فهرست مطالب
پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/12/21
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-18امنیت اجتماعی یکی از نیازهای ضروری جامعه است که سازمان ها و دستگاه های زیادی در ایجاد آن دخیل هستند. مقاله حاضر که نتیجه تحقیقی در همین زمینه است، به بررسی نقش نیروی انتظامی در حفظ و گسترش امنیت اجتماعی از دیدگاه مقام معظم رهبری (مدظله) به عنوان فرمانده کل قوا می پردازد. این تحقیق به روش کیفی از نوع توصیفی- تبیینی با ابزار تحلیل محتوا و با مراجعه به کلیه بیانات مقام معظم رهبری از آغاز ولایت یعنی سال 1368 تا 1390، انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که مقام معظم رهبری، وظیفه نیروی انتظامی را تامین امنیت اجتماعی می دانند و با دسته بندی بیانات ایشان، سیزده وظیفه اصلی و کلیدی در این زمینه برای نیروی انتظامی تعریف شده است که از جمله آنها می توان به کسب اقتدار قانونی، ایجاد فضای امن اجتماعی، برنامه ریزی به روز، مبارزه با متخلف و مجرم و حفظ اعتماد و انتظارات مردم اشاره کرد.
کلیدواژگان: مقام معظم رهبری (مدظله)، امنیت، امنیت اجتماعی، نیروی انتظامی، مردم -
صفحات 19-42امروزه مطبوعات نقشی اساسی در عرصه عمومی داشته و برای بسیاری از مردم، مهم ترین منابع خبری هستند. مطبوعات هر روز با تولید اخبار و طرح داستانهایی درخصوص جرم، سعی دارند به افراد شوک وارد کرده، آنها را بترسانند یا سرگرم کنند. در حال حاضر روزنامه ها بیش از هر زمان دیگری به عنوان ادبیات خاکستری تحقیقات مطرح هستند. اگرچه این ایده بسیار رایج است که رسانه ها نقشی اساسی در طرح موضوعات دارند و مطالب آنها بخشی از گفتمان عمومی است، اما این مطالب همواره با واقعیت هم خوانی ندارد. به عبارتی، میتوان گفت که آنها قادرند تا تصویر چولهای از جرم ارائه کنند که بر اساس نظریه های جرم شناسی و رسانه، می تواند بر احساس امنیت اجتماعی و به تبع آن بر نظم اجتماعی در جامعه اثرگذار باشد. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی، 200 خبر از اخبار حوادث روزنامه همشهری را در شش ماهه اول سال 1389 به صورت نمونه گیری تصادفی منظم انتخاب کرده و مورد مطالعه قرار داده است. یافته ها و نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که بازتاب واقعیتهای جرمی در روزنامه ها در زمینه هایی با سوگیری اساسی همراه است و گاهی با واقعیت هم خوانی ندارد. همچنین نتایج نشان داد که از سوی مطبوعات، بر ساخت گروه های پایین اقتصادی به عنوان مهم ترین گروه مجرم تاکید شده است و همچنین نتایج بر اغراق آمیز بودن بازنمایی جرایم خشن در روزنامه ها دلالت می کردند و در ضمن مشخص شد که روزنامه ها بر خلاف نرخ جرایم در آمارهای رسمی، حدود 50 درصد از فراوانی جرایم را به گزارش جرایم خشن اختصاص میدهند.
کلیدواژگان: رسانه، بازتاب رسانه ای جرم، مجرم، قربانی، تحلیل محتوای کمی، مطبوعات -
صفحات 43-70امروزه در برداشت از امنیت و احساس آن، افزون بر نبود تهدید، وجود شرایط مطلوب برای تحقق اهداف و خواست جمعی نیز مدنظر است. مراکز نظارت همگانی ناجا با جلب افکار عمومی و دریافت نگرش، ارزش، بینش و مطالبات شهروندان از سطح جامعه و گسترش تعاملات مردم با پلیس، نقش سازنده ای را در قبول مسئولیت ها و تعهدات اجتماعی در حوزه تامین امنیت در جامعه و تولید صمیمیت، تعهد و اعتماد متقابل، ایفا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر عملکرد مراکز نظارت همگانی (سامانه 197) در ارتقای احساس امنیت اجتماعی شهروندان انجام شده است. روش اجرای این پژوهش، توصیفی-تحلیلی از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن را کلیه شهروندانی که از ابتدای سال 1391 تا پایان شهریورماه سال 1392 با مرکز نظارت همگانی تماس داشته اند، تشکیل می دهند. براساس تحلیل رگرسیونی، بین متغیرهای مستقل ناشی از عملکرد مراکز نظارت همگانی؛ توانمندی و کارآمدی، حمایت از حقوق شهروندی (پاسخگویی)، شفافیت سازمانی و اعتمادسازی، در سطح اطمینان 99/0 با متغیر وابسته (احساس امنیت اجتماعی)، رابطه ای معنادار، مثبت و قوی داشته اند. همبستگی رگرسیونی احساس امنیت اجتماعی با ترکیب خطی شرایط ذکر شده، برابر با 77/0 است. نسبتی از واریانس احساس امنیت اجتماعی که از طریق مشارکت نسبی شرایط مذکور تبیین شده است به میزان 59/0 است. وزن عامل توانمندی و کارایی مراکز نظارت همگانی ناجا در تبیین احساس امنیت اجتماعی، بیشتر از سایر عوامل موجود در تحلیل است.
کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، توانمندی، حمایت از حقوق شهروندی، اعتماد سازی -
صفحات 71-102مسئله اصلی این پژوهش، شناسایی نگرش و رفتار مشارکتی در قبال پلیس و فعالیت های آن و افزایش رفتار مشارکت جویانه و هدف اصلی آن، شناسایی و تبیین عوامل پیش بینی کننده رفتار مشارکتی و راهکارهای ارتقای رفتار مشارکت جویانه با پلیس است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی جمع آوری داده ها، توصیفی –تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در نیم سال اول سال تحصیلی 92-91 تشکیل می دهند. روش نمونه گیری این پژوهش، داوطلبانه و در دسترس بوده است. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از؛ پرسش نامه نگرش نسبت به پلیس و زیر مجموعه های تابعه و پرسش نامه محقق ساخته گرایش نسبت به رفتار مشارکتی با پلیس و زیرمجموعه های تابعه. نتایج نشان داد که 2/49 درصد از شرکت کنندگان نسبت به پلیس راهنمایی و رانندگی، 9/45 درصد نسبت به پلیس 110، 9/27 درصد نسبت به پلیس اطلاعات، 6/24 درصد نسبت به پلیس امنیت عمومی، 6/24 درصد نسبت به پلیس مبارزه با مواد مخدر، 5/11 درصد نسبت به پلیس امنیت اخلاقی و 2/26 درصد از شرکت کنندگان نسبت به پلیس کل (تمامی مجموعه ها با هم) نگرش مثبت دارند. نتایج نشان داد که 6/83 درصد از شرکت کنندگان نسبت به پلیس مبارزه با مواد مخدر، 4/93 درصد نسبت به پلیس امنیت اجتماعی، 82 درصد نسبت به پلیس 110، 7/87 درصد نسبت به پلیس راهنمایی و رانندگی، 3/44 درصد نسبت به پلیس اطلاعات، 1/36 درصد نسبت به پلیس امنیت اخلاقی و 2/85 درصد نسبت به پلیس کل (تمامی زیرمجموعه ها) رفتار مشارکتی مثبت دارند.
کلیدواژگان: نگرش، رفتار مشارکتی، پلیس امنیت عمومی، پلیس راهنمایی و رانندگی، پلیس مبارزه با موادمخدر، پلیس 110 -
صفحات 103-126میزان قابل توجهی از تماس های شهروندان با پلیس، مربوط به انتقاد یا اعلام شکایت از نوع و نحوه رفتار و ارتباط پلیس با ایشان است. پژوهش حاضر با هدف تبیین مصادیق ارتباطی پلیس و مشخص کردن اولویت های این مصادیق در ارتباط پلیس با مردم در رابطه با طرح انضباط اجتماعی با استفاده از الگوی ارتباطی برلو انجام شده است. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل 40 نفر از نخبگان علوم ارتباطات آشنا با پلیس در شهر تهران است که به صورت تمام شمار در 1390 مورد بررسی قرار گرفته اند. از میان الگو های ارتباطی، الگوی برلو انتخاب و سپس عناصر این الگو با مصادیق و شاخص های پلیسی در بستر طرح انضباط اجتماعی مطابقت داده شد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته است. نتایج نشان داد که مصادیق پلیسی ارتباط پلیس با مردم در بستر طرح انضباط اجتماعی مطابق الگوی برلو با میانگین بالایی مورد تایید کارشناسان بوده است و پلیس باید حداکثر مهارت های ارتباطی را داشته و همچنین با تمام وجود از احساس، کلام و رفتار غیرکلامی استفاده کند تا بتواند ضمن برقراری ارتباط مناسب با شهروندان، ماموریت ها و وظایف خود را به خوبی انجام دهد.
کلیدواژگان: ارتباط پلیس با مردم، ارتباطات، مهارت های ارتباطی، طرح انضباط اجتماعی، الگوی ارتباطی برلو -
صفحات 127-148کاربست پژوهش یکی از مفاهیم بسیار مهم در مدیریت پژوهشی است که به اعتقاد صاحب نظران، بی توجهی به آن موجب بی ثمر ماندن تلاش های پژوهشی می شود. هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی و توصیف وضعیت کاربست یافته های پژوهشی در رده های تحقیقاتی ناجا و ارائه راهکارهای عملی به تصمیم گیران و مخاطبان یافته های مذکور برای استفاده بهینه از یافته های پژوهشی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی- اسنادی است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی طرح های تحقیقاتی پذیرفته شده فرماندهان، معاونان و روسای پلیس های تخصصی تشکیل می دهند که به دلیل محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری به صورت تمام شماری انجام شد. ابزار گردآوری داده های این تحقیق، مصاحبه و بررسی اسناد و مدارک موجود است. نتایج تحقیق نشان داد که مدیران و فرماندهان ناجا به میزان «متوسط» از نتایج تحقیقات اتمام یافته مطلع می شوند و این اطلاع عمدتا از طریق شرکت در شوراهای پژوهشی و مطالعه گزارش های پژوهشی حاصل می شود و یافته های پژوهشی بیشتر در سیاست گذاری ها وتصمیم گیری های فرماندهان و مدیران مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، موانع ارتباطی در راس موانع کاربست یافته های تحقیقاتی در ناجا قرار دارند و بعد از آن، موانع فرهنگی، موانع روش شناختی، موانع انسانی و موانع سازمانی به ترتیب بیشترین تا کمترین تاثیر را در کاربست نتایج و یافته های پژوهشی دارند.
کلیدواژگان: کاربست، یافته های پژوهشی، رده های تحقیقاتی ناجا، اشاعه نتایج تحقیقات، موانع کاربست
-
Pages 1-18Social Security is one of the essential needs of a community which many organizations and agencies are involved in its creation. The present essay which is the result of research in this field deals with the police duty to preserve and extend the social security from the perspective of Supreme Leader as Commander in Chief. This essay was performed through qualitative method in type of descriptive - explanation with content analysis tools and referring to all statements of the Supreme Leader from the beginning of wardship in 1368 to 1390. The results showed that from the perspective of the Supreme Leader providing social security is the duty of police and through classification of Leader's statements 13 main and key duties are defined for law enforcement organization which among them, there are obtaining the legal authority, creating secure social atmosphere, update planning, combating against criminals and maintaining the trust and expectations of the people.Keywords: Supreme Leader, security, social security, police, people
-
Pages 19-42Nowadays the press has a key role in the public arena and is the most important news source for many people. Daily, the press through news production and creation stories about crime tries to shock people, scare them or make fun and newspapers now more than ever as gray literature of research are discussed. Although this idea is very common that the media plays a key role in issues designing and its contents are part of the public discourse, but the matter does not match the reality. In other words, we can say that they are able to give a skew picture of guilt that based on criminology and media theories can have an impact on social security and consequently on the social order in the society. This paper uses quantitative content analysis of 200 articles from the news of the Citizen newspaper in the first six months of 1389 as selected by systematic random sampling and study data. The findings and results of this study show that a true reflection of a crime in newspapers in some areas are accompanied with bias and is sometimes inconsistent with reality. The results also showed that on the construction of the lower economic group as the primary group of offenders was approved by the press. Exaggerated representation of violent crimes in the newspapers were confirmed that newspapers, unlike crime rates in the official statistics, specified about 50 percent of the crimes reported frequency to violent crime.Keywords: The media, crime reflection in media, the offender, the victim, quantitative content analysis, the press
-
Pages 43-70Today, perceptions of security and the feeling of that, in addition to the absence of threat, favorable conditions for the realization of collective goals and desires are in mind. National police surveillance centers through attraction of public opinion and getting attitudes, values, visions and aspirations of the citizens of the community and expansion in interactions with the police accepted the responsibilities and social obligations in the field of social security and sense of security of the citizens and intimacy, commitment and mutual trust and constructive role plays. The present study aimed to investigate factors affecting the performance of the public Observation Center (System 197) in promoting citizen's sense of security is done. This research is a descriptive - analytical survey, the population is all citizens who have called this center since the beginning of 1391 until the end of September in 1392. Based on regression analysis, there is a strong positive relation between the independent variables from the centers of public administration; qualifications, protect the rights of citizens (accountability), corporate transparency and confidence-building with the dependent variable (social security) at a confidence level of 0.99. Linear regression correlation of condition combined with the social security is equivalent to 0.77. Proportion of the variance in social security contributions relative condition of the explanation is that the size 0.59. Operating weight capacity and efficiency of public administration institutions in explaining police, social security is more than the other factors included in the analysis.Keywords: Social security, social security feeling, empowerment, protection of citizen's rights, trust building
-
Pages 71-102The main issue of this study is to identify the attitudes and partnership behavior towards police and its activity and increasing partnership behavior. And its main purpose is to identify and explain the cooperative behavior predictors and strategies to promote partnership behavior with police. This study is applied from the purpose point of view and quantitative method of data collection is descriptive - analytical correlation. The statistical population of this study is the students of Islamic Azad University of Karaj in the first semester of the academic year 91-92. Sampling in this study is voluntary and available. Instruments used in this study consisted of a questionnaire on attitudes toward the police and subsidiaries, researcher made questionnaire about tendency towards cooperative behavior of police and subordinate domain. The results showed that 49.2% of participants to the traffic police have positive attitude, 45.9% to the 110 police have positive attitude, 27.9% to the intelligent police have positive attitude, 24.6% to the general public security police have positive attitude, 24.6 % to the anti-narcotic police have positive attitude, 11.5% to the morality police have positive attitude and 26.2% to the all police departments have positive attitude. The results showed that 83.6% of participants have positive cooperative behavior to anti-narcotic police, 93.4% of participants have positive cooperative behavior to general public security police, 82% of participants have positive cooperative behavior to 110 police, 87.7% of participants have positive cooperative behavior to traffic police, 44.3% of participants have positive cooperative behavior to intelligent police, 36.1% of participants have positive cooperative behavior to morality police and 85.2% of participants have positive cooperative behavior to all police departments.Keywords: Attitude, cooperative behavior, police, police subsidiaries
-
Pages 103-126Considerable degree of citizen calls to the police is concerned to the criticism or complaint about police behavior and police relationship with them. This study aimed to explore instances of police communications and identifying priority issues associated with the police in the area of social discipline scheme using Berlo's communication model has been done. The research method is descriptive - analytical. Statistical Society was 40 Elite Communication Sciences familiar with police in Tehran and was full-count in 1390. Among communication models, Berlo's model was selected and then elements of Berlo's model were adapted with policing issues and indicators in the field of community disciplinary scheme. Researcher made questionnaire is used to collect data. The results showed that policing instances of police communication with people in the context of social discipline scheme according to Berlo's model, is accepted by experts in high average and police should have the highest communication skills and more over with all the feelings, uses feelings, words and nonverbal behavior while communicating effectively with the citizens in performing their missions properly.Keywords: Police communication with people, communication, communication skills, social discipline scheme, Berlo's communication model
-
Pages 127-148The research application is a very important concept in research management that according to the expert's idea neglecting of it will lead research efforts remain fruitless. The general aim of the present study is describe the application of research findings in NAJA research lines and offer practical solutions to an audience and decision makers of the said findings to optimize the use of research findings. This research from the purpose point of view is applied, and its method is descriptive - documentation data collection. The research community is all accepted research projects by commanders, deputies and specialized police chiefs and due to limited statistical population census sampling was done. Data collection of this research is interview and present documents. The results showed that the average level police commanders and managers will be notified of the results of completed researches through participation in Research Councils and study of research reports, and research findings are used in policy and decision making of commanders and managers. Also, the communication barriers are at the top of the application of research findings barriers in the police and are followed by cultural barriers, methodological barriers, human and organizational barriers which have the highest to the lowest impact on the application of research results.Keywords: application, research findings, NAJA research lines, disseminating research results, application barriers