تنوع سوماکلونال در گیاهک های باززایی شده از اندام های ساقه، ریشه و لپه لیلکی ایرانی (.Gleditschia capsica Desf)
حفاظت از ژرم پلاسم گونه های درختی بومی جنگل های هیرکانی به ویژه لیلکی ایرانی (Gleditschia capsica Desf.)، در اولویت پژوهش قرار دارد. مطالعات مولکولی درختان جنگلی در شرایط درون شیشه ای به ویژه در ایران بسیار اندک است. در این پژوهش، تنوع سوماکلونال در گیاهان باززایی شده از ریز نمونه های مختلف لیلکی ایرانی در شرایط درون شیشه ای با استفاده از نشانگر مولکولی تکرار توالی ساده (ISSR) بررسی شد. برگ پایه مادری (طبیعی) و ریزنمونه های ساقه، ریشه و لپه به عنوان ژنوتیپ های مورد مطالعه انتخاب و در محیط کشت MS حاوی 5/0 میلی گرم در لیتر TDZ و 5/0 میلی گرم در لیتر 2,4-D کشت شدند. پس از شش واکشت متوالی، تنوع سوماکلونال گیاهان باززایی شده از این ریزنمونه ها بررسی گردید. مشخصه های درصد چندشکلی (PIC)، تنوع نی و شانون برای بررسی تنوع بین ژنوتیپ ها استفاده شد و بعد با استفاده از الگوریتم UPMGA و تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) خوشه بندی و تفکیک ژنوتیپ ها انجام شد. با استفاده از 10 آغازگر، درصد چندشکلی بین گیاهان باززایی شده به میزان 9/87 درصد به دست آمد. تجزیه وتحلیل واریانس مولکولی (AMOVA)، 16 درصد تنوع بین ژنوتیپ ها با پایه مادری را نشان داد. نتایج آنالیز خوشه ای به روش UPGMA، ژنوتیپ ها را در سه دسته مجزا گروه بندی کرد. بر این اساس ژنوتیپ های پایه مادری و ژنوتیپ های ساقه در یک گروه قرار گرفتند. پایه مادری بیشترین و کمترین ضریب تشابه را به ترتیب با ژنوتیپ های ساقه و ریشه داشت. بنابراین پیشنهاد می شود برای مطالعات کشت بافت لیلکی ایرانی از ریزنمونه های ساقه که تشابه ژنتیکی بالایی با ژنوم مادری دارد استفاده شود. به طورکلی نتایج نشان داد که تنوع سوماکلونال در بین گیاهان باززایی شده با افزایش تعداد دفعات واکشت افزایش خواهد یافت
-
بررسی اثر پایه های مختلف بر شاخص های ریخت شناسی، فیتو شیمیایی و مولکولی میوه پرتقال ’تامسون ناول‘ در زمان بلوغ تجاری
فاطمه احمدی*، محمدمهدی شریفانی، امیر موسوی، نگین اخلاقی امیری، ، خلیل زینلی نژاد
نشریه علوم باغبانی، پاییز 1403 -
اثر محرک رشدی سویه های بومی سیانوباکتری بر جوانه زنی برنج همراه با تحلیل بیوانفورماتیکی خانواده ژنی آمونیوم ترانسپورتر (OsAMTs)
علی اکبر باباجانپور بورا، ، سید حمیدرضا هاشمی پطرودی*، قربانعلی نعمت زاده، حمید نجفی زرینی
مجله زیست فناوری گیاهان زراعی، پاییز 1403 -
تاثیر سه رقم گندم بر واکنش تابعی کفشدوزک Hippodamia variegata (Col.: Coccinellidae) روی شته معمولی گندم Schizaphis graminum (Hem.: Aphididae)
مینا اسماعیلی، مهدی حسن پور*، هوشنگ رفیعی دستجردی، سید علی اصغر فتحی،
نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران، زمستان 1403 -
آنالیز فیتوشیمیایی گیاه دارویی ارکیده خاکزی (Orchis simia) در مرحله گلدهی
زینب مسعودی جوزچال، نادعلی باقری، نادعلی باباییان جلودار*، ، جمشید فرمانی
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، تابستان 1403 -
تاثیر خشک دارها بر تغییرات کربن آلی خاک معدنی جنگل های اوری (Quercus macranthera C.A. May) شمال کشور
علی اصغر واحدی*، مجتبی محمودی، کرمعلی ذبیحی، محمد متینی زاده، مجتبی ایمانی راستاببی
مجله پژوهش و توسعه جنگل، پاییز 1402 -
تنوع ژنتیکی گونه انجیلی (Parrotia persica (DC.) C.A. Meyer) در جنگل های هیرکانی
، حمید جلیلوند*، اصغر فلاح، بهزاد شاهین
مجله جنگل ایران، پاییز 1402