بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نمونه ایی از نیروهای نظامی ایران
سلامت روانشناختی و بهزیستی پرسنل نظامی بر عملکرد آن ها در سطح فردی و ملی موثر است. یکی از متغیرهایی که می تواند بر سلامت روانشناختی تاثیر گذاشته و موجب ارتقاء کیفیت زندگی نظامیان شود، شادکامی است. جهت ارزیابی سطح شادکامی نظامیان و یا ارزیابی مداخلات آموزشی و درمانی مرتبط با آن، نیاز به وجود ابزار استاندارد و هنجار شده می باشد. بنابر این، هدف از پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نظامیان بود.
این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع روش شناختی بود. به این منظور، سه واحد نظامی در شهر تهران به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس 403 نفر از نظامیان به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و پرسشنامه های شادکامی آکسفورد، پرسشنامه رضایت زندگی، پرسشنامه شخصیت نیو (NEO-60) و پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته را تکمیل نمودند. داده های گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، همبستگی پیرسون به وسیله نرم افزار SPSS-22 و Amos-22 تحلیل شد.
نتایج تحلیل اکتشافی داده ها نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نظامیان ساختار 4 عاملی (رضایت زندگی، بهزیستی، اجتماعی بودن ، کنترل و خودکارآمدی) دارد. این چهار عامل روی هم رفته 41 درصد واریانس شادکامی را تبین نمودند. این عوامل به وسیله تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت (064/RAMSEA =، 91/=0CFI، 92/0IFI=). روایی صوری آزمون نیز مورد تایید قرار گرفت. نتایج روایی همگرا نشان داد که تمامی زیر مولفه ها و نمره کل پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه رضایت زندگی (56/0= r ،001/0P <) و پرسشنامه شخصیت نیو (خرده مقیاس برون گرایی) همبستگی مثبت و معنادار داشت (59 /0=r ، 001/0>P ). روایی واگرا نیز از طریق همبستگی منفی و معنادار بین پرسشنامه شادکامی اکسفورد و پرسشنامه شخصیت نیو (خرده مقیاس روان رنجورخویی) مورد تایید قرار گرفت (61/0-=r، 001/0>P ). نتایج پایایی پرسشنامه با روش آزمون- بازآزمون در طی دو هفته (82/0-79/0) و همسانی درونی با روش آلفای کرونباخ (84/0) نشان از پایایی زمانی و همسانی درونی خوب این ابزار داشت.
یافته های پژوهش حاضر نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه شادکامی آکسفورد در نیروهای نظامی دارای روایی و پایایی مناسبی است و می توان برای سنجش شادکامی و مطالعات روانشناختی در نیروهای نظامی از آن استفاده کرد.
شادکامی ، روایی ، پایایی ، نیروی نظامی
-
طراحی و روانسنجی ابزار ارزیابی عوامل موثر بر قصد استفاده از مانومتر پایش فشار کاف لوله تراشه در پرستاران
علیرضا قنبری، حمید شریف نیا، نوشین موسی زاده، رقیه نظری*
نشریه پرستاری مراقبت ویژه، بهار 1403 -
Psychometric Evaluation of Quality of Life Questionnaire in Breast Cancer Women in Iran
Khadige Abadian, Afsaneh Tavassoli*, Hamid Sharif-Nia, Erika Sivarajan Frolicher, Reza Fatehi
Journal of Nursing and Midwifery Sciences, Jul -Sep 2024 -
Toxoplasmosis and Anxiety: A Review Study
, Khadijeh Khanaliha, Tahereh Mohammadzadeh*
International Journal of Enteric Pathogens, Aug 2021 -
The problematic use of mobile phone and mental health: A review study in Iran Highly accessed article
Mandana Amiri, , Hossein Salimi, Mohammad Hossein Zarghami
Journal of Education and Health Promotion, Oct 2020