به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "هوش مصنوعی" در نشریات گروه "اقتصاد"

تکرار جستجوی کلیدواژه «هوش مصنوعی» در نشریات گروه «علوم انسانی»
  • جواد کیایی، زهرا فرشادفر *

      عدم وجود قطعیت در روند حرکت بازار سهام پیش بینی آنرا به یک کار پرچالش در حوزه ی پیش بینی سری های زمانی مالی تبدیل کرده است. از سوی دیگر تحلیل داده های سری زمانی قیمت های سهام به علت غیر خطی بودن و وجود نویز زیاد آسان نیست. از اینرو هدف این پژوهش پیش بینی روند بلند مدت و کوتاه مدت بازار سرمایه است. برای دستیابی به این هدف از الگوریتم های هوش مصنوعی ذرات و ژنتیک بصورت مقایسه ای استفاده شده است. متغیر مورد مطالعه شاخص کل قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1395 تا 1400 و بصورت ماهانه می باشد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از روش هموارسازی برای روزهای تعطیل بازبینی شده اند و به منظور افزایش دقت مدل ها طول پنجره بهینه هر الگوریتم محاسبه شده است. یافته های حاصله بیانگر آن است که الگوریتم ژنتیک با به حداقل رساندن خطای پیش بینی یک الگوریتم مناسب برای پیش بینی روند کوتاه مدت و بلند مدت شاخص کل قیمت نسبت به الگوریتم ذرات در دوره زمانی مورد مطالعه است.

    کلید واژگان: الگوریتم ذرات, الگوریتم ژنتیک, هموار سازی داده, یادگیری ماشین, هوش مصنوعی
    Javad Kiae, Zahra Farshadfar *

     The lack of certainty in the movement of the stock market has made forecasting a challenging task in the field of financial time series forecasting. On the other hand, it is not easy to analyze the time series data of stock prices due to non-linearity and high noise. Therefore, the aim of this research is to predict the long-term and short-term trend of the capital market. To achieve this goal, artificial intelligence algorithms of particles and genetics have been used in a comparative manner. The studied variable is the total stock price index in Tehran Stock Exchange in the period of 2016 to 2021 and on a monthly basis. The data have been reviewed after collection using the smoothing method for holidays, and in order to increase the accuracy of the models, the optimal window length of each algorithm has been calculated. The findings indicate that the genetic algorithm by minimizing the prediction error is a suitable algorithm for predicting the short-term and long-term trend of the total price index compared to the particle algorithm in the studied time period.

    Keywords: Keywords, Particle Algorithm, Genetic Algorithm, Data Leveling, Machine Learning, Artificial Intelligence
  • زهرا جوانمردی*
    امروزه مطالعه دیجیتالی شدن با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی و تاثیر آن بر امور مختلف از جمله اقتصاد کشور اهمیت بسزایی دارد. با وجود پتانسیل بالای فناوری در کنترل اعمال مجرمانه اقتصادی و تسهیل امر پیشگیری از پولشویی اما بسیاری از اعمال مجرمانه با تکیه بر فناوری های اطلاعات و ارتباطات در فضای مجازی به وقوع می پیوندند. زیرا شبکه های رایانه ای، بستر مناسبی را برای بسیاری از فعالیت های مجرمانه، به ویژه به صورت سازمان یافته، فراهم کرده است. لذا مطالعه و بررسی ظرفیت های ایجاد شده در نتیجه دیجیتالی شدن اقتصاد کشور در حوزه مبارزه با پولشویی به عنوان یکی از عوامل تاثیر گذار بر امنیت اقتصادی کشور بیش از پیش احساس می شود. هدف این نوشتار نیز بررسی تحلیلی پولشویی و فساد اقتصادی در شرایطی است که با تکیه بر تکنولوژی انجام می پذیرد و ارائه پیشنهاداتی به نهادهای مهم ایران با بهره گیری از تجربیات کشورهای سرآمد است.
    کلید واژگان: اقتصاد دیجیتال, پولشویی, هوش مصنوعی, بلاک چین
  • علی اکبر عنابستانی*، جمیله توکلی نیا، نسیم نیکنامی
    مقدمه

    هوش مصنوعی (AI) با نفوذ در تمام جنبه های زندگی بشر، راه را برای بسیاری از نوآوری ها هموار می کند و بر کیفیت زندگی افراد تاثیر می گذارد. اخیرا، مردم نیز در نقش شهروندی خود به طور فزاینده ای تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار می گیرند. در جهان کنونی دولت ها هم بیشتر و بیشتر بر فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی تاکید می ورزند، این فناوری که به عنوان انقلاب صنعتی 4.0 شناخته می شود، نه تنها نحوه انجام کارها و چگونگی ارتباط ما با دیگران، بلکه آنچه را که در مورد خود می دانیم نیز تغییر خواهد داد. با پیشرفت روزافزون این فناوری، امکانات و خدمات مختلفی در شهرها ارائه می شود که تاثیر چشمگیری در کیفیت زندگی شهروندان دارد. این فناوری می تواند در ایجاد شهرهای هوشمند، بهبود امنیت شهری، حمل ونقل عمومی بهینه، مدیریت پسماندها، بهبود خدمات بهداشتی و درمانی، کاهش ترافیک و آلودگی هوا، بهبود ارتباطات شهری و بسیاری از جوانب دیگر کمک کند و درنهایت کمک کند تا شهروندان زندگی راحت تر و بهتری در شهر خود داشته باشند. شهر مشهد در جایگاه دومین شهر پروسعت و پرجمعیت ایران روزبه روز در راستای استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی گام برداشته است، ولی به مطالعات بیشتر و ایجاد بسترهای مناسب برای بهره گیری بهتر و بیشتر از این فناوری نیازمند است. در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا با شناسایی عوامل و پیشران های کلیدی موثر بر بهبود کیفیت زندگی با بهره گیری از هوش مصنوعی در کلان شهر مشهد در آینده حرکت کند. بنابراین سوال پژوهش پیش رو عبارت است از: محرک های کلیدی اثرگذار بر نقش هوش مصنوعی در بهبود کیفیت زندگی شهروندان در کلان شهر مشهد در آینده (افق 1412) کدام است؟

    مواد و روش ها

    روش پژوهش پیش رو از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش انجام کار، آمیخته ای از توصیفی تحلیلی و در ساختار با رویکرد آینده پژوهی انجام گرفته و به این منظور، مهم ترین عوامل موثر بر نقش هوش مصنوعی در بهبود کیفیت زندگی شهروندان در شهر مشهد مورد ارزیابی قرار گرفته است. جمع آوری اطلاعات پژوهش به شیوه اسنادی (منابع کتابخانه ای و مجلات علمی) و میدانی (با استفاده از ابزار پرسشنامه) انجام شده است. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل 25 نفر از کارشناسان، خبرگان و صاحب نظران شهری شامل مدیران شهری (شهرداران مناطق، معاونان، مسئولان سازمان ها و مدیران حوزه های شهری)، اعضای شورای اسلامی شهر، کارشناسان عمرانی و اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی و به طور ویژه اساتید دانشگاه های فردوسی مشهد، آزاد اسلامی واحد مشهد، موسسه های آموزش عالی و غیرانتفاعی واقع در مشهد و سایر متخصصان حوزه شهری بوده اند. ابتدا برای شناسایی عوامل کلیدی، مصاحبه های ساختار یافته با صاحب نظران حوزه های برنامه ریزی شهری و فناوری اطلاعات با استفاده از روش دلفی انجام گرفته، در ادامه با تجمیع عوامل حاصل از مصاحبه و اسناد مطالعه شده در پیشینه پژوهش روایی و پایایی متغیرها توسط متخصصان تایید شده و درنهایت عوامل در قالب پرسشنامه آینده پژوهی مورد ارزیابی قرار داده شد.

    یافته ها

    با بهره گیری از مطالعات میدانی و کتابخانه ای، مهم ترین عوامل اثر گذار بر نقش هوش مصنوعی در کیفیت زندگی شهروندان شناسایی شد، و در ادامه با استفاده از روش کمی آینده پژوهی و نرم افزار Micmac میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل شناسایی شده سنجیده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد از بین عوامل 24 گانه اثرگذار بر بهبود کیفیت زندگی شهروندان با بهره گیری از هوش مصنوعی پس از استخراج عوامل کلیدی تاثیرگذار (مستقیم و غیر مستقیم)، 6 پیشران کلیدی سیاست گذاری های بخش دولتی و مدیریت شهری در بخش فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی، هماهنگی و همکاری بین بخش های دولتی، غیر دولتی و مدیریت شهری در راستای بهره گیری بهینه از فناوری هوش مصنوعی، مدیریت توسعه شبکه های هوشمند انرژی (مانند برق و...) در شهرها با کاربرد هوش مصنوعی، ساماندهی وضعیت ارتباطات فراملی و محدودیت های موجود در سطح بین المللی به عنوان پیش نیاز هوش مصنوعی، به صرفه بودن و نداشتن هزینه بالای بهره مندی از هوش مصنوعی برای شهروندان، نقش هوش مصنوعی در راستای توسعه حکمرانی خوب شهری دارای بیشترین اثرگذاری بر بهبود کیفیت زندگی شهروندان با استفاده از هوش مصنوعی در شهر مشهد بوده اند.

    نتیجه گیری

    در یک جمع بندی از نتایج پژوهش می توان بیان کرد سیاست گذاری های بخش دولتی و مدیریت شهری می تواند با حمایت ها و اعطای تسهیلات مالی به شرکت های فناور موجب توسعه فناوری شود و با اجرای سیاست گذاری های درست جهت بهبود خدمات شهری، بهینه سازی منابع، کاهش هزینه ها و افزایش کارایی به تحقق شهر هوشمند کمک کند و با شفافیت لازم سبب افزایش اعتماد شهروندان به دولت و مدیران شهری شود. این بخش ضمن حفظ حقوق شهروندان در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار نیز موثر واقع خواهد شد. در ادامه هماهنگی و همکاری بین بخش های دولتی، غیر دولتی و مدیریت شهری در استفاده از هوش مصنوعی می تواند تاثیرات مثبت زیادی بر بهره وری و اثربخشی این فناوری در شهرها در راستای اشتراک داده ها، توسعه راه حل های نوآورانه و... داشته باشد. همچنین ساماندهی وضعیت ارتباطات فراملی در سطح بین المللی به اشتراک تجربیات و دانش، توسعه استانداردها و قوانین، تبادل داده ها و منابع و تحقق همکاری بین المللی کمک می کند. از تاثیر به صرفه بودن و کم هزینه بودن امکانات هوش مصنوعی در شهرها و سازمان ها می توان به افزایش دسترسی به فناوری ضمن کاهش هزینه ها و بهبود کارایی و تسریع فرایند نوآوری به عبارتی توسعه راه حل های نوآورانه و ایجاد فضای رقابتی در حوزه فناوری اشاره کرد. این امر می تواند به توسعه فناوری های پیشرفته، افزایش توانایی رقابتی و جذب سرمایه گذاری منجر شود. هوش مصنوعی می تواند نقش مهمی در توسعه حکمروایی خوب شهری ایفا کند. این امر با تاثیر در تصمیم گیری هوشمند در یک شهر بزرگ و یا با پایش و کنترل از جمله ترافیک، مدیریت پسماندها، کنترل آلودگی هوا و آب، و پایش امنیت شهری، این فعالیت ها را به صورت خودکار و دقیق تر انجام می دهد. درضمن، در زمینه ارتباطات شهروندان که می توانند به راحتی با سازمان های شهری ارتباط برقرار کرده، شکایت ها و پیشنهادهای خود را اعلام کنند و خدمات شهری را بهبود بخشند نیز نقش آفرین است. هوش مصنوعی در مقوله حکمروایی با پایش و پیشگیری از بحران در پیش بینی و برنامه ریزی مناسب برای مقابله با آن ها نیز موثر واقع خواهد شد.

    کلید واژگان: آینده پژوهی, کلان شهر مشهد, کیفیت زندگی, هوش مصنوعی
    Aliakbar Anabestani *, Jamileh Tavakolinia, Nasim Niknami

    Introduction :

    Artificial Intelligence (AI) permeates all aspects of human life, paving the way for numerous innovations and undoubtedly impacting individuals’ quality of life. Recently, people have increasingly been influenced by AI in their roles as citizens, as governments worldwide are increasingly relying on AI-based technologies. This technology, known by some as the Fourth Industrial Revolution (IR 4.0), will change how tasks are performed and our interactions with others and alter what we know about ourselves. With the continuous advancement of this technology, various facilities and services are being offered in cities, significantly impacting the quality of life for citizens. This technology can contribute to creating smart cities, improving urban security, optimizing public transportation, managing waste, enhancing healthcare services, reducing traffic and air pollution, improving urban communications, and many other aspects, ultimately aiding citizens in leading easier and better lives in their cities. Mashhad, as the second most extensive and populous city in Iran, is increasingly taking steps toward the use of AI technology. This neccessiatefurther studies and necessary infrastructureconcerning this subject to better utilize the technology. In this regard, the present research aims to move forward by identifying the key influential factors and drivers for improving the quality of life using AI in the future of the Mashhad metropolis. Therefore, the research question is: What are the key influential factors driving the role of AI in improving the quality of life for citizens in the Mashhad metropolis in the future? (by 2033).

    Materials and Methods

    The upcoming research method is a mixed method. In terms of purpose, it is an applicabile study. Also, in terms of methodology, this study encompasses descriptive-analytical techniques and a future-oriented framework. In this regard, the most influential factors affecting the role of artificial intelligence in improving the quality of life for citizens in the city of Mashhad have been evaluated. Data collection for the research was conducted through documentary methods (library resources and scientific journals) and fieldwork (utilizing questionnaire tools). The research population in this study includes 25 experts, specialists, and urban opinion leaders, including city managers (mayors of districts, deputies, officials of organizations, and urban area managers), members of the City Islamic Council, urban planning experts, and the officials of the Khorasan Razavi Road and Urban Development Department, particularly professors from Ferdowsi University of Mashhad, Islamic Azad University of Mashhad branch, non-profit higher education institutions located in Mashhad, and other urban domain specialists. To identify the key factors, structured interviews with some of the urban planning and information technology experts were conducted using the Delphi method. Subsequently, after consolidating the factors obtained from the interviews and reviewed documents in the research background, the validity and reliability of the variables were confirmed by experts, and ultimately, the factors were evaluated in the form of a future-oriented questionnaire.

    Findings

    By utilizing field and library studies, the most influential factors affecting the role of artificial intelligence in citizens’ quality of life were identified. Subsequently, using a quantitative future-oriented approach and the Micmac software, the significance and impact of the identified factors were measured. The research findings indicate that among the 24 influential factors in improving citizens’ quality of life with the use of artificial intelligence, after extracting the influential key factors (direct and indirect), six key drivers: governmental policy making in the field of information technology and artificial intelligence, coordination and collaboration between governmental, non-governmental, and urban management sectors towards the optimal utilization of AI technology, management of smart energy networks’ development (for example, electricity) in cities through the use of artificial intelligence, organizing the state of international communications and limitations as a prerequisite for artificial intelligence, cost-effectiveness and affordability of utilizing artificial intelligence for citizens, and the role of artificial intelligence in promoting good urban governance have had the most significant impact on improving citizens’ quality of life with the use of artificial intelligence in the city of Mashhad.

    Conclusion

    In summary, it can be stated that governmental policymaking and urban management can promote technological development by supporting and providing financial incentives to technology companies. Implementing appropriate policies can help in improving urban services, optimizing resources, reducing costs, and enhancing efficiency, ultimately contributing to the realization of smart cities. Transparency can further bolster citizens’ trust in the government and urban administrators. This sector, while safeguarding citizens’ rights, can also be effective in achieving sustainable development goals. Additionally, coordination and collaboration among governmental, non-governmental, and urban management sectors in utilizing artificial intelligence can have significant positive effects on the efficacy and efficiency of this technology in cities, enabling data sharing, innovative solutions, and more. Organizing the state of international communications can facilitate the exchange of experiences and knowledge, standards and laws development, data and resource exchange, and international collaboration. The cost-effectiveness and affordability of artificial intelligence facilities in cities and organizations can lead to increased technology access, cost reduction, improved efficiency, and accelerated innovation processes, thereby fostering a competitive technological environment. This can contribute to the development of advanced technologies, increase competitive capabilities, and attract investment. Artificial intelligence can play a crucial role in good urban governance, influencing smart decision-making in a large city, and facilitating automatic and precise activities such as traffic management, waste management, pollution control, and urban security monitoring. Moreover, in terms of citizen communications, it can enable citizens to easily communicate with urban organizations, express complaints, suggestions, and improve urban services. In the realm of governance, artificial intelligence’s role in monitoring and preventing crises, prediction, and appropriate planning for dealing with them can be effective.

    Keywords: Artificial Intelligence, Future Studies, Mashhad Metropolis, Quality Of Life
  • عطاءالله هرندی*، مرتضی هادیزاده

    بودجه بندی دولتی نقشی حیاتی در تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی کشورها دارد. با گسترش فناوری های نوین، به ویژه هوش مصنوعی، امکانات جدیدی برای بهبود فرآیندهای مالی و بودجه ای فراهم شده است. هوش مصنوعی، با قابلیت های پیشرفته در تجزیه و تحلیل داده ها و پیش بینی نیازها، می تواند در تخصیص منابع به افزایش دقت و کارآمدی کمک کند. این تکنولوژی ها نه‏ تنها باعث تحول در فرآیندهای موجود هستند؛ بلکه می توانند شفافیت و پاسخگویی در امور مالی دولتی را هم به‏طور قابل توجهی بهبود ببخشند. هدف این مطالعه به دو بخش تقسیم می‏شود: اول، ارزیابی کارآیی استفاده از فناوری های هوش مصنوعی مانند شبکه های عصبی و الگوریتم های ژنتیکی در بهینه سازی تخصیص منابع بودجه بندی دولتی؛ دوم، تعیین تاثیر این تکنولوژی ها بر شفافیت و پاسخگویی فرآیندهای بودجه بندی به‏ منظور افزایش مشارکت و اعتماد عمومی. این مطالعه از روش ترکیبی استفاده کرده است. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق مدل سازی سناریو و شبیه سازی های مختلف بااستفاده از نرم افزار مولتی پل انجام شده است. همچنین، مصاحبه ها و پرسشنامه هایی با خبرگان در حوزه های مرتبط ترتیب داده شده تا از چالش ها و فرصت های موجود درک بهتری به ‏دست آید. یافته ها نشان می دهد که استفاده از هوش مصنوعی می تواند به ‏طور قابل توجهی در افزایش دقت، شفافیت و کارآیی بودجه بندی دولتی موثر باشد. هوش مصنوعی این امکان را فراهم می آورد که سیاست گذاران بتوانند تخصیص منابع را براساس داده هایی دقیق تر و پیش بینی های بهینه تنظیم کنند.

    کلید واژگان: بودجه بندی, بودجه بندی هوشمند, هوش مصنوعی, آینده ‏پژوهی
    Ata Harandi *, Morteza Hadizadeh
    Introduction

    Government budgeting is of great significance in assisting countries to achieve the economic and social objectives. With the expansion of modern technologies, especially artificial intelligence, new opportunities have emerged to improve financial and budgetary processes. With its advanced capabilities in data analysis and needs forecasting, AI can help increase accuracy and efficiency in resource allocation. These technologies not only transform existing processes but can also make a significant improvement in transparency and accountability in government financial affairs.

    Objective

    The objective of this study is twofold: first, to evaluate the efficiency of using artificial intelligence technologies such as neural networks and genetic algorithms in optimizing the allocation of government budgeting resources. Second, to determine the impact of these technologies on the transparency and accountability of budgeting processes to enhance public participation and trust.

    Method

    The study employs a mixed-method approach. Data analysis is conducted through scenario modeling and and the Multipol software. Additionally, interviews and questionnaires with experts in related fields have been organized to provide our audience with a better understanding of the existing challenges and opportunities.

    Result

    Findings indicate that the use of artificial intelligence can significantly increase accuracy, transparency, and efficiency in government budgeting. Artificial intelligence enables policymakers to adjust resource allocation based on more accurate data and optimized forecasts.

    Keywords: Budgeting, Smart Budgeting, Artificial Intelligence, Futurology
  • محمدسعید کیانی*

    در این روزها، با ظهور تکنولوژی هایی همچون هوش مصنوعی (AI) ،واقعیت مجازی (VR)،واقعیت افزوده (AR) و تجسم داده ها (DV)،شاهد تحولاتی بی سابقه در عرصه ورزش هستیم.این فناوری ها به بهبود تحلیل عملکرد ورزشی،جمع آوری داده ها به صورت خودکارو ایجاد محیط های آموزشی موثر بهبود فرآیندهای تصمیم گیری کمک می کنند.روش های سنتی تحلیل عملکرد ورزشی معمولا بر اساس جمع آوری داده های دستی،مشاهدات ذهنی و استفاده از مدل های آماری محدود بود،اما با پیشرفت های اخیر در فناوری،این عمل به شیوه ای عینی و به روز تبدیل شده است.به عنوان مثال،هوش مصنوعی با ساده سازی جمع آوری داده ها،پردازش مجموعه داده های گسترده و خودکارسازی تحلیل ورزشی را متحول کرده است.واقعیت مجازی امکان تمرین در محیط های بسیار واقعی را فراهم می آورد و به ورزشکاران امکان مهارت های خود را در تنظیمات کنترل شده تمرین دادن می دهد،و واقعیت افزوده اطلاعات دیجیتالی را در محیط ورزشی واقعی ارائه می دهد و فرآیند برنامه ریزی تاکتیکی را تسهیل می کند.تکنیک های تجسم داده ها داده های پیچیده را به صورت تصویری نمایش می دهند و درک معیارهای عملکرد را بهبود می بخشند.این مقاله به بررسی پتانسیل این فناوری های نوظهور برای تغییر تحلیل عملکرد ورزشی،ارائه منابع ارزشمند به مربیان و ورزشکاران می پردازد.هدف این مقاله،افزایش عملکرد ورزشکاران، بهینه سازی استراتژی های تمرینی و بهبود فرآیندهای تصمیم گیری است.همچنین، چالش های موجود را شناسایی کرده و راه حل هایی برای ادغام این فناوری ها در روش های تحلیل ورزشی فعلی ارائه می دهد.بر اساس یافته های به دست امده میتوان تنیجه گرفت که داده های سریع تر به بینش های عملی تبدیل می شوند،رویدادهای تمرینی و رقابتی را می توان با سرعت بیشتری تنظیم کرد تا با اهداف خاص هماهنگ شوند.در این زمینه، از محیط های مختلف،از جمله دنیای مجازی و واقعیت مختلط،می توان برای ارائه استراتژی های آموزشی استفاده کرد و همچنین اطلاعات با کیفیت می تواند به بینش های ارزشمندی منجر شود و بینش های ارزشمند می تواند در دستیابی به اهداف کمک کند.این اهداف در درجه اول می توانند از طریق آموزش و بهبود عملکرد مورد توجه قرار گیرند،که نیازمند چرخه مداوم اندازه گیری و پردازش داده ها است.

    کلید واژگان: فناوری های جدید, تحلیل عملکرد, مدیریت ورزشی, هوش مصنوعی, عصر تکنولوژی
    Mohammadsaeid Kiani *

    These days, with the emergence of technologies such as artificial intelligence (AI), virtual reality (VR), augmented reality (AR) and data visualization (DV), we are witnessing unprecedented developments in the field of sports. These technologies help to improve sports performance analysis, collect data automatically, and create effective training environments to improve decision-making processes. Traditional methods of sports performance analysis were usually based on manual data collection, subjective observations, and the use of limited statistical models, but with recent advances in technology, this practice has become objective and up-to-date. For example, AI has revolutionized sports analytics by simplifying data collection, processing large datasets, and automating sports analytics. Virtual reality enables training in highly realistic environments and allows athletes to practice their skills in controlled settings, and augmented reality provides digital information in the real sports environment and facilitates the tactical planning process. Data visualization techniques visualize complex data and improve understanding of performance metrics. This article examines the potential of these emerging technologies to transform sports performance analysis, providing valuable resources to coaches and athletes. The purpose of this article is to increase athletes' performance, optimize training strategies and improve decision-making processes. It also identifies existing challenges and provides solutions for integrating these technologies into current sports analysis methods. Based on the findings, it can be concluded that faster data is turned into actionable insights, training and competition events can be adjusted more quickly to align with specific goals. In this context, different environments, including virtual worlds and mixed reality, can be used to provide educational strategies Also, quality information can lead to valuable insights, and valuable insights can help achieve goals. These goals can primarily be addressed through training and performance improvement, which requires a continuous cycle of measurement and data processing.

    Keywords: New Technologies, Performance Analysis, Sports Management, Artificial Intelligence, Technology Era
  • محمدحسین صفی یاری*، صادق عبدی

    امروزه، تمامی جنبه های زندگی بشر تحت تاثیر انرژی های مختلف به ویژه نفت و گاز می باشد. یکی از کشورهای مهم در این حوزه روسیه می باشد. بررسی جزییات اقتصاد انرژی روسیه و میزان تجارت نفت و گاز آن می تواند برای کشور ایران جهت رقابت و افزایش سهم خود در بازار انرژی مفید باشد. با توجه به جنگ اخیر روسیه و اوکراین این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کرده است. روسیه بخش عمده ای از انرژی اتحادیه اروپا به ویژه گاز آن ها را فراهم می کرده است اما در نتیجه جنگ، این تجارت دچار تغییراتی شده است. این پژوهش ابتدا زوایای مختلف انرژی روسیه را مورد مطالعه قرار می دهد و دلایل اهمیت این کشور در این زمینه ارائه خواهد شد. سپس، به طور کامل جنبه های مختلف جنگ روسیه و اوکراین و نتایج به وقوع پیوسته و همچنین اثرات احتمالی آینده آن بررسی شده است. این پژوهش، جهت بهبود نقش ایران در بازار انرژی از یک مدل هوش مصنوعی به نام پرسپترون چند لایه (MLP) استفاده کرده تا صادرات نفت و گاز ایران را پیش بینی نموده و مدلی دقیق برای این منظور ارائه دهد.داده های مربوطه به صورت فصلی از سال 1369 تا 1401 جمع آوری شده و نتایج نشان می دهد که مدل MLP با دقت بالایی قادر به پیش بینی آینده صادرات ایران می باشد. بر اساس مقادیر پیش بینی شده، انتظار می رود که طی سال های آینده میزان صادرات نفت ایران افزایش ولی مقدار صادرات گاز کشور کاهش یابد.

    کلید واژگان: نفت و گاز, جنگ روسیه و اوکراین, هوش مصنوعی, شبکه عصبی MLP
    Mohammadhossein Safiyari*, Sadegh Abdi

    Today, all aspects of human life are influenced by various forms of energy, especially oil and gas. So, competition among countries in the field of energy has reached its highest level. One of the significant and influential countries in this field is Russia. Examining the details of Russia's energy economy and the extent of their oil and gas trade can be useful for increasing Iran’s share in the energy market. Given the recent war between Russia and Ukraine, this matter has become even more crucial. Russia supplied a significant portion of the energy to the European Union, especially in the form of gas. Consequently, the war has brought about changes in this trade. This research explores various aspects of Russia's energy and presents the reasons for the importance of this country. Then, it thoroughly examines the different aspects of the Russia-Ukraine war, the ongoing results, and potential future effects.This research utilizes an artificial intelligence model, Multilayer Perceptron (MLP) to predict the future of Iran's oil and gas exports, aiming to enhance the role of Iran in the world energy market. The applied data, has been collected on a season basis from 1990 to 2022. The findings indicate that the MLP model has accurately predicted the future of Iran's exports. Furthermore, the results of MLP prediction presents that the amount of Iran’s oil export will increase in the near future, but the amount of Gas export will decrease in the next three years.

    Keywords: Oil, Gas, Russia-Ukraine War, Artificial Intelligence, MLP Neural Networks
  • حمیدرضا رستم بیگی، مقداد آینه بند*

    فرار مالیاتی یکی از دغدغه های مستمر نظام های مالیاتی بخصوص در کشورهای در حال توسعه می باشد. پدیده فرار مالیاتی از این جهت قابل تامل است که ضمن کاهش درآمدهای دولت و افزایش سطح شکاف مالیاتی نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی را تنزل می دهد. از آنجا که فناوری داده کاوی از قابلیت های پیش بینی و طبقه بندی فراوانی برخوردار است می تواند فرآیند تصمیم گیری در مسائل مالی را تسهیل نماید. لذا در این تحقیق سعی کردیم از الگوریتم های هوش مصنوعی همچون الگوریتم های شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان و الگوریتم کلونی زنبور مصنوعی جهت تشخیص فرار مالیاتی استفاده کنیم. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 3600 مودی مالیاتی در سال های مورد مطالعه (1381-1391) استان تهران می باشند. بنابراین با استفاده از الگوریتم های ترکیبی در این تحقیق توانستیم با دقت 85.59 درصد برای داده های آموزشی و دقت 83.79 درصد برای داده های آزمایشی به تشخیص و طبقه بندی مودیان متلقب در پرداخت مالیات و مودیان با پرداخت به‎موقع مالیات بپردازیم. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده در می یابیم که روش پیشنهادی در این تحقیق از توان بالایی در شناسایی مودیان متقلب از پرداخت مالیات برخوردار است.

    کلید واژگان: فرار مالیاتی, هوش مصنوعی, اشخاص حقوقی, داده کاوی
    Hamidreza Rostam Beigi, Meghdad Aynehband *

    By using artificial intelligence methods, tax evasion of legal entities which is a continuous concern of tax system, has been detected based on financial data recorded in financial transactions of collections. The phenomenon of tax evasion can be considered in the sense that it reduces the ratio of tax revenues to GDP while reducing government revenues and increasing the level of the tax gap. Since data mining technology has many predictive and classification capabilities, it can facilitate the decision-making process in financial matters. The different methods for transaction data modeling are based on matching labeled data and the reviews of legal taxpayers' files by tax experts, which are marked as tax/non-tax evasion cases. There are various methods for modeling on this method. With the increasing use of artificial intelligence modeling, this article, by using three modern methods of artificial intelligence, on the aforementioned data set, validates the use of these methods by using the parameters of accuracy, sensitivity, and precision, which determine the quality of the produced model from various aspects. It validates, the feasibility of using these models has also been done on local financial transaction data. Therefore, in this research, it has been tried to use artificial intelligence algorithms such as artificial neural network algorithms, support vector machine and artificial bee colony algorithm to detect tax evasion. The statistical population of the current research includes 3600 taxpayers in the studied years (2002-2012) of Tehran province. One of the new methods of financial data modeling is the use of hybrid methods, in which the combination of several artificial intelligence methods is used to increase the quality of the model. It is obvious that the combination of the mentioned methods has favorable results in some situations and may not be so in other situations. Therefore, in this article, this issue has been investigated in detail and the use of different methods and a combination of artificial intelligence methods has been discussed. Therefore, by using the combined algorithms in this research, we were able to with an accuracy of 85.59%; For training data and accuracy of 83.79% for test data, let's identify and classify taxpayers who are late in paying taxes and taxpayers who pay taxes on time. Therefore, according to the obtained results, we find that the proposed method in this research has a high ability to identify taxpayers who cheat on paying taxes. The use of artificial intelligence systems can be used as an economic stimulus in order to reduce tax evasion. In this regard, it is suggested to first form an integrated system as an economic data center, and this center will take on the responsibility of keeping the country's financial data safe. Then, a standard for the use of artificial intelligence and data mining of financial data should be developed. With this method of scientific and academic research, without providing sensitive data to outside the required organizations, it is possible to take a step forward from the scientific ability of experts regarding factors such as tax evasion detection, terrorism financing detection and money laundering in order to improve the country's economic system.

    Keywords: Tax Evasion, Artificial Inteligence, Legal Entities, Data Mining
  • عظیم اله زارعی*، محمد ابراهیم باقرنژاد حمزه کلائی

    فعالیت های خیرخواهانه از دیرباز مورد توجه تمامی جوامع انسانی بوده و در حال حاضر، استمرار آن به دلایل متعدد امری اجتناب ناپذیر است. شیوع بیماری کرونا و تاثیر فعالیت های خیرخواهانه در پایش آن نشان داد این قبیل امور می توانند در ارتقای سطح کمی و کیفی حکمرانی نقش کلیدی ایفا کنند. جامعه مدنظر این پژوهش، خیرین، مدیران ارشد کمیته امداد و مدیران بنیادهای خیریه سطح کشور تعیین شدند و از این بین تعداد 31 نفر ازطریق نمونه گیری هدفمند برای انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته انتخاب شدند. با استفاده از روش تحلیل مضمون، تجربیات و درس آموخته های کرونا در پنج محور اقتصادی، همیار بهداشتی، نبرد جهادی، حامی معنوی و قانون مداری شناسایی شدند. همچنین، با در نظر گرفتن معضلات اجتماعی و اقتصادی کشور، نقش فعالیت های خیرخواهانه در آینده در پنج محور تقویت بنیه معیشتی نیازمندان، جهاد آموزشی، ارتقای سطح بهداشت، مولدسازی فرهنگ و حکمرانی هوش مصنوعی شناسایی شد. فعالیت های خیرخواهانه در دوران شیوع کرونا در کشور نشان داد که از ظرفیت های این حوزه علاوه بر مسائل بهداشتی می توان در سایر بخش های حساس کشور نیز استفاده کرد.استفاده از ابزارهای نوین نظیر هوش مصنوعی در راستای شناسایی افراد نیازمند و پیش بینی وضعیت آتی این حوزه و همچنین، ایجاد شبکه های ارتباطی بین خیرین در راستای هم افزایی ظرفیت های این افراد از مهم ترین کارویژه های این قبیل امور خواهد بود.

    کلید واژگان: فعالیت های خیرخواهانه, تحلیل مضمون, شیوع کرونا, هوش مصنوعی
    Azim Zarei *, Mohammad Ebrahim Baghernezhad Hamzekolaie
    Introduction

    Charitable activities in different ways and based on different intentions have always been emphasized and paid attention to in heavenly religions and human civilizations with different intensity and weaknesses (Shivji, 2007: 62).
    In the teachings of Islam, charitable activities such as waqf, endowment, benevolence, and charity are highly emphasized. One of the important cases in which voluntary activities could play a serious role as an auxiliary arm of governance was the Corona crisis (Kifle Mekonen & Adarkwah, 2022: 2). In general, the experiences gained from charitable activities during the Corona era played a significant role in managing the challenges and economic problems of that era, and by supporting medical and therapeutic measures, it also played a facilitating role in reducing the epidemic cycle. The continuation of difficult economic conditions and the creation of new crises in the country indicate the necessity of continuing and expanding charitable activities. Based on this, the current research intends to explain the future trend of these activities based on the experience and lessons learned from charitable activities during the Corona epidemic.

    Research Methodology

    The upcoming research has an exploratory qualitative approach in terms of its nature and a developmental approach in terms of its goal. To investigate the experiences of donors during the Corona era and also predict the future trend of this range of charitable activities, a thematic analysis method was determined for this research. Also, the semi-structured interview tool was determined as the main strategy of data collection to achieve the goals of this research. The statistical population of the current research was formed by donors and experts of the Imam Khomeini (RA) Relief Committee across the country, and 31 people were selected from this population using the purposeful sampling method. After conducting the interviews, the data was coded with a line-by-line review approach and with the help of Maxqda.20 software. Also, the validity and reliability of this research was confirmed through Creswell (2000) guidelines (Creswell & Miller, 2000). The research method was forward-looking.

    Research Findings

    The present research was conducted to promote the charitable activities of the country by using the experiences during the Corona epidemic. In this regard, the opinions of 31 experts, managers, and activists in the field of charitable activities were analyzed through semi-structured interviews and using the thematic analysis method. Based on the data analysis, the two main networks of this research were obtained as follows:Fig 1. The main themes of the present research Based on the figure above, the lessons learned from Corona were identified in five axes: economic, health support, jihadi battle, spiritual support, and rule of law. Also, taking into account the social and economic problems of the country, the role of charitable activities in the future was identified in the five axes of strengthening the livelihood of the needy, educational jihad, improving the level of health, generating culture, and governance of artificial intelligence.

    Discussion and Conclusion

    The experiences of charitable activities during the outbreak of Corona in the country showed that the capacities of this field can be used in other sensitive parts of the country in addition to health issues. The use of modern tools such as artificial intelligence to identify people in need and predict the future situation of this field as well as creating communication networks between benefactors to synergize the capacities of these people will be one of the most important features of such affairs. In the meantime, the innovative and new part that the specialists of this research mentioned was the use of new technologies such as artificial intelligence and big data analysis by donors. In the field of charitable activities, artificial intelligence has the potential to help improve the performance and effectiveness of these activities. One of the important advantages of artificial intelligence in the field of charitable activities mentioned in the research of researchers is the collection and analysis of data and the provision of intelligent solutions to identify the needs of people covered by the relief committee.

    Keywords: Charitable activities, content analysis, Corona pandemic, artificial intelligence
  • علی اکبر جوکار، محمد محمودی میمند، محمدمهدی پرهیزگار، محمدمهدی محبعلی*

    در صنایع مختلف، عدم تطبیق پذیری می تواند منجر به اختلالات قابل توجهی در بازار و زنجیره تامین شود. صنعت خرده فروشی آنلاین در تهران نیز به دلیل همه گیری کرونا، تغییرات قابل توجهی در عرضه و تقاضا داشته است. برای رفع این اختلالات می توان از فناوری های نوظهور مانند هوش مصنوعی، داده های کلان، بلاک چین، اینترنت اشیا و روباتیک در جهت افزایش تاب آوری زنجیره تامین بهره مند شد. در همین راستا، هدف این مقاله شناسایی مولفه هایی است که چارچوب تاب آوری زنجیره تامین مبتنی بر هوش مصنوعی را در خرده فروشی آنلاین تعریف می کنند. این پژوهش از رویکرد فلسفی تفسیری پیروی می کند و از طرح تحقیق کیفی با روش شناسی داده‎بنیاد استفاده می کند. داده ها در سال 1400 از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 20 متخصص در حوزه مدیریت زنجیره تامین خرده فروشی آنلاین جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها شامل سه مرحله بود که منجر به توسعه یک مدل کیفی شد. یافته ها نشان می دهد که در بخش خرده فروشی آنلاین تهران، مقوله اصلی مدل تاب آوری زنجیره تامین مبتنی بر هوش مصنوعی تحت تاثیر شرایط علی مانند: یکپارچه سازی سیستم های اطلاعاتی، نوآوری های مهندسی، علم داده و روباتیک قرار دارد. استراتژی ها شامل بهینه سازی تصمیم، تشخیص ناهنجاری، اتوماسیون، ادغام بلاک چین، پیش بینی و مدل سازی است. شرایط پس زمینه شامل زیرساخت، نوآوری، امنیت داده ها و مدیریت دانش می باشد. شرایط مداخله بر اجرای استراتژی تاثیر می گذارد. پیامدهای مثبت اجرای این مدل شامل نظارت بلادرنگ، مدیریت ریسک، برنامه ریزی پویا، بهبود تجربه مشتری و تعادل تقاضا و عرضه است.

    کلید واژگان: زنجیره تامین, تابآوری زنجیره تامین, هوش مصنوعی, خرده فروشی آنالین, شهر تهران
  • مرضیه شیری، محمدحسن فطرس*

    بیکاری و تولید ناخالص از شاخص های مهم اقتصادی هستند؛ پیش بینی این دو شاخص می تواند در اصلاح ساختار اقتصادی و بهبود اقتصاد  مفید واقع شود. تکنیک ها و ابزارهای هوش مصنوعی می توانند برای پیش بینی شاخص های مهم اقتصادی نقش مهمی ایفا کنند. با توجه به اهمیت این دو شاخص، پژوهش حاضر ابتدا به پیش بینی روند دو شاخص به صورت جداگانه و سپس پیش بینی میزان نرخ رشد تولید ناخالص داخلی براساس نرخ بیکاری با استفاده از تکنیک های هوش مصنوعی می پردازد. برای این منظور در این پژوهش، از داده های فصلی مربوط به تولید ناخالص داخلی و نرخ بیکاری برای سال های 1385-1401 استفاده شده است؛ هم چنین از مدل های یادگیری ماشین مبتنی بر رگرسیون برای پیش بینی بهره گرفته شده است. در این پژوهش، به منظور استنتاج بهتر، نتایج پیش بینی روش های یادگیری ماشین با روش اقتصادسنجی ARIMA نیز مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج حاصل از پیاده سازی نشان می دهد که پیش بینی مدل های مذکور از لحاظ معیارهای ارزیابی مانند جذر میانگین مجذور خطا، میانگین قدرمطلق خطا، میانگین قدرمطلق درصد خطا، دارای دقت مناسبی است و بیانگر این است که تکنیک های هوش مصنوعی هم می توانند دو شاخص اقتصادی مذکور و تاثیر متقابل آن ها بر یک دیگر را پیش بینی کنند.

    کلید واژگان: پیش بینی, تولید ناخالص داخلی, بیکاری, هوش مصنوعی, یادگیری ماشین
    Marzieh Shiri, MohammdHasan Fotros *

    The unemployment rate and Gross Domestic Product (GDP) are among the most important economic indicators that understanding their current and future trends can help policymakers and decision-makers adopt appropriate solutions to prevent crises and improve the country’s economic situation. Accurate prediction of these two indicators can be useful in future planning and improving the country’s economy and people’s livelihoods. In recent years, artificial intelligence techniques and tools, given their many capabilities, can play a very important role in predicting important economic indicators. Therefore, given the high importance of the two indicators of unemployment rate and GDP on the economy of our country Iran, this article intends to first predict these two indicators separately and then predict the rate of GDP growth based on the unemployment rate using artificial intelligence techniques. For this purpose, in this research, seasonal data related to GDP and its components and the unemployment rate for the years 1976-2022 have been used. Also, machine learning models based on regression have been used for prediction. The results show that the predictions of the mentioned models have an appropriate accuracy in terms of evaluation criteria such as root mean square error, mean absolute error, mean absolute percentage error, which indicates.

    Keywords: Prediction, Gross Domestic Product (GDP), Unemployment, Artificial Intelligence, Machine Learning
  • نصرالله تختایی، غلامعباس شیربتی

    با افزایش قدرت هوش مصنوعی، بزودی شاهد اثرات این فناوری در تمامی بخشها و فعالیتهای سازمانی از جمله مدیریت دانش خواهیم بود. وجه اشتراک هوش مصنوعی و مدیریت دانش، وجود هسته مرکزی دانش است. به بیان دیگر، مدیریت دانش شرایطی را فراهم میکند تا درک دانش و شرایط ذخیره و بازیابی، به اشتراک گذاری و پیاده سازی دانش رخ دهد، در حالی که هوش مصنوعی قابلیتهای گسترش، استفاده و ایجاد دانش را به روش هایی نوین و کارآمد فراهم میکند. در این مقاله بهره گیری از هوش مصنوعی و اشتراک گذاری دانش در عملکرد سازمان مورد بررسی قرار می گیرد و جهت آشنایی بیشتر با ارتباط این دو حوزه، ابتدا یک معرفی اجمالی از هوش مصنوعی همچنین اشتراک گذاری دانش ارایه میدهیم. سپس سیستم نوین هوش مصنوعی- اشتراک دانش را معرفی و نقش آن در بهبود عملکرد سازمان را مورد بررسی قرار میدهیم.

    کلید واژگان: هوش مصنوعی, اشتراک دانش, عملکرد سازمانی
  • مصطفی صفدری رنجبر، اشکان علینقیان، فواد قادری

    هوش مصنوعی یکی از فناوری‌ های نو ظهوری است که در سال‌ های اخیر تا حد بسیاری نگاه‌ ها را به سمت خود معطوف کرده است. اثرات شگرف اقتصادی این فناوری و از طرف دیگر، مخاطرات و چالش‌ های بالقوه این فناوری باعث شده است سیاست‌ گذاران در کشورهای مختلف جهان توجه ویژه‌ ای را به سیاست‌گذاری مناسب در راستای توسعه زیست‌بوم نوآوری هوش مصنوعی معطوف کنند. پژوهش حاضر با بررسی دقیق سیاست‌ های توسعه زیست‌ بوم نوآوری هوش مصنوعی در 6 کشور ایالات متحده، چین، انگلیس، روسیه، هند و امارات و همچنین مصاحبه با خبرگان حوزه‌ های مختلف پیرامون هوش مصنوعی در کشور، نسبت به شناسایی کارکرد های اساسی هوش مصنوعی، بازیگران زیست‌ بوم نوآوری هوش مصنوعی در ایران و نقش‌ ها و روابط موجود بین آن‌ها اقدام نموده و با ارایه نگاشت‌ های ساختاری و کارکردی، چندین سیاست برای توسعه زیست‌بوم نوآوری هوش مصنوعی در ایران ارایه می‌ دهد. نتایج این پژوهش نشان می‌ دهد که زیست‌بوم نوآوری هوش مصنوعی دارای 41 بازیگر اصلی حکومتی، دولتی، نیمه‌ دولتی و خصوصی است که در خلال 7 کارکرد عمده سیاست‌گذاری، آموزش، تامین مالی، تحقیقات، شبکه‌سازی، فعالیت‌ های نوآورانه و استارتاپی و توسعه زیرساخت فنی ایفای نقش می‌ کنند. همچنین نتایج پژوهش حاکی آن است که برای توسعه متناسب زیست‌بوم نوآوری هوش مصنوعی کشور و جلوگیری از عقب‌ ماندگی نسبت به دیگر کشور های جهان در بهره‌مندی از مزایای بالقوه هوش مصنوعی، به ارتباطات متقابل و هماهنگی سطح بالای نهادهای فعال در 3 بخش عمده دولت، صنعت و دانشگاه نیاز است.

    کلید واژگان: هوش مصنوعی, زیست بوم نوآوری, نگاشت نهادی
    Mostafa Safdari Ranjbar, Ashkan Alinaghian, Foad Ghaderi*

    Artificial intelligence (AI) is one of the emerging technologies that has attracted a lot of attention in recent years. The tremendous economic effects of this technology and, on the other hand, the potential risks and challenges have caused policymakers in different countries to pay special attention to appropriate policies for developing AI innovation ecosystems. This research identified the basic functions of AI in the world by examining the innovation ecosystem development policies in 6 countries, the United States, China, England, Russia, India, and the UAE, and interviewing AI experts in the Iran. In addition, the present research has identified the actors of this ecosystem and the roles and mutual relationships between them by presenting the structural and functional mapping of the AI innovation ecosystem and offers some policies to improve the development of the AI ecosystem in Iran. The seven basic AI functions identified in this research are policy and governance, education, financing, research, networking, innovative and startup activities, and technical infrastructure development. Also, the results of this research show that Iran's AI ecosystem has 41 governmental, quasi-governmental and private major actors. Moreover, the research results indicate that to develop the country's AI innovation ecosystem and prevent lagging behind other countries, high-level coordination of government, industry and university actors is needed.

    Keywords: Artificial Intelligence, Innovation Ecosystem, Institutional Mapping
  • امیرحسین صالحی شایگان*، علی ذاکری، ادیب صالحی شایگان

    همراه با رشد روز افزون دستگاه های هوشمند و اینترنت 5G، فناوری اینترنت اشیاء نیز توسعه یافته است. افزایش تعداد اشیاء هوشمند سبب افزایش حجم داده ها و بارهای محاسباتی در ابعادی وسیع شده است. به همین دلیل رایانش ابری به عنوان راه حلی برای این حجم داده استفاده می شود. با این حال با توجه به اهمیت کیفیت خدمات، راه حل رایانش ابری نمی تواند برای درخواست های حساس به تاخیر جوابگو باشد. تخصیص منابع در رایانش مه آلود باعث کاهش هزینه تاخیر می گردد. در این مقاله برای تخصیص منابع، برنامه نویسی پویا با توجه به تعداد زیاد درخواست ها و محدودیت های مسیله مورد استفاده قرار گرفته است. روش پیشنهادی موجب کاهش هزینه تاخیر برای درخواست های اینترنت اشیاء می شود. در این پژوهش مدل سازی سیستم و الگوریتم پیشنهادی برای چهار حالت مختلف اجرا شد. در این چهار حالت دو روش پیشنهادی سهم این پژوهش بوده است. این الگوریتم های پیشنهادی منجر به کاهش چشمگیر درهزینه تاخیر کل می شود. ولی مطابق انتظار الگوریتم پس انتشار پاسخ بهینه تری به نسبت به الگوریتم پیش انتشار داشت.

    کلید واژگان: هوش مصنوعی, بهینه سازی, شبکه اینترنتی, اینترنت اشیا, کاهش هزینه
    AmirHossein Salehi Shayegan *, Ali Zakeri, Adib Salehi Shayegan

    Growing popularity of smart devices and 5G Internet, loT technology has also developed. The increase in the number of smart objects has led to an increase in data volumes and computational loads on a large scale. For this reason, cloud computing is used as a solution for this amount of data. However, given the importance of service quality, the cloud computing solution may not be responsive to latency-sensitive requests. Allocating resources in cloudy computing also reduces the cost of latency. Dynamic programming has been used due to the large number of requests and problem constraints. The proposed method reduces the cost of latency for loT requests. In this study, the proposed system modeling and algorithms were implemented for four cases. In these cases, two proposed methods have been the contribution of this research that these proposed algorithms have seen a significant reduction in the total latency cost. But as expected, the backward algorithm had a better response than the forward algorithm.

    Keywords: Artificial Intelligence, Optimization, internet network, Internet of Things, reduce costs
  • عبدالرحیم هاشمی دیزج*، هاتف حاضری نیری، رسول پوروحدانی

    با توجه به نوسانات زیاد نرخ ارز در ایران پیش بینی آن یکی از چالش های مهم برای گروه های مختلف در کشور می باشد. این مطالعه به بررسی عملکرد شش شبکه ی عصبی مصنوعی مختلف ایستا و پویا برای پیش بینی نرخ ارز با رویکردهای بنیادی، تکنیکال و ترکیبی و با بکارگیری داده های فصلی طی دوره زمانی (1) 1383-(4) 1396 برای متغیرهای تاثیرگذار روی نرخ ارز شامل تورم، نقدینگی و تولید ناخالص داخلی برای دو کشور ایران و آمریکا، صورت گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از این است تعداد نرون ها اثر منظمی روی بهتر شدن عملکرد شبکه ها نداشته و از طرفی بهترین نتایج در وقفه های سه و چهار اتفاق افتاده است. نتایج نشان می دهد که  بهترین عملکرد مربوط به شبکه ی ایستای تکنیکال و با ساختار شانزده نرون و چهار وقفه میسر شده است که پیش بینی نسبتا دقیقی از نرخ ارز علیرغم تعداد کم داده های ورودی ارایه می دهد. همچنین دومین عملکرد مناسب مربوط به شبکه ی ایستای ترکیبی با ساختار ده نرون و دو وقفه می باشد. با این ملاحظات، سیاست گذاران می توانند با توجه به دسترسی بیشتر و بروزتر به داده های موثر بر نرخ ارز و با پایش لحظه ای متغیرها و ورود آنها به مدل جامع طراحی شده با استفاده از این روش، میزان انحراف نرخ ارز پیش بینی شده توسط مدل و نرخ ارز موجود را مورد بررسی قرار داده و سیاست های مقتضی را بر این اساس اتخاذ نمایند، به طوری که زیان های وارده بر بخش داخلی و خارجی اقتصاد ناشی از شکاف نرخ پیش بینی شده و نرخ ارز موجود در حداقل مقدار باشد.

    کلید واژگان: سری زمانی, پیش بینی نرخ ارز, شبکه ی عصبی مصنوعی, هوش مصنوعی
    AbdulRahim Hashemi Dizaj *, Hatef Haziri Nairi, Rasool Poorvahdani

    Given the high exchange rate fluctuations in Iran, its prediction is one of the major issues and challenges for different groups in the country. This study investigates the performance of six different static and dynamic neural networks for forecasting exchange rates using fundamental, technical and hybrid approaches and using seasonal data over the period (1) 2004- (4) 1396 for variables influencing exchange rate including inflation, Liquidity and GDP for the two countries, Iran and the United States. The findings show that the number of neurons did not have a regular effect on the performance of the networks and that the best results occurred at breaks of three and four. The results also show that the best performance of the static neural network is achieved by a technical approach with a structure of sixteen neurons and four interruptions which provides a relatively accurate exchange rate prediction despite the low number of input data.

    Keywords: Time Series, Currency Forecasting, Artificial neural network, artificial intelligence
  • کبری سنگری مهذب*، حسین راغفر، میرحسین موسوی، محمدرضا اصغری اسکوئی

    روابط بین المللی به خاطر ماهیت چندجانبه آن، پیچیدگی های زیادی دارد. با درک فرایند تصمیم گیری ونتایج احتمالی تصمیمات، هر یک از بازیکنان قادر خواهند بود از ظرفیت های خود برای تاثیرگذاری بر نتایج این تصمیمات راهبردی بهره گیرند. مصداق این ساختار تصمیم گیری، مشاجرات و منازعات بین المللی تحریم ها است. موضوع منافع جهموری اسلامی ایران درعرصه بین المللی نیز متاثر از منافع درحال تغییر کشورهای شرکت کننده دراین ایتلاف است. باتوجه به پیچیدگی های روابط بازیکنان درفضای بین المللی تحریم ها به منظور تحلیل مساله وپیش بینی تعادل امکان پذیر دراین روابط، روش سیستم های چندعاملی، نظریه بازی ها و هوش مصنوعی به عنوان ابزار جدیدی برای حل انواع تعاملات وفرایندهای متاثر از تصمیمات انسانی مورداستفاده قرار می گیرد. در این مطالعه، طیف سیاستی براساس راهبردهای ایران، آمریکا و سایر بازیکنان تعریف شده است. مدل سازی و شبیه سازی رفتار بازیکنان روی این طیف نشان می دهد در شرایط کنونی، راهبرد تعادلی ایران تاکید بر حفظ توافق فعلی است؛ هرچند که موقعیت تعادلی در دامنه پایین طیف ادامه توافق فعلی قرار دارد. براساس مطالعات و نتایج حاصله، برای پیشگیری از وقوع تراژدی دارایی های مشاع، راهبرد مسلط و غالب، بازی با فرض بازیکنان عقلایی در منطق نظریه بازی حفظ ثبات، امنیت و یکپارچگی ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای است. برای تحقق تعادل پایدار، بازیکنان در این بازی به دنبال حداکثر  کردن تابع رفاه جمعی به جای حداکثر  کردن منافع تک تک اعضای ایتلاف خواهند بود که در این صورت تداوم منافع کشورهای عضوایتلاف را نیز به دنبال خواهد داشت. برای این منظور، تداوم حضور ایران در برجام و عدم تضعیف آن، استقبال از حفظ وتقویت رابطه سیاسی با اروپا باحفظ منافع ایران، تقویت امنیت نظامی و امنیت اجتماعی ضروری خواهند بود.

    کلید واژگان: بازی تحریم, طراحی سازوکار, سیستم های چندعاملی, هوش مصنوعی
    Kobra Sangari Mohazzab *, Hosein Raghfar, MirHossein Mousavi, MohammadReza Asghari Oskoei

    I International relations are full of complexities due to their multifaceted and multilateral nature. To understand decision making processes and the payoffs of their strategies, players are enabled to utilize their capabilities to impact the strategic decision payoffs. As an example of this decision structure we can refer to the international disputes and conflicts including the sanctions. The Islamic Republic of Iran’s interests in international arena have been influenced by the changing interests of the other stakeholders in the coalition of the United States sanction against Iran. In order to analyze and predict the equilibriums of the players positions in the complex international space of the sanctions, game theory, mechanism design, multi-agent systems, and artificial intelligent as new instruments of decision theory are utilized to resolve the transactions and processes influenced by the human decisions. In this research, a policy spectrum is defined according to the strategies of Iran, the United States of America and other stakeholder’s countries. Modeling and simulating the behavior of players on this continuous spectrum which includes two extremes of capitulation and confrontation shows that in the current situation, Iran’s equilibrium and dominated strategy is emphasizing the maintenance of the current agreement in JCPOA, although this position is in the lower range of the spectrum of the current agreement. In these sanctions there is a possibility of a tragedy of the commons. In order to prevent its occurrence, the results of this study imply that the dominant strategy, given that all the players are rational, is to preserve stability, security, and integrity of Iran as a regional power. In order to achieve a stable equilibrium of the game, the stakeholders try to maximize the social welfare function instead of individual participants’ payoff. The rational strategy of Iran is to stay in JCPOA, strengthening political ties with the European players, and to empower its own military and social securities.

    Keywords: Sanction Game, Mechanism Design, Multi-agent Systems, Artificial Intelligence
  • امیرحسین شوقی*

    علاقه کسب و کارها به چگونگی استفاده از کلان داده، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و تحلیل تجربی به منظور افزایش درآمد، کاهش هزینه و بهبود فرآیندهای کسب و کار به طور چشمگیری رشد کرده است. در این مقاله، چارچوبی جهت زمانبندی داده-محور تماس های تلفنی کارشناسان وصول مطالبات با بدهکاران، ارایه خواهد شد. این تماس های تلفنی به منظور متقاعد کردن بدهکاران جهت تسویه بدهی و یا مذاکره روی یک برنامه مشخص برای پرداخت اقساطی بدهی، صورت می گیرد. با توجه به این که هر کارشناس در طول یک روز کاری می تواند تعداد محدودی تماس تلفنی بگیرد، در طرح پیشنهادی مشخص خواهد شد که در هر روز باید با کدام بدهکاران تماس گرفته تا میزان وصول در درازمدت افزایش قابل ملاحظه ای یابد. در این مقاله رهیافت حل مساله، فرمول بندی فرآیند تصمیم گیری مارکوف می باشد. از آن جایی که حل دقیق این معادله غیرممکن است، یک تابع مقدار براساس داده های پیشین، با استفاده از پیشرفته ترین تکنیک های یادگیری ماشین تقریب زده می شود. به طور مشخص، احتمال پرداخت بدهی توسط بدهکار در یک حالت خاص پیش بینی شده و به عنوان یک نماینده (پروکسی) برای تابع مقدار استفاده خواهد شد. بر اساس این تقریب از تابع مقدار، مقدار مرزی گرفتن تماس به ازای هر بدهکار مشخص می گردد، که این مساله منجر به یک روند بهینه سازی به طور خاص سرراست خواهد شد. یعنی بدهکاران بر اساس بالاترین مقدار مرزی به ازای هر تماس تلفنی، اولویت بندی می شوند. ما معتقدیم که این سیاست بهینه سازی شده به طور قابل ملاحظه ای از سیاست زمان بندی موجود که برای سال ها در این کسب و کار مورد استفاده قرار گرفته است، بهتر می باشد. مهم تر اینکه، سیاست پیشنهادی با استفاده از منابع بسیار کمتری منجر به وصول بدهی بیشتر در زمان کوتاه تر خواهد شد و در نتیجه شاخص میزان وصول به ازای تماس تلفنی را افزایش خواهد داد.

    کلید واژگان: وصول مطالبات, هوش مصنوعی, یادگیری ماشین, برنامه نویسی پویای تقریبی, تجزیه و تحلیل تجربی
    Amirhossein Shoghi*

    Businesses are increasingly interested in how big data, artificial intelligence, machine learning, and predictive analytics can be used to increase revenue, lower costs, and improve their business processes. In this paper, we describe how we have developed a data-driven machine learning method to optimize the collection process for a debt collection agency. Precisely speaking, we create a framework for the data-driven scheduling of outbound calls made by debt collectors. These phone calls are used to persuade debtors to settle their debt, or to negotiate payment arrangements in case debtors are willing, but unable to repay. We determine daily which debtors should be called to maximize the amount of delinquent debt recovered in the long term, under the constraint that only a limited number of phone calls can be made each day. Our approach is to formulate a Markov decision process and, given its intractability, approximate the value function based on historical data through the use of state-of-the-art machine learning techniques. Precisely, we predict the likelihood with which a debtor in a particular state is going to settle its debt and use this as a proxy for the value function. Based on this value function approximation, we compute for each debtor the marginal value of making a call. This leads to a particularly straightforward optimization procedure, namely, we prioritize the debtors that have the highest marginal value per phone call. We believe that our optimized policy substantially outperforms the current scheduling policy that has been used in business practice for many years. Most importantly, our policy collects more debt in less time, whilst using substantially fewer resources leading to a large increase in the amount of debt collected per phone call.

    Keywords: Debt Collection, Artificial Intelligence, Machine Learning, Approximate Dynamic Programming, Prescriptive Analytics
  • امید معتمدی سده، بختیار استادی *، علی حسین زاده کاشان، محمدرضا امین ناصری

    با مقررات زدایی از بازار و شکل گیری بازار روز بعد انرژی، باهدف کاهش هزینه های تولید و توزیع برق و رفع ناکارآمدی های صنعت برق انحصاری، تحدید ساختار در بازار برق ایران انجام گرفت که در آن در هرروز تولیدکنندگان انرژی با یکدیگر به رقابت می پردازند. دراین بین بهای تمام شده تولید انرژی پارامتر تعیین کننده در تعیین استراتژی پیشنهاد قیمت توسط هر نیروگاه و میزان سود بخشی آن می باشد. ازاین رو در این مقاله با در نظر گرفتن هزینه های سوخت مصرفی، استهلاک، تعمیرات، بهره برداری و سایر هزینه ها به عنوان عوامل تاثیرگذار بر روی بهای تمام شده تولید برق، تابع هزینه تولید برآورد شده است. در این مطالعه، نظر به سهم قابل توجه سوخت بر روی بهای تمام شده، سوخت مصرفی را به صورت جدا از سایر موارد موردبررسی قرار داده ایم و به جای سرشکن کردن هزینه سوخت در طول یک سال بر روی کل تولید، ابتدا تابع مصرف سوخت در سطوح مختلف تولید در دو حالت سوخت گاز و گازوئیل محاسبه شده و به دنبال آن هزینه سوخت مصرفی محاسبه گردیده است. مطابق با نتایج به دست آمده، از اجرای مدل پیشنهادی بر روی واحد گازی نیروگاه سیکل ترکیبی اردبیل، متوسط هزینه تولید هر کیلووات ساعت برق با سوخت گاز برابر با 398 ریال و با سوخت گازوئیل برابر با 500 ریال می باشد.

    کلید واژگان: بهای تمام شده انرژی, الگوریتم های فرا ابتکاری, هوش مصنوعی, الگوریتم ژنتیک, الگوریتم ازدحام ذرات
    Omid Motamedi sede, Bakhtiar Ostadi *, ali hussein zadeh kashan, Mohammadreza amin naseri

    The deregulation in power market is lead to competition among market participant to increase efficiency. In electricity market generation is the best candidate for iterance in competition to improve productivity and efficiency in resource allocation and offer lowest price by highest quality will be yielded. In the pool-based electricity market, every Genco submits a bidding price in ten step offer to the Independent System Operator (ISO) for every hour of the next day. One of the most important parameters affecting the profitability of Genco’s and their bidding pattern is the cost of energy generation. Therefore, in this paper, taking into account the costs of fuel consumption, depreciation, maintenance, operation and utilization and other costs as factors affecting the production cost. In this article artificial intelligence algorithms applied to calculate the energy generation cost function at different levels of production (base load, partial load, and full load), broken down by fuel type. According to the results, the average cost per kilowatt-hour of energy with gas fuel is 398 Rials and diesel fuel is 500 Rials

    Keywords: Power Generation Cost, Meta Heuristic Algorithms, Artificial Intelligence, Genetic Algorithm, Particle Swarm Algorithm
  • اقبال رحیمی کیا *، شاپور محمدی، مهدی غضنفری
    با توجه به اجرایی شدن سامانه عملیات الکترونیکی مودیان مالیاتی و ایجاد پایگاه داده های مالیاتی، امکان پایش اطلاعات موجود با مدل های مختلف فراهم شده است. در این پژوهش، از الگوریتم بهینه سازی جستجوی هارمونی به منظور بهینه سازی همزمان پارامترهای شبکه عصبی پرسپترون چند لایه و ترکیب مناسب ورودی ها استفاده شده است. علاوه بر آن نتایج با رگرسیون لجستیک به عنوان هسته سیستم مورد مقایسه قرار گرفته است. متغیرهای ورودی به سیستم 21 مورد بوده که با بررسی پژوهش های مشابه انجام شده طی 30 سال اخیر، اعمال ویژگی های مالیاتی ایران و نظرخواهی از خبرگان انتخاب شده است. مقایسه نتایج حاصل از شبکه عصبی و رگرسیون لجستیک در دو صنعت مواد غذایی و نساجی نشان می دهد، استفاده از شبکه عصبی دارای دقت های بالاتری بوده و این تفاوت از لحاظ آماری معنادار می باشد. در شبکه عصبی به ترتیب در صنعت مواد غذایی و نساجی دقت کلی %78/83 و %85/84، دقت تشخیص شرکت های فراری %31/80 و %34/84 و دقت تشخیص شرکت های سالم %20/87 و %36/85 می باشد. با اعمال مجموعه مدل های نهایی سیستم بر روی اطلاعات عملکرد سال 91 اشخاص حقوقی و مقایسه آن با نتایج حسابرسی مالیاتی در دو صنعت مواد غذایی و نساجی، به ترتیب دقت کلی %22/92 و %35/82، دقت تشخیص شرکت های فراری %87/83 و %05/84 و دقت تشخیص شرکت های سالم %71/92 و %22/82 حاصل شده است. نتایج در داده های آزمون بر مبنای اعتبارسنجی ضربدری 10 بخشی با تکرار و میانگین گیری بر روی 8 حلقه موازی ارائه شده است.
    کلید واژگان: تشخیص فرار مالیاتی, داده کاوی, هوش مصنوعی, سیستم هوشمند ترکیبی
    Eghbal Rahimikia *, Shapour Mohamadi, Mehdi Ghazanfari
    With the electronic taxpayers system being operationalized and the digital storage of tax data developed in Iran، it is now possible to design different models to analyze the available data. There are two main areas that have not been the focus of the fairly limited current studies in this field; one being the parallel optimization of parametric AI models and the other area is the selection of input variable combination. For this reason، in present study، we have used the harmony search (HS) optimization algorithm to do parallel optimization of multilayer perceptron (MLP) neural network parameters and also to find a suitable combination of input variables. In addition to that، the results have been compared with logistic regression results as the core of the system. In the present research، 21 initial input variables are selected for the system based on the survey done on similar studies in the last thirty years and it takes into account the specifications of the tax system in Iran and the opinions of the experts in the field are asked. After running the system on the data from the food and textile sectors and comparing the results from the neural network and logistic regression، we have concluded that neural network can produce more accurate results and the difference is statistically meaningful.
    Keywords: Tax Evasion Detection, Data Mining, Artificial Intelligence, Combinatory Intelligent System
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال