فهرست مطالب

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 82 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده یوسفی قلعه سلیمی، مهدی غلامعلی فرد*، سید محمود قاسمپوری، ابوالفضل رهبری زاده صفحات 1-16
    مقدمه

    در چند سال اخیر، زیستگاه های طبیعی به ویژه مناطق تحت حفاظت عمدتا حالت تکه تکه ای و جزیره ای یافته اند و در میان کاربری های انسانی قرار گرفته اند. شناخت زیستگاه های مطلوب حیات وحش و درک ویژگی های آن ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با استفاده از روش های مدل سازی زیستگاه به صورت گسترده و بدون نیاز به جمع آوری جزئیات ویژگی های فیزیولوژیک و رفتاری گونه ها می توان به برآوردی از مطلوبیت زیستگاه برای حیات وحش دست یافت. پازن (Capra aegagrus) و کبک دری (Tetraogallus caspius) دو گونه شاخص مناطق کوهستانی مرتفع می باشند که به ترتیب بر اساس لیست قرمز 2020 و 2016 آیو سی ان، در دسته NT & LC قرار گرفته اند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه برای دو گونه مورد نظر در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی شمالی با بکارگیری روش ارزیابی چند معیاره (MCE) مدل سازی مطلوبیت زیستگاه انجام گرفت. ابتدا معیارهای تاثیرگذار با مرور منابع و مطالعه اجمالی گونه ها تعیین شدند و سپس با استفاده از روش AHP شش فرانامه وزنی مختلف برای هر گونه ایجاد گردید. با بکارگیری روش ترکیب خطی وزن دار شش فرانامه مدل سازی شدند و صحت سنجی مدل با استفاده از شاخص ROC از مقایسه تصویر شبیه سازی شده و تصویر مرجع انجام شد. اطلاعات حضور پازن و کبک دری از طریق بازدید میدانی و مشاهدات مستقیم گونه ها، آثار باقی مانده مانند سرگین و ردپا در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی شمالی به دست آمد و به عنوان تصویر مرجع برای ارزیابی صحت استفاده شد. در نهایت وابستگی میزان مطلوبیت نهایی به معیارها با استفاده از ضریب خطی همبستگی پیرسون (r) مشخص گردید.

    نتایج

    از میان شش فرانامه وزنی مختلف برای پازن و کبک دری طبق نتایج صحت سنجی، فرانامه دوم با میزان ROC برابر 95/0 درصد برای هر دو گونه به عنوان بهترین فرانامه وزنی انتخاب شد. تصویر مطلوبیت نهایی بیشترین میزان مطلوبیت را برای هر دو گونه در بخش های مرکزی و جنوب شرقی محدوده مورد مطالعه نشان داد و بر اساس نتایج ضریب خطی همبستگی پیرسون (r) میزان مطلوبیت زیستگاهی بیشترین وابستگی را به فاکتورهای ارتفاع، فاصله از مناطق صخره ای و پاسگاه های محیط بانی دارد و به نسبت تاثیر پارامترهای دیگر کمتر می باشد. هم چنین گونه پازن و کبک دری دارای هم پوشانی قابل توجهی در مناطق زیستگاهی هستند به گونه ای که هر دو مناطق مرتفع صخره ای را به عنوان زیستگاه ترجیح می دهند. یکی دیگر از فاکتورهای مهم وجود پاسگاه های محیط بانی می باشد که به شدت مطلوبیت را برای گونه های این منطقه افزایش می دهد.

    بحث: 

    مطالعه حاضر نشان می دهد که گونه های کبک دری و پازن در مناطق کوهستانی مرتفع، به خصوص در مناطق جنوب شرقی و مرکزی منطقه حفاظت شده البرز مرکزی شمالی، دارای شرایط زیستگاهی مناسب تری هستند. این مناطق شامل ارتفاعات صخره ای می باشند که برای این گونه ها جذابیت ویژه ای دارند. فاصله از مناطق صخره ای و فاصله از پاسگاه های محیط بانی نیز از اهمیت بالایی برخوردارند و تاثیر قابل توجهی در مطلوبیت زیستگاهی این گونه ها دارند. برای این گونه ها جاده ها و احداث مناطق سکونت انسانی با زیستگاه آن ها تداخل دارند، اما شکار غیرقانونی یک تهدید جدی برای این گونه ها محسوب می شود. بنابراین، برای حفاظت از این گونه ها، اقداماتی مانند احداث پاسگاه های محیط بانی، ایجاد محدودیت ها در ساخت و ساز در مناطق زیستگاهی، ارتقای آگاهی عمومی درباره ی حفاظت از این گونه ها و اجرای قوانین سختگیرانه در برابر شکار غیرقانونی می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی چند معیاره، ترکیب خطی وزنی، پازن، کبک دری، منطقه حفاظت شده البرز مرکزی
  • انتخاب زیستگاه و شناسایی مناطق بالقوه زادآوری مرال Cervus elaphus maral در استان مازندران
    باقر نظامی بلوچی*، محمدرضا رحمانی، هانیه فقیهی، بهمن شمس صفحه 2
    مقدمه

    مرال بزرگترین گوزن بومی ایران است. با اینکه این گونه در گذشته های نه چندان دور از جمعیت و پراکندگی نسبتا خوبی برخوردار بوده است، اما امروزه جمعیت آن کاهش قابل توجهی داشته و پراکندگی آن تنها به برخی محدوه های امن مناطق تحت حفاظت محدود می شود. از مهمترین عوامل موثر در کاهش جمعیت این گونه، تخریب و نابودی زیستگاه ها و شکار غیرمجاز گونه به واسطه فعالیت‎های انسانی است. لذا با استفاده از مدلسازی مطلوبیت زیستگاه به عنوان یک ابزار موثر در شناسایی، مد یریت و حفاظت از زیستگاه های باقی مانده، می‎توان مدیران را در حفاظت موثرتر از گونه یاری رساند.

    مواد و روش ها

    جنگل های هیرکانی یا جنگل های خزری 15 درصد از کل جنگل های ایران را تشکیل می دهند و آخرین بازمانده از جنگل های پهن برگ معتدل در سطح جهان هستند. استان مازندران در شمال ایران که 46/1 درصد از مساحت کل کشور را به خود اختصاص داده است، دربر گیرنده بخش قابل توجهی از این جنگل هاست. محدوده امن البرز مرکزی مهمترین منطقه و امن ترین زیستگاه زادآوری مرال در استان مازندران است. در این پژوهش از روش بیشترین بی نظمی و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی و نقاط حضور بدست آمده از بازدیدهای میدانی در محدوده البرز مرکزی، به منظور شناسایی زیستگاه های مطلوب مرال و مناطق زادآور گونه در استان مازندران بهره برده شد. این مدل ها توسط تعدادی لایه محیط زیستی پیش بینی کننده و نقاط حضور گونه، راه اندازی می شوند و مطلوبیت هر سلول در زیستگاه را به صورت تابعی از متغییرهای زیستی بیان می کنند.

    نتایج

    نتایج تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی نشان داد که محدوده امن البرز مرکزی مهمترین منطقه و امن ترین زیستگاه زادآوری مرال در مازندران است. نتایج روش تحلیل آشیان بوم شناختی با مقادیر 3/1 کنارگی و ویژه گرایی بالا (5/5) نشان دهنده مناطقی است که شیب و ارتفاع بالاتر از میانگین زیستگاه داشته و لذا تحمل پذیری کمی دارند. نتایج تحلیل بیشترین بی نظمی نشان داد یکی از اثرگذارترین پارامترها موثر در مطلوبیت زیستگاه مرال، متغیر فاصله از روستا است. براساس آزمون جک نایف، این متغییر مهمترین متغیر در انتخاب زیستگاه مرال است. با افزایش فاصله از روستا، مطلوبیت زیستگاه گونه به صورت تصاعدی افزایش می یابد و سپس به دلیل نزدیک شدن به روستاهای دیگر و تراکم حضور انسان در منطقه، کاهشی است. با افزایش تراکم پوشش گیاهی ابتدا مطلوبیت زیستگاه افزایش یافته ولی در تراکم بالا مطلوبیت کاهش می یابد. نمودار منحنی پاسخ نشان می‎دهد که با افزایش ارتفاع مطلوبیت زیستگاه گونه نیز افزایش می یابد، چرا که در فصل زادآوری، گونه مرال به مناطق ارتفاعی با امنیت بیشتر وابسته است. در بین متغیرهای بوم شناختی، متغیر شیب کم اثرترین متغیر شناسایی شد.

    بحث:

     گونه مرال در فصل زادآوری فقط در مناطق امن به ویژه در محدوده امن البرز مرکزی حضور داشته و در فصل غیرزادآوری در سطح بسیار وسیع تری پراکنده می شود. استان مازندران بالقوه یکی از نقاط داغ تنوع زیستی کشور است اما از آنجا که در حال حاضر محدوده امن البرز مرکزی از امنیت بالایی برخوردار است، مهمترین و پرجمعیت ترین زیستگاه زادآوری مرال در مازندران و یکی از دو محدوده اصلی زادآوری این گونه در کشور است. کمبود حفاظت از مناطق مطلوب مهمترین عامل در کاهش جمعیت مرال در استان است. یکی از مهمترین چالش های حفاظتی این گونه در استان تکه تکه بودن زیستگاه ها و پراکندگی آنها است. بسیاری از زیستگاه ها در مسیر جابجایی گونه احتمالا مطلوبیت زیستگاهی بالایی دارند، حال ممکن است که همین زیستگاه ها به دلیل ضعف در حفاظت، از نرخ بقا بسیار پائینی برای گونه برخوردار بوده، سینک های جمعیت های محلی یا تله های بوم شناختی باشند.

    کلیدواژگان: بیشترین بی نظمی، تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، مطلوبیت زیستگاه، منطقه حفاظت شده البرز مرکزی، استان مازندران، زادآوری
  • مهدیه رضاقلی زاده*، یوسف عیسی زاده، پریسا شاهبدینی صفحات 17-34
    مقدمه

    توسعه مالی، فرایندی است که طی آن کمیت و کیفیت و کارایی خدمات واسطه گری های مالی بهبود می یابد. توسعه هر چه بیشتر سیستم مالی، منابع مالی بیشتری برای توسعه تکنولوژی انرژی های تجدیدپذیر فراهم می کند و در نتیجه با تغییر ترکیب تامین انرژی و کاهش انتشار آلاینده ها می تواند اثرات محیط زیستی مثبتی داشته باشد. توسعه مالی از طریق تاثیرگذاری بر رشد اقتصادی، جذب سرمایه، افزایش فعالیت های صنعتی، کارایی انرژی، نوآوری تکنولوژیک، هزینه های سرمایه گذاری در پروژه ها، افزایش استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، تامین مالی و تخصیص اعتبار برای پروژه های انرژی های تجدیدپذیر می تواند بر میزان انتشار دی اکسیدکربن و کیفیت محیط زیست اثرگذار باشد. اهمیت به کارگیری انرژی های تجدیدپذیر و کاهش انتشار دی اکسیدکربن (CO2) از یک سو و نیازمندی پروژه های انرژی های تجدیدپذیر به منابع مالی و سرمایه گذاری های کلان از سوی دیگر، نقش و اهمیت توسعه مالی در میزان آلودگی محیط زیست از طریق انتشار دی اکسیدکربن را نمایان می کند. بنابراین با توجه به نقش و اهمیت توسعه بخش مالی در میزان انتشار دی اکسیدکربن به عنوان معیار آلودگی محیط زیست و نظر به اهمیت بررسی این رابطه در سطح استان های کشور، پژوهش حاضر، رابطه میان توسعه مالی و انتشار دی اکسیدکربن در استان های ایران را مورد بررسی قرار داده و در پایان نیز فرضیه محیط زیستی کوزنتس را آزمون خواهد نمود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با به کارگیری روش حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) رابطه میان توسعه مالی و انتشار دی اکسید کربن در استان های ایران را طی دوره زمانی 1400-1388 مورد بررسی قرار داده و به این پرسش پاسخ می دهد که آیا توسعه مالی در استان های ایران سبز است یا خیر؟ به منظور بررسی تفاوت موجود در چگونگی رابطه بین توسعه مالی با میزان انتشار دی اکسیدکربن در سطح استان های کشور، تمامی استان ها بر اساس گزارش گروه پژوهشی آمارهای اقتصادی مرکز آمار ایران (1400)، به دو دسته استان های توسعه یافته و کمتر توسعه یافته تقسیم شده و مورد بررسی قرار خواهند گرفت. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر توسعه مالی و سایر متغیرهای مستقل بر انتشار دی اکسیدکربن، در قالب یک مدل پانل چند متغیره و تجزیه و تحلیل ضرایب، از روش حداقل مربعات معمولی پویا (Dols) استفاده می گردد و بدین منظور الگوی زیر لحاظ می گردد: CO2it=αi+β1FDit+β2GDPit+β3EIit + β4URBit+ɛit  (1) که در  آن:   :CO2itمیزان انتشار دی اکسید کربن در هر استان:FDit شاخص ترکیبی توسعه مالی:GDPit تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه استان ها:EIit شدت انرژی:URBit نرخ شهرنشینیهمچنین در ادامه، به منظور آزمون فرضیه کوزنتس در استان های مورد مطالعه، مدل (1) به صورت مدل (2) تصریح می گردد:CO2it=αi+β1FDit+β2FD2it+β3GDPit+β4EIit+β5URBit (2)که در آن::FD2it مجذور توسعه مالی می باشد.

    نتایج

    در هر دو مدل برآورد شده برای هر دو گروه استان های کشور، رابطه بین متغیر توسعه مالی و انتشار دی اکسیدکربن مثبت و معنی دار است. ضرایب برآورد شده برای متغیرهای شدت انرژی، تولید ناخالص داخلی و شهرنشینی در هر دو مدل برآورد شده برای دو گروه استان های کشور، رابطه مثبت و معناداری با انتشار دی اکسیدکربن دارد. نتایج مدل های برآورد شده برای اثبات صحت نظریه کوزنتس در هر دو گروه نشان می دهد که توسعه مالی در ابتدا منجر به افزایش انتشار دی اکسیدکربن شده و سپس، توسعه بیشتر این بخش منجر به کاهش میزان انتشار دی اکسیدکربن می گردد. این نتیجه، بیانگر تایید وجود نظریه محیط زیستی کوزنتس در استان های مورد مطالعه طی دوره زمانی مورد بررسی می باشد.

    بحث: 

    نتایج برآورد حاکی از آن است که توسعه مالی در استان های ایران موجب افزایش انتشار دی اکسیدکربن خواهد شد. همچنین بررسی های بیشتر، صحت وجود رابطه کوزنتس در استان های ایران را تایید می نماید، بدین معنی که در مراحل اولیه توسعه، تاثیر توسعه مالی بر انتشار دی اکسیدکربن مثبت خواهد بود ولی با گذر زمان این رابطه منفی شده و منجر به کاهش انتشار دی اکسیدکربن می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، انرژی تجدیدپذیر، انتشار دی اکسیدکربن، کیفیت محیط زیست منحنی کوزنتس، اقتصاد سبز
  • پانته آ لطفی، مژگان احمدی ندوشن* صفحات 35-48
    مقدمه

    خشکسالی پدیده ای طبیعی است که تقریبا در اکثر مناطق جهان اتفاق می افتد و به علت ارتباط نزدیک با محصولات کشاورزی و منابع آب یکی از پارامترهای مهم در علوم محیطی به شمار می رود. اثرات این پدیده در مناطق خشک و نیمه خشک به علت بارندگی سالانه کمترشان، بیشتر است. در مقابل روش های سنتی، استفاده از تکنیک سنجش از دور و تصاویر ماهواره ای به عنوان یک ابزار مفید برای پایش خشکسالی کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات کاربری اراضی کشاورزی با استفاده از شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی و تصاویر ماهواره ای است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از تصاویر ماهواره ی لندست به منظور بررسی روند تغییرات کاربری اراضی کشاورزی در حوزه ی آبریز زاینده رود طی سال های 1363-1402 استفاده شد. برای انجام این مطالعه ابتدا از شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی هر سال بهره گرفته شد. از آن جا که الگوهای متنوعی از کشت با تفاوت های زمانی مختلفی در طول یک سال در منطقه مورد مطالعه حضور پیدا می کند نمی توان از یک تصویر منتخب به عنوان مبنای یک سال استفاده کرد بر خلاف آن لازم است تا تصاویر مختلف برای زمان های مختلف سال مورد بررسی قرار گیرند تا مجموعه تمامی پیکسل هایی که در یک سال زراعی به زیر سطح کشت رفته اند، شناسایی و مشخص شوند. از آنجا که انجام این فرایند بسیار زمان بر خواهد بود، از یک رویکرد ابتکاری استفاده شد. ابتدا در سامانه گوگل ارث انجین تمام تصاویر سالانه لندست به صورت سال به سال فراخوانی شدند. سپس تصاویری که دارای پوشش ابر بودند حذف شده و فیلتر حداکثر بر روی باندهای تصاویر باقیمانده اعمال شد. سپس شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی تصاویر سالانه جدید ساخته شد و با اعمال حدود آستانه 2/0، اراضی کشاورزی از سایر اراضی تفکیک گردید. وسعت اراضی کشاورزی در هر سال محاسبه و مدل رگرسیون خطی برای شناسایی روند تغییرات مورد استفاده قرار گرفت. به این عبارت که وسعت اراضی کشاورزی به عنوان متغیر وابسته و زمان در مقیاس سالانه به عنوان پارامتر مستقل مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    وسعت اراضی کشاورزی در اوایل دهه 1360، در حدود 25 هزار هکتار بوده است که با روندی کاهشی در طول زمان در سال های 1373 و 1393 به مقدار 21700 و 15180 هکتار رسیده و در نهایت در سال 1401 به کمترین مقدار خود برابر با 11250 هکتار رسیده است. این روند، کاهش 55 درصد در رهاسازی اراضی کشاورزی در این مقطع زمانی را نشان می دهد. همچنین مقدار شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی در اراضی کشاورزی نیز به مرور زمان روند کاهشی را تجربه کرده است که بیانگر تغییر الگوی کشت به سمت کشت های کم تراکم با زیست توده کم مانند گندم است.

    بحث:

     نتایج حاصل از روند تغییرات وسعت کاربری کشاورزی در منطقه مورد مطالعه، الگوی کاهشی را نشان داد یعنی از دست روی اراضی کشاورزی رخ داده است که این روند منطبق با الگوی کاهش سطح آب سد زاینده رود است. این پدیده را می توان مستقیما به کاهش منابع آب در منطقه نسبت داد. در دهه اخیر، حجم آب اختصاص یافته برای انجام فعالیت های کشاورزی در این منطقه به دلیل نزدیک شدن حجم آب سد زاینده رود به محدوده های بحرانی بسیار کاهش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره ای، شاخص تفاضل نرمال شده گیاهی، کاربری اراضی، زاینده رود
  • ریحانه صابری پیروز*، فراهم احمدزاده صفحات 49-62
    مقدمه

    جنگل های هیرکانی، زیستگاهی با رویش باستانی از درختان پهن برگ هستند که در امتداد دامنه های شمالی رشته کوه البرز و نزدیک مرزهای جنوبی دریای خزر گسترش یافته اند. امروزه، فعالیت های انسانی تاثیر به سزایی در کاهش پوشش جنگلی داشته است. علاوه بر این شناسایی تنوع گونه ای، ساختار جنگل و دستکاری های انسانی در جنگل های هیرکانی کم تر مورد توجه قرار گرفته است. بی مهرگان بزرگ جزء اصلی تنوع زیستی خاک در جنگل ها هستند. کرم های خاکی یکی از اجزای اصلی تنوع زیستی خاک جنگل ها بوده و یکی از با ارزش ترین شاخص های سلامت خاک و جزء حیاتی فون خاک هستند. با این حال، مطالعه آن ها بر اساس ویژگی های ریختی چالش های زیادی را به همراه دارد. بارکدینگ DNA یک روش مفید است که به طور گسترده برای مطالعه تنوع زیستی استفاده شده است. بنابراین، هدف از این مطالعه استفاده از رویکردهای مولکولی برای شناسایی کرم های خاکی و تنوع آن ها و مقایسه جوامع این جانوران بین جنگل های طبیعی و دست کاشت در منطقه هیرکانی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در بخش مرکزی جنگل هیرکانی و در سه منطقه، انجام شده است. به طور کلی، در هر منطقه، دو ناحیه دست کاشت و دو ناحیه طبیعی انتخاب شده است. در هر ناحیه، شش کودرات به صورت تصادفی در محیط قرار گرفته اند. به منظور، مطالعات ژنتیکی و نگهداری طولانی مدت، نمونه ها در اتانول 96 درصد نگهداری شدند. سپس نمونه ها براساس ویژگی های ریخت شناسی، طبقه بندی شدند. در مجموع در این مطالعه، 251 نمونه جمع آوری شده و 22 فرد برای مطالعات ژنتیکی انتخاب شده است. مطالعات مولکولی، بااستفاده از ژن سیتوکروم c اکسیداز زیر واحد یک (COI) انجام شد. سپس آنالیزهای آماری تک متغییره و چند متغییره برای بررسی تنوع کرم های خاکی و مقایسه جوامع آن ها، بین ناحیه دست کاشت و طبیعی انجام شدند.

    نتایج

    براساس مطالعات ژنتیکی، 15 واحد تاکسونومیک در این بررسی شناسایی شده اند. یافته های این پژوهش بیانگر این است که تعداد و تنوع OTUها در نواحی طبیعی و دست کاشت تقریبا یکسان است. نتایج آنالیزهای آماری تک متغیره و آنالیز چندمتغیره، تفاوت معنی داری را برای کرم های خاکی بین دو ناحیه طبیعی و دست کاشت نشان نداد.

    بحث

    این مطالعه نشان می دهد که استفاده از بارکدینگ DNA نتایج دقیق تری را ارائه می دهد، اما برای طبقه بندی دقیق تر نیاز به یک کتابخانه جامع مرجع DNA وجود دارد. با توجه به عدم معناداری تفاوت کرم های خاکی، بین جنگل های طبیعی و دست کاشت و معناداری این تفاوت بین سه منطقه مورد مطالعه، این طور نتیجه گیری می شود که وابستگی کرم های خاکی به جنگل های دست کاشت بسته به ویژگی های خاص جنگل های دست کاشت، شرایط خاک و شیوه های مدیریتی می تواند متفاوت باشد. علاوه بر این، این نتیجه می تواند نشان دهنده ی آن باشد که کرم های خاکی توانایی بالایی در سازگاری با طیف وسیعی از محیط ها دارند. به طورکلی پیش بینی می شود که در جنگل های ثانویه که بیش از 20 سال کاشته شده اند، جنگل زمان کافی برای ترمیم جمعیت های خود، به ویژه کرم های خاکی، داشته باشد. به طور کلی، مطالعه ی فعالیت ها و تعاملات بین کرم های خاکی و جنگل های دست کاشت می تواند دانش ما را درباره سلامت خاک، چرخه مواد مغذی و عملکرد اکوسیستم در این مناطق افزایش دهد و زمینه را برای مدیریت صحیح اکوسیستم های جنگلی، به ویژه جنگل های هیرکانی که از قدمت و اهمیت بالایی برخوردار هستند، قراهم آورد.

    کلیدواژگان: کرم های خاکی، جنگل های هیرکانی، بارکدینگ، واحد تاکسونومیک
  • فاطمه محمدیاری*، محسن توکلی صفحات 63-75
    مقدمه

    خدمات اکوسیستم فرهنگی به عنوان یکی از اجزای خدمات اکوسیستم، مزایای نامشهود انسان از اکوسیستم ها است که نقش اساسی در ارتقای رفاه انسان ایفا می کند. تغییرات سریع کاربری اراضی با آسیب به دارایی های اکولوژیک در حوزه آبخیز شهر ایلام باعث کاهش ظرفیت خدمات اکوسیستم فرهنگی از جمله کیفیت زیبایی شناختی شده است. بنابراین ارزیابی عرضه خدمت اکوسیستمی زیبایی شناختی که نشان دهنده ی تنوع زیستی در مناطق شهری و شرایط مطلوب برای زندگی است، برای گنجاندن در برنامه های آمایشی شهر ایلام در راستای اقدامات مدیریتی مناسب امری ضروری محسوب می شود. بدین منظور در پژوهش حاضر، یک رویکرد یکپارچه برای تهیه نقشه زیبایی شناختی با هدف نمایش توزیع مکانی عرضه خدمت زیبایی شناختی در حوضه آبخیز شهر ایلام ارائه شده است که نتایج آن می تواند تا حد زیادی بر برنامه ریزی و تصمیم گیری های مدیریتی در مورد توسعه آینده به سمت پایداری شهری با حفظ اکوسیستم های طبیعی تاثیر بگذارد.

    مواد و روش ها

    توزیع فضایی عرضه خدمات اکوسیستمی زیبایی شناختی در حوزه آبخیز شهری ایلام با استفاده از 12 معیار بصری و اکولوژیک، شامل: شیب، ارتفاع، ژئومرفولوژی، کاربری اراضی، ویژگی های زیستگاه، قابلیت دید مناطق پرتنوع، قابلیت دید جاده ها، قابلیت مناطق مسکونی، قابلیت دید رودخانه، قابلیت دید پارک، تیپ و تراکم پوشش گیاهی بررسی شد. برای تهیه لایه های قابلیت دید از دستور Viewshed در نرم افزار TerrSet Idrisi استفاده شد. سپس لایه های ورودی با استفاده از توابع عضویت فازی و با استفاده از روش ترکیب خطی وزنی در سامانه ArcGIS10.8 ادغام شدند. در بین روش های تصمیم گیری چند معیاره، از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای اولویت بندی معیارها استفاده شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و با توجه به نتایج کارشناسان در بین معیارهای ورودی، قابلیت دید رودخانه، تیپ گیاهی و قابلیت دید نقاط پرتنوع به ترتیب با مقادیر 14/0، 127/0 و 116/0 بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند. از طرف دیگر کمترین اهمیت و وزن در معیار قابلیت دید جاده ها مشاهده شد. بر اساس نقشه نهایی کیفیت زیبایی شناختی، بهترین کیفیت این خدمت در قسمت هایی از شمال، شرق، جنوب شرقی و غرب حوضه آبخیز شهر ایلام است که این مکان ها دارای بهترین قابلیت دید رودخانه، قابلیت دید مناطق پرتنوع، ارتفاع زیاد تا متوسط و با پوشش غالب جنگلی هستند.

    بحث: 

    نتایج این مطالعه نشان داد که مناطق با پوشش جنگلی و مناطق با کاربری های انسانی به ترتیب بالاترین و پایین ترین ظرفیت این خدمت در منطقه مورد مطالعه را دارند که حاکی از اهمیت کاربری های سبز طبیعی نسبت به کاربری های مصنوعی و انسان ساخت در ارائه خدمت زیبایی شناختی است. این نتایج نشان می دهد که ظرفیت اکوسیستم حوضه آبخیز شهر ایلام در ارائه خدمت زیبایی شناختی در مکان های مختلف متغیر است و تحت تاثیر عوامل مختلفی به ویژه تغییرات توپوگرافی و الگوی کاربری اراضی است. از این رو، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی یک عامل مهم برای حفظ خدمات اکوسیستم است. زیرا تغییرات کاربری اراضی بر ظرفیت اکوسیستم برای تولید کالا و خدمات تاثیر می گذارد. همچنین نتایج این پژوهش با ارائه الگوی توزیع فضایی پتانسیل خدمت زیبایی شناختی می تواند برای تصمیم گیران، مدیران و برنامه ریزان شهری به منظور پایش و حفاظت از ارزش های زیبایی شناختی و اتخاذ استراتژی ها و برنامه ریزی های مدیریت منظر شهری در سیمای سرزمین منطقه مورد مطالعه مهم و مفید باشد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، خدمات اکوسیستم فرهنگی، ارزش زیبایی شناختی، تصمیم گیری چند معیاره
  • مصطفی بهره بر، محمدمنصور توتونی، مهران لقمانی* صفحات 76-88
    مقدمه

    کیتون ها از نرمتنانی دریایی، اکثرا چرنده، مقاوم به شرایط جزر و مدی و غالبا ساکن در شکاف تخته سنگ ها هستند. دریای عمان در جنوب شرقی ایران و شمال غربی اقیانوس هند و به شدت تحت تاثیر بادهای موسمی اقیانوس هند (مانسون) قرار دارد. دریای مکران به علت وقوع فرایند مانسون دارای تنوع غنی از انواع گونه‎های دریازی از جمله، نرم تنان است. هدف تحقیق حاضر، بررسی تراکم و پراکنش کیتون Acanthopleura vaillantii در سواحل پزم، کنارک، تیس، کلبه غواصی، دریای بزرگ و رمین در زمستان 1398و تابستان 1399 بوده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، با استفاده از کوادرات یک در یک متر مربع، تراکم و پراکنش A. vaillantii در ترانسکت های عمود بر دریا و در منطقه جزر و مدی شش ایستگاه در سواحل پزم، کنارک، تیس، کلبه غواصی، دریای بزرگ و رمین بررسی شد. تعدادی از نمونه ها در هر ایستگاه جهت اندازه گیری پارامترهای زیستی از قبیل طول، وزن تر کل، وزن تر بافت نرم، درصد رطوبت بافت و درصد وزن خشک جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل گردید. در هر ایستگاه فاکتورهای فیزیکی شیمیایی آب (دما،شوری و اسیدیته) به وسیله دستگاه مولتی متر WTW ثبت گردید.

    نتایج

    بررسی ها نشان داد که بیشترین میانگین تراکم در زمستان، در ایستگاه رمین و معادل 46/1 ± 27/11 فرد بر متر مربع بوده است. درمجموع، ایستگاه رمین در زمستان و تابستان دارای بیشترین میانگین تراکم با 67/2 ± 15/19 فرد بر مترمربع بود. همچنین، کمترین میانگین تراکم مربوط به ایستگاه کلبه غواصی در تابستان و ترانسکت اول بخش پایین جزر و مدی بوده که به دلیل وجود بستر ماسه ای نمونه ای ثبت نشد. درمجموع، در ایستگاه کلبه غواصی میانگین تراکم برای دو فصل، 26/0± 85/0 فرد بر مترمربع کمترین میزان بود. آزمون آماری اختلاف معنی داری را بین ایستگاه ها نشان داد (05/0<p). بررسی پارامترهای زیستی نشان داد که در ایستگاه تیس، به ترتیب در زمستان و تابستان بیشترین میانگین طول 25/4±56/ 53 و 53/4± 2/58  میلی متر، وزن 43/7±19/23 و 51/8± 22/28 گرم و در ایستگاه کلبه غواصی برای زمستان کمترین میانگین طول 14/2± 32 میلی متر و وزن 85/0±99/2 گرم بود. در ایستگاه دریای بزرگ، در  تابستان کمترین میانگین طول و وزن به ترتیب 21/4± 44/43 میلی متر و 89/4± 53/16 گرم بوده است.

    بحث: 

    طبق نتایج سایر محققین ایستگاه تیس از تنوع زیستی بالایی برخوردار می باشد ولی نتایج مطالعه حاضر نشان داد که در این ایستگاه، نمونه های A. vaillantii علی رغم تراکم کمتر (احتمالا به دلیل رقابت) دارای وزن و طول بیشتری بودند. همچنین، در شکاف صخره ها و استخرهای جزر و مدی با پوشش جلبکی و دمای 22 تا 26 درجه سانتی گراد، تراکم و پراکنش بیشتری وجود داشت.

    کلیدواژگان: مکران، چابهار، عوامل محیطی، Acanthopleura Vaillantii، زیست سنجی
  • ساجده صفی خوانی، ارشک حلی ساز* صفحات 89-107
    بررسی علت شکست سیاست های محیط زیستی حکومت ها، مستلزم شناخت روند تکاملی حاکمیت محیط زیستی است. Ioris (2014) با تمرکز بر رویکردی فلسفی- سیاسی نشان می دهد که در طول سده ی گذشته سه مدل حاکمیت محیط زیستی در کشورهای غربی به اجرا گذاشته شده است که تحت تاثیر نظریه های سیاسی هابز، کانت و هگل قرار دارند و نماینده ی سه تغییر و واکنش متفاوت به مسائل و مشکلات محیط زیستی هستند. روند اضمحلال محیط زیست، اصلاحات قانونی و نهادی در ایران آشکار می کند که حاکمیت محیط زیستی در ایران نیز روند تکاملی دارد. لذا این سوال مطرح می شود که آیا روند تکاملی حاکمیت محیط زیستی کشورهای غربی قابلیت تطبیق با شرایط ایران را دارد؟ بنابراین این پژوهش با تمرکز بر نظریه ی Ioris (2014) و استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی روند تکاملی حاکمیت محیط زیستی ایران را بررسی می کند. بررسی ادبیات اجبار و غیراجبار در قوانین و مقررات محیط زیستی نشان می دهد که نهادهای قانون گذار برای حفاظت از محیط زیست بر اعمال سیاست اجبار تمرکز دارند. علی رغم این که غالبیت ادبیات اجبار در قانون راجع به جنگل ها (1321) تا قانون حفاظت از خاک (1398) نشان از حاکمیت اندیشه ی هابز در حقوق محیط زیستی ایران دارد اما ظرفیت سازی های نهادی برای حل مشکلات محیط زیستی و منابع آب نشان می دهد که آن چه که در عمل در مدل حاکمیت محیط زیستی ایران رخ داده است برای تشکیل نوع خاصی از حاکمیت محیط زیستی است. در واقع، بارزترین ویژگی های مدل حاکمیت محیط زیستی قرارداد محور (ارزیابی اثرات محیط زیستی) و دوران گذر (توسعه ی پایدار) به طور همزمان در دولت سازندگی (سال 1373) وارد حقوق محیط زیستی ایران شدند. علاوه بر این، حکومت در ایران بدون بسترسازی برای ورود به مدل حاکمیت محیط زیستی هگلی، رویکردهای منعطف تری را وارد قوانین و مقررات منابع آب کرده است. مانند افزایش سهم مشارکت بخش خصوصی در سطوح سه گانه ی حکم رانی، تقویت ظرفیت های قانونی شکل گیری ابزارهای بازار مبنا مانند بانک آب در پیش نویس لایحه ی قانون آب، معرفی ابزارهای سیاستی خدمات اکوسیستم و پرداخت بهای خدمات برای حل مشکلات منابع آب در مقیاس حوزه های آبخیز. بنابراین می توان بیان کرد که چارچوب های مدل حاکمیت محیط زیستی منعطف در کشور ایران نیز ظاهر شده است اما با این تفاوت که روند تکاملی مدل حاکمیت محیط زیستی کشور ایران مطابق با کشورهای غربی نیست. به عبارتی حکومت در ایران به دنبال پیاده سازی حاکمیت محیط زیستی است که حاصل ترکیب جریمه های حاکمیت قرارداد محور با مشوق های اقتصادی مبتنی بر تعاملات بازاری مدل حاکمیت محیط زیستی هگلی است. لذا اقدام به ترکیب عناصر مدل حاکمیت محیط زیستی قرارداد محور با عناصر حاکمیت محیط زیست دوران گذر و مدل حاکمیت محیط زیستی هگلی کرده است. به عبارتی در زمانی که قواعد حاکمیت محیط زیستی قرارداد محور (به ویژه سیاست اجبار) مبنای کار حکومت در مدیریت محیط زیست و منابع طبیعی کشور ایران است، ادبیات سبز و توسعه ی پایدار نیز وارد سیاست ها و قوانین محیط زیستی می شوند. باید توجه داشت که تمرکز بر چارچوب های مدل حاکمیت محیط زیستی قرارداد محور و مدل حاکمیت محیط زیستی منعطف توان حل مسائل و مشکلات محیط زیستی ایران را ندارد، بنابراین لازم است اقدام به طراحی چارچوب های یک مدل حاکمیت محیط زیستی بومی برای کشور ایران کرد که بر مشارکت گروه های محلی تمرکز دارد. استفاده از چارچوب های این مدل حاکمیت محیط زیستی پیشنهاد شده باعث کاهش نابرابری های اجتماعی در حوزه های آبخیز و ایجاد توازن و نظم بین منافع مردم در مقیاس حوزه های آبخیز کوچک و سیاست های کلان در مقیاس حوزه های آبخیز اصلی می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت محیط زیست، اندیشه های سیاسی-فلسفی هابز، کانت و هگل، ایران
|
  • Sepideh Yousefi Qaleh Salimi, Mehdi Gholamalifard *, Seyed Mahmoud Ghasempouri, Abolfazl Rahbarizadeh Pages 1-16
    Introduction

    In recent years, natural habitats, especially protected areas, have mostly become fragmented and islanded and have been placed among human uses. Knowing the desirable wildlife habitats and understanding their characteristics is very important. By using the methods of habitat modeling widely and without the need to collect the details of the physiological and behavioral characteristics of the species, it is possible to get an estimate of the habitat's desirability for wildlife. Wild goat (Capra aegagrus) and Caspian snowcock (Tetraogallus caspius) are two indicator species of high mountain areas, which are placed in the NT & LC category according to the 2020 and 2016 IUCN Red List, respectively.

    Materials and Methods

    In this research, the habitat desirability of these two species was modeled in the central northern Alborz protected area by using the multi-criteria evaluation (MCE) method. First, the effective criteria were determined by reviewing the sources and studying the overview of the species, and then using the AHP method, six different weight scenarios were created for each species. Six scenarios were modeled using the weighted linear combination method, and the validation of the model was performed using the ROC index from the comparison of the simulated image and the reference image. The information about the presence of the warbler and the partridge was obtained through field visits and direct observations of the species, the effects left behind such as dung and footprints in the central northern Alborz protected area and was used as a reference image to evaluate the accuracy. Finally, the dependence of the final utility on the criteria was determined using the Pearson's linear correlation coefficient (r).                                                                 

    Results

    Among the six different weight scenarios for Wild goat and Caspian snowcock, according to the validation results, the second scenario with ROC rate equal to 0.95% for both species was selected as the best weight scenario. The image of the final desirability showed the greatest desirability for both species in the central and southeastern parts of the study area, and based on the results of the linear Pearson correlation coefficient (r), the desirability of the habitat has the greatest dependence on the factors of height, distance from rocky areas and environmental checkpoints. And it is less than the influence of other parameters. Also, Wild goat and Caspian snowcock species have a significant overlap in habitat areas, so that both of them prefer high rocky areas as habitats. Another important factor is the existence of environmental checkpoints, which greatly increases the desirability of the species in this area.     

    Discussion

    The present study shows that the Caspian snowcock and Wild goat species of partridge have more suitable habitat conditions in the high mountainous areas, especially in the southeastern and central areas of the central northern Alborz protected area. These areas include rocky heights that are particularly attractive for these species. The distance from the rocky areas and the distance from the environmental checkpoints are also very important and have a significant effect on the habitat desirability of these species. For these species, roads and the construction of human settlements interfere with their habitat, but illegal hunting is also a serious threat to these species. Therefore, to protect these species, measures such as the establishment of environmental checkpoints, restrictions on construction in their habitat areas, promotion of public awareness about the protection of these species and the implementation of strict laws against illegal hunting can be effective.

    Keywords: Multi Criteria Evaluation, Weighted Linear Combination, Wild Goat, Caspia Snowcock, Central Alborz Protected Area
  • Habitat Selection and Identification of Potential Breeding Habitats of Red Deer Cervus elaphus maral in Mazandaran Province
    Mohammadreza Rahmani, Hanie Faghihi, Bahman Shams-Esfandabad Page 2
    Introduction

    The population of Red Deer has decreased significantly, and the species distribution is restricted to only some core zones of protected areas of the country. The most important threatening factors in decline the population of the species are destruction and fragmentation of habitats and poaching of the species, which are strongly affected by human presence and human activities. Therefore, using habitat suitability modeling of the species as an effective tool in identifying, managing, and protecting the remaining habitats, can help managers in conserving the species more effectively.

    Material and Methods

    Hyrcanian forests or Caspian forests consist of 15% of the total forests of Iran and are the last surviving temperate broadleaf forests in the world. Mazandaran province includes a significant part of the Hyrcanian forests. The core zone of the Central Alborz Protected Area is the most important area and the safest breeding habitat of Maral in Mazandaran province and has the largest populations of this species in the country. In this study, by use of the Maximum Entropy method and Ecological Niche Factor Analyses, using the species presence points in the Central Alborz Protected Area, we investigated the suitable breeding habitats of the Maral population in Mazandaran province. These models are launched by predictive environmental layers and species presence points, and express the suitability of each cell in the habitat as a function of biological variables.

    Results

    The results of the ENFA method showed that the Central Alborz Protected Area Core Zone is the most important area and the safest breeding habitat of the Maral in Mazandaran Province. The results with values of 1.3 marginalities and specialty 5.5 indicate habitat areas with higher slopes and elevation models than the average which has low tolerability, are selected by the species. The results of the MaxEnt revealed that among the human-related variables, the most effective parameter is the distance to the village. According to the Jackknife test, this variable is the most important in the habitat selection of Maral. As the distance from the village increases, the habitat suitability increases exponentially, and then it decreases due to the proximity to other villages and the density of human presence in the region. By increasing the vegetation density, the suitability of the habitat increases, but in the high density of vegetation, suitability decreases. The output response curve of the results shows that the habitat suitability of the species increases with the increase in elevation because, during the breeding season, the Maral species is dependent on high-elevation safe habitats. Among the ecological variables, the slope variable was identified as the least effective factor.

    Discussion

    During the breeding season, the Maral is present only in the Alborz Protected Area Core Zone, and in the non-breeding season, it is dispersed in a wider area of protected areas. Mazandaran province is potentially one of the hotspots of biodiversity in the country, but since the central Alborz core area is currently highly conserved by the Department of the Environment, it is the most important and most populated breeding habitat of Marals in Mazandaran and one of the two main breeding habitats of the country. The lack of protection of suitable habitats is the most important factor in reducing the population of Maral in the province. One of the other important challenges for the protection of this species in the province is the fragmented habitats and their dispersion. Many of the habitats in the species corridors probably have high habitat suitability, but these habitats may have low survival rates for the species due to weak protection, they are sinks of local populations or ecological traps.

    Keywords: Maximum Entropy, Ecological Niche Factor Analyses, Habitat Suitability, Alborz Protected Area, Mazandaran Province, Breeding
  • Mahdieh Rezagholizadeh *, Yousef Eisazadeh Roshan, Parisa Shahbedini Pages 17-34
    Introduction

    Financial development is a process through which the quantity, quality, and efficiency of financial intermediation services are improved. The more the financial system develops, the more financial resources are provided for the development of renewable energy technologies, and as a result, it can have positive environmental impacts by changing the energy supply mix and reducing pollutant emissions. Financial development can affect the level of CO2 emissions and environmental quality through its impact on economic growth, capital attraction, industrial activities, energy efficiency, technological innovation, investment costs in projects, increased use of renewable energy sources, financial provision, and allocation of credit for renewable energy projects.The importance of utilizing renewable energy sources and reducing carbon dioxide (CO2) emissions on one hand, and the need for financial resources and large-scale investments for renewable energy projects on the other, highlights the role and significance of financial development in the level of environmental pollution through CO2 emissions. Therefore, considering the role and importance of financial development in the value of CO2 emissions as a criterion for environmental pollution and the significance of examining this relationship at the provincial level, this study investigates the relationship between financial development and CO2 emissions in the provinces of Iran and at the end, will test the environmental Kuznets hypothesis.

    Materials and Methods

    This study uses the Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) method to investigate the relationship between financial development and CO2 emissions in the provinces of Iran during the period of 2009-2021 and answers the question of whether financial development in the provinces of Iran is environmentally friendly (Green) or not. In order to investigate the difference in the relationship between financial development and carbon dioxide emissions at the level of the country's provinces, all provinces are divided into two categories of developed and less developed provinces based on the report of the Economic Statistics Research Group of Iran Statistics Center (2022).In this study, in order to investigate the impact of financial development and other independent variables on carbon dioxide emissions, a Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) method is used to analyze the coefficients. For this purpose, the following model is considered:CO2it=αi+β1FDit+β2GDPit+β3EIit+β4URBit+ɛit                                                                      (1)Where:CO2it: Carbon dioxide emissions in each provinceFDit: Composite index of financial developmentGDPit: Real per capita gross domestic product of the provincesEIit:  Energy intensityURBit: Urbanization rateAlso, in the following, in order to test the Kuznets hypothesis in the studied provinces, model (1) is specified as model (2):CO2it=αi+β1FDit+β2FD2it+β3GDPit+β4EIit+β5URBit                                                            (2)Where:FD2it: The square of financial development. 

    Results

    The results of the estimation of models indicate that in both groups of provinces in the country, financial development is positively significantly associated with carbon dioxide emissions. Additionally, energy intensity, gross domestic product, and urbanization rate are also found to be positively and significantly related to carbon dioxide emissions. The results suggest that financial development may initially lead to an increase in carbon dioxide emissions, but with further development, this effect is reversed, resulting in a reduction in carbon dioxide emissions. This finding confirms the existence of the Environmental Kuznets Curve theory in the studied provinces during the period under investigation.

    Discussion

    The estimation results indicate that financial development in the provinces of Iran will lead to an increase in carbon dioxide emissions. Furthermore, further investigations confirm the validity of the Kuznets relationship in the provinces of Iran, meaning that in the initial stages of development, the impact of financial development on carbon dioxide emissions will be positive, but over time this relationship becomes negative, leading to a reduction in carbon dioxide emissions.

    Keywords: Financial Development, Renewable Energy, Carbon Dioxide Emissions, Environmental Quality, Kuznets Curve, Green Economy
  • Pantea Lotfi, Mozhgan Ahmadi Nadoushan * Pages 35-48
    Introduction

    Drought is a natural phenomenon that occurs almost in most regions of the world, and due to its relationship with agricultural products and water resources, it is considered as one of the most important issues in environmental sciences. The effects of this phenomenon are greater in arid and semi-arid regions due to their less annual rainfall. In contrast to traditional methods, the use of remote sensing techniques and satellite images has been considered as a useful tool for agricultural drought monitoring. The main objective of this study is to investigate changes in agricultural land use using normalized vegetation difference index and satellite images.

    Materials and Methods

    In this study, Landsat satellite images were used to investigate the trend of agricultural land use changes in the Zayandeh Rood catchment during 1984-2023. To do this study, the normalized plant difference index was used for each year. Since various patterns of cultivation with different time differences are present in the study area during a year, it is not possible to use a selected image as the basis of a year, on the contrary, it is necessary to examine different images for different times of the year. To identify and specify the set of all the pixels that have gone under the cultivation surface in one crop year. Since this process would be very time-consuming, an innovative approach was used. First, in the Google Earth Engine system, all the annual Landsat images were called year by year. Then, the images with cloud cover were removed and the maximum filter was applied to the bands of the remaining images. Then, the normalized vegetation difference index of new annual images was created and by applying a threshold of 0.2, agricultural lands were separated from other lands. The extent of agricultural land was calculated in each year and the linear regression model was used to identify the change process. In other words, the extent of agricultural land was used as a dependent variable and time was used as an independent parameter on an annual scale.

    Results

    The extent of agricultural land in 1984 was about 25 thousand hectares, which with a decreasing trend over time reached 21700 and 15180 hectares in 1994 and 2014, and finally reached its lowest value in 1401. It has reached 11.250 hectares. This trend shows a 55% reduction in the abandonment of agricultural land at this point in time. Also, the value of the normalized plant difference index in agricultural lands has experienced a decreasing trend over time, which indicates the change in the cultivation pattern towards low-density crops with low biomass such as wheat.

    Discussion

    The results of the changes in the extent of agricultural use in the study area showed a decreasing pattern, so, there has been a loss of agricultural land, which is consistent with the decreasing pattern of the water level of the Zayandeh Rood watershed. This phenomenon can be directly attributed to the reduction of water resources in the region. In the last decade, the amount of water allocated to carry out agricultural activities in this region has decreased a lot due to the water volume of the Zayandeh Rood watershed approaching critical limits.

    Keywords: Satellite Images, Normalized Vegetation Difference Index, Land Use, Zayandeh Rood
  • Reihaneh Saberi Pirooz *, Faraham Ahmadzadeh Pages 49-62
    Introduction

    The Caspian Hyrcanian forests are a habitat with ancient growth of temperate broadleaf trees that spread along the Alborz Mountain range's northern slopes and near the southern borders of the Caspian Sea. However, human activities have significantly reduced forest cover, and identifying species diversity, forest structure, and human manipulations in Hyrcanian forests have received less attention. Macroinvertebrates are the main part of soil biodiversity in forests. Earthworms are one of the main components of soil biodiversity in forests and are one of the most valuable indicators of soil health and a vital component of soil fauna. Nevertheless, studying earthworms based on their morphological features poses various challenges. To overcome these challenges, DNA barcoding has emerged as a valuable tool extensively employed in biodiversity research. The study aims to use molecular approaches to identify earthworms and their diversity and compare the communities of these animals between natural and planted forests in the Hyrcanian region.

    Materials and Methods

    The study was conducted in the central part of the Caspian Hyrcanian forests. The research was done in three locations, with two planted and two natural areas in each location. Within each area, a total of six quadrats were randomly placed to collect samples. Subsequently, the samples were classified based on their morphological characteristics. A total of 251 earthworm samples were collected, and 22 individuals were then selected for genetic studies using the cytochrome c oxidase subunit one (COI) gene after doing morphological sorting. The samples were initially kept in 96% ethanol for genetic studies to long-term storage. Univariate and multivariate statistical analyses were then performed to investigate the diversity of earthworms and compare their communities between planted and natural areas and three locations.                                                                                                                                             

    Results

    Based on genetic studies, 15 taxonomic units of earthworm were identified in the study area of the Hyrcanian forests. The research findings indicate that the abundance and total number of Operational Taxonomic Units (OTUs) in natural and planted areas are almost the same. The results of univariate statistical analysis (ANOVA) and multivariate analysis (PERMANOVA) did not show any significant difference for earthworms between natural and planted habitats.

    Discussion

    The study demonstrates that the utilization of barcoding techniques yields more accurate results; however, the establishment of a comprehensive DNA reference library is necessary to enhance the precision of species classification. Despite finding no significant differences in earthworm communities between natural and planted forests, notable distinctions were detected among the three studied locations. This suggests that the dependence of earthworms on planted forests is contingent upon specific characteristics, soil conditions, and management practices. Moreover, the results show that earthworms are known for their ability to adapt to a wide range of environments. It is anticipated that secondary forests, which have been established for over two decades, will provide sufficient time for the restoration of earthworm populations, contributing to overall ecosystem recovery. The significance of this knowledge lies in its contribution to the sustainable preservation and effective administration of forests, particularly the Hyrcanian forests, which represent an ancient and invaluable ecosystem.

    Keywords: Earthworms, Hyrcanian Forests, DNA Barcoding, Operational Taxonomic Units
  • Fatemeh Mohammadyari *, Mohsen Tavakoli Pages 63-75
    Introduction

    Cultural ecosystem services, as one of the components of ecosystem services, are intangible human benefits from ecosystems that play a fundamental role in promoting human well-being. Rapid changes in land use with damage to ecological assets in the Ilam urban watershed have reduced the capacity of ecosystem services, including aesthetic quality. Therefore, the evaluation of the supply of aesthetic ecosystem service, which shows the biological diversity in urban areas and favorable conditions for life, is considered essential for inclusion in the improvement plans of Ilam city in line with appropriate management measures. In this vein, in the current research, an integrated approach to prepare an aesthetic map with the aim of showing the spatial distribution of the supply of aesthetic services in the Ilam urban watershed has been presented, the results of which can greatly influence planning and managerial decisions regarding future development towards urban sustainability by preserving natural ecosystems.

    Materials and Methods

    Spatial distribution of providing aesthetic ecosystem services in Ilam urban watershed using 12 visual and ecological criteria including: slope, Elevation, geomorphology, land use, habitat characteristics, visibility of various areas, visibility of roads, visibility of residential areas, visibility of the river, visibility of the park, type and density of vegetation were investigated. To prepare visibility layers, Viewshed function was used in TerrSet Idrisi software. Then, the input layers were integrated using fuzzy membership functions and using the weighted linear combination method in the ArcGIS 10.8 system. Among the multi-criteria decision-making methods, Analytic Hierarchy Process (AHP) method was used to prioritize the criteria.

    Results

    Based on the results of the hierarchical analysis process and according to the results of the experts Among the input criteria, visibility of the river, type of vegetation and visibility of diverse areas were assigned the most weight with values of 0.14, 0.127 and 0.116 respectively. On the other hand, the least importance and weight was observed in the measure of road visibility. Based on the final map of aesthetic quality, the best quality of this service is in the parts of the north, east, southeast and west of the Ilam urban watershed, where these places have the best visibility of the river, visibility of various areas, high to medium altitude and with dominant forest cover.

    Discussion

    The results of this study showed, that areas with forest cover and areas with human uses have the highest and lowest capacity of this service in the study area, respectively, which denotes the importance of natural green uses compared to artificial uses and human-made is in providing aesthetic service. These results indicate that the capacity of the watershed ecosystem of Ilam city in providing aesthetic services varies in different places and is influenced by various factors, especially topographic changes and land use patterns. That is to say, prevent land use change is an important factor for maintaining ecosystem services. Because the land use Changes pattern affects the capacity of the ecosystem to produce goods and services. The results of this research also, by presenting the spatial distribution model of aesthetic service potential can be useful for decision makers, managers and urban planners in order to monitor and protect aesthetic values and it is important and useful to adopt urban landscape management strategies and plans in the landscape of the studied area.

    Keywords: Urban Development, Cultural Ecosystem Services, Aesthetic Value, Multi-Criteria Decision Making
  • Mostafa Bahrebar, Mohammadmansour Tootooni, Mehran Loghmani * Pages 76-88
    Introduction

    Chitons are marine molluscs, mostly grazers, resistant to tidal conditions and often living in crevices of rocks. The Oman Sea is located in the southeast of Iran and the northwest of the Indian Ocean and is heavily influenced by the monsoon winds of the Indian Ocean. Due to the occurrence of the monsoon process, the Makoran Sea has a rich variety of marine species, including molluscs. The aim of the present research was to investigate the density and distribution of Acanthopleura vaillantii in the beaches of Pozm, Konarak, Tis, Kolbe Ghawasi, Darya Bozorg and Ramin in winter 2018 and summer 2019.

    Materials and Methods

    In this study, the density and distribution of A. vaillantii was investigated in transects perpendicular to the sea and in the tidal zone, using a quadrat (1*1 m2). in the tidal zone of six stations on the coasts of Pozm, Konarak, Tis, Kolbe Ghavasi, Darya Bozorg and Ramin. A number of samples in each station were taken to the laboratory to measure biological parameters such as length, total wet weight, soft tissue moisture content, tissue moisture percentage and dry weight percentage. In each station, physical and chemical factors of water (temperature-salinity and acidity) were measured and recorded by WTW device.

    Results

    Investigations showed that the highest average density in the winter of 2018 was in Ramin station and was equal to 11.27 ± 1.46 m2. In total, Ramin station had the highest average density in winter and summer with a value of 19.15 ± 2.67 m2. Also, the lowest average density was related to the diving hut station in summer and the first transect of the lower part of the tide, which was not recorded due to the presence of a sandy bed. In total, the average density for two seasons was 0.85 ± 0.26 m2 at the Kolbeh ghavasi station. Also, the statistical test showed a significant difference between the stations (P<0.05). The biological parameters showed that in Tis station, in winter and summer respectively, the maximum average length was 53.56±4.25 and 58.2±4.53 mm, weight was 23.19±7.43 and 22.8±51. 28.28 grams and at the Kolbeh ghavasi station for winter, the lowest average length was 32 ± 2.14 mm and weight was 2.99 ± 0.85 grams. In the Big Darya station, for summer, the lowest average length and weight were 43.44 ± 4.21 mm and 16.53 ± 4.89 grams, respectively.       

    Discussion

    According to the results of other researchers, Tis station has high biodiversity, but the results of the present study showed that in this station, A. vaillantii samples had more weight and length despite the lower density (probably due to competition). Also, there was more density and distribution in the crevices of rocks and tidal pools with algal cover and temperature of 22 to 26 degrees Celsius.

    Keywords: Makoran, Chabahar, Chiton, Acanthopleura Vaillantii, Biometry
  • Sajedeh Safikhani, Arashk Holisaz * Pages 89-107
    The investigation of the causes of the failure of the environmental policies of the state requires first cognition from the evolution of environmental statehood. Ioris (2014) by focusing on the politico-philosophical approaches shows that during the last century, three different environmental statehoods were put in place, encapsulating three characteristic interpretations and reactions to environmental problems, which were under the influence of the political theories of Hobbes, Kant and Hegel. The trend of environmental disruption and institutional reforms shows environmental statehood has the evolution of trend in Iran too. Therefore, the central question here is the evolution trend of environmental statehood of Western countries compatible with Iran's conditions? The answer to this question requires investigation of state reactions to environmental problems. In this regard, the environmental statehood model of Iran was investigated with the use of the methods of qualitative content analysis. It also focuses on the political theory of Ioris (2014). The investigation of the coercive and non-coercive policy in the environmental regulation and legislation show Legislative institutions focus on the coercive policy for environmental protection. Despite the fact that the dominance of coercion policy from in the Iran's Forests act (1942) to Soil Conservation act (2019) shows that the political ideas of Hobbes are dominant in Iran's environmental law. But, legal reforms to solve environmental and water resource problems are associated with the upholding of a specific model of environmental statehood in Iran. In fact, the most obvious features of the conventional model of environmental statehood (environmental impact assessment) and the transition period from conventional to flexible environmental statehood (sustainable development) were introduced to Iran's environmental statehood in the Sazandegi government. In addition, the results show that the state in Iran introduced more flexible approaches into the regulations of water resources without creating a prepared the ground for the transition to a more flexible environmental statehood. Such as increasing the participation of the private sector in the three levels of governance of water resources and development of legal capacity for the acceptance of market-based approaches such as the water bank into the draft of the water law. Also, introducing policy tools of the payment for ecosystem services (PES) and ecosystem services to solve the problems of water resources in watersheds. Therefore, frameworks of the flexible model of environmental statehood exist also in Iran. But, the evolution trend of environmental statehood of Iran is not according to Western countries. The environmental statehood in Iran involves the application of specific forms of market-based interaction of Hegelian state model and command-and-control approaches of conventional model of environmental statehood to the control of water resources. It should be noted that focusing on the frameworks of the features of the conventional model of environmental statehood and flexible environmental statehood cannot solve Iran's environmental problems. Therefore, it is necessary that framework of local environmental statehood be designed for Iran, which focuses on the participation of local groups. By focusing on frameworks of this model can be achieved 1) reducing social inequalities on the scale of watersheds and 2) creating a balance between people's interests in the scale of small watersheds and macro policies in the scale of large watersheds.
    Keywords: Environmental Management, Politico-Philosophical Ideas Of Hobbes, Kant, Hegel, Iran