فهرست مطالب
نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/02/01
- تعداد عناوین: 20
-
صفحات 1-11
در چند سال اخیر، اعتیاد به شبکه مجازی در جمعیت دانشجویان کشور رو به افزایش بوده است، به طوری که تبعات منفی حاصل از آن یعنی شیوع مشکلات روانشناختی، افسردگی، مشکلات تحصیلی، انزوای اجتماعی بشدت رشد یافته است. بر این اساس این پژوهش با هدف مقایسه دشواری تنظیم هیجان، خشونت سایبری و نوموفوبیا در دانشجویان معتاد به شبکه مجازی و عادی انجام شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری کلیه کاربر و غیرکاربر شبکه های اجتماعی دانشجوی دانشگاه آزاد رشت است که در سال تحصیلی 1400-99 مشغول به تحصیل بودند. برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. حجم نمونه در این تحقیق بر اساس فرمول کوکران برای جامعه محدود 210 نفر برآورد شد. اما به دلیل احتمال ریزش نمونه 260 پرسشنامه در دو گروه 130 نفری از دانشجویان عادی و معتاد به شبکه مجازی توزیع شد. پاسخ دهنده ها به پرسشنامه های 20سوالی اعتیاد اینترنتی یانگ (1988)، پرسشنامه 20 سوالی نوموفوبیا از یلدریم و کوریا (2015) و پرسشنامه 36 سوالی دشواری های تنظیم هیجان از گراتز ورویمر (2004) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزار spss26 و آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین دشواری تنظیم هیجان در دانشجویان معتاد به شبکه مجازی و عادی و بین نوموفوبیا در دانشجویان معتاد به شبکه مجازی و عادی تفاوت معنادار وجود دارد.
کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خشونت سایبری، نوموفوبیا، مداخله های آموزشی، دانشگاه آزاد رشت -
صفحات 13-25
هدف تحقیق حاضر، ارایه مدل ساختاری از هویت تحصیلی بر اساس سبک های یادگیری با نقش میانجی پیوند با مدرسه و جهت گیری هدف در دانش آموزان مدارس ابتدایی رحیم آباد می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری دانش آموزان مدارس ابتدایی رحیم آباد به تعداد 2876 نفر بوده که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 211 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های جهت گیری هدف الیوت و مک گریگور (2001)، هویت تحصیلی واز و ایزاکسون (2008)، سبک های یادگیری پینتریچ و دی گروت (1990) و پیوند با مدرسه رضایی شریف و حاجلو (1395) بود. از تحلیل عاملی تاییدی، ساختار کلی پرسشنامه های تحقیق مورد روایی سازه قرار گرفته است و روایی پرسشنامه ها تایید شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی و از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل برای بررسی فرضیه های تحقیق اقدام شده است. نتایج تحقیق نشان داد که میان سبک های یادگیری با پیوند با مدرسه، جهت گیری هدف و هویت تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. میان پیوند با مدرسه و جهت گیری هدف با هویت تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که پیوند با مدرسه و جهت گیری هدف، در رابطه میان سبک های یادگیری با هویت تحصیلی دانش آموزان نقش میانجی داشته اند.
کلیدواژگان: هویت تحصیلی، سبک های یادگیری، پیوند با مدرسه، جهت گیری هدف -
صفحات 27-38هدف از پژوهش حاضر، تاثیر سلامت معنوی، خودکارآمدی بر کارآفرینی خلاق و نوآورانه اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد استان مازندران است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران می باشند. نمونه مورد بررسی در این تحقیق، با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای صورت گرفته است و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، برابر با 317 نفر برآورد شده است که در نهایت،310 پرسشنامه جمع آوری شد و مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. ابزار تحقیق در این پژوهش، شامل3 پرسشنامه کارآفرینی خلاق و نوآورانه، خودکارآمدی، سلامت معنوی می باشد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های همبستگی پیرسون، آزمون t مستقل و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. همچنین نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین کارآفرینی خلاق و نوآورانه، سلامت معنوی و خودکارآمدی اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد استان مازندران رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. یعنی هر چه میزان خودکارآمدی و سلامت معنوی بیشتر باشد کارآفرینی خلاق و نوآورانه تقویت می یابد. همچنین نتایج آزمون رگرسیون چندگانه نشان داد که با توجه به اینکه سطح معناداری تمام متغیرهای پژوهش کمتر از 05/0 است و همچنین آماره t تمامی متغیرهای پژوهش بزرگتر از 33/2 می باشد. بنابراین تمامی فرضیه های پژوهش مورد تایید قرار گرفتند.کلیدواژگان: کارآفرینی خلاق و نوآورانه، سلامت معنوی، خودکارآمدی، اعضای هیات علمی
-
صفحات 39-47
پژوهش حاضر، با عنوان بررسی رابطه سبک زندگی و سرمایه اقتصادی با میزان تعلل ورزی دانشجویان از نظر هدف کاربردی و روش انجام پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان ورودی سال 1398 دانشگاه علامه محدث نوری به تعداد 200 نفر بوده اند که از طریق جدول کرجسی و مورگان تعداد 132 نفر به عنوان حجم نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه تعلل ورزی راث بلوم و همکاران (1984)، پرسشنامه سبک زندگی و سرمایه اقتصادی (محقق ساخته) پرسشنامه سرمایه فرهنگی (محقق ساخته) بود. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون ورگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سبک زندگی با میزان تعلل ورزی دانشجویان رابطه منفی و معناداری دارد و سرمایه اقتصادی و سرمایه فرهنگی با میزان تعلل ورزی دانشجویان رابطه مثبت و معناداری دارند. (05/0 > P). نتایج حاکی از آن بود که متغیر سرمایه فرهنگی با ضریب بتای 32/0 و متغیر سرمایه اقتصادی با ضریب بقای 27/0 به طور مثبت و معنادار و متغیر سبک زندگی را ضریب بتای 22/0 به طور منفی و معنادار پیش بینی کننده های تعلل ورزی در دانشجویان بودند.
کلیدواژگان: تعلل ورزی، سبک زندگی، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی -
صفحات 49-66
با توجه به اینکه بیماری همه گیر کووید19 بحرانی بی سابقه را به جهانی وارد کرده، که در حال تحول دیجیتالی است، میلیون ها نفر برای جلوگیری از شیوع بیماری و حفظ تداوم خود به طور ناگهانی شروع به فعالیت خود در فضای مجازی کردند به طوری که در حال حاضر، آموزش در مدارس به صورت مجازی پیگیری می شود. پژوهش حاضر، با هدف بررسی مشکلات آموزش در فضای مجازی با استفاده از برنامه شاد در دوران پساکرونا صورت گرفته است. این مطالعه در چهارچوب رویکرد کیفی و با روش پدیدار شناسی انجام شده است. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری شدند. مشارکت کنندگان 30 نفر از آموزگاران مدارس هر سه مقطع تحصیلی شهرستان فریدن بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند از نوع ملاکی انتخاب شدند و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که ادراک آموزگاران از مشکلات و چالش های آموزش در برنامه شاد، شامل 10 مضمون اصلی و 52 زیر مضمون شد. مضامین اصلی شامل: 1- مشکلات مربوط به دانش آموزان؛ 2- مشکلات مربوط به والدین؛3- مشکلات مربوط به برنامه شاد؛ 4- مشکلات مربوط به مدیران؛ 5- مشکلات مربوط به آموزگاران و دانش آموزان؛ 6- مشکلات مربوط به آموزگاران؛7- مشکلات محتوا؛ 8- مشکلات تجهیزات؛9- مشکلات سازمانی؛10- مشکلات ارزشیابی می باشد.
کلیدواژگان: آموزش، فضای مجازی، برنامه شاد، پساکرونا -
صفحات 67-79
هدف این پژوهش، بررسی پیش بینی معنویت در محیط کار بر اثربخشی تدریس و اخلاق حرفه ای تدریس در دانشجویان علوم پزشکی ساوه دردانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه بود. این پژوهش، بررسی توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ساوه در سال 1400 تحصیلی بود، 535 تن . بر اساس جدول مورگان 220 نفر انتخاب شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. در این پژوهش از سه پرسشنامه معنویت در کار میلیمن، اثربخشی تدریس ادموند پرسشنامه و اخلاق حرفه ای تدریس دیوی استفاده شد. روایی محتوای پرسشنامه ها توسط کمیته اساتید تایید شد. نتایج تحلیل رگرسیون به روش اینتر نشان داد که " معنویت در محیط کار " به طور معناداری " اثربخشی تدریس " را با ضریب 698/0=β پیش بینی می کند. همچنین "معنویت در محیط کار" به طور معناداری "اخلاق حرفه ای تدریس" را با ضریب 794/0=β پیش بینی می کند. نتیجه دیگر پژوهش با استفاده از آزمون تعیین نقش میانجی (سوبل) حاکی از این بود که معنویت در محیط کار به همراه نقش میانجی اخلاق حرفه ای با اثربخشی تدریس تاثیر دارد.
کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای تدریس، معنویت در محیط کار، اثر بخشی تدریس، دانشجویان -
صفحات 81-94
پژوهش حاضر، با هدف بررسی تجربه زیسته مدیران زن در ارتباط با مفهوم خودباوری مدیریتی در مدارس ابتدایی انجام شد. روش پژوهش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی بود. جامعه آماری شامل مدیران زن مدارس ابتدایی شهرستان تنکابن بود که از 28 نفر مدیر زن با سابقه، 12 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند تا مرز اشباع نظری در فرایند مصاحبه نیمه ساختاریافته مشارکت داده شدند. داده های کیفی حاصل از مصاحبه ها با روش هفت مرحله ای کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از کدگذاری، 68 کد مفهومی استخراج شد که در 20 موضوع استنباطی خوشه بندی گردید و در نهایت، 6 تم بسط یافته، نشان داد که درک و تجربه مدیران زن از مفهوم خودباوری مدیریتی، شامل دانش کافی و مناسب (9 مولفه)، تجربه (11 مولفه) ، نگرش عاطفی و دینی (6 مولفه)، هدفمندی و خلاقیت (6 مولفه)، کیفیت محیط سازمانی (4 مولفه) و اعتماد به تجربه دیگران (3 مولفه) می باشد. بررسی تجارب مدیران زن نشان داد که نقش خودباوری مدیریتی هموار کردن مسیر برای مدیرانی است که می خواهند به نحو احسن، خلاقانه و متفاوت در شرایط متداول محیط سازمانی پیش روند و دستاوردهای نوینی را در عرصه آموزش و پروش ایجادکنند.
کلیدواژگان: خودباوری، خودباوری مدیریتی، مدیران زن، پدیدارشناسی -
صفحات 95-108بهبود عملکرد نیروی انسانی (همچون شکوفایی شغلی) و پیشگیری از قصد ترک شغلی کارکنان از جمله فاکتورهای حیاتی در موفقیت سازمان است. مطالعه حاضر، با هدف تعیین تاثیر آموزش- توسعه و استفاده از نقاط قوت بر شکوفایی و قصد ترک شغل با نقش واسطه گری رضایت از نیاز روانشناختی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش تحقیق، از نوع توصیفی و از طبقه پیمایشی بوده است که در آن با بهره گیری از روش مدل سازی معادلات ساختاری تاثیر متغیرها بر روی عملکرد نیروی انسانی تعیین گردید. در مطالعه حاضر (با بهره گیری از فرمول کوکران) تعداد 226 مورد از کارکنان مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی در استان گیلان به عنوان نمونه (با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده) مشارکت نمودند. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه ها نشان داد که آموزش- توسعه و استفاده از نقاط قوت کارکنان بر روی افزایش شکوفایی و کاهش قصد ترک شغل تاثیر دارد و از سویی دیگر، نیز رضایت از نیاز روانشناختی در این میان نقش واسطه ای دارند.کلیدواژگان: آموزش- توسعه، استفاده از نقاط قوت، شکوفایی، قصد ترک شغل، رضایت از نیاز روانشناختی
-
صفحات 109-125
مطالعه حاضر، با هدف بررسی نقش میانجی تعلل ورزی تحصیلی در رابطه میان راهبردهای فراشناخت با اضطراب امتحان انجام شد. روش این مطالعه، از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان مدارس دخترانه دوره متوسطه دوم شهر چابکسر به تعداد 1142 نفر بودند که از این تعداد، 209 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد اضطراب امتحان فریدمن (1997) با ضریب پایایی (0.84)، تعلل ورزی تحصیلی سواری (1390) با ضریب پایایی (0.81) و راهبردهای فراشناختی ولز و هاتون (1994) با ضریب پایایی (0.86) استفاده شد که روایی آنها توسط صاحب نظران دانشگاهی و پایایی آنها نیز از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری Smart PLS و Spss ویرایش 22 استفاده شد. یافته های کمی حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که راهبردهای فراشناخت بر تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان اثر معکوس دارد. تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان بر اضطراب امتحان آنها اثر مستقیم دارد. راهبردهای فراشناخت بر اضطراب امتحان دانش آموزان اثر مستقیم دارد. راهبردهای فراشناخت بر اضطراب امتحان دانش آموزان با نقش میانجی تعلل ورزی تحصیلی اثر غیر مستقیم دارد. نتایج پژوهش نیز نشان داد که مولفه های خودآگاهی شناختی، باورهای مثبت، تضاد شناختی، مهارناپذیری و مهار افکار به ترتیب بیشترین تاثیر را بر تعلل ورزی تحصیلی و اضطراب امتحان دارند.
کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، راهبردهای فراشناخت، اضطراب امتحان -
صفحات 127-140
این پژوهش، با هدف طراحی الگوی تصمیم گیری راهبردی برای مدیران مناطق آموزش و پرورش شهر تهران انجام پذیرفت. پژوهش توسعه ای - کاربردی و از نوع پژوهش های آمیخته اکتشافی (کیفی- کمی) است. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل اعضای هیات علمی دانشگاه در رشته های مدیریت آموزشی و مدیریت منابع انسانی، همچنین مدیران مناطق آموزش و پرورش بودند که با 14 مصاحبه به اشباع نظری رسید. در بخش کمی با فرمول کوکران تعداد 120 نفر از مدیران کل و معاونین مناطق آموزش و پرورش شهر تهران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی پرسشنامه با روش Cvr تایید شد و آلفای کرونباخ با ضریب 802/0 پایایی بالای پرسشنامه را نشان داد. تحلیل محتوای کیفی با نرم افزار MAXQDA12 انجام شد. برای معادلات ساختاری از نرم افزار smart pls3 و برای تعیین اعتبار الگو از نرم افزار SPSS25 استفاده شد. بر اساس نتایج در بخش کیفی 10 بعد، 23 مولفه 98 شاخص شناسایی گردید. نتایج آزمون t (01/0< P)، بارهای عاملی و ضرایب معناداری به دست آمده، حاکی از آن است که کلیه ابعاد الگوی تصمیم گیری راهبردی مورد تایید می باشند.
کلیدواژگان: تصمیم گیری، تصمیم گیری راهبردی، مدیران، آموزش و پرورش -
صفحات 141-151
تعهد سازمانی فرایندی مستمر است که از طریق آن کارکنان سازمان به اهداف و ارزش های سازمان معتقد شده و برای رسیدن به آنها تلاش می کنند. در این بین گاهی کارکنان به درستی به تعهدات سازمانی خود عمل نمی کنند نتیجه چنین جوی کم کاری، غیبت، عدم پاسخگویی در قبال وظایف محوله خواهد بود. هدف این مقاله، ارایه مدل عوامل موثر بر عدم انجام تعهدات سازمانی مدیران مدارس آموزش و پرورش استان کرمان می باشد. این مطالعه از نظرهدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، آمیخته بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی خبرگان آموزش و پرورش استان کرمان با سابقه مدیریت و سیاست گذاری بودند که طبق اصل اشباع نظری 20 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در بخش کمی مدیران و معاونان مدارس متوسطه دوره اول و دوم استان کرمان در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 256 نفر بودند که طبق فرمول کوکران تعداد 153 نفر آنها با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شدکه روایی پرسشنامه با روش میانگین واریانس استخراج شده 61/0 و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ و مرکب به ترتیب 95/0 و 86/0 تایید شد. داده ها با روش های کدگذاری باز، محوری و انتخابی و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-26 و pls 3 تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تمامی مولفه های عدم انجام تعهدات سازمانی شناسایی و از بعد معناداری در پژوهش مورد تایید قرار گرفتند و با بررسی مضامین، مفاهیم و تحقیقات کمی و کیفی الگوی عدم انجام تعهدات سازمانی مدیران مدارس آموزش و پرورش استان کرمان تبیین گردید.
کلیدواژگان: تعهدات سازمانی، مدیران مدارس، مدیران آموزشی، آموزش و پرورش استان کرمان -
صفحات 153-164کتب درسی، یکی از مهم ترین عوامل یادگیری هستند. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوای کتاب های فارسی خوانداری و نوشتاری دوره دوم ابتدایی از نظر توجه به مولفه های مهارت های تفکر انتقادی بود. برای دستیابی به این هدف ابتدا مولفه های؛ استنباط، استنتاج، ارزیابی مدارک و دلایل، تشخیص پیش فرض ها، و تعبیر و تفسیر به عنوان مولفههای تفکر انتقادی بر اساس بررسی های صورت گرفته از مقالات و پژوهش های مرتبط و مدل تفکر انتقادی لیپمن تعیین گردید و برای هر یک از مولفه ها نیز مصادیقی مشخص شد. روش پژوهش حاضر، تحلیلی -توصیفی و از نوع تحلیل محتوا بود. جامعه آماری، کتاب های فارسی خوانداری و نوشتاری دوره دوم ابتدایی که حجم نمونه برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. ابزارهای گردآوری داده، در بخش تحویل اسنادی، فرم فیش برداری و در بخش تحلیل محتوا، فرم وارسی تحویل محتوای محقق ساخته است. واحد تحلیل این پژوهش صفحه (متن، تمرین ها و تصاویر) است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص آمار توصیفی استفاده شد. تجزیه و تحلیل محتوای کتاب های فارسی خوانداری و نوشتاری نشان داد که از بین مولفه های مهارت های تفکر انتقادی؛ مولفه استنتاج و تعبیر و تفسیر نسبت به مولفه های دیگر در کتاب خوانداری و نوشتاری دوره دوم ابتدایی دارای بیشترین فراوانی بود.کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب خوانداری، کتاب نوشتاری، دوم ابتدایی
-
صفحات 165-178هدفپژوهش حاضر، با هدف بررسی جایگاه آموزش خودمراقبتی در برنامه درسی قصد شده علوم تجربی دوره دوم مقطع ابتدایی بود.روش هاروش پژوهش از مطالعات تحلیل محتوا و با اهداف کاربردی بود. جامعه پژوهش کتاب علوم تجربی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی استفاده شد. پایایی داده ها از روش هولستی بررسی شد.نتایجدر دسته بندی اول مولفه های خود مدیریتی، مهارت های ارتباطی و مهارت کسب اطلاعات بررسی شد که مولفه مهارت های ارتباطی به طور قابل ملاحضه ای بیش از دو مولفه دیگر مورد توجه بود. دسته بندی دوم مولفه های فردی، رفتاری و محیطی به یک میزان مورد توجه بود. دسته بندی سوم مولفه حفظ سلامت نسبت به بیماری های جزیی، مزمن و حاد فراوانی بیشتری داشت. دسته بندی چهارم مولفه تنظیم کننده بر سایر مولفه ها یعنی پیشگیرانه، واکنشی و بازگرداننده سلامتی برتری داشت. دسته بندی پنجم مولفه جسمی نسبت به مولفه روانی، عاطفی، معنوی، مدرسه و جامعه بیشتر مورد توجه بود.نتیجه گیریبا توجه به نتایج پژوهش، همگونی در مولفه های مختلف خودمراقبتی در کتاب علوم تجربی رعایت نشده است و با توجه به این یافته ها به برنامه ریزان درسی پیشنهاد می شود، وضعیت آموزش خودمراقبتی در کتاب علوم تجربی دوره دوم ابتدایی بازنگری شود.کلیدواژگان: آموزش خودمراقبتی، برنامه درسی قصد شده، علوم تجربی، بهداشت
-
صفحات 179-188
جهان تاکنون سه انقلاب صنعتی را پشت سر گذاشته و شواهد نشان می دهند در عمل از دروازه های انقلاب صنعتی چهارم نیز عبور کرده است. سه انقلاب صنعتی قبل، برای نظام های آموزشی و پرورشی و به طور خاص در شرایط مدرسه ای، دستاوردی بنیادی نداشته اند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیرات انقلاب های صنعتی بر حیطه مدیریت آموزشی و یادگیری است. مطالعه کیفی حاضر به روش کتابخانه ای انجام شده است. برای انجام این پژوهش، مقالات، اسناد و پژوهش های منتشر شده و مرتبط با موضوع مدیریت آموزشی در آینده با استفاده از کلیدواژه های انقلاب صنعتی چهارم، مدیریت آموزشی، مدارس آینده، فناوری آموزشی و متاورس و نیز ترجمه انگلیسی این کلیدواژه ها در پایگاه های اطلاعاتی معتبر از جمله SID ،Google Scholar، Magiran و پرتابل جامع علوم انسانی مورد جستجو قرارگرفت. یافته های این مطالعه حاکی از آن است که انقلاب صنعتی چهارم عمیق ترین و وسیع ترین تحول را در اداره نظام های آموزشی و پرورشی رقم خواهد زد. در این دوران، مدارس باید خدمات مبتنی بر فناوری را با منابع انسانی که قابلیت های خوبی در فناوری دارند، پیاده سازی کنند. کاربرد فناوری های جدید در سیستم آموزش و پرورش، امید کارآیی کلاس ها را افزایش می دهد. لازم است با فراهم آوردن هماهنگی های لازم و تمهیدات کافی در این رابطه، زمینه بهره مندی نظام آموزشی از مزایای این گونه فناوری های نوین را ایجاد کرد.
کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، تحولات فناوری، انقلاب صنعتی، آموزش، متاورس -
صفحات 189-203
هدف از اجرای این پژوهش ارایه مدل کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر بود. روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل مضمون بود. به منظور جمع آوری و گردآوری داده ها از روش بررسی اسناد و مدارک (روش کتابخانه ای) و در ادامه ابزار مصاحبه نیمه ساخت مند با 10 نفر از اساتید با سابقه تدریس صورت گرفت. روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای MAXQDA 2020 و Excel 2019 صورت گرفت. نتایج نشان داد که مدل نهایی پژوهش حاضر شامل 5 بعد الزامات آموزشی، الزامات زیباشناختی، الزامات محتوایی، الزامات مشارکت برون سازمانی و الزامات فرایندی و 12 مولفه تعامل با سایر گروه های آموزشی مجازی، اختصاص ساعات بیشتر آموزش آنلاین، انعطاف پذیری، عوامل تکنولوژیکی، قابلیت های کاهش محدودیت آنلاین، سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی، محتوای دروس متناسب، زیر ساخت های سیستم آموزش مجازی، کیفیت سیستم ارایه خدمات، کیفیت پشتیبانی ادراک شده، کیفیت رفتار متولیان آموزش مجازی و بکارگیری استانداردهای آموزش مجازی استخراج گردید. نتیجه گیری کلی پژوهش نشان می دهد که بهترین شیوه جهت تضمین کیفیت آموزش مجازی در دانشگاه آزاد اسلامی استفاده از استانداردهای آموزش الکترونیکی است.
کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، سیستم آموزش مجازی، دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر -
صفحات 205-218پژوهش حاضر، با هدف طراحی مدلی برای تبیین مقام و منزلت معلم با رویکرد کیفی از استراتژی داده بنیاد با پارادایم برساخت گرایی انجام شد. داده ها با مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و شرکت 17 نفر از اساتید دانشگاه و کارشناسان و مدیران مجرب اداره آموزش و پرورش شهر خرم آباد گردآوری شدند. این افراد با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند و تا اشباع نظری کار مصاحبه ادامه یافته است. تحلیل داده ها به روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی با نرم افزار MAXQDA انجام گرفت. روایی یافته ها توسط مصاحبه شوندگان و سپس اساتید متخصص مورد بررسی و بازنگری قرار گرفت. پایایی نیز با روش بازآزمون 79 درصد تایید شد. تحلیل داده ها با روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله انجام شد و در نهایت، مدل پارادایمی تکریم مقام معلم تبیین شد. یافته های پژوهش نشان داد تکریم مقام معلم در شهر خرم آباد تحت تاثیر پنج دسته شرایط خاص طبقه بندی می شود: شرایط علی شامل بر: اخلاق حرفه ای، مراکز تربیت معلم، نقش مدیران، فرایندهای اجرایی و ارتقاء، دنیای اطلاعات و ارتباطات، تبلیغات و رسانه ها؛ عوامل زمینه ای شامل بر: ارزش شناسی مقام معلم، پیشینه فرهنگی، اعتقادات مذهبی، درآمد امن، شایسته سالاری، قوانین؛ عوامل مداخله گر شامل بر: بلوغ فکری جامعه، ساختار پشتیبان، طبقه بندی مشاغل؛ راهبردها شامل بر: اشتراک گذاری نقاط قوت، فرهنگ سازی، بهبود استاندارد، اشاعه تفکر انتقادی، زیرساخت های حمایتی، اشاعه کارآفرینی، تعامل ملی و بین المللی؛ پیامدها شامل بر: جهانی شدن، معلم پژوهشگر، معلم کارآمد، معلم خلاق، انگیزه درونی، جذب جوانان علاقه مند، گسترش عدالت اجتماعی، مسیولیت پذیری همه جانبه.کلیدواژگان: تکریم معلم، داده بنیاد، مدل پارادایمی
-
صفحات 219-230هدف
هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر “رویکرد تدریس بازی برای یادگیری” بر انگیزه و اعتماد به نفس می باشد.
روش شناسی:
پژوهش حاضر یک پژوهش شبه تجربی است که در یکی از مدارس پسرانه ابتدایی دوره اول شهر کرمان اجرا شد. دو کلاس سوم (میانگین سنی 6/0±4/9 سال) در این مدرسه، در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. سطح انگیزه و اعتماد به نفس شرکت کنندگان از طریق پرسشنامه "خود ادراکی کودکان از شایستگی ادراک شده و گرایش به تربیت بدنی" به صورت پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد. گروه تجربی در یک دوره مداخله با “رویکرد تدریس بازی برای یادگیری” شرکت کردند. برای پردازش داده ها از آزمون تک متغیره من ویتنی برای مقایسه نمره های هر فاکتور بعد از مداخله استفاده شد و همچنین برای بررسی گروه های مطالعه با حذف اثر هر فاکتور قبل از مداخله از آزمون "آنالیز رگرسیون پواسن با استفاده از روش GEE" استفاده شد.
یافته هانتایج نشان داد که این رویکرد تاثیر معناداری بر امتیاز کامل CSAPPA و سه فاکتور زیر مجموعه آن دارد.
نتیجه گیریاین نتایج نشان می دهد که استفاده از این رویکرد می تواند بر ارتقاء سطح انگیزه و اعتماد به نفس کودکان موثر باشد.
کلیدواژگان: رویکرد تدریس بازی برای یادگیری، انگیزه، اعتماد به نفس، شایستگی درک شده، گرایش به فعالیت بدنی و لذت بردن -
صفحات 231-240این پژوهش که با هدف بررسی تسهیم دانش در مدارس ایران انجام شده است، از روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی استفاده نموده است. لذا با 20نفر از مدیران مدارس متوسطه تهران به شکل هدفمند تا مرز اشباع نظری مصاحبه شد. نتایج بدون دستکاری ذهنی و کاملا مستقل مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و در نهایت پس از تحلیل محتوای مصاحبه، نتایج حاصل طی سه مرحله کد گذاری باز، محوری و گزینشی تهیه شد .10کد باز وکدهای محوری شامل چهار مقوله (تسهیل استفاده از دانش سازمانی توسط کارکنان، ارسال گزارشات زمان بندی شده برای ذی نفعان، برخورداری از مخازن داده و فرم های متنوع برای نشر دانش،برخورداری از کنفرانس ها، سخنرانی ها و جلسات متعددی در زمینه نشردانش) استخراج شد هر یک از این کدها در بردارنده نشانگرهایی است که در پژوهش به تفصیل به آن ها پرداخته می شود. برای رسیدن به تسهیم دانش باید افرادی که دانش خود را به اشتراک می گذارند را در واحدهای مختلف در سازمان قرارداد و از تکنیک های تغییر برای دستیابی به اهداف استفاده نمود .در نهایت باید به خاطر داشت که فرهنگ، در ساختار دست به دست خواهد چرخید.کلیدواژگان: مدیریت دانش، تسهیم دانش، تجربه زیسته
-
صفحات 241-254
پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی آموزش صلح درون و واقعیت درمانی بر تنظیم هیجانی زنان متاهل در زمستان 1400 انجام پذیرفت. این پژوهش جزء طرح های نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون، گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل: کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به خانه سلامت ابوذر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند داوطلبانه، 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی 15 نفر در گروه صلح درون، 15 نفر در گروه واقعیت درمانی و 15 نفر در گروه کنترل کاربندی شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان میان فردی هافمن و همکاران (2016) بود. هر دو گروه آزمایش مداخلات آموزشی صلح درون و واقعیت درمانی گلاسر را به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نخست با استفاده از شاخص های مرکزی و پراکندگی، ویژگی های توصیفی متغیرهای پژوهش، به تفکیک هر فرضیه مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط و آزمون تعقیبی بونفرونی جهت مقایسه زوجی از طریق نرم افزار (spss-24) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه کنترل، هر دو روش آموزشی تاثیر معناداری بر سرمایه روانشناختی زنان متاهل داشته است (05/0>p). همچنین یافته ها حاکی از آن بود که: آموزش صلح درون نسبت به رویکرد واقعیت درمانی تاثیر بیشتری بر متغیر وابسته داشته است (05/0>p). نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که آموزش صلح درون و واقعیت درمانی برای بهبود و تقویت تنظیم هیجانی زنان متاهل روش مناسبی است.
کلیدواژگان: اثر بخشی آموزش تنظیم هیجانی، صلح درون، واقعیت درمانی -
صفحات 255-267این پژوهش، با هدف ارایه مدل صلاحیت های حرفه ای با رویکرد تراز جمهوری اسلامی ایران بر کیفیت زندگی کاری و بالندگی اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی با رویکرد آمیخته است.جامعه آماری در بخش کیفی مدیران و اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان منطقه 9 کشور است. در بخش کمی نیز از میان اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان منطقه 9 کشور (سمنان، مازندران و گلستان) که به تعداد 263 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 156 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در بخش کمی پژوهش از طریقیک پرسشنامه محقق ساخته و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (2020) و پرسشنامه بالندگی محمودپور (1399) به دست آمد. جهت تایید روایی صوری و محتوایی، پرسشنامه تحت نظر اساتید راهنما و مشاور و متخصصان، مورد تایید قرار گرفت. و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آنها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS21 و PLS3.2 و MAXQDA2020 انجام گرفت. نتایج بخش کیفی نشان داده است ابعاد پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای با رویکرد تراز جمهوری اسلامی ایران در 13 بار عاملی چرخش یافته اند و بالاترین ضریب استاندارد (0.818) مربوط به مولفه دانش مرتبط با تخصص از مولفه های بعد صلاحیت تخصصی بود. در بخش کمی نیز صلاحیت های حرفه ای با رویکرد تراز جمهوری اسلامی ایران بر کیفیت زندگی کاری و بالندگی اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان منطقه 9 کشور تایید شده است.کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، اثربخشی فرایند آموزش، بالندگی اعضای هیات علمی، تدریس
-
Pages 1-11
In the last few years, the addiction to the virtual network has been increasing in the student population of the country, so that the negative consequences resulting from it, i.e. the prevalence of psychological problems, depression, academic problems, and social isolation, have grown strongly. Based on this, the present study aimed at comparing the difficulty of emotional regulation, cyber violence and nomophobia in students addicted to virtual and normal networks. The method is applied in terms of purpose and causal-comparative in terms of the methodology. The statistical population included all users and non-users of social networks, students of Azad University of Rasht who were studying in the academic year of 1399-1400. The purposeful sampling method was used to determine the sample. The sample size included 210 individuals based on Cochran's formula. However, with possibility of mortality rates, 260 questionnaires were distributed among two groups of 130 students, normal students and those addicted to virtual networks. The respondents answered the 20-item Internet addiction questionnaire (Yang, 1988), the 20-item nomophobia questionnaire (Yıldırım & Koria, 2015) and the 36-item emotion regulation difficulty questionnaire (Gratz & Roemer, 2004). Analysis was done using independent t-test and multivariate analysis of variance via SPSS 26. The results of the research showed that there is a significant difference between the difficulty of emotion regulation in students addicted to virtual and normal networks and between nomophobia in students addicted to virtual and normal networks.
Keywords: Emotion regulation, cyber violence, Nomophobia, educational interventions, Rasht Azad University -
Pages 13-25
The purpose of the present study is to offer a structural modeling of educational identity based on learning styles with the mediating role of ties with school and goal orientation in primary school students of Rahimabad. In terms of purpose, this study is applied, and in terms of method, it is descriptive-correlational. The population consisted of primary school students of Rahimabad totaling to 2876. Using random cluster sampling, 211 of them were recruited. Data collection instruments were goal orientation questionnaire (Elliot & McGregor, 2001), educational identity (Vaz & Isakson, 2008)T learning styles (Pintrich & Degroot, 1990) and school Bonding (Rezaei Sharif & Hajloo, 2016). Confirmatory factor analysis was used for securing construct validity of the instruments. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were utilized. Also, structural equation modeling with Lisrel was employed to examine the hypotheses. The results demonstrated that there is a significant and positive association between learning styles and school bonding; and goal orientation and educational identity. Additionally, school bonding and goal orientation were positively correlated with educational identity of students. The findings suggest that school bonding and goal orientation mediated the relationship between learning styles and educational identity.
Keywords: educational identity, learning styles, school bonding, goal orientation -
Pages 27-38The aim of the current study is to examine the effect of spiritual health and self-efficacy on the creative and innovative entrepreneurship of academic staff members of Islamic Azad University in Mazandaran province. The statistical population of this research included all the faculty members of Islamic Azad University in Mazandaran. The sampling was done using cluster sampling method and the sample size was estimated to be 317 individuals using Cochran's formula. Finally, 310 questionnaires were collected and analyzed. The instruments in this study included three questionnaires of creative and innovative entrepreneurship, self-efficacy, and spiritual health. The obtained data were analyzed using Pearson correlation, independent t-test and multiple regression. The results of the correlation coefficient showed that there is a direct and meaningful relationship between creative and innovative entrepreneurship, spiritual health and self-efficacy of academic staff members of Islamic Azad University in Mazandaran. It means that the higher the level of self-efficacy and spiritual health, the more creative and innovative entrepreneurship is. In addition, considering the significance level of all research variables was less than 0.05 and the t-statistic of all research variables was greater than 2.33, the results of the multiple regression analysis confirmed all research hypothesesKeywords: creative, innovative entrepreneurship, spiritual health, Self-efficacy, Faculty Members
-
Pages 39-47
This Research is about the relationship between lifestyle, economic capital and cultural capital among students’ procrastination. The purpose of the study was applied and the method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all students in 2019 entrance year who totaled to 200 individuals. A total of 132 students were recruited as the sample by using krejcie and Morgan’s Table via simple random sampling. Roth Bloom et al.’s (1984) procrastination questionnaire, lifestyle and economic capital questionnaire (researcher-made), and cultural capital questionnaire (researcher-made) were applied as instruments in this research. Data were analyzed by using Pearson correlation and multiple regression. Results showed that lifestyle has a negative and significant relationship with students’ procrastination, and cultural capital and economic capital have a positive and significant relationship with procrastination (P<0.05). The results indicate that cultural capital variance with 0.32 Beta coefficient and variance of economic capital with 0.27 residual coefficient affirmatively and significantly, beside lifestyle variance with 0.22 Beta coefficient negatively and significantly predicted procrastination among students.
Keywords: procrastination, lifestyle, economic capital, Cultural capital -
Pages 49-66
With the outbreak of Corona virus, unprecedented and unforeseen conditions have been imposed on the country's education system, so that education in schools was pursued virtually. The present study aimed to investigate the problems of education in cyberspace using the Shad program in the post-corona era. This study was done as a qualitative study with a phenomenological method. The data were collected using semi-structured interviews. Participants were 30 schoolteachers from all three levels of Frieden County who were selected through purposive sampling using the criterion type. The interviews continued until the theoretical saturation was reached. Data analysis was performed using Klaizi seven-step method. Findings showed that teachers' perceptions of teaching problems and challenges in the Shad program included 10 main themes and 52 sub-themes. The main topics include 1) Problems related to students; 2) Problems related to parents; 3) Problems related to the happy program; 4) Problems related to principals; 5) Problems related to teachers and students; 6) Problems related to teachers; 7) Content problems; 8) Equipment problems; 9) Organizational problems; 10) Evaluation problems.
Keywords: education, Cyberspace, Shad program, post-corona -
Pages 67-79
The purpose of this study was to investigate the prediction of spirituality in the work environment on the effectiveness of teaching and professional ethics of teaching among Saveh Medical Sciences students at Saveh College of Medical Sciences and Health Care Services. This research is a descriptive-survey one of correlational type and also, it is applied in terms of purpose. The statistical population of this research included all the students of Saveh University of Medical Sciences in the academic year 1400, (n= 535) 220 of whom were selected based on the Morgan's Table via random sampling. questionnaires of professional teaching ethics, teaching effectiveness, and work spirituality were used. The content validity of the questionnaires was confirmed by the committee of experts. The results of the regression analysis using the INTER method showed that spirituality in the workplace significantly affects teaching effectiveness with a coefficient of β=0.698. predicts. Also, spirituality in the work environment significantly predicts professional teaching ethics with a coefficient of β=0.794. Another result of the research, using the mediator role test (Sobel), indicated that spirituality in the environment working together with the mediating role of professional ethics has an effect on teaching effectiveness.
Keywords: pprofessional ethics of teaching, spirituality in the work environment, effectiveness of teaching, Students -
Pages 81-94
The present research was aimed at examining the female principals’ lived experiences managerial self-belief in primary schools. The method was qualitative with a phenomenological approach. The statistical population included female principals of primary schools in Tonekabon. Through purposeful sampling, out of 28 senior female principals, 12 took part in semi-structured interviews t up to the limit of theoretical saturation. Qualitative data obtained from the interviews were analyzed with the seven-step Colaizzi method. Based on the coding results, 68 conceptual codes were extracted, which were clustered into 20 inferential themes, and finally 6 expanded themes showed female principals’ understanding and experience of the concept of managerial self-confidence, including sufficient and appropriate knowledge (9 components), experience (11 components), emotional and religious attitude (6 components), purposefulness and creativity (6 components), organizational environment quality (4 components) and trust in the experience of others (3 components). Examining the experiences of female principals showed that the role of managerial self-belief is to pave the way for principals who want to advance in a good, creative and different way in the usual conditions of the organizational environment and create new achievements in the field of education.
Keywords: self-belief, managerial self-belief, female principals, phenomenology -
Pages 95-108Improving the performance of human resources (such as job prosperity) and preventing employees from leaving their jobs are among vital factors in the success of organizations. Accordingly, the present study aimed to determine the effect of education-development and use of strengths on flourishing and intention to leave the job with the role of mediating the satisfaction of psychological needs. This research has been applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of research method in which by using the modeling method of structural equations, the effect of variables on each other and finally, the fit of the theoretical model presented in this research was determined. In the present study (using Cochran's formula), 226 employees of the Center for Management of Medical Accidents and Emergencies in Guilan Province participated as the sample, using simple random sampling method. The results of hypothesis testing showed that education -development and use of employees' strengths increase the thriving and reduce the intention to leave the job. Additionally, the satisfaction of psychological needs mediates this relationshipKeywords: education-development, use of strengths, flourishing, Intention to Leave, satisfaction with psychological needs
-
Pages 109-125
The present study was conducted with the aim of investigating the mediating role of academic procrastination in the relationship between metacognitive strategies and test anxiety. The method was descriptive-correlational. The statistical population of the research consisted of 1142 secondary school female students in Chaboksar, out of which 209 were selected via random cluster sampling to form the sample size. T collect the data, Friedman’s (1997) test anxiety questionnaire with a reliability coefficient of 0.84, academic procrastination (2011) with reliability coefficient of 0.81 and Wells and Hutton's metacognitive strategies (1994) with reliability coefficient of 0.86 were used. The validity of the instruments was verified by academic experts and their reliability was also tested through estimating Cronbach’s alpha. In order to analyze the data, structural equation modeling was used with the statistical software Smart PLS and SPSS 22. Quantitative findings showed that metacognitive strategies have reverse effect on students' academic procrastination. Students' academic procrastination has a direct effect on their test anxiety. Metacognitive strategies have a direct effect on students' test anxiety. Metacognitive strategies have an indirect effect on students' exam anxiety with the mediating role of academic procrastination. The results of the research also showed that the components of cognitive self-awareness, positive beliefs, cognitive dissonance, mastery, and inhibition of thoughts respectively have the greatest effect on academic procrastination and anxiety
Keywords: Academic Procrastination, Metacognitive strategies, test anxiety -
Pages 127-140
This research was conducted with the aim of designing a strategic decision-making model for managers of education districts in Tehran. The study is developmental-applied in nature and mixed exploratory (qualitative-quantitative) in methodology. The population in the qualitative section included university faculty members in the fields of educational management and human resource management, as well as managers of education districts. Data collection reached theoretical saturation after 14 interviews. In the quantitative section, 120 general managers and assistants of education districts of Tehran were selected as the sample using Cochran's formula. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. The validity of the questionnaire was confirmed by the CVR method and Cronbach's alpha with a coefficient of 0.802 showed the high reliability of the questionnaire. Qualitative content analysis was done with MAXQDA 12. Smart pls 3 was used for structural equations and SPSS 25 was used to determine model validity. Based on the results in the qualitative part, 10 dimensions, 23 components of 98 indicators were identified. The results of the t-test (P < 0.01), factor loadings and significant coefficients indicate that all aspects of the strategic decision-making model are approved.
Keywords: decision-making, strategic decision-making, Managers, education -
Pages 141-151
Organizational commitment is a continual process by which administrative staff believe in the values and goals of their organization and strive for them. Sometimes, they do not fulfill their commitment and as a result, underachievement, absenteeism, and irresponsibility would arise. The aim of the present study is to offer a model for factors affecting non-fulfillment of organizational commitments among school principals of Kerman Province. This study was applied in purpose and mixed in method. The population in the qualitative part was education experts of Kerman province with management and policy-making experience 20 of whom were selected by purposeful sampling to reach theoretical saturation. In the quantitative part, 153 out of 256 principals and vice-principals of the first and second secondary schools of Kerman province in the academic year of 2021-2022 were recruited following Cochran's formula, using multi-stage cluster sampling. A semi-structured interview and a researcher-made questionnaire were used to collect data. The validity of the questionnaire was estimated 0.61 using the average variance extracted, and its reliability was 0.95 and 0.86 using Cronbach's alpha and composite methods, respectively. Data were analyzed with open, axial and selective coding and structural equation modeling in SPSS-26 and PLS 3. Results showed that all the components of non-fulfilment of organizational commitments were identified and confirmed
Keywords: organizational commitments, School Principals, educational principals, education Bureau of Kerman province -
Pages 153-164Textbooks are one of the most important learning factors. The purpose of the current research was to analyze the content of Persian reading and writing books of the second grade elementary school in terms of paying attention to the components of critical thinking skills. To achieve this goal, first the components; Inference, inference, evaluation of evidence and reasons, recognition of presuppositions, and interpretation were determined as components of critical thinking based on reviews of related articles, studies and Lipman's critical thinking model. For each component, some examples were also identified. The method was analytical-descriptive and content analysis. The statistical population is the Persian reading and writing books of the second grade of elementary school. the sample size of which was considered equal to the statistical population. Data collection tools were developed by the researcher in the document delivery stage, the form of receipt and in the content analysis stage, the content delivery verification form. The unit of analysis of this study is the page (text, exercises and images). Descriptive statistics indexes were used to analyze the data. Content analysis of Persian reading and writing books showed that among the components of critical thinking skills; The component of inference, interpretation, and interpretation had the highest frequency compared to other components in the reading and writing books of the second grade elementary school.Keywords: Content Analysis, reading book, written book, Second Grade
-
Pages 165-178The purpose of this study was to investigate the place of self-care education in the intended curriculum of experimental sciences. The research method was a content analysis with practical goals. The research population included the book of experimental sciences. Descriptive statistics were used to analyze the data. The reliability of the data was checked by the Holstein method. In the first category of self-management components, communication skills and information acquisition skills were investigated, and the communication skills component was considered significantly more than the other two components. The second category of individual, behavioral and environmental components was of equal interest. The third category of health maintenance component was more frequent than minor, chronic and acute diseases. fourth category of regulatory component was superior to other components, i.e. preventive, reactive and restoring health. The fifth category of the physical component was more important than the mental, emotional, spiritual, school and community components. According to the results of the research, the homogeneity in the different components of self-care in the textbook of experimental sciences has not been observed. According to the findings, it is suggested that the status of teaching self-care in the textbook of experimental sciences of the second elementary school be revised.Keywords: self-care education, intended curriculum, Experimental Sciences, Health
-
Pages 179-188
The world has gone through three industrial revolutions and the evidence shows that it has actually passed through the gates of the fourth industrial revolution. The purpose of this research is to investigate the effects of industrial revolutions on the field of educational management. The present qualitative study was conducted using the library method. To carry out this research, published articles, documents, and research related to the topic of educational management in the future using the keywords of the fourth industrial revolution, educational management, future schools, educational technology and metaverse, as well as the English translation of these keywords in valid databases were searched. The findings of this study indicate that the fourth industrial revolution will bring about the deepest and broadest change in the administration of educational and training systems. In this era, schools should implement technology-based services with human resources who have good capabilities in technology. The use of new technologies in the education system increases the efficiency of classes. Therefore, it is necessary to create the basis for the educational system to benefit from the benefits of such new technologies by providing the necessary coordination and sufficient provisions in this regard
Keywords: Educational Management, Technological developments, Industrial Revolution, education, Metaverse -
Pages 189-203
The purpose of this research was to provide a quality model of educational services in the virtual instruction system of the Islamic Azad University of Bushehr province. The research method was qualitative by using thematic analysis. In order to collect and compile data, reviewing documents (library method) and semi-structured interviews with 10 experienced professors were used. The sampling method was purposive and convenience. Data analysis was done using MAXQDA 2020 and Excel 2019 software. The results showed that the final model of the current research includes 5 dimensions of educational requirements, aesthetic requirements, content requirements, extra-organizational participation requirements and process requirements. Also, 12 components of interaction with other virtual training groups, dedicating more hours to online training, flexibility, technological factors, online limitation reduction capabilities, e-learning management system, appropriate course content, infrastructure of virtual education system, quality of service delivery system, quality of perceived support, quality of behavior of virtual education supervisors and application of virtual education standards were extracted. The general conclusion of the research shows that the best way to guarantee the quality of virtual education in Islamic Azad University is to use electronic education standards.
Keywords: Quality of educational services, virtual instruction system, Islamic Azad University of Bushehr province -
Pages 205-218Venerating the status of teachers is a clear sign of the progress of any society and the rational quality of investment and budget allocation. The purpose of this study is to design a model to explain the position and dignity of the teacher. This research study was conducted with a qualitative approach. It has benefited from grounded theory strategy within the constructivist paradigm. The data were collected through in-depth semi-structured interviews with 16 people from among principals, professors, and experienced education experts in the city of Khorramabad who were selected using the snowball sampling technique. The process continued until theoretical saturation was reached. Data analysis was done using the constant comparison method during three stages of open, axial and selective coding in MAXQDA software. The validity of the research was confirmed by the interviewees and the expert professors. To measure the reliability, the test-retest method was utilized (r= 79%). Finally, the paradigm model was explained. Findings showed that veneration of teachers in Khorramabad can be classified into five categories: causal conditions, contextual factors, strategies, intervening factors, national and international interactions, and consequences.Keywords: venerating teachers, Grounded Theory, Paradigm Model
-
Pages 219-230
The present study evaluated the effect of teaching games for understanding approach (TGfU) on motivation and confidence. To this aim, the nine-year-old students in two fourth-grade classes at a school in Sirjan were randomly divided into control and experimental group (N= 12 for each). Participants' motivation and confidence were measured using Children's Self-Perceptions of Adequacy in and Predilection for Physical Activity (CSAPPA) questionnaire as both the pre-test and post-test. The students in the experimental group participated in an intervention program for 36 sessions each lasting for 45 minutes. Mann-Whitney test was used for comparing the scores of each factor after the intervention and the groups by removing the effect of each factor before the intervention of “Poisson regression analysis” by using GEE method". The results indicated that this approach can significantly affect motivation and confidence and its three sub-factors in the CSAPPA questionnaire. The results support the hypothesis that the use of the TGfU approach can be effective on the development of motivation and confidence in children.
Keywords: teaching games for understanding approach, Adequacy, predilection, enjoyment of physical education, Physical Activity -
Pages 231-240This qualitative study aims to investigate the knowledge sharing in Iranian schools. It is based on phenomenological approach. A total of 20 high school principals in Tehran were purposefully interviewed to the point of theoretical saturation. The data were analyzed without subjective manipulation. The data were analyzed through coding the content of the interviews via three stages of open, axial and selective coding. Finally, 10 open codes and axial codes including four categories (facilitating the use of knowledge organized by employees, submitting scheduled reports to stakeholders, having data warehouses and various forms for publication of knowledge, having numerous conferences, lectures and meetings in the field of publishing) were extracted. Each of these codes is an indicator and is thoroughly discussed in detail in the present study. The findings suggest that in order to achieve knowledge sharing, individuals who share their knowledge should be classified in different units in the organization and use changing techniques to achieve the desired goals. It must be remembered that culture will be transmitted in the structure of organization.Keywords: Knowledge management, Knowledge Sharing, Lived experience
-
Pages 241-254
The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of inner peace training and reality therapy on the emotional regulation of married women in the winter of 2021. It was part of the quasi-experimental designs with pre-test, post-test, control group and two-month of follow-up study. The population includedmarried women who referred to AbuzarHealth House in Tehran. Using purposive sampling, 45 individuals were selected and 15 people were included in the inner peace group.Another 15 individuals were assigned to the reality therapy group, and the other 15 people were put in the control group. The research instrument was Hoffman et al.'s (2016) emotion regulation questionnaire. Both groups received training on inner peace and reality therapy for 10 sessions. To analyze the data, descriptive characteristics of the variables were examined.The data was also analyzed using multivariate mixed analysis of variance and Bonferroni's post hoc test by using SPSS 24. The results showed that compared to the control group, both training methods had a significant effect on the emotional regulation of married women (p>0.05). Also, the findings indicated that inner peace training had a greater effect on the variable than the reality therapy approach (p>0.05).
Keywords: effectiveness of emotional regulationtraining, inner peace, reality therapy -
Pages 255-267This study has been done with the aim of presenting the model of professional qualifications with the level approach of the Islamic Republic of Iran on the quality of work life and growth of Farhangian University faculty members. The current study has a mixed approach in terms of practical purpose. The statistical population in the qualitative section included the managers and academic staff of Farhangian University in the 9th region of the country. In the quantitative part, among the 263 faculty members of Farhangian University in the 9th region of the country (Semnan, Mazandaran and Golestan), 156 individuals were selected as the statistical sample using Cochran's formula via stratified random sampling. In the quantitative part of the research, the data were obtainedthrough a researcher-made questionnaire, Walton's quality of work life questionnaire (2020) and Mahmoudpour's growth questionnaire (2019). In order to confirm the face and content validity, the questionnaire was approved under the supervision of supervisors, consultants and experts. Also, their combined reliability and Cronbach's alpha were calculated above 0.7, which was satisfactory. The data were analyzed using SPSS, PLS, and MAXQDA programs. Results demonstrated that dimensions of the professional qualifications questionnaire had rotations with 13 factors with the highest standard coefficient being (0.818) related to expertise-related knowledge. Additionally, the effect of professional qualifications on the quality of work life and growth of faculty members was confirmed.Keywords: Farhangian University, effectiveness of the education process, growth of facultymembers, teaching