فهرست مطالب

خون - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1403)

فصلنامه خون
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان یزدان دوست، مهتاب مقصودلو* صفحات 269-272
  • زهره شریفی*، عباس یادگاری، زهرا پاز صفحات 273-280

    سابقه و هدف : 

    در طول عفونت مزمن ویروس هپاتیت B ، تعادل پویا بین تکثیر ویروس و پاسخ ایمنی میزبان در ایجاد بیماری کبدی از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مطالعه، میزان بیان مرگ برنامه ریزی شده نوع 1 در اهداکنندگان فاقد علائم مبتلا به هپاتیت B طی سیر طبیعی عفونت ویروس هپاتیتB بررسی شد. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی، 120 اهداکننده خون به دو گروه 60 نفره شامل کنترل یا سالم و اهداکننده فاقد علائم HBsAg و anti-HBC مثبت تقسیم و به طور تصادفی در سال 1398 از پایگاه تهران وارد مطالعه شدند. برای بررسی بیان ژن پس از استخراج RNA و ساخت cDNA ، آزمایش Real-Time PCR برای ژن PD-1 و ژن رفرانس β-actin انجام شد سپس با استفاده از نرم افزار REST و آنوا، تغییرات بیان ژن نسبت به گروه سالم بررسی شد (0.05 >p).

    یافته ها

    تمام نمونه های اهداکنندگان فاقد علایم مبتلا به هپاتیت B از نظر Total anti-HBc و anti-HBe ، 100% مثبت و از نظر HBe Ag منفی بودند. میزان بیان ژن با استفاده از نرم فزار REST و ctهای به دست آمده از آزمایش Real-Time PCR برای ژن PD-1 و ژن رفرانس تجزیه و تحلیل شد و افزایش 1/5 برابر بیان ژن PD-1 در اهداکنندگان فاقد علایم مبتلا به هپاتیت B نسبت به افراد سالم نشان داده شد که از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    بیان ژن PD-1 در طول سیر طبیعی عفونت مزمن HBV در افراد فاقد علایم مبتلا به هپاتیت B به طور معنادار تغییری نمی کند و مشابه افرد سالم است.

    کلیدواژگان: ویروس هپاتیت B، Real-Time PCR، عفونت بدون علامت
  • ساناز آسیابی، صدیقه امینی کافی آباد، حمیدرضا قلی زاده، عبادالله سالک مقدم، علی عباسیان، محمدحسام رفیعی* صفحات 281-295

    سابقه و هدف :

    غربالگری هموگلوبین یکی از الزامات قبل از اهدای خون است که بر روی تمامی اهداکنندگان انجام می شود. هدف از مطالعه، ارزیابی کنترل کیفی یک دستگاه هموگلوبینومتر تولید شده توسط یک شرکت دانش بنیان پیش از استفاده در مراکز انتقال خون بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی برای سنجش هموگلوبین از نمونه خون وریدی و مویرگی اهداکنندگان مراجعه کننده به ادارات کل انتقال خون تهران، قزوین، البرز و فارس استفاده گردید. در مرحله اول بر روی 135 نمونه، ارزیابی مقایسه ای دستگاه مذکور با دستگاه مرجع انجام شد. سپس ارزیابی مقایسه ای دستگاه هموگلوبینومتر مورد مطالعه با دستگاه های هموگلوبینومتر مورد استفاده در مراکز انتقال خون بر روی 194 نمونه صورت پذیرفت. تحلیل های آماری Bland-Altman ، حساسیت، ویژگی، PPV، NPV، صحت و ICC با نرم افزار R4.4.1 انجام شد. 

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار غلظت هموگلوبین با دستگاه مرجع و دستگاه  مورد مطالعه، به ترتیب 2/32 ± 12/55 و 1/60 ± 12/42 gr/dL گزارش شد. بر اساس منحنی Bland-Altman ، اختلاف معناداری بین خوانش دو دستگاه مورد مطالعه و مرجع مشاهده نشد و ICC بین دو دستگاه، توافق تقریبا کاملی را با فاصله اطمینان 95% نشان داد (89/0 <ICC<0/80). حساسیت، ویژگی، PPV ، NPV و صحت دستگاه مورد مطالعه نسبت به روش مرجع، به ترتیب 71/60، 75، 90/10، 30/45 و 72/40 درصد گزارش شد.

    نتیجه گیری :

    با توجه به نتایج این مطالعه و بررسی با دستگاه شمارشگر سلولی، دستگاه هموگلوبینومتر مورد مطالعه می تواند برای غربالگری هموگلوبین اهداکنندگان با توجه به محدوده مجاز اهدای خون در مراکز انتقال خون مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هموگلوبین، اهداکنندگان خون، کم خونی
  • آزیتا چگینی*، علی جمالیان، امیرحسین مقری صفحات 296-306

    سابقه و هدف :

    تزریق بیش از حد خون یا فرآورده های خونی در بیماران، سبب افزایش عوارض و مرگ و میر و در نهایت افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی می شود.باتوجه به آنکه روش های مدیریت خون بیمار سبب کاهش در تزریق خون غیرضروری می گردد، برآن شدیم تا پس از استقرار مدیریت خون بیمار میزان صرفه جویی در هزینه را بررسی نماییم.

    مواد و روش ها

    یک مطالعه مقطعی در بیمارستان شهید لواسانی در بازه زمانی 1394 تا 1396 اجرا گردید. میانگین هزینه خون و فرآورده های آن و خدمات آزمایشگاهی در بانک خون بیمارستان برای دوره قبل از مدیریت خون بیمار و دوره پس از آن جمع آوری شد. برای مقایسه از آزمون های اندازه های تکراری فریدمن (بررسی روند سه ساله) و آزمون رتبه علامت دار ویلکاکسون (بررسی روند دو ساله) و نرم افزار SPSS نسخه21 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین هزینه گلبول قرمز تزریق شده در بیمارستان در سال 1394 به میزان 209336820 ریال، در سال 1395 به 185857980 ریال و در سال 1396 میانگین هزینه با71% کاهش به 53494250 ریال رسید. میانگین هزینه پلاسما در سال 1394 و قبل از استقرار مدیریت خون بیمار 95155368 ریال، در سال 95 با 79% کاهش، میانگین به میزان 19880784 ریال و در سال 96 با 57% کاهش نسبت به سال قبل تر به میزان 8537760 ریال رسید. مجموع هزینه های خدمات آزمایشگاهی از سال 1394 به 1395 به میزان 81/6 درصد و از سال 1395 به سال 1396 به میزان 56/21 درصد کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    استفاده از مدیریت خون بیمار سبب کاهش هزینه می گردد و از نظر اقتصادی برای بیمارستان مقرون به صرفه است.

    کلیدواژگان: اقتصاد بیمارستانی، هزینه های بیمارستانی، اقتصاد سلامت، انتقال فرآورده های خون
  • مدینه پورمحمد پورناکی، لیلا نیرومند*، مهتاب مقصودلو، شهناز هاشمی صفحات 307-319

    سابقه و هدف :

    وجود پیوست رسانه ای در مواقع بحران برای پیشگیری از هرگونه تشویش افکار عمومی و سوء برداشت نسبت به عملکرد سازمان ها ضروری است. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر پیوست رسانه ای در روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران برای مدیریت مناسب و بهینه افکار عمومی بود، که از طریق رسانه ها انجام شده است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش آمیخته (ترکیبی) بود و در این مقاله داده های بخش کمی ارائه شده است. مطالعه به صورت توصیفی- پیمایشی انجام شد. تعداد کل مشارکت کنندگان 483 نفر از مدیران کل و کارکنان سازمان انتقال خون ایران بودند. با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای، پرسشنامه محقق ساخته برای 140 نفر به شیوه حضوری و از طریق پست الکترونیکی ارسال شد. به منظور تحلیل داده های پژوهش از نسخه 26 نرم افزار SPSS و نسخه 4.3.3 نرم افزار R استفاده گردید و آزمون های تحلیل عاملی تاییدی، آزمون t و آزمون فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عوامل پیوست رسانه ای در روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران در مواجهه با بحران عبارتند از اطلاع رسانی (بار عاملی 0/92)، مدیریت (بار عاملی 0/72) و آموزش (بار عاملی 0/59). با تحلیل وضعیت موجود به این نکته دست یافتیم که عوامل و شاخص های الگوی پیوست رسانه ای به طور کلی در حد متوسط است؛ البته عامل اطلاع رسانی از وضعیت بهتری نسبت به مدیریت و آموزش برخوردار بود.

    نتیجه گیری :       

    برای ارتقای عملکرد روابط عمومی سازمان انتقال خون ایران، ارتقای عوامل مدیریتی و آموزشی به منظور همسویی با استانداردهای فعلی اطلاع رسانی ضروری است. این امر باعث بهبود فعالیت های سازمان خواهد شد.

    کلیدواژگان: انتقال خون، اضطراب، روابط عمومی
  • مژگان مجاهد، سعید بشارتی، بهروز فرزانگان، سعید محمودیان، مستوره حسینی، مریم یاری نژاد، سیده کبری موسوی، اعظم رحیم زاده کلاله* صفحات 320-332

    سابقه و هدف :

    انتقال خون و فرآورده های آن یکی از مداخلات ضروری و نجات دهنده جان بیماران است که بروز خطا در آن می تواند تهدیدکننده حیات باشد. هدف از این مطالعه، شناسایی خطاهای اجرایی در انتقال خون و فرآورده های آن و مقایسه خطاهای گزارش شده داوطلبانه با میزان خطاهای شناسایی شده بر اساس راهنمایی ابزار سرنخ جهانی بود. 

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و کاربردی بود و به شیوه گذشته نگر در یکی از بیمارستان های تهران بر روی 88 پرونده با سابقه انتقال خون و فرآورده های آن با چک لیست انجام شد. مقایسه میانه تعداد خطا به تفکیک بخش، با استفاده از آزمون رتبه ای کروسکال والیس و هم چنین تجزیه و تحلیل مجذور کای با استفاده از نرم افزار 22 SPSS انجام شد. سطح معناداری 0/05>p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 88 پرونده، 346 مورد خطا از چک لیست به دست آمد که در مقایسه با 2 مورد خطاهای پزشکی گزارش شده داوطلبانه بسیار بیشتر بود. خطای گزارش شده منحصر به دسته  B و C بود که در آن حادثه ناگوار مرتبط با انتقال خون و فرآورده های آن گزارش نشده است. 

    نتیجه گیری  :

    شناسایی خطاها با استفاده از ابزار سرنخ جهانی بسیار بیشتر از گزارش دهی داوطلبانه خطاها بود که نشان داد  ابزار دقیق تری برای شناسایی حوادث ناگوار است. با استفاده از این ابزار و  برنامه ریزی و اقدامات پیشگیرانه می توان ایمنی بیماران و بهبود کیفیت مراقبت را در بیمارستان ها ارتقا داد.

    کلیدواژگان: خون، انتقال خون، ایمنی بیمار، هموویژولانس
  • فائزه خیری اردهایی، فاطمه یاری* صفحات 333-345

    سابقه و هدف :

    آنتی بادی ها، مولکول های گلیکوپروتئینی هستند که در تشخیص و درمان، بسیار مورد استفاده می باشند. روش های گوناگونی برای تولید آن ها وجود دارد که ایمنی زایی آزمایشگاهی یکی از آنان می باشد. لذا در این مطالعه، به بررسی روش ایمنی زایی آزمایشگاهی و عوامل موثر در بهینگی ایمونیزاسیون جهت دستیابی به لنفوسیت ایمونیزه شده تولیدکننده آنتی بادی در محیط آزمایشگاه پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مقاله مروری در پایگاه های اطلاعاتی PubMed وGoogle scholar با استفاده از کلمات کلیدی in vitro technique ، immunization و antibodies از سال 1985 تا 2023 جستجو انجام شد. حدود 50 مقاله با این کلمات کلیدی یافت شد که 34 مورد آن در این مقاله استفاده شده است.

    یافته ها

    مطالعه های پیش رو نشان داد که ایمنی زایی in vitro مزیت هایی را نسبت به ایمنی زایی in vivo دارد که از جمله آن ها؛ مدت زمان کوتاه تر ایمنی زایی، تکرارپذیری بالا و  دستیابی به کلون های تولیدکننده IgM می باشد. از طرفی این روش برای تولید آنتی بادی علیه همه آنتی ژن ها کاربرد ندارد. عوامل زیادی در ایجاد ایمنی زایی آزمایشگاهی موثر می باشند که شامل نوع و غلظت آنتی ژن، نوع و غلظت لنفوسیت، حذف سلول های مهارکننده ایمنی، ادجوانت ها و سیتوکاین ها، شرایط فیزیولوژیک محیط کشت، مدت زمان انکوباسیون و تفاوت پاسخ ایمنی اهداکنندگان است.

    نتیجه گیری

    جهت تولید آنتی بادی می توان از روش ایمنی زایی آزمایشگاهی استفاده کرد که مزیت هایی را نسبت به روش های  in vivoدارد ولی جهت دستیابی به سلول های تولیدکننده آنتی بادی در شرایط آزمایشگاهی باید به عوامل موثر در ایجاد ایمنی زایی در مقدار مناسب آن ها توجه کرد.

    کلیدواژگان: ایمنی زایی، روش های درون آزمایشگاهی، آنتی بادی ها
  • محمدرضا هدایتی مقدم* صفحات 346-356

    سابقه و هدف :

    حجامت درمانی به عنوان یک روش درمانی شایع در جهان، ممکن است خطر قابل توجهی از انتقال عفونت با عوامل بیماری زای منتقله از خون را به همراه داشته باشد. این مطالعه با هدف مرور نظام مند گزارش های علمی در مورد رابطه بین اقدام به حجامت و عفونت های منتقله از خون انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مروری، پایگاه های اطلاعاتی بین المللی و داخلی با استفاده از کلمات کلیدی مناسب به دو زبان فارسی و انگلیسی جستجو شدند. یافته های مطالعه ها تا انتهای سال 1402 بررسی شدند. هیچ محدودیتی برای طراحی مطالعه، حجم نمونه، تاریخ انتشار و روش حجامت در نظر گرفته نشد.

    یافته ها

    پس از بررسی عنوان و چکیده 630 سند بازیابی شده در جستجوی اولیه، متن کامل 67 سند غیر تکراری مرور شد که تعداد 42 مقاله به دلایل مختلف از مطالعه مروری حذف شدند. تعداد 6 مقاله مرتبط دیگر با جستجوی منابع مقالات بازیابی شده اضافه شد و پس از حذف 2 مقاله همپوشان، در نهایت تعداد 29 مطالعه واجد معیارهای ورود شناخته شدند. از 15 مطالعه ای که عفونت HBV را ارزیابی کردند، تنها 3 مورد با تجزیه و تحلیل چند متغیره ارتباط مثبت آن را با حجامت تایید و نسبت شانس 3/8 تا 7/3 را گزارش کردند. از 13 مطالعه با موضوع عفونت HCV ، تنها دو تحقیق این ارتباط را با رگرسیون چند متغیره تایید و نسبت شانس 2/3 و 2/4 را برآورد کردند. در مورد عفونت های HDV ، HIV و HTLV-1 ، مطالعه ای که ارتباط مثبت با حجامت درمانی گزارش کرده باشد بازیابی نشد.

    نتیجه گیری

    این مرور نظام مند نشان داد که در مورد انتقال عفونت های منتقله از خون از طریق حجامت شواهد کافی وجود ندارد. مطالعه های طولی و بزرگ برای مشخص شدن نقش این روش درمان سنتی در بروز عفونت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: حجامت درمانی، عوامل بیماری زای منتقله از خون، مرور سیستماتیک
|
  • E. Yazdandoust, M. Maghsudlu* Pages 269-272
  • Z. Sharifi*, A. Yadgari, Z. Paz Pages 273-280
    Background and Objectives

    During chronic hepatitis B virus infection, the dynamic balance between virus replication and the host immune response is crucial in developing liver disease. In this study, the level of expression of programmed death type 1 in asymptomatic donors infected with hepatitis B during the natural course of the infection was investigated.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 120 blood donors were divided into two groups. The first control group included 60 healthy individuals who tested negative for HBsAg and anti-HBc. The second group, known as the case group, comprised 60 asymptomatic HBV-infected blood donors who tested positive for HBsAg and anti-HBc. All participants were entered from the Tehran Blood Center in 2018. To check gene expression after RNA extraction and cDNA synthesis, a Real-Time PCR test was performed for the PD-1 gene and β-actin reference gene, then using REST software, gene expression changes compared to the healthy group were checked.

    Results

    All the samples of asymptomatic HBV-infected blood donors were 100% positive for total anti-HBc, anti-HBe, and negative for HBe Ag. The gene expression levels were analyzed using REST software, utilizing Cycle Threshold  values obtained from Real-Time PCR tests for the PD-1 gene and a reference gene. The analysis revealed 1.5 times increase in PD-1 gene expression in asymptomatic HBV-infected donors compared to healthy donors. However, this increase was not found to be statistically significant.

    Conclusions  :

    PD-1 gene expression does not change during the normal course of chronic HBV infection in asymptomatic HBV-infected donors and is similar to healthy individuals.

    Keywords: Hepatitis B Virus, Real-Time PCR, Asymptomatic Infections
  • S. Asiyabi, S. Amini-Kafiabad, H.R. Gholizadeh, E. Salek Moghaddam, A. Abbasian, M.H. Rafiee* Pages 281-295
    Background and Objectives

    Hemoglobin screening is one of the requirements before donating blood, which is performed on all donors. Hemoglobinometer devices are one of the conventional methods for performing this screening in blood transfusion centers. The purpose of study is to evaluate the quality control of a hemoglobinometer device produced by a knowledge enterprise company before being used in blood transfusion centers.

    Materials and Methods

    In this cross sectional study, venous and capillary blood samples from donors referred to the Blood Transfusion centers of Tehran, Qazvin, Alborz and Fars were used to measure hemoglobin. A comparative evaluation of the study device with Reference was performed on 135 samples. Then a comparative evaluation of study device with hemoglobinometer devices was done on 194 samples. Bland-Altman analysis, sensitivity, specificity, PPV, NPV, accuracy and ICC were evaluated by R.4.4.1.

    Results

    The mean and standard deviation of hemoglobin concentration with reference and study device were 12.55 ± 2.32 and 12.42 ± 1.60 g/dL, respectively, Based on the Bland-Altman curve, no significant difference was observed between the readings of the two study device and the reference devices (p= 0.1) and the ICC between the two devices showed an almost complete agreement with a confidence factor of 95% (0.8˂ICC˂0.89). The sensitivity, specificity, PPV, NPV and accuracy of the study device compared.

    Conclusions 

    According to the results of this study and examination with a Reference, the knowledge enterprise device can be used to screen the hemoglobin of blood donors according to the permissible range of blood donation in blood transfusion centers.

    Keywords: Hemoglobin, Blood Donors, Anemia
  • A. Chegini*, A. Jamalian, A.H. Maghari Pages 296-306
    Background and Objectives

    Excessive blood product transfusions increase morbidity, mortality, and healthcare costs. To address this issue, we investigated the cost savings of implementing patient blood management strategies to reduce unnecessary transfusions.

    Materials and Methods

    We conducted a cross-sectional study at Shahid Lavasani Hospital from 2016 to 2018, analyzing laboratory service costs in the blood bank before and after adopting patient blood management. Statistical analyses included Friedman repeated measures tests for three-year trends and Wilcoxon signed-rank tests for two-year trends, using SPSS version 21 for comparison.

    Results

    In 2016, the average cost of red blood cell transfusions was 209,336,820 Rials, which dropped to 185,857,980 Rials in 2017 and it decrease by 71% to 53,494,250 Rials in 2018. Total laboratory service costs decreased by 6.81% from 2015 to 2016 and 21.56% from 2017 to 2018. The average cost of plasma in 2016, before the establishment of patient blood management, was 95,155,368 rials. In 2017, this cost decreased by 79%, bringing the average down to 19,880,784 rials. In 2018, it fell further by 56.21% compared to the previous year, resulting in an average cost of 8,537,760 rials.

    Conclusions  :

    Patient blood management reduces costs, making it a financially advantageous strategy for hospitals.

    Keywords: Hospital Economics, Hospital Costs, Health Economics, Blood Component Transfusion
  • M. Pourmohammad Pournaki, L. Niroumand*, M. Maghsudloo, Sh. Hashemi Pages 307-319
    Background and Objectives

    The presence of media attachment in crises is necessary to prevent any anxiety of public opinion and misunderstanding about the performance of organizations. We intend to investigate and identify the factors affecting the media attachment in the public relations of IBTO for the proper and optimal management of public opinion through the media.

    Materials and Methods

    The research method carried out in this study is mixed, and the data of the quantitative part is presented. It has been done in a descriptive-survey way. The total number of participants was 483 from the general managers and employees of  IBTO; using stratified random sampling, a researcher-made questionnaire was sent to 140 people in person and by e-mail. SPSS software version 26 and  R software version 4.3.3, and confirmatory factor analysis tests, t test and Friedman test were used.

    Results

    The findings showed that the media attachment factors in the public relations of  IBTO in crises are: information (factor load 0.92), management (factor load 0.72) and education (factor load 0.59). We found that the factors and indicators of the media attachment model are generally average; although the information agent had a more important role than management and education.

    Conclusions : 

    To improve the performance of the public relations of  IBTO, it is necessary to improve the managerial and educational factors in order to align with the current information standards.

    Keywords: Blood Transfusion, Anxiety, Public Retation
  • M. Mojahed, S. Besharati, B. Farzanegan, S. Mahmoudian, M. Hosseini, M. Yarinejad, S.K. Mousavi, A. Rahimzadeh Kalaleh* Pages 320-332
    Background and Objectives

    Transfusion of blood and its products is one of the necessary and life-saving interventions for patients, and errors in any of its steps can be life-threatening. The aim of this study was to identify operational errors according to the voluntary reported errors compared to the guidelines of the Global Trigger Tool.

    Materials and Methods

    The study is of a descriptive-analytical and applied type and was conducted retrospectively at one of the Hospital in Tehran on 88 cases with a history of blood transfusion and its products with a checklist. Comparison of the average number of errors by section was done using the Kruskal-Wallis rank test as well as chi-square analysis using SPSS22 software. A significant level p value <0.05 was considered.

    Results

    From the 88 cases, 346 errors were obtained from the checklist, which was much higher compared to 2 cases of voluntarily reported errors.The reported error was unique to category B and C, in which the accident related to blood transfusion and its products was not reported.

    Conclusions:

      Identification of errors using the global clue tool was significantly higher than voluntary reporting of errors, indicating that it is a more accurate tool for identifying adverse events. The use of this tool and planning and preventive measures can improve the safety of patients and improve the quality of care in hospitals.

    Keywords: Blood, Blood Transfusion, Hemovigilance, Patient Safety
  • F. Kheiriardahaei, F. Yari* Pages 333-345
    Background and Objectives

    Antibodies are glycoprotein molecules that play a significant role in both diagnosis and treatment. Various methods exist for their production, with laboratory immunization being one of them. This study aims to investigate the laboratory immunization method and the factors influencing the optimization of immunization to achieve antibody-producing immunized lymphocytes in a laboratory setting.

    Materials and Methods

    A literature review was conducted using the databases in PubMed and Google Scholar, employing the keywords immunization, in vitro technique, and antibodies, covering the period from 1985 to 2023. About 50 articles were found with these keywords, 34 of which are used in this article.

    Results

    The studies reviewed indicate that in vitro immunization offers several advantages over in vivo immunization, including shorter immunization time, high reproducibility, and the ability to obtain IgM-producing clones. However, this method is not universally applicable for producing antibodies against all antigens. Numerous factors influence laboratory immunization, including the type and concentration of the antigen, the type and number of lymphocytes, the removal of immune-suppressing cells, the use of adjuvants and cytokines, the physiological conditions of the culture environment, the incubation duration, and the variability in immune responses among donors.

    Conclusions  :

    For the production of antibodies in vitro, it is essential to consider the effective factors to enhance the efficiency of laboratory immunization.

    Keywords: Immunization, In Vitro Techniques, Antibodies
  • M.R. Hedayati-Moghaddam* Pages 346-356
    Background and Objectives

    Cupping therapy (Hijama), as a common method of treatment in the world, could carry a significant risk of infections by bloodborne pathogens. We aimed to review systematically scientific reports on the relationship between cupping practices and bloodborne infections.

    Materials and Methods

    In this systematic review, international and local databases were searched using relevant keywords. All original citations published in English or Persian up to March 2024 were included. No limitations were applied to study design, sample size, publication date, or cupping techniques.

    Results

    After screenintg the titles and abstracts of 630 studies retrieved from the initial search, the full texts of 67 non-duplicate documents were reviewed. Of these, 42 articles were excluded for various reasons. A manual search of the references from the retrieved papers yielded 6 additional articles, resulting in a total of 29 studies that fulfilled the inclusion criteria after excluding two overlapping citations. Among the 15 surveys that assessed HBV infection, only 3 demonstrated a positive association between a history of cupping  and this infection using multivariate analysis; the reported odds ratios ranged 3.8 to 7.3. Regarding HCV infection, 2 of 13 investigations confirmed a positive correlation with cupping therapy in multivariate regression analysis; the reported odds ratios were 2.3 and 2.4. No reports indicated a significant relationship between cupping therapy and HDV, HIV, or HTLV-1 infections.

    Conclusions  :

    This systematic review revealed that there is insufficient evidence regarding the role of cupping in the spread of bloodborne infections. It is recommended to conduct large-scale and longitudinal studies to find if this traditional practice is a significant risk factor for infection.

    Keywords: Cupping Therapy, Blood-Borne Pathogens, Systematic Review