فهرست مطالب

پژوهشنامه مطالعات میان رشته ای تفسیر
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا عزیزی*، سید محمد میرحسینی صفحات 5-25

    استفهام یکی از اسلوب های انشاست که علاوه بر معنای حقیقی دارای معانی ثانوی است که کاربرد آن در کلام، موجب انتقال معانی گسترده و تاثیرگذاری بر مخاطب می شود. یکی از راه های فهم دقیق آیات، کشف معانی ثانویه اسالیب انشا به خصوص استفهام است. استفهام یک اسلوب پرکاربرد، زیبا و تاثیرگذار در علم بلاغت است که متکلم بلیغ با استفاده به موقع و مناسب از آن در کلام، معنای مورد نظر خود را به مخاطب القا می نماید. در سوره ملک شانزده مرتبه اسلوب های گوناگون استفهام در معانی توبیخ و تهدید، انکاری و... به کار رفته است و قرآن به عنوان یک کلام بلیغ از استفهام برای بیان حال منکران و تمردکنندگان از فرمان الهی و کسانی که عذاب الهی را به سخره می گیرند، در معانی ثانوی استفاده نموده است. در این نوشتار، با روش کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی به بررسی تطبیقی معانی ثانویه استفهام از منظر علامه طباطبایی در تفسیر المیزان به عنوان مفسر شیعه و ابن عاشور در تفسیر التحریر و التنویر مفسر اهل سنت پرداخته شده است. نقاط اشتراک و افتراق این دو مفسر بیان گردیده است. با بررسی های صورت گرفته مشخص شد که استفهام از موثرترین اسلوب های کلام بلیغ برای انتقال معنا به مخاطب است و نیز در بررسی تطبیقی بین علامه طباطبایی و ابن عاشور به نظر می سد علامه طباطبایی برای تبیین آیات و کشف حقایق و معارف موجود در آیات قرآن کریم به توضیح و بررسی معانی ثانویه استفهام به همراه دیگر قرائن موجود در آیات پرداخته و استفهام ابزاری برای کشف حقایق و معارف موجود در آیات را بررسی دقیق کرده است. اما ابن عاشور صرفا به جنبه تحلیل صرفی، نحوی، بلاغی و ادبی آیات به طور دقیق و تفصیلی پرداخته و کمتر در صدد کشف حقایق قرآن و اثبات موردی در این زمینه بوده است.

    کلیدواژگان: استفهام، معانی ثانوی، سوره ملک تفسیر المیزان، تفسیر التحریر و التنویر
  • هنگامه آراسپ*، محمدرضا شاهرودی صفحات 27-57

    بدون تردید روایات صحیح و مسند یکی از گنجینه های ارزش مند در تبیین آیات و تاویل متشابهات است و دست یابی به روایاتی که چنین نقشی را در فهم آیات قرآن کریم ایفاد کند، همواره مورد توجه قرآن پژوهان خصوصا در تفاسیر اثری بوده است. تفکیک نکردن روایات تفسیری در ظواهر و بواطن قرآن، موجب فهم نادرست آیات یا فهم ناقص آنها می گردد و از جهتی دسته بندی تئوریک روایات نیز مسئله را به طور کامل حل نکرده است و نیاز به بررسی خاص دارند که کمتر به این مهم پرداخته شده است. از جهتی روایاتی که ذیل آیات در منابع شیعی و سنی آمده است، با هم متفاوت می باشد و هر یک از منظری بر آن آیات نگریسته اند؛ لذا در نظر است روایات مربوط به واژه قسط را در برخی منابع شیعه و سنی از جمله تفاسیر الدرالمنثور و النورالثقلین تطبیق و تحلیل کند تا انعکاس آن بر روایات هر یک از فریقین به دست آمده، جهت و نوع نگرش آنان معلوم گردد. نتیجه برآمده در این پژوهش بدین گونه نمودار شده است: رویکرد روایات تفسیری در حوزه ظاهرو ایضاح لفظی آن در هر دو منبع در تعبیر قسط تقریبا به یک میزان و معنا بوده و اندک تفاوتی داشته است؛ ولی در موارد دیگر از روایات تفسیری مستقیم و غیرمستقیم کاملا متفاوت می باشند؛ به این صورت که درمنابع شیعی تاویل مصداقی و تطبیق، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده است که از موارد تفسیری غیرمستقیم می باشد؛ ولی در منابع سنی بیشتر به ظاهر و مفهوم از روایات تفسیری مستقیم توجه شده و در روایات تفسیری غیرمستقیم بیشتر به تطبیق و فضای نزول آیه رویکرد داشته است که با جدول و نمودار به تصویر کشیده شده است.

    کلیدواژگان: واژه قسط، روایات تفسیری، روایات غیر تفسیری، النور الثقلین، الدرالمنثور، گونه شناسی
  • مهدی آذری فرد*، حمیدرضا فهیمی تبار صفحات 59-73

    هرچند قرآن متن واحدی است، تفاسیر مربوط به آن متفاوت است. گرایش های کلامی عاملی تاثیرگذار در اختلاف دیدگاه های مفسران است، اگرچه گاه مفسرانی با رویکرد کلامی یکسان نیز برداشت متفاوتی از آیات دارند. گاهی تفاوت های تفسیری ناشی از تفاوت در تشخیص اسم ظاهری است که ضمیر جایگزین آن شده است. هرچند این موضوع در نگاه ابتدایی مبحثی است نحوی، این پرسش مطرح است که آیا گرایش های کلامی مفسران نیز می تواند در این مهم موثر باشد؟ برای یافتن پاسخ، سراغ دیدگاه مفسران فریقین در خصوص ضمیر فعل «جعلا» در آیه 190 سوره اعراف رفته ایم. بررسی ها نشان می دهد برخی مفسران ضمیر در این آیه را جایگزین دو اسم ظاهر آدم  و حوا دانسته اند؛ برخی ضمیر را جایگزین قریش و دسته ای دیگر ضمیر را جایگزین نوع انسان (دو جنس مونث و مذکر) می دانند. پژوهش حاضر با روش توصیفی، تحلیلی و رویکرد کتابخانه ای، ضمن بررسی و تحلیل دیدگاه ها، به این نتیجه رسیده است که تاثیرگذاری گرایش های کلامی مفسران در بیان دیدگاهشان، اگرچه در اغلب موارد موثر بوده، این مطلب کلیت نداشته و در مواردی نیز شاهد این تاثیرگذاری نیستیم.

    کلیدواژگان: گرایش های کلامی، مفسران، آیه 190 سوره اعراف، ضمیر فعل جعلا، بررسی و تحلیل
  • علی علوی صفحات 75-91

    تمدن مجموعه اعتقادات قلبی و باورهای آشکارشده مردمی است که نیازهای اجتماعی آنان را با ایجاد یک تشکل در کنار هم نشانده است؛ به طوری که برای رفع نیاز خود اصول زندگی اجتماعی را پایه ریزی کرده-اند. قرآن کریم از افول تمدن های بسیاری با هدف ایجاد عبرت از عوامل ناکامی های آنان سخن به میان آورده است. آیات مربوطه علت محوری نابودی آن تمدن ها را ستمگری و خوی استکباری همه یا بخشی از مردم برشمرده شده است. به همین سبب قرآن هرچند در بین مسلمانان توصیه به مدارا و گذشت می کند و گاه آن را تنها راه کسب فضایل مادی و معنوی می شمارد، سکوت و رکون در مقابل ظالم را به شدت تقبیح و نکوهش می کند. آنچه نگارنده در این مقاله با روش توصیف و تحلیل اسناد کتابخانه به آن پرداخته است، بررسی ظلم به عنوان مهم ترین علت افول برخی تمدن های بشری است. در این راستا ابعاد مختلف ظلم و عواقب آن که می تواند تمدن چندهزارساله را نابود کند، مطرح شده است. به نظر نگارنده گذشته از آثار تکلیفی ظلم و پیامدهای آن در قیامت، قرآن کریم در آیات متعدد ظلم را به عنوان عامل افول تمدن ها برشمرده است و مخاطبان خود را از آن پرهیز می دهد. قرآن بر این مهم پای می فشارد که ظلم، هم موجب ایجاد روحیه نفاق عمومی در جامعه می شود و هم بر دشمنان بیرونی وی افزوده می گردد واین دو از درون و برون زوال تمدن را به دنبال دارند.

    کلیدواژگان: تمدن، ظلم، اسلام، قرآن
  • فرزانه پور رسول*، زینب بهجت پور صفحات 93-113

    گرچه مطالعات تطبیقی در حوزه تفسیر قرآن کریم با عنوان رشته تفسیر تطبیقی در مجامع علمی تدریس و مورد پژوهش قرار گرفته است، همچنان زوایای پنهانی در این علم وجود دارد. از آن جمله مبانی و قلمرو این علم است که در آن رویکردی جامع و مانع موجود نیست و دو زاویه پنهان اند. از سوی دیگر مبانی و قلمرو یک علم، ابزار اساسی آن علم در جهت نیل به هدف است. پس واکاوی و مشخص نمودن این حیطه جزو ملزومات مطالعات تطبیقی در حوزه تفسیر قرآن کریم است. این پژوهش در صدد است با روش توصیف، تبیین و نقد به نحو تفصیلی بر اساس نام گذاری و نقد آرای اندیشمندان مبانی و قلمرو تفسیر تطبیقی را که اندیشمندان تا کنون مشخص کرده اند، به نقد بنشیند و مشخص کند مبانی و قلمروهای مطرح شده در این رشته تا چه حدی دقیق و پذیرفتنی است؟ نتیجه نشان می دهد قلمرو تفسیر تطبیقی وابسته به تعریف پژوهشگر از علم تفسیر تطبیقی و به دنبال آن نیز مبانی این علم، وابسته به قلمرو مورد پذیرش پژوهشگر خواهد بود و در ادامه بر اساس همین نتیجه در دو عنوان مبانی صحیح و قلمرو صحیح، مبانی و قلمرو بایسته تفسیر تطبیقی کشف و مشخص گردیده است.

    کلیدواژگان: تفسیر تطبیقی، مبانی، قلمرو، آرای اندیشمندان
  • خدیجه جلالی، فاطمه طباطبایی* صفحات 115-145

    یکی از بحث های مورد توجه قرآن پژوهان معاصر کشف استدلالی ساختار و غرض سوره های قرآن کریم است. این روش تفسیری که بر پایه هدف مندی سوره ها و توقیفی بودن چینش آیات استوار است، مفسر را بر آن می دارد به سوره های قرآن نگاه جامع و ساختاری داشته باشد و بداند هر یک از سوره های قرآن برای خود به طور جداگانه غرض واحد و معنای مخصوص دارد. در بیشتر سوره های قرآن موضوعات متنوعی وجود دارد که با نگاه ظاهری و ابتدایی به آیات، نوعی پراکندگی میان موضوعات آن دیده می شود، در حالی که با ژرف نگری به آیات می توان دریافت که مجموع همه آیات یک سوره، حاوی غرض واحد است که مفسر با کشف آن می تواند تفسیری دقیق تر ارائه دهد. اختلاف نظر در مورد ساختار سوره حدید از سوی مفسران و یافت نشدن کتاب یا مقاله ای در این زمینه که غرض واحد سوره را به صورت مستدل بیان نموده باشد، ضرورت این تحقیق را آشکار می کند. این تحقیق با رویکردی توصیفی و تحلیلی به روش کتابخانه ای انجام شده است. بررسی ها نشان می دهد سوره مبارکه حدید از دو سیاق تشکیل شده است. گرچه هر سیاق دارای غرضی است، همه آنها بر محور و غرض اصلی سوره که «ایمان به خدا و ضرورت تحقق بخشیدن به آثار آن، از جمله انفاق در راه خدا، در زندگی برای رسیدن به غفران و فضل الهی» می باشد، حرکت می کنند.

    کلیدواژگان: کشف استدلالی، ساختار سوره، غرض سوره، سوره حدید
|
  • Zahra Azizi *, Mohamad Mir Pages 5-25

    Interrogation is one of the styles of composition which, in addition to its true meaning, has secondary meanings, whose use in words conveys broad and influential meanings to the audience. One of the ways to understand the verses accurately is to discover the secondary meanings of questions. Interrogation is a very useful, beautiful and effective style in the science of rhetoric, which the eloquent theologian conveys the desired meaning to the audience by using it in a timely and appropriate manner. In Surah Malik, 16 different styles of questioning are used in the meanings of rebuke and threat, denial, etc., and the Qur'an uses questioning as an eloquent word to express the state of deniers and those who mock God's punishment in secondary meanings. Is. In this article, with a library and descriptive method, a comparative study of the secondary meanings of interrogating is done from the point of view of Allameh Tabataba'i in Tafsir al-Mizan as a Shiite commentator and Ibn Ashur in Tafsir al-Tahreer and Al-Tanwar as a Sunni commentator. The points of commonality and difference of these two commentators have been stated. In a comparative study between Allameh Tabatabai and Ibn Ashour, it seems that Allameh Tabatabai explained and examined the secondary meanings of interrogatives along with other evidences in the verses to explain the verses, but Ibn Ashour only focused on the aspects of morphological, syntactic, rhetorical and literary analysis of the verses. It is detailed and detailed.

  • Hengameh Arasp *, Mohamadreza Shahroodi Pages 27-57

    The Hadith of the Prophet (s) is one of the treasures of explaining verses and interpreting the similarities, and achieving the hadiths that play such a role in understanding the verses of the Holy Quran has always been of interest to the scholars of the Qur'an, especially in effective interpretations. The Hadiths of the Quran are not separate from the Quran's appearances or incomplete understanding of the verses, and on the other hand, the theoretical classification of narrations has not completely solved the problem, and they need a special review, which is less important and in some respect, the hadiths which are mentioned below in Shi'a and Sunni sources are different from each other, and each has looked at those verses from the perspective of those verses, so it is considered that the narratives related to the word "instalment" are divided into three parts. In some Shia and Sunni sources, such as Tafsir al-Dhar-Manthor and Nur al-Thaqalin, the subject is analyzed and analyzed to reflect on the narrations of each of the scholars and to determine the direction and type of their views. The result of this research has been presented as follows: The approach of interpretative narratives in the sphere of its appearance and its literal Justification in both sources was almost the same and meaningful and had a slight difference. But in other cases, other direct interpretive traditions

  • Mehdi Azarifard *, Hamidreza Fahimitabar Pages 59-73

    Although the Qur'an is a single text, the interpretations related to this text are different. Even commentators with the same approach have different interpretations of the verses. Sometimes the interpretation differences can be caused by the difference in the recognition of the referent of the pronoun. Although determining the referent of a pronoun is considered to be a syntactical matter, at first sight, the question arises whether theological tendencies and interpretive methods of commentators can also be effective in finding the referent of a pronoun and defending it. To find the answer, we have gone to the opinion of commentators regarding the reference of the pronoun "Ja'ala" in verse 190 of Surah A'raf. Investigations show that some commentators have considered the reference of the pronoun in this verse to be Adam (PBUH) and Eve, some consider the reference of the pronoun to be Quraysh, and another group considers the reference of the pronoun to be the human type (both female and male). The current research, with a descriptive, analytical, and library approach, while examining and analyzing the commentators' point of view, has concluded that the influence of their interpretation methods and verbal tendencies in the selection of pronoun references, although it has been effective in most cases, this matter is not general and in In the interpretation of this verse, we do not see this influence.

  • Ali Alavi * Pages 75-91

    Civilization is the collection of heartfelt beliefs and revealed beliefs of people who have put their social needs together by creating an organization in such a way that they have established the principles of social life to meet their needs. The Holy Quran has mentioned the decline of many civilizations with the aim of creating a lesson about the causes of their failures. In the relevant verses, the central cause of the destruction of those civilizations is the tyranny and arrogance of all or part of the people. For this reason, although the Qur'an recommends tolerance and forgiveness among Muslims, and sometimes considers it the only way to acquire material and spiritual virtues, But he condemns silence and silence in front of the oppressor and severely condemns him. What the author has addressed in this article with the method of describing and analyzing library documents is the examination of oppression as the most important cause of the decline of some human civilizations. In this regard, various aspects of oppression and its consequences that can destroy a civilization of several thousand years have been proposed. In the author's opinion, aside from the obligatory effects of oppression and its consequences in the Day of Judgment, the Holy Quran has listed oppression

    Keywords: Civilization, Oppression, Islam, Quran
  • پوررسول Pourrasoul *, Zeynab Bahjatpour Pages 93-113

    Although comparative studies in the field of interpretation of the Holy Quran have been taught and researched in the scientific community as a field of comparative interpretation, but there are still hidden angles in this science, including the principles and realm of this science in which there is a comprehensive approach and barrier. is not. On the other hand, it is clear that the foundations and realm of a science are the basic tools of that science in order to achieve the goal. Therefore, explaining and specifying this area is one of the requirements of comparative studies in the field of interpretation of the Holy Quran. Therefore, this research seeks to analyze the principles and scope of comparative interpretation in a descriptive way and to determine to what extent the principles and domains proposed in this field are valid? This research seeks to explain the principles and the correct realm of comparative interpretation by criticizing the existing opinions in this field. The result shows that the realm of comparative interpretation depends on the researcher's definition of the science of comparative interpretation and then the basics of interpretation depend on the domain accepted by the researcher.

  • Kh Jalali, Fatemeh Tabatabaei * Pages 115-145

    One of the attention-grabbing discussions among contemporary Quran scholars is the discovery of the structural and purposeful argumentation of the chapters of the Holy Quran. This interpretive approach, which is based on the purposiveness of the chapters and the systematic arrangement of the verses, emphasizes the comprehensive and structural consideration of the Quranic chapters. It asserts that each Quranic chapter, taken separately, has a singular purpose and specific meaning. In most of the Quranic chapters, diverse subjects exist, revealed through a superficial and initial examination of the verses, which suggests a certain dispersion among their subjects. However, upon deeper scrutiny of the verses, it becomes apparent that the entirety of the verses in a chapter encompasses a singular purpose. Through the discovery of this unified purpose, an interpreter can present a more precise interpretation. The difference of opinion regarding the structure of the chapter "Al-Hadid" among interpreters and the absence of any book or article in this field that has systematically expressed the singular purpose of the chapter underscores the necessity of this research. This research has been conducted using a descriptive and analytical approach, based on library research. The investigations show that the blessed chapter of "Al-Hadid" is composed of two contexts. Although each context serves a purpose, they all revolve around the central and primary purpose of the chapter, which is 'faith in God and the necessity of embodying its effects, including spending in the way of God, in life for the attainment of divine forgiveness and grace.' Key Words: Argumentative Discovery, Structure of Chapter, Purpose of Chapter, Chapter Al-Hadid.