بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مردم جنوب شرق ایران در مواجهه با عقرب و عقرب زدگی
از این مطالعه بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد مردم در معرض خطر عقرب زدگی و برخی فاکتورهای موثر در شیوع این معضل است.
مطالعه حاضر٬ مطالعه ای مقطعی است که با استفاده از پرسش نامه، برخی از فاکتورهای دخیل در عقرب زدگی شهرستان های جنوب استان کرمان در سال 1399را بررسی می کند. در این پرسش نامه٬ اطلاعات لازم درخصوص میزان آشنایی ساکنین نسبت به عقرب ها، میزان مواجهه با عقرب و عوامل موثر، آگاهی از اقدامات اولیه و اطلاعات افراد در مواجهه با عقرب زدگی از طریق مصاحبه حضوری بررسی شد. جامعه مورد مطالعه بر اساس 5/0=P و ضریب اطمینان 95 درصد در فرمول حجم نمونه برابر با 384 نفر انتخاب شد. تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و به صورت میانگین و فراوانی ارایه شد.
یافته ها:
نتایج مطالعه اخیر نشان داد 9/87 درصد از مصاحبه شوندگان شناخت بالایی نسب به پناهگاه های عقرب داشتند. اولویت مردم در مواجهه با عقرب زدگی به ترتیب ارجاع به بیمارستان، کمپرس سرد، دورشدن از محل حادثه، پوشاندن محل عقرب زدگی، شست وشو و فشار محل عقرب زدگی بود. 6/81 درصد از مصاحبه شوندگان برای دورکردن عقرب ها به ترتیب روش های سمپاشی، جلوگیری از تجمع نخاله و استفاده از مواد نفتی را به کار می برند. همچنین 31 درصد افراد به روش های سنتی برای درمان عقرب زدگی اعتقاد داشتند. اکثر خانوارها (5/73 درصد) در محل زندگی شان با عقرب مواجهه داشتند، به طوری که 55 درصد از آن ها عقرب ها را در محل استراحت خود مشاهده کرده بودند. همچنین 7/36 درصد از خانوارها عقرب زدگی را تجربه کرده بودند. اغلب عقرب زدگی ها (64 درصد) در محیط داخلی منزل و محل استراحت افراد رخ داده بود. اکثر خانه ها (8/74 درصد) فاقد حصار حیاط بودند و مهندسی خانه ها ازنظر ورود عقرب ها به محیط داخلی با فراوانی 3/78 غیرایمن بود.
نتیجه گیری:
این مطالعه برای اولین بار در ایران به بررسی این معضل پرداخته است. باتوجه به مواجهه بالای ساکنین با عقرب ها و گزارش موارد عقرب زدگی در داخل خانه ها، همچنین عدم رعایت اصول مهندسی و ضوابط پیشگیرانه ساختمانی در منازل مسکونی و عدم التزام به اقدامات پیشگیری کننده توسط مردم، ضرورت انجام اقدامات و آموزش های کاربردی در پیشگیری و کنترل این معضل احساس می شود.
-
ارتباط روزه داری با اضطراب، یک مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز
محمود موسی زاده، زهرا فروغی، مولود فخری، سمانه فرنیا، سید حسن نیکوکار، مطهره خردمند*
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، آذر 1403 -
مروری بر وضعیت طاعون و ناقلین آن در ایران
سید حسن نیکوکار*، گل نسا باقری، امید دهقان، فرزانه صحرایی، محمود فاضلی دینان، سید فرزاد متولی حقی، نصیبه حسینی واسوکلایی، محمدرضا باقری
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، شهریور 1403 -
The Impact of the COVID-19 Pandemic on Cancer Patients’ Access to Diagnostic and Treatment Services in Kerman Province: A Qualitative Study
Parya Jangipour Afshar, Nasrin Sadidi, , Hamid Sharifi, Zahra Jaafari *
Health and Development Journal, Autumn 2022 -
چالش های رشته اپیدمیولوژی و دلایل مهاجرت اپیدمیولوژیست ها در کشور ایران: یک مطالعه کیفی
شوبو رحمتی، زهرا عبدالهی نیا، سکینه ناروئی، ، رضا گوجانی، علی اکبر حقدوست*
مجله اپیدمیولوژی ایران، زمستان 1402