فهرست مطالب
فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 39 (بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/08
- تعداد عناوین: 11
-
-
الزامات و راهکارهای نظارت بر محصولات تراریخته و بایستگی آن از منظر اصول اخلاق زیستیصفحه 0زمینه و هدف
نگرانی ها در خصوص تاثیرات محصولات تراریخته بر سلامتی انسان و محیط زیست وی موجب اهمیت یافتن نظارت بر فرایند تولید و توزیع این محصولات گردیده است. این تحقیق با هدف بررسی الزامات و راهکارهای نظارت بر محصولات تراریخته و اهمیت آن از منظر اصول اخلاق زیستی به انجام رسید.
روشتحقیق حاضر از حیث نوع، نظری و به لحاظ روش بحث، توصیفی تحلیلی است. همچنین شیوه اجرای تحقیق، کتابخانه ای (اسنادی) می باشد.
ملاحظات اخلاقی:
در این تحقیق جنبه های ملاحظات اخلاقی در مطالعه کتابخانه ای شامل اصالت متون، صداقت و امانتداری مورد توجه قرار گرفته است.
یافته هانظارت بر تولید و توزیع محصولات تراریخته با راهکارهای مختلفی چون ارزیابی میزان سمی بودن، آزمایش ها در مزارع، آزمایش های لازم به منظور رهاسازی محصولات، برچسب گذاری و سیستم ردیابی محصولات تراریخته، پیشتیبانی می شود. راهکارها و الزاماتی که رابطه ای تنگاتنگ با اصل زیان نرساندن و اصل احترام به استقلال و خودمختاری در چهارچوب اصول اخلاق زیستی دارند.
نتیجه گیریحراست از سلامت شهروندان و محیط زیست آنان و احترام به حق تصمیم گیری و انتخاب افراد که مستند به اصول محوری زیان نرساندن و خودمختاری در اخلاق زیستی می شوند، اعمال راهکارهای نظارتی در حیطه تولید و توزیع محصولات تراریخته را امری بایسته در قلمرو نظام های حقوقی نموده است.
کلیدواژگان: تراریخته، راهکارهای نظارت، حق بر سلامت، اخلاق زیستی، اصل زیان نرساندن -
صفحه 1زمینه و هدف
امروزه در کنار افزایش طول عمر و امید به زندگی در جوامع، کیفیت زندگی سالمندان به مثابه سازه ای چندوجهی مورد توجه محققان و پژوهشگران است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش تاب آوری و احساس پیوستگی روانی در پیش بینی کیفیت زندگی زنان سالمند انجام شد.
روشروش پژوهش، توصیفی همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان سالمند تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) استان خراسان جنوبی در پاییز سال 1402 بودند که بر اساس فرمول تاباچینگ و فیدل (Tabachnick & Fidell) (2013 م.) 120 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های تاب آوری کونور و دیویدسون (Connor & Davidson) (2003 م.)، احساس پیوستگی روانی آنتونووسکی (Antonovsky) (1987 م.) و کیفیت زندگی WHO (2000 م.) بودند. تحلیل داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه، با کمک نرم افزار SPSS 24 انجام شد.
ملاحظات اخلاقی:
در این پژوهش حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است و مشارکت کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه ها پاسخ دادند.
یافته هانتایج نشان داد بین تاب آوری (663/0= r) و احساس پیوستگی روانی (580/0= r) با کیفیت زندگی زنان سالمند ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. همچنین تاب آوری به میزان 5/43 درصد و مولفه های احساس پیوستگی روانی به میزان 1/32 درصد بر کیفیت زندگی زنان سالمند تاثیر دارند (01/0>p).
نتیجه گیریبر اساس نتایج می توان گفت با ارتقای سطح تاب آوری و احساس پیوستگی روانی در زنان سالمند می توان کیفیت زندگی آنان را بهبود بخشید.
کلیدواژگان: تاب آوری، احساس پیوستگی روانی، کیفیت زندگی، زنان سالمند -
صفحه 2زمینه و هدف
سواد اخلاقی معلمان از اهمیت ویژه ای در تربیت دانش آموزان برخوردار است، چرا که آنان را در فهم و به کارگیری ارزش ها و اصول اخلاقی یاری می دهد و زمینه ساز پرورش نسلی مسئولیت پذیر و اخلاق مدار می گردد. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر سواد اخلاقی معلمان ابتدایی از دیدگاه معلمان نمونه شهر اردبیل بود.
روشروش این پژوهش از نوع کیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان نمونه شهر اردبیل طی سه سال (از سال 1398 تا 1400 ش.) بودند. تعداد کل این معلمان 85 نفر بود. برای نمونه گیری از روش هدفمند استفاده شد. تعداد نمونه شامل 27 نفر از جامعه آماری مذکور بود که به شیوه تدریجی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. گردآوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل متن مصاحبه ها از روش تجزیه و تحلیل تم استفاده شد.
ملاحظات اخلاقی:
در تدوین این مقاله جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت، امانتداری، رضایت و اطلاع رسانی رعایت شده است.
یافته هابر اساس یافته ها مقوله های اساسی مبین سواد اخلاقی مشتمل بر 16 مقوله بود که بیانگر سه دسته عوامل علی (مانند امور اداری، وضعیت مدرسه، چشم انداز آتی، ارتباطات، کسب دانش، هنجارهای موجود و بینش اخلاقی)، عوامل مداخله ای (وضعیت شغلی، ساختار سازمانی، مدیریتی و قراردادهای روان شناختی) و عوامل زمینهای (سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، مذهب، تعداد فرزندان، تحصیلات والدین، تحصیلات همسر، سابقه خدمت، رشته تحصیلی، شغل، شرکت در گردهمایی هایی اجتماعی، نمایشگاه ها و کلاس های آموزشی و محل خدمت شهری و روستایی) بود.
نتیجه گیرینتایج این پژوهش بر اهمیت توجه به مقوله های شناسایی شده به عنوان عوامل موثر بر سواد اخلاقی معلمان ابتدایی تاکید دارد و نشان می دهد که درک و به کارگیری این عوامل می تواند به بهبود کیفیت آموزشی و تربیتی در مدارس ابتدایی و مآلا بازتاب آن در آتیه جامعه منجر شود.
کلیدواژگان: سواد اخلاقی، هنجارهای حرفه ای، معلمان نمونه -
صفحه 3زمینه و هدف
توجه به فرهنگ های محیطی و عمل بر مبنای آن یکی از شاخص های اصلی موفقیت مدیریت منابع انسانی است. این مهم برای آموزش و پرورش با توجه به دامنه گسترده و اهداف آن یکی از الزامات اصلی جهت ایجاد وحدت ملی است، لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و بررسی ابعاد و مولفه های اخلاقی مدیریت در مدارس چندفرهنگی انجام گرفته است.
روشرویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش آن فراترکیب بود. جامعه پژوهش شامل کلیه مقالات منتشرشده در دهه اخیر (1402-1392 ش.) در زمینه شاخص های اخلاقی در مدیریت مدارس مناطق دارای خرده فرهنگ بود که از این میان تعداد 25 عنوان بر اساس پایش موضوعی محتوایی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش با تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه گردآوری شدند.
ملاحظات اخلاقی:
در نگارش مقاله جنبه های اخلاقی شامل حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته هابا تجزیه و تحلیل داده ها، شاخص های اخلاقی مدیریت در مدارس مناطق دارای خرده فرهنگ در 4 بعد، 13 عامل و 67 مقوله شامل بعد مولفه های فردی شخصیتی (مشتمل بر نگرش اخلاق فرهنگی، دانش اخلاق فرهنگی)، مولفه های اجتماعی (مهارت های ارتباطی، سازنده گرایی فرهنگی، اخلاق مداری بین فرهنگی)، مولفه های حرفه ای تخصصی (مدیریت تنوع در منابع انسانی، توسعه حرفه ای تخصصی، تعهد حرفه ای و مسئولیت پذیری)، مولفه های رهبری مدیریتی (توجه به یادگیری چندفرهنگی، مدیریت تعارضات بین فرهنگی، تحول در راستای تکثرگرایی) طبقه بندی شدند.
نتیجه گیریبا توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که توجه به ویژگی های شخصیتی و توانمندساز در راستای مدیریت اخلاقی منابع انسانی و درک تنوع فرهنگی و توانایی مشارکتی سازی فضای مدرسه بر ایجاد یک محیط اخلاقی در مدارس چندفرهنگی کمک می کند.
کلیدواژگان: چندفرهنگی، اخلاق، مدارس، مدیریت -
صفحه 4زمینه و هدف
یکی از اساسی ترین چالش ها در بسیاری از حوزه های علم اخلاق ارائه تعریف از مفاهیم اخلاقی است. از جمله این مفاهیم که از دیرباز تاکنون در عین اینکه همواره به عنوان فضیلت اخلاقی از آن نام برده شده، مفهوم شجاعت است. شجاعت به عنوان مفهومی تربیتی و اخلاقی در تعریف دچار ابهام و پیچیدگی است. هدف این مقاله، تبیین تعریف شجاعت با رویکرد پدیدارشناسی و نگاهی به رفتارهای معمول زندگی است.
روشپژوهش به روش تحلیل محتوا و با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و استفاده از گزارش ها، کتب و مقالات منتشرشده در این زمینه به انجام رسیده است.
ملاحظات اخلاقی:
در تدوین مقاله، اصول اخلاقی به ویژه امانتداری در استناد به متون و حفظ اصالت مقاله، رعایت شده است.
یافته هادر دهه های اخیر روش های مختلفی برای ارائه تعریف مفاهیم بیان و توصیه شده است. در این میان یکی از مکاتب فکری که توانسته است با روش خاص خود بسیاری از پیچیدگی های مفهومی را حل کند، روش پدیدارشناسی است که بیشترین تاکیدش بر تجربه اول شخص تجربه کننده در تعریف مفاهیم است. در این جستار پس از بیان اصول اساسی روش پدیدارشناسی با استفاده از این روش و تجارب شخصی، مفهوم شجاعت را تعریف نموده ایم.
نتیجه گیریبنا بر چهار عنصر به دست آمده در روش پدیدارشناسی می توان شجاعت را عبارت دانست از: هر عملی که من برای آن در خود استعدادی می یابم و با اعتماد به نفس نسبت به توانایی های خودم و با باور به عملی که می خواهم انجام دهم، به صورت آزادانه آن عمل را انجام می دهم، در این حالت آن عمل از نظر من شجاعانه است و من خود را شجاع می دانم.
کلیدواژگان: شجاعت، پدیدارشناسی، تعریف، تجربه، اول شخص -
صفحه 5زمینه و هدف
قرآن کریم بر موضوع اخلاق تاکید بسیار داشته است و مساله توجه به اخلاق در تصمیم گیری های سیاسی موضوعی بسیار مهم در حکمرانی سیاسی اسلام است، به گونه ای که هدف نهایی در سیاست و حکمرانی کسب سعادت امت اسلامی می باشد، نه دستیابی به سلطه و قدرت. در آغاز دوره حکومت امویان قبضه قدرت برای تامین منافع شخصی و قبیله ای هدف اقدامات حکمرانان گردید و عملکرد معاویه مبتنی بر عدم رابطه دوسویه سیاست و اخلاق، الگوی خلفای بعد از وی گردید، بدین صورت سیاستگذاری امویان به رهبری معاویه تفکیک میان دو مقوله سیاست و اخلاق بود. مساله پژوهش حاضر بررسی عملکرد معاویه در رابطه با انفکاک اخلاق و سیاست و تحلیل مصادیق نقض اخلاقیات در سیاست گذاری های وی به عنوان بنیانگذار حکومت امویان در تاریخ اسلام است. در این راستا نگاهی به نظریه مالک بن نبی در اخلاق سیاسی عصر اموی خواهد داشت تا روشن شود از نظر اندیشه سیاسی اقدامات معاویه در حوزه عمل و نظر چگونه حکمرانی اسلامی را به زوال کشاند و توانست اخلاق سیاسی را در حاکمیت اسلامی به قهقرا برد.
روشپژوهش حاضر یک مطالعه مروری، توصیفی و تحلیلی است و داده های آن از طریق گردآوری فیش های تحقیقاتی از منابع کتابخانه ای فراهم آورده شده است.
ملاحظات اخلاقی:
در تمامی فرآیند پژوهش، اصول صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته هادر دوره بنی امیه به ویژه دوره حکومت معاویه به دلیل اولویت قدرت نسبت به سعادت رابطه ای سازنده میان اخلاق و سیاست برقرار نشد، بلکه برای پیمودن راه کسب قدرت، شیوه های مخالف رهیافت اخلاق و سیاست اتخاذ گردید.
نتیجه گیریمعاویه و به طور کلی حکومت امویان در عرصه تمدن اسلامی با به کارگیری روش هایی چون ایجاد رعب و وحشت، مسمومیت سازی و ترور، دروغ پردازی، جعل حدیث و فعالیت های فرهنگی و بازتولید اندیشه های جاهلی و... باعث شدند رابطه منفی و ناسازگار میان اخلاق و سیاست در حوزه حکمرانی صورت گیرد.
کلیدواژگان: معاویه، بنی امیه، اخلاق، سیاست، قدرت، حکومت -
صفحه 6زمینه و هدف
روابط فرازناشویی یکی از شایع ترین آسیب های اجتماعی است که پیامدهای گسترده ای بر روی نظام خانواده دارد. در سال های اخیر تحقیقات متعددی در ایران در خصوص تمایل به روابط فرازناشویی صورت گرفته است، اما مساله اصلی این پژوهش ها، عدم تسلط بر همه جنبه های این موضوع است. بنابراین مطالعه حاضر با بهره گیری از روش فراتحلیل با هدف تحلیل و ترکیب یافته های تحقیقات انجام شده در زمینه عوامل موثر بر روابط فرازناشویی انجام شد.
روشروش پژوهش به کار گرفته شده در تحقیق حاضر فراتحلیل است و جامعه آماری آن را تحقیقات انجام شده با موضوع تمایل به روابط فرازناشویی در ایران طی سال های 1401-1391 تشکیل داده اند. پس از طی مراحل مشخص (جستجو، غربال گری، شایستگی و مشمول بودن) نمونه گیری انجام گرفت و 18 تحقیق به عنوان نمونه انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده، پس از کدگذاری، از نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA2) استفاده شد.
ملاحظات اخلاقی:
با ارجاع دقیق به تحقیقات صورت گرفته، امانتداری علمی رعایت شده است.
یافته هامهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تمایل افراد به روابط فرازناشویی در ایران عبارتند از: سبک دلبستگی ناایمن دوسوگرا (652/0)، سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی (620/0)، سبک دلبستگی ایمن (601/0-)، استفاده از رسانه های نوین (370/0)، رضایت جنسی (322/0) و نگرش مذهبی (251/0-).
نتیجه گیریبا بهبود سبک دلبستگی ایمن و کاهش سبک های دلبستگی ناایمن (اجتنابی و دوسوگرا)، افزایش سواد رسانه ای کاربران رسانه های نوین، ارتقای رضایت جنسی و نگرش های مذهبی زوجین می توان تا حد زیادی از تمایل افراد به روابط فرازناشویی فرو کاست.
کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، روابط فرازناشویی، خیانت زناشویی، فراتحلیل -
صفحه 7زمینه و هدف
آموزش و پرورش به منظور تحقق اهداف خود، یعنی تعلیم و تربیت انسان ها نیازمند برخورداری از معلمان تلاشگر، دلسوز و متعهد و با سازگاری شغلی بالا و دارای سلامت روان است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هوش معنوی و اخلاق کار اسلامی در پیش بینی سازگاری شغلی معلمان ابتدایی انجام شد.
روشروش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه پژوهش، تمامی معلمان مرد دوره دوم ابتدایی ناحیه یک بهارستان در سال تحصیلی 02-1401 بودند که بر اساس جدول Krejcie & Morgan (1971 م.) 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های هوش معنوی فرهوش و همکاران (1398 ش.)، اخلاق کار اسلامی Ali (1988 م.) و سازگاری شغلی پورکبیریان (1386 ش.) بود. در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 22 و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
ملاحظات اخلاقی:
پس از توضیح درباره اهداف مطالعه و اطمینان بخشی به شرکت کنندگان درباره محرمانگی اطلاعات و رضایت شفاهی آنان، پرسشنامه ها بین شرکت کنندگان توزیع گردید.
یافته هانتایج نشان داد رابطه بین هوش معنوی و اخلاق کار اسلامی با سازگاری شغلی مثبت و معنی دار است (01/0>p) و مولفه های هوش معنوی 39 درصد و اخلاق کار اسلامی 6/22 درصد از واریانس سازگاری شغلی را تبیین می کنند.
نتیجه گیریارتقای هوش معنوی و نهادینه کردن اخلاق کار اسلامی در محیط های آموزشی، زمینه مناسب بهبود عملکرد شغلی را فراهم می آورد که در نهایت سازگاری شغلی معلمان را به دنبال خواهد داشت.
کلیدواژگان: هوش معنوی، اخلاق کار اسلامی، سازگاری شغلی، معلمان ابتدایی -
صفحه 8زمینه و هدف
احساس امنیت اجتماعی یکی از بنیادی ترین اصل های توسعه و رفاه اجتماعی تلقی می شود، زیرا در صورت عدم احساس امنیت سرمایه انسانی کشور به خطر می افتد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش عدالت اجتماعی و بیگانگی اجتماعی در پیش بینی امنیت اجتماعی انجام شد.
روشروش پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی شهروندان 18 تا 69 سال شهر تهران در سال 1401 بودند که بر اساس فرمول کوکران 768 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای (زن و مرد) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های عدالت اجتماعی ریاحی و همکاران (1397 ش.)، بیگانگی اجتماعی افشانی و جواهرچیان (1395 ش.) و احساس امنیت اجتماعی وثوقی اصل و همکاران (1402 ش.) بودند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با نرم افزار SPSS 24 انجام گرفت.
ملاحظات اخلاقی:
در این مطالعه، حفظ امانتداری در ارجاع به منابع و تکمیل پرسشنامه ها با رضایت کامل مشارکت کنندگان مورد لحاظ قرار گرفت و اطلاعات شخصی آن ها در تمام مراحل پژوهش محرمانه ماند.
یافته هانتایج نشان داد همبستگی بین عدالت اجتماعی با امنیت اجتماعی (553/0=r) مثبت و معنی دار، و همبستگی بین بیگانگی اجتماعی با امنیت اجتماعی (665/0- =r) منفی و معنی دار بود (01/0>p) و مولفه های عدالت اجتماعی، 4/30 درصد و مولفه های بیگانگی اجتماعی، 8/42 درصد از واریانس امنیت اجتماعی را تبیین می کنند.
نتیجه گیرینتایج پژوهش نشان می دهد که توجه به عدالت اجتماعی و بیگانگی اجتماعی می تواند به تبیین و توسعه امنیت اجتماعی شهروندان در جامعه کمک نماید.
کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، بیگانگی اجتماعی، امنیت اجتماعی، شهروندان -
صفحه 9زمینه و هدف
با شیوع ویروس کرونا، نظام آموزشی ایران، همچون بسیاری از کشورهای دیگر، با چالش ها و فرصت های عدیده ای مواجه گردید. این مقاله ابعاد جامعه شناختی زیست بوم کرونا و کارکردهای مناسب و نامناسب آن در نظام آموزش و پرورش ایران را مورد مطالعه قرار داده است.
روشپژوهش به روش آمیخته متوالی به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران کلان، میانی و مدرسه ای، معلمان، دانشجویان دانشگاه فرهنگیان و دانش آموزان می شود که مطالعه روی 1229 نفر به عنوان حجم نمونه به انجام رسیده است. حجم نمونه با استفاده از جدول کهن و مورگان مشخص شد. شیوه نمونه گیری به شکل ترکیبی از نمونه گیری تصادفی خوشه ای و سهمیه بندی نامتناسب به انجام رسیده است. ابزار جمع آوری اطلاعات و یافته های تحقیق به دو طریق مشاهده مشارکتی و تجارب زیسته و نیز دو پرسشنامه محقق ساخته اول شامل 85 سوال برای مدیران و معلمان و 65 سوال برای دانش آموزان که عمدتا به شکل طیف لیکرت می باشد، برگزیده شد. روایی پرسشنامه از طریق Pre Test، روایی صوری و محتوایی و اعتبار آن از طریق توافق داوران سنجش شده است. یافته های تحقیق از طریق نرم افزار SPSS و با روش های آمار توصیفی و استنباطی و آزمون های T test، تحلیل واریانس، Tuky LSD، ATA آزمون x2، فی گرامر و ضریب همبستگی اسپیرمن، تی بی و تی سی کندال و آزمون کراسکال والیس H مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
ملاحظات اخلاقی:
در تدوین مقاله، اصول اخلاقی به ویژه امانتداری در استناد به متون، حفظ اصالت مقاله و کسب رضایت آگاهانه از شرکت کنندگان، رعایت شده است.
یافته هانتایج تحقیق مبین آن است که شرایط آموزش و پرورش در زیست بوم کرونا وضعیتی است که از آن به جامعه طوفانی و لحظه ای تعبیر می شود و دارای کارکردهای نامناسب در ابعاد آموزش، عدالت و سلامت و البته دارای کارکردهای پنهان مناسب مانند افزایش توان فناوری، ارتباطات و مشارکت می باشد.
نتیجه گیریزیست بوم کرونا تحولات عمده ای در نظام آموزش و پرورش ایران را به همراه داشته است. این تغییرات علاوه بر ایجاد چالش هایی در ابعاد آموزش، عدالت و سلامت، فرصت هایی برای افزایش توان فناوری، بهبود ارتباطات و افزایش مشارکت را نیز فراهم کرده است. در دوران پساکرونا، برای بهره گیری از فرصت ها و آمادگی برای بحران ها، لازم است به تدریج زیرساخت های فناوری آموزشی ارتقا یابد و برنامه های جامع تری برای آموزش عادلانه و فراگیر تدوین شود.
کلیدواژگان: زیست بوم کرونا، جامعه طوفانی، کارکردهای مناسب و نامناسب -
صفحه 12زمینه و هدف
در عصر حاضر که خدمات فزاینده سلامت و اقدامات گسترده پزشکی تبعات حقوقی به ویژه در خصوص افزایش جرایم را منتج شده است، رعایت حقوق شهروندی و احترام به حقوق متهمان و بزه دیدگان در جرایم پزشکی از مسائل کلیدی نظام عدالت کیفری به شمار می رود. با توجه به تاثیر فرهنگ سازمانی بر عملکرد و رفتار نیروی پلیس، این پژوهش به بررسی نقش فرهنگ سازمانی پلیس در احترام به حقوق متهمان و بزه دیدگان جرایم پزشکی می پردازد و به اصول اخلاقی و تاثیر قانون آیین دادرسی کیفری بر این موضوع تاکید دارد.
روشتحقیق به شیوه کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز از منابع مکتوب، قوانین و اسناد حقوقی گردآوری شد و با استفاده از روش تجزیه و تحلیل کیفی، داده ها بررسی شدند تا الگوها و ارتباطات میان فرهنگ سازمانی پلیس و حقوق شهروندی در جرایم پزشکی شناسایی شوند.
ملاحظات اخلاقی:
جنبه های اخلاقی مطالعات کتابخانه ای در تحقیق حاضر مورد توجه قرار گرفته است.
یافته هافرهنگ سازمانی پلیس، بر پایه ارزش های مشترک و باورهای اخلاقی، نقشی موثر در حفظ حقوق متهمان و بزه دیدگان جرایم پزشکی ایفا می کند. اصول عدالت ترمیمی و رویکرد قانون آیین دادرسی کیفری در این زمینه حاکی از لزوم تعامل سازنده و انسانی پلیس با متهمان و بزه دیدگان است. قانون آیین دادرسی کیفری، ضابطان قضایی را به طور عام و به صورت موردی، ملزم به رعایت حقوق شهروندی و حفظ کرامت انسانی در تمام مراحل دادرسی می کند که این مهم بستری بایسته برای رسیدگی موثر و کیفی به جرایم پزشکی را در قلمرو صلاحیت و حوزه تعاملی پلیس فراهم می آورد.
نتیجه گیریتقویت فرهنگ سازمانی پلیس با تاکید بر اصول اخلاقی و در سایه آموزش های لازم، می تواند به تحقق عدالت ترمیمی و حمایت از حقوق متهمان و بزه دیدگان در جرایم پزشکی منجر شود. این امر نه تنها موجب افزایش اعتماد عمومی به نظام قضایی می شود، بلکه در کاهش تنش های اجتماعی و بهبود کیفیت تعاملات پلیس و شهروندان درگیر در پرونده های پزشکی تاثیرگذار است. بر این اساس مهم ترین رویکردها در پرورش فرهنگ سازمانی شامل تقویت زیرساخت ها و تخصصی سازی در نیروی پلیس، آموزش قانون مداری، تدوین شیوه نامه افتراقی رفتاری در خصوص جرایم پزشکی، نظام ارزشیابی عملکرد، نظام تشویق و تنبیه، ارزیابی فرایند پرورش فرهنگ سازمانی و حفظ فرهنگ سازمانی مطلوب بر اساس چشم انداز قانون آیین دادرسی کیفری شایان توجه است.
کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، پلیس، حقوق شهروندی، جرایم پزشکی، اصول اخلاقی، عدالت ترمیمی
-
Requirements and Strategies of Controlling Genetically Modified Products and its Necessity: A Bioethical ApproachPage 0Background and Aim
Concerns about the effects of Genetically Modified Products on human health and the environment have made it important to monitor the production and distribution process of these products. This research was conducted with the aim of examining the requirements and strategies for monitoring genetically modified products and its significance from the perspective of bioethical principles.
MethodsThe current research is theoretical in terms of type and descriptive-analytical in terms of discussion method. The research methodology is also library-based (documentary).
Ethical Considerations:
In this research, the aspects of ethical considerations in library study, including the authenticity of texts, honesty and trustworthiness, have been considered.
ResultsThe monitoring of the production and distribution of genetically modified products is supported by various strategies, such as the evaluation of the toxicity level, experiments in farms, tests necessary for the release of products, labeling and tracking system of transgenic products. The strategies and requirements which are closely related to the principle of non-maleficence and the principle of respect for autonomy within the framework of bioethical principles.
ConclusionThe protection of citizens' health and their environment, along with respect for individuals' rights to decision-making and choice—grounded in the core bioethical principles of non-maleficence and autonomy—has made the implementation of regulatory strategies in the production and distribution of genetically modified products a necessary measure within legal systems.
Keywords: Genetically Modified, Regulatory Strategies, Right To Health, Bioethics, Principle Of Non-Maleficence -
Page 1Background and Aim
Today, along with increasing life expectancy in societies, the quality of life of the elderly as a multifaceted issue has been the focus of researchers, so the present study was conducted with the aim of investigating the role of resilience and sense of psychological cohesion in predicting the quality of life in elderly women.
MethodsThe research method was descriptive-correlation. The research population included all the elderly women covered by the Imam Khomeini (RA) Relief Committee of South Khorasan province in the fall of 2023, 120 people were selected based on the formula of Tabachnick & Fidell (2013). Data collection tools included Connor & Davidson's (2003) resilience questionnaires, Antonovsky's (1987) sense of psychological cohesion, and WHO (2000) quality of life. Data analysis was done with Pearson correlation test and multiple regressions with the help of SPSS 24 software.
Ethical Considerations: In this research, the authenticity of the texts, honesty and trustworthiness were respected and the participants answered the questionnaires knowing the objectives of the research.ResultsThe results showed that there was a positive and significant relationship between resilience (r=0.663) and feeling of psychological cohesion (r=0.580) with the quality of life of elderly women. Also, Resilience by 43.5% and the components of feeling of psychological cohesion by 32.1% has an effect on the quality of life of elderly women.
ConclusionBased on the results, it can be said that the quality of life of elderly women can be improved by improving the level of resilience and feeling of psychological cohesion.
Keywords: Resilience, Psychological Cohesion, Quality Of Life, Elderly Women -
Page 2Background and Aim
The moral literacy of teachers is of paramount importance in the education of students, as it aids them in understanding and applying ethical values and principles, thus fostering the development of a responsible and ethically-minded generation. The aim of this study was to identify the factors affecting the moral literacy of primary school teachers from the perspective of exemplary teachers in Ardabil.
MethodsThe method of this research was qualitative. The statistical population included all exemplary teachers in the city of Ardabil over a three-year period (from 2019 to 2021). The total number of these teachers was 85. A purposive sampling method was used for sample selection. The sample included 27 individuals from the statistical population, selected gradually until theoretical saturation was reached. Data were collected through semi-structured interviews, and thematic analysis was used to analyze the interview texts.
Ethical Considerations:
In compiling this research, ethical aspects, including preserving the originality of the texts, honesty, integrity, obtaining consent, and providing information, have been respected.
ResultsBased on the findings, the main categories of moral literacy consisted of 16 categories, which represent three groups: causal factors (such as administrative affairs, school status, future perspective, communication, knowledge acquisition, existing norms and moral insight), intervention factors (Job status, organizational structure, management and psychological contracts) and contextual factors (age, gender, marital status, education level, religion, number of children, parents' education, spouse's education, service history, field of study, occupation, participation in social gatherings, exhibitions, educational classes and the location of urban and rural service).
ConclusionThe results of this study emphasize the importance of paying attention to the identified factors affecting the moral literacy of primary school teachers. They show that understanding and applying these factors can lead to an improvement in the educational and pedagogical quality in primary schools and, ultimately, reflect positively on the future of society.
Keywords: Ethical Literacy, Professional Norms, Exemplary Teachers -
Page 3Background and Aim
Paying attention to environmental cultures and acting based on them is one of the main success indicators of human resources management. This is particularly important for education, given its wide scope and goals, as it is one of the main requirements for creating national unity. Therefore, the current research has been carried out with the aim of identifying and investigating the dimensions and ethical components of management in multicultural schools.
MethodsThe approach of the current research was qualitative and its method was meta-composite. The research community included all the articles published in the last decade (2013-23) in the field of ethical indicators in the management of schools in areas with subcultures, from which 25 titles were selected as samples based on thematic content monitoring. Research data were collected by qualitative analysis of the studied documents.
Ethical Considerations:
In writing the article, ethical aspects including preserving the authenticity of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.
ResultsBy analyzing the data, the ethical indicators of management in schools in areas with subcultures were classified into 4 dimensions, 13 factors, and 67 categories. These dimensions include: individual-personality components (including the attitude of cultural ethics, knowledge of cultural ethics), social components (communication skills, cultural constructivism and intercultural ethics), professional-specialist components (managing diversity in human resources, specialized professional development, professional commitment and responsibility), and leadership-managerial components (paying attention to multicultural learning, intercultural conflict management, evolution towards pluralism).
ConclusionAccording to the findings, it can be concluded that paying attention to personality and empowering characteristics in line with the ethical management of human resources and understanding cultural diversity and the ability to make the school atmosphere collaborative helps to create an ethical environment in multicultural schools.
Keywords: Multiculturalism, Ethics, Schools, Management -
Page 4Background and Aim
One of the most fundamental challenges in many fields of ethics is defining and presenting the definition of ethical concepts. One of these concepts that has been mentioned as a moral virtue since long ago is the concept of courage. Courage as an educational and moral concept is ambiguous and complicated in definition. The purpose of this article is to explain the definition of courage with a phenomenological approach and with a look at common life behaviors.
MethodsThe research has been done by content analysis method and using library studies and reports, books and related articles in this field.
Ethical Considerations:
In the preparation of the article, ethical principles, especially trustworthiness in citing texts and maintaining the originality of the article, have been observed.
ResultsIn recent decades, various methods have been expressed and recommended for defining concepts. In this regard, one of the schools of thought that has been able to solve many conceptual complexities with its own method is the phenomenology method, which emphasizes first-person experience in defining concepts. In this essay, after stating the basic principles of the phenomenology method, we have defined the concept of courage by using this method and personal experiences.
ConclusionAccording to the four elements obtained in the phenomenological method, courage can be considered as any action for which I find a talent in myself and with confidence in my abilities and believing in the action I want to do, I do it freely. In this case, that behavior is courageously in my opinion and I consider myself brave.
Keywords: Courage, Phenomenology, Definition, Experience, First Person -
Page 5Background and Aim
The Holy Quran has emphasized a lot on ethics and the issue of paying attention to ethics in political decision-making is a very important issue in the political governance of Islam. In such a way that the ultimate goal in politics and governance is to achieve the happiness of the Islamic Ummah, not to achieve domination and power. At the beginning of the Umayyad rule, the grab of power to secure personal and tribal interests became the goal of the rulers' actions and Mu'awiya's actions based on the absence of a two-way relationship between politics and ethics became the model of the caliphs after him. In this way, Umayyad politics under the leadership of Mu'awiyah was a separation between the two categories of politics and ethics. The problem of the present research is to investigate the performance of Muawiyah in relation to the separation of ethics and politics and to analyze the examples of violations of ethics in his policies as the founder of the Umayyad government in the history of Islam. In this regard, we will have a look at the theory of Malik Ben Nabi in the political ethics of the Umayyad era in order to clarify how Muawiya's behavior in the field of action and opinion led to the decline of Islamic governance and was able to regress political ethics in Islamic governance.
MethodsThis research is a review, descriptive and analytical study and its data has been provided by collecting research slips from library sources.
Ethical Considerations:
The principles of honesty and trustworthiness have been observed in the entire research process.
ResultsDuring the Umayyad dynasty period, especially the period of Muawiya's rule, due to the priority of power over happiness, a constructive relationship between ethics and politics was not established; Rather, in order to gain power, methods contrary to the approach of ethics and politics were adopted.
ConclusionMuawiya and the Umayyad government in general in the field of Islamic civilization by using anti-ethical methods such as Creating terror, poisoning and terror, lying, falsifying hadith and cultural activities and reproduction of Jahili ideas, caused a negative and inconsistent relationship between ethics and politics in the field of governance.
Keywords: Muawiya, Umayyad Dynasty, Ethics, Politics, Power, Government -
Page 6Background and Aim
Extramarital relationship is one of the most common social problems that has wide consequences on the family system. In recent years, many researches have been conducted in Iran regarding the desire for extramarital relationships. The main problem of these researches is that they were not able to cover all aspects of this subject. Therefore, the present study was conducted using the meta-analysis method and aimed to analyze and combine the findings of the research regarding the factors affecting extramarital relationships.
MethodsThe research method is meta-analysis and its statistical population includes the research conducted on the extramarital relations in Iran during 2011-22. After going through specific steps (search, screening, eligibility and inclusion), 18 researches were selected as the sample of the study. After coding, Comprehensive Meta-Analysis Software (CMA2) was used to analyze the collected data.
Ethical Considerations:
Scientific trustworthiness has been observed with careful reference to researches.
ResultsThe most important factors affecting the people's desire towards extramarital relationships in Iran are: mutual insecure attachment style (0.652), avoidant insecure attachment style (0.620), secure attachment style (-0.601), use of modern media (0.370), sexual satisfaction (-0.322) and religious attitude (-0.251).
ConclusionBy improving the secure attachment style and reducing insecure attachment styles (avoidant and mutual), increasing the media literacy of the users, improving sexual satisfaction and religious attitudes of couples, people's desire for extramarital relationships will be reduced significantly.
Keywords: Social Damage, Extramarital Relations, Infidelity, Meta Analysis -
Page 7Background and Aim
In order to achieve its goals, namely the education and upbringing of individuals, the educational system requires the presence of diligent, compassionate, and committed teachers with high job compatibility and mental health. Therefore, the current study was conducted with the aim of examining the role of spiritual intelligence and Islamic work ethics in predicting the job compatibility of elementary school teachers.
MethodsThe research method used in this study was descriptive-correlational. The research population included all male teachers in the second stage of elementary education in District One of Baharestan for the academic year 2022-2023, from whom 300 were selected through convenience sampling based on the Krejcie & Morgan (1971) table. Data collection tools included the Spiritual Intelligence Questionnaire by Farhoush et al. (2019), the Islamic Work Ethics Questionnaire by Ali (1988), and the Job Compatibility Questionnaire by Pourkabirian (2007). Data analysis was performed using SPSS 22 software, employing Pearson correlation tests and multiple regression analysis.
Ethical Considerations:
After explaining the objectives of the study and assuring the participants about the confidentiality of information and their oral consent, the questionnaires were distributed to the participants.
ResultsThe results showed that the relationship between spiritual intelligence and Islamic work ethic with job compatibility is positive and significant (p<0.01) and the components of spiritual intelligence explain 39% and Islamic work ethics 22.6% of the variance of job adaptability.
ConclusionThe promotion of spiritual intelligence and the institutionalization of Islamic work ethics in educational environments provide a suitable basis for improving job performance, which will ultimately lead to the job adaptation of teachers.
Keywords: Spiritual Intelligence, Islamic Work Ethics, Job Adaptability, Elementary Teachers -
Page 8Background and Aim
The sense of social security is considered one of the most fundamental principles of development and social welfare, because if there is no sense of security, the country's human capital is at risk, so the present study was conducted with the aim of investigating the role of social justice and social alienation in predicting social security.
MethodsThe research method was descriptive-correlation. The research population included all citizens aged 18 to 69 in Tehran in 2022 and 768 people were selected by stratified sampling (men and women) based on Cochran's formula. The data collection tools included social justice questionnaires by Riahi et al. (2018), social alienation by Afshani and Javaherchian (2016) and feeling of social security by Vosughi Asl et al. (2023). Data analysis was done using Pearson correlation test and multiple regressions with SPSS 24 software.
Ethical Considerations:
In this study, maintaining fidelity in referencing sources was emphasized and completing the questionnaires was done with the full consent of the participants and their personal information was kept confidential at all stages of the research.
ResultsThe results showed that the correlation between social justice and social security (r=0.553) was positive and significant, but the correlation between social alienation and social security (r=0.665) was negative and significant (p<0.01) and the components of social justice explain 30.4% and the components of social alienation explain 42.8% of the variance of social security.
ConclusionThe research results show that paying attention to social justice and social alienation can help to explain and develop the social security of citizens in the society.
Keywords: Social Justice, Social Indifference, Social Security, Citizens -
Page 9Background and Aim
With the outbreak of the coronavirus, Iran's educational system, like many other countries, faced numerous challenges and opportunities. This article studies the sociological dimensions of the Corona ecosystem and its appropriate and inappropriate functions in Iran's education system.
MethodsThe research was conducted using a sequential mixed method. The statistical population included senior, middle and school-level managers, teachers, Farhangian University students and school students, with a sample size of 1229 determined using the Krejcie and Morgan table. The sampling method was a combination of cluster random sampling and disproportionate quota sampling. Data collection tools included participatory observation and lived experiences, as well as two researcher-made questionnaires: the first with 85 questions for managers and teachers and 65 questions for students, primarily using the Likert scale. The validity of the questionnaires was assessed through pre-test, face and content validity and reliability was measured by judge agreement. The research findings were analyzed through SPSS software and with descriptive and inferential statistics methods and T test, analysis of variance, Tuky LSD, ATA x2 test, Phi Grammar and Spearman correlation coefficient, TB and TC Kendall and Kruskal Wallis H test.
Ethical Considerations:
The ethical principles, especially honesty in citing texts, maintaining the originality of the article and obtaining informed consent from participants, were observed in the preparation of this article.
ResultsThe research results indicate that the conditions of education in the Corona ecosystem can be described as a turbulent and instantaneous society, with inappropriate functions in the dimensions of education, justice and health and appropriate latent functions such as increased technological capabilities, improved communications and enhanced participation.
ConclusionThe Corona ecosystem has brought significant changes to Iran's education system. These changes have created challenges in the dimensions of education, justice and health, but also provided opportunities to enhance technological capabilities, improve communications and increase participation. In the post-Corona era, to leverage these opportunities and prepare for crises, it is necessary to gradually upgrade educational technology infrastructure and develop more comprehensive programs for equitable and inclusive education.
Keywords: Corona Ecosystem, Turbulent Society, Appropriate, Inappropriate Functions -
Page 12Background and Aim
In today's era, when increasing health services and extensive medical measures have resulted in legal consequences, especially regarding the increase of crimes, the observance of citizen's rights and respect for the rights of accused and victims in medical crimes are among the key issues of the criminal justice system. Considering the effect of organizational culture on the performance and behavior of the police, this research investigates the role of police organizational culture in respecting the rights of accused and victims of medical crimes and emphasizes the ethical principles and the effect of the criminal procedure law on this issue.
MethodsResearch has been done by library and documentary method. The required information was collected from written sources, laws and legal documents, and using the qualitative analysis method, the data were analyzed to identify patterns and connections between police organizational culture and civil rights in medical crimes.
Ethical Considerations:
The ethical aspects of library studies have been considered in the present research.
ResultsThe organizational culture of the police, based on common values and moral beliefs, plays an effective role in protecting the rights of accused and victims of medical crimes. The principles of restorative justice and the approach of the criminal procedure law in this field indicate the necessity of constructive and humane interaction of the police with the accused and the victims. The law of criminal procedure obliges judicial officers to respect citizen's rights and maintain human dignity in all stages of proceedings, which provides a necessary platform for effective and qualitative treatment of medical crimes within the jurisdiction and interactive field of the police.
ConclusionStrengthening the organizational culture of the police by emphasizing ethical principles and under the shadow of necessary training can lead to the realization of restorative justice and protection of the rights of accused and victims in medical crimes. In addition to increasing public trust in the judicial system, this is effective in reducing social tensions and improving the quality of interactions between the police and citizens involved in medical cases. Accordingly, the most significant approaches to cultivating organizational culture include strengthening infrastructure and specialization within the police force, promoting adherence to the law, developing differentiated behavioral guidelines for medical crimes, establishing a performance evaluation system, implementing a reward and penalty system, assessing the process of fostering organizational culture, and maintaining a desirable organizational culture based on the vision of the Code of Criminal Procedure.
Keywords: Organizational Culture, Police, Civil Rights, Medical Crimes, Ethical Principles, Restorative Justice