فهرست مطالب
مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 59، بهار 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/01/20
- تعداد عناوین: 16
-
-
صفحه 3کمربند ماگمایی ترود-چاه شیرین در جنوب سمنان میزبان سنگ های آتشفشانی-آذرآواری و توده های نفوذی سنوزوئیک است. کانسار کوه زر در گستره ی معدنی باغو با کانه زایی Cu-Au و فیروزه مشخص است. کانسار سازی در گستره ی دگرسانی های گرمابی منطقه صورت گرفته است. این دگرسانی ها بیشتر شامل پروپلیتیک، فیلیک، آرژیلیک پیشرفته و سیلیسی می شوند. همیافتی کمیاب تورمالین به شکل پراکنده تا رگه ای با فیروزه در دگرسانی فیلیک تا آرژیلیک پیشرفته دیده می شود. پردازش داده های زمین شیمیایی (EPMA) ترکیب تورمالین را شورلیت- دراویت نشان داده است. بر اساس مشاهدات سنگ نگاری و نتایج زمین شیمیایی، آبشوئی سنگ های دگرسان به وسیله ی سیالات گرمابی و هجوم B از خاستگاه سنگ های دگرگون، سبب تشکیل تورمالین به خرج مسکوویت های زمینه از سنگ میزبان شده است. پیدایش فیروزه ناشی از واکنش های اکسایشی، فرو پاشی کانی های سولفیدی و مس دار در زون فیلیک و آبکافت آلومینوسیلیکات های میزبان، (با مشارکت شاره ی حاوی P) به خرج فازهای کانیایی سرشار از آلومینیم (آلونیت) نیز امکان پذیر شده است. بدین گونه همپوشانی دو رخداد دگرسانی آرژیلیک پیشرفته یعنی تورمالین زایی اولیه و تشکیل فیروزه ی تاخیری رخ داده است.
کلیدواژگان: کوه زر، تورمالین، فیروزه، شیمی کانی، دگرسانی -
صفحه 15مهم ترین توده های سینیتی ایران، در شمال غرب و در استان آذربایجان شرقی برونزد دارند که در ارتباط با ماگماتیسم ائوسن فوقانی تا الیگوسن پایینی هستند. توده ی عباس آباد - باشکند، یکی از این توده هاست که به صورت چند توده ی کوچک و مجزا در غرب توده ی اصلی نفلین سینیت بزقوش قرار دارد. بافت ریزدانه، پورفیری و پورفیریتیک ریزدانه از بافت های معمول این سنگ هاست. براساس رده بندی مدی، سنگ های مورد بررسی در رده ی شبه لوسیت سینیت، مونزودیوریت نفلین دار، سینیت آنالسیم دار و سینیت قرار می گیرند. کانی های اصلی آن شامل پتاسیم فلدسپار، پلاژیوکلاز، شبه لوسیت، آنالسیم و نفلین می شوند و پیروکسن، الیوین، بیوتیت، هورنبلند، کدر، زیرکن و آپاتیت کانی های فرعی سنگ را تشکیل می دهند. کانی های ثانویه سنگ عبارتند از سریسیت، کلریت، اورالیت، ایدینگزیت، اکسیدآهن وکانی های رسی. نتایج حاصل از پراش پرتو X وجود کانی های آنالسیم، ناترولیت، نفلین و فلدسپارباریم دار (سلزین) را در این سنگ ها نشان می دهد. بر اساس نتایج تجزیه شیمی کلینوپیروکسن ها، تمامی آن ها در قلمرو پیروکسن های کلسیم- منیزیم و آهن دار قرار گرفته اند. ترکیب عضو انتهایی پیروکسن ها بین En40.75Fs9.40Wo43.98 تا En43.23 Fs13.61Wo47.8 متغیر است، که نشان دهنده ی کلینوپیروکسن های اوژیت دیوپسیدی در نفلین سینیت های منطقه ی مورد بررسی است. بر اساس رده بندی شیمیایی، سنگ های مورد بررسی در گستره ی نفلین سینیت، سینیت و شبه دیوریت قرار می گیرند. همچنین این سنگ ها بر اساس کانی شناسی و ضریب آگپایتیک جزء نفلین سینیت های میاشکایتیک محسوب می شوند. سری ماگمایی این سنگ ها با توجه به کانی های سنگ ساز، پتاسی قلیایی تا شوشونیتی است. حضور کانی های دارای آلومینیم و کانی های فرومنیزین و کدر عامل اصلی کنترل کننده ی میزان اکسید های اصلی مانند Al2O3، K2O، MgO و CaOدر سنگ های منطقه است. مقادیر K2O با افزایش SiO2 افزایش می یابد که نشان دهنده سرشت پتاس این سنگ هاست. نمودارهای ژئوشیمیایی، عنکبوتی و الگوهای REE سنگ های مورد بررسی بیانگر یک محیط زمین ساختی وابسته به فرورانش این سنگ هاست. غنی شدگی مشخص سنگ های قلیایی مورد بررسی از عناصری مثل Rb، Ba، Th، U، K می تواند در ارتباط با فرایندهای دگرنهادی گوشته باشد. وجود بیهنجاری منفی Ti، Nb، Ta و سرشت متاآلومینوس سنگ های مورد بررسی، احتمالا ناشی از تاثیر فرورانش نئوتتیس بر منابع گوشته ای و نیز باعث غنی شدگی این سنگ ها از Pb و LREE ها شده است.
کلیدواژگان: باشکند، سینیت، سینیت آنالسیم دار، فلدسپاتوئید، الیگومیوسن، البرز، آذربایجان -
صفحه 31هورنفلس ها و اسکارن های سیاه کمر در 5 کیلومتری غرب روستای ده سلم و در فاصله ی 85 کیلومتری شهرستان نهبندان، جنوب غربی استان خراسان جنوبی و حاشیه ی شرقی پهنه ی لوت قرار دارد. نفوذ توده ی گرانیتوئیدی معروف به کوه ریگی به سن ائوسن فوقانی داخل سنگ های آهکی و رسوبی کرتاسه باعث تشکیل این اسکارن شده است. کوه ریگی دارای ترکیب غالب گرانودیوریتی و حاوی کانی های پلاژیوکلاز، کوارتز، ارتوز، هورنبلند و بیوتیت است، بررسی های ژئوشیمیایی و زمین ساختی این توده نشان می دهد که دارای ماهیت آهکی-قلیایی نوع Iاست. هورنفلس ها بیشتر حاوی کانی های کوارتز، پلاژیوکلاز و پیروکسن هستند. بررسی های کانی شناسی و زمین شناسی هورنفلس ها و زون های اسکارنی سیاه کمر نشان می دهد که این کانی ها طی دو مرحله اصلی دگرگونی و دگرنهادی (مرحله ی پیشرونده و پسرونده) تشکیل شده اند. که در مرحله ی دگرگونی سنگ های هورنفلسی و مرمرها و در مرحله ی اصلی دگرنهادی پیشرونده سیلیکات های کلسیمی بدون آب (ولاستونیت، گروسولار، آندرادیت و دیوپسید) تشکیل شده اند، در مرحله ی اصلی دگرنهادی پسرونده این کانی ها دستخوش دگرسانی و به کانی های سیلیکاتی کلسیمی آبدار (اپیدوت، کلریت و مقدار کمی ترمولیت- اکتینولیت) تبدیل شده اند و در نهایت در دگرسانی پسرونده پسین مجموعه ای ریزدانه از کانی های کلریت، کوارتز، کلیست و کانی های رسی بوجود آمده اند. حضور ولاستونیت، مگنتیت و آندرادیت حاکی از تشکیل این اسکارن ها در گستره ی دمایی حدود 550 درجه ی سانتیگراد و گریزندگی بالای اکسیژن (fO2 = 10-12-10-23) بوده است، اسکارن سیاه کمر از نوع اسکارن های کلسیمی است.
کلیدواژگان: اسکارن، سیاه کمر، ده سلم، دگرنهادی، دگرسانی پیشرونده و پسرونده -
صفحه 43در این پژوهش دولومیت های سازند شهبازان به سن ائوسن در جنوب غربی کرمانشاه به روش سنگ نگاری، XRD و XRF مورد بررسی قرار گرفته اند. پس از بررسی های صحرایی دو برش سطحی انتخاب و تعداد 98 نمونه جمع آوری شدند. بر اساس بررسی های سنگ نگاری چهار نوع دولومیت در منطقه ی مورد بررسی شناسایی شدند. با استفاده از نتایج XRD، و عنصرسنجی، درجه ی نظم بلوری و درصد دولومیت در نمونه ها تعیین شد. نتایج نشان دهنده ی تشکیل دولومیکریت ها و دولومیکروسپاریت ها در مرحله ی اولیه ی درونزادی (دریایی) در پهنه ی جزر و مدی است. دولواسپاریت ها طی مراحل درونزادی تاخیری و در اثر تکامل و تبلور مجدد دولومیکریت ها و دولومیکرواسپاریت ها به وجود آمده اند. عنصرسنجی در دولواسپاریت ها (با میانگین 98/52 مول درصد CaCO3) نسبت به دولومیکر یت ها و دولومیکرواسپاریت ها (با میانگین 69/57 درصد مولی CaCO3) بالاتر است. درجه ی نظم بلوری در دولومیکریت ها و دولومیکرواسپاریت ها (با میانگین 68/0) نسبت به دولواسپاریت ها (با میانگین 95/0) پایین تر است. میانگین نسبت Mg2+/Ca2+ دولومیت های مورد بررسی در حدود 73/0 است. چنین استنباط می شود که دولواسپاریت ها با توجه به چگونگی عنصرسنجی بهتر و درجه ی نظم بلوری بالاتر نسبت به دولومیکریت ها، دولومیکرواسپاریت ها در اثر تبلور دوباره و دگرسانی دیاژنتیکی دولومیکریت ها و دولومیکرواسپاریت ها با افزایش اندازه بلورها و نسبت Mg2+/Ca2+ شاره ی دولومیتی ساز به وجود آمده اند. از شواهد یاد شده و نیز با توجه به نبود کانی های تبخیری، می توان گفت که دولومیت های مورد بررسی در شرایط آب و هوای مرطوب و از شاره های با نسبت Mg2+/Ca2+ پایین (احتمالا کمتر از یک) شکل گرفته اند.
کلیدواژگان: عنصرسنجی، درجه ی نظم بلوری، دولومیت، سازند شهبازان، کرمانشاه -
صفحه 55سازند آیتامیر یکی از واحد های چینه شناسی (آلبین - سنومانین) در حوضه ی رسوبی کپه داغ است که از ماسه سنگ گلاکونیتی، سیلتستون، شیل و سنگ آهک پرفسیل تشکیل شده است. گلاکونی در تمام رخساره های سنگی این سازند وجود دارد که بر اساس درجه ی بلوغ، از سبز کم رنگ تا سبز بسیار تیره در تغییر است. فراوانی گلاکونی در ماسه سنگ ها و افق های پرفسیل 1 تا 40 درصد با جورشدگی ضعیف تا متوسط و نیمه گردشده تا خوب گرد شده اند. گلاکونی ها از نظر خاستگاه به دو گروه برجا و نیمه برجا تقسیم می شوند. گلاکونی های برجا دارای هاله های سبز رنگ، چروکیده و به همراه گلاکونی های نابالغ سالم و فسفات هستند، در صورتی که گلاکونی های نابرجا دارای جورشدگی متوسط، خوب گردشده، حاوی حاشیه ی اکسید آهن و همراه با رده بندی مورب هستند. گلاکونی های برجا بیشتر جانشین کوارتز، فلدسپات، چرت، سیمان کربناتی و میکا شده اند.
کلیدواژگان: آیتامیر، آلبین، سنومانین، برجا، حوضه ی رسوبی، گلاکونی، نیمه برجا -
صفحه 63کوه صاحب الزمان در 8 کیلومتری شرق شهرکرمان قرار دارد. در این نقطه یک توده ی گرانیتوئیدی به داخل سنگ های آهکی کرتاسه تزریق شده و موجب دگرگونی این سنگ ها شده است. به علت عدم فرسایش کافی و وجود آبرفت های کوهپایه ای، اسکارن و توده ی نفوذی بیرون زدگی های وسیع و بهم پیوسته ندارند بلکه به صورت توده هائی به قطر 15 تا 50 متر و دور از هم دیده می شوند. آرایش بیرون زدگی ها نشان می دهد که جایگزینی توده ی آذرین در جهت گسل های مهم منطقه و با روند شمالی- جنوبی صورت گرفته است. بررسی های سنگ نگاری نشان داده که توده آذرین دارای ترکیب دیوریتی تا مونزوسی ینیتی بوده و اسکارن از نوع کلسیکی است. کانی های اسکارن شامل ولاستونیت، دیوپسید، ایدوکراز، گارنت، اپیدوت ± کلریت ± کلسیت هستند. مقایسه ی ترکیب شیمیائی اسکارن با سنگ های آهکی دگرگون نشده ی همجوار نشان داد که علاوه بر انرژی گرمائی، مقادیر زیادی شاره های غنی از سیلیس توده ی آذرین به داخل سنگ های آهکی انتقال یافته بنابراین اسکارن از نوع تراوشی است. شدت دگرگونی در حد رخساره های آلبیت- اپیدوت هورنفلس تا هورنبلند هورنفلس است.
کلیدواژگان: اسکارن، دگرگونی، دگرنهادی، کرمان -
صفحه 75رخداد های رگه ای یارالوجه در40 کیلومتری شمال غرب اهر، استان آذربایجان شرقی واقع شده است. سنگ میزبان رگه های کانه سازی شده، مجموعه ای از سنگ های نیمه آتشفشانی حدواسط دگرسان شده است. کانی سازی اسفالریت-گالن-کالکوپیریت به صورت رگه-رگچه ای تداخلی است. براساس مشاهدات صحرایی، بافتی و کانی شناسی 4 مرحله کانی سازی تشخیص داده شده اند. سنگ های نیمه آتشفشانی به وسیله دگرسانی فراگیر سریسیتی و کربناتی، که با مجموعه کانی های برونزاد هم پوشانی دارد، تحت تاثیر قرار گرفته است. ترسیم شاخص دگرسانی ایشیکاوا (AI) نسبت به شاخص کلریت-کربنات-پیریت (CCPI)، موسوم به نمودار جعبه ای دگرسانی، انواع اصلی دگرسانی را نشان می دهد. مجموعه ی کوارتز، سریسیت، ایلیت، آلبیت، کائولینیت، لوکوکسن، پیریت و کانی های کربناتی تاخیری، نشانگر حضور سیالات گرمابی (گرماب) با pH نزدیک به خنثی و دمای تقریبی 200 تا 300 درجه ی سانتی گراد است. ویژگی های کانی شناسی، دگرسانی و زمین شیمیایی منطقه ی مورد بررسی و مقایسه آن با دیگر کانسارهای گرمابی نشان دهنده ی این است که اندیس های رگه ای یارالوجه مشابه با کانسار های وراگرما نوع سولفیدی شدن حدواسط و رگه های چند فلزی با دمای متوسط وابسته به کانسار های مس پورفیری است.کلیدواژگان: وراگرما، مس پورفیری، دگرسانی گرمابی، شاخص دگرسانی، سولفیدی شدن حدواسط، یارالوجه
-
صفحه 87مولیبدنیت خاستگاه اصلی رنیوم در پوسته ی زمین است. در این پژوهش از نتایج داده های کانی شناسی، آنالیز شیمیایی و بررسی میکروسکوپی الکترونی روبشی برای تاثیر فرایندهای درون زاد و سطحی بر رفتار رنیوم در مولیبدنیت استفاده شده است. نتایج بررسی پراش پرتو ایکس روی مولیبدنیت نشانگر آن است که مولیبدنیت ها به صورت ساختار ششگوش اند. الگوهای پراکندگی رنیوم در دانه های مولیبدنیت بیانگر ته نشینی رنیوم به صورت همزمان با مولیبدن طی رشد دانه های مولیبدنیت است. سیالات گرمابی تاخیری موجب شسته شدن رنیوم از مولیبدنیت در منطقه ی درون زاد می شوند. محلول های وابسته به دگرسانی رسی در دمای 100 درجه ی سانتیگراد موجب کاهش رنیوم در مولیبدنیت می شوند. مولیبدنیت های وابسته به منطقه ی برون زاد در مقایسه با مولیبدنیت های منطقه ی درون زاد از مقادیر رنیوم کمتری برخوردارند.
کلیدواژگان: توزیع، رنیوم، سرچشمه، سیستم پورفیری، مولیبدنیت -
صفحه 95در این مقاله، نانوذرات CdO به روش شیمیایی و با استفاده از سولفات کادمیوم هشت آبه به وسیله ی آب اکسیژنه ساخته شد و پس از آن آلایش نانوذرات اکسیدکادمیوم با مقادیر 1/0 و 04/0، 03/0، 02/0، 01/0، 0/0 =x در ترکیب ابر رسانای Bi1.64Pb0.36Sr2Ca2-xCdxCu3Oy به روش حالت جامد صورت گرفته است. خواص ساختاری، ریزساختار، ریخت شناسی و دمای واکنش نمونه ها به وسیله XRD، SEM و TGA-DTA مورد بررسی قرار گرفت. چگالی جریان بحرانی و دمای بحرانی به روش چهار میله ای اندازه گیری شد. نتایج حاصل از اندازه گیری چگالی جریان بحرانی نشان می دهند که چگالی جریان بحرانی با افزایش نانوذرات اکسیدکادمیوم افزایش می یابد، به طوری که بیشترین چگالی جریان بحرانی به نمونه ی با مقدار 01/0 = x با زمان پخت 270 ساعت وابسته است. بررسی تغییرات دمای گذار در نمونه های آلایش داده شده با نانوذرات اکسید کادمیوم نشان می دهد که هرچند با جانشینی کادمیوم به جای کلسیم، دمای بحرانی نسبت به نمونه ی خالص افزایش می یابد، اما تغییرات قابل ملاحظه ای در دمای گذار نمونه های آلایش داده شده، مشاهده نمی شود. چگالی جریان و دمای بحرانی تمام نمونه ها با افزایش زمان پخت افزایش می یابد.
کلیدواژگان: نانو ذرات اکسیدکادمیوم، ابر رسانایی، چگالی جریان بحرانی، دمای بحرانی -
صفحه 107سنگ های آذرین نفوذی شرق نابر در شمال غرب اصفهان و در راستای کمربند ماگمایی ارومیه - دختر رخنمون یافته اند. بر اساس بررسی های سنگ شناسی، این توده ها از گابرو، گابرودیوریت، دیوریت، کوارتز دیوریت، تونالیت و کوارتزمونزونیت تشکیل شده و از نظر سری ماگمایی آهکی- قلیایی و از گرانیتوئیدهای گروه I هستند. براساس نتایج آنالیز شیمی کانی ها، ترکیب پیروکسن های منطقه از نوع فقیر از سدیم بوده و شامل کلینوپیروکسن با ترکیب دیوپسید و ارتوپیروکسن با ترکیب هیپرستن هستند. ترکیب آمفیبول های موجود در سنگ های منطقه در دو گروه از آمفیبول های Fe-Mg-Mn و آمفیبول های کلسیک قرار می گیرند. ترکیب پلاژیوکلازها در سنگ های آنالیز شده از الیگوکلاز تا بیتونیت متغیر است، و بیوتیت ها غنی از منیزیم هستند. با استفاده از روش فشار سنجی Al در هورنبلند، فشاری که برای توده نفوذی برآورد می شود در حدود 2 کیلوبار است.
کلیدواژگان: سنگ های آذرین نفوذی، الیگو، میوسن، شیمی کانی، آهکی، قلیایی، ارومیه، دختر، اصفهان، نابر -
صفحه 121کانسار آنتیموان شورچاه، در منطقه ی فلیش شرق ایران واقع شده است. در این منطقه کانه زایی آنتیموان در رگه های سیلیسی، تشکیل شده است. گرانیتوئیدهای به شدت سیلیسی و برشی شده و سنگ های دگرگون درجه ی پایین غنی از کانی های فیلوسیلیکاتی، میزبان این رگه ها هستند. استیبنیت کانه اصلی آنتیموان در رگه هاست و در ارتباط با پیریت، آرسنوپیریت و طلاست. سنارمونتیت و سروانتیت از اکسیدهای آنتیموان موجود در کانسار شورچاه هستند. سنگ های میزبان به طور بالقوه قادر به ایجاد کردن اسیدی شدگی لازم برای ته نشینی استیبنیت- طلا بوده اند. بر اساس روابط پاراژنزی و داده های ترمودینامیکی، استیبنیت فاز پایدار آنتیموان در کانسار مورد بررسی است که نهشت آن با کاهش دما و کاهیدگی کنترل می شود، به جز در شرایط قلیایی که اسیدی شدن عامل اصلی کانه زایی است. استیبنیت و طلا در کانسار شورچاه می توانند در غلظت های قابل ملاحظه ای به صورت همبافت های بی سولفیدی حمل شده و با کاهش pH نهشته شده باشند. دمای همگن شدگی و شوری میان بارهای سیال در کوارتزهای همراه با رگه های معدنی به ترتیب از 5/146 تا 9/327 درجه ی سانتیگراد و 21/0 تا 71/5 درصد وزنی نمک طعام تغییر می کند که بیانگر وجود یک شاره ی جوی بوده و کانه زایی نوع وراگرما تا مزوترمال را به اثبات می رساند.
کلیدواژگان: استیبنیت، طلا، شرایط فیزیکوشیمیایی، میان بارهای سیال، کانه زایی، شورچاه، زاهدان -
صفحه 135توده ی مافیک- الترامافیکی دروازه چنار بخشی از مجموعه افیولیتی نیریز در استان فارس است که در کرتاسه پایانی در اثر بسته شدن اقیانوس نئوتتیس و برخورد صفحه ی عربستان با صفحه ی ایران زمین تشکیل شده است. سنگ های افیولیتی فاریاب نیز بقایایی از بلوک های پوسته اقیانوسی تتیس هستند که طی دوره کرتاسه فوقانی روی حاشیه ی قاره ای قرار گرفته اند. مقادیرMgO، Fe2O3، Al2O3، Cr2O3 و TiO2 در کرومیت های دروازه چنار با کرومیت های نوع انبانی همخوانی دارند که از ماگمای بونینیتی با Cr# بالا و TiO2 پائین در یک محیط وابسته به زون فرورانش تشکیل شده اند. کرومیت های فاریاب دارای Al2O3 و TiO2 نسبتا بالا و Cr# بین 8/45 تا 7/55 بوده و از ماگمایی با ترکیب پشته های میان اقیانوسی ریشه گرفته اند.
کلیدواژگان: دروازه چنار، فاریاب، کرومیت، ژئوشیمی -
صفحه 147مجموعه ی گرانیتوئیدی نیاسر با سن میوسن میانی، در غرب کاشان و در کمربند ماگمایی ارومیه- دختر بیرون زدگی دارد. بر اساس بررسی های سنگ شناسی، مجموعه ی نیاسر شامل توده های با ترکیب تونالیت، کوارتزدیوریت و دیوریت است. کانی های اصلی تشکیل دهنده ی سنگ های منطقه شامل کوارتز، پلاژیوکلاز، آمفیبول، بیوتیت و فلدسپار است. آمفیبول ها از نوع کلسیک بوده و ترکیب آن ها از مگنزیوهورنبلند تا اکتینولیت تغییر می کند و نشان دهنده ی نوع I بودن توده های مورد بررسی است. ترکیب پلاژیوکلازها در توده های تونالیتی الیگوکلاز تا بیتونیت، در توده ی کوارتزدیوریتی آلبیت تا آندزین و در توده ی دیوریتی الیگوکلاز تا بیتونیت است. بررسی های زمین فشارسنجی حاکی از آن است که فشار در زمان تبلور هورنبلند، در توده های مورد بررسی، در حدود 1 تا 2 کیلوبار بوده که معادل با اعماق 8/3 تا 5/7 کیلومتری است. بر اساس دماسنجی زوج کانی هورنبلند – پلاژیوکلاز و فلدسپارها، دماهای 706 تا 756 درجه ی سانتیگراد، برای توده های نفوذی نیاسر، ارزیابی شد. ارزیابی گریزندگی اکسیژن این توده ها نشان دهنده اکسنده بودن ماگماهای مولد توده های نیاسر است و شاهدی برای تشکیل آن ها در مرز ورقه های همگراست.
کلیدواژگان: شیمی کانی دماسنجی، فشارسنجی، گریزندگی اکسیژن، گرانیتوئید، میوسن میانی، کاشان -
صفحه 159نهشته های کربناتی سازند درینجال به سن پسین کامبرین در سه برش مورد بررسی (واقع در شرق زرند) و از دولومیت، بانداستون های استروماتولیتی، ماسه سنگ با میان لایه های نازک مارنی تشکیل شده اند. بر اساس شواهد سنگ نگاری (اندازه ی دانه و بافت) و داده های ژئوشیمیایی (ایزوتوپ δ 18O و δ 13C و عنصری Mg، Ca، Sr، Na، Mn، Fe) چهار نوع مختلف دولومیت در سازند درنجال شناسایی شدند که به صورت اولیه و ثانویه قابل مشاهده اند. دولومیت های اولیه (D1)، ریز بلور بوده و دارای ساخت های رسوبی اولیه نظیر بافت های برگه ای موازی و مورب هستند در صورتی که دولومیت های ثانویه بیشتر به صورت جانشینی و در اندازه های ریز (D2-S) تا متوسط بلور (D2-L)، و یا به صورت سیمان پرکننده ی حفره ها و شکستگی ها (D3) مشاهده می شوند. بر اساس این داده ها، دولومیت های مورد بررسی طی چند مرحله، از همزمان با رسوب گذاری و کمی پس از آن تا مراحل تدفین در عمق متوسط تشکیل شده اند. آنالیزهای عنصری و روندهای افزایشی Sr وNa در مقابل Mg و نیز روند کاهشیFe و Mn نسبت به Mg از دولومیت های نوع اول تا سوم نیز کاهش مقدار ایزوتوپ اکسیژن 18 از دولومیت های ریز بلور به سمت دولومیت های درشت بلور نشان دهنده ی افزایش دگرسانی و احیایی تر شدن محیط همراه با تدفین است.
کلیدواژگان: دولومیت، سنگ نگاری، ژئوشیمی، کامبرین پسین، زرند -
صفحه 173سیمان پرتلند از گرما دادن مواد خام اولیه (سنگ آهک، خاک رس) در دمای حدود 1500 درجه ی سانتی گراد که تشکیل کلینکر را می دهد، تولید می شود. در همین راستا کانی شناسی و زمین شیمی مواد اولیه، کلینکر، سیمان پرتلند و گرد و غبار کارخانه سیمان نکاء با میکروسکوپ قطبنده، پراش پرتوایکس و فلوئورسانی پرتو ایکس انجام شد. نتایج بیانگر وجود کانی کلسیت در سنگ آهک، مونت موریلونیت، کوارتز، کلسیت، آلبیت، موسکوویت، هورنبلند، ارتوکلاز و کلریت در خاک رس، هماتیت در سنگ آهن، کوارتز، پلازیوکلاز، تورمالین در مواد سیلیسی و ژیپس در سنگ گچ بوده اند. کلسیت کانی اصلی و کوارتز، موسکوویت – ایلیت و کلریت کانی های فرعی غبار کوره سیمان نکاء بوده اند. بررسی کانی شناسی کلینکر و سیمان پرتلند حاکی از وجود کانی هایی از سیلیکات های کلسیم و براون میلریت در کلینکر و کانی هایی از سیلیکات های کلسیم (تری کلسیم سیلیکات، دی کلسیم سیلیکات)، لارنیت، ژیپس، براون میلریت (تتراکلسیم آلومینوفریت) و کلسیت در سیمان پرتلندند. سیلیکات های کلسیم (تری کلسیم سیلیکات، دی کلسیم سیلیکات) و لارنیت کانی های اصلی و ژیپس و براون میلریت (تتراکلسیم آلومینوفریت) کانی های فرعی غبار آسیاب سیمان نکاء را تشکیل می دادند. در نمودار فازی سیستم ((CaO - Al2O3 - SiO2 ترکیبات شیمیایی شاخص سنگ آهک درگوشه ی CaO و خاک رس در منطقه ی تریدیمیت، مادامی که کلینکر و سیمان پرتلند در مثلث بین C3S - C2S - C3A قرار می گیرند. بر اساس روابط بوگه، کلینکر و سیمان پرتلند نکاء با استاندارد بین المللی سیمان همخوانی دارد.
کلیدواژگان: کانی شناسی، زمین شیمی، مواد خام، کلینکر، سیمان پرتلند، نکاء -
صفحه 189مجموعه ی دگرگونی بلندپرچین در شمال غرب شهرستان زنجان قرار دارد و از لحاظ ساختاری در مرز منطقه ی ایران مرکزی و سنندج سیرجان واقع شده است. سنگ های منطقه ی مورد بررسی شامل مجموعه ای شیست های متنوع، مرمر های ناخالص و متاسنداستون است که توده های گرانیتی و گرانودیوریتی در بخش مرکزی و شمالی آن تزریق شده است. بخش مرکزی مجموعه بلندپرچین با گسل های رورانده با روند شمال غربی–جنوب شرقی بریده شده است. بررسی های سنگ نگاری و تجزیه های شیمیائی از سنگ کل، تجزیه های شیمیائی نقطه ای و عکس های پرتو ایکس از نمونه های جمع آوری شده از منطقه ی مورد بررسی، نشان می دهد در گارنت میکاشیست ها، دو گروه گارنت وجود دارد که در شرایط سنی و ترمودینامیکی متفاوت متبلور شده اند. هر دو گروه گارنت ها دارای ساختار منطقه ای متفاوت و یک گروه دارای بافت های غیر تعادلی از نوع آتول شکل بوده که تاریخچه ی رخداد های دگرگونی منطقه را در خود ذخیره کرده اند. به نظر می رسد در آخرین فاز دگرگونی، مجموعه ی ماه نشان به دمای 486 تا 521 درجه ی سانتی گراد و فشار 2/3 تا 8/3 کیلوبار رسیده است. شواهد موجود نشان می دهد فاز دگرگونی قبلی در فشار و دمای بالاتری رخ داده و سپس طی یک مرحله سرد شدگی سریع مجموعه دگرگونی به اعماق کمتر پوسته صعود کرده است.
کلیدواژگان: آتول گارنت، گارنت میکاشیست، ساختار زونه، ترموبارومتری، بلندپرچین
-
Page 3Torud-Chah Shirine magmatic arc is located in south of Semnan. This arc is composed of Cenozoic volcanic, pyroclastic and intrusive rocks. The Kuh-Zar in manning province of Bagho is outstanding with Cu-Au mineralization. Mining is restricted to hydrothermal alteration zones in the area. Alteration zones includes propylitic, phyllic, advanced argillic and silicic. The rare association of tourmaline as veinlets and dissemination spots with turquoise is visible in phyllic and advance argillic zones. EPMA data for mineral chemistry is indicated that tourmaline is from schorlite-dravite group. It is probable that tourmaline is generated from B-bearing fluids librated from metamorphic rocks in expense of muscovite in leached alteration zones. Petrographical and geochemical studies indicated that, leaching of hydrothermal fluids and influx of B from metamorphic rocks, have been formed tourmaline in the expense of muscovite in the groundmass. Turquoise is formed in relation to oxidation reactions of Cu-bearing sulphide minerals. Hydrolysis of alumino-silicates is taken place in acid environment and finally in corporation with P from leached fluids, formation of turquoise is occurred in expense of Al-rich mineral phases (alunite). So the overprinting of two distinct alterations including early tourmalinization and late turquoise formation is occurred.Keywords: Kuh-Zar, tourmaline, turquoise, mineral chemistry, alteration
-
Page 15The major syenitic bodies of Iran are spread on northwestern part, East Azerbaijan Province, which belong to late Eocene, early Oligocene magmatisem. Abbasabbad–Bashkand pluton is one of these intrusions, which is located as some minor and autonomous bodies in western side of the main Bozghush nepheline syenite pluton. Porphyritic, microgranular and porphyritic microgranular are common textures in the studied rocks. On the basis of modal classification, these rocks belong to pseudoleucite syenite, nepheline monzodiorite, analcime syenite and syenite types. The main mineral constituent of these rocks encompass K-feldspar, plagioclase, pseudoleucite, analcim and nepheline. Pyroxene, hornblende, biotite, olivine, apatite, and opaque exist as accessory minerals and seresite, chlorite, oralite, idengsite, iron oxides and clay minerals exist as secondary minerals. Results of X-ray analysis indicate the existence of analcime, natrolite, nepheline, barium-rich feldspar (Celsian) in these rocks. Based on clinopyroxenes mineral chemistry, the entire pyroxenes plotted in Ca-Mg and Fe pyroxenes region. The compound of pyroxene end members were changed between En40.75Fs9.40Wo43.98 and En43.23 Fs13.61Wo47.8, that indicate the existence of diopsidic augite clinopyroxenes in these rocks. Based on chemical classifications, the rocks are nepheline syenite, syenite and syenite-diorite. Agpaitic mineralogy index studies indicate studied rocks are classified as miascitic nepheline syenite. Magmatic series of the studied rocks are high potassium alkaline and shoshonitic. Al bearing, ferromagnesian and opaque minerals are the main controlling agent of CaO, MgO, K2O and Al2O3 amount. K2O amount increases as SiO2 increasing. Geochemical diagrams, spider diagrams and REE patterns of the studied rocks show that they are formed in an subduction-related tectonic setting. Distinct enrichment in Th, Ba, Rb, K and U probable depends on mantle metasomatism processes and/or continental crust mixing. Ta, Nb and Ti anomalies and metaluminous characteristics of investigated rocks in one hand, and Neotethys subduction occurrence in other hand, probably indicate subduction affects on enrichments of incompatible elements in mantle resources of the studied rocks.Keywords: Bashkand, Syenite, Analcime syenite, feldspathoid, Oligocene, Alborz-Azerbaijan
-
Page 31Siah-Kamar hornfalses and skarns are located about 5Km east of Dehsalm and 85Km west of Nehbandan city, southeast of Birjand Province and east of Lut Block. This Skarn formed by injected Rigi granitoid (Eocene age) into limestone and sandstone (Upper Cratacious). Rigi Mountain is mainly granodiorite in composition and contains plagioclase, quartz, hornbelend and biotite minerals. Geochemistry and tectonic studies show that this pluton is calc-alkaline and I-type granite. Pyroxene, quartz and plagioclase are main minerals in hornfelses. Investigation of mineralogy and geochemistry Siah-Kamar skarns and hornfalses have indicated that formed during metamorphism and metasomatic stages (prograde and retrograde). Hornfalses and marbles are formed during metamorphism stage and prograde metamorphism stage formed anhydrous calc- silicate minerals assemblages (wollastonite, grossular- andradite and diopside). During retrograde metasomatism, these minerals have effected by alteration and replacement with hydrous calc- silicate minerals (epidote, chlorite and low termolite-actinolite). Finally during latestaye metasomatism, fine aggregates assemblage minerals such as of chlorite, quartz and clayminerals are formed. Presence of wollastonite, magnetite and andradite minerals shows that this skarn is formed nearly 550oC temperature and high oxygen fugacity (fO2=10-12-10-23). Siah- Kamar Skarn has calcic- skarn type.Keywords: skarn, Siah- Kamar, Dehsalm, prograd, retrograde metasomatism
-
Page 43In this research, dolomites of Shahbazan Formation (Eocene) in southwest Kermanshah were studied. Two surface sections were measwred and 98 samples were collected. Four types of dolomites were identified based on petrographic examinations. XRD results were used for determination of stoichiometry, degree of ordering and proportion of dolomite in samples. Results suggest that dolomicrites and dolomicrosparites formed during (early marine diagenesis) in tidal flat setting. The dolosparites formed during late stage dolomitization from recrystallization and evolution of dolomicrite and dolomicrosparite precursor. Dolosparites exhibit better stoichiometry (ave. 52.98 mole% CaCO3) than their precursors (ave. 57.69 mole% CaCO3). Degree of ordering in dolosparites is also higher than dolomicrites and dolomicrosparites (ave. 0.95 and o.68 respectively). Average Mg2+/Ca2+ ratio in studied samples is 0.73. Hence it was concluded that dolomicrites and dolomicrosparites evolved into dolosparites during recrystallization and diagenetic alteration. These evidences along with lack of any evaporates suggest these dolomites formed from dolomitizing fluids with relatively low Mg2+/Ca2+ ratio (probably less 1) in humid climate.Keywords: stoichiometry, degree of ordering, dolomite, Shahbazan Fm., Kermanshah
-
Page 55Aitamir Formation (Albian-Cenomanian) is one of the stratigraphic units in the Kopet Dagh basin that consists of glauconitic sandstone, siltstone, shale and limestone. Glaucony is present in all lithofacies of this formation and varies based on degree of maturity and color ranging from pale to very dark green. Percentage of glaucony in sandstones and shell beds ranges from 1 to 40, poorly to moderately sorted and sub to well-rounded. Glaucony has two origin including autochthonous and parautochthonous. Autochthonous types have green halo in color, shrinkage and associated with immature glaucony and phosphate, whereas parautochthonous glaucony is moderately sorted, well rounded, iron oxide margins and associated with cross bedding.. Autochthonous types of glaucony are mostly replaced quartz, feldspar, chert, carbonate cement and mica.
-
Page 63The Sahebazzaman Mountain is located on the 8 km east of Kerman. In this area a granitoidic body has intruded to the Cretaceous limestone and metamorphosed rocks. This skarns is covered with alluvial deposit also due to non enough erosion and existing of alluvial deposit, there is nonvisible but it has shown in isolated outcrop with 6 to 10 meter. The form of outcrop illustrat the granite intruded along the major fault with north-south trending. Petrography study show diorite to monzonite modal composition and skarns type is exo-skarn calcitic. These rocks contain wollastonite, diopside, idocras, garnet, epidot ± cholorite ± calcite. Comparing Chemical composition between skarn and non-metamorphic limestone show, in addition to the heat energy, large amount of silicic fluid is responsible to this metasomatisme, therefore this is diffusion skarn. Metamorphic grad is about albite-epidote hornfels facies to pyroxene hornfels.Keywords: Skarn, metamorphism, metasomatism, Kerman
-
Page 75The Yaralujeh vein index is located about 40 km NW of Ahar, East Azarbaijan. The host rock of mineralized vein is an altered subvolcanic body, intermediate in composition. The mineralization of sphalerite-galen-chlcopyrite recognized as intersected veinlets. Based on field observations, textural and mineralogical evidences, the mineralization occurred in 4 stages. The subvolcanic rocks are affected by pervasive sericitc and carbonate alterations and overprinted by supergene assemblages. The plot of the Ishikawa alteration index (AI) Vs. chlorite - carbonate - pyrite index (CCPI), Known as alteration box plot, shows the main alteration species. The assemblage of quartz, sericite, illite, albite, kaolinite, leucoxene, pyrite and late carbonate minerals, indicate the fluids with a near-neutral pH and temperature of approximately 200 to 300 °C. The mineralogical, alteration, and geochemical characteristics of study area in comparison with other hydrothermal deposits indicate that the Yaralujeh vein index is similar to the intermediate-sulfidation epithermal deposits and intermediate temperature polymetalic veins related porphyry copper deposits.Keywords: epithermal, porphyry copper, hydrothermal alteration, alteration index, intermediate-sulfidation, Yaralujeh
-
Page 87Molybdenite is the major source of Re in the Earth’s crust. Mineralogical data, chemical analyses and scanning electron microscopy techniques have been used in this study to document Re behavior in molybdenite, affected by hypogene and near-surface processes. XRD study of molybdenite samples indicate that the molybdenites are of the 2H polytype.The patterns of rhenium distribution in molybdenite grains provide clear evidence on rhenium precipitation that is syngenetic with molybdenite during the growth of the molybdenite grain. Late–stage hydrothermal fluids can remove Re from molybdenite in the hypogene environment. Re loss in molybdenite can occur in fluids associated with argillic alteration, at temperature as low as 100oC. Molybdenites in the supergene zone were Re- depleted relative to samples in the hypogene zone.
-
Page 95In this paper, the CdO nanoparticles were prepared by chemical reduction method. Then, the CdO nanoparticles were doped in the Bi1.64Pb0.36Sr2Ca2-xCdxCu3Oy with x = 0.0, 0.01, 0.02, 0.03, 0.04, 0.1 superconductor. The samples were synthesized by the standard solid-state reaction technique. The structural properties, microstructure and morphology of the samples have been studied by XRD, SEM and TGA-DTA. After synthesizing the samples and observing the Meissner effect, the study of the crystallography, critical current density (Jc), critical temperature (Tc), SEM, and Thermogravimetry-Differential thermal analysis shows of samples have been down. The results of the critical current density measurements show that the sample with x = 0.01, with annealing time 270h and the size of 16nm, has the maximum JC. Although the critical tempeprature increases with subittiution of Cd for Ca but the results of the critical temperature measurements of the samples with the CdO nanoparticles reveal that no remarkable increasing in the critical temperature was observed. With increasing annealing time, critical temperature and critical current density of all samples increases too.Keywords: nanoparticles, superconductivity, critical current density, critical temperature
-
Page 107The Nabar plutonic rocks is located in the northwest of Isfahan and in the Urumieh-Dokhtar magmatic belt. Based on the petrologic studies, the Nabar complex is composed of gabbro, gabbro-diorite, diorite, quartz diorite, tonalite and quartz monzonite. Mineral chemistry shows that pyroxenes are Na-poor in composition and are classified as clinopyroxenes and orthopyroxenes which are diopside and hypersthene. The composition of these minerals can be correlated to pyroxenes of calc-alkaline series. The composition of amphiboles plot in two groups of Fe-Mg-Mn amphiboles and calcic amphiboles. The plagioclase compositions are variable from oligoclase to bytownite in the analysed samples. Using Al barometry in hornblend, pressures of about 2 Kbar are estimated for the intrusive body.Keywords: plutonic magmatic series, mineral chemistry, calc-alraline, Urumieh-Dokhtar, Isfehan, Nabar
-
Page 121Shurchah antimony deposit is located in flysch zone of eastern Iran. The antimony mineralization was formed in silicic veins that hosted by highly silicified and brecciated granitoids and low-grade metamorphic rocks which are rich in phyllosilicate minerals. Stibnite is the most aboundant Sb-bearing ore mineral in the veins and is associated with pyrite, chalcopyrite, arsenopyrite and gold. Senarmontite and cervantite are antimony oxides present in the deposit. The host rocks were potentially able to cause the acidification needed to induce stibnite-gold mineral precipitation. Based on paragenetic relations and thermodynamic data, stibnite is the stable antimony phase in the study deposit and its deposition is controlled by temperature decrease and reduction, except under alkaline conditions where acidification is the principal cause of mineralization. Both stibnite and gold can be transported in appreciable concentrations in the form of bisulfide complexes and their deposition occurred by pH decreases. Homogenization temperature and salinity of fluid inclusions in quartz crystals associated with mineralized veins, are 146.5 to 327.9˚C and 0.21 to 5.71 wt.% NaCl eq. respectively suggesting a meteoric origin for ore-bearing fluid and these values confirm the epithermal to mesothermal type of mineralization.Keywords: stibnite-gold, physico-chemical condition, fluid inclusions, ore mineralization, Shurchah, Zahedan
-
Page 135The Darvazeh-Chenar mafic- ultramafic body is part of ophiolitic complex of Neyriz in Fars Province that formed in association with closing of Neo-Tethys Ocean and Arabian- Iranian plate collision in Cretaceous. The Faryab ophiolitic rocks are also remnant of block of Tethys oceanic crust that were obducted on continental margins in late Cretaceous period. MgO, Fe2O3, Al2O3, Cr2O3 and TiO2 contents in Darvazeh-Chenar correspond to podiform chromites, which formed by a magma with bonititic composition containing high Cr# and low content of TiO2, in a subduction zone. Faryab chromites have relatively high contents of Al2O3 and TiO2 and have Cr# between 45.8 to 55.7, and originaged from a magma with the composition similar to that of the mid-oceanic ridge.Keywords: Darvazeh-Chenar, Faryab, chromites
-
Page 147The Middle Miocene Niyasar granitoid complex is located in west of Kashan and in the Urumieh – Dokhtar magmatic belt. Based on petrographic studies, the Niyasar complex is composed of tonalite, quartz-diorite and diorite intrusive rocks. These rocks are mainly composed of quartz, plagioclase, amphibole, biotite and K-feldspar. The amphiboles belonge to calcic group and vary in composiotion from magnesiohornblende to actinolite which is an indicative of I-type granitoids. The composition of plagioclase ranges from oligoclase to bytonite in the tonalites, albite to andesine in the quartz-diorite and oligoclase to bytonite in the diorites. Barometric studies exhibit that the hornblende pressure crystallization was 1-2 Kbar which is equivalent to 3.8-7.5 Km depth of crystallization. Hornblende-plagioclase and feldspar thermometry in the Niyasar complex show 706-756 ˚C as equilibrium temperature of minerals. Oxygen fugacity estimation, suggests that the Niyasar intrusive crystallized from highly oxidized magmas in a convergent boundary setting.Keywords: mineral chemistry, geothermo-barometry, oxygen fugacity, granitoid, Middle Miocene, Kashan
-
Page 159Carbonate deposits of Derinjal Formation (Late Cambrian) studied in three stratigraphic sections (east of Zarand) and is composed of dolostone, stromatolitic boundstone and sandstone with interbeded thin layers of marls. Based on petrography evidences (grain size and fabric) and geochimecal data (δ 18O and δ 13C isotopes and elemental analysis such as Fe, Mn, Na,Sr, Ca and Mg), four types of dolomite were identified that forms as primary and secondary. The primary dolomite (D1) is fine crystal with primary sedimentary structure such as palanar and cross laminations while the secondary dolomites are mostly replacement as fine (D2-S) and medium crystal (D2-L) size as well as pore-filling or fractures (D3). On the basis of these data, dolomites have formed pencontemporaneous with deposition and during early diagenetic history to deep burial conditions. Elemental analysis as well as increasing trend of Sr and Na versus Mg and decreasing trend of Fe and Mn versus Mg from D1 to D3 associated with decreasing of δ18O from fine to coarse crystalline dolomites reflect the increasing alteration and reduction as result of deep burial.Keywords: dolomite, petrography, geochemistry, Late Cambrian, Zarand
-
Page 173Portland cement could be produced by heating the raw materials (clay, lime stone) about 1500°C which clinker will be formed. The geochemistry and mineralogical studies of raw materials, clinker, Portland cement and dust have been carried out by optical microscopy, X-ray diffraction and X-ray florescence. The results of spectrometry indicate the presence of calcite mineral in limestone, montmorillonite, quartz, calcite, albite, muscovite, hornblende, orthoclase and chlorite minerals in clays, hematite minerals in ironstone, quartz, plagioclase, tourmaline minerals in siliceous materials and gypsum in gypsum rock. Calcite is the main mineral and quartz, muscovite –illite and chlorite are the minor minerals in the dust of the furnace of the Neka cement factory. The mineralogical study of clinker indicates the presences of calcium silicates and brown millerit minerals, while gypsum, larnit, brown millerit and calcite minerals are indentified in Portland cement. calcium silicates (tricalcium silicate and dicalcium silicate), and larnit are the main minerals and Gypsum and brown millerite (tetracalcium aluminoferrit) are the minor minerals of the dust in the mill of the Neka cement factory. In phase system diagram (CaO-Al2O3-SiO2), chemical components limestone and clays occur in carbonate rocks and tridymite respectively, While clinker and Portland cement occurred in C3S-C2S-C3A triangular. According to Bogue equation, this clinker and Portland cement coincide with international standard of cement.Keywords: mineralogy, geochemistry, raw materials, clinker, Portland cement, Neka
-
Page 189Bolandparchen metamorphic complex located in the NW Zanjan city and is at the border of Central Iran and Sanandaj-Sirjan Zones. The study area contains different schists, impure marble and metsandstone that intruded by granitic bodies in the central and northern parts. Central part of Bolandparchen complex cut by NW to SE fault. Petrographic study, whole rock analysis, microprobe analyses and Backscatter Electron Image (BSE) from the Bolandparchen complex of the garnet mica schist shows that rocks contain two types of garnet that crystallized in different ages and thermodynamic conditions. Each type has zonal structure but on type shows disequilibrium atoll-like texture that saved metamorphic history events. It suggests that the last metamorphic phase in Bolandparchen complex occurred at 486 to 521˚c temperature and 3.2 to 3.8 kbar pressure. Evidence reveals that metamorphism began in higher conditions and cooled soon after uplift of the region to lower part of crust.Keywords: Atoll garnet, garnet mica schist, zonal structure, thermo barometry, Bolandparchen