فهرست مطالب

Sports Business Journal
Volume:4 Issue: 2, Spring 2024

  • تاریخ انتشار: 1403/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فائزه عبدالله نژاد، رضا اندام*، حسن بحرالعلوم، مجتبی رجبی صفحات 13-33
    هدف
    بازاریابی یکی از روش هایی است که به ترویج محصولات و خدمات شرکت ها تمرکز دارد. یکی از عناصر اصلی ترویج نیز شعار محصول یا برند است.  این مطالعه با هدف ارائه یک تحلیل کتاب سنجی از اسناد علمی در زمینه تحقیقات شعار برند در گردشگری رویداد انجام شده است.
    روش
    در این پژوهش از تحلیل شبکه های اجتماعی جهت بررسی هم تالیفی و هم رخدادی واژگان و ضریب همکاری استفاده شد. جامعه پژوهش شامل مطالعات نشریات نمایه شده در پایگاه WOS از سال 2006 تا 2022 بود که تعداد  29 مقاله در خصوص شعار برند در گردشگری به عنوان نمونه انتخاب و تجزیه و تحلیل اسناد با استفاده از نرم افزار VOS viewer صورت پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تحقیقات مرتبط با شعار برند در گردشگری در سال 2017 به بیشترین میزان رسیده و ایالات متحد امریکا بیشترین تحقیقات را در این حوزه انجام داده است. واژه های پر تکرار بین سال های 2014 تا 2016 شامل برند مقصد، تصویر مقصد، شعار و ارتباطات بازاریابی بود و بعد از سال 2016 واژه های شعار مقصد، هویت مکان، تکرار شده بودند، ضمن این که شعارهای گردشگری، لوگو، شعار و محصول در سال 2020 به بعد بیشترین تکرار را داشتند. همچنین، بیشترین میزان استنادات مربوط به مقاله Lee (2006) بود. تفاوت بین کلیدواژه ها در سال های قبل و بعد از 2020 نشان دهنده اهمیت طراحی شعار و استفاده از شعار متناسب برای بازاریابی برند گردشگری است.اصالت و ابتکار مقاله: پیشنهاد می شود مدیران گردشگری از شعار مرتبط با برند گردشگری خود در جهت ارتقاء و بازاریابی آن استفاده نمایند، همچنین نتایج این تحقیق به محققان کمک می کند تا در مطالعات آتی، مسائل روز در حوزه گردشگری رویداد را مد نظر قرار دهند، نشریات معتبر در حوزه برند و گردشگری را شناسایی کنند و از مقالات معتبر در جهت نگارش مقالات خود استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: ارتباطات بازاریابی، بازاریابی گردشگری، رقابت پذیری، گردشگری ورزشی، یادآوری شعار
  • مهدی پورحسین، ابراهیم علیدوست قهفرخی*، مهرزاد حمیدی، خدیجه پورذبیح سرحمامی صفحات 35-61
    هدف

    ایجاد تعادل بین عملکرد مالی و عملکرد ورزشی یکی از مهم ترین دغدغه های مدیران فعلی در باشگاه های حرفه ای فوتبال است. هدف این مطالعه ساخت مدلی برای بررسی تاثیر کیفیت محصول اصلی بر عملکرد مالی و ورزشی با در نظر گرفتن نقش میانجی رضایت هواداران در دو باشگاه پرطرفدار ایران (پرسپولیس و استقلال) بود.

    روش

    داده ها با استفاده از پیمایش پرسشنامه جمع آوری شده و از روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران، کارشناسان، نخبگان و افراد دارای دانش و اطلاعات کافی (مانند پیشکسوتان باشگاهی) مربوط به دو باشگاه پرطرفدار فوتبال ایران (باشگاه پرسپولیس و استقلال) بود. داده های 175 پرسشنامه با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی با استفاده از نرم افزار PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین کیفیت محصول اصلی و عملکرد سازمانی (مالی و ورزشی) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، تاثیر میانجی رضایت طرفداران در رابطه بین کیفیت محصول اصلی و عملکرد سازمانی تایید شد.اصالت و ابتکار مقاله: مدل ارائه شده به عنوان یک ابزار موثر می تواند به مدیران باشگاه کمک کند تا بهترین استراتژی های توسعه باشگاه را برای ایجاد تعادل بین عملکرد مالی و ورزشی باشگاه به منظور دستیابی با اطمینان بیشتر به اهداف سازمانی تجزیه و تحلیل و انتخاب کنند. اهمیت این یافته ها در این است که اعمال سیاست های ترکیبی مناسب از رضایت طرفداران و کیفیت محصول اصلی تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد سازمانی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: باشگاه فوتبال، رضایت هواداران، عملکرد مالی، عملکرد ورزشی، کیفیت محصول
  • بهزاد اکبرزاده، فریبا عسکریان*، محمدرسول خدادادی، محمد خداوردی زاده صفحات 63-79
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش برآورد ارزش اقتصادی-تفریحی استادیوم آزادی تهران از نظر تماشاگران با رویکرد ارزش گذاری مشروط (CVM) است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی و کاربردی بوده است. جامعه آماری شامل هوادارانی بود که در سال 2022 در استادیوم آزادی تهران برای تماشای مسابقات حداقل یکبار حضور یافته اند که 418 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری و به روش تصادفی ساده انتخاب و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه تمایل به پرداخت ویکر و همکاران (2016) جمع آوری گردیده است. تحلیل داده ها نیز با روش لوجیت و با استفاده از نرم افزار Stata و Shazam صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که میانگین تمایل به پرداخت هوادارن برای حضور در استادیوم آزادی برای هر مسابقه 91 هزار تومان است و ارزش اقتصادی- تفریحی یک فصل آنها مبلغی حدود 135 میلیارد تومان برآورد شد. نتایج نشان داد متغیرهای درآمد، تماشای تلویزیون، رضایت از امکانات ورزشگاه، احساس لذت از تماشای مسابقه فوتبال اثر مثبت و متغیرهای سن، سطح تحصیلات، قیمت پیشنهادی و وضعیت تاهل اثر منفی و بر احتمال تمایل به پرداخت افراد برای تماشای مسابقات فوتبال در ورزشگاه آزادی را دارند.اصالت و ابتکار مقاله: پیش از این، کمتر پژوهشی در زمینه اقتصاد اماکن ورزشی با رویکرد تفریحی مبتنی بر روش ارزش گذاری مشروط انجام شده است. بدیهی است تخمین ارزش اقتصادی برای تصمیم گیری درباره سرمایه گذاری، بهبود و بهره برداری استادیوم لازم است.
    کلیدواژگان: استادیوم ورزشی، ارزش تفریحی، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، قیمت پیشنهادی
  • علی قنبری، محمد سلطان حسینی*، محسن وحدانی صفحات 81-99
    هدف
    هدف از این پژوهش ارائه مدل پارادایمی اخلاق فروش در کسب و کارهای ورزشی بود.
    روش
    روش تحقیق کیفی با رویکرد گرندد تئوری سیستماتیک (اشتراوس و کوربین، 1997) بود. مشارکت کنندگان شامل اساتید و متخصصین حوزه بازار ورزشی (5 نفر)، اخلاق (1 نفر)، صاحبان کسب وکارهای ورزشی (3نفر)، مشتریان محصولات ورزشی (3نفر) بودند. ابزار تحقیق مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.  اعتبارسنجی با استفاده از رویکرد همسوسازی انجام شد. برای دستیابی به این منظور چند نوع همسوسازی شامل استفاده چند منبع برای داده ها (وجود گروه های مختلف به  عنوان مشارکت کننده)، و چند بررسی کننده (دو نفر) برای تایید یافته های نوظهور انجام شد. کلیه داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا  نسخه 2020 تحلیل و بررسی شد.
    یافته ها
    مدل نهایی تحقیق در 5 محور اصلی سازماندهی شد: 1- شرایط علی (قوانین و سیاست ها، سیاسی،فرهنگی-اجتماعی، اقتصادی)، 2- زمینه (رفتارهای مشتری، تبلیغ و ترویج، ارزش محصول (قیمت و کیفیت)، تعامل ارتباط فروشنده با مشتری، باورها و ارزش های فروشنده)، 3- عوامل مداخله گر (رسانه ها، جور بازار و جو سازمانی)،  4- راهبردها (مدیریت و ساختار، قوانین و مقررات، نظارت، آموزش، اشاعه و ترویج) و 5- پیامدها (رضایت درونی فروشنده، برندسازی، پیامدهای مالی، پیامدهای مرتبط با فروشنده) می باشد.اصالت و ابتکار مقاله: نتایج این تحقیق به مدیران و سیاست گذاران پیشنهاد می دهد تا استراتژی های پیشگیرانه و شفافیت مالی را توسعه دهند. همچنین بهره مندی از از یک سیستم نظارتی مبتنی بر فناوری که شفافیت عملکرد و شفافیت مالی را بهینه می کند، توصیه می شود. نتایج دیگر تحقیق بر راهبردهای مبتنی بر آموزش و اشاعه و ترویج تاکید دارد. در این خصوص لازم است نهادهای حاکمیتی با بهره مندی از ظرفیت رسانه های عمومی و فضای مجازی تدابیر لازم برای اشاعه و ترویج اخلاق فروش را اتخاذ نمایند. نهایتا پیشنهاد می شود در زمان اخذ مجوزهای کسب و کارهای ورزشی کارگاه ها و دوره های آموزشی با محوریت مسائل اخلاقی نیز پیش بینی و اجرا شود.
  • جاسم محمد حمود، فاطمه عبدوی*، محمدرسول خدادادی، ماجد خلیل خمیس صفحات 101-117
    هدف
    هدف این پژوهش، تحلیل الگوی فرهنگ حرفه ای در صنعت تنیس با نقش میانجی فرهنگ روانشناختی و فرهنگ رسانه ای بود.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مربیان و ورزشکاران تنیس کشور عراق بود که بر اساس فرمول کوکران تعداد 385 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای اطمینان بیشتر، بیش از 400 پرسشنامه توزیع شد و 393 پرسشنامه پس از بازگشت به درستی تجزیه و تحلیل شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط 8 نفر از متخصصان مدیریت ورزشی بررسی شد و پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ (90/0) تایید شد. نرم افزار مورد استفاده در تجزیه و تحلیل داده ها PLS بود.
    یافته ها
    بر اساس یافته های به دست آمده، اخلاق حرفه ای به دلیل نقش واسطه ای فرهنگ روان شناختی و فرهنگ رسانه ای در ارتقای ارزش های فرهنگی و مسئولیت پذیری حرفه ای در صنعت ورزش تنیس موثر است.اصالت و ابتکار مقاله: با توجه به یافته های این تحقیق پیشنهاد می شود در تمرینات تیمی و انفرادی تنیس به اخلاق حرفه ای و عناصر فرهنگ اخلاقی توجه بیشتری شود. همچنین می توان تمرین ها و برنامه های تمرینی مختلفی را برای تقویت ارزش های فرهنگی و مسئولیت حرفه ای در ورزش تنیس طراحی کرد. این تحقیق می تواند یکی از معدود مطالعات انجام شده در زمینه فرهنگ حرفه ای در صنعت تنیس باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، صنعت تنیس، فرهنگ رسانه ای، مسئولیت حرفه ای
  • زهرا رجایی زاده، علی اصغر درودیان*، معصومه شهبازی، شیوا آزادفدا صفحات 119-139
    هدف

    امروزه قدرت یک برند حرف اول را در بازاریابی و جذب مشتری می زند زیرا اگر برندی ویژگی های مطلوبی داشته باشد، مصرف کننده ترغیب به خرید آن برند و مهمتر از آن وفادار ماندن می شود. این تحقیق با هدف شناسایی عوامل کلیدی پایداری برند باشگاه پرسپولیس انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر راهبرد هدف گذاری کاربردی، تبیینی و روش آن توصیفی- تحلیلی و بر اساس روش های آینده پژوهی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را اساتید حوزه بازاریابی ورزشی، مسئولین بازاریابی باشگاه پرسپولیس و سازمان لیگ تشکیل دادند. انتخاب این افراد هدفمند و تعداد آنها 15 نفر بوده است و به منظور شناسایی موضوعات موثر بر آینده پایداری برند باشگاه پرسپولیس از بررسی ادبیات و مصاحبه با کارشناسان استفاده شده است. بر این اساس 15 مولفه نهایی مرتبط با آینده محرک های کلیدی پایداری برند پرسپولیس شناسایی شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، چهار متغیر «بهبود ارزش ویژه برند، فعالیت های بازاریابی، بعد اقتصادی و مسئولیت اجتماعی» از جمله محرک های کلیدی پایداری برند باشگاه پرسپولیس در آینده هستند که همرا ه با درجه بالایی از عدم اطمینان هستند.اصالت و ابتکار مقاله: بر این اساس، استفاده از آنها در برنامه ریزی های آتی و تعیین سناریوهای احتمالی پیش رو ضروری است. در مورد سناریو های شناسایی شده باید بیان کرد که سناریوی شکوفای پتانسیل های برند باشگاه پرسپولیس می تواند بهترین حالت برای پایداری برند باشگاه پرسپولیس در آینده باشد که این موضوع یافته مهم این پژوهش است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، باشگاه های ورزشی، پایداری برند، توسعه برند
|
  • Faezeh Abdollahnezhad, Reza Andam *, Hassan Bahrololoum, Mojtaba Rajabi Pages 13-33
    Purpose
    Marketing is a method that focuses on promoting companies' products and services. One of the main elements of promotion is the product or brand slogan. This study aimed to provide a bibliometric analysis of scientific documents on brand slogan research in event tourism.
    Methodology
    This study used social network analysis to investigate co-authorship, co-occurrence of words, and cooperation coefficient. The research population consisted of studies of journals indexed in the Web Science database from 2006 to 2022, and 29 articles about brand slogans in tourism were selected as samples and analyzed using VOSviewer software.
    Findings
    The results showed that research on brand slogans in tourism reached the highest level in 2017, and the United States did the most research in this area. The most frequently repeated words between 2014 and 2016 included destination brand, destination image, slogan, and marketing communications, and after 2016, the words "destination slogan" and "location identity" were repeated. Tourism slogans, logos, slogans, and products were the most frequent in 2020. Most citations were related to Lee's (2006) article. The differences between keywords before and after 2020 indicate the importance of slogan design and appropriate slogans for tourism brand marketing.Originality: It is suggested that tourism managers use the related slogan of their tourism brand to promote and market it. Also, the results of this research will help researchers to consider current issues in the field of event tourism in future studies and to identify authentic publications in the field of brand and tourism and use authentic articles to write their articles.
    Keywords: Competitiveness, Marketing Communications, Slogan Recall, Sport Tourism, Tourism Marketing
  • Mehdi Pourhossein, Ebrahim Ali Doost Ghahfarkhi *, Mehrzad Hamidi, Khadijeh Pourzabih Sarhamami Pages 35-61
    Purpose

    Establishing an equilibrium between financial performance and sporting performance is one of the most critical concerns of current managers in professional football clubs. This study aimed to develop a model to investigate the effect of a core product quality on financial and sporting performance considering the mediating role of fan satisfaction in the two most popular clubs in Iran (Persepolis and Esteghlal).

    Methodology

    The data was collected using the questionnaire survey and purposive and available sampling method. The statistical population of the study included all managers, experts, elites, and individuals who had sufficient knowledge and information (like club veterans) concerning the two most popular football clubs in Iran (Persepolis and Esteghlal). The data from 175 questionnaires was analyzed through the Structural Equation Modelling technique under the Partial Least Squares approach using PLS innovative software.

    Findings

    The results demonstrated that there was a positive and significant relationship between the core product quality and organizational (financial and sporting) performance. Also, the mediating effect of fan satisfaction in the relationship between core product quality and organizational performance was confirmed.Originality: The model, provided as an effective tool, can help club managers analyze and choose the best club development strategies to equilibrate the financial and sporting performance of the club to more confidently achieve the organizational goals. The importance of these findings is that the application of appropriate mixed policies from fan satisfaction and core product quality will have a significant impact on improving organizational performance.

    Keywords: Fan Satisfaction, Financial Performance, Football Club, Sports Performance, Product Quality
  • Behzad Akbarzadeh, Fariba Askarian *, Mohammadrasul Khodadadi, Mohammad Khodaverdizadeh Pages 63-79
    Purpose
    This research aimed to estimate the economic-recreational value of Azadi Stadium from the spectators' perspective using a contingent valuation approach (CVM).
    Methodology
    This research was descriptive and applied in nature. The statistical population includes fans who have attended matches at Azadi Stadium at least once in 2022. A sample of 418 individuals was selected from this population using simple random sampling, and the necessary information was collected through the willingness-to-pay questionnaire developed by Wicker and Colleagues (2016). Data analysis was conducted using the logit method, utilizing the Stata and Shazam software.
    Findings
    The findings reveal that the average willingness of fans to pay to attend games at Azadi Stadium is 91,000 Tomans per game, and the estimated economic and recreational value for one season is approximately 1,350 billion Rials. Furthermore, factors such as income, watching matches on television, satisfaction with stadium facilities, and enjoyment of the games significantly and positively impact the willingness to pay to attend stadium matches. On the other hand, variables like age, education level, proposed price, and marital status negatively influence this willingness to pay.Originality: Limited research has been conducted on the economics of recreational sports facilities, explicitly focusing on contingent valuation methodology. Estimating the economic value is crucial for decision-making regarding investment, improvement, and operation of stadiums.
    Keywords: Contingent Valuation, Proposed Price, Recreational Value, Sports Stadium, Willingness To Pay
  • Ali Ghanbari, Mohammad Soltanhoseini *, Mohsen Vahdani Pages 81-99
    Purpose
    This study aimed to Design a paradigm model of sales ethics in sports businesses.
    Methodology
    The qualitative research method followed a systematic grounded theory approach (Strauss & Corbin, 1997). The participants consisted of 5 professors and experts in the sports market, 1 person in ethics, 3 sports business owners, and 3 customers of sports products. Semi-structured interviews were used as the research tool. Validation was carried out using a triangulation approach, which involved using multiple sources for data (different participant groups) and having two reviewers verify emerging findings. All data was analyzed and reviewed using Maxqda software version 2020.
    Findings
    The research's final model was structured into 5 main axes: 1- Causal conditions (laws and policies, political, cultural-social, economic), 2- Context (customer behavior, advertisement and promotion, product value (price and quality), communication interaction seller with customer, seller's beliefs and values), 3- intervening factors (media, market type and organizational atmosphere), 4- strategies (management and structure, rules and regulations, supervision, training, dissemination and promotion) and 5- The consequences are (internal satisfaction of the seller, branding, financial consequences, consequences related to the seller).Originality: The research findings indicate that managers and policymakers should focus on creating preventive strategies and promoting financial transparency. It is also advised to utilize technology-based monitoring systems to enhance performance and financial transparency. Other research highlights the importance of education and dissemination strategies. Therefore, it is essential for governing institutions to use public media and virtual platforms to promote ethical sales practices. Additionally, workshops and training courses that focus on ethical issues should be incorporated into the process of obtaining sports business licenses.
    Keywords: Paradigmatic Model, Sales Ethics, Sports Business
  • Jasem Mohamad Hamod, Fatemeh Abdavi *, Mohamad Rasoul Khodadaadi, Majed Khalil Khamis Pages 101-117
    Purpose
    This research aimed to Analyze the professional culture model in the tennis industry with the mediating role of psychological culture and media culture.
    Methodology
    This research has been done in terms of applied purpose and descriptive-correlational nature. The statistical population of this research included all tennis coaches and athletes in Iraq, and based on Cochran's formula, 385 were selected as a sample. Over 400 questionnaires were distributed for assurance, and 393 questionnaires were correctly analyzed after return. The research tool included a researcher-made questionnaire. Eight Sports management specialists checked the face and content validity of the questionnaire, and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha method (0.90). The software used in data analysis was PLS.
    Findings
    Based on the findings, professional ethics effectively promotes cultural values and professional responsibility in the tennis sports industry due to the mediating role of psychological and media culture.Originality: According to the findings of this research, more attention should be paid to professional ethics and elements of ethical culture in team and individual tennis training. Also, different exercises and training programs can be designed to reinforce cultural values and professional responsibility in tennis. This research can be one of the few studies conducted in the field of professional culture in the tennis industry.
    Keywords: Tennis Industry, Media Culture, Professional Ethics, Professional Responsibility
  • Zahra Rajaeizadeh, Ali Asghar Drodian *, Masoume Shahbazi, Azadfada Shiva Pages 119-139
    Purpose

    Today, the strength of a brand is the first word in marketing and attracting customers because if there are desirable features in a brand, the consumer will be encouraged to purchase that brand and, more significantly, stay loyal. The purpose of this research was to identify key sustainability drivers of the Persepolis Club brand.

    Methodology

    This research is explanatory in terms of the applied goal-setting strategy and its method is descriptive-analytical and based on future study methods. The statistical population of this study consisted of professors in the field of sports marketing, marketing officials of Persepolis Club and league organization. The selection of these people was purposeful and the number of them was 15. In order to identify the issues affecting the future of brand sustainability of Persepolis club, literature review and interviews with experts were used. Based on that, 15 final components related to the future of key sustainability drivers of Persepolis brand were identified.

    Findings

    Based on the findings of the research, four variables such as "improving brand equity, marketing activities, economic dimension, and social responsibility" are among the key sustainability drivers of Persepolis Club brand in the future. Moreover, they had a high degree of uncertainty for themselves.

    Conclusion

    Accordingly, it is necessary to utilize them in future planning and determining possible scenarios ahead.

    Keywords: Brand Development, Brand Sustainability, Future Study, Sport Clubs