به جمع مشترکان مگیران بپیوندید!

تنها با پرداخت 70 هزارتومان حق اشتراک سالانه به متن مقالات دسترسی داشته باشید و 100 مقاله را بدون هزینه دیگری دریافت کنید.

برای پرداخت حق اشتراک اگر عضو هستید وارد شوید در غیر این صورت حساب کاربری جدید ایجاد کنید

عضویت

جستجوی مقالات مرتبط با کلیدواژه "نور طبیعی" در نشریات گروه "هنر و معماری"

  • احمدرضا کابلی، حسین مهبودی

    با تجربه و ادراک فضای معماری خانه های تاریخی ایران به نظر می رسد که حضور نور در آنها نه تنها پیامد دانش بلکه بینشی ویژه بوده که با عنایت به آن نور به اثر معماری راه یافته است. نور ورای موجودیت عینی و حضور ملموس در زندگی روزمره، از جایگاه ویژه ای در زندگی انسان، ازدیدگاه باور او نسبت به هستی و حقیقت وجود، برخوردار است. نور عنصری است که توسط آن می توان معماری و فضای خلق شده را دید. نور در فضا دارای کیفیت های مختلفی است که می توان به نحوه ورود آن به فضا توجه کرد. نور در وجه نخست قابلیت استفاده شدن معماری و برآوردن نیازها را تضمین می کند. فراهم آوری نیاز دیدن و دیده شدن برای ساکن شدن در مکانی که ویژه فعالیت هایی از زندگی است و به سخن دیگر پدیداری اثر به واسطه نور نخستین و آشناترین اهمیت حضور نور را یادآور می شود. در این پژوهش هدف آن است که نور در خانه های سنتی ایران (با نمونه موردی خانه های دوره قاجاریه شیراز) از منظر مدخل ورودی و کنترل و تعدیل نور و تاثیر آن بر طراحی فضاهای کالبدی آن بررسی شود. فرضیه پژوهش بیان می دارد که میزان شدت ورود نور و نحوه کنترل آن در عرصه های مختلف در خانه های سنتی در ارتباط مستقیم با عملکرد فضا بوده است و از نظامی سلسله مراتبی جهت ادراک و معنا یافتن به حضوربخشی نور در فضاها بهره گیری شده است. این مقاله با توجه به موضوع و ماهیت آن، از نوع مطالعات کیفی بوده و به روش توصیفی_تحلیلی انجام گرفته است. کلیه داده های تحقیق به روش گردآوری کتابخانه ای_اسنادی و مشاهدات میدانی می باشد. در انتها این نتیجه حاصل شد که حضور و کیفیت نور موجود در خانه های سنتی دوره قاجاریه در شیراز علاوه بر حضور فیزیکی نور که باعث روشنایی بخشی به فضاها بوده است نقشی اساسی در هویت بخشی به فضاها با عواملی همچون مهار نور، تلطیف نور، انعکاس و جذب نور و هماهنگ کردن قدرت بینایی در مواجهه با نور وارد شده داشته است. لذا این موارد مطرح شده به وضوح در تحلیل و بررسی نمونه موردی انجام شده در این پژوهش قابل مشاهده می باشد و به ترتیب بیشترین نوع عنصر نورگیری استفاده شده در این خانه ها در و پنجره مشبک، ارسی، پنجره های زیرزمین و شباک است و بیشترین نوع عنصر کنترل کننده نور در این خانه ها، شیرسر، ایوان و پرده می باشد.

    کلید واژگان: نور طبیعی, معماری, خانه های سنتی, تعدیل نور, کنترل نور
  • مهناز رضایی *، مهشید افضلی، پژمان مصلحی

    با گذشت زمان و افزایش رو به رشد جمعیت شهری و محدودیت زمین در شهرها توسعه عمودی رواج پیدا کرد و آپارتمان ها و در ادامه مجتمع های مسکونی شکل گرفتند. این روند پیشرفت مسکن باعث کاهش توجه طراحان به فضاهای باز و نیمه باز در مجتمع های مسکونی شده است که این موضوع در نفوذ نور طبیعی به فضای داخلی نیز تاثیر بسیار زیادی بر جسم و روح انسان برجای می گذارد. سوال اصلی پژوهش حاضر آن است که چه عواملی در بازشوها و طراحی آن در فضای داخلی مسکونی می تواند کیفیت تاثیر نور طبیعی را ارتقا بخشد. هدف پژوهش ارزیابی فاکتورهای بازشو در فضای اصلی مسکونی در میزان بهره برداری و تاثیر آن از نور طبیعی است که بر روش اسنادی کتابخانه ای انجام گردیده است و در زمره پژوهش های توصیفی تحلیلی و کاربردی قرار می گیرد. محدوده موردمطالعه در این پژوهش زمینی با حدود مساحت 44222 متر مربع در منطقه 2 تهران می باشد که با توجه به تراکم جمعیت بالا نیاز به ایجاد مجتمع های مسکونی در این محدوده احساس می گردد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از شبیه سازی توسط نرم افزار دیزاین بیلدر با هدف تعیین عوامل تاثیرگذار بر بهره برداری واحد های مسکونی از نور طبیعی انجام گردیده است. نتایج نشان می دهد، مساحت و عمق فضا 48٪، ابعاد و تناسبات پنجره 32٪، نوع شیشه 8٪، جهت گیری و موقعیت 7٪ و جداکننده پنجره 5٪ در بهره برداری فضای داخلی از نور طبیعی تاثیر دارند.

    کلید واژگان: مجتمع مسکونی, فضای باز و نیمه باز, نور طبیعی, فضای داخلی
    Mahnaz Rezaei *, Mahshid Afzali, pezhman Moslehi

    Passing the time and increasing growth of urban population and the limitation of land in cities, vertical development became popular and apartments and then residential complexes were formed. This trend of housing development has reduced designers' attention to open and semi-open spaces in residential complexes that this issue has a great impact on the human body and soul in the penetration of natural light into the interior space. The main question of the current research is what factors in the openings and their design in residential interiors can improve the quality of natural light. The aim of the current research is to evaluate the opening factors in the main residential space in the amount of utilization and its effect on natural light, which was done using the library documentation method and it is included in descriptive, analytical and applied researches. The area studied in this research is a land with an area of about 44222 square meters in the 2nd district of Tehran, which due to the high population density, the need to create residential complexes in this area is felt. The analysis of information using simulation by Design Builder software has been done with the aim of determining the influencing factors on the use of natural light in residential units. The results show that the area and depth of the space 48%, the dimensions and proportions of the window 32%, the type of glass 8%, the orientation and position 7% and the window separator 5% have an effect on the use of natural light in the interior space.

    Keywords: Residential Complex, Open, Semi-open Space, Natural Light, Interior Space
  • سید امیرمحمد موسوی فرد، فریال احمدی*، وحید حیدرنتاج

    مجموعه تاثیرات نور طبیعی بر انسان را می توان در قالب دو فرایند روان شناسی و زیست شناسی موردبررسی قرار داد. امروزه، مردم بخش عمده ای از ساعات عمر خود را در طول روز در فضاهای سرپوشیده سپری می کنند. بنابراین فراهم سازی امکان ورود نور مناسب روز به این فضاهای بسته، برای ارتقای کیفیت زیستی و نیز افزایش سطح سلامتی، آسایش و کارایی آن ها کاملا مطلوب به شمار می آید. هدف اصلی این پژوهش ارایه راهکارهای طراحی و نحوه درست چیدمان فضایی و مبلمان به منظور بهره مندی از نور طبیعی در فضای داخلی خانه های مسکونی جهت ارتقای کیفی زندگی ساکنین و بهبود شرایط روحی آن ها است. روش به کارگرفته در مقاله روش توصیفی - تحلیلی در بستر مطالعات پیمایشی است و از روش اسنادی و روش گردآوری داده ها به شیوه میدانی (مصاحبه و مشاهده) و همچنین از ابزار سنجش نور لایت متر بهره گرفته شده است. جامعه آماری شامل ساکنین شش خانه مسکونی کوتاه مرتبه در محله شاهکلا بابل است که با یکدیگر رابطه همسایگی دارند. طبق بررسی به عمل آمده از وضعیت نورگیری خانه های موردمطالعه، مشخص شد در فصول بهار و تابستان بیشترین حجم نور طبیعی وارد فضاهای داخلی خانه ها می شود. همچنین پس از مصاحبه مشخص شد که افراد در فضاهای دارای نور طبیعی کافی که اکثر این فضاها از نور جنوب برخوردارند، آرامش بیشتری را حس کرده و در فضاهای با نور طبیعی نامطلوب احساس بی انگیزگی می کنند. درنتیجه با لحاظ کردن تمهیداتی نظیر به کارگیری بازشوهای کف تا سقف در جبهه جنوب و بازشوهای عریض تر در جبهه های شرقی و غربی می توان تا حد ممکن نور طبیعی بیشتری را در فضاهای داخلی دریافت کرد. در چیدمان فضاهایی نظیر نشیمن و یا پذیرایی بهتر است از نظام U شکل استفاده کرد، چراکه اگر دهانه باز به سوی بازشوها قرار گیرد، نور طبیعی برای همگی افرادی که از این فضا استفاده می کنند یکسان خواهد بود.

    کلید واژگان: نور طبیعی, حس آرامش, محله شاهکلای بابل, مسکونی, نور روز
    Seyed Amirmohammad Mousavi Fard, Ferial Ahmadi*, Vahid Heidar Nattaj

    The set of effects of natural light on humans can be examined in the two forms of psychological and biological processes. Today, people spend most of their life indoor during the day. Therefore, providing the possibility of suitable daylight to enter these closed spaces is considered completely desirable to improve the biological quality and to increase their level of health, comfort, and efficiency. The main purpose of the current study is to provide design strategies and present appropriate spatial arrangement in order to benefit from day-light and improve the life quality of residents living in low-rise houses. To this aim, descriptive-analytical and survey method as well as the Light Meter tool have been used. The statistical population of the study includes the residents of six low-rise residential houses in Shahkola neighborhood of Babol who have a neighborly relationship with each other. The research finds that in spring and summer, the largest amount of natural light enters the interior of the houses. It is worthy to mention that after the deep interviews, the results showed that people felt more relaxed in spaces with sufficient natural light especially the southern light. In contrast, they felt unmotivated in spaces with poor natural light. Consequently, by using different type of design strategies such as large window expanded from floor to ceiling and wider openings on the east and west fronts, more natural light can be received in the interior spaces. Additionally, it is better to use the U-shaped system in the arrangement of spaces such as living rooms or receptions to divide equally day-light for all residents.

    Keywords: natural light, sense of comfort, Shahkola Neighborhood, day-light
  • وحیده رحیمی مهر*
    یکی از موضوعات مورد توجه علوم مختلف،کیفیت محیط زندگی است. در این بین به نظر می رسد تعامل دانش معماری با طب سنتی می تواند به این کیفیت کمک کند. یکی از فاکتورهای موثر بر کیفیت فضا، بهره گیری از نور طبیعی است که در طب سنتی ایران تاثیر آن بر سلامتی و درمان افراد از اهمیت خاصی برخوردار است. تاثیرنور روز بر وضعیت سلامت جسمی و حالات روانی انسان در مطالعات متعدد طراحی محیط با رویکرد سلامتی و درمان مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال شواهد حاکی از نبود تحقیقات در زمینه ارتباط نورگیری فضا با تفاوت های مزاجی انسان است. به نظر می رسد چگونگی دریافت نور طبیعی در محیط مصنوع یکی از عوامل تاثیرگذار بر مزاج ساکنین بناهاست. از این رو هدف از پژوهش بررسی رابطه نورگیری فضا با مزاج افراد است. در این مقاله که به دلیل محدودیت ها مطالعه ای پایلوت است سعی شده که با روش تحقیق همبستگی به کشف روابط میان مزاج افراد و چگونگی دریافت نور طبیعی فضا پرداخته شود. جهت بررسی فرضیه، پژوهش در واحدهای مسکونی واقع در شهر کرمان برروی144 زن خانه دار انجام شد. در این بررسی، داده ها از طریق پرسشنامه پزشکی تعیین مزاج و مشاهده نقشه های واحدهای مسکونی گردآوری گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار spss22 با آزمون کای دو صورت گرفت. یافته ها حاکی از این است که 7/70 درصد زنان ساکن در واحد های تیپ A که سطح عنصر نورگذر کوچکتری دارند و از سمت شمال شرق و جنوب غرب نور روز را دریافت می کنند ، دارای مزاج سرد می باشند و 8/76 درصد از زنان ساکن در خانه های تیپ B و 3/77 درصد زنان ساکن در خانه های تیپ C دارای مزاج گرم و معتدل (در گرمی و سردی) می باشند. نتایج حاصل از آزمون کای دو از ارتباط معنی دار بین نورگیری فضا و مزاج افراد، حکایت داشت .شاید بتوان گفت نورگیری فضا با تاثیر گذاری بر مزاج کاربران سلامتی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد و معمار در طراحی ساختمان با توجه به میزان و چگونگی قرارگیری عناصر نورگذر، جهت استفاده حداکثر و مطلوب از نور طبیعی، می تواند به تعدیل مزاج و سلامتی کاربران کمک کند.
    کلید واژگان: مزاج, نور طبیعی, معماری, سلامتی, زنان خانه دار
    Vahideh Rahimi Mehr *
    Quality of life is one of the issues considered by various sciences. One of the affecting factors on the quality of space, in order to Iranian traditional medicine, is how it uses natural daylight that has special effects on health and treatment. The effect of daylight on the physical health and mental states of humans has been investigated in numerous studies of environmental design with health and treatment approaches. It seems that how natural light is received in the artificial environment is one of the factors affecting the occupants' temperament. Therefore, the purpose of this study is to investigate the relationship between space lighting with people's temperaments. In this article, which is a pilot study due to its limitations, an attempt has been made to explore the relationships between people's temperaments and how to receive natural light in space through a correlational research method. To investigate the hypothesis, a survey was conducted on 144 housewives in Kerman. In this study, the data were collected through a medical questionnaire on Temperament and the residential unit maps. The data were analyzed by chi-square test in spss22 software. Findings showed that 70.7 percent of women living in units type A with lower lighting element levels and receiving daylight from the north-east and south-west had moderate depression and 76.8% of women living in units type B and 77.3% of women living in units Type C had warm and moderate temperament. The results of the Chi-square test showed a significant relationship between space illumination and temperament. It can be said that the lightening of the space affects the health of people, by affecting their temperament, and an architect can help health and moderate the temperament of users by designing the building in order to optimize using of the natural light according to the amount and the way of exposing elements at the presence of passing light.
    Keywords: Temperament, Natural Light, Architecture, Health, Housewives
  • فرزاد حیدری، محمد علی آبادی*، بهرام صالح صدق پور، علی اکبر حیدری

    یکی از اساسی ترین و تعیین کننده ترین عوامل تبیین سلامت روح و روان افراد، تاب آوری معنوی است. تاب آوری معنوی باعث می شود افراد در شرایط سخت چالشی و با وجود عوامل خطرافزا، از ظرفیت های درونی خود که موهبتی الهی می باشند در جهت دست یابی به پیشرفت و بالندگی فردی در زندگی روزمره استفاده کنند و از این مشکلات به عنوان فرصتی برای توانمند سازی و ارتقای کیفی زندگی خود در راستای جاودانگی بهره جویند. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر نماد معنوی نور طبیعی در فضای عبادی (مسجد) بر تاب آوری معنوی کاربران از طریق نقش واسط هوش معنوی می باشد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل کاربران مساجد منتخب تحقیق حاضر می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران (171 نفر) انتخاب شدند. در این پژوهش از سه پرسش نامه نمادپردازی معنوی، هوش معنوی و تاب آوری به عنوان ابزار پژوهش استفاده شده است که ضریب پایایی آن ها به ترتیب 0.81، 0.78 و 0.80 می باشد. داده های حاصل با آزمون همبستگی و رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS20 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین نمادپردازی معنوی با هوش معنوی و تاب آوری افراد رابطه مثبت وجود دارد و متغیرهای نمادپردازی معنوی و هوش معنوی، توان پیش بینی تاب آوری را دارند. هم چنین در بین نمادهای معنوی مساجد، نماد «نور» سهم بیش تری را در تبیین هوش معنوی دارد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، نمادپردازی معنوی به ویژه با نور طبیعی در فضاهای عبادی ضمن فعالسازی بخش خودآگاه ذهن، در کارکرد هوش معنوی موثر واقع شده و بستر لازم برای ایجاد تاب آوری افراد را فراهم می نماید.

    کلید واژگان: نمادپردازی معنوی, هوش معنوی, تاب آوری, نور طبیعی, مسجد
    Farzad Heydari, Mohammad Aliabadi *, Bahram Saleh Sedghpour, Ali Akbar Heydari

    Spiritual resilience is one of the most important and fundamental determinants of people's health. Spiritual resilience causes people to use their existing capacities to achieve success and growth of individual life in difficult situations and despite the risk factors, and use these challenges as an opportunity to empower and improve their quality of life. The aim of this study was to evaluate the effect of natural light spiritual symbol in ebadi space (mosque) on users' spiritual resilience through the mediat role of spiritual intelligence. The method of this study is descriptive and correlational. The statistical population of this study consisted of all worshippers from 10 selected mosques of Qajar period mosques in Shiraz city who were selected by simple random sampling method using Cochran formula (171 persons). In this study, three questionnaires of spiritual symbolism, spiritual intelligence and resilience were used as research tools with reliability coefficients of 0.86, 0.89 and 0.83, respectively. Data were analyzed using correlation coefficient and multiple regression in SPSS software. The results showed that there is a positive relationship between spiritual symbolism and spiritual resilience and variables of spiritual symbolism and spiritual intelligence can predict spiritual resilience. Also, among the spiritual symbols of mosques, the symbol of "light" has a greater role in explaining spiritual intelligence. According to the results of this study, spiritual symbolization, especially with natural light in worship spaces, while activating the conscious part of the mind, is effective in the function of spiritual intelligence and provides the necessary platform for creating spiritual resilience.

    Keywords: Spiritual symbolism, Spiritual intelligence, Resilience, natural light.mosque
  • نگار ناصری، محمدرضا بمانیان*، نرمین آرین نیا
    اهداف

    مساجد از ارکان مهم شهر ایرانی- اسلامی هستند که در ارتباط متقابل با محیط شهری قرار دارند. ورودی اولین فضایی در مساجد است که مخاطب با آن مواجه می شود. باتوجه به مفاهیم معنوی، این فضا در مخاطب آمادگی لازم جهت ورود را از طریق سلسله مراتب فراهم می کند. سلسله مراتب نوری از عوامل سلسله مراتب است که در درک فضا و برانگیختن احساسات بسیار موثر است. نور عنصر متافیزیکی است که می تواند احساس فرد را در فضا تغییر دهد؛ بنابراین پژوهش حاضر به تبیین کمی  و مقایسه مولفه های روشنایی در فضای ورودی مساجد چهار ایوانی می پردازد.

    روش ها

    در بخش نظری بامطالعه منابع علمی به تبیین متغیرهای تحقیق پرداخته شده است. سپس با شبیه سازی مساجد، شاخص های روشنایی در ورودی مساجد در افزونه Climate Studio مورد تحلیل قرارگرفته است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده های حاصل از شبیه سازی نشان می دهد که ارتباط ورودی با حیاط داخلی مسجد و فضای شهری، تزیینات سردر، مصالح و بازشو مشبک از عوامل سازنده سلسله مراتب نوری در فضای ورودی مساجد هستند که نحوه ی ارتباط با فضای معماری بیش ترین تاثیر را در ورود نور به این فضا دارد.

    نتیجه گیری

    دو بخش انفصال از فضای شهری و اتصال به فضای حیاط بیش ترین میزان شدت روشنایی را دارد و تغییرات شدت روشنایی در طول مسیر با توجه به موقعیت مسجد و ویژگی تطابق چشم انسان است.

    کلید واژگان: آسایش بصری, فضای شهری, مساجد صفوی اصفهان, معماری نور, نور روز, نور طبیعی
    Negar Naseri, Mohammadreza Bemanian*, Narmin Ariannia
    Aims

    Mosques are one of the essential elements of Iranian and Islamic cities that interact with the urban environment. The entrance is the first space in the mosque that the audience encounters. According to the spiritual concepts, this space provides the audience with the necessary preparation to enter the hierarchy. Light hierarchy is one of the hierarchical factors that effectively understand space and evoke emotions. Light is a supernatural element that can change a person's feelings in space. Therefore, the present study quantitatively compares and contrasts lighting components in the entrance space of four-aisled mosques.

    Methods

    In the theoretical section, the research variables have been explained by studying scientific sources. Then, by simulating mosques, the light indicators at the entrance of mosques in the Climate Studio plugin are analyzed.

    Findings

    Considering the results of simulation data analysis, the relationship between the entrance and the inner courtyard of the mosque, entrance decorations, materials, and lattice opening are factors determining the light hierarchy in mosque entrance spaces.

    Conclusion

    The two parts of separation from the urban space and connection to the courtyard space have the highest light intensity and the changes in light intensity along the route are according to the location of the mosque and the characteristics of the human eye.

    Keywords: Visual comfort, Urban space, Isfahan Safavid mosques, Light architecture, Daylight, Natural light
  • غزاله محمدپور *، سجاد مظفریان

    توجه به اقلیم در معماری و ایجاد راهکارهایی جهت مقابله با شرایط جوی از دیرباز مورد توجه بشر بوده است. در خانه های سنتی در اقلیم های مختلف تلاش معماران در جهت ایجاد فضاهایی بوده که بتواند از طرفی نیازهای کاربردی انسان را برطرف کرده و از طرفی هم راستا با اقلیم همان منطقه عمل کند تا منجر به آسایش فیزیکی اهالی درون خانه گردد. از این جهت پی بردن به راهکارهایی که مردم مناطق مختلف به کار بردند می‌تواند در صورت شرایط اقلیمی مشابه به پایداری و کیفیت زیستی هر چه بهتر بنا در نقطه‌ای دیگر کمک کندو به عنوان نگرشی نوین از بعد مکاشفه در حوزه اقلیمی مورد تحلیل قرار گیرد ؛ بنابراین یافتن نقاط اشتراکی و افتراقی از چالش‌های پیش رو و ضرورت تحقیق حاضر است. هدف از ارایه این مقاله یافتن اشتراک و تفاوت‌های به کار گیری معماری پایدار در نحو فضاهای مسکونی در دو کشور ایران و کره جنوبی است و تحقیق انجام شده در پی یافتن پاسخی برای این سوال است که با توجه به نگرش معماری پایدار توجه به تهویه و نور از بعد کالبدی و ساختاری در معماری سنتی حیاط دار ایران و کره جنوبی در پهنه اقلیمی اقلیم گرم و مرطوب دارای چه وجوه اشتراکی و افتراقی می باشد. روش تحقیق در مقاله پیش رو توصیفی-تحلیلی با مقایسه تطبیقی الگوهای حیاط دار بوده که خانه‌های سنتی مناطق گرم و مرطوب ایران و کره جنوبی (هانوک) را مورد بررسی قرار می‌دهد. نتایج تحقیق نشان دهنده این موضوع است که توجه به تهویه و نور در ساختار کالبدی هر دو کشور با پذیرفتن نقش حیاط محصور، ایجاد روزن های درون بنا و همچنین ایجاد بازشوهای زیاد و ایوان های وسیع از اقدامات انجام شده در معماری موارد بررسی شده می باشد که علاوه بر وجود تفاوت در اقدامات به کار گرفته شده جهت سازگاری با اقلیم، اشتراکاتی نیز وجود دارد که با توجه به تحقیق انجام شده تعداد آن ها بیشتر از تفاوت ها می باشد.

    کلید واژگان: پایداری, اقلیم گرم و مرطوب, تهویه, نور طبیعی, خانه های حیاط دار
  • فرناز صیامیان*، فاطمه مظفری قادیکلائی

    نور روز از اساسی ترین نیازهای جسمی و روانی انسان به شمار میرود. این عامل ضمن حفظ سلامتی شرایط مطلوبتری را برای افراد فراهم میسازد و میتواند باعث ایجاد آسایش و افزایش بازدهی شود. باتوجه به پتانسیل بسیار زیاد ایران در زمینه تابش نور خورشید متاسفانه تنها 2.0 درصد از این پتانسیل استفاده شده است بنابراین ضروری است که با معرفی تکنولوژیهای جدید در این زمینه و تحقیقات بیشتر از این پتانسیل بسیار بیشتر استفاده شود. در این مقاله به معرفی لوله های نوری به عنوان راهکاری برای استفاده از انرژی رایگان خورشید و در نتیجه صرفه جویی در مصرف انرژی پرداخته شده است. همچنین با مرور منابع مختلف پیشرفتها و نوآوری های این لوله ها نشان داده شده است. ابتدا لوله نوری تعریف شد سپس در مورد ساختار لوله ها و انواع سیستمهای انتقال نور، انواع لوله های نوری و ویژگیهای آنها صحبت شده است. در انتها هم بین لوله های نوری و پنجره های نورگیر سقفی مقایسه ای انجام شد. لوله های نوری علاوه بر کاهش مصرف انرژی، به سالمت روحی و جسمی استفادهکنندگان نیز کمک کرده است. به دلیل مزایای زیاد این لوله ها در بهبود مصرف انرژی در ساختمانها، این لوله ها در آینده جایگزین مناسبی نسبت به تامین روشنایی مصنوعی خواهند بود.

    کلید واژگان: لوله نوری, نور طبیعی, صرفه جویی در مصرف انرژی, انرژی خورشیدی, انرژی های تجدیدپذیر
  • محسن تابان، علی اسلامی مقدم*

    احساس رضایتمندی از یک فضا بستگی مستقیم به عوامل محیطی آن فضا دارد. توجه به عوامل کیفی محیطی در طراحی فضاهای آموزشی، تاثیر بسیاری بر عملکرد دانش آموزان دارد. نور طبیعی که یکی از عوامل محیطی می باشد در چگونگی عملکرد دانش آموزان، و سلامت جسمی آنها نیز موثر است. در این تحقیق، به کمک شبیه سازی در نرم افزار اکوتکت نسخه2011 میزان نور طبیعی در فضای داخلی کلاس درس مورد بررسی قرار گرفته و در جهت اعتبار سنجی داده های محاسبه شده، با استفاده از دستگاه لوکس متر به اندازه گیری میزان نورطبیعی در فضای کلاس بصورت میدانی پرداخته شده است و سپس رضایتمندی دانش آموزان در خصوص میزان نور طبیعی در داخل کلاس از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 پرسشنامه ها مورد تحلیل قرار گرفته شد ، نتایج این تحقیق بیانگر آن است که بین میزان نور طبیعی با تمرکز،راحتی و رضایتمندی دانش آموزان از کلاس درس، رابطه همبستگی قوی وجود دارد و دانش آموزان نور طبیعی را به نور مصنوعی ترجیح می دهند و در نور طبیعی تمرکز و یادگیریشان بیشتر است که این موضوع می تواند در طراحی فضای آموزشی مدارس مورد توجه قرار گیرد.

    کلید واژگان: نور طبیعی, رضایتمندی, تمرکز, دانش آموز, کلاس درس
    Mohsen Taban, Ali Eslami Moghadam

    The feeling of satisfaction with a space depends directly on the environmental factors of that space. Attention to environmental quality factors in the design of educational spaces has a great impact on student performance. Natural light, which is one of the environmental factors, also affects how students perform, and their physical health. In this research, with the help of simulation in Ecotect software version 2011, the amount of natural light in the interior of the classroom was investigated and in order to validate the calculated data, using a luxury meter to measure the amount of natural light in the classroom as The students' satisfaction with the amount of natural light inside the classroom was collected through a questionnaire and analyzed using SPSS software version 25. The results of this study indicate that between There is a strong correlation between the amount of natural light and the concentration, comfort and satisfaction of students in the classroom, and students prefer natural light to artificial light, and their focus and learning is more in natural light, which can be used in designing educational space. Schools to be considered.

    Keywords: Natural light, satisfaction, focus, student, classroom
  • سحر رستم زاد*، محسن فیضی، هانیه صنایعیان، مهدی خاکزند
    بهره گیری از نور طبیعی در فضا های داخلی، افزون بر کاهش مصرف انرژی، تاثیرات مثبت فیزیکی و روانی بر کاربران را نیز در پی دارد. در کنار فواید استفاده از نور طبیعی باید توجه داشت که زیاده از حد بودن مقدار نور در فضا، منجر به بروز نارضایتی بصری و خیرگی می شود. در این مطالعه بهره وری روشنایی یک پوسته متحرک با طرح اسلیمی مورد بررسی قرار گرفته است. شش ضلعی های این طرح به عنوان بازشو در نظر گرفته شده اند و حرکت آن ها وابسته به موقعیت خورشید می باشد. هدف از طراحی این پوسته و سناریوی حرکتی آن، تامین آسایش بصری در یک فضای اداری با نمای جنوبی در شهر تهران است. همچنین در مقابل پوسته، پانل های افقی با هدف کاهش تابش مستقیم نور خورشید در نظر گرفته شده اند. برای مدل سازی از نرم افزار گرس هاپر برای راینو، استخراج داده های آب و هوایی و موقعیت خورشید از پلاگین لیدی باگ، آنالیز نور از پلاگین هانی بی و برای یافتن حالات بهینه از نرم افزار دیزاین اکسپلورر استفاده شده است. آنالیز های خیرگی در ساعات بحرانی در 4 روز بحرانی سال انجام شده اند. نتایج آنالیز های روشنایی سالانه نشان داد که اعمال پوسته متحرک، نقش قابل توجهی در افزایش بهره وری روشنایی دارد و با معیار های آسایش بصری سیستم ارزشیابی لید مطابقت می کند و در اغلب ساعاتی که آنالیز خیرگی صورت گرفته، میزان خیرگی در حد نامحسوس است.
    کلید واژگان: نور طبیعی, آسایش بصری, خیرگی, پوسته متحرک, طراحی پارامتریک
    Sahar Rostamzad *, Mohsen Feizi, Haniyeh Sanaieian, Mehdi Khakzand
    Daylighting has significant impacts on the physiological and psychological needs of people in addition to reducing energy consumption. Furthermore, it should be noted that excessive daylight can cause visual discomfort and glare. Therefore, the reasons for the growing attention towards the responsive kinetic skins are increasing the indoor lighting levels while controlling glare and providing visual comfort due to different weather conditions during the year. This research proposes and evaluates a sun-responsive kinetic skin consisting of an Islamic pattern for the improvement of indoor environmental conditions.  The use of Islamic patterns has a long history and a special significance in Iranian-Islamic architecture, and its geometric and iterative design is correspondent with the idea of the kinetic skin. With the aim of increasing the illuminance level while reducing the risk of glare, the minimum and maximum solar altitude angles are considered corresponding to the skin opening ratio (50-100%), so that the lowest solar altitude angle is corresponding to the highest opening ratio, and the highest solar altitude angle is corresponding to the lowest opening ratio. The case study is a 7-meter deep south-oriented office space in Tehran. The depth of 7-meter is commonly used for conceptual design explorations and it is also chosen to be this large so that the effect of daylighting remains visible for all adaptive façade variations. Furthermore, horizontal louvers are deployed among the facade to control excessive unwanted daylight. The aim of this study is to provide a visual comfort level based on the LEED certificate. According to LEED, spatial daylight autonomy (SDA) of at least 50%, and annual sunlight exposure (ASE) of no more than 10% is recommended. The proposed envelope was evaluated using Grasshopper/Rhino for parametric simulation, Ladybug for inputting time zones and delivering sun position coordinates, Honeybee for analyzing daylight and glare, and online software ‘Design Explorer’ for extracting optimum solutions. The reflectance of the floor, ceiling, and walls are considered 20%, 80% and 50%, respectively, according to the conventional materials. Louver depth (50 and 100 centimeters), louver material (plastic and aluminium), glass material (double glazed low emissivity glass, and double-glazed clear glass), and the kinetic skin material (plastic and aluminium) were considered as input variables. Test points were chosen 0.5 meters apart and 0.8 meters high from the floor (desk height). The glare analyses were conducted during the winter solstice (December 21st), spring equinox (March 21st), autumn equinox (September 23st), and the summer solstice (June 21st) at 09:00h, 12:00h, and 16:00h, in order to meet extreme sun angles. In this study, 360 glare analyses and 30 annual daylight analyses were performed. The results show that the proposed system is efficiently capable of achieving imperceptible glare most of the time and providing the improvement of daylight performance and visual comfort level based on the LEED certificate. Useful daylight illuminance (UDI) increases by around 20 percent. Despite the decrease in spatial daylight autonomy (SDA) by around 3-20 percent, annual solar exposure (ASE) decreases by around 40-50 percent.
    Keywords: Daylight, visual comfort, Glare, Kinetic skin, Parametric design
  • امید بروایه، سید هادی موسوی شا کر، احمدرضا ستایش زاده، محمدعلی کاظم زاده رائف، صبا میردر یکوندی

    نور طبیعی به عنوان یکی از اساسی ترین عناصر تعریف فضاها و تعیین عملکردهای معماری ایرانی - اسامی بوده است. نور فارغ از نقشی که در روشنایی بخشی فضاهای درونی بناها را داشته، در گزینش نوع و کیفیت نیارش و آمود در بناهای عبادی و مذهبی معماری دوره اسامی ایران نیز حایز اهمیت فراوان بوده است. تجلی نور طبیعی در فضاهای عبادی دگرگونی شگرفی در مکان ایجاد کرده و موجب افزایش کیفیت معنوی این فضاها شده است. از مهم ترین مشخصه های نور طبیعی، توالی آن با دگرگونی کیفی در طول ساعات روز است. که موجب خلق کیفیت های بازتابش سطوح و تاثیر مختلف روانشناسی محیطی اش در دوره های متناوب مختلف روز می گردد. مساجد به عنوان عناصر شهری شاخص در معماری اسامی، واجد تعار یف حکمت مداری در بهره مندی از خصوصیات نور طبیعی می باشند. جریان و نفوذ نور به درون فضاهای عبادی از طریق بازشوها، پنجره ها و روزن های تحتانی گنبد ها امکان پذیر بوده است. در مساجد تار یخی اصفهان نیز می توان نمونه های متنوعی از این تجلی شگرف را یافت. در نگارش این نوشتار، سعی شده تا ضمن مطالعه و تحلیل چگونگی بهره گیری از نور طبیعی در فضاهای عبادی مساجد شاخص اصفهان، نقش نور طبیعی در تعریف این فضاها مورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق مقاله، توصیفی تحلیلی می باشد که با گردآوری اطالعات از طریق بررسی و مطالعه منابع مکتوب و رایانه ای در کتابخانه های تخصصی و عمومی، نشریه های مرتبط و وبسایت های علمی پژوهشی مرتبط با موضوع انجام شده است.

    کلید واژگان: نور طبیعی, معماری اسلامی ایران, مسجد, اصفهان
  • مرجان اعتمادفروغی*، مهدی شریفی، محمدرضا عراقچیان

    نورگیرها یا چاه های نور، بخشی جدایی ناپذیر از طراحی ساختمان هایی با بر کم و عمق زیاد، به حساب می آیند. طراحی این نورگیرها در مناطق مختلف بر اساس ضوابط خاصی انجام می گیرد. در ضوابط موجود در همدان صرفا به ابعاد این نورگیرها و نسبت مساحت نورگیر به ارتفاع بنا جهت طراحی نورگیر اکتفا گردیده است. هدف این پژوهش بررسی صحت عملکرد نورگیرهای طراحی شده بر اساس ضوابط موجود در شهر همدان و برآورد ابعاد بهینه نورگیر، جهت دستیابی به روشنایی موردنیاز فضا و در نتیجه کاهش مصرف انرژی الکتریکی جهت روشنایی است. برای دستیابی به این هدف ابتدا مطالعاتی در زمینه نور روز، انرژی خورشیدی، مشخصات اقلیمی منطقه و استانداردهای موجود در زمینه روشنایی انجام شد. سپس سه ساختمان به عنوان نمونه موردی انتخاب شده و در چهار فصل سال، روشنایی دریافتی در فضاهای مشرف به نورگیر، بوسیله لوکس متر، برداشت شد و بر اساس مطالعات صورت گرفته، میزان روشنایی به دست آمده تحلیل شد. در مرحله بعدی با استفاده از نرم افزارهای شبیه ساز، ابعاد نورگیر، مدل سازی شده جهت دستیابی فضا به روشنایی استاندارد، تغییر داده شد و در مرحله آخر با تغییر پارامتر ارتفاع، ابعاد بهینه نورگیر برای ساختمان های یک تا نه طبقه توسط نرم افزار تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که ضوابط موجود در همدان، کارآمد نبوده و دریافت نور این سامانه، به طور کافی انجام نمی گیرد و ابعاد جدیدی در این تحقیق معرفی گردید.

    کلید واژگان: نور روز, نور طبیعی, انرژی خورشیدی, نورگیر سقفی, چاه نور

    Skylights or light wells are an integral part of the design of low- and high-depth buildings. The design of these skylights in different areas is based on specific criteria. According to Hamedan's criteria, only the dimensions of these skylights and the ratio of skylight area to height of the skylight are enough to design skylights. The purpose of this study was to evaluate the accuracy of skylights designed according to the existing regulations in Hamadan city and to estimate the optimum skylight dimensions to achieve the required space illumination and thus reduce the electrical energy consumption for illumination. To achieve this goal, studies were first conducted on daylight, solar energy, climate characteristics of the area, and standards on lighting. Then three buildings were selected as samples and in four seasons of the year, the illumination received in the spaces overlooking the skylight was harvested by a lux meter. Based on the studies, the amount of illumination was analyzed. Next, using simulator software, the dimming dimensions, modeled to achieve standard illumination, were modified. Finally, by changing the height parameter, the optimum dimensions of the skylight for one- to nine-story buildings were determined by the software. The results of this study showed that the existing criteria in Hamadan were not efficient and the light received by this system was not sufficiently implemented and new dimensions were introduced in this study.

    Keywords: Day Light, Natural Light, Solar Energy, Skylight, Light Well
  • مهسا شهپرنیا، نیلوفر نیکقدم*
    عرضه آثار عملکرد اولیه و قابلیت دیدن و لذت بردن از بازدید عملکرد متعالی موزه هایی با محوریت نمایش آثار هنری است. بر این اساس، استفاده از نور به عنوان عامل بنیادین ادراک بینایی یکی از راه های ارتقاء عملکرد موزه و لذت بخش کردن فضا برای انسان است. لذا پرداختن به چگونگی امکان تحقق نورپردازی ارگونومی به عنوان دانشی انسان محور در قالب سامانه های نوری طبیعی به عنوان کامل ترین طیف نور می تواند گامی موثر در بهبود عملکرد موزه های هنری1 تلقی شود. این پژوهش بر پایه فرضیه ای مبنی بر کاربرد ارگونومی در نورپردازی موزه های هنری و پرسشی کاربردی متکی بر استخراج سامانه های نوری طبیعی ارگونومیک در این موزه ها پی ریزی شده است. این نوشتار پژوهشی کیفی با هدفی کاربردی- توسعه ای است که مطالعات پایه در آن به صورت کتابخانه ای و پردازش داده ها به روش تحلیل محتوای توصیفی تطبیقی بر اساس اطلاعات متنی مستخرج صورت گرفته است. علاوه بر آن به جهت بررسی دقیق تر کاربرد متقابل دو به دوی مولفه های مطرح شده در ادبیات پژوهش تکنیک کاربردی SWOT و نیز نرم افزاری مرتبط با بررسی اصول نورپردازی ارگونومی جهت تدقیق نتیجه در بخش یافته ها به کار رفته است. سامانه های نوری طبیعی سقفی جهت نورپردازی در فضای موزه های هنری مناسب تر از سامانه های دیواری است. بررسی دقیق تر سامانه های متداول در موزه ها نشان می دهد سامانه فتوولتائیک و سپس سپر نوری مناسب ترین سامانه برای نورپردازی طبیعی در موزه است و در رده های بعد لوله های نوری و تاقچه نوری قرار می گیرد. تحقق شاخص های بصری نورپردازی ارگونومیک متکی بر کیفیت بالای نور طبیعی، کیفیتی مطلوب در نگریستن به آثار هنری است. در بهینه ترین شرایط ترکیب سامانه فتوولتائیک با سپر نوری می تواند موجب توزیع مناسب نور ضمن کنترل بیشتر خیرگی، درخشندگی، سایه اندازی و کنتراست در موزه های هنری شود؛ در این روند در نظر گرفتن نورگیر های دیواری جهت تامین ارتباط دیداری درون و بیرون و منظره پردازی امری مناسب تلقی می شود
    کلید واژگان: موزه هنری, نورپردازی ارگونومیک, نور طبیعی, سامانه های نوری طبیعی
    Mahsa Shahparnia, Niloufar Nikghadam *
    Presentation of the artworks is the initial and the ability to see and enjoy visiting the museum is the sublime function of the museums. The use of light as one of the basic parameters in visual perception is a key for improving this purpose. Therefore, studying the science of ergonomic lighting based on natural-solar lighting as the most complete spectrum of light can be considered as an effective step in improving the museum function. This article is a qualitative research with an applied goal to improve the proficiency of a museum using the ergonomic natural lighting. Basic studies in this paper is based on previous creditable researches and data processing is based on using content analysis method. In the present study, this analytic-comparative process has been passed for introducing and estimating some common useful natural lighting systems in the museums. Top lighting systems are more useful in the museums of art rather than side lighting ones. This paper is introducing photovoltaic shade and light shield as the most efficient natural lighting systems; in the next places, light pipe and light shelf can be considered as the useful systems for ergonomic natural lighting in the sculpture museums. Ergonomic lighting based on natural light fulfills an important role in achieving the lighting criteria in the museums. As a result, combination of photovoltaic shade and light shield can be designed as the most appropriate natural lighting system in this place. In addition, considering some side lighting methods is necessary for providing proper views.
    Keywords: Museum of Artworks, Ergonomic Lighting, Natural Lighting, Natural–Solar Lighting Systems
  • یوسف گرجی مهلبانی *، علی اصغر مفرد بوشهری
    امروزه با توجه به این که افراد درصد قابل توجهی از ساعات روز را در ساختمان ها و محیط های مصنوع می گذرانند، تامین نور طبیعی در این فضاها ضروری است. از طرفی باید دقت شود تابش خورشید می تواند منجر به ورود گرما به این فضاها گشته و بار سرمایشی در فصول گرم را افزایش دهد. همچنین تابش زیاد ممکن است موجب چشم زدگی شود . از این رو یکی از این راه کارهای معماری ایران برای این مسئله تعبیه ی ارسی با بهره مندی از شیشه های رنگی و ساده می باشد . در پژوهش حاضر دوازده نمونه از ارسی های به کار رفته در پنج خانه ی متعلق به دوره ی قاجار در شهر قزوین به عنوان نمونه های موردی مشخص شدند. از طریق شبیه سازی رایانه ای هر یک از این ارسی ها به وسیله ی نرم افزار اتوکد، درصد استفاده از هر رنگ از شیشه ها در آن ها مشخص شد. همچنین با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتر طیف نور عبوری در 5 نمونه از شیشه های رنگی مختلف متعلق به دوره ی قاجار به دست آمد. با استفاده از این داده ها، طیف عبوری از هر ارسی نیز مشخص شد و با چند نمونه از شیشه های امروزی و همچنین با طول موج حساس برای چشم انسان، مقایسه گردید. در این مرحله مشخص شد که ارسی های مورد بررسی، از لحاظ عبور نور مناسب برای چشم انسان، وضعیتی مطلوب داشته و حتی در برخی موارد از نمونه های امروزی نیز وضعیت بهتری دارند. همچنین درصد انرژی عبوری از ارس ی های مختلف به طور تقریبی به دست آمد و ضمن مقایسه ی ارسی ها با یک دیگر، مشخص شد که 28 تا 52 درصد از انرژی تابشی خورشید در ناحیه ی مرئی توسط این ارسی ها جذب یا بازتابیده شده و به طور مستقیم وارد فضاهای داخلی نمی شود که این میزان با توجه به اقلیم قزوین، مقداری قابل قبول است.
    کلید واژگان: ارسی, شیشه های رنگی, نور طبیعی, کنترل نور روز, انرژی تابشی خورشید
  • بهرام احمدخانی ملکی *، فرزین حق پرست
    تجلی متافیزیک نور بر فیزیک بنا، آن را اصلی ترین محور زیبایی شناسی معماری اسلامی در عرفان و معنا قرار داده است. نور در معماری سنتی و در فرهنگ اسلامی نمادی از خداوند و وحدت الهی است به همین خاطر جایگاهی خاص در معماری فضاها به خصوص فضاهای مذهبی مانند مساجد دارد. هنر مقدس هنری است که در آن حضور حق جاری باشد و دیدن آن، انسان را به یاد خداوند بیندازد و معماری قدسی اسلام بیش از هر چیز در وجود مسجد تجلی یافته است. امروزه در مساجد معاصر کمتر به مقوله نور به عنوان یک عنصر هویت بخش توجه شده است. هدف از نگارش این مقاله شناسایی خصوصیات کیفی نور (طبیعی) بر اساس متون قرآنی در راستای تحقق پذیری فضای معنوی می باشد. آیه 35 سوره نور، کامل ترین آیه نوری قرآن محسوب می شود که فهم آن، منوط به شناخت کامل یکایک کلمات و آنگاه ترکیب مفاهیم و جملات آیه است؛ چندان که بدون چنین شناختی دست یافتن به مقصد و تفسیر آیه، مشکل می نماید. لذا نگارنده بر اساس تاویل های صورت گرفته توسط فلاسفه اسلامی در خصوص آیه نور و بررسی مفاهیم مستتر در اجزای این آیه، مشخصات کیفی نور(طبیعی) را استخراج نموده است.روش تحقیق به کار رفته در این تحقیق استدلال منطقی با تکنیک توصیفی و تحلیلی می باشد. یافته اصلی تحقیق، استخراج هفت اصل مربوط به خصوصیات کیفی نور(طبیعی) از آیه نور می باشد. این اصول عبارتند از:اصل هستی بخشی، اصل سلسله مراتب، اصل عدالت، اصل نفی ماده، اصل استمرار و تداوم، اصل حرکت و جهت و اصل آیتی. بدیهی است که با حضور کیفی نور(طبیعی) در فضای عبادی، مفاهیم عینی و ذهنی در فضا بوجود آمده و باعث حس معنویت (سیر از ظاهر به باطن) توسط مخاطب و در نهایت افزایش تعلق به مکان مقدس را منجرخواهد شد.
    کلید واژگان: نور(طبیعی), آیه نور, اصول کیفی نور, فضای عبادی
    Dr B. Ahmadkhani*, Dr F. Haghparast
    Manifestation of metaphysics is based on the physics of light, it is the main axis of the aesthetics of Islamic architecture in the spirituality and meaning. The traditional architecture in the light of Islamic culture and a symbol of the divine unity of God and is therefore a special place in the architecture of religious spaces, such as spaces, particularly mosques. Sacred art is art in which the presence of this right, and see to it that the human spark, remember God and Islam's sacred architecture more than anything there is in the mosque at Epiphany. Nowadays, contemporary in mosques to less light as an element of identity section note. The purpose of writing this article is to identify the properties of the (natural) light quality based on Quranic texts in order to fulfill the disclosure of spiritual space. Verse 35 of Surah Noor(Ayat al-Nur), light verse of the Quran is the most complete understanding of it, depends on understanding individual words and then sentences the combination of concepts and verses, so getting to and interpretation of the verse without such knowledge, problem. So the author based on interpretations by Islamic philosophers of the verse and the verse implied senses of components, quality characteristics of (natural) light is the extract.The method used in this research is descriptive and analytical reasoning techniques. The main findings of the research, extraction seven principles relating to the quality of light (natural) light is the ayah. These principles include: The principle of the universe, the principle of hierarchy, the principle of Justice, the rejection of the principle of the matter, the principle of motion and the principle of continuity, stability and order and the principle of mystery. Obviously, the quality of (natural) light in the worship space, both objective and subjective concepts in space and the sense of spirituality (The appearance of the backend) awarded by audiences and ultimately increase will lead to the holy place.
    Keywords: (natural) Light, Ayat al Nur, quality of light, Religion space
  • ندا ضیابخش، مصطفی مختاباد امرئی
    نور طبیعی پدیده ای است که منشاء اصلی آن خورشید و ستارگان می باشد. فلاسفه و دانشمندان بر این اعتقادند که نور روحانی و معنوی علاوه جنبه مادی خود، در بعد معنوی نیز، به دلیل خاصیتی غیرفیزیکی به عنوان نوعی رابط معنوی میان خدا و انسان محسوب می گردد. در این مقاله که روش تحقیق در آن از نوع توصیفی- تحلیلی و تطبیقی می باشد، ضمن تحلیل نحوه استفاده از نور طبیعی در معماری دو فیلم «نور زمستانی» ساخته برگمن و «پری» ساخته مهرجویی، معنابخشی عبادی نور در این فیلم ها مورد بررسی قرار می گیرد. پری، فیلمی ایرانی و بر پایه مکتب اشراق و سلوک عرفان شرقی، داستان دختری دانشجو است که در مرتبه طی طریق می باشد. فیلم نور زمستانی نیز، منبعث از اندیشه دینی و انسانی غربی، داستان کشیشی است که پس از مرگ همسرش که بسیار به او علاقه مند بوده است، دچار تردید در ایمان خود می شود. آنچه محور اصلی این مقاله را شامل می شود، استفاده از نور طبیعی به عنوان یک عنصر معنوی در معنابخشی به فضاهای معماری این دو فیلم می باشد که در این فضاها، انسان با نمادهای ناپیدا و پدیده های متفاوت، از جمله نور معنا می یابد.
    کلید واژگان: نور طبیعی, معماری, معنابخشی عبادی, سینما
    Neda Ziabakhsh, Seyed Mostafa Mokhtabad Amrei
    Natural light is one kind of light which its main resources are sun and starts. Philosophers and researchers believe that spiritual and holy light not only includes material and quantified aspect, but also because of its non-physical properties always treats as a spiritual connector between god and man. Light is the main part of existing which not only contacts to the surface of objects, but it also helps them to form. Light is the key of finding space which affect directly on the quality of it. Light is one of the main parts for making holy places meaningful. Architecture and Cinema are two kind of arts which depend on time and space. The material of architecture are usually real and quantified and the material of cinema are fiction and unreal. But there is only one material which is common between cinema and architecture. It is named natural light which has really special role in making the spaces of cinema and architecture specially sacred spaces of them meaningful. Research methodology of this article is based on descriptive, analytic and comparative method which it is separated in two part: the meaning of light and holy places in architecture and cinema in the first part. Light will be described as an effective aspect in architecture of films in this part. The main aim of second part is study on the role of natural lighting in two films named “Pari” by Daryoush Mehrjouei and “Winter light” by Bergman. Pari which is an Iranian film and about east intuition, is the story of a student girl who studies literature at university and wants to pass a religious way. Her three brothers have done it. But no one is Completely successful in the way. So there is no reliable guider for her to continue his way.The other film is “Winter Light” which its manager is “Bergman”. It is about a priest whose wife is death. So he has been hesitated about his believes. Beside it, he has to guide others through worshiping god. Because of his weak believing, his words does not have their real effect on men. Marta is a woman who has main role to guide him in this film. Combination of light and architecture and creation of spiritual spaces are completely clear in these two films. Bergman describes static, silence and human transition in quantified and qualified meaning with combination of christian elements and composing them with main characters morals. In other side, Daryoush Mehrjouei designs architecture spaces with light and human which finally describes combination of man, light and meaning in the holy concept in order to make them more clear. In fact, Mehrjouei and Bergman know human, space and light as main concepts of spiritual and holy existence. The main aim of this article, is study on the role of natural light as a spiritual aspect for making the architectural spaces meaningful cinema specially in these two films. Human will be meaningful with various king of creations and unclear elements.
  • علی اصغر اکبری
    به منظور استفاده از روش های بهینه دست یابی به نور طبیعی و مصنوعی مطلوب در فضاهای آموزشی، ابتدا کلیه فعالیت های جاری این نوع فضاها را بررسی و سپس روش های کاربرد نور طبیعی و مصنوعی را که از شاخص های مهم عملکردی در معماری محسوب می شوند، انتخاب می نماییم.
    در بخش دیگر این مقاله نکته های مربوط به راه های تلفیق نور طبیعی و مصنوعی برای ارتقاء کارایی و بهره وری بیشتر از فضاهای آموزشی ارائه می گردد.
    در پایان مقاله استانداردهای مربوط به انواع نورها ارائه گردیده و همچنین راهکارهای استفاده از مناظر و دیدهای مطلوب و کنترل نور به وسیله تبیین ابعاد و اندازه های بازشوها، نورگیرها، پرده ها، پوشش های مختلف و نحوه کنترل و هدایت نور توضیحاتی ارائه شده است.
    کلید واژگان: نور طبیعی, نور مصنوعی, شاخص های عملکردی, زیبایی شناسی, بهره وری, کنترل نور, هدایت نور, بازشوها, نورگیرها
نکته
  • نتایج بر اساس تاریخ انتشار مرتب شده‌اند.
  • کلیدواژه مورد نظر شما تنها در فیلد کلیدواژگان مقالات جستجو شده‌است. به منظور حذف نتایج غیر مرتبط، جستجو تنها در مقالات مجلاتی انجام شده که با مجله ماخذ هم موضوع هستند.
  • در صورتی که می‌خواهید جستجو را در همه موضوعات و با شرایط دیگر تکرار کنید به صفحه جستجوی پیشرفته مجلات مراجعه کنید.
درخواست پشتیبانی - گزارش اشکال