اینکه این گروه از متغیرها تا حدود 30 درصد می توانند پیش بینی وضعیت امنیت غذایی خانوار را بهبود بخشند، بنابراین، مدیریت و بهبود وضعیت امنیت غذایی مستلزم توجه به این گروه از ویژگی ها در کنار سایر ویژگی ها نیز هست.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، امنیت غذایی، دسترسی به غذا، دهستان شاوور
  • مهتاب پوراتشی* صفحات 957-971

    کارآفرینی و کارآفرینان از عوامل مهم تحول در پیشرفت و توسعه کشور هستند. بنابراین، ضرورت دارد که این حوزه موضوعی مورد توجه ویژه پژوهشگران، برنامه ریزان، و سیاست گزاران قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال است که آیا سطح دانش، نگرش و نیت کارآفرینانه دانشجویان نسبت به سال های گذشته تغییر یافته است یا خیر. و آیا تاثیرگذاری عوامل فردی و آموزشی بر دانش، نگرش و نیت کارآفرینانه دانشجویان با گذشت زمان تغییری یافته اند یا خیر. پژوهش با استفاده از روش پیمایش مقطعی مکرر صورت گرفت. جامعه آماری، دانشجویان سال آخر کارشناسی کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال تحصیلی 93-92 (گروه الف) و 99-98 (گروه ب) بود که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه آماری به شمار 120 تن از گروه الف و 98 تن از گروه ب انتخاب شد. ابزار اصلی برای گردآوری داده ها پرسشنامه بود. روایی و پایایی پرسشنامه با نظرخواهی از تعدادی از استادان و صاحب نظران و محاسبه آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد (دانش کارآفرینی= 82/0، نگرش کارآفرینی= 91/0، نیت کارآفرینانه= 88/0). داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی تحلیل گردید. یافته ها نشان داد سطح دانش، نگرش و نیت کارآفرینانه دانشجویان نسبت به سال های گذشته تغییر نموده و به طور معنی داری ارتقا یافته است. یافته های به دست آمده از تاثیر دوره آموزش کارآفرینی، تجربه کارآفرینی، و داشتن خانواده کارآفرین بر دانش، نگرش و نیت کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی حکایت داشت. علاوه بر این، رابطه مثبت و معنی داری بین متغیرهای دانش کارآفرینی و نگرش کارآفرینی با متغیر نیت کارآفرینانه دانشجویان مشاهده شد. در مجموع نتایج پژوهش، موضوع امیدبخش و انگیزه آفرینی را نشان می دهد که بالتبع، با بهبود قوانین و مقررات کارآفرینی و شاخص های سهولت کسب و کار می توان شاهد تبدیل نیت کارآفرینی افراد به فعالیت کارآفرینی شد.

    کلیدواژگان: مطالعه مقطعی مکرر، دانش کارآفرینی، نگرش کارآفرینی، نیت کارآفرینانه، دانشجویان کشاورزی
  • سمیه السادات موسوی*، عباسعلی جعفری ندوشن، محمد حمیدپور بدوئی صفحات 973-985
    رقابت روزافزون آمریکا با ایران در بازار جهانی پسته، سبب شده است سهم این کشور در صادرات جهانی افزایش یابد و جایگزین سهم ایران شود. از طرفی در ساختار بازار انحصار چند جانبه، تغییرات قیمت جهانی محصول، وابستگی قوی نسبت به رقیبی دارد که سهم عمده ای از بازار جهانی را در دست دارد. برای پیش بینی ریسک و قیمت محصول با استفاده از معادلات دیفرانسیل تصادفی، نیاز به تخمین پارامترهای آماری قیمت است. با توجه به پیش بینی روند بازار و تغییر رفتار بازار جهانی پسته در سال های اخیر، سوابق اطلاعاتی مناسب و کافی در وضعیت جدید بازار وجود ندارد. در این مطالعه، برای پیش بینی قیمت پسته ایران در بازار جهانی، از الگوی حرکت براونی هندسی با پارامترهای تخمینی از سری قیمتی محصول مشابه در وضعیت مشابه بازار جهانی استفاده شده است. بررسی های انجام شده در بازه 2018-1992 نشان داد که پارامترهای آماری قیمت صادراتی بادام می تواند چارچوبی برای پیش بینی قیمت صادراتی پسته و ریسک قیمت آن در رویکرد شبه انحصاری بازار فراهم کند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، عملکرد الگوی براونی هندسی در پیش بینی قیمت جهانی پسته با احتساب رفتار بازار، از نظر شاخص تایل به متوسط 05/0 بهبود می یابد. همچنین، بر مبنای سنجه های ریسک از جمله ارزش در معرض ریسک و شاخص بی ثباتی کوپاک، نوسان قیمت پسته در بازه 2023-2019 کاهش خواهد یافت و در سطح اطمینان 99.9% حداقل قیمت هر تن پسته در سال 2023، 4461 دلار خواهد بود.
    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت، پسته ایران، معادلات دیفرانسیل تصادفی، الگوی حرکت براونی هندسی، ارزش در معرض ریسک
  • فرشته بالوی، عبدالمجید لیاقت*، حامد ابراهیمیان صفحات 987-999

    با تشدید بحران آب در جهان، توجه به مفهوم آب مجازی و ردپای آب در برنامه ریزی و سیاست گذاری کشاورزی، به ویژه در کشورهای واقع در مناطق خشک و نیمه خشک، ضرورت یافته است. بخش کشاورزی در ایران به عنوان بزرگترین مصرف کننده آب، نیازمند توجه جدی به مفاهیم الگوی کشت بهینه، آب مجازی و ردپای آب خواهد بود. بر این اساس، هدف این تحقیق، کاهش ردپای آب الگوهای بهینه تحت آرمان همزمان سود و ریسک در مقایسه با الگوهای کشت فعلی است. همچنین، پیامد عدم اجرای الگوی کشت بهینه از منظر منافع و ردپای آب تحت الگوهای برنامه ریزی آرمانی بررسی شد. برای این منظور از داده های هزینه تولید، سطح زیر کشت و میزان تولید محصولات زراعی منطقه ورامین واقع در دشت ورامین برای سال زراعی 97-1396 استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که در الگوهای تعادل سود و ریسک، منافع خالص کشاورزان به میزان 8/10 درصد افزایش می یابد و همزمان ردپای آبی به طور متوسط 5/5 درصد کاهش خواهد یافت. در واقع ردپای آب آبی، سبز و خاکستری در الگوی فعلی کشت به ترتیب معادل 45/52، 79/2 و 56/17 میلیون مترمکعب و در الگوی بهینه تعادل سود و ریسک نیز به ترتیب معادل 60/51 ،24/2 و 96/14میلیون مترمکعب برآورد شد. در نهایت مجموع ردپای آب نیز در دو الگو به ترتیب 81/72 و 81/68 میلیون مترمکعب برآورد گردید. با توجه به اینکه کل نیاز صنعت و معدن از مصارف آبی کشور تنها 2 درصد است، لذا چنانچه بتوان این صرفه جویی 5/5 درصدی در ردپای آب را در کشور تعمیم داد، با اجرای الگوی تعادلی سود و ریسک در بخش کشاورزی، می توان علاوه بر کسب سود بیشتر توسط کشاورزان، بیش از نیاز صنعت در مصارف آبی صرفه جویی نمود. این میزان صرفه جویی بدون هزینه ای توسط دولت قابل انجام خواهد بود و در واقع منافع بیشتر و ریسک کمتر، کشاورزان را به رعایت این الگو، ترغیب خواهد نمود.

    کلیدواژگان: آب آبی، آب سبز، آب خاکستری، برنامه ریزی آرمانی، منافع کشاورزان
  • محبوبه عطائی اسد، رضا موحدی* صفحات 1001-1021

    رفتار کشاورزان در مصرف نهاده های کشاورزی به ویژه کودهای شیمیایی یکی از عوامل تاثیرگذار بر کشاورزی پایدار در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار در هر کشور محسوب می شود. پژوهش حاضر به دنبال مقایسه عوامل تعیین کننده رفتار کشاورزان در مصرف کودهای شیمیایی بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده (TPB) و تیوری ارزش-عقیده-هنجار(VBN) است. 375 کشاورز سیب زمینی کار از 30 روستا به عنوان نمونه انتخاب شدند (14200=N). اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد. محاسبات آماری به وسیله نرم افزارهای SmartPLS.3 و SPSS22 انجام شد. روایی پرسشنامه توسط گروهی از متخصصان بررسی و مورد تایید قرار گرفت. برای بررسی پایایی نیز 35 پرسشنامه توسط کشاورزان تکمیل شد. میزان پایایی متغیرهای تحقیق که توسط آلفای کرونباخ محاسبه شد بین 65/0 تا 81/0 بوده که میزان قابل قبولی را نشان می دهد. نتایج با استفاده از (TPB) نشان می دهد که قصد رفتاری با سه متغیر نگرش رفتاری، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتار ادراک شده رابطه مثبت و معناداری دارد و از جمله عواملی هستند که رفتار کشاورزان را در مورد کاربرد کود شیمیایی تعیین می کنند. همچنین نتایج با استفاده از تیوری (VBN) نشان داد اجزای این تیوری رابطه مثبت و معناداری با رفتار دارند و جزء عوامل تعیین کننده رفتار کشاورزان در کاربرد کودهای شیمیایی می باشند. همچنین در تیوری (TPB) نتایج نشان داد که قصد کشاورزان با باورهای رفتاری به واسطه نگرش رفتاری، با باورهای هنجاری به واسطه هنجارهای ذهنی و با باورهای کنترل شده به واسطه کنترل رفتار ادراک شده رابطه مثبت و معنادار دارد. در تیوری (VBN) نتایج بیانگر این بود که ارزش به واسطه عقیده و هنجار، با رفتار کشاورزان رابطه مثبت و معنادار دارد. در مقایسه متغیرهای موجود در هر دو تیوری به خوبی تبیین کننده رفتار کشاورزان در کاربرد کودهای شیمیایی می باشند به طوری که 51 درصد از رفتار کشاورزان در (TPB) و 57 درصد در (VBN) را می توان از طریق متغیرهای موجود در هر دو مدل توصیف کرد

    کلیدواژگان: کشاورزان سیب زمینی کار، قصد کشاورزان، رفتار کشاورزان، تئوری رفتار برنامه ریزی شده (TPB)، تئوری ارزش- عقیده- هنجار (VBN)
  • سید محمدرضا حاج سیدجوادی، رضا حیدری* صفحات 1023-1041

    بورس کالای زعفران مانند هر بازار دیگری، همیشه با محدودیت ها و مسایل ساختاری روبرو بوده است و بخش عمده ای از این مشکلات مربوط به نوسانات قیمتی آن است. پیش بینی قیمت با استفاده از الگوهای مناسب می تواند کمک زیادی به کاهش ریسک قیمتی بازار آتی زعفران کند. سوال اساسی این است که در مواجهه با روش های متعدد پیش بینی قیمت، برای پیش بینی قیمت آتی زعفران کدام روش ها را باید انتخاب کرد؟ هدف از مطالعه حاضر، طراحی مناسب ترین مدل هیبریدی برای پیش بینی قیمت آتی زعفران نگین در بورس کالای کشاورزی است که از مجموعه مدل های غیرخطی الگوریتم ژنتیک، شبکه عصبی عمیق، جنگلی تصادفی، ماشین بردار پشتیان و روش مونت کارلو تشکیل شده است. در این مدل هیبریدی از الگوریتم ژنتیک برای تعیین وقفه بهینه سری زمانی قیمت، از شبکه عصبی عمیق، مدل جنگلی تصادفی و ماشین بردار پشتیبان برای پیش بینی سری زمانی قیمت و از روش مونت کارلو برای شبیه سازی محتمل ترین احتمال قیمت استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دقت پیش بینی مدل هیبریدی «الگوریتم ژنتیک-شبکه عصبی عمیق-مونت کارلو» بیشتر از دو مدل «الگوریتم ژنتیک-جنگلی تصادفی-مونت کارلو» و «الگوریتم ژنتیک-ماشین بردار پشتیبان-مونت کارلو» است. بنابراین، استفاده از شبکه عصبی عمیق و محاسبه محتمل ترین احتمال قیمت با استفاده از روش مونت کارلو دقیق ترین پیش بینی قیمت زعفران با درجه اطمینان بالا و حداقل ریسک ارایه می دهد. بنابراین پیشنهاد می شود که مدیریت بورس کالاهای کشاورزی، فعالین بازار بورس، محققین و علاقه مندان فن پیش بینی از مزایای این مدل پیشنهادی در پیش بینی قیمت محصولات کشاورزی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت زعفران، مدل هیبریدی، الگوریتم ژنتیک، شبکه عصبی عمیق و روش مونت کارلو
  • الهه اعظم رحمتی، حسین محمدی*، علیرضا کرباسی صفحات 1043-1058
    رمز موفقیت سیاست توسعه منطقه ای، تاکید بر خصوصیات خاص منطقه مورد نظر، یا توسعه درون زا، با استفاده از پتانسیل منابع انسانی، نهادها و منابع فیزیکی محلی است. این مطالعه با هدف تعیین زیربخش های بالفعل و بالقوه برای برنامه ریزی توسعه کشاورزی استان خراسان رضوی، درصدد است تا درک درستی از توانمندی ها و تنگناهای شهرستان های استان در هر یک از زیربخش های کشاورزی را فراهم نماید. برای این منظور از مدل های تحلیلی ضریب مکانی در اقتصاد فضایی برای اندازه گیری مزیت های محلی بالفعل و بالقوه شهرستان ها جهت برنامه ریزی توسعه فعالیت های بخش کشاورزی استان خراسان رضوی و داده های سال های 1392 تا 1397 مستخرج از سالنامه های آماری جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی استفاده شده است. براساس نتایج تجزیه و تحلیل ضریب مکانی ایستا در استان خراسان رضوی، زیربخش های دام و شیلات پایه محسوب می شوند. همچنین سه زیربخش باغی، شیلات و دام پتانسیل توسعه بالایی را در استان دارند. اگرچه در مورد وضعیت زیربخش های باغی و شیلات استان خراسان رضوی جای نگرانی نیست، اما سهم نزولی زیربخش دام در ارزش افزوده بخش کشاورزی استان و نیز کاهش تعداد شهرستان های مزیت دار، به ویژه در تولید گوشت قرمز توجه ویژه سیاست گذاران بخش کشاورزی استان را به سمت این زیربخش می طلبد. انجام چنین مطالعاتی در برنامه ریزی های آتی برای تولید مداوم و مستمر محصولات بخش کشاورزی هم در سطح استانی و هم در سطح ملی می تواند موثر واقع شود. بهبود امنیت سرمایه گذاری در این زیربخش در نقاط دارای مزیت به منظور افزایش سرمایه گذاری به حدی فراتر از جبران استهلاک سرمایه گذاری های موجود، به عنوان یکی از راهکارهای اصلی می تواند درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: زیربخش پیشتاز، ضریب مکانی ایستا، ضریب مکانی پویا، مزیت رقابتی
  • مرتضی مولائی* صفحات 1059-1071
    ارزش گذاری مشروط یکی از روش های استانداردی است که برای برآورد ارزش کالاها و خدمات غیربازاری مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور ما نیز این روش در طی چند سال اخیر خیلی زیاد به کار گرفته شده است. مطالعات بسیار زیادی با روش استخراج DBDC طراحی شده ولی تحلیل داده های آن ها با استفاده از مدل لوجیت که برای تحلیل داده های روش استخراج SBDC مناسب است، انجام شده است. تعداد کمی از مطالعات هم وجود دارند که به صورت SBDC طراحی و تحلیل داده های آن ها با استفاده از مدل لوجیت صورت گرفته است. هدف از استفاده از روش DBDC بالابردن کارایی برآوردها است، ولی وقتی تحلیل داده ها با استفاده از لوجیت انجام می شود، کارایی افزایش نمی یابد. بنابراین، در این مطالعه داده های SBDC با استفاده از مدل لوجیت و داده های DBDC با استفاده از مدل های به ظاهر نامرتبط پروبیت تحلیل شده و کارایی آماری برآوردها مقایسه شد. نتایج نشان داد که واریانس ضرایب تمامی متغیرها در مدل پروبیت به ظاهر نامرتبط کمتر از مدل لوجیت است. همچنین، مبلغ تمایل به پرداخت در روش SBDC و DBDC به ترتیب 6524 و 6437 ریال برآورد گردید؛ و فاصله اطمینان تمایل به پرداخت برآورد شده در روش DBDC کمتر از SBDC است. پیشنهاد می شود، چنانچه از روش استخراج DBDC برای برآورد تمایل به پرداخت استفاده می شود، تحلیل داده ها با استفاده از مدل پروبیت به ظاهر نامرتبط انجام شود.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، کارایی آماری، مدل های به ظاهر نامرتبط پروبیت، DBDC، SBDC
  • مجتبی پالوج*، رسول لوایی آدریانی، مصطفی کرباسیون صفحات 1073-1083

    خرد و پراکندگی اراضی و استمرار خردشدن به دلایلی از جمله قانون ارث، مسایل و مشکلاتی است که از دهه 40 دامنه وسیع‏تری پیدا کرد و طی 40 سال اخیر، یکی از مشکلات اصلی بخش کشاورزی محسوب می شود. شرکت‏های سهامی زراعی به عنوان یکی از انواع نظام های بهره برداری در راستای کمک به یکپارچه سازی اراضی، در برخی مناطق موفقیت‏هایی داشته و در مواردی نیز با شکست مواجه شده اند. هدف اصلی این تحقیق شناسایی نقاط ضعف، قوت، تهدیدها و فرصت های تشکیل شرکت های سهامی زراعی، اولویت بندی مشکلات و موانع پیش روی این شرکت ها و اولویت بندی راه کارهای توسعه آنها در استان خراسان جنوبی است. پس از اولویت بندی چالش ها و راهکارهای توسعه شرکت های سهامی زراعی، جهت دستیابی به اهداف تحقیق به تحلیل SWOT پرداخته شد. با توجه به امتیاز عوامل داخلی (قوت ها و ضعف ها) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) که به ترتیب 43/2 و 51/2 بود، راهبرد مناسب جهت بهبود کارآمدی شرکت های سهامی زراعی، بازنگری در برنامه بلندمدت شرکت ها بر مبنای غلبه بر ضعف های داخلی با تکیه بر استفاده از فرصت های محیطی خواهد بود. مهمترین نقطه ضعف در این ماتریس، مکان یابی نامناسب شرکت های سهامی زراعی بوده که در هنگام تشکیل این شرکت ها لازم است مورد توجه قرار گیرد. شرکت های سهامی زراعی می بایست ضمن تمرکز بر محصولات با قابلیت فرآوری، بر جنبه های نوآوری از رهگذر سرمایه فکر تمرکز نمایند.

    کلیدواژگان: شرکت های سهامی زراعی، یکپارچه سازی اراضی، نظام‏های بهره برداری
  • سیما محمدی، رضوان قنبری موحد، افسانه عالی نژادیان بیدآبادی، فاطمه کریمی، سحر اختیاریان صفحات 1085-1101

    فرسایش زمین های کشاورزی به عنوان یک مشکل جدی زیست محیطی و اقتصادی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه در نظر گرفته شده است. مخصوصا در ایران که نرخ فرسایش خاک سه برابر بیشتر از سایر کشورهای آسیایی است. کشاورزان، به عنوان ذینفعان مستقیم نقش مهمی در روند حفاظت از زمین های کشاورزی بازی می کنند. رفتار کشاورزان در حفاظت از خاک تحت تاثیر عوامل مختلفی است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل روانشناسی موثر بر رفتار حفاظت از خاک کشاورزان شهرستان نورآباد است. برای رسیدن به این هدف از تیوری رفتار برنامه ریزی شده به عنوان چارچوب اصلی استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه کشاورزان گندمکار شهرستان نورآباد (18500N=) بود، که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه 375 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری با به کارگیری نرم افزار AMOS24 استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان رفتار حفاظت از خاک در بین بیشتر کشاورزان در سطح کم بود. براساس نتایج متغیرهای قصد، نگرش، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده رابطه معنی داری با رفتار کشاورزان در استفاده از روش های حفاظت از خاک دارند. به علاوه متغیرهای قصد رفتاری و نگرش بیش ترین اثر مثبت و غیر مستقیم را بر رفتار کشاورزان داشتند. بنابراین ایجاد نگرش مثبت نسبت به خاکورزی حفاظتی در ذهن کشاورزان، افزایش سطح آگاهی و مهارتی کشاورزان در خصوص روش های حفاظت از خاک و ارایه تسهیلات و اعتبارات در قالب وام های کم بهره می‎تواند باعث افزایش اتخاذ رفتار حفاظت از خاک در بین کشاورزان شود.

    کلیدواژگان: خاکورزی حفاظتی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، نگرش، هنجارذهنی، کنترل رفتاری
  • محمدجواد مهدی زاده راینی، سامان ضیایی، محمود احمدپور برازجانی، امید شریفی صفحات 1103-1116

    یکی از عواملی که در دست یابی به هدف رشد پرشتاب و مستمر اقتصادی نقش اساسی ایفا می کند، گسترش بخش مالی کشورها است. لذا، توسعه و گسترش بازارهای مالی در بخش کشاورزی این کشورها از اهمیتی ویژه برخوردار است. همچنین، یکی از اهداف کلان اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت رشد اقتصادی مستمر و باثبات است. از جمله عوامل موثر بر رشد اقتصادی آزادی اقتصادی است. لذا، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر توسعه مالی و آزادی اقتصادی بر رشد اقتصادی بخش کشاورزی کشورهای منتخب خاورمیانه با تاکید بر ایران با استفاده از داده های تلفیقی طی دوره 1396-1385 است. روش مورد استفاده در این مطالعه با توجه به نتایج آزمون هاسمن روش اثرات ثابت است. نتایج به دست آمده نشان داد که گسترش مالی، آزادی اقتصادی، سرمایه فیزیکی و نیروی کار شاغل در بخش کشاورزی به ترتیب و با ضرایب 39/0، 42/0، 31/0 و 12/0 تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد تولیدات بخش کشاورزی کشورهای خاورمیانه و ایران دارد. بنابراین، پیشنهاد می گردد کشورهای خاورمیانه و به ویژه ایران با باز کردن درهای تجارت از طریق از بین بردن موانع تعرفه ای و محدودیت های تجاری می توانند رشد بیشتری در بخش کشاورزی داشته باشند.

    کلیدواژگان: گسترش مالی، آزادی اقتصادی، خاورمیانه، داده های تلفیقی، ایران
|
  • Zohreh Rahmanifard, Mehdi Karamidehkordi * Pages 889-902

    Rainwater harvesting is an effective method for the utilization of surface water resources in different regions. Since the impervious surfaces have noticeable potential of rainwater harvesting, designing and planning in order to collecting of rainwater is a suitable solution for adapting of water shortage in many places.In this study, in order to achieve the research objectives in various sections related to runoff and food surveying in the selected area, several methods will be used, each of which has its own stages. In order to calculate runoff, the average annual rainfall information in the study area was taken from Shahrekord synoptic station. Then, according to the announced relationships, we estimate the amount of runoff in the basin. To analyze the water requirement of crops and horticultural products using the method proposed by the Journal of the World Food Organization (FAO) using statistics and meteorological information and field studies related to the crop calendar and different stages of plant growth, evaporation parameters and potential transpiration of the plant standard level (ETO) Which is the evaporative power of air is estimated and then introduced by introducing the plant coefficient (Kc) according to the type of plant, stage and length of growth period and its effect on (ETO), plant evapotranspiration (ETc). The results of data analysis related to optimal water consumption, increasing crop and horticultural cultivation (studied: Noabad village, Chaharmahal and Bakhtiari) based on the objectives and research questions have been presented and discussed. First, the amount of runoff from rainfall in the study area was calculated. In the next section, the water needs of the dominant agricultural and horticultural products in the village were calculated. Depending on the amount of runoff from rainfall and the water requirement of each product, it can be used to cultivate more crops using the resulting runoff for optimal water use.With 3/243486 cubic meters. Then, according to the calculations of runoff and water requirement of the plants in the study area, practical scenarios are presented in this area.

    Keywords: Water collection, Rural Household Livelihood, Cultivation
  • MohammadReza Nazari *, Seyed Mehdi Mir, Milad Aminizade Pages 903-918

    Investigating the behavior of market players in pricing higher than the competitive level determines the bargaining power of the higher economic profits and leads to their market power. This is especially important for policymakers in terms of equity pricing in agricultural pricing policies. Fruit consumption plays an important role in diet variability and prevention of chronic diseases. Given the significant share of these products in horticultural production on the one hand and their unique role in providing household food security on the other, it is necessary to analyze the market power of supply chain actors. Therefore, the purpose of this study was to investigate the behavior of fruit market players in each of the supply chains using weekly data during the period 2012-2017 in Tehran. The findings showed that the wholesale market power of all products except apple and watermelon was higher than the retailer and dominated the other levels throughout the entire marketing chain. The results also showed competitive behavior in the market for all fruits except oranges, and finally, market players reacted differently to relative price changes at different levels of the supply chain. Therefore, it is recommended that planners try to modify the behavior of market players against relative price changes at different levels of the supply chain.

    Keywords: Market Operators, market power, Supply Chain, Fruit
  • Tahereh Qarqani, Gholamhossein Abdollahzadeh *, Mohammad Sharif Sharifzadeh, Iraj Dehghan Pages 919-934

    One of the strategies for diversification of livelihood in nomad society has been the settlement of nomads and the establishment of permanent nomad settlements while, its impact has not yet been accurately assessed on the sustainable livelihood of nomad housholds. This research aimed to investigate the impact of nomads’ settlement on sustainable livelihoods in Semirom County. The research design was semi-experiment and carried out based on survey strategy. The target population of study included two groups of nomadic tribes (N=4845) and settled nomads (N=350). Through Cochran formula 150 households from each group were selected as research samples. The sample was selected by stratified appropriate sampling technique within 2 settlement sites and 5 nomad tribes. Results showed that natural and financial capitals and total assets were lesser than average and in inappropriate position among both nomads groups. Results of Independent t-test indicated that there are significant difference between two groups of households regarding physical, natural, financial capital and total assets. Assessing vulnerable trends indicated that some items such increased employment opportunities, enhanced income and family purchase power have more importance to decrease vulnerability among nomad households. While some items such increased in construction and development, enhanced local security and increased family solidarity and union have more importance to decrease vulnerability among settled households. Moreover items such inflation and increased prices and variation in meat price have more importance to increase vulnerability among two group of households.

    Keywords: Sustainable Livelihoods, Nomad Settlement, Nomadic Society, livelihood approach, Semirom County
  • Naser Seifollahi * Pages 935-944

    In an ever-changing environment where major threats and opportunities arise from intense competition, ongoing biodiversity, competitiveness, and the bargaining power of intermediaries, survival in agriculture depends on performance, flexibility, and adaptability. It depends on competitive strategies and marketing innovation practices. The type of research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of the nature of the method. The statistical population of this research is the managers, experts and employees of dairy companies. Validity was assessed using confirmatory factor analysis and reliability was assessed by Cronbach's alpha. Structural equation modeling will be used to analyze the hypotheses. Data were analyzed using SPS software and Smart PLS software. Based on the research findings, competitive agricultural marketing strategy has a positive and significant effect on value chain development. The findings of this study can lead to the movement of companies producing lentil products to pay more attention to value chain development.

    Keywords: marketing strategy, value chain, Agricultural Marketing
  • Jassem Gholabifar, AliAkbar Barati *, Khalil Kalantari Pages 945-956

    Food security is one of the important factors that provides personal, family and social health of society and it is a fundamental need for the development of human kind. Although rural areas are a main source of food production, but they still suffer from greater food insecurity than urban society. Many factors affect food security, individual and familial characteristics are one of the most essential factors. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the effect of these factors on food security. The study area was Shavoor district. A total of 300 rural households were included in the study. The samples were chosen using a stratified random sampling procedure, and the data was analyzed using logistic regression. Only approximately 62 percent of households have adequate food security, according to the findings. The variables of the head of the household's level of education, age, having a male child, having an active person in the family, having a person working in the non-agricultural sector, and also having a person with underlying disease on household food security have a statistically significant effect among the individual and family characteristics studied. Given that this set of variables can improve for roughly 30% of the ability to predict the household food security, therefore, managing and improving the situation of rural household food security requires consideration of them along with other variables.

    Keywords: Rural Development, Food security, access to food, Shavoor County
  • Mahtab Pouratashi * Pages 957-971

    Entrepreneurship and entrepreneurs are important factors in the development of the country and therefore, it is necessary that this subject area be given special attention by researchers, planners, and policy makers. The purpose of this study is to answer the question of whether the level of entrepreneurial knowledge, attitude and intention of students has changed compared to previous years or not; and whether the impact of individual and educational factors on students' entrepreneurial knowledge, attitudes and intentions has changed over the time. The study used repeated cross-sectional design. The statistical population consisted of senior students at the College of Agriculture and Natural Resources, Tehran University in the academic year 2013-14 (group A) and 2019-20 (group B). 120 students from group A and 98 students from group B were selected. The main instrument for data collection was questionnaire. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed by views of professors and experts and Cronbach's alpha (knowledge= .82, attitude= .91, intention= .88). Data were analyzed using SPSS software. Findings showed that the level of entrepreneurial knowledge, attitude and intention of students has changed compared to previous years and has improved significantly. Findings indicated the impact of entrepreneurship courses, entrepreneurial experience, and entrepreneurial family on entrepreneurial knowledge, attitude and intention of agricultural students. In addition, there were positive and significant relationships between students' entrepreneurship knowledge and entrepreneurship attitude with entrepreneurial intention. Totally, the results show a promising and motivating issue that, consequently, by improving entrepreneurship rules and regulations and business ease indicators, we can see the transformation of entrepreneurial intentions into entrepreneurial activity.

    Keywords: repeated cross-sectional study, entrepreneurship knowledge, Entrepreneurship Attitude, Entrepreneurial Intention, Agricultural Students
  • Somayeh Al-Sadat Mousavi *, Abbasali Jafari-Nodoushan, Mohammad Hamidpour-Bedouei Pages 973-985
    Due to the increasing competition of US America with Iran in the pistachio’s global market, US share in global exports is increased and replaces the Iran's share. On the other hand, in the oligopoly market structure, changes in global product prices strongly depends on a competitor that holds a major share of the global market. To predict the risk and price of the product using stochastic differential equations, it is necessary to estimate the statistical parameters of the price. According to the market trend and the change in the global pistachio market, there is no sufficient historical data in the new market approach. In this paper, the statistical parameters are estimated from a similar product’s price series in the similar world market to predict the price of the Iran’s pistachio in the global market using the geometric Brownian motion (GBM). Our investigations in the 1992-2018 period, revealed that the statistical parameters of almond export price can perform a framework for predicting the export price of pistachio and its corresponding risk in a quasi-Monopoly market. Based on our experimental results, the performance of the GBM has been improved to Theil’s index of 0.05 using the almond price series in the new market approach. Furthermore, according to the Coppock index and value at risk measures, the price fluctuation of Iran’s pistachio will be decreased in 2019-2023, and the minimum price of pistachios in 2023 will be 4461 dollars per ton at 99.9% confidence level.
    Keywords: Price Forecast, Iran’s Pistachio, stochastic differential equations, Geometric Brownian Motion, Value at Risk
  • Fereshteh Balovi, Abdolmajid Liaghat *, Hamed Ebrahimian Pages 987-999

    With the intensification of the water crisis in the world, it has become necessary to pay attention to the concept of virtual water and water footprint in agricultural planning and policy-making, especially in countries located in arid and semi-arid regions. The agricultural sector in Iran, as the largest water consumer, will require serious attention to the concepts of virtual water and water footprint. The aim of this study was to reduce the water footprint of optimal patterns under the simultaneous goals of profit and risk compared to current cropping patterns. Also, consequences for not implementing the optimal cropping model in terms of benefits and water footprints were investigated. For this purpose, data of production cost, cultivated area and crops production of Varamin region has been used for the crop year 2017-2018. Also, the research method in this study was to estimate water footprint indices and goal programming models. The results of this study showed that in the equilibrium patterns of profit and risk, the net profit of farmers will increase by 10.8% and at the same time, the water footprint will decrease by an average of 5.5%. In fact, the footprint of blue, green and gray water in the current model of cultivation is equivalent to 52.45, 2.79 and 17.56 million cubic meters, respectively, and in the optimal model of profit and risk balance, it is equivalent to 51.60, 2.24 and 96, respectively. It was estimated to be 14 million cubic meters. Finally, the total water footprint in the two models was estimated to be 72.81 and 68.81 million cubic meters, respectively. Considering only 2% water consumption for the total need of industry and mining and saving 5.5% in water footprint in the country, by implementing the optimal model of profit and risk balance in the agricultural sector, in addition to earn more profit by farmers, more water can be saved than the industry's need. This amount of savings can be done by the government at no cost, and in fact, more benefits and less risk will encourage farmers to follow this pattern.

    Keywords: blue water, Green Water, Grey water, Goal Programming, Farmers' Profits
  • Mahboobeh Ataei-Asad, Reza Movahedi * Pages 1001-1021

    Since the main goal of the research was to explore the factors determining farmers’ behavior towards the use of chemical fertilizers, the developed Theory of Planned Behavior (TPB) and Value-Belief-Norm theory (VBN) was employed as a predicting theory to accomplish this goal. The 375 potato farmers of 30 villages were selected as samples (N=14200). Data were collected by a questionnaire and help of interview. Statistical calculations were performed by the SmartPLS (version3) and SPSS (version22) software packages. The results of using (TPB) show that behavioral intention is reinforced by three variables of behavioral attitude, subjective norms, and perceived behavioral control so that it has a positive and significant relationship with them. Also, the results of using (VBN) show that the components of this theory have a positive and significant relationship with behavior. The results using (TPB) revealed that the farmer's intention has a significant and positive relationship with behavioral beliefs mediated by behavioral attitude, with normative beliefs mediated by subjective norms, and with controlled beliefs mediated by perceived behavioral control. In VBN theory, the results showed that the value variable mediated by belief and norm have a positive and significant relationship with farmers' behavior. In other words, the variables in both theories well explain the behavior of farmers in the application of chemical fertilizers. In comparision 51 percent of farmers' behavior in the TPB theory can be described through the variables of the model, but 57 percent in the VBN model.

    Keywords: Potato farmers, Farmers 'Intentions, Farmers' behavior, the Theory of Planned Behavior (TPB), the Theory of Value-Belief-Norm (VBN)
  • Seyed MohammadReza Haj Seyed Javady, Reza Heydari * Pages 1023-1041

    Saffron, as the most expensive agricultural and medicinal product in the world, has a special place in buying and selling related to the Iranian agricultural commodity bourse. The saffron commodity bourse, like any other market, has always faced limitations and structural problems, and most of these problems are related to its price fluctuations. Price forecasting using appropriate models can be a great help in reducing the price risk of futures market of saffron. The main question is that in in confronting with various price forecasting methods, which methods should be chosen to forecast the future price of saffron? The purpose of this study is to design the most appropriate hybrid model for forecasting the future price of Negin saffron in the agricultural commodity bourse, which consists of a set of nonlinear models of genetic algorithm, deep neural network, random forest, support vector machine and Monte Carlo method. In this hybrid model, genetic algorithm is used to determine the optimal lag of price time series, deep neural network, random forest model and support vector machine are used to forecast the price time series, and Monte Carlo method is used to simulate the most probable price probability. The results of this study showed that the forecasting accuracy of the hybrid model of "Genetic Algorithm-Deep Neural Network-Monte Carlo" is higher than the two models of "Genetic Algorithm-Random Forest-Monte Carlo" and "Genetic Algorithm-Support Vector Machine -Monte Carlo". Therefore, using a deep neural network and calculating the most probable price probability by the Monte Carlo method, provide the most accurate saffron price prediction with a high degree of reliability and minimal risk. Thus, it is suggested that that the management of the commodity bourse, stock market participants and researchers can use the advantages of this proposed model in forecasting the price of agricultural products.

    Keywords: Saffron Price Forecasting, Hybrid Model, Genetic Algorithm, Deep Neural Network, Monte Carlo Method
  • Elahe Azam Rahmati, Hosein Mohammadi *, Alireza Karbasi Pages 1043-1058
    The key to the success of regional development policy and endogenous development is to emphasize the specific characteristics of the target region, using the potential of human resources, institutions and local physical resources. This study aims to determine the actual and potential sub-sectors for agricultural development planning in Khorasan Razavi province, and aims to provide a correct understanding of the capabilities and restrictions of the provincial cities in each agricultural sub-sectors. For this purpose, analytical models of the spatial coefficient in the spatial economy have been used to measure the actual and potential local advantages of the cities in order to plan the development of the agricultural sector of Khorasan Razavi Province and the data from 2012 to 2017 extracted from the statistical yearbooks of the agricultural jihad of Khorasan Razavi Province. Based on the results of the static spatial coefficient analysis in Khorasan Razavi province, livestock and fisheries sub-sectors are considered basic. Also, the three sub-sectors of horticulture, fisheries and livestock have high development potential in the province. Although there is no need to worry about the status of horticultural and fisheries sub-sectors in Khorasan Razavi province, the declining share of the livestock sub-sector in the added value of the agricultural sector of the province as well as the decrease in the number of advantageous cities, especially in the production of red meat, requires the special attention of policy makers towards this sub-sector. Conducting such studies can be effective in future planning for the continuous production of agricultural products both at the provincial and national levels. Improving investment security in this sub-sector at advantageous points in order to increase investment beyond compensating the depreciation of existing investments can be considered as one of the main solutions.
    Keywords: Competitive Advantage, dynamic & static location quotient, leading sub-sector
  • Morteza Molaei * Pages 1059-1071
    Contingent valuation is one of the standard methods is utilized to estimate the value of non-market goods and services. Recently, this method is used in Iran frequently. Much more studies were designed using DBDC but analyzing their data was done using logit model that is suitable for analyzing SBDC data. Also, there are some studies designed by SBDC and analyzed using logit model. The main purpose of using DBDC is to increase statistical efficiency of the estimates, but efficiency does not increase when logit model is used for its data analysis. The main goal of this paper is to analyze SBDC data using logit model and DBDC data using seemingly unrelated bivariate probit regression (SURBP) and compare statistical efficiency of these estimates. The results showed that the variance of the coefficients of all variables in the SURBP model is less than the logit model. Also, the amount of willingness to pay in SBDC and DBDC methods was estimated 6524 and 6437 Rials, respectively; and the estimated confidence interval of the willingness to pay in the DBDC method is less than the SBDC. It is suggested that if the DBDC elicitation method is used to estimate the willingness to pay, the data be analyzed using the SURBP model.
    Keywords: Contingent Valuation, DBDC, SBDC, Seemingly Unrelated Bivariate Probit Regression, Statistical Efficiency
  • Mojtaba Plouj *, Rasool Lavaei Adaryani, Mostafa Karbasioun Pages 1073-1083

    The small size and dispersion of the land and the continuation of fragmentation due to reasons such as the inheritance law are issues that have become widespread since the forties and have been one of the main problems of the agricultural sector to be small and scattered over the past 40 years. Agricultural corporations have succeeded in some areas as a type of land use planning system to assist in land consolidation, and in some cases failed. The main purpose of this research was to identify the weaknesses, strengths, threats and opportunities of establishing agricultural corporations, ranking the problems and obstacles faced by these companies and prioritizing their development strategies in South Khorasan Province. In order to achieve the research goals using quantitative and qualitative method, after analyzing the SWOT analysis approach, prioritizing the challenges and development strategies of agricultural corporations. Given the score of internal factors (points of strengths and weaknesses) and external factors (points of opportunity and threat) that were 2.43 and 2.51 respectively, An appropriate strategy for improving the efficiency of Agricultural corporations, an appropriate strategy, is to review long-term corporate plans based on overcoming internal weaknesses by relying on the use of external opportunities. The most important weaknesses in this matrix, given the advantages offered, are inappropriate location of crop companies that need to be considered when setting up these companies. Agricultural corporations need to focus on aspects of innovation through thought capital while focusing on processable products.

    Keywords: Agricultural corporations, Land degradation, Integration, Agricultural development, Operation systems
  • Sima Mohammadi, Rezvan Ghanbari Movahed, Afsaneh Aalinejhadian-Bidabadi, Fatemeh Karimi, Sahar Ekhtiarian Pages 1085-1101

    Recently, water governance has become important due to the increasing complexities associated with water management. So that it is widely acknowledged that the world water crisis is more a crisis of governance than of water scarcity. In recent decades adopting the ‘Water Independence of Provinces’ law has created many social, environmental, economic and managerial crises in the Zayandeh-Rud basin and its two sub-basins (Isfahan and Chaharmahal va Bakhtiari) which have resulted in conflicts between the sub-basin stakeholders. The current applied study was qualitative regarding its methodology and followed a case study approach. The statistical population of the study included managers and senior experts of water governance in two sub-basins (Isfahan and Chaharmahal va Bakhtiari) and finally nine managers and experts in Isfahan sub-basin, four cases in extra-basin level, and six cases in Chaharmahal va Bakhtiari sub-basin were selected as the sample population by means of snowball sampling method till theoretical saturation. Data collection was done by structured questionnaire and interview protocol. Using fuzzy set Qualitative Comparative Analysis (fsQCA), the empirical analysis of water governance systems in two sub-basins showed that a set of factors associated with low performance regarding climate change adaptation. Regarding performance aspect, water governance in Zayandeh-Rud basin and its two sub-basins were Centralized Rent-seeking and Centralized Coordinated, respectively. This means that both basin and sub-basins have low performance regarding climate change adaptation and ability to resilience and adaptation challenges. The reason for the difference in the type of water governance performance at the level of the Zayandeh-Rud basin and its sub-basins was the poor coordination between water related organizations in sub-basins.

    Keywords: Water governance, Coordination, Distribution of power, Fuzzy logic, Zayandeh-Rud basin
  • Mohammadjavad Mehdizadeh rayeni, Saman Ziaee, mahmoud ahmadpour, Omid Sharifi Pages 1103-1116

    One of the factors that play a key role in achieving the goal of rapid and sustained economic growth is the expansion of the financial sector. Therefore, the development and expansion of financial markets in the agricultural sector of these countries is of particular importance. Also, one of the macroeconomic goals of countries is to create the conditions necessary to promote sustainable and sustainable economic growth. The purpose of the present study is to investigate the impact of financial expansion and economic freedom on the growth of selected agricultural products in the Middle East countries with emphasis on Iran during the period 2016-2017. The method used in this study is fixed effects method based on the results of Hausman country test. The results showed that financial expansion, economic freedom, physical capital and labor force in agricultural sector had positive and significant effects on growth with coefficients of 0.39, 0.42, 0.31 and 0.12, respectively. The agricultural products are in the Middle East and Iran. Therefore, it is suggested that countries in the Middle East, and in particular Iran, can grow further in the agricultural sector by opening the door to trade by removing tariff barriers and trade restrictions.

    Keywords: Financial expansion, Economic freedom, Middle East, Panel Data, Iran