فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 97 (خرداد 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/08
  • تعداد عناوین: 15
|
  • شرافت الله حقجو، اسماعیل تاج بخش * صفحات 1-27
    زمینه و هدف

     ملا عبدالله عارف چاه آبی شاعر معاصر فارسی سرا از آستان تخار افغانستان است. اگرچه تحقیقاتی در حوزه ی شناخت مضامین و اندیشه های شعری او صورت گرفته است، اما هنوز از منظر سبک شناختی جدید، اشعار او تحلیل و تجزیه نشده است. هدف پژوهش حاضر بررسی سبک شناختی غزلیات او و نشان دادن ویژگی های سبکی غزلیات او در لایه های زبانی، بلاغی و ایدئولوژیک است تا تصویر روشنی از هنر کلامی شاعر و شگردهای شاعرانه ی او فرا روی مخاطبان ترسیم گردد.

    روش ها

     پژوهش حاضر، مطالعه ی نظری است که به روش کتاب خانه ای و رویکرد تحلیلی – توصیفی انجام شده است. قلمرو تحقیق دیوان اشعار عارف است که به کوشش محمد ابراهیم چاه آبی و از سوی انتشارات سعادت به چاپ رسیده است. جامعه ی آماری آن را غزلیات او تشکیل می دهد.

    یافته ها

     عارف با بهره جویی از ساخت های واجی آهنگین، اوزان متناسب با مقام و محتوای سخن، قافیه ها و ردیف های خوش نوا تکرارهای گوش نواز، فضای کلامی سرشار از موسیقایی در شعرش آفریده است. از بسامد فروان واژگان عینی و عامیانه، برای تداعی موثر معانی و مفاهیم و ترسیم تابلوهای رنگین از رویدادها و صحنه ها، کار گرفته است. در کلام او، ترکیب ها، عبارت ها و جمله های زبان، سازگار با هنجارهای معمول در زبان عادی و کاربردهای شعری آن، در خدمت بیان اندیشه قرار می گیرد. از آرایه های بدیعی و بیانی برای خیال انگیزی، جذاب نمایی، خلق تصویرهای شاعرانه و نمایشی ساختن صحنه گفتمان بهره برده است. از نگاه ایدئولوژی غزل های عارف در قالب های متنوع و در مناسبت ها و موضوع های گوناگون دینی، عرفانی، عشقی، انسانی، اجتماعی، میهنی و فرهنگی، سروده شده اند.

    نتیجه گیری

     بررسی سبک شناختی از غزلیات عارف چاه آبی نشان می دهد که شاعر در لایه های زبانی (آوایی، واژگانی و نحوی)، بلاغی و ایدئولوژیک، هنرمندانه عمل کرده است. غزل های عارف بیشتر در بحرهای هزج و رمل سروده شده و اکثر آن ها مردف هستند. از صنعت تکرار (جناس و سجع) بهره ی فروان جسته است. واژگان حسی و عامیانه در شعر او بسامد زیاد دارد. جمله های ساده، کاربرد وجه خبری، تقدیم فعل بر سایر اجزا در بیشتر جمله ها از ویژگی ها نحوی شعر اوست. در لایه ی بلاغی عبارت ها و ترکیب های هنری مملو از تشبیهات، استعاره ها، انواع مجاز و کنایه به جذابیت تصویرهای شاعرانه در شعر او افزوده است. اندیشه های اساسی بازتاب یافته در شعر او مضامین اجتماعی، عشقی، وصف طبیعت، میهن و زندگی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: سبک، سبک شناسی، غزلیات، لایه زبانی، لایه بلاغی، لایه ایدئولوژیک
  • اختر اسماعیل زاده، محمد حجت*، جلال ایرانمنش صفحات 29-49
    زمینه و هدف

     سنایی و سعدی در اشعار خود بارها از مسائل شرعی و فقهی سخن گفته اند و بخشی از رویکردهای خود را در زمینه های گوناگون با تکیه بر این مسائل و ابعاد وسیع معنایی آن، تبیین نموده اند. بر این پایه، در پژوهش پیشرو، هدف آن است که به دو مقوله شرعی سرقت و شرب خمر و احکام مربوط به آن، در شعر این شاعران بپردازد و در نهایت، فقه اسلام را از دریچه ای جدید و با نگرشی شاعرانه، مورد بررسی قرار دهد. سوال اصلی تحقیق این است که سنایی و سعدی با کاربست اصطلاحات فقهی مذکور چه مفاهیمی را تشریح کرده و در اختیار مخاطبان قرار داده اند؟

    روش ها

     این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

     کلام سنایی و سعدی، مملو از اشارات مستقیم و غیرمستقیم به حدود شرعی است و آنان برای بیان مافی الضمیر خود، از هر ابرازی، از جمله اصطلاحات شرعی بهره برده اند. در نتیجه، همه نمونه های بکار رفته در اشعار آنها که حاوی مفاهیم مربوط به سرقت و شرب خمر است، دارای کارکرد فقهی نیست و جنبه ای چندوجهی دارد.

    نتیجه گیری

     شاعران مذکور، سعی کرده اند با بهره گیری از ظرفیتهای مفاهیم و اصطلاحات مربوط به حدود شرعی، پیامهای عرفانی و اخلاقی خود را در اختیار مخاطبانشان قرار دهند و از اینروی، اشعار آنها در بیشتر موارد، نه از دریچه فقاهت، بلکه از دریچه ادیبانه و عارفانه، قابل تحلیل و بررسی است.

    کلیدواژگان: سنایی، سعدی، شعر، احکام شرعی، فقه
  • مریم اسمعیل نژاد، ابوالقاسم قوام *، احسان قبول صفحات 51-74
    زمینه و هدف

     یکی از مهمترین رویکردهای علم نشانه ای، نشانه شناسی فرهنگی است. نشانه شناسی فرهنگی، فرهنگ و روابط بینافرهنگی را مبتنی بر شیوه تعامل «خود» و «دیگری» در چارچوبهای مشخصی توصیف میکند. این دانش فقط با یک فرهنگ واحد سروکار ندارد، بلکه کاربرد آن بررسی متنهایی است که همزمان پذیرای چند فرهنگ هستند. شاهنامه فردوسی به عنوان یک اثر ملی و فرهنگی با گستردگی جهانی، ازجمله متنهایی است که به واسطه برخورد و تعامل با اقوام گوناگون، در جرگه متنهای چندفرهنگی در نظر گرفته شده است. هدف این پژوهش آن است که با به کارگیری مبانی نشانه شناسی فرهنگی، باژگونی جایگاه اسکندر را در تقابل با دارا و ایرانیان به عنوان کنشگران این داستان به نسبت موقعیت «خود و دیگری» بررسی کند و قصد دارد نشان دهد رفتار کنشگران ممکن است با توجه به موقعیت نشانه ای آن ها ناهمگون باشد. به عبارت دیگر، ممکن است بنابر اهداف شاعر، نیروی «خودی» رفتار «دیگری» را از خود نشان دهد و یا بالعکس.

    روش مطالعه

     این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی و برمبنای مطالعات کتابخانه ای با توجه به نظریه نشانه شناسی فرهنگی است. پیکره متنی این پژوهش، شاهنامه فردوسی به کوشش جلال خالقی مطلق (1391)، دفتر 5، چاپ چهارم، از بخش روایت داراب و دارا و بخش ابتدایی از روایت پادشاهی اسکندر از دفتر 6 است.

    یافته ها

     یافته های این جستار بیان میدارد رفتارهای ناهمگون هم در کنشگران «خودی» و هم در کنشگر «دیگری» بنا بر تحقق بخشی به اهدافشان قابل مشاهده است.

    نتیجه گیری

     درشاهنامه باژگونی جایگاه اسکندر، با استفاده از راهبردهای تقابلی و توصیفات برجسته و تاکید و تثبیت اقتداربخش، قابل مشاهده است به گونه ایی که اسکندر از مقام «دیگری» خارج و در مقام «خودی» شناسانده شده است. دارا نیز با رفتار و منش خودبینانه و مستبدانه خود موجبات نابودی خود را نه از بیرون و ازجانب دیگری، بلکه از درون فراهم کرد. این رفتارهای ناهمگون به نسبت موقعیتهای نشانه ای «خود و دیگری» ناهمخوان و برخلاف جایگاه واقعیشان است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی فرهنگی، شاهنامه فردوسی، داستان اسکندر و دارا، خود و دیگری
  • آشنا جلال رفیق، مریم سلحشور *، ایوب کوشان صفحات 75-90
    زمینه و هدف

     عنصر موسیقیایی یکی از عوامل مهم زیبایی در شعر کلاسیک است. موسیقی کناری و بیرونی از ارکان مهم عناصر موسیقیایی است و شاعر با مهارت خود و استفاده به موقع از این دو عنصر میتواند به زیبایی شعر خود کمک کند. موسیقی بیرونی و کناری به ترتیب در وزن ، قافیه و ردیف بروز و ظهور پیدا میکند.

    روش تحقیق: 

    در این پژوهش با استفاده از روش گردآوری اطلاعات (کتابخانه ای) شواهد ، نمونه های مناسب و مرتبط با عناصر موسیقیایی جمع آوری شد و بر اساس روش توصیفی- تحلیلی مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفت. لازم به یادآوری است که نسخه ای که اساس این پژوهش قرار گرفته نسخه، غزلیات سعدی به تصحیح محمد علی فروغی منتشر شده به سال 1374 است.

    یافته ها

     شعر سعدی از لحاظ سادگی و داشتن ویژگیهای موسیقیایی زبانزد اهل ادب است. او از بحور پرکاربرد و رایجی چون رمل، مجتث و مضارع استفاده کرده است. سعدی همینطور از اوزان جویباری که نسبت به اوزان خیزابی طنین آرام و ملایمی دارد با بسامد بالایی بهره گرفته است. در بررسی موسیقی کناری نیز او بیشتر متمایل به سرودن اشعار بی ردیف است و در غزلیات مردف او ردیفهای فعلی بسامد بالاتری دارد. انواع عیوب قافیه در اشعار مقفی او نیز قابل توجه است.

    نتیجه گیری

     شعر سعدی را به علت بهره گیری بجا و مناسب از عناصر موسیقیایی میتوان در ردیف اشعار متوازن طبقه بندی کرد.

    کلیدواژگان: موسیقی کناری، موسیقی بیرونی، سعدی، وزن، ردیف، قافیه
  • غلامرضا حسنی، مجیدرضا خزاعی وفا*، علی ماندگار صفحات 91-117
    زمینه و هدف

     جنگ تحمیلی عراق علیه ایران یکی از رخدادها و حوادث تاثیرگذار در تاریخ سیاسی ایران معاصر است که ابعاد گوناگونی از حیات فردی و اجتماعی مردم ایران از جمله هنرمندان، شاعران و نویسندگان را تحت الشعاع خویش قرار داد. ادبیات و بخصوص شعر فارسی نیز بعنوان یکی از حوزه های منعکس کننده تفکرات و اندیشه های بشری، این تحولات و دگرگونیها را بتصویر کشیده است. شاعران حوزه ادبیات پایداری و دفاع مقدس با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تلاش کردند با کمک گرفتن از اساطیر مختلف دینی و ملی در شعر این حوزه، هویت از دست رفته و ارزشهای کهن را در راستای تقویت روحیه ملی و میهنی و معنوی ملت ایران و رزمندگان احیا نمایند. هدف پژوهش پیش رو بررسی اسطوره های ملی، آیینی و مذهبی در شعر شاعران دفاع مقدس و ادبیات پایداری است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش رهیافتی است توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی که با بهره گیری از دانش اسطوره شناسی سعی در تبیین عناصر اسطوره ای ملی و مذهبی در اشعار قیصرامین پور، سیدحسن حسینی، نصرالله مردانی و سلمان هراتی دارد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که شاعران زبان و ادبیات فارسی در حیطه ها و حوزه های مختلف از جمله ادبیات پایداری، هنوز هم ارتباط فکری و اندیشه ای خویش را با بنمایه های رازآلود و مقدس اساطیر کهن ایرانی و مذهبی حفظ نموده اند؛ بهره گیری از اسطوره در شعر این شاعران بیشتر در راستای تهییج و ایجاد انگیزه در مخاطبان است.

    نتیجه پژوهش: 

    نتایج این پژوهش با بررسی آثار نشان میدهد که شاعران یاد شده نقش و کارکرد مقدس اساطیر مذهبی را بیشتر مورد توجه قرار داده اند، تا بدین وسیله رشادتهای شهیدان، رزمندگان، ایثارگران و دلاوران میدان نبرد را در مقایسه با قهرمانان اساطیر مذهبی از جمله امام حسین (ع) بتصویر بکشانند. در کنار بهره گیری از اساطیر مذهبی، از اساطیر ملی و کهن مانند اسطوره رویین تنی اسفندیار، رستم، گذر از هفت خوان، سیمرغ (عنقا) و ضحاک نیز بصورت قابل توجهی بهره گرفته اند.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری و دفاع مقدس، اساطیر دینی و مذهبی. شعر، هویت سازی
  • علی سلیمانی کوجانی، قربانعلی ابراهیمی *، مرتضی رشیدی آشجردی صفحات 119-132
    زمینه و هدف

     واقعیت گریزی، فرایندی زبانی مبتنی بر فرار از واقعیت است که اغلب در آثار ادبی، بویژه شعر، جلوه گر میشود. در کتب بلاغی سنتی فارسی، از واقعیت گریزی صحبتی به میان نیامده؛ اما بتفصیل به یکی از ابعاد آن یعنی بزرگنمایی در ذیل عناوینی چون اغراق و مبالغه و غلو پرداخته شده است.دراین مقاله عناصر بزرگنمایی در شعر شفیعی کدکنی بررسی شده است.

    روش پژوهش: 

    روش این پژوهش، توصیفی و تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است. جامعه آماری تحقیق، مجموعه اشعار «طفلی به نام شادی» میباشد.

    یافته ها

     نمونه های واقعیت گریزی در شعر شفیعی کدکنی در سطح زبانی و سطح ادبی، با بزرگنمایی دیده میشود. در سطح زبانی، با کاربرد صفت ها، قیدها، شبه جمله و در سطح ادبی با کاربرد تشبیه، استعاره، کنایه، تضاد، تناقض، تکرار در بیان مفاهیمی همچون توصیف پدیده، وصف اندوه، بزرگنمایی کرده است. مهمترین ویژگی سبکی شعر او این است که وی با آمیختگی سطح زبانی و ادبی، به تلفیق شاعرانه دست یافته است.

    نتیجه گیری

     واقعیت گریزی در اشعار شفیعی کدکنی اغلب در بعد بزرگنمایی بازتاب یافته است. بزرگنماییها در شعر شفیعی کدکنی به کمک اسمها و صفتها و شبه جمله ها و قیدهای خاص در تلاقی با آرایه های بیانی و بدیعی رخ داده اند و درهم آمیختگی آنها با یکدیگر سبب خیال انگیزی بیشتر، التذاذ هنری ژرفتر، عواطف و احساسات غلیظتر و زیبایی دوچندان در خواننده شده است.

    کلیدواژگان: واقعیت گریزی، بزرگنمایی، سطح زبانی، سطح ادبی، شفیعی کدکنی
  • فرزانه شاهرودی، حسین حاجی زاده *، ژیلا صراطی صفحات 133-155
    زمینه و هدف

     توصیف نوعی از کنش زبانی است که در بسیاری از گفتمانها از جمله شعر میتواند حضور و بروز داشته باشد. شاخصه ها و ویژگیهای ظاهری توصیف این امکان را بخوبی فراهم می آورد که شاعر بتواند از گزاره های توصیفی بخوبی در شعر خویش بهره بگیرد. هدف اصلی این جستار نشان دادن انواع توصیف دستوری و بلاغی در قصاید امیری فیروزکوهی میباشد.

    روش مطالعه

     این جستار گزارشی است از یک تحلیل بنیادین، نظری و اسنادی بروش توصیفی تحلیلی که بر مبنای مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است. در این پژوهش کوشش شده تا شواهد و نمونه های کافی از قصاید امیری فیروزکوهی مورد استناد و تحلیل قرار گیرد.

    یافته های پژوهش:

     در قصاید امیری فیروزکوهی با انواع توصیف از شرایط جامعه محیط پیرامون، اوضاع اجتماعی، روحیات شاعر، توصیف دوستان و بستگان در کنار گزاره های توصیفی بلاغی و دستوری مواجه هستیم. شاعر از این گونه توصیفات نه تنها بمنظور تزیین کلام، بلکه در جهت هنری ساختن آن بهره گرفته است.

    نتیجه گیری

     امیری فیروزکوهی در میان انواع گزاره های توصیفی، توصیف امور انتزاعی چون غم، اندوه، درد و آلام بیماری، مرگ عزیزان، یادکرد دوستان و همراهان و فقدان آنها را بیشتر از وصف طبیعت مورد توجه قرار داده است. در میان امور توصیفی از نوع دستوری کاربرد انواع صفت، جمله های موصولی و قیدها در مقام توصیف مورد توجه شاعر میباشد و از میان دو کارکرد بلاغی اصلی تشبیه و استعاره، توجه بیشتر شاعر به تشبیه مفصل، موکد، بلیغ و تشبیه محسوس به محسوس است. استعاره چندان شاخصه توصیفی حائز اهمیتی در قصاید شاعر نمیباشد.

    کلیدواژگان: امیری فیروزکوهی، بلاغت توصیف، دستور، قصیده
  • فاطمه صیادی، حمود صادق زاده *، عزیزالله توکلی صفحات 157-177
    هدف

    این پژوهش در پی بررسی مضامین و نقشمایه های عشق عذری در داستان شیرین و فرهاد و لیلی و مجنون است. مسئله اصلی آن، پاسخ به این پرسش است که مفاهیم و ویژگیهای عشق عذری ، تا چه میزان در این دو داستان قابلیت همانندی و همسانی دارد. از این رهگذر شایستگی بررسی و تحلیل با یکدیگر را دارند.

    روش

    نگارنده در این جستار بر آن است که با توصیف و تحلیل این دو داستان عاشقانه، مولفه ها و ویژگیهای مهم عشق عذری را نشان دهد و برای این منظور از روش توصیفی – تحلیلی بهره برده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان میدهد که نظامی با مضامین و نقش مایه های عشق عذری به خوبی آشنا بوده و از ویژگیهای آن برای به نظم درآوردن این دو داستان استفاده کرده است.

    نتیجه گیری : 

    بر این اساس ، مهمترین مضامین عاشقانه مشترک میان دو داستان که مبتنی بر ویژگی های عشق عذری است : اوج گرفتن عشق در کودکی و جوانی، رسوایی، تلاش برای وصال، ممانعت وصال و عوامل بازدارنده، سفر و حوادث سفر، واکنش عاشق، دیدار و ملاقات عاشق و معشوق، مرگ عاشقان و اعتقاد به وصال در جهان دیگر، پایان داستان و ساختن گنبد برای عاشق و معشوق میباشد.

    کلیدواژگان: شیرین و فرهاد، لیلی و مجنون، نظامی گنجوی، عشق عذری، نقش مایه های عاشقانه
  • مختار ابراهیمی *، پروین گلی زاده، رضوان فاطمی صفحات 179-202
    زمینه و هدف

     سبک، شیوه پرداخت یک متن ادبی است که شاخه های آن بر تنه زبان شکوفا شده اند. زبان یک متن، همان واژه هایی است که در کنار هم مینشینند و جمله ها و عبارتها را به وجود می آورند و این زبان، بیانگر اندیشه ها، احساسات، دیدگاه ها و باورهای نویسنده متن و شخصیت اوست. بررسیهای سبک شناسانه سه محور زبانی، ادبی و فکری را شامل میشوند. در این پژوهش به تحلیل ویژگیهای زبانی رمانهای عباس معروفی در سه لایه نحوی، واژگانی و آوایی پرداخته شده است.

    روش مطالعه

     این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی، بر پایه مطالعات کتابخانه ای و با ذکر نمونه های برابر با مولفه های سبک شناسی انجام شده است.

    یافته ها

     عباس معروفی نویسنده معاصر از شیوه نویسندگی ویژه ای برخوردار است. یافته های پژوهش نشان میدهد که معروفی زبان و عناصر زبانی را با توجه به ساختار، محتوا، فضا و شخصیتهای داستانها به کار میبرد. زبان داستانی عباس معروفی چه در زمینه واژه ها و چه در بافت کلام، زبانی زنده و ادبی است که لایه های اندیشگی و احساسی و عاطفی خود و جامعه را بخوبی به نمایش میگذارد. تمام عناصر زبانی در داستانهای معروفی نظامی منسجم دارند که این نظام زبانی او را در ردیف نویسندگان صاحب سبک قرار میدهد.

    نتیجه گیری

     اصلیترین و مهمترین برجستگیهای زبانی در رمانهای عباس معروفی که سبک نگارش او را از دیگر نویسندگان متمایز میکند، تناسب زبان شخصیتهای داستانها با تیپهای شخصیتی آنها، کاربرد صفت و ارکان تشبیه پس از فعل، کاربرد واو در آغاز جمله ها و بندها، کاربرد فراوان افعال پیشوندی، آوردن افعال پیاپی، داشتن موتیفهای خاص زبانی، تکرار یک واژه یا جمله در سراسر داستانها با توجه به فضای روایت، گزینش و چینش واژه ها با توجه به بار عاطفی آنها و فضای داستانها است.

    کلیدواژگان: سبک، ادبیات داستانی، زبان، عباس معروفی
  • حسین کریمی ثابت، سیف الدین آب برین *، فروغ جلیلی صفحات 203-223
    زمینه و هدف

    آرکائیسم یا باستان‎گرایی زبانی یکی از انواع هنجارگریزی زبانی است که عامل تشخص و برجسته‎سازی زبان شعر است. با اینکه شعر معاصر تلاش دارد هر چه بیشتر به زبان تخاطب و زبان زنده روز نزدیک شود با این همه علل و اسباب متفاوتی چون تاثیر از سنت، ضرورت موسیقیایی، قافیه‎بندی، بدیع لفظی و معنوی و... موجب ظهور و نمود جلوه‎های آرکائیسم در زبان شعر شعر معاصر میگردد. بهمن صالحی نیز از شاعرانی است که زبان زمان را در شعرش برگزیده و زبانی معاصر دارد با این همه شعرش خالی از آرکائیسم زبانی نیست و در شعر این شاعر معاصر به عللی چون تاثیر از زبان شعر سنتی، عوامل موسیقیایی و بلاغی و معنایی، ضرورت قافیه، بدیع لفظی و معنوی و پاره‎ای عوامل دیگر آرکائیسم زبانی جلوه دارد.

    روش مطالعه

    پژوهش حاضر یک پژوهش بنیادی و کاربردی است. روش کار تحلیلی - توصیفی است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای هست.

    یافته ها

    نتیجه پژوهش حاضر نشان از آن دارد که صالحی به علل مختلف از باستان‎گرایی زبانی بهره برده است و باستان‎گرایی زبانی در شعر او خاستگاه‎های متنوع و متعددی دارد. او با بهره جستن از آرکائیسم زبانی به زبان شعر خود تشخص داده است و آرکائیسم عامل برجسته‎سازی زبانی شعر او شده است. تاثیر از سنت بالاخص از سنت غزل‏پردازی از عواملی است که آرکائیسم در شعر او را سبب میشود.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش نشان از آن دارد که عواملی چون تاثیر از سنت بخصوص سنت غزل‎سرایی، الزام قافیه و موسیقی، علل بلاغی و بدیع لفظی و معنوی، معنا و خصوصیت معنایی-آوایی برخی واژگان آرکائیک و ارجحیت آنها بر واژگان معاصر از این لحاظ، عامل حضور این واژگان در شعر صالحی بوده است.

    کلیدواژگان: زبان شعر، آرکائیسم، سنت، موسیقی، قافیه، بدیع لفظی و معنوی، قوت معنا
  • محمدزمان لاله زاری، شبنم حاتم پور *، فرزانه سرخی صفحات 225-248
    زمینه و هدف

     تحقیقات لیکاف و جانسون در زمینه استعاره ثابت کرد که کاربردهای استعاره به حوزه مطالعات ادبی محدود نیست. آنها معتقدند که استعاره در تفکر ریشه دارد و یکی از مظاهر آن، زبان است. بهمین جهت استعاره مفهومی اصطلاحی است در زبان شناسی که به فهمیدن یک ایده یا یک حوزه مفهومی براساس ایده یا حوزه مفهومی دیگر اشاره میکند. براساس این نظریه استعاره معاصر، کارکردهای استعاره نور و خوشه ای تصویری مرتبط با آن یعنی، بینایی و شنوایی، معرفت، چراغ، خدا و... در مثنوی بیان و مطرح شد. هدف از این پژوهش آن بوده است که استعاره مفهومی نور در مثنوی چگونه میتواند با نظریه معاصر زبان شناسی، مطابقت معنایی هدفمند داشته باشد.

    روش ها

     از اینرو در این پژوهش با روشی توصیفی تحلیلی استعاره مفهومی نور براساس نظریه لیکاف و جانسون در دفتر اول مثنوی بررسی گردیده است.

    یافته ها

     مولانا در مثنوی از استعاره مفهومی نور بعنوان ابزار زبانی جهت گسترش معانی و مفاهیم معرفتی بهره برده است. بهمین دلیل نگارندگان، دفتر اول مثنوی را برای دریافت استعاره مفهومی نور بهمراه واسطه های معنایی کاویده اند و دریافته اند که شناخت در دفتر اول مثنوی یک مقوله معرفتی است و مولانا با این انگاره مفهومی که جهان ملکوت، نور مظلق است، نور محض را بمثابه بینایی و شنوایی و چراغ، وجود و... و نیز وسیله ای برای تبیین مقوله فنا و بقا بر شمرده است.

    نتیجه گیری

     در این راستا نتایجی چشمگیر حاصل شده است و معانی متعددی از جمله نور به مثابه انسانی کامل، بمثابه خورشید، ماه، خوراک و... بدست آمده است. و نتیجه کلی اینکه فرضیات استعاره مفهومی برای تحلیل و تبیین مقولات انتزاعی مورد نظر مولوی بستری شایسته است.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، جانسون، لیکاف، مثنوی، نور
  • رضا محمددوست، رضا اشرف زاده *، محمود مهدوی دامغانی صفحات 249-272
    زمینه و هدف

    بررسی آثار شاعران و نویسندگان ادبی و عرفانی این سرزمین نشان میدهد که داستان سرایی که روند استفاده از واقعیت و روایت، برای برقراری ارتباط با مخاطبان است به شکل بسیار ظریفی مورد استفاده قرار گرفته است. شیخ عطار و مولانا دو شاعری هستند که در تبیین نکته های عرفانی و ارسال پیامهای خود به کرات از داستانسرایی و توسل به تمثیل سود جسته اند. اما علیرغم تفاوت در دوره زمانی این دو شاعر، نقاط اشتراک و افتراق قابل توجهی در داستانها و حکایتهای مشترک آنها ملاحظه میشود که میطلبد تا از نظر ادبی مورد کنکاش قرار گیرد.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است که داده های آن از دو مثنوی عطار (مصیبت نامه، الهی نامه) با مثنوی مولانا، طی بیست داستان مشترک از این شاعران، به روش اسنادی و کتابخانه ای و با فیش برداری جمع آوری شده است.

    یافته ها

    در این مطالعه تاثیر پذیری مولانا از عطار کاملا آشکار گردید و این نتیجه حاصل گشت که، علیرغم مشابهتهایی از لحاظ، شخصیت داستان، زمان ، مکان اتفاق افتادن و سبک ارایه داستانها، تفاوتهایی نیز از نطر سبک ادبی و شیوه ارایه آنها وجود دارد و از منظرریخت شناسی حکایتهای مولوی و بررسی کنشهای داستانی وی نشان دهنده نظم و ترتیب منطقیتری است که بر حکایات وی حاکم است. لذا از نظر نوآوری، ذهن مولوی در خلق عبارات و مفاهیم جذابتر میباشد.

    نتیجه گیری

    مبحث داستان سرایی و توسل به تمثیل در ادبیات فارسی و بالاخص اشعار عطار و مولانا از اهمیت ویژ ه ای برخوردار بوده است که برای انتقال اندیشه ها و تذکر به مخاطبان خویش این نوع قالب هنری را برگزیده اند. هر چند عطار در تعیین خط فکری و مشی عرفانی و تعلیم آموزه های آن بر مولانا تاثیری شگرف دارد، ولی مولوی در هنر پرورش داستان و نتیجه گیری از آن جایگاهی رفیعتری داشته و علیرغم مشابهت هایی از منظر ساختار و محتوای داستانهای مشترک، تفاوتهای بارزی با داستانهای عطار دارد.  

    کلیدواژگان: سبکهای داستانی، عطار، مولانا، وجوه اشتراک، وجوه افتراق، داستان
  • سیده زهره حسینی، ابوالقاسم امیراحمدی*، علی کریمی صفحات 273-299
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی و تحلیل عوامل بازدارنده فرد از ارتقا و رشد هوش معنوی از نظر مولانا و سنایی بر اساس دو اثر مثنوی و منظومه حدیقه میباشد. از این رو تلاش شده است تا ابتدا هوش معنوی را بعنوان یک از مهارتهای درونی و متعالی، را جهت یافتن مسائل معنوی و ارزشمند زندگی از نظر اندیشمندان برجسته این حوزه بررسی نماییم، سپس موانع هر یک از مولفه ها و گزاره های این نوع از هوش را که به صورت اختصاری با عنوان SQ شناخته میشود، از نظرگاه عرفانی مولانا و سنایی تحلیل نماییم.

    روش پژوهش:

     پژوهش پیش رو بشیوه توصیفی- تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مثنوی معنوی و حدیقه سنایی میباشد. جهت دستیابی به اهداف پژوهش، مصادیق و نمونه ها بر اساس مولفه هایی که روانشناسان هوش معنوی از جمله گاردنر، زوهر و مارشال مطرح نموده اند، تحلیل و واکاوی خواهد شد.

    یافته های پژوهش: 

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در دو اثر مورد بررسی، مولانا و سنایی عوامل، حجابها و موانعی را که سبب بازدارندگی روح از تعالی و رسیدن به درجات عالی معنویت میشوند در قالب مولفه ها و گزاره های گوناگون مورد توجه قرار داده و سالک راه طریقت را از به دام افتادن در ورطه این حجابها برحذر داشته اند.

     نتیچه پژوهش:

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که مولانا و سنایی همراستا با علم رونشناسی نوین مولفه های هوشمند معنوی از جمله برخورداری از تفکر انتقادی و خلاق، توجه به امر مقدس و متعالی، توکل، پرهیز از تقلید، صبر و شکیبایی، بالا بردن آستانه تحمل، توجه به رسالت اجتماعی فرد بعنوان عضوی از جامعه و .. را مد نظر داشته اند و برای هر یک از این گزاره ها ،عوامل بازدارنده و حجابهای راه را جهت ارتقا ظرفیت تعالی هوشمند معنوی، بخوبی تحلیل و تبیین نموده اند.

    کلیدواژگان: مولانا. سنایی، مثنوی، حدیقه الحقیقه و شریعه الطریقه، هوش معنوی، عوامل بازدارنده
  • شیما اسدی، منوچهر اکبری* صفحات 301-322
    زمینه و هدف

     واقعیت همان چیزی است که در زندگی روزمره خود تجربه میکنیم که میتواند شامل موضوعاتی فردی و یا در سطحی اجتماعی باشد. واقع نگری اجتماعی در آثار کهن میتواند ما را در زندگی امروز متاثر از آیین و رسوم گذشتگان نماید. از این رو در این پژوهش با بررسی واقع نگری اجتماعی که در داستانهای شاهنامه انجام گرفته است به این هدف مهم دست خواهیم یافت که سراینده شاهنامه فردوسی چه پیوندهایی بین اسطوره ها و واقعیت برقرار کرده است چون در ظاهر عامل رویدادها و کنشها فراطبیعی است و غیر واقعی جلوه مینماید در حالیکه اکثر روایتهای شاهنامه بر پایه واقعیات زندگی ساخته و پرداخته شده است که نگارنده در این پژوهش نیز وقایع اجتماعی را از منظر زندگی اجتماعی، اعتقادی، سیاسی و فرهنگی در شاهنامه مورد بررسی قرار داده است.

    روش پژوهش:

     پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که بشیوه پژوهش کتابخانه ای انجام گردیده است. محدوده و جامعه اصلی مورد مطالعه شاهنامه فردوسی، آثار و تارنماهای مرتبط با مطالب پژوهش بوده است که پس از مطالعه این آثار، تحلیل و نظرات نگارندگان درج گردیده است.

    یافته های پژوهش: 

    در این پژوهش در می یابیم که زیربنای اکثر آثار ادبی بر اساس واقعیت زندگی است و ارتباط و شباهت مظاهر واقعی مندرج در شاهنامه با واقعیت اجتماعی زندگی ما مطابقت دارد. با اینکه بخش اعظم و هنرمندانه شاهنامه ذکر ماجراهای فراانسانی است و ظاهرا در نگاه اول با واقعیت و منطق زندگی انسانی ما جور در نمی آید.

    نتیجه گیری

     پذیرش بسیاری از داستانهای شاهنامه در زندگی ملموس بشری سخت باور است. شاهنامه فردوسی با اینکه ظاهری اسطوره ای افسانه ای و غیرواقعی دارد؛ اما در بطن خود ریشه های واقعیت را حفظ کرده است. میتوان گفت، شاهنامه بر پایه واقعیات زندگی و نه تنها واقعیات زندگی جماعت ایرانی که واقعیات زندگی بشری شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، اسطوره، واقعیت اجتماعی، حماسه، افسانه، واقع نگری
  • دعاء المصطفی، حمیرا زمردی* صفحات 323-342
    زمینه و هدف

     مساله زبان زنانه که در چند دهه اخیر و با تلاشهای بسیاری از نظریه پردازان زبانشناسی و با تکیه بر مساله جنسیت مطرح شد بر آن است که اساس نگارش زنان بصورت ماهوی و جوهری با زبان مردانه متفاوت است، بهمین دلیل سبکی بنام سبک زنانه بویژه با رویکرد فمنیستی مورد توجه قرار گرفت. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل سبک شناسی زبان زنانه در اشعار ژاله قائم مقامی و فروغ فرخزاد است.

    روش پژوهش: 

    روش مطالعه در این جستار بشیوه توصیفی تحلیلی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی و مراجعه به پایگاه های معتبر علمی است.

    یافته های پژوهش:

     یافته های پژوهش حاکی از آن است که بر طبق نظریه زبانشناسانی چون لیکاف و میلز، جنسیت بر زبان زنان تاثیر میگذارد. این تاثیر را میتوان در سطوح واژگانی، رنگ واژه ها، جزئی نگری، ساده گویی، بهره گیری از آرایه های بلاغی چون کنایه، تکرار و... مشاهده نمود.

    نتایج پژوهش: 

    نتایج پژوهش نشان میدهد که ژاله قائم مقامی و فروغ فرخزاد هر دو از جمله شاعرانی هستند که بویژه ایدئولوژی فمنیستی و حمایت آنان از حقوق زنان و مبارزه با مردسالاری و ظلم و ستم علیه زنان در کلام آنان با بهره گیری از واژگان زنانه، نحو ساده، پرسش، توجه به تردید و تکرار، پوشیده گویی و جزئی نگری نمود یافته است. کاربرد زبان زنانه در شعر ژاله و فروغ بیشتر در راستای تقویت اندیشه های فمنیستی هر دو شاعر است.

    کلیدواژگان: ژاله قائم مقامی، فروغ فرخزاد، سبک شناسی فمنیستی، سبک شناسی زنانه، زنانه نویسی
|
  • Sharafatullah Haqjoo, Esmaeil Tajbakhsh * Pages 1-27
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Mullah Abdullah Aref Chahabi is a contemporary Persian poets from Tkhar province of Afghanistan. Though researches have been done in the realm of introduction to his poetical themes and thoughts, but his poetry have not been studied from a stylistic perspective. The main objective of this research is to analyze the stylistic features of his lyric poetry, exploring them in five linguistic, rhetorical, and ideological layers, so that a bright image of his verbal art can be drawn to readers.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that was carried out using the literature review method and analytical-descriptive approach. The scope and community of study was Aref Chahabi’s poetical work which was published by Saadat Publications.

    FINDINGS

    Aref has used artistic phonological structures to create musical proportion relevant to poetic themes and made concerted context and space to discourse content from recurrence of vowels and consonants, as he has applied language lexicon specially widespread frequency of identical and objective words effectively associable with meanings and senses and has drew colorful paintings of events and scenes. In Aref’s poems, phrases, clauses and sentences are used in appropriate norms of formal language and its poetic applications to explain thought and ideology. He has utilized figures of speech and rhetoric metaphors to create imaginary poetic pictures, make attractive features and draw dramatic scenes for discourse.

    CONCLUSION

    The stylistic study of Aref’s lyric poetry reveals that the poet has functioned skillfully in linguistic (phonetic, lexical and syntactic), rhetorical, and ideological layers. Most of his lyric poems are composed in the Hazaj and Ramal meters, often being compound verses. The poet"s emphasis on verbal devices such as repetition and refrain is substantial. Esthetic and colloquial lexicon has higher frequency in his poetry. Use of simple sentences and declarative mode, proceeding verb from other parts of the sentence are syntactic characteristics of his lyric poems. In rhetorical layer, artistic phrases and constructions are full of similes, metaphors, allusions and ironies that have increased attraction of his poetical images. The most basic themes that have reflected in his poetry are love, description of nature and social life.

    Keywords: Stylistic, Stylistics, Sonnets, Language, Rhetorical Layout, Ideological Layer
  • Akhtar Esmailzadeh Undefined, Mohammad Hojjat *, Jalal Iranmanesh Pages 29-49
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In their poems, Sanaei and Saadi have repeatedly talked about Shariah and jurisprudential issues and have explained part of their approaches in various fields by relying on these issues and their broad semantic dimensions. Based on this, in the forward research, the aim is to deal with the two sharia categories of theft and drinking alcohol and related rulings in the poetry of these poets, and finally, examine Islamic jurisprudence from a new perspective and with a poetic attitude. put The main question of the research is, what concepts have Sanai and Saadi explained and made available to the audience by using the mentioned jurisprudential terms?

    METHODOLOGY

    This research was done based on library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The words of Sana"i and Saadi are full of direct and indirect references to Shari"a boundaries, and they have used every expression, including Shari"a terms, to express their opinions. As a result, all the examples used in their poems, which contain concepts related to theft and drinking alcohol, do not have a jurisprudential function and have a multifaceted aspect.

    CONCLUSION
    Conclusion

    The mentioned poets have tried to provide their mystical and moral messages to their audience by using the capacities of the concepts and terms related to the Shariah limits, and therefore, their poems in most cases are not through the gate of jurisprudence. It can be analyzed and analyzed from a literary and mystical perspective.

    Keywords: Sana'i, Saadi, Poetry, Sharia Rulings, Jurisprudence
  • Akhtar Esmailzadeh Undefined, Mohammad Hojjat*, Jalal Iranmanesh Pages 51-74
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In their poems, Sanaei and Saadi have repeatedly talked about Shariah and jurisprudential issues and have explained part of their approaches in various fields by relying on these issues and their broad semantic dimensions. Based on this, in the forward research, the aim is to deal with the two sharia categories of theft and drinking alcohol and related rulings in the poetry of these poets, and finally, examine Islamic jurisprudence from a new perspective and with a poetic attitude. put The main question of the research is, what concepts have Sanai and Saadi explained and made available to the audience by using the mentioned jurisprudential terms?

    METHODOLOGY

    This research was done based on library sources and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The words of Sana"i and Saadi are full of direct and indirect references to Shari"a boundaries, and they have used every expression, including Shari"a terms, to express their opinions. As a result, all the examples used in their poems, which contain concepts related to theft and drinking alcohol, do not have a jurisprudential function and have a multifaceted aspect.

    CONCLUSION
    Conclusion

    The mentioned poets have tried to provide their mystical and moral messages to their audience by using the capacities of the concepts and terms related to the Shariah limits, and therefore, their poems in most cases are not through the gate of jurisprudence. It can be analyzed and analyzed from a literary and mystical perspective.

    Keywords: Sana'i, Saadi, Poetry, Sharia Rulings, Jurisprudence
  • Ashna Jalal Rafigh, Maryam Salahshoor *, Ayyob Koshan Pages 75-90
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The musical element is one of the important factors of beauty in classical poetry. Side and external music is one of the important elements of musical elements. And the poet can contribute to the beauty of his poetry with his skill and timely use of these two elements. Outer and side music appears in weight, rhyme and row respectively.

    METHODOLOGY

    In this research, using the method of gathering information (library), evidence, appropriate samples related to musical elements were collected and analyzed based on the descriptive-analytical method. It should be noted that the version that is the basis of this research is the version of Saadi"s Ghazliat edited by Mohammad Ali Foroughi published in 1995.

    FINDINGS

    Saadi"s poetry is famous for its simplicity and musical qualities. He has used widely used and common verbs such as ramel, mujtath and subjunctive. Saadi has also used the brook weights, which have a quiet and gentle resonance with a high frequency compared to the curved weights. In the analysis of Kanari"s music, he is more inclined to write poems without rows, and in his Mirdaf sonnets, current rows have a higher frequency. All kinds of rhyming defects in his rhymed poems are also noticeable.

    CONCLUSION

    Saadi"s poetry can be classified as balanced poetry due to the appropriate use of musical elements.

    Keywords: Saadi's Poetry Can Be Classified As Balanced Poems Due To Th
  • Gholamreza Hassani, Majidreza Khazaei Vafa*, Ali Mandegar Pages 91-117
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The war imposed by Iraq against Iran is one of the influential events and incidents in the political history of contemporary Iran, which affected various aspects of the individual and social life of the Iranian people, including artists, poets and writers. Literature, especially Persian poetry, as one of the areas that reflect human thoughts and ideas, has depicted these changes and transformations. With the beginning of the war imposed by Iraq against Iran, the poets of the field of literature of stability and sacred defense tried to use the help of various religious and national myths in the poetry of this field, the lost identity and ancient values in order to strengthen the national, patriotic and spiritual spirit of the Iranian nation. Warriors revive. The purpose of the upcoming research is to investigate national, ritual and religious myths in the poetry of the poets of the holy defense and the literature of sustainability.

    METHODOLOGY

    This research is a descriptive-analytical approach based on library studies and the sand analysis method, which, using the knowledge of mythology, tries to explain the elements of national and religious myths in the poems of Qaisar Aminpour, Seyed Hassan Hosseini, Nasrullah Mardani and Salman Herati.

    FINDINGS

    The findings of this research indicate that the poets of Persian language and literature in various fields and fields, including sustainable literature, have still maintained their intellectual connection with the mysterious and sacred sources of ancient Iranian and religious myths; The use of myth in the poetry of these poets is more aimed at stimulating and motivating the audience.

    CONCLUSION

    The results of this research, by examining the works, show that the aforementioned poets have paid more attention to the sacred role and function of religious legends, in order to thereby compare the bravery of martyrs, warriors, sacrificers and heroes of the battlefield in comparison to the heroes of religious legends, including Draw Imam Hussain (a.s.) In addition to using religious myths, national and ancient myths such as the myth of Ruyin Teni Esfandiar, Rostam, Passing Haft Khwan, Simorgh (Anqa) and Dhahhak have also been significantly used.

    Keywords: Literature Of Stability, Sacred Defense, Religious, Religious Mythology, Poetry, Identification
  • Ali Soleimani Kojani, Ghorbanali Ebrahimi *, Morteza Rashidi Ashjardi Pages 119-132
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Realism is a language process based on escaping from reality, which is often manifested in literary works, especially poetry. In traditional Persian rhetorical books, there is no mention of realism; However, one of its dimensions, that is, magnification, has been discussed in detail under the headings such as exaggeration, exaggeration, and exaggeration.

    METHODOLOGY

    The method of this research is descriptive and analytical based on library studies. The statistical population of the research is the collection of poems "A Child Named Happiness".

    FINDINGS

    Examples of evasion of reality in Shafi"i-Kadkani"s poetry can be seen with magnification at the linguistic and literary levels. On the linguistic level, by using adjectives, adverbs, pseudo-sentences, and on the literary level, by using simile, metaphor, irony, contrast, contradiction, repetition in expressing concepts such as description of phenomenon, description of grief, it has been magnified. The most important stylistic feature of his poetry is that he has achieved a poetic fusion by combining the linguistic and literary levels.

    CONCLUSION

    Reality avoidance in Shafii-Kadkani"s poems is often reflected in the aspect of exaggeration. Exaggerations in Shafi"i-Kadkani"s poetry have occurred with the help of nouns and adjectives, pseudo-clauses and special adverbs in the intersection with expressive and original arrays, and their intermingling with each other has caused more imagination, deeper artistic taste, more concentrated emotions and feelings and double beauty in the reader.

    Keywords: Eschewing Reality, Zooming In, Zooming Out, Contemporary Poetry, Mohammad Reza Shafiei Kodkani
  • Farzaneh Shahroudi, Hossein Hajizadeh*, Zhila Sarati Pages 133-155
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Description is a type of linguistic action that can be present and manifested in many discourses, including poetry. The external features and characteristics of the description provide the possibility that the poet can use the descriptive sentences well in his poem. The main goal of this essay is to show the types of grammatical and rhetorical descriptions in the poems of Amiri Firouzkohi.

    METHODOLOGY

    This essay is a report of a fundamental, theoretical and documentary analysis of a descriptive-analytical approach based on library studies. In this research, an effort has been made to cite and analyze sufficient evidence and examples of Amiri Firouzkohi"s poems.

    FINDINGS

    In the poems of Amiri Firouzkohi, we are faced with various descriptions of the conditions of the surrounding society, social situation, poet"s mood, description of friends and relatives, along with descriptive rhetorical and grammatical sentences. The poet has used such descriptions not only to decorate words, but also to make them artistic.

    CONCLUSION

    Among the types of descriptive statements, Amiri Firouzkohi has paid more attention to the description of abstract things such as grief, sorrow, pain and pain of illness, the death of loved ones, the memory of friends and companions and their loss, rather than the description of nature. Among descriptive matters of the grammatical type, the use of adjectives, relative clauses and adverbs in the position of description is of interest to the poet, and among the two main rhetorical functions of simile and metaphor, the poet pays more attention to detailed, emphatic, eloquent simile and tangible to tangible simile. Metaphor is not an important characteristic of the poet"s poems.

    Keywords: Amiri Firouzkohi, Rhetoric Description Order An Ode
  • Fatemeh Sayyadi, Mahmoud Sadeghzadeh*, Azizollah Tavakolli Pages 157-177
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    This research investigates the themes and motifs of Ezri"s love in the story of Shirin, Farhad, Laili, and Majnoon. Its main issue is the answer to the question that the concepts and characteristics of excused love are similar in these two stories. In this way, they deserve to be reviewed and analyzed with each other.

    METHODOLOGY

    In this essay, the writer aims to show the important components and characteristics of love for excuses by describing and analyzing these two love stories, and for this purpose he has used the descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The results of the research show that Nizami was well familiar with the themes and motifs of Excuse Love and used its features to organize these two stories.

    CONCLUSION

    Based on this, the most important common romantic themes between the two stories are based on the characteristics of love for an excuse: the height of love in childhood and youth, scandal, attempts to connect, obstacles to connecting and inhibiting factors, travel and travel incidents, the lover"s reaction, The meeting of the lover and the beloved, the death of the lovers and the belief in connection in the other world is the end of the story and the construction of a dome for the lover and the beloved.

    Keywords: Shirin, Farhad, Laili, Majnoon, Nezami Ganjavi, Eshq Ezri, Romantic Roles
  • Rezvan Fatemi, Mokhtar Ebrahimi *, Parvin Golizadeh Pages 179-202
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Style is the way of paying a literary text whose branches have blossomed on the body of the language. The language of a text is the words that sit together and create sentences and phrases, and this language expresses the thoughts, feelings, views and beliefs of the author of the text and his personality. Stylistic studies include three linguistic, literary and intellectual axes. In this research, the linguistic features of Abbas Maroufi"s novels have been analyzed in syntactic, lexical and phonetic layers.

    METHODOLOGY

    This research has been done in a descriptive-analytical way, on the basis of library studies and by mentioning examples equal to stylistic components.

    FINDINGS

    Abbas Maroufi, a contemporary writer, has a special writing style. The findings of the research show that Meroumi uses language and linguistic elements according to the structure, content, space and characters of the stories. The fictional language of Abbas Maroufi, both in the field of words and in the context of the words, is a living and literary language that shows well the layers of thought, feeling and emotion of himself and the society. All language elements in famous stories have a coherent system, which puts him in the ranks of writers with style.

    CONCLUSION

    The main and most important linguistic highlights in Abbas Maarouf"s novels, which distinguish his writing style from other writers, are the appropriateness of the language of the characters in the stories with their personality types, the use of adjectives and simile elements after the verb, the use of vau at the beginning of sentences and clauses, the abundant use of verbs Prefixing is bringing consecutive verbs, having special linguistic motifs, repeating a word or sentence throughout the stories according to the narrative space, selecting and arranging words according to their emotional load and the story space.

    Keywords: Style, Fiction, Language, Abbas Maroufi
  • Hossein Karimi Sabet, Seifuddin Abbarin *, Forogh Jalili Pages 203-223
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Linguistic archaism or archaism is one of the types of language deviation which is the factor of distinguishing and highlighting the language of poetry. Even though contemporary poetry is trying to get closer to the language of speech and the living language of the day, with all these different causes and reasons such as the influence of tradition, musical necessity, rhyming, verbal and spiritual originality, etc. Archaism in the language of contemporary poetry. Bahman Salehi is also one of the poets who chooses the language of time in his poetry and has a contemporary language, however, his poetry is not devoid of linguistic archaism, and in the poetry of this contemporary poet, there are reasons such as the influence of the language of traditional poetry, musical, rhetorical and semantic factors, the necessity of rhyme., verbal and spiritual originality and some other factors of linguistic archaism.

    METHODOLOGY

    The current research is a basic and applied research. The work method is analytical-descriptive and the method of collecting information is library.

    FINDINGS

    The result of the present research shows that Salehi used linguistic archaism for various reasons and that linguistic archaism in his poetry has diverse and multiple origins. He has identified the language of his poetry by using linguistic archaism, and archaism has become the linguistic highlight of his poetry. The influence of tradition, especially the tradition of lyric poetry, is one of the factors that causes archaism in his poetry.

    CONCLUSION

    The result of the research shows that factors such as the influence of the tradition, especially the tradition of lyric poetry, the requirement of rhyme and music, rhetorical and original verbal and spiritual causes, the meaning and semantic-phonetic characteristics of some archaic words and their preference over contemporary words. The presence of these words in Salehi"s poetry has been the reason.

    Keywords: The Language Of Poetry, Archaism, Tradition, Music, Rhyme, Verbal, Spiritual Originality, The Power Of Meaning.05 November 2023
  • Mohammadzaman Lalehzari, Shabnam Hatampour *, Farzaneh Sorkhi Pages 225-248
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Likoff and Johnson"s research in the field of metaphor proved that the uses of metaphor are not limited to the field of literary studies. They believe that metaphor is rooted in thinking and one of its manifestations is language. Therefore, conceptual metaphor is a term in linguistics that refers to understanding an idea or a conceptual field based on another idea or conceptual field. . Based on this theory of contemporary metaphor, the functions of the metaphor of noor and image clusters related to it, i.e. vision and hearing, knowledge, noor, God, etc., were expressed and discussed in Masnavi. The purpose of this research was to find out how the conceptual metaphor of noor in the Masnavi can have a purposeful semantic correspondence with the contemporary theory of linguistics.

    METHODOLOGY

    Therefore, in this research, the conceptual metaphor of noor based on the theory of Likoff and Johnson in the first book of the Masnavi has been investigated with a descriptive analytical method.

    FINDINGS

    Rumi has used the conceptual metaphor of noor in Masnavi as a linguistic tool to expand the meanings and epistemic concepts. For this reason, the writers have analyzed the first book of the Masnavi to get the conceptual metaphor of noor along with the semantic mediators and they have found that knowledge in the first book of the Masnavi is an epistemological category and Rumi is in agreement with this conceptual idea that the universe is light. He considered pure noor as vision, hearing, noor, existence, etc., as well as a means to explain the category of annihilation and survival.

    CONCLUSION

    In this regard, significant results have been achieved. Several meanings have been obtained, including noor as a perfect human being, as the sun, moon, food, etc. And the general result is that the assumptions of conceptual metaphor are suitable for analyzing and explaining the abstract categories considered by Molavi Bastari.

    Keywords: Conceptual Metaphor, Johnson, Likaf, Mashnavi, Noor
  • Reza Mohammaddoost, Reza Ashrafzadeh*, Mahmood Mahdavi Damghani Pages 249-272
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The examination of the works of poets and literary and mystical writers of this land shows that storytelling, which is the process of using reality and narrative, to communicate with the audience, is used in a very subtle way. Sheikh Attar and Maulana are two poets who have benefited from storytelling and allegory in explaining mystical points and sending their messages many times. But despite the difference in the time period of these two poets, there are significant points of commonality and difference in their common stories and anecdotes, which require to be explored from a literary point of view.

    METHODOLOGY

    The research method in this research is descriptive-analytical, the data of which is collected from two Masnavas of Attar (Palehannameh, Elahinamah) with Masnavas of Rumi, during twenty common stories of these poets, by documentary and library method and by taking a survey.

    FINDINGS

    In this study, the influence of Rumi on Attar was completely revealed and it was concluded that, despite similarities in terms of story characters, time, place of occurrence and the style of presenting the stories, there are also differences in terms of the literary style and the way of presenting them. And from the point of view of the morphology of Molavi"s stories and the analysis of his fictional actions, it shows a more logical order that governs his stories. Therefore, in terms of innovation, Molavi"s mind is more attractive in creating expressions and concepts.

    CONCLUSION

    The subject of storytelling and allegory in Persian literature, especially the poems of Attar and Rumi have been of special importance, who have chosen this type of artistic format to convey ideas and remind their audience. Although Attar has a great influence on Rumi in defining his line of thought and mystical approach and teaching its teachings, Maulavi has a higher position in the art of developing stories and drawing conclusions from them, and despite the similarities in terms of the structure and content of the common stories, there are significant differences with Attar"s stories.

    Keywords: Story Styles, Attar, Rumi, Features Of Commonality, Features Of Difference, Story
  • Seyedah Zohreh Hosseini, Abolghasem Amirahmadi *, Ali Karimi Pages 273-299
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The main purpose of this research is to investigate and analyze the factors preventing a person from promoting and growing spiritual intelligence according to Rumi and Sana"i based on the two works of Masnavi and Hadiqeh. Therefore, an attempt has been made to first examine spiritual intelligence as one of the inner and sublime skills in order to find spiritual and valuable life issues from the point of view of prominent thinkers in this field, then the obstacles of each of the components and propositions of this type of intelligence that It is abbreviated as SQ. Let"s analyze it from the mystical point of view of Rumi and Sanai.

    METHODOLOGY

    The present research has been carried out in a descriptive-analytical way based on library studies and the Sandekavi method. The statistical community of the research includes Masnavi Manavi and Hadiqeh Sanai. In order to achieve the goals of the research, examples and samples will be analyzed and analyzed based on the components of spiritual intelligence psychologists such as Gardner, Zohar and Marshall.

    FINDINGS

    The findings of the research indicate that in the two works under review, Rumi and Sana"i paid attention to the factors, veils and obstacles that prevent the soul from transcending and reaching high levels of spirituality in the form of various components and propositions. Seekers of the path of tariqat have been warned against getting trapped.

    CONCLUSION

    The results of this research show that Rumi and Sanai are in line with the modern psychology of spiritual intelligent components, including having critical and creative thinking, attention to the sacred and sublime, trust, avoiding imitation, patience, raising They have considered the threshold of tolerance, the social mission of the individual as a member of the society, etc., and for each of these propositions, they have well analyzed and explained the obstacles and roadblocks in order to improve the capacity of intelligent spiritual excellence.

    Keywords: Moulana, Senai Masnavi Hadiqah Al-Haqiqeh, Shari'ah Al-Tariqeh, Spiritual Intelligence, Inhibiting Factors
  • Shima Aadi, Manouchehr Akbari* Pages 301-322
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Reality is what we experience in our daily life, which can include personal or social issues. Social realism in ancient works can affect us in today"s life by the rituals and customs of the past. Therefore, in this research, by examining the social realism that has been carried out in the stories of the Shahnameh, we will achieve this important goal, which links the author of the Shahnameh, Ferdowsi, established between myths and reality, because on the surface, the cause of the events and actions is supernatural and unreal. It is said that while most of the narratives of the Shahnameh are based on the facts of life, the author in this research also examined the social events from the perspective of social, religious, political and cultural life in the Shahnameh.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study that was conducted as a library research. The main scope and society of the study was Ferdowsi"s Shahnameh, works and websites related to the research contents, after studying these works, the analysis and comments of the authors were included.

    FINDINGS

    In this research, we find that the foundation of most literary works is based on the reality of life, and the connection and similarity of the real manifestations contained in the Shahnameh corresponds to the social reality of our lives. Although the most artistic part of the Shahnameh is the mention of superhuman adventures, and apparently, at first glance, it does not fit with the reality and logic of our human life.

    CONCLUSION

    It is hard to believe the acceptance of many stories of the Shahnameh in concrete human life. Although Ferdowsi"s Shahnameh has a mythical and unreal appearance; But in its heart it has preserved the roots of reality. It can be said that the Shahnameh is based on the facts of life, and not only the facts of the life of the Iranian community, but the facts of human life.

    Keywords: Shahnameh, Myth, Social Reality, Epic, Legend, Realism
  • Doa’ Al-Mustafi, Homira Zomorrodi * Pages 323-342
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The issue of women"s language, which was raised in the last few decades and with the efforts of many linguistic theorists and based on the issue of gender, is based on the fact that the basis of women"s writing is fundamentally different from men"s language, for this reason, a style called women"s style It was especially noticed with the feminist approach. The purpose of this research is to investigate and analyze the stylistics of feminine language in the poems of Jale Qaim Maggi and Forough Farrokhzad.

    METHODOLOGY

    The study method in this research is descriptive-analytical, based on library studies and document analysis and reference to reliable scientific databases.

    FINDINGS

    The research findings indicate that according to the theory of linguists such as Likoff and Mills, gender affects women"s language. This effect can be seen in lexical levels, color of words, detailing, simplicity, use of rhetorical arrays such as irony, repetition, etc.

    CONCLUSION

    The results of the research show that both Jale Qaim Maggi and Forough Farrokhzad are among the poets who, especially the feminist ideology and their support for women"s rights and the fight against patriarchy and oppression against women in their words by using feminine words, syntax Simplicity, questioning, attention to doubt and repetition, cover-up and detailing have been shown. The use of feminine language in Jaleh and Forough"s poetry is more in line with strengthening the feminist ideas of both poets.

    Keywords: Jaleh Qaim Maggi, Forough Farrokhzad, Feminist Stylistics, Women's Stylistics, Women's Writing