فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 16 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیده لطیفه حسینی، محمدمهدی حسینمردی*، حبیب اسدی صفحات 1-28

    حقوق بین‏ الملل نسبت به حل مسالمت‏ آمیز استفاده مشترک از آبراه‏های بین‏المللی با مصارف غیر کشتیرانی که از مهم‏ترین دغدغه ‏های مناطق خشک اقلیم هستند، تاکید داشته به این دلیل که دولت‏های ذینفع ازاین منابع آبی مشترک به سهم واقعی خود دست یابند. رودمرزی هیرمند یکی ازاین موارد است که بخش قابل توجهی از سرحدات دولت ایران و افغانستان را تشکیل می‏دهد. با توجه به‏نحوه شکل‏گیری تاریخی مرزهای شرقی ایران بستر طبیعی خشک رود در قلمرو منطقه سیستان واقع شده که به‏لحاظ اکولوژیک درتداوم حیات زیست محیطی دریاچه ‏های چهارگانه هامون نقش اساسی ایفاء می‏نمود و امرار معاش مردم بومی منطقه به جریان مداوم آب هیرمند بستگی داشت تا آنجا که دو دولت معاهدات 1318 و 1352را منعقد کردند و علی‏رغم تعهدات طرف افغانستانی به‏عنوان دولت بالا دست رود، بارها با قطع جریان آب و انحراف مسیر آبراه بداخل خاک خود لطمات چشمگیری را برای دولت پایین دست (ایران) به‏وجود آورده که این خود بر خلاف اصل حسن نیت مطابق موازین حقوق بین‏الملل معاصر و حق مکتسب می‏باشد. نوشتار حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با استناد به معاهدات موجود مشخص کرده که دولت افغانستان با نادیده گرفتن تعهدات یک کشور بالادست خشکسالی رابه قلمرو تحت حاکمیت ایران تحمیل نموده است و حق مکتسب ایران در رود هیرمند را نقض کرده است.

    کلیدواژگان: اصل استفاده منصفانه، افغانستان، ایران، رودخانه هیرمند، حق مکتسب
  • حسین جعفری صامت، مهشید سادات طبائی*، جواد نیک نژاد صفحات 29-45
    اگرچه اصل بر لزوم قراردادها می‏باشد، ولی در برخی از موارد بنا به دلایلی قراردادها از سوی یکی از طرفین فسخ می‏شود. فسخ باعث انحلال قراردادها و زوال آثار آن می‏شود. موضوعی که در اثر فسخ اهمیت بسیاری دارد این است که چنانچه منتقل الیه بعد از عقد و قبل از فسخ در مورد معامله تصرفات ناقلی انجام دهد مثلا مبیع را به ثالث بفروشد و بعدا عقد فسخ شود تاثیر فسخ مذکور نسبت به تصرفات ناقل انجام شده (فروش مبیع به ثالث) چیست ؟ آیا باعث انفساخ بیع مذکور می‏شود یا اینکه اصولا منتقل الیه نمی‏توانسته نسبت به تصرفات ناقل عین مبادرت کند و در صورت انجام چنین تصرف حقوقی معامله مذکور غیرنافذ است یا اینکه اصولا تصرف ناقل قبل از فسخ صحیح و معتبر است؟ در این خصوص هم در حقوق ایران و هم در فقه امامیه میان حقوقدانان و فقها اختلاف نظر وجود دارد اگرچه این اختلاف در خصوص فسخ‏های قانونی کمتر است و اصولا در مورد این فسخ‏ها هم فقها و هم حقوقدانان معتقدند که اعمال فسخ تاثیری در صحت معاملات ناقل مورد معامله ندارد و در این صورت منتقل الیه بایستی بدل مورد معامله را به ناقل مسترد نماید ولی در خصوص خیارات قراردادی از جمله خیار شرط میان فقها و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد، عده‏ای از آنان معتقدند که در خیارات مذکور به طور ضمنی شرط است که من علیه الخیار نمی‏تواند تصرف منافی با خیار از جمله تصرفات ناقل عین را انجام دهد و در صورتیکه این تصرفات انجام شود، غیرنافذ است . برخی دیگر معتقدند معاملات منافی با خیارات قراردادی در وضعیت مراعی قرار دارد. فرضیه نویسندگان این است که معاملات منافی با خیارات قانونی در فقه امامیه و حقوق ایران صحیح است و در صورت فسخ معامله اول من له الخیار مستحق بدل مبیع می‏باشد، ولی در خیارات جعلی و قراردادی هم در فقه امامیه و هم در حقوق ایران معاملات منافی در وضعیت مراعی قرار دارد، در صورت فسخ معامله اول کشف می‏شود معامله منافی از ابتدا باطل بوده و در صورت عدم اعمال خیار کشف می‏شود معامله منافی از ابتدا صحیح بوده است.
    کلیدواژگان: فسخ، مراعی، عدم نفوذ، من له الخیار، من علیه الخیار
  • سجاد رحمتی ترکاشوند، جمال بیگی*، بابک پورقهرمانی صفحات 73-94

    یکی از اهداف جرم ‏انگاری جنایت‏های علیه بشریت، حمایت از حقوق بشر بوده و جرایمی را شامل می‏شود که ناقض ارزش ‏های بشری و قواعد بین‏المللی می‏باشند، علت جرم‏انگاری آن، حمایت کیفری بین‏المللی از منافع جامعه، توجه به اصول حقوقی و صیانت از حق حیات و حق آزادی می‏باشد، که به عنوان نخستین حقوق بنیادین بشر نیز مورد توجه و احترام جامعه بین‏المللی نیز قرار گرفته است. سازمان‏های بین‏المللی به منظور مقابله با آن، اساسنامه دادگاه بین‏المللی کیفری را تدوین نموده‏اند تا در قبال جنایت‏های ارتکابی ضمانت اجرایی وجود داشته باشد. بیشتر دولت‏ها، این جنایت‏ها را در قوانین کیفری خود جرم‏انگاری کرده‏اند، با این حال در قوانین جزایی کشور میانمار پیش‏بینی نشده ولی مصادیق جنایت ‏های علیه بشریت در آن احصاء شده است. در قانون جزای ایران نیز به صورت مستقل در این مورد جرم انگاری صورت نگرفته و مرتکب جنایت‏های علیه بشریت را مطابق اساسنامه دیوان بین‏المللی کیفری مورد تعقیب قرار می‏دهند، به همین خاطر این مقاله به دنبال بررسی جنایت ‏های علیه بشریت در حقوق جزای میانمار و لزوم جرم‏انگاری آن با استناد به قواعد فقه، مانند قاعده لاضرر، نفی سبیل، و دفع ضرر محتمل بوده، و روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی و گردآوری اطلاعات نیز به صورت فیشبرداری می‏باشد. نحوه انجام پژوهش کیفی بوده و یافته ‏های تحقیق حاکی از آن است، در قانون ایران و میانمار مصادیق جنایت‏های علیه بشریت شامل؛ قتل، تجاوز جنسی، بازداشت غیر قانونی، و شکنجه مورد جرم‏انگاری قرار گرفته است و تا کنون جرم مستقلی تحت عنوان جنایت علیه بشریت در قوانین کیفری وجود ندارد و نیازمند قانون‏گذاری مستقلی با استناد به قواعد فقه می‏باشد.

    کلیدواژگان: جنایت‏ علیه بشریت، جرم‏انگاری، قاعده فقهی، مقررات کیفری ایران، مقررات کیفری میانمار
  • مهدیه عباچی، غلامحسن دلاور*، محسن رزمی صفحات 95-113
    تعارض ادله یکی از موضوعات بسیار مهمی می‏باشد که حتی در ارتباط با جایگاه آن نیز در علم اصول میان اصولیین اختلاف نظر وجود دارد. این موضوع در برهه‏های تاریخی مختلف مورد توجه اصولیین قرار داشته است. هدف مقاله بررسی این سوال است که روش مواجه با ادله متعارض از دیدگاه مشاهیر فقهای متاخر چگونه است؟ در پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با ابزار کتابخانه‏ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‏دهد که، دوره متاخر با ظهور شیخ انصاری، آخوند خراسانی و بزرگان دیگر، روش فقهاء به اوج کمال خود رسید و دقت و در مسائل اصولی در این دوره از امتیازات این دوره نسبت به دور قبلی می‏باشد و مسائل اصولی بسیار گسترده مدون مطرح می‏شدند. به طوری که محقق با مراجعه به چند کتاب اصلی، آراء اکثریت فقهاء را بدست می‏آورد. در این دوره شیخ انصاری اصول اهل سنت را بطور کلی از فقه، خارج نموده و در واقع اصولی تهی از اصول اهل سنت بوجود آورد. بهر حال مسائل بطور تمام و کمال در این دوره مطرح می‏شدند هر چند که نقطه آغازین آنها از قبل نهاده شده بود. دیدگاه‏های جدید با در نظر گرفتن متغیرهای جدید و نیازهای روز جامعه ارائه شد و در نتیجه، در جهت انطباق با فضای قانون گذاری و تئوری‏های جدید حکومت اسلامی از جمله تئوری ولایت فقیه حرکت نمود.
    کلیدواژگان: تعارض ادله، تطور، عرف، فقهای متاخر
  • میلاد منصفی، ابوذر ابراهیمی ترکمان*، اصغر عربیان صفحات 115-141

    در کنار خلاء وجود ضمانت اجرای حقوقی در قوانین و مقررات و همچنین سکوت رویه قضایی، تحریم‎های اقتصادی بین‎المللی و عدم ثبات شاخص‏های رشد و توسعه اقتصادی در کشور ما منجر به بروز روش‎های تازه‎ای در داد و ستد ارز گردیده که امروزه در بازار از آن با عنوان معاملات فردایی ارز یاد می‎شود. مطابق تعریف ارایه شده در قوانین، معاملات فردایی ارز عبارت‎اند از، معاملاتی که در صرافی یا غیرآن واقع شده و تحویل ارز و مابه ازای آن به روز یا روزهای آینده موکول می‎گردد. ولی به تحویل ارز منجر نمی شود یا از ابتدا قصد تحویل ارز وجود نداشته و قصد طرفین تنها تسویه تفاوت قیمت ارز باشد. بنابراین به واسطه اهمیت مراعات نظم عمومی اقتصادی و اعمال رویکرد پیشگیری از اخلال در نظام اقتصادی کشور، اعتبار و مشروعیت معاملات فردایی ارز از منظر قواعد حقوقی و فقهی و همینطور رویه قضایی حاکم بر معاملات فردایی ارز مورد ارزیابی قرار گرفت. در پژوهش حاضر که با روش توصیفی‎ تحلیلی و با ابزار کتابخانه‎ای گردآوری شده است، مشاهده شد گرچه عده‎ای از حقوقدانان و فقها با جمع بودن شرایط اساسی صحت معاملات و بر مبنای اصل آزادی اراده در تنظیم قراردادها، نظر به صحت چنین معاملاتی دارند، ولی بنظر می‎رسد با توجه به قوانین و مقررات اخیرالتصویب، رویه قضایی موجود و همینطور غلبه استدلال‎های مخالف، این قبیل معاملات ممنوع، باطل و غیرشرعی است.

    کلیدواژگان: ارز، معاملات فردایی ارز، شرایط اساسی، مقررات ارزی، ممنوعیت
  • علیرضا اعرابیان، سجاد اختری * صفحات 143-164

    جرم انگاری در نظام های حقوقی ایران و آمریکا شکلی افراطی یا حداکثر گونه به خود گرفته است و از این رو نگارنده در این مقاله درصدد بررسی ابعاد مختلف حداکثری شدن قانونگذاری کیفری در نظام های حقوقی ایران و آمریکا می باشد. در عصر حاضر بسیاری از کشورها با پدیده جرم انگاری حداکثری روبرو بوده اند.ضررهای ناشی از این مسئله در ابعاد مختلف دامن گیر نه تنها کشورهای جهان سوم و در حال توسعه بلکه کشوری نظیر آمریکا نیز بوده است. بیان این حقیقت که این موضوع یعنی جرم انگاری حداکثری امروزه به یکی از مهمترین چالش های بسیاری از کشورها از جمله ایران و آمریکا بدل شده است بسیاری را وادار به واکاوی و تحقیق در موضوع کرده است.مطالعه تاثیر این پدیده در ابعاد مختلف موضوع بسیاری از پژوهش ها قرار گرفته است.این پژوهش نیز از زاویه دید خود به موضوع نگریسته است. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد.

    کلیدواژگان: جرم انگاری، حقوق کیفری، ایران، آمریکا
  • کامران کریم زاده، زهره شکیبا، محمد شمعی* صفحات 165-185
    در این مقاله به بررسی توجیه هنجاری اثر افقی حقوق بنیادین بشر در حقوق خصوصی خواهیم پرداخت. توجیه در اینجا به معنای دلایلی است که نه کاربردی و نه ابزاری هستند؛ بلکه صرفا به عنوان دلایلی مورد استناد قرار می گیرند که به عنوان منطق ماهوی و درون زاد حقوق خصوصی پیشنهاد شده اند. در دکترین سنتی، معمولا آنچه به عنوان دلیل اعمال اثر افقی حقوق بنیادین بشر بدان استناد می شود قانون اساسی است: نص قانون اساسی مشخص می کند که حقوق بنیادین بشر در کجا و به چه صورتی در روابط حقوق خصوصی اعمال شوند. این پاسخ بدان معناست که حقوق بنیادین بشر به صورت منطقی و یا هنجاری با حقوق خصوصی بیگانه هستند و در خاستگاه منطقی و هنجاری متفاوتی از حقوق خصوصی قرار دارند. در تقابل با این فکر غالب، در این بخش بحث خواهیم نمود که در وهله اول حقوق خصوصی قبل از حقوق بنیادین بشر وجود داشته و در وهله دوم حقوق بنیادین بشر بخشی از منطق هنجاری و درون زاد حقوق خصوصی هستند. این بحث به جهت توصیف و توضیح کلاس خاصی از حقوق دموکراتیک مطرح شده که مشتمل بر تمامی حقوق بشر به علاوه حقوق ضد تبعیض و حقوق مدنی کلاسیک است. اگر بحث مذکور متقاعدکننده باشد، می تواند توضیح دهد که چرا حقوق بنیادین بشر و همچنین آثار افقی آن ها را می توان در حوزه رژیم های حقوقی فراملی و به واسطه دادگاه های ملی و یا محاکم بین المللی اعمال نمود. در این مقاله به روش توصیفی تحلیلی به تبیین این موضوع اشاره خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: حقوق بنیادین بشر، حقوق خصوصی، حقوق اساسی اجتماعی
|
  • Seyedeh Latifeh Hosseini, MohammadMahdi Hosseinmardi *, Habib Asady Pages 1-28

    In The international law have been emphasized on the peaceful solutions of in using of international waterways for no navigational purposes, that The most important concern of the dried ecoregions was, because interested states could get their real share from common waters. The border river of Hirmand was one of these cases that formed a significant part of the borders of Iran and Afghanistan. According to the historical formation of the eastern borders of Iran, the natural dried bed of the river has located in the territory of the region of Sistan, which ecologically played an essential role in the permanently of the environmental life of the fourtal lakes of Haroon and the livelihood of the natives of the region depended on continuous current of water till there that the two states concluded treaties in 1318 and 1352 and in despite obligations of afghan party as an upstream, it has repeatedly cut off the water flow and diverted stream inside to its territory, causing significant damages to Iran, which is against the principle of good faith in contemporary international law. The article investigated upon the descriptive-analytical method and treaties that the Afghan have imposed terrible drought in the Sistan.

    Keywords: Afghanistan, Hirmand River, Iran, acquired right, The principle of equitable utilization
  • Hossein Jafari Samet, Mahshid Sadat Tabaei *, Javad Niknejad _ Pages 29-45
    Although, the contracts are binding, but in some occasions, due to some reasons, one of the parties may decide to cancel a contract. A cancellation of contract results in termination of a contract and its effects. The important point regarding the cancellation of a contract is that, if, after concluding a contract and before cancellation, a transferee take the possession of an object of transaction as a transferor, for example, if they sell an object of transaction to a third party, what may be the effects of cancellation of the contract on the alienable possession? Dose it results also in cancellation of the selling, or, principally, the transferee might not to do the transferring acts? And, as the consequence, the transaction is invalid? There is some disagreement among the lawyers and jurisprudents on the interpretations of Iranian law and Imamieh jurisprudence. Although, there is less disagreement on the interpretations of legal cancellations of contracts, and, principally, the jurisprudents and lawyers both believe that this cancellation has no effects on the validity of the selling. Then, the transferee should return the object of transaction to the transferor. But, on the contractual powers, including option of condition, there is disagreement between the lawyers and the jurisprudents. Some of them believe that in those options of conditions there is an implicit condition that one against whom an option is stipulated may not take possession of an object, including the possession of the object of a transaction, by violation of conditions, otherwise, the transaction is invalid. Some other believe that, regarding the mentioned options of conditions, unless it is expressly stipulated otherwise, one against whom an option is stipulated may not take possession of an object of transaction.
    Keywords: Cancellation, Observation, Invalidity. one in whose favor an option is stipulated. one against whom an option is stipulated
  • Sajad Rahmati Torkashvand, Jamal Beigi *, Babak Poorgahremani Pages 73-94

    The basis of the criminalization of crimes against humanity is the protection of human rights and includes crimes that violate human values and international rules. The reason for its criminalization is the international criminal protection of interests. It is society and legal principles that are respected by the international community. In order to deal with it, international organizations have compiled the statute of the International Criminal Court so that there is an executive guarantee for the crimes committed. Most of the governments have criminalized these crimes in their criminal laws, however, it is not foreseen in the criminal laws of Myanmar, but the examples of crimes against humanity have been counted in it. In the criminal law of Iran, there is no independent criminalization in this case and the perpetrators of crimes against humanity are prosecuted according to the statute of the International Criminal Court, therefore this article seeks to examine crimes against humanity in the criminal law of Myanmar. And it is necessary to criminalize it by referring to jurisprudential rules, and the research method is descriptive and analytical and data gathering is also phishing. The method of carrying out the research was qualitative and the findings of the research indicate that in the law of Iran and Myanmar, crimes against humanity are not criminalized independently, but in Iranian law, examples include; Murder, rape, illegal detention, and torture have been criminalized and require an independent law based on jurisprudence.

    Keywords: Crimes Against Humanity, Hriminalization, Jurisprudence Rules, Myanmar Regulations, Iranian Regulations
  • Mahdie Abachi, Mohsen Razmi Pages 95-113
    The conflict of proofs is one of the most important issues, and even in relation to its position, there is a difference of opinion among usulists in the science of principles. This issue has been the focus of usulians in different historical periods. The purpose of the article is to examine the question of how Arush is faced with conflicting evidence from the point of view of famous late jurists. In the current research, the mentioned question has been investigated with descriptive analytical method and library tools. The results of the research show that the late period reached its peak of perfection with the appearance of Sheikh Ansari, Akhond Khorasani and other great scholars of Islamic jurisprudence and scientists, and accuracy and scrutiny in fundamental issues in this period is one of the advantages of this period compared to the previous period. And very broad fundamental issues and very formal and regular topics were raised. By referring to several main books, the researcher obtains the opinions and opinions of the majority of jurists. During this period, Sheikh Ansari removed Sunni principles from fiqh in general and actually created principles devoid of Sunni principles. However, the issues were completely raised in this period, even though their starting point had already been set. New perspectives were presented taking into account the new variables and the daily needs of the society, and as a result, it moved in the direction of adapting to the legislative environment and the new theories of Islamic government, including the theory of religious authority.
    Keywords: conflict of evidence, evolution, custom, late jurisprudence
  • Milad Monsefi, Abouzar Ebrahimi Torkaman *, Asghar Arabian Pages 115-141

    One of the examples of foreign exchange transactions common in the recent years in Iran is the future exchange transactions. Theses transactions basically are done in economic systems with high fluctuations of foreign exchange rate in their markets. The main base of profits from the mentioned transactions is these fluctuations. These transactions in systems under international sanctions may have direct effects on the market fluctuations. For the same reason, the government should regulate the mentioned transactions and how they are performed. In Iran, too, some sporadic regulations have been approved by some special institutions such as the central bank and its jurisprudential council and the high council of economic coordination to forbid future foreign exchange transactions. The mentioned transactions to be considered by two aspects: first, their legal credit; and, second, judicial courts’ approach to them. Using descriptive-analytical methods and library tools to gather data, the present research shows that future foreign exchange transactions from the jurisprudential standpoint face with challenges including prohibition of uncertainty and usurious transactions. In the judicial procedure, the mentioned transactions have attracted attentions as the tools for general criminal activities such as acquisition of illegitimate properties and causing disorder in the economic system.

    Keywords: Foreign Currency, Foreign Exchange Value Tomorrow Transaction, Basic Validity Conditions, Foreign Currency Regulations, Invalidity
  • Alireza Arabiyan, Sajad Akhtari * Pages 143-164

    Criminalization in the legal systems of Iran and the United States has taken an extreme or maximal form, and therefore the author in this article tries to investigate the various aspects of the maximization of criminal legislation in the legal systems of Iran and the United States. In today's era, many countries have faced the phenomenon of maximum criminalization. The damages caused by this problem in various dimensions have affected not only third world and developing countries, but also a country like America. Expressing the fact that this issue means criminalization. Today, maximumism has become one of the most important challenges of many countries, including Iran and the United States, and has forced many to analyze and research the issue. The study of the effect of this phenomenon has been the subject of many researches. This research is also from the angle of His vision has looked at the subject. The research method is descriptive and analytical.

    Keywords: criminalization, criminal law, Iran, America
  • Kamran Karimzadeh, Zohreh Shakiba, Mohammad Shamei * Pages 165-185
    In this article, we will examine the normative justification of the horizontal effect of fundamental human rights in private rights. Justification here means reasons that are neither practical nor instrumental; Rather, they are merely cited as reasons that are proposed as the intrinsic and inherent logic of private rights. In the traditional doctrine, what is usually cited as the reason for applying the horizontal effect of fundamental human rights is the constitution: the text of the constitution specifies where and how fundamental human rights should be applied in private law relations. This answer means that human fundamental rights are logically or normatively alien to private rights and are in a different logical and normative origin from private rights. In contrast to this prevailing thought, in this section we will discuss that, first of all, private rights existed before fundamental human rights, and secondly, fundamental human rights are part of the normative and inherent logic of private rights. This discussion was raised to describe and explain a special class of democratic rights, which includes all human rights, in addition to anti-discrimination rights and classic civil rights. If the mentioned argument is convincing, it can explain why the fundamental human rights as well as their horizontal effects can be applied in the field of transnational legal regimes and through national courts or international courts. In this article, we will refer to the descriptive analytical method to explain this issue.
    Keywords: : fundamental human rights, private rights, fundamental social rights