به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "خوزستان" در نشریات گروه "هنر و معماری"

  • منصور کلاه کج*، مهناز بنی تمیم
    برای مردمی که در طول تاریخ با درخت نخل زیسته اند، به جز ارزش نمادین این درخت و معناهای مشترک آن، محصولات به دست آمده از این گونه گیاهی نیز، همواره ارزشمند و کاربردی بوده است. این همزیستی دیرینه و نیز تقدس برآمده از ارزش ویژه درخت نخل یکی از دلایلی بوده که نخل داران حصیرباف عرب خوزستان، کمتر از بخش مرغوب نخل که به زبان آن مردم «قلب» نام دارد، در دست بافته های حصیری خود بهره ببرند. در نتیجه عمده محصولات حصیری این مردم، اقلامی است که از بخش نامرغوب یا دورریز نخل به نام «سعف» به دست آمده و بر همین اساس در برخی از مناطق زیست مردم عرب خوزستان از حصیربافی به نام «صنعت سعف» یاد می شود. همچنین در میان دست بافته های حصیری این مردم شیوه ای از بافت متفاوت از برخی دیگر مناطق مختلف کشور رایج است که متاثر از ویژگی فیزیکی برگ درخت نخل این منطقه است، بر این اساس در این پژوهش به سوالاتی از جنس، چیستی شیوه های بافت حصیر و چگونگی تاثیر مواد طبیعی و باورهای مردم عرب بر روش بافت و نوع  محصولات تولیدی آن پاسخ داده می شود. هدف این پژوهش، شناخت دست بافته های برآمده از مواد طبیعی نواحی مختلف ایران و به اشتراک گذاری تجربیات مربوط به این حوزه است. رویکرد این تحقیق کیفی است که با تکیه بر مطالعات میدانی و منابع کتابخانه ای به شیوه توصیفی و تحلیلی بیان می شود. بر اساس یافته های این مقاله، محصولات حصیری مردم عرب به دو روش اسفافه و اخرازه بافته می شوند که هریک از این دو روش، خود به دو شیوه مختلف اجرا می شوند. بافت خشکوری و نعمانی زیرمجموعه بافت اسفافه و بافت اخرازه و اخرازه لویی زیرمجموعه بافت اخرازه است. تفاوت مهم شیوه بافت حصیر مردم عرب با سایر نقاط کشور، بافت نواری و سپس دوختن نوارها به یکدیگر در برخی از اقلام است. این در حالی است که بافت محصولات مناطق دیگر به صورت یکپارچه و بدون دوخت است. نتیجه اینکه دلیل رواج این نوع بافت، کوتاهی نسبی برگ های نخل مناطق خوزستان است که شاید خود نشیت گرفته از گرمای بسیار شدید در خوزستان و تاب آوری بهتر گونه های برگ کوتاه در مقابل گرما باشد. درحالی که در مناطق دیگر طول برگ نخل بلندتر است. عنصر واسط دوخت در بافت نواری موجب ظرافت کمتر و در نتیجه به هم خوردن نظم مدولار نقوش می شود، درحالی که ظرافت نقش، در بافت یکپارچه بیشتر و دارای کیفیت بصری بیشتری است.
    کلید واژگان: حصیربافی, نخل, خوزستان, مردم عرب, صنایع دستی
    Mansour Kolahkaj *, Mahnaz Banitamim
    For people having lived with the palm tree throughout history, this tree has gained symbolic values and meanings. Therefore, the products obtained from this tree have always been considered valuable and practical. This ancient coexistence along with the sanctity attributed to the palm tree is one of the reasons why the Arab basketry weavers based in Khuzestan use low-quality part of the palm tree rather than its "heart" (the high-quality part of the tree as named by local people) in their mat weaves. As a result, the main wicker products of these people are items that are obtained from the poor or discarded part of the palm tree. Such sanctity has been attributed to Eliade theory. This research, accordingly, attempts to discuss how Eliade theory has affected the production and the method of mat weaving by the Arab people of Khuzestan. The purpose of this study is to expand a better understanding of the textures derived from natural materials from different regions of Iran. This research is a descriptive and analytical one, deploying a quantitative-qualitative approach, which includes field studies as well as library investigation. The findings of this article have depicted that due to various reasons, including those of sanctity of the palm tree and proximity to some sanctuaries, Khuzestan’s Arab people have widely used their wicker products and basketries in their lives in the recent past. And the undergarment hat and fan have been among the products derived from that weaving method.
    Keywords: Basketry, Khuzestan, Arab people, Handicrafts, Sanctity
  • کاوه رستم پور*، حسن حکمت، روح الله مجتهدزاده
    بیان مسئله

    با وجود تبیین شخصیت علمی و تجربیات نجم الملک در علوم مختلف، اقدامات عملی او در حیطه راه و ساختمان چندان مورد توجه نبوده است؛ حال آن که یکی از مهمترین اقدامات عمرانی او در خلال دو سفر به خوزستان و نوسازی راه خرم آباد-دزفول شکل گرفت که بخش مهمی از اسناد آن در دسترس است. همچنین ناشناخته بودن این مسیر مهم تاریخی در پژوهش های انجام شده، مغفول ماندن نقش او در این راستا را مضاعف نموده و موجب شده است برخی از پژوهشگران بسیاری از آثار مهم این سفرها را به دیگر دوره های تاریخی منسوب کنند. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است که چه اقداماتی در راستای افزایش کیفیت راه خرم آباد-دزفول، اعم از بهبود سطح راه و ایجاد ابنیه و استحکامات لازم، توسط نجم الملک به عمل آمد و مجموع این اقدامات چه تاثیری در کیفیت و تردد در این مسیر برجای نهاد؟

    هدف پژوهش

    این پژوهش تلاش کرده برنامه ها و اقدامات عمرانی نجم الملک در راستای نوسازی راه خرم آباد-دزفول را بررسی و پیامدهای آن را تشریح نماید.

    روش پژوهش

     این پژوهش در دسته روش های مبتنی بر سامانه جستجوی کیفی و با راهبرد تفسیری-تاریخی انجام شده است. ابزار پژوهش استفاده از اسناد و نقشه های تاریخی موجود در سفرنامه ها، کتب، مقالات، گزارش ها و بایگانی هایی است که بعضا در این پژوهش برای اولین بار منتشر خواهند شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد برنامه های نجم الملک و اجرای آن ها باعث بهبود چشمگیر کیفیت بستر راه به ویژه در نقاط بحرانی آن گشت و از سوی دیگر او با طراحی کاروانسراهای جدید مبتنی بر نیازهای فضایی نوین، نقش برجسته ای در تغییر گونه این ساختمان ها در منطقه ایفا کرد که از آنچه تا پیش از آن به ویژه در دوره صفویه وجود داشت، کاملا متمایز است. این اقدامات شرایط عبور مناسب و امن از این مسیر را فراهم آورد که در اثر اغتشاشات سال های پایانی دوره قاجار از دست رفت.

    کلید واژگان: نجم الملک, لرستان, خوزستان, راه خرم آباد-دزفول, کیالان
    Kaveh Rostampour *, Hasan Hekmat, Rouhollah Mojtahedzadeh
    Problem statement

    ThoughNajm Al-Mulk is better known for his scientific character and experience in various sciences, his practical actions related to roads and buildings have not received much attention. However, one of his most important civil works, whose essential part is documented and available, was carried out during his two trips to Khuzestan and the renovation of Khorramabad-Dezful road.The ignorance of this important historical road in past studies has doubled the neglect of his role in this path. This matter has encouraged some researchers to attribute many of the important works to his travels to other historical periods. This research seeks to answer the question that What measures, including improving the road and creating the necessary buildings and fortification, were taken to increase the quality of Khorramabad-Dezful road by Najm Al-Mulk? What effect did all these measures have on the quality and transportation of this route?

    Research objective

    This research attempts to examine the civil plans and measures of Najm Al-Mulkfor renovating Khorramabad-Dezful road and explain its consequences.

    Research method

    This research is a qualitativesystematic literature review using historical interpretive analysis.Data includes historical documents and maps in travelogues, books, articles, reports, and archives, some of which have been published for the first time.

    Conclusion

    The results showed that Najm Al-Mulk’s plans and their implementation significantly improved the quality of the roadbed, especially in its critical points. On the other hand, with designing new caravanserais (inns) based on modern spatial needs, he played a significant role in changing the type of these buildings in this region, which are quite different from what existed before, especially in the Safavid period.These measures provided the conditions for a safe and secure passage of this route, which was lost due to the disturbances of the last years of the Qajar period.

    Keywords: : Najm Al-Mulk, Lorestan, Khuzestan, Khorramabad-Dezful Road, Kialan
  • عبدالله جاسمی*، محمدعلی کاظم زاده رائف، صبا میردریکوندی

    طبق مطالعات روانشناسی، انسان در درون زمین احساس امنیت بیشتری نسبت به سطح آن دارد. در معماری سطوح زیرزمینی خانه های سنتی اقلیم گرم و نیمه مرطوب ایران منجمله در شهر دزفول میتوان راه کارهایی از طراحی اقلیمی و به تبع آن برآوردن نیازهای انسان در راستای تامین آسایش با کنترل عوامل مخل طبیعی و بهره مندی از انرژیهای پاک و تجدید پذیر را مشاهده نمود. با مطالعه و تحلیل راه کارهای اقلیمی معماری زیرزمینی خانه های سنتی دزفول، امکان الگوپذیری از نتایج تحلیل های کاربردی جهت بهره مندی در معماری مسکونی معاصر جغرافیای کوهپایه ای خوزستان فراهم خواهد شد. در این پژوهش سعی شده، ضمن تحلیل معماری خانه های سنتی دزفول؛ با تاکید بر سبک، خصوصیات معماری و ویژگیهای اقلیمی طبقات زیرزمینی، امکان دستیابی به نتایج الگوهای اقلیمی آن در معماری مسکونی معاصر مناطق کوهپایه ای استان خوزستان مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق مقاله، توصیفی تحلیلی میباشد که با گردآوری اطالعات از طریق بررسی و مطالعه منابع مکتوب و رایان های در کتابخانه های تخصصی و عمومی، نشریه های مرتبط و وبسایت های علمی پژوهشی مرتبط با موضوع انجام شده است.

    کلید واژگان: خانه سنتی دزفول, معماری اقلیمی, معماری زیرزمینی, جغرافیای کوهپایه ای, خوزستان
  • علی دهار، منصوره طاهباز*، محسن تابان
    خوون چینی، نوعی آجرکاری تزیینی برجسته است که با استفاده از قطعات آجر با ضخامت یکسان و اندازه های مختلف بر سطح نمای ساختمان اجرا می شود. این نوع تزیین های آجری در معماری ابنیه تاریخی استان خوزستان و به ویژه در بافت قدیم دزفول، در سردر ورودی ها و بخش هایی از بدنه های حیاط داخلی خانه های تاریخی به کار رفته اند. سایه ایجاد شده متاثر از برجستگی و فرورفتگی آجرها، به ویژه در تابستان، سطح قابل ملاحظه ای از نما را می پوشاند. در کنار کارکرد زیباشناختی این نقوش، سایه ایجاد شده بر پوسته خارجی بنا می تواند در انتقال حرارت از این سطح به سطح داخلی تاثیرگذار باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی میزان تاثیر سایه خوون چینی بر انتقال حرارت در جداره خارجی است. جهت انجام این تحقیق از روش تجربی و مدل سازی در محیط واقعی استفاده شده است. از میان تعداد بسیار نقوش خوون چینی در بافت تاریخی دزفول، یک نقش با سایه اندازی زیاد انتخاب شد. دو اتاقک با ابعاد و جزییات یکسان که وجه جنوبی آنها دیوار آجری، یکی دارای نقش خوون چینی و دیگری دارای همان نقش بدون برجستگی است در شهر آبادان با اقلیم بسیار گرم و نیمه خشک ساخته شدند. با توجه به فراهم بودن شرایط ساخت و انجام آزمایش در آبادان و شباهت اقلیمی با دزفول، این محدوده جهت مدل سازی انتخاب شد. متغیر های دما و رطوبت نسبی محیط، دما و رطوبت نسبی درون اتاقک ها و دمای متوسط سطح داخلی دیوار آجری (جبهه رو به جنوب) اتاقک ها، در شش دوره اندازه گیری، در طول تابستان 1398 ثبت شدند. نتایج نشان دادند که درگرم ترین ساعت های شبانه روز، دمای متوسط سطح داخلی دیوار جنوبی و دمای داخلی اتاقک دارای خوون چینی نسبت به اتاقک بدون تزیینات، به طور میانگین و به ترتیب 1 و 8/0 درجه سلسیوس کاهش یافتند. این تفاوت دما نمایانگر اثر خوون چینی بر کاهش انتقال حرارت از نمای جنوبی در تابستان، در اقلیم مورد مطالعه است.
    کلید واژگان: خوون چینی, انتقال حرارت, نمای جنوبی, اقلیم بسیار گرم و نیمه خشک, خوزستان
    Ali Dahar, Mansoureh Tahbaz *, Mohsen Taban
    Khavunchini is a kind of extruded ornamental brick work, using brick pieces of equal thickness and different sizes and is applied as the facade of the building. These types of ornaments are found in the vernacular architecture of Khuzestan province and have been used extensively, especially in the historical part of Dezful, in entrances and parts of the inner courtyards. The motive for the present study was studying the shading effect of these patterns on the building facade. the shadow produced by Khavunchini, especially in summer, covered a considerable area of the facade.  in addition to their aesthetic role, the resulting shadow patterns can be effective in reducing heat transfer from facade in summer, in very hot climate of Khuzestan. The research objective is to test the effect of these elements on heat transfer from the facade surface. In this study, with an experimental approach, two identical cubicles were constructed with the south face of brick wall, one with a Khavunchini pattern on it and the other with the same but not extruded pattern. Due to the abundance of these ornamental elements in the Dezful historical part, the desired pattern was selected from this region. Abadan was selected, as the representative of very hot and semi-arid climate of Khuzestan, for constructing the models. The reasons for this choice were the feasibility of building the models and conducting experiments in Abadan and the climatic resemblance to Dezful as a treasure trove of Khavunchini art. The variables of ambient temperature and relative humidity, temperature and relative humidity inside the cubicles and average temperature of the cubicles' south face inner surface were recorded in six measurement periods in summer 2019.  the results showed that, at the hottest hours of the day, the average temperature of the south face inner surface and the indoor temperature of the cubicle with Khavunchini compared to the cubicle without it, showed an average decrease by 1 and 0.8 °C respectively. The results confirmed the positive effect of Khavunchini on heat transfer reduction from the south facade in summer in the studied climate.
    Keywords: Khavunchini, Heat Transfer, South Facade, Hot, Semi-Arid Climate, Khuzestan
  • ناصر رنجبر*، مهنوش محمودی

    سیاه چادر، سکونت گاهی چهار فصل است، که با اندکی تغییرات خود را با فصول و اقلیم مختلف منطقه هماهنگ می شود و در آن علاوه بر رعایت شرایط لازم برای زندگی، به جنبه های فرهنگی و هنری نیز توجه شده و نوعی از تکنولوژی بومی اصیل و ابتکار را به نمایش می گذارد. بر این اساس، مهمترین سوال پژوهش، تفاوت های فرهنگ و اجتماع در بین عشایر کوچ رو کرد و بختیاری چه میزان بر ریخت سیاه چادر تاثیرگذار بوده است؟ این پژوهش، به منظور شناسایی عوامل به وجود آورنده این واحد سکونتی، وجه اشتراک و تفاوت ها در ریخت شناسی سیاه چادر در بین دو ایل کرد و بختیاری در حوزه جنوب استان ایلام و شمال استان خوزستان و همچنین تاثیر آن بر الگوی مسکن و ساختار معماری انجام می گیرد. جمع آوری اطلاعات این پژوهش، براساس مطالعات کتابخانه ای و برداشت میدانی بوده و روش تحقیق با طبقه بندی و تحلیل محتوایی انجام می گیرد، در ادامه مقایسه تطبیقی ریخت شناسی سیاه چادر از منظر فرهنگی می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد، ریخت سیاه چادر در منطقه مورد مطالعه تحت تاثیر عوامل اقلیمی، مهمان نوازی، مراسم شادی، حفاظت و امنیت، هنر و زیبایی بوده است. این تفاوت در ریخت سیاه چادر بیشتر متاثر از فرهنگ و جغرافیایی منطقه می باشد، هر چند پهنه فرهنگی در بین عشایر بسیار نزدیک است، اما در تقسیمات فضای داخل و ابعاد و اندازه و سازه سیاه چادر تفاوت های وجود دارد و استفاده از تزیینات و پرداختن به نمای سیاه چادر ایل بختیاری بیشتر از ایل کرد می باشد.

    کلید واژگان: عشایر, سکونتگاه, سیاه چادر, ایلام, خوزستان
    Naser Ranjbar *, Mahnoosh Mahmoodi

    The Black Chad is a four-season residence, slightly adjusting to the changing seasons and climates of the region, in addition to observing the living conditions, taking into account the cultural and artistic aspects and adopting some form of original indigenous technology and innovation displays. Accordingly, to what extent did the most important research question, the cultural and social differences between the Kurdish nomadic and Bakhtiari tribes, have influenced the black shade of the tent? This study was conducted to identify the factors that make up this residential unit, the commonality and differences in morphology of the Black Tent between the two Kurdish tribes and Bakhtiari in the south of Ilam province and north of Khuzestan province and its impact on housing pattern and architectural structure. The data collection was based on library studies and field studies and the research method was classified and content analysis. The results show that black tents in the study area were influenced by climate factors, hospitality, happiness, protection and security, art and beauty. This difference in black hat shape is more influenced by the culture and geography of the area, although the cultural area is very close among the tribes, but there are differences in interior space divisions and in the size and structure of the black hat and the use of ornamentation and a black tribal view, Bakhtiari is more than Kurdish tribe.

    Keywords: Nomads, settlements, Black Chad, Ilam, Khuzestan
  • نادر کریمیان سردشتی*

    از سلسله نقشه های تاریخی دیگر دیار خوزستان می توان از «نقشه تاریخی آب کارون به طرف شوشتر و سرچشمه زاینده رود» یاد کرد که در تاریخ 25 ماه رمضان 1299 هجری قمری توسط عبدالغفار نجم الملک تهیه و ترسیم شده است. این نقشه آب کارون، کوهستانهای زردکوه، آب دزفول، کوه رنگ، معادن زغال سنگ، آب زاینده رود و مزرعه ها و جاده ها را گزارش می نماید. نجم الملک مهندس برجسته دوره قاجار با مهارت ویژه توانسته شیوه نقشه کشی آن روزگار را به نمایش گذارد. در این جستار علاوه بر بیان خدمات نجم الملک در نظام مهندسی نوین ایران و نقشه کشی مناطق طبیعی ایران به خصوص حوزه خوزستان جزییات نقشه نیز شرح و توضیح شده اند.

    کلید واژگان: کارون, نقشه تاریخی, عبدالغفار نجم الملک, دوره ناصری, شوشتر, خوزستان, زاینده رود
    Nader Karimian Sardashti*

    “Historical map of Karun river route toward Shushtar and the source of Zayandeh Rud” is among the historical map series of Khuzestan which was prepared and drawn by Abd Al-Ghaffar in Ramadan 25th, 1299AH. This map illustrates Karun River, Zardkuh Mountains, Dez river in Dezful, Kuhrang Mountain, Zayandeh Rud River as well as coal mines, farms and roads of the region. Najm Al-Mulk, the well-known engineer of Qajar era, has professionally implemented the mapping methods of those years to draw this map. In addition to Najm Al-Mulk’s services to modern engineering and topography of natural areas system of Iran and particularly of Khuzestan, the details of the map are also explained here. The title mentioned in its identity certificate which includes the main Karun River toward Shushtar and the source of Zayandeh Rud, has been chosen as the title of this research. Fortunately, it is known who has drawn this historical map; it is the late Haj Abd Al-Ghaffar Naj Al-Mulk (1839-1908AD), The engineer, historian and astronomer of Naseri era who played a significant role in preparing the geographical maps of Khuzestan. His scientific-engineering records are the indicative of his great activities in this field. Moreover, his “Khuzestan travelogue” is seen as a golden sheet of the history and geography of Khuzestan in Qajar era which can be a valuable heritage for future generations. Based on the data written on the map, it dates back to Ramadan 25th, 1299(1882AD). The name of the drawing location, Tehran, and the drawer’s, Abd Al-Ghaffar, have also been declared on the map. The year 1299AH coincides with 1260SH. Therefore, the map dates back to 136 years ago (based on solar calendar) and 141 years ago (based on lunar calendar). One of the most important traits of this map is illustrating the natural zones, the terrain as well as Karun, Dez and Zayandeh Rud rivers zones which have been shown using particular lines. The lawn and farming surroundings of Karun, Dez and Zayandeh Rud rivers in addition to the longitudinal and transverse shears of Karkonan Mountain are also reported on this map. The sentence “The scale is one part of 20000 parts” shows that the area scale is 1 to 20000 which seems really small in comparison to the river length. The map dimensions are 48×69 cm which seems mediumsized in comparison to the maps existing in the archives of Foreign Affairs Ministry. Among the series of the historical maps remained from Haj Abd Al-Ghaffar Najm Al-Mulk (Najm Al-Doleh), this map has outstanding traits such as showing natural resources including rivers, mountains, the lawn, farms and fertile lands since the ultimate goal has mostly been planning for agriculture and optimal exploitation of rivers as well as getting accurately acquainted with the region to obtain annual taxes. The historical map of “Karun toward Shushtar and the source of Zayandeh Rud” is a clear evidence of such attitude existence. Another noteworthy point is the longitudinal and transverse shears of Karkonan Mountain on such a scale which is a rare one compared to the other maps of Qajar era. This is the indicator of the late Najm Al-Mulk’s precision who was a distinguished cartographer of that era. Keywords: Karun

    Keywords: Karun River, Historical map, Abd Al-Ghaffar Najm Al-Mulk, Naseri era, Shushtar, Khuzestan, Zayandeh Rud
  • کاربست مفهوم انعطاف پذیری در مدارس سنتی دوره اسلامی (مطالعه موردی؛ مدارس سنتی استان خوزستان)
    حامد حیاتی*، کاظم گمراوی، سورن خدایی

    اهمیت موضوع آموزش و پرورش برای جوامع انسانی بعنوان یکی از ضروریت‌های قرن از یک سو و تاثیرات مهم و اجتناب‌ناپذیر کالبد بر آموزش، از سوی دیگر، طراحی فضاهای آموزشی انعطاف پذیررا به طراحی با رویکرد اقتصادی، اجتماعی و کارکردی مبدل ساخته است. این تحقیق در نظر دارد با تبیین مفهوم انعطاف پذیری و گونه‌های مختلف آن، به نحوه بکارگیری این موضوع در مدارس سنتی دوره اسلامی‌ با مطالعه موردی مدارس سنتی خوزستان بپردازد. در این پژوهش با بهره‌گیری از کتب و اسناد کتابخانه‌ای و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، کاربست مفهوم انعطاف پذیری‌ در مدارس موردی به بحث گذاشته می‌شود. به عبارتی این مقاله در نظر دارد کیفیت انعطاف پذیری و مولفه‌های آن را از ابعاد شکلی و عملکردی، در مدارس سنتی خوزستان مقایسه نماید. از یافته‌های این تحقیق میتوان به شناسایی گونه‌های انعطاف پذیری به کار رفته در مدارس استان خوزستان، مقیاس و نوع آنها اشاره کرد. همچنین این تحقیق نشان می دهد در طراحی مدارس سنتی دوره صفویه اغلب گونه‌های انعطاف پذیری مورد توجه بوده اما در دوره‌ی قاجاریه گونه‌های تنوع پذیری شکلی، تطبیق پذیری عملکردی بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. با توجه به لزوم طراحی‌های مبتنی بر اقلیم فضاهای آموزشی به ویژه در استان خوزستان که با تغییرات اقلیمی موثر بر روند آموزش و پروش مواجه شده است. اهمیت پرداختن به مفهوم انعطاف پذیری در طراحی فضاهای آموزشی بر گرفته از تجارب موفق معماری سنتی و ضرورت تدوین رویکردها و راه‌کارها حاصل از این پژوهش‌ها را نمایان می سازد.

    کلید واژگان: معماری, انعطاف پذیری, صفوی, قاجار, مدارس سنتی, خوزستان
  • عباسعلی آروین*، غلامرضا اسکندریان
    خشکسالی پدیدهای است که در قالب تغییر پذیری اقلیم زندگی انسان را تحت تاثیر قرار داده و تغییر اقلیم بر شدت آن افزوده است. در این پژوهش پدیده خشکسالی در یکی از استانهای زرخیز کشور یعنی خوزستان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از داده های بارش 14 ایستگاه استان در طول دوره آماری 30 ساله 1986 تا 2016 استفاده گردید. روش کار در این پژوهش بررسی وضعیت خشکسالی استان بر اساس نمایه شاخص بارش استاندار SPI و همچنین احتمال رخداد و دوره بازگشت خشکسالی با شدتهای مختلف و نیز تحلیل روند خشکسالی بوده است. نتایج این پژوهش نشان داد میزان خشکسالی در بخش های جنوبی و غربی و جنوب شرقی بیشتر بوده است. بررسی آزمون روند نشان داد در بیش از 85 درصد مساحت استان روبه روند خشکسالی افزایشی است. همچنین بررسی دوره های بازگشت خشکسالی نشان داد، خشکسالی های ملایم و متوسط به ترتیب با متوسط بازگشت 3 و 10 ساله بالاترین احتمال رخداد را در استان دارند. بررسی دوره بازگشت خشکسالی ها با شدت های مختلف نشان داد مناطق جنوبی استان خشکسالی را در دوره بلند مدتتری تجربه میکنند در صورتی که دوره بازگشت خشک سالی در مناطق شمالی استان کوتاه تر است. به این معنا که ایستگاه های با بارش بیشتر با پریود کوتاه تری دچار خشکسالی میگردند.
    کلید واژگان: خشکسالی, خوزستان, روند, دوره بازگشت
    Dr. Abbasali Arvin*, Gholamreza Eskandarian
    Drought is a phenomenon that influences human life in the form of climate change, and climate change has added to its severity. In this research, the phenomenon of drought in one of the country's most prominent provinces, Khuzestan, has been investigated. For this purpose, precipitation data of 14 stations of the province during the statistical period of 30 years - 1986 to 2016 - were used. The method of this study was to investigate the drought condition of the province based on the index of precipitation index of SPI and also the probability of the occurrence and duration of drought return with different intensities and also the analysis of the drought trend. The results of this study showed that the amount of drought was higher in the south and west and south-east. The trend test showed that in more than 858 of the area of the province is increasing drought trend. Also, the study of drought return periods showed that mild and moderate droughts with the average return of 3 and 10 years old had the highest probability of occurrence in the province, respectively. A review of the return period of drought with different intensities showed that southern regions experience drought in the longer term, if the period of drought returns in the northern provinces is shorter. This means that the stations with a higher rainfall will suffer from a shorter period of drought.
    Keywords: Drought, Khuzestan, Trend, Return Period
  • نادر کریمیان سردشتی *
    نقشه تاریخی رود کارون و رود دز تا اراضی شعیبیه، یکی از دقیق ترین نقشه های ترسی مشده در دوره قاجار به شمار می آید که به احتمال قوی در اواسط دوره ناصری تهیه شده است. هرچند سال ترسیم نقشه و نقشه نگار آن نامعلوم است ولی از حیث تاریخی ارزش فراوان دارد. در خوزستان رودخانه کارون و رود دز از اصلی ترین رودخانه ها به شمار می آیند و لذا نقش زیادی در شکل گیری تاسیسات آبی داشته اند. نقشه ترسی م شده بر محور رود کارون و گزارش اراضی حوالی و حواشی رودخانه تنظیم شده است و مناطق و اراضی شعیبیه، یکاویه، کعده، عباسی، منصوریه، سیدیه و سوینعی را بر اساس موقعیت جغرافیایی و یادکرد اسامی نواحی منطقه دو سوی رود کارون، تبیین و روشن کرده است. این نقشه تاریخی از جهت تاریخ جغرافیا و نقشه نگاری و نیز اسامی نواحی و شهرهای حوزه رود کارون در دوره قاجار از اهمیت فراوانی برخوردار است.
    کلید واژگان: کارون, دز, بند قیر, اراضی و نواحی حوزه رود کارون, خوزستان, نقشه نگاری, دوره قاجار
  • کاوه رستم پور، غزال مسافرزاده، حسن نظیف

    در طول سده گذشته تقابل با غرب باعث مقاومت هایی در برخی کشورهای پیرامونی شده و بحث های جدی در حوزه هویت آنها ایجاد کرده است. در ایران نیز ابزار این تقابل در ارایه چارچوبی متمرکز به صورت هویت ملی دیده شده که نادیده گرفتن هویت های منطقه ای را در پی داشته است. حال آنکه هر یک از این نقاط دارای ویژگی های خاص و حتی رویارویی متفاوتی با نوگرایی بوده اند که خوزستان به واسطه اکتشاف نفت و تجربه منحصر به فردی در نوگرایی، یکی از این مناطق است.
    لذا این پژوهش با این فرض که نظریه هویت اجتماعی دارای قابلیت هایی است که می تواند این نقیصه را پوشش دهد سعی می کند با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از اسناد کتابخانه ای و بایگانی ها به ارایه الگویی از هویت در قالب هویت اجتماعی بپردازد که علاوه بر ابعاد هویت ملی ایران همچون دین و سیاست، ویژگی های منطقه ای هویت ساز از جمله فرهنگ، تمدن، سنت و محیط هر منطقه از کشور و قابلیت تبیین تحولات ایجاد شده در هر هویت را نیز در بر داشته باشد. سپس با استفاده از آن، سوال اصلی پژوهش که چگونگی تاثیر معماری و شهرسازی نوگرا بر تحول هویت در شهرهای نفتی خوزستان است را پاسخ می دهد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که جامعه عشایری و روستایی خوزستان به راحتی جذب تمدن غرب شده و با آن سازگار شده اند که منجر به تحول تدریجی هویت سنتی و شکل گیری هویتی جدید در شهرهای نفتی شده است. تعمیم این موضوع برای کشور ما - که بخش عمده ای از آن را مردم عشایری و روستایی تشکیل می داده است – می تواند در ایجاد نگاهی نو به هویت یابی معماری و شهرسازی مفید باشد.

    کلید واژگان: هویت اجتماعی, نوگرایی, خوزستان, شهرهای نفتی, معماری
    Kaveh Rostampour, Ghazal Mosaferzadeh, Hasan Nazif

    Over the past century، there have been encounters between the Western and some of the peripheral countries with rich cultural background. This triggers serious debates among these nations. Introduction of modernism in Iran exported by western countries is expanding to Iranian nationality and Islam and affecting the elements of Iranian national identity; which is called crisis of identity by critics. In this way، realization of such encounter to introduce a unified frame of identity is considered as national identity، which has resulted in negligence of interests of some minorities. Moreover، this approach is causing political issues in some peripheral provinces of the country. In fact، each region has its specific climate، culture، and community; some have different experience with modernism. Among many، Khuzestan with rich cultural variety has experienced unique changes hosting invasion of British oil explorers since 1908. Thus the main goal of this article is to present a model of identity that is able to establish the relation between ethnic، regional، cultural and national identity; then uses this model to deal with Khuzestan’s confrontation with the modernism. Indeed the key question of this research is how modern architecture and urbanism influence the identity transformation in Khuzestan’s oil towns. By its unique features، the theory of social identity brings us a strategy to deal with the problem. Talking about social specifications، beliefs، values، behaviors، and distinctive attitudes of every community takes to identification of their social identity. The theory holds that human being tends to attend other groups by its nature leaving aside their probable differences or similarities. Moreover، each person has a chance to study their statue in different social groups. Through a descriptive analytical method and through library studies the present work tries to achieve a model of social identity. Three main constitutive levels including principles of worldview، leadership and community are considered in different definitions of society. Also these levels are divided into subjective and objective components. The final model is supposed to be featured with religion، environment (principles)، tradition، culture، civilization (community)، policy (leadership) and other elements of social identity and to discuss the relation between each element as well. Afterward، with the pattern along the historical documents regarding historical evolution in architecture and urbanism in oilfields، we discuss three stages of social evolutions (encounter، acceptance، stabilization) in oil towns (1908-1933، 1933-1951، 1951 until Iran’s revolution). Throughout three stages and along with introduction of industry، technology and welfare dwelling services from the West، natives have found their interaction with society، environment، and social order significantly changed. The results show that changes in architecture and urbanism in the oil towns had two reactions in people of this region. In spite of some problems in accepting new changes in the cities such as Shushtar and Dezful، tribal communities and rural areas have showed more positive attitudes toward the changes. The result is the evolution of social identity in oil towns and forming a new identity named “sherkati” in these towns. Generalization of the results obtained for a society with 70% of its population composed of rural and tribal populations to the whole country is worth more consideration. This may help studying identity of communities in different regions of the country.

    Keywords: Social Identity, Modernism, Khuzestan, Oil Towns, Architecture
  • سعید امانپور، الیاس مودت
    امروزه کشورهای در حال توسعه به منظور تقویت زیربناهای اقتصادی- اجتماعی، رهایی از وابستگی، رفع عدم تعادل های منطقه ای و در نهایت نیل به توسعه منطقه ای پایدار، نیازمند شناسایی و نحوه توزیع امکانات، تسهیلات و منابع می باشند. بنابراین، ابعاد گوناگون و پیچیدگی موضوع ضرورت شناخت میزان توسعه را بیان می کند. پژوهش حاضر با ماهیت نظری- کاربردی و روش مطالعه آن، ترکیبی از روش های توصیفی– تحلیلی بوده که هدف اصلی آن، شناخت میزان توسعه یافتگی استان خوزستان در شاخص های ترکیبی می باشد. اطلاعات آماری شاخص های منتخب به تفکیک شهرستان در سال 1389 به روش کتابخانه ای جمع آوری و با استفاده نرم افزار های GIS و Excelدر قالب مدل TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد: میزان توسعه و فقر در تمام شهرستان استان یکسان نمی باشد، زیرا مقدار TOPSIS به دست آمده در شهرستان اهواز برابر 926/0 درصد به عنوان توسعه یافته ترین شهرستان استان، میانگین مقدار TOPSIS شهرستان های ایذه، بندر ماهشهر، شوش، شوشتر، اندیمشک، آبادان، شادگان، دزفول و بهبهان برابر 176/0 درصد دارای وضعیت نیمه توسعه، میانگین مقدار TOPSIS شهرستان های دشت آزادگان، باغملک، رامهرمز، خرمشهر، مسجد سلیمان و امیدیه برابر 092/0 درصد به عنوان شهرستان های نیمه محروم و در نهایت میانگین مقدار TOPSIS شهرستان های لالی، گتوند، اندیکا، هویزه، هندیجان، رامشیر و هفتگل برابر 032/0 درصد به عنوان شهرستان های محروم (برخورداری از حداقل شاخص های مثبت و حداکثر شاخص های منفی مورد مطالعه) را در استان دارا می باشند.
    کلید واژگان: رتبه بندی, توسعه, محروم, TOPSIS, خوزستان
    Saeed Amanpour, Elyas Mavedat
    Nowadays, to reinforce their socio-economic infrastructure, to set themselves free from dependence on other nations, to overcome regional imbalances and finally, to move towards sustainable regional development, countries need to first recognize their resources and facilities, and then take initiatives to change their distribution to maximize efficiency. Given that this is a multi-faceted and complex endeavor, it is crucial to first have some idea of the level of development prior to setting up and implementing due developmental policies. The chief objective of this study was to investigate and evaluate the level of development of the cities in Khuzestan province. Adopting both a theoretical and applied orientation, this study combined descriptive and analytic research methods. To this end, for each city, the statistical data needed for selected variables of the study were accessed using published library sources. TOPSIS model was used for data analysis in GIS & Excel packages. Major findings of the study include, first, cities in Khuzestan province enjoy differing degrees of development and of access to resources. Secondly, based on TOPSIS model applied to selected variables the following indexes were obtained for four sets of cities, namely; developed, semi-developed, semi-deprived, and under-developed cities: Ahvaz as the most developed city with an index of .926 in TOPSIS Model comprised the first category of cities. Semi-developed cities included Eizeh, Bandar Mahshar, Shoosh, Shooshtar, Andimeshk, Abadan, Shadegan, Dezfoul and Behbahan with an index of .176 in Topsis Model. The third category of cities, which include Dashte Azadegan, Baghmalek, Ramhormoz, Khoramshar, MasjedSoleyman and Omidieh, had an index of .092 in Topsis Model. Finally, the following cities went into the deprived category of cities with an index of .032 in TOPSIS Model: Lali, Gotvand, Andika, Hovizeh, Hendijan, Ramshir and Haftgel.
    Keywords: Evaluation, Development, Deprivation, TOPSIS, Khuzestan
  • بررسی و تبیین فعالیت های پایداری در بین ذرت کاران استان خوزستان
    ماندانا عنایتی، عبدالعظیم آجیلی، کورش رضایی مقدم
    مقاله حاضر با هدف شناخت فعالیت های پایداری و معرفی عوامل موثر بر رفتارهای پایداری کشاورزان انجام شده است. پژوهش با استفاده از روش پیمایش (توصیفی) در بین ذرت کاران استان خوزستان انجام شد و از بین 9750 نفر کشاورز ذرت کار (9750N=) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، تعداد 370 نفر کشاورز ذرت کار (370n=) به طور تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با دریافت نظر استادان دانشگاه و کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت و میزان ضریب آلفای کرونباخ برای تعیین پایایی پرسشنامه، 75/0 بدست آمد. بر اساس نتایج، اکثریت کشاورزان از تناوب زراعی و کودهای ریزمغذی برای حاصلخیزی مزرعه خود استفاده می کردند. استفاده از کودهای سبز، کودهای حیوانی، استفاده از لگومها در تناوب با ذرت و بکارگیری روش های تلفیقی برای مبارزه با علف های هرز کم بود. همچنین نتایج نشان داد که سطح سواد، میزان استفاده از کانال های ارتباطی، میزان تماس با مراکز ترویجی و میزان عملکرد با انجام فعالیت های پایداری رابطه مثبت و معنی داری داشتند. متغیرهای سن، تعداد فرزندان، مقدار آفت کش مصرفی و نوع مالکیت کشاورز رابطه منفی و معنی داری با انجام فعالیت های پایداری داشتند. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که متغیرهای میزان استفاده از آفت کش ها، میزان تماس با مراکز ترویجی، میزان استفاده از کودهای حیوانی و میزان عملکرد ذرت 28 درصد از تغییرات فعالیت های پایداری را تبیین می کنند. در نهایت، مقاله پیشنهادهایی برای بهبود فعالیت های پایداری در بین کشاورزان ارایه می دهد.
    کلید واژگان: کشاورزی پایدار, فعالیت های پایداری, ذرت کار, خوزستان, کشاورزان
    An Investigation of Sustainable Activities among Corn Producer Farmers in Khuzestan Province
    This paper is aimed at an identification of a farmer's sustainable activities and factors affecting sustainable behavior of farmers. A survey was conducted using a stratified random sampling method to collect data from 370 corn producers in Khuzestan province. Validity and reliability of the questionnaire was tested and data were analyzed using SPSS software. Based upon the results, it was found out that the majority of farmers use rotation as well as microelements to upkeep their farm fertility. The application of green manure, animal manure, legumes in rotation with corn along with integrated methods in pest management were carried out at small scales. The findings revealed that literacy, access to communication channels, contact with extension centers and crop yield had positive and significant correlation with farmer's sustainable behaviors. The variables age, number of children, level of pesticides used and state of ownership presented negative and significant correlation with a farmer's sustainable behavior. The results of multivariate regression showed that the amount of pesticides used, contact with extension centers, applied manure and crop yield explained 28 percent of variation of sustainable behavior. The paper presents recommendations in how to improve sustainable activities among farmers.
  • عوامل موثر بر دانش کارشناسان کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان نسبت به کشاورزی ارگانیک
    حمید ملک سعیدی، عبدالعظیم آجیلی، کورش رضایی مقدم
    پیامدهای منفی کشاورزی متداول، باعث تاکید بر نیاز برای توسعه روش های کشاورزی پایدار شده است. کشاورزی ارگانیک به عنوان یکی از سیستم های کشاورزی پایدار مورد توجه قرار گرفته است. کارشناسان کشاورزی نقش مهمی در نشر آن بر عهده دارند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر دانش کارشناسان کشاورزی نسبت به کشاورزی ارگانیک انجام گردید. مطالعه به روش تحقیق پیمایشی و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای در بین 114 کارشناس شاغل در سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان و با بکارگیری ابزار پرسشنامه انجام شد. نتایج نشان داد که دسترسی به اطلاعات کشاورزی- محیط زیست و سابقه کار تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری بر دانش کارشناسان نسبت به کشاورزی ارگانیک دارند. بر مبنای یافته ها متغیرهای نگرش نسبت به سلامتی و نگرش نسبت به تغذیه از طریق تاثیر بر نگرش کلی زیست محیطی افراد، سبب افزایش دانش نسبت به کشاورزی ارگانیک می شوند. دستاوردهای این پژوهش برای برنامه ریزی های ترویجی برای افزایش دانش و مهارت کارشناسان در این زمینه مفید واقع خواهد شد.
    کلید واژگان: کشاورزی پایدار, کشاورزی ارگانیک, هنجار اجتماعی, خوزستان, دانش
    Factors Affecting Knowledge of Agricultural Experts Toward Organic Farming in Jihad-e-Keshavarzi Organization, Khuzestan Province
    The undesirable negative consequences of conventional farming have lead to the need and emphasis for new sustainable agricultural production techniques. Organic farming has arisen to be considered as one of the sustainable agricultural systems. Agricultural experts play an important role in extension and spread of the system. The research goal is to investigate the effective factors on expert's knowledge toward organic farming. The survey was conducted using cluster random sampling among 114 agricultural experts in Khuzestan province. Questionnaire was employed for gathering data. The results indicated that access to agricultural and environmental information as well as the record of service have positive and direct effect on knowledge toward organic farming. Based on the results, variables of attitude towards health, attitude toward food supply within the framework of total environmental attitude, exert indirect effects on knowledge toward organic farming. The results of the research will be useful in directing the extension programs towards on improvement of knowledge and skill of agricultural experts as regards organic farming.
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال