فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال دوم شماره 4 (پیاپی 7، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد صالحی، عزت الله بالویی جامخانه، علیرضا باقری جامخانه صفحات 9-25

    در جمهوری اسلامی ایران مسیولیت تامین نظم عمومی و امنیت اجتماعی بر عهده پلیس می باشد. از آنجایی که مردم مخاطبان اصلی پلیس می باشند، مشارکت و نقش آن ها در ایجاد امنیت اجتماعی می تواند پلیس را در انجام وظایف خود کمک نماید. یکی از شیوه های جلب مشارکت مردم، ایجاد و تقویت سرمایه اجتماعی می باشد. در این تحقیق ضمن ارایه تعاریفی از سرمایه اجتماعی و پلیس اجتماعی و نیز تبیین دیدگاه های مطرح در سرمایه اجتماعی، تجربیات برخی ازکشورها را در تشکیل پلیس اجتماعی تشریح می نماییم و در پایان نقش پلیس را در ایجاد، تقویت و عضویت درسرمایه اجتماعی توضیح می دهیم.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، دیدگاه های سرمایه اجتماعی، پلیس اجتماعی، امنیت اجتماعی، تامین نظم عمومی
  • محمود رحمانی، عزت الله نصرتی پایانی صفحات 26-41

    یکی از معضلات جدی کشورهای در حال توسعه، نحوه گزینش مدیران و معیارهای حاکم بر این گزینش است. مقاله حاضر به دنبال بررسی تاثیر پیاده سازی نظام شایسته سالار (محور) در توسعه مطلوب کشورهای در حال توسعه می باشد. به عبارتی دیگر، به دنبال تعیین تاثیر میزان انتخاب مدیران بر اساس معیارهای همگانی (شایسته سالاری) و معیارهای اختصاصی (ناشایست سالاری) و همچنین تاثیر به کارگیری این معیارها بر عملکرد سازمان ها انجام گرفته است. منظور از معیارهای همگانی یا شایسته سالاری، در نظر گرفتن تخصص؛ تعهد؛ تجربه؛ مهارت و توانایی افراد و منظور از معیارهای اختصاصی یا ناشایست سالاری، در نظر گرفتن وابستگی های خاص مانند روابط فردی؛ روابط خانوادگی؛ قومیت؛ نژاد؛ زبان مشترک؛ باند و رابطه بازی و حتی منزلت اجتماعی و طبقاتی افراد در انتخاب مدیران است.  نتایج حاصله از این تحقیق نشان می دهد؛ با وجود اینکه انتخاب بر اساس معیارهای اختصاصی، سبب کم کاری؛ غیبت؛ نارضایتی شغلی کارکنان؛ از بین رفتن خلاقیت ها و استعدادها؛ کاهش کارآیی و اثر بخشی سازمان ها و به طور کلی، هدر رفتن منابع جامعه می شود و مدیرانی که بر اساس معیارهای اختصاصی انتخاب شده اند، برای انتخاب دیگر افراد نیز از این معیارها تبعیت می نمایند؛ در انتخاب مدیران بخش دولتی و خصوصی تا حدود زیادی معیارهای اختصاصی و ناشایست سالاری حاکم می باشد.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، کشورهای در حال توسعه، توسعه مطلوب، مدیران، حکومت اسلامی
  • مهدی رمضان زاده لسبویی، فاطمه شریف نیا صفحات 42-55

    سواحل دریا با برخورداری از پتانسیل های موجود در خود، امروزه یکی از مقاصد مهم گردشگری به شمار می آید، که از این رهیافت، کشورها توانسته اند روند توسعه ملی خود را بهبود بخشند. در همین راستا، دریای خزر با برخورداری از سواحل طولانی، در دسترس بودن و نزدیکی به قطب جمعیتی کشور (تهران)، به عنوان یکی از مهم ترین مقاصد گردشگران داخلی به شمار می آید. از طرف دیگر، حضور مستمر و دوباره گردشگران در این نواحی، مستلزم ارایه امکانات و خدماتی در راستای توسعه فعالیت های گردشگری می باشد. نهادها و موسسات مرتبط با توسعه فعالیت های گردشگری مانند: مراکز انتظامی و شهرداری ها در راستای برقراری امنیت و ارایه خدمات بهتر برای گردشگران، مراکزی را در سواحل دریا با عنوان پلاژ و کمپینگ ایجاد کرده اند که این مراکز دارای کیفیت های متفاوتی به لحاظ برخورداری از امکانات می باشند. هدف اصلی این مقاله بررسی سطح رضایت مندی گردشگران از کلیه امکانات موجود در این مناطق مانند محل استقرار، تاسیسات اقامتی و خوابگاهی، رستوران ها، تفریح های دریایی، امنیت و... می باشد. روش تحقیق از نوع پیمایشی با تاکید بر روش پرسش نامه ای می باشد. سواحل شهرستان تنکابن از مرز چالوس تا مرز شهرستان رامسر به عنوان منطقه جغرافیایی و گردشگران حاضر در سواحل هم، به عنوان جامعه نمونه انتخاب شده اند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های موجود در آن مورد بررسی قرار گرفته اند که بیان گر میزان رضایت نسبی گردشگران از خدمات و امکانات موجود در سواحل شهرستان تنکابن می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، سواحل دریا، امکانات و خدمات، دریای خزر، تنکابن
  • هاجر امینی، حدیثه رمضانی فر، شهرزاد عجمی صفحات 56-68

    هدف اصلی این مقاله بیان برخی از تاثیرهای فرهنگ شهروندی برتصادفات جاده ای در ایران است. ایران در میان سایر کشورهای دنیا رتبه اول تلفات ناشی از تصافات جاده ای را دارا می باشد. تصادفات تحت تاثیر سه عامل انسان، محیط و وسیله نقلیه است. در ایران آمار تصادفات ناشی از عامل انسانی بیشتر از دو عامل دیگر بوده ولی مطالعات چندانی دراین مورد صورت نگرفته است. فرهنگ شهروندی از جمله عواملی است که به نقش عوامل در بررسی یک پدیده توجه دارد. این تحقیق از نوع پژوهش اسنادی کتاب خانه ای است. و از تیوری سامانه ای پارسونز برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج فرهنگ از جمله مولفه های دیدگاه جامعه شناسی می باشد که از طریق ارتقاء آن در بین شهروندان یک جامعه می توان بسیاری از مشکلات موجود جامعه را حل کرد. موثر ترین راه پیشگیری از تصادف، اصلاح رفتار پر خطر ترافیکی و مهارت های رانندگی افراد از طریق آموزش و اجرای برنامه های آموزشی و فرهنگی است که نیاز به مشارکت فعال شهروندان می باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، شهروندی، تصادفات جاده ای، ایران، انسان، محیط، وسیله نقلیه
  • حسنعلی آقاجانی، مریم رشیدی علویجه، نقی ولی نتاج صفحات 69-88

    مطالعات و تحقیقات نشان از وجود چالش در صنعت گردشگری استان مازندران می دهد. هدف از اجرای تحقیق حاضر شناسایی موانع عمده توسعه صنعت گردشگری در استان مازندران می باشد. به منظور دست یافتن به این هدف، متغیر های مربوط به ارزیابی چالش صنعت گردشگری به عنوان مدل مفهومی تحقیق حاضر مورد استفاده قرار گرفت. بر این اساس، ضمن مروری جامع بر ادبیات موضوعی مربوط به صنعت گردشگری، از میان جامعه آماری 500 عضوی تحقیق حاضر، تعداد 250 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب، سپس با جمع‏آوری داده‏ها و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از ابزارهای مراجعه به اسناد و مدارک، مصاحبه و به ویژه پرسش نامه، در قالب روش تحقیق کتاب خانه‏ای و میدانی و نیز استفاده از نرم‏افزار SPSSwin جهت اجرای آزمون های آماری مربوط، به سنجش شاخص های چالش توسعه صنعت توریسم در استان مازندران پرداخته شده است. نتیجه تحقیق نشان داده است که صنعت توریسم استان مازندران با توجه به شاخص های چهارگانه، دارای مدل مفهومی تحقیق، شامل: متغیرهای هماهنگی بین سازمانی، امکانات زیربنایی، بازاریابی و فرهنگ چالش می باشد. در پایان، تحقیق موارد مذکور جمع‏بندی شده که نتایج تحقیق، بحث و مقایسه، پیشنهادها و نیز ادامه و پیگیری تحقیقات مشابه در آینده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه، صنعت، چالش، توریسم، مازندران
  • حسام حسن زاده صفحات 89-104

    امنیت ساحل به میزان و نحوه ی بهره برداری از آن و همچنین به ویژگی های فیزیکی منطقه مرتبط می باشد (که شامل حالات مورفودینامیکی و خطرات طبیعی منطقه است). این مقاله نتیجه ی خلاصه ای از اطلاعات به دست آمده از بررسی قسمت شمال مرکزی ساحل سنت کاترین در برزیل می باشد. بررسی 137 دفتر ثبت نام (ثبت احوال) نشان می دهند که 64 درصد قربانیان حادثه مرد بودند، 56% از مردمان عادی که به طور معمول به ساحل می آیند از غرق شدن نجات پیدا کردند،70% مردم توانایی شنا کردن را ندارند،77% اتفاقات در شریطی رخ داد که شدت گل موج از متوسط تا قوی بوده و ارتفاع 88% از امواجی که به ساحل برخورد می کند کمتر از 1 متر می باشد. 45% از امواج از نوع شکست ریزشی هستند و 30% آن از نوع شکست انهدامی می باشند، 54% از حوادث در حالت افزایشی ساحل، 24% در حالت فرساینده ساحل و 16% درحالت ریتمیک ساحل رخ داد.به طور کلی نتایج به دست آمده نشان گر این است که فاکتورهای اجتماعی ممکن است خیلی مهم تر از عوامل محیطی در مورد امنیت سواحل باشد.

    کلیدواژگان: امنیت ساحل، مدیریت مناطق ساحلی، سواحل سنت کاترین، عوامل زیست محیطی، خطرات طبیعی
  • علی فرهادی محلی، محمود فرهادی محلی صفحات 105-118

    امروزه افزایش تسهیلات حمل و نقل از طریق روش های مرسوم، به دلیل نیاز به سرمایه گذاری کلان و زمان زیاد جهت اجرا، نمی تواند به عنوان راه کاری مناسب و اساسی محسوب گردد. لذا در سال های اخیر، گرایش به استفاده از مکانیزم هایی جهت بهره گیری از فناوری های نوین، استفاده بهینه از منابع موجود، ابتکار عمل و استفاده از تکنیک های مدیریت ترافیک شهری در اغلب کشورها، به عنوان بهترین راه کارها، مورد توجه مدیران ترافیک کلان شهرها قرارگرفته است. یکی از جدیدترین و موثرترین راه کارهای مدیریت ترافیک که از فن آوری اطلاعات نشات می گیرد، ایده بکارگیری سیستم های هوشمند حمل و نقل (ITS) می باشد. در واقع سامانه های حمل و نقل هوشمند، مفهومی نو در عرصه مهندسی ترافیک است که نقش بسیار مهمی در امنیت و پویایی حمل و نقل به عهده دارد. این سامانه ها باعث افزایش کارایی شبکه حمل و نقل و ترافیک گردیده است که با گسترش آن در مدیریت شهری می توان بسیاری از مشکلات حمل و نقل را حل نمود. مع الوصف در مقاله حاضر، برنامه ریزی و استقرار ITS و بومی نمودن سامانه مذکور در هر منطقه مورد بررسی قرار می گیرد و همچنین به لزوم همکاری های بین سازمانی اشاره خواهد شد.

    کلیدواژگان: کنترل ترافیک، ITS، فناوری اطلاعات، مدیریت شهری، سامانه های هوشمند
|
  • Mohammad Salehi, Ezatollah Balluee Jamkhane, Alireza Bagheri Jamkhane Pages 9-25

    Responsibility to ensure the public order and security in the Islamic Republic of Iran is responsible for police. Since the people are the main audience of the police, participation and the role of the people in the creation of Social Security can assist police in their duties. One of the ways to attract people's participation is create and strengthen the social capital. The study also provides definitions of social capital and community police and explain the views expressed in social capital, we describe the experiences of some countries in the formation of community police And finally we explain the creation, promotion and membership in social capital.

    Keywords: social capital, social capital perspective, community police, community security, securing public order
  • Mahmud Rahmani, Ezatollah Nosrati payani Pages 26-41

    One of the serious problem in developing countries is Selection of managers and the criteria of the selection. This paper seeks to review the effect of the implementation of meritocracy (axis) in progress of the developing countries. In other words, to determine the impact of the selecting managers based on the general criteria (meritocracy) and specific criteria (improper democracy) and the impact of the organizational performance have been conducted using these criteria. The meaning of the general criteria or meritocracy,is considering the expertise, commitment, experience, skill and ability of individuals and the purpose of the specific criteria or improper of democracy is considering the particular dependence of such personal relationships, family relationships, ethnicity, race, language, and the band membership, and even social status and class of people in the election of directors. The results of this study indicate that, despite being selected based on specific criteria, reduced work, absenteeism, job dissatisfaction, loss of creativity and talent, reducing the efficiency and effectiveness of organizations and generaly wastes the Society resources, and managers who have been selected based on specific criteria, for selecting other persons they also follow these criteria; for selecting Managers in public and private sectors improper dominated and specific criteria is largely used.

    Keywords: Meritocracy, Developing Countries, a favorable development, managers, Islamic government
  • Mehdi Ramezanzadeh Lesbuyi, Fatemeh Sharifnia Pages 42-55

    The sea coast with its potential; nowadays is considered one of the important purposes of tourism that by this way many countries have been able to improve their national development process. In this regard, the Caspian Sea with long coast, the availability and proximity to population centers (Tehran), is considered as one of the most important destinations for domestic tourists. On the other hand, the continuous presence of the tourists in this area requires the development of tourism facilities and services. Institutions associated with the development of tourism activities such as: Police centers and municipalities in order to establish security and provide better services for tourists, they established camping centers that have varying quality and facilities. The main purpose of this article is Evaluating the satisfaction level of all existing facilities in these areas, such as location, residential and accommodation facilities, restaurants, recreational marine, security and .... Methodology of the research was survey with emphasis of using the questionnaire. Coast of Tonekabon is Branch of the border city of Chalus to the border city of Ramsar on the shores of tourists and it was the a society have been selected too. Collected data using SPSS software and the tests of that have been investigated that they expressed relative satisfaction from services and facilities in the coastal city of Tonekabon.

    Keywords: Tourism, beach, facilities, services, the Caspian Sea, Tonekabon
  • Hajar Amini, Hadise Ramezanifar, Shahrzad Ajami Pages 56-68

    The main purpose of this paper is expressing impact of some of the citizens culture on road accidents in Iran. Iran in compare with other countries of the world has a first mortality road accident. Accidents is under the influence of human factors, environment and vehicle.In Iran, the human factor in accidents was more than other factors, but little research has been done in this case. Culture of citizenship, including factors that are considered in the study of a phenomenon. This study is kind of a library research and the Parsons theory of a system is used for data analysis. Results culture is the components of the sociology that through its promotion in citizens of a society can be solved many problems of society. The most effective way to prevent accidents is, Reform risky traffic behavior, and people driving skills through training and educational and cultural programs that need an active participation of citizens.

    Keywords: Culture, Citizenship, road accidents, Iran, people, environments, vehicles
  • Hasanali Aghajani, Maryam Rashidi Alaviche Pages 69-88

    Studies show that there are challenges in tourism industry of Mazandaran province. The aim of this study is identifing the major obstacles to tourism development in the province of Mazandaran. In order to achieve this objective, the assessment of variables related to the tourism industry as a conceptual model was used in this study. Accordingly, a comprehensive review of the literature related to tourism among the study population of 500 members, 250 were selected as sample then with gathering data and Required information to use instruments referred to documents, interviews and especially questionnaires, in the form of library and field research and also use the SPSSwin software to perform statistical tests relevant to measure the indicators of development of tourism in the province have been paid. Consequently, research has shown that tourism industry in Mazandaran province with respect to four indicators, has conceptual model of research, include: : Variables of coordination between organization, infrastructural facilities, marketing and culture is a challenge. Finally, results of research, discussion and comparison, proposals and also continued and pursue similar studies in the future are presented.

    Keywords: developmentm industry challenges, Tourism, Mazandaran
  • Pages 89-104

    Beach safety is an issue both of type/intensity of usage that a beach receives and of its physical characteristics (including morphodynamic state and local hazards). This paper shows the results of a survey conducted at oceanic beaches of the central northern coast of Santa Catarina, Brazil, in order to investigate the magnitude and nature of beach safety issue in these localities. The 137 registers obtained showed that: 64% of accident victims were male; 56% were habitual users of the beaches from which they were rescued; 70% were unable to swim; 77% of the accidents ocurred in rip currents of moderate to strong intensity; 88% in under 0 to 1m wave breaker heights; 45% under spilling breakers and 30% under plunging breakers; 54% of the accidents occurred at longshore bar and trough beaches, 24% at dissipative beaches and 16% at rhythmic bar and beach beaches. Generally, results showed that social decision factors may be more important than the environmental ones in the issue of beach safety at the surveyed beaches.

    Keywords: beach safety coastal management, beaches of Santa Catarina coast
  • Ali Farhadi Mahali, Mahmood Farhadi Mahali Pages 105-118

    The increase of transportation facilities through traditional methods Due to the need for capital investment and long run time, can not be considered as a fundamental solution. Thus, in recent years, the tendency to use the mechanisms for taking advantage of new technology, optimum use of available resources, initiative and use of urban traffic management techniques in many countries, as the best way to work, according to traffic management big cities are considered. One of the newest and most effective traffic management strategies that can be derived from information technology, is applying the idea of intelligent transportation systems (ITS). In fact, intelligent transportation systems, a new concept in traffic engineering is a very important role in the dynamics of security and is responsible for transportation. These systems has been increased the efficiency of transport and traffic network that with expansion of its in urban management and transport we can solve many problems. Nevertheless, at present paper, the local planning and deployment of ITS and the system will be studied in each region and also will be referred to the necessity of cooperation between organizations.

    Keywords: Traffic control, ITS, Information Technology, Urban Management, intelligent systems