فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 79، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-10
  • سعید سخاوت*، احمد سلحشوری، محسن فرمهینی فراهانی صفحات 11-40
    تربیت منش یکی از رویکردهای مهم و رایج تربیت اخلاقی در غرب است که در مقایسه با سایر رقبا، به لحاظ توجه به ساحت های مختلف شخصیت و منش و همچنین روش های مورد استفاده، دارای جامعیت بیشتر و نقص کمتر است. با این وجود، بنا به مبانی متفاوت ارزش شناسی اسلامی و مکاتب فلسفی غرب، این پرسش مطرح است که آیا استفاده از آن برای جوامع اسلامی نیز مناسب و از جامعیت لازم برخوردار است؟ از آنجا که مجموعه آموزه های اخلاقی و ارزشی نهج البلاغه به مثابه رویکردی در تربیت اخلاقی است که مطابق با مبانی ارزش شناسی اسلامی است، در این پژوهش به عنوان مبنایی برای بررسی و نقد رویکرد فوق استفاده شده است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی و نقد رویکرد تربیت منش از منظر نهج البلاغه به لحاظ جامعیت توجه به ساحت های مختلف شخصیت و منش و روش های مورد استفاده، است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، از حیث رویکرد کیفی و  با روش تحلیلی- انتقادی انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی است رویکرد تربیت منش علیرغم جامعیت نسبی که به لحاظ توجه به ساحت های مختلف شخصیت و منش دارد، از منظر نهج البلاغه دارای اشکالاتی است و روش های ارائه شده در آن نیز اگر چه مفید و سودمندند، ولی الزاما نمی توانند به تنهایی منجر به نتایج مطلوب و پایدار شوند.
    کلیدواژگان: تربیت منش، تربیت اخلاقی، نهج البلاغه
  • سید رضا برزگر، محمدحسین شرف زاده*، آمنه زارع، اسماعیل جدیدی خیرآبادی صفحات 41-62
    نظریه معاصر استعاره بر این باور است که نظام درک و دریافت انسان اصولا بر پایه استعاره بنا شده است و استعاره به طور کاملا غیرارادی با زندگی روزمره انسان درآمیخته و جزئی از زندگی انسان به حساب می آید. بر طبق این نظریه، استعاره ها نه تنها یک کارکرد زبانی محض که ابزاری اساسی برای درک امور انتزاعی و غیرملموس در ذهن بشر هستند و حوزه کار و نفوذ آنها نه در سطح واژگان که در عمق معنا و مفاهیم است. از آن جا که بخش از ساختار زبان متون دینی از جمله نهج البلاغه، حاوی استعاره است و استعاره های این متن مذهبی، بسیار فراتر از استعاره های زبانی و ادبی هستند، سعی شد تا در این پژوهش با هدف بررسی استعاره های مفهومی در دو حوزه انتزاعی«غم» و «شادی» تحقیقی زبان شناختی انجام شود. لذا با بررسی نهج-البلاغه و ترجمه آن، واژه ها و عبارات مربوط به حوزه غم، شادی و مشتقات آنها یافت شد و مطالعه بر روی مواردی که حاوی استعاره ی مفهومی هستند انجام شد. با استفاده از نظریه لیکاف و جانسون (1980) این استعاره ها تبیین و تشریح شد و نام نگاشت های غم شیء است، غم ماده سیال است، غم ماده خوراکی است، غم لباس است، غم ماده است، غم ماده مخرب است، غم میوه است، غم ماده خوراکی است و نیز نام نگاشت های شادی شیء است و شادی موجودی زنده است، به دست آمد. در مجموع دید بهتر و روشن تری از نگاه نهج البلاغه به دو مقوله غم و شادی با پی بردن به استعاره های مفهومی مورد استفاده برای آنها، به دست آمد.
    کلیدواژگان: استعاره، زبان شناسی شناختی، غم و شادی، نهج البلاغه
  • ناهید نصیحت*، رضوان باغبانی صفحات 63-90
    ساحت های شش گانه تربیتی در سند تحول بنیادین که زمینه ساز تحولی ارزشمند در جامعه است، با توجه به نیازهای مختلف ابعاد وجودی انسان و مبتنی بر رفع آنها، شکوفایی استعدادها و ظرفیت ها و رسیدن به کمال مطلوب و حیات طیبه تدوین شده است. پژوهش حاضر، با روش توصیفی و تحلیل محتوای کیفی و با هدف گام برداشتن در مسیر شکل گیری تربیت دینی افراد جامعه، بر اساس این ساحت های شش گانه به تبیین نامه امام علی علیه السلام به امام حسن علیه السلام که عرصه تبلور یافتن جلوه های مختلف تربیتی است پرداخته است. در واقع، به منظور سنجش میزان همخوانی ساحت ها با این منشور مهم تربیتی، به دنبال استخراج کدها و مصداق های مرتبط با ساحت های تربیتی در نامه سی ویکم است. یافته ها نشان می دهد که امام در منشور حکیمانه خود به همه جوانب وجودی انسان توجه نموده است. ایشان با هدف بیدارگری و انتقال فرهنگ و اندیشه، مسائل مختلف مورد نیاز انسان را برای رسیدن به هدف غایی در دو بعد فردی و اجتماعی به فرزند خویش توصیه می نماید. از طرف دیگر، همسویی و همخوانی گسترده ای بین ساحت ها و عبارات امام وجود دارد.
    کلیدواژگان: سند تحول، ساحت های شش گانه تربیتی، نهج البلاغه، نامه سی ویکم
  • مرضیه سادات کدخدائی*، علی نجفی ایوکی، امیرحسین رسول نیا، امیرحسین مدنی صفحات 91-113

    بی تردید نهج البلاغه جامع ترین کتاب پس از قرآن است که می تواند راهنمای انسان در تمام ابعاد زندگی به شمار آید و هدایت بشر را در عرصه های گوناگون عهده دار شود. این کتاب گرانسنگ مفاهیم انتزاعی گسترده ای را در خود جای داده است که بدون شک بیان اینگونه مفاهیم با زبان روزمره ممکن نیست و برای نزدیک کردن موضوع به فهم و ذهن مخاطب، باید از ابزارهای زبانی مناسب استفاده کرد که «استعاره» از پرکاربردترین این ابزارهاست. امام علی (ع) گاهی در کلام خود برای ترغیب مخاطب به انجام امور پسندیده و برحذر داشتن وی از اعمال ناپسند از ساختار طلبی استفاده می کند؛ لذا پژوهش حاضر سعی دارد آن دسته از جملات طلبی که ساختار استعاری دارند و در عین حال عهده دار انتقال مفاهیم انتزاعی هستند را از خطبه های نهج البلاغه استخراج نموده و بر اساس نظریه «استعاره شناختی» آنها را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. نتایج تحقیق حاکی بر این است که امیر سخن با استفاده از نگاشت های برگرفته از زندگی روزمره که برای همگان قابل درک است، به مفهوم سازی حوزه مقصد می پردازد و بر اساس میزان آگاهی و شناخت مخاطب از مفهوم موردنظر، از انواع استعاره شناختی استفاده می کند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، ساختار طلبی، زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی
  • آزاده عباسی*، مهدی متانت خو صفحات 115-137
    یکی از جلوه های دوران خلافت امیرالمومنین علیه السلام، نبردهای آن حضرت و نحوه ی تعامل ایشان با ناسازگاران آن دوران است. برخی از وقایع این نبردها نیاز به کاویدن دارد تا زوایای مختلف آن روشن تر شود. دانش «روایت شناسی» و استفاده از علوم جدید می تواند به تفصیل و شرح این وقائع کمک کند. ازجمله نظریه پردازان این عرصه الگیرداس گریماس است که بافت روایت را به شکل گرامری و دستوری زبان نزدیک دانسته و با چشم پوشی از تفاوت محتوای داستان، آن را دارای شاکله ای کلی می داند. گریماس برای تفسیر روایت یک طرح کلی با شش کنشگر معرفی می کند تا زوایای پنهان آن را برای مخاطب روشن شود. این جستار با روش توصیفی - تحلیلی درصدد است، ارکان مختلف این الگوی شش بخشی را بر روی روایت نهج البلاغه از نبرد جمل، پیاده نموده و دریافتی شاکله مند از حوادث این جنگ ارائه نماید. نتایج این پیاده سازی نشان می دهد که نهج البلاغه در هر شش بخش الگوی کنشی گریماس، عبارات قابل توجهی را در میان گزارده است. کاوش گزاره های نهج البلاغه نشان می دهد که کنشگر اصلی طلحه و زبیر بوده اند و کنش سایر افراد حول حرکت و رفتار آنها می چرخد.
    کلیدواژگان: جنگ جمل، الگوی کنشی، روایت شناسی، گریماس، نهج البلاغه
  • فهیمه قربانی، علی دودمان کوشکی*، علی سلیمی قلعه ئی، محمدنبی احمدی صفحات 139-164
    به دلیل اجتماعی بودن انسان، شکل گیری مبانی شخصیتی او در اجتماع محقق می شود، که کنشگر، آنها را در قالب رفتاری و گفتاری در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی، دینی، فرهنگی، اخلاقی، تاریخی و اقتصادی بروز می دهد و چارچوب ارتباط فرد با دیگران شکل می گیرد؛ بنابراین شناخت ابعاد شخصیتی، نقش عمده ای در ایجاد الگوی رفتاری و گفتاری دارد. نشانه شناسی اجتماعی با نگاه دوسویه به انسان و ارتباطات اجتماعی او، دانشی درخور توجه برای کدگشایی ابعاد پنهان و پیچیده شخصیتی است. نهج البلاغه از غنی ترین منابعی است که به جنبه های مختلف ابعاد شخصیتی نظر دارد؛ بنابراین، جستار حاضر قصد دارد با روش توصیفی _ تحلیلی، به بررسی شاخصه های شخصیتی مثبت و منفی شخصیت «مالک اشتر و عمروبن عاص» در نهج البلاغه با نگاهی نشانه شناسانه از دیدگاه نشانه شناسی اجتماعی پی یرگیرو بپردازد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که، امام علی علیه السلام برای تبیین ابعاد شخصیتی به نشانه هویت و آداب معاشرت نگاهی موشکافانه داشته و از رمزگان های اجتماعی در راستای این هدف استفاده کرده اند. کمال گرایی هدف مشترک در دو بعد شخصیتی است با این تفاوت که اقدامات مالک اشتر در رسیدن به این هدف بر اساس هویت دینی و گرایش های خداپرستی اوست، اما عمروعاص، کمال را در بدست آوردن ارزش های دنیوی می بیند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، نشانه شناسی اجتماعی، مالک اشتر، عمروبن عاص، پی یرگیرو
  • مریم لشکربلوکی، آتنا بهادری*، مهدی محمدزاده بنی طرفی صفحات 165-195

    یکی از آسیب های قدرت در جوامع، خودکامگی و سلطه بی حد و مرز حاکم است که عامل ایجاد ظلم و ستم، بی عدالتی، حق کشی، تعدی به حقوق رعیت و ایجاد خفقان و سرخوردگی در عموم مردم به خصوص اقشار ضعیف می شود. آشنایی با اندیشه های بلند و متعالی امیرمومنان علی علیه السلام و توجه به سیره حکومتی آن حضرت، سبب تحدید قدرت و اعمال چارچوبی برای آن می شود. حد و مرزهایی که بر اساس مبانی نظری اسلام است و از یک سو، اصول کلی حرکت حاکمان و از سوی دیگر، خطوط قرمزی که نباید از آن ها عبور نمایند را مشخص می کند. قوانینی که امام علی علیه السلام وضع نمود، در تعیین روش ها نقش مرجع دارد و با کمک آن می توان هر قدرتمندی را به حرکت بر اساس عدالت پایبند نمود و بشریت را از عوامل تجاوز و خونریزی نجات داد. نوشتار حاضر با روش توصیفی-تحلیلی از فراز روایات نهج البلاغه و فضای تاریخی-سیاسی عصر مولای متقیان علیه السلام، روش حکومتداری بایسته را که مبتنی بر عدل و برگرفته از حاکمیت الله است، بر سه پایه حسن تدبیر، مدیریت زمان و مکان و تلفیق قدرت نرم و سخت، استخراج نمود. خطوط کلی حکومتداری امام شامل خدامحوری، دین مداری، عدالت محوری، اعتدال گرایی، وفا و راستی و خطوط قرمز ایشان در اعمال قدرت، استبداد، اعمال زور و خشونت، تکاثر، انحصارطلبی و تفاخر است.

    کلیدواژگان: قدرت، سیاست، حکومت اسلامی، حکمرانی، نهج البلاغه
  • محمدحسن تقیه*، فرانک ناجی صفحات 197-218

    امروز نهج‏ البلاغه بنا بر سرچشمه الهی اش در دل مردم فارسی‏زبان به ویژه ایرانیان جای ویژه ای دارد. بی گمان مترجمان و شارحان فرهیخته آن نقش به‏ سزایی در این زمینه ایفا نموده اند. با این وجود نهج‏ البلاغه برای بیشتر مخاطبان فارسی‏ زبان ناشناخته است. چرا که آموزه‏ های این کتاب گران‏سنگ آن چنان که شایسته و بایسته است به آنها منتقل نشده است. مهم ترین دلایل آن پر‏نغز بودن کلام امام علی علیه السلام، سنگین بودن متن اصلی، کم کاربردی بودن برخی اصطلاحات، کمبود متخصصان حرفه‏ ای و ضعف برخی مترجمان در انجام رسالت حرفه‏ ای خود است. از سویی دیگر تکیه بر روش سنتی تبلیغ، بهره نبردن از ابزارهای روز پیام‏رسانی مانند فضای مجازی، ماهواره و... و هم چنین دسته بندی نکردن پژوهش‏ ها و علوم نهج‏ البلاغه مخاطب گریزی را در پی داشته است.مخاطب‏ نشناسی و طبفه‏ بندی نکردن مخاطبان از لحاظ سنی و علمی نیز موجب دفع آنها به ویژه جوانان شده است.نگارنده در این مفاله تلاش می کند با روشی تحلیلی نظری و با ارائه راهکارهایی علمی و کاربردی زمینه ای درست و سازنده را برای انتقال آموزه‏ های ارزشمند نهج‏ البلاغه فراهم آورد.

    کلیدواژگان: نهج‏ البلاغه، زبان های عربی و فارسی، مخاطب‏شناسی، رویکردهای نوین
  • محمد عشایری منفرد* صفحات 219-239
    تاثیر سخن بر جان مخاطب و ایجاد تغییراتی مشخص در باطن او، چنانکه یکی از ساحت های فایده سخن است، یکی از سنجه هایی است که با آن، زیبایی کلام نیز سنجیده می شود. بلاغیان متقدم و متاخر، از معیار بودگی این سنجه برای زیبایی سنجی کلام، به اشاره یا تصریح سخن گفته اند. امیرالمومنین علیه السلام به اقرار دوست و دشمن یکی از سخن پردازان تاریخ است. کلمات ایشان افزون بر ساحت اندیشه، ساحت های باطنی مخاطبان را نیز تحت تاثیر قرار داده است. این تحقیق با روش کتابخانه ای و با جستجو در منابع تاریخی، ادبی و حدیثی برای بررسی این مساله که "کلام امیرالمومنین علیه السلام بویژه سخنانی که در نهج البلاغه گرد آمده، چه تاثیر باطنی بر جان مخاطبان نهاده است"، سامان یافته و با تحلیل داده ها و دسته بندی مخاطبانی که تحت تاثیر کلام حضرت امیر علیه السلام قرار گرفته اند، به این نتیجه رسیده است که از نظر زیبایی شناسی تاثیری، کلام امیرالمومنین علیه السلام در اوج است چرا که باطن مخاطبان باواسطه و مخاطبان بی واسطه را حتی اگر در حالی بوده اند که آمادگی باطنی کافی نداشته اند، به طرز شگفت آوری مورد تاثیر قرار داده است.
    کلیدواژگان: امیرالمومنین علیه السلام، نهج البلاغه، زیبایی شناسی، اعجاز تاثیری، بلاغت
  • اشرف جناتی* صفحات 241-266

    همگرایی مردم با نظام، از راهبردهای نظام اسلامی، برای حفظ و تقویت حکومت اسلامی است. این موضوع، در نهج البلاغه و آثار متاثر از آن، نمود ویژه ای دارد. از میان آثار متاخر متاثر، صحیفه امام رحمه الله بیاناتی از امام خمینی رحمه الله را در موضوع همگرایی مردم با نظام در بردارد و نشان می دهد ایشان، از مفاهیم و ادبیات کلام علوی علیه السلام دراین موضوع،  تاثیر زیادی گرفته است. بینامتنیت، از جمله مباحث نوین در حوزه مطالعات ادبی است که به بررسی روابط بین دو متن می پردازد. نظریه پردازان مختلف، با خاستگاه ها وتحلیل های متفاوتی، به تبیین این روش پرداخته اند. این پژوهش، بر آن است در موضوع همگرایی مردم با حکومت اسلامی، نحوه تاثیرپذیری کلام امام خمینی رحمه الله از کلام حضرت امام علی علیه السلام را به شیوه بینامتنیت بررسی نماید تا بتواند تحلیل نوینی از شیوه اقتباس و نحوه تاثیرپذیری ایشان از اندیشه علوی را نمایان سازد. با تامل در خوانش دو متن، سیطره و تاثیر فراوان کلام امیرالمومنین علیه السلام بر امام خمینی رحمه الله اثبات می گردد. با تحلیل گونه های بینامتنیت دو متن، بیشترین فراوانی به روابط بینامتنی مضمونی و از نوع نفی متوازی تعلق دارد. همچنین امام خمینی رحمه الله در دو محور مبانی و اقدامات عملی، جهت تبیین همگرایی مردم با نظام اسلامی، از نهج البلاغه بهره گرفته است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حضرت امام علی علیه السلام، امام خمینی رحمه الله، همگرایی مردم
  • رضا جعفری* صفحات 267-292

    زمامدار در افق نهج البلاغه، کسی است که اختیار اداره امور جامعه را برعهده دارد و فرامین حکومتی از سوی او صادر یا به وسیله او تنفیذمی شود و با واژگانی چون«امیر»، «امام»، «ولی» و «والی» از او یادشده است که امروزه در نظام های سیاسی جهان، متناسب با قوانین اساسی کشورها، زمامدار به رهبر، رئیس جمهور، رئیس دولت، نخست وزیر، پادشاه و... اطلاق می شود. فرضیه تحقیق حاضر این است که« نهج البلاغه مدل شخصیتی معیار را برای زمامدار جامعه اسلامی معرفی و ویژگی های خاص برای او ذکرکرده است.» که به تناظر این فرضیه، سوال اصلی تحقیق آن است که «مدل صلاحیت شخصی زمامدار اسلامی در نهج البلاغه، کدام است؟». لذا با مطالعه نهج البلاغه به روش کتابخانه ای، اطلاعات اولیه پژوهش گردآوری و به روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل و کدگذاری مفهومی گردیده و سپس با سازماندهی مفاهیم ذیل مولفه ها ، 9 مولفه «کف نفس»، «مردمی و تلاشگربودن»،«صداقت با مردم»،«قدرشناسی از مردم»،«متخلق به فضایل اخلاقی»،«اهل مراعات و مواسات با مردم»،«ایجادکننده نشاط در جامعه»،«برپادارنده فرائض دینی» و «اهل مشورت با دانایان و شایستگان» برای صلاحیت شخصی زمامدار کشف و در قالب مدل ارائه شده است که این مولفه ها با سنجه خبرگانی ارزیابی و حاصل سنجه با آزمون فریدمن محاسبه گردیده که خروجی آزمون نشان داد؛ مولفه«تخلق به فضائل اخلاقی» با عدد 6.03 درصد، بالاترین و کف نفس با عدد 4.13 درصد، پایین ترین رتبه را داشته است.

    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، صلاحیت شخصی، زمامدار، حکومت اسلامی
|
  • Saeed Sekhavat *, Ahmad Salahshoori, Mohsen Farmahini Farahani Pages 11-40
    Character education is one of the most critical and common approaches to moral education in the West, which is more comprehensive and less defective in paying attention to different aspects of personality, behaviour, and methods compared to other cases. Nevertheless, based on the various foundations of Islamic values and Western philosophical schools, this question arises that whether the character education approach is suitable for Islamic societies and necessary for comprehensiveness. Since the moral and value teachings of Nahj al-Balaghah are an approach in moral education that follows the foundations of Islamic values, it has been used in this research to examine and criticize this approach. Therefore, this research aims to investigate and criticize the character education approach from the perspective of Nahj al-Balaghah to indicate different aspects of personality, character, and the methods used. This research is practical in terms of its purpose and has been done with a qualitative approach and analytical-critical method. The study results indicate that despite the relative comprehensiveness of the character education approach from the point of view of paying attention to different aspects of character and behavior, it has some problems based on Nahj al-Balaghah. Although the methods presented in it are beneficial, they cannot necessarily lead to desirable results.
    Keywords: Character Education, Moral Education, Nahj Al-Balaghah
  • Seyed Reza Barzegar, Mohammad Hossein Sharafzadeh *, Ameneh Zare, Esmaeil Jadidi Kheirabadi Pages 41-62
    The contemporary metaphor theory is based on the belief that the system of human understanding and perception is based on metaphor, which is entirely involuntarily mixed with human daily life. In this approach, it is considered a part of human life. So, metaphors are not only a pure linguistic function but also an essential tool for understanding abstract and intangible things in the human mind, and their scope of work and influence is not at the level of words but in the depth of meaning and concepts. Since part of the language structure of religious texts, such as Nahj al-Balaghah, contains metaphors, and the metaphors of this religious text are far beyond linguistic and literary metaphors, this research aims to find abstract metaphors of "sadness and "happiness". In the present study, by reading, searching, and examining the translated text of Nahj al-Balaghah, some sadness and happiness words and their synonyms were found, and some contained conceptual metaphors. Therefore, the words containing the conceptual metaphor of sadness and happiness were chosen and explained according to the theory of Lakoff and Johnson (1980). As a result, metaphorical mappings were obtained, such as sadness is substance, sadness is a living thing, sadness is fire, sadness is a fluid, sadness is destructive, sadness is dust, sadness is clothes, and the mappings of happiness is the object, happiness is a living being.
    Keywords: Metaphor, Cognitive Linguistics, Sadness, Happiness, Rhetoric Nahj Al-Balaghah
  • Marzieh Sadat Kadkhodaie *, Ali Najafi Ivaki, Amirhossein Rasoulnia, Amir Hossein Madani Pages 91-113

    Nahj al-Balaghah is undoubtedly the most comprehensive book after the Qur'an, which can be considered a human guide in all aspects of life and can be responsible for guiding humanity in various fields. This precious book contains a wide range of abstract concepts that cannot be expressed in everyday language, and to make the subject understandable to the audiences, appropriate linguistic tools must be used, among which metaphor is one of the most widely used tools. Imam Ali (AS) sometimes used illocutionary acts in his words to encourage the audiences to do good things and to warn them about evil deeds. Therefore, the present study tries to extract those sentences with metaphorical structures responsible for conveying abstract concepts from Nahj al-Balaghah sermons and analyze them based on cognitive metaphor. The research results indicate that Imam Ali (AS) conceptualizes the destination area using maps taken from everyday life that everyone can understand and uses various cognitive metaphors based on the audience's knowledge and understanding of the target concept.

    Keywords: Nahj Al-Balaghah, Illocutionary Acts, Cognitive Linguistics, Conceptual Metaphor
  • Azadeh Abbasi *, Mahdi Metanat Khou Pages 115-137
    One of the manifestations of the caliphate of Amir al-Mu'minin (AS) is his battles and how he interacted with the non-conformists of that era. Some of the events of these battles need to be explored to clarify their different angles. Narratology and the use of new sciences can help to explain these events. Among the theorists of this field is Algirdas Julien Greimas, who considers the texture of the narrative to be close to the grammatical form of the language and, through ignoring the difference in the content of the story, considers it to have a general shape. To interpret the narrative, Greimas introduces a general plan with six actants to clarify its hidden angles for the audience. This article tries to use the descriptive-analytical method to implement the various elements of this six-part model on Nahj al-Balaghah's narration of Jamal's battle and present a structured understanding of the events of this combat. The results of this implementation show that Nahjul-Balaghah has included significant expressions in all six parts of Greimas'model. The exploration of the propositions of Nahj al-Balaghah shows that the main actants were Talha and Zubair, and other people's actions revolved around their movements and behaviour.
    Keywords: Battle Of Jamal, Actantial Model, Narratology, Greimas, Nahj Al-Balaghah
  • Fahimeh Ghorbani, Ali Doodman Kooshki *, Ali Salimi Ghale Ie, Mohammadnabi Ahmadi Pages 139-164
    Due to the social nature of human beings, the foundations of his personality are formed in society. The activist manifests these principles through behavior and speech in various social, political, religious, cultural, ethical, historical, and economic fields. In this way, the framework of the individual's relationship with others is formed. Therefore, knowing personality dimensions play a significant role in creating behavioral and speech patterns. Social semiotics has a two-way view of human beings and their social relationships and is a knowledge for decoding personality's hidden and complicated dimensions. Nahj al-Balaghah is one of the richest sources that looks at different aspects of personality dimensions; therefore, the present essay aims to investigate the positive and negative personality traits of "Malek-Ashtar and Amr ibn al-As" in Nahj al-Balaghah with a social semiotic approach. Perfectionism is a common goal in two personality dimensions, with the difference that Malik Ashtar's actions to achieve this goal are based on his religious identity and pious tendencies, but Amr ibn al-As sees perfection in acquiring worldly values.
    Keywords: Nahj Al-Balaghah, Social Semiotics, Malik-Ashtar, Amr Ibn Al-As, Pierre Girouard
  • Maryam Lashkarbolooki, Atena Bahadori *, Mahdi Mohammadzadeh Banitarfi Pages 165-195

    One of the disadvantages of power in societies is the ruler's autocracy and boundless domination, which causes oppression, injustice, and rights violations of subjects and causes suffocation and frustration in the general public, particularly the weaker classes of people. Acquaintance with the lofty and sublime thoughts of Amir al-Mu'minin Ali (AS) and paying attention to his style of government will lead to the limitation of power. These limits and boundaries are based on the theoretical foundations of Islam. On one hand, define the general principles of the ruler's movement and on the other hand, represent the red lines that should not be crossed. The laws recognized by Imam Ali (AS) play a reference role in determining the methods. With the help of these laws, every influential person can be bound to act based on justice and save humanity from aggression and bloodshed. The present article, with a descriptive-analytics method based on Nahj al-Balaghah traditions and the historical-political atmosphere of the era of Amir al-Mu'minin Ali (AS), extracted the technique of good governance, which is based on justice and derived from the sovereignty of God. This type of governance is based on the three foundations of good planning and time and space management. and the combination of hard and soft power. The general lines of the Imam's governance include God-centeredness, religion-centeredness, justice-centeredness, moderation, faithfulness, and truth. His red lines are in the exercise of power, tyranny, force and violence, reproduction, exclusivity, and boasting.

    Keywords: Power, Politics, Islamic Government, Governance, Nahj Al-Balaghah
  • Mohamadhassan Taqiyeh *, Faranak Naji Pages 197-218

    Today, due to its divine source, Nahj al-Balaghah has a special place in the hearts of Persian-speaking people, especially Iranians. Undoubtedly, educated translators and interpreters have played a significant role in this field. Nevertheless, Nahj al-Balaghah is unknown to most Persian-speaking audiences because the teachings of this precious book have not been transferred to them as they should have been. The most important reasons are the richness of Imam Ali's words, the heaviness of the original text, the underuse of some terms, the lack of professional experts, and the weakness of some translators in fulfilling their professional mission. On the other hand, relying on the traditional advertising method, not using today's messaging tools such as virtual platforms, satellites, etc., and not categorizing Nahj al-Balaghah's studies and sciences has led to the dispersion of the audience. Not knowing the audience and not classifying them in terms of their age and level of knowledge has also caused repulsion, especially among young people. In this article, the author tries to provide a correct and constructive context for transferring the valuable teachings of Nahj al-Balaghah using an analytical-theoretical method and by presenting scientific and practical solutions.

    Keywords: Nahj Al-Balaghah, Arabic, Persian Languages, Audienceology, New Approaches
  • Mohammad Ashayerimonfared * Pages 219-239
    The impact of speech on the listener's soul and the creation of specific changes in his inner being is one of the criteria by which the beauty of speech is also measured. Early and late rhetoricians have pointedly and explicitly discussed this criterion for measuring the beauty of words. According to friends and enemies, Amir al-Mu'minin, peace be upon him, is one of the great talkers of history. His words, in addition to the realm of thought, have also affected the inner realms of the audience. This research has been organized with the library method and by searching historical, literary, and hadith sources to investigate what effect the words of Amir al-Mu'minin, particularly those collected in Nahj al-Balaghah, have on the lives of the audience. By analyzing the data and categorizing the audiences who were influenced by the words of Imam, it was concluded that in terms of the effective aesthetic, the words of Amir al-Mu'minin (PBUH) are at their peak because they can influence both the indirect and direct audiences, even if they have not sufficient inner preparatio.
    Keywords: Amir Al-Mu'minin, Nahj Al-Balaghah, Aesthetics, Effective Miracle, Rhetoric
  • Ashraf Janaty * Pages 241-266

    Convergence of the people with the government is one of the strategies of the Islamic Republic to preserve and strengthen the Islamic government. This issue has been reflected in Nahj al-Balaghah, and works have been influenced by it. Among the recent influential works, Imam Khomeini's Sahifah includes statements of Imam Khomeini (RA) on the issue of people's integration with the government, and it shows that he was greatly influenced by the concepts and literature of Alavi's (PBUH) philosophy on this issue. Intertextuality is one of the new topics in literary studies that examines the relationship between two texts. Different theorists have explained this method with different origins and analyses. To present a new analysis of Imam Khomeini's adaptation and influence of Alevi thought, this research investigates the way Imam Khomeini's (RA) speech was influenced by the speech of Imam Ali (AS) in an intertextual way, based on the convergence of the people with the Islamic government. The interpretation of the two texts indicates the power and influence of the words of Amir al-Mu'minin (AS) on Imam Khomeini (RA) is proven. By analyzing the types of intertextualities of the two texts, the most frequency belongs to the thematic intertextual relations and parallel negation type. Also, Imam Khomeini (RA) used Nahj al-Balaghah in the two axes of fundamentals and practical measures to explain the convergence of the people with the Islamic government.

    Keywords: Nahj Al-Balaghah, Imam Ali (AS), Imam Khomeini (RA), Convergence Of People
  • Reza Jafari * Pages 267-292

    In the context of Nahj al-Balaghah, the ruler is the person who has the authority to manage the affairs of the society, and government orders are issued or implemented by him. This person is referred to by terms such as Amir, Imam, Waali, Wali, and today, in the political systems of the world, according to the constitutional laws of the countries, the ruler is the leader, the president, the head of the government, prime minister, king, etc. The present research hypothesizes that Nahj al-Balaghah introduced a standard personality model for the leader of the Islamic society and mentioned his unique characteristics. Corresponding to this hypothesis, the main research question is what is the model of personal competence of the Islamic ruler in Nahj al-Balaghah? Therefore, by studying Nahj al-Balaghah using a library method, the primary research information was collected, analyzed, and coded using the content analysis method. Then, the concepts are divided into nine components, including self-restraint, being people-oriented and hard-working, being honest with people, appreciating people, creating moral virtues, being respectful and friendly with people, creating vitality in society, observing religious duties and consulting with the wise, were organized and presented in the form of a model for the personal qualification of the ruler. These components were evaluated using the export scale, and the scale's result was calculated using the Friedman test. The test output showed that the component creating moral virtues has the highest frequency, with 6.03%, and self-restraint, with 4.13%, has the lowest frequency.

    Keywords: Imam Ali, Nahj Al-Balaghah, Personal Competence, Ruler, Islamic Government