فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، تابستان 1400)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 51، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 45
|
  • آناهیتا دستمالچی، مجید ولی شریعت پناهی *، رحیم سرور صفحات 1-19

    عملکرد جزیره کیش بعنوان یک منطقه آزاد و مقصد گردشگری تا کنون توجه صاحب نظران را به خود جلب کرده است و اغلب آنها به واسطه مقایسه عملکرد جزیره کیش با مقاصد گردشگری و مناطق آزاد تجاری موفق در دیگر نقاط جهان، بر این عقیده اند که منطقه ازاد کیش توانسته است به اهداف مقرر خود دست یابد.
    در این راستا پژوهش حاضر تلاش دارد تا توفیق یا عدم توفیق در عملکرد طرح های توسعه منطقه آزاد کیش با تاکید بر مولفه های جغرافیایی را بررسی نماید. برنامه ریزی برای اسیب شناسی طرح های توسعه منطقه آزاد با تاکید بر مولفه های جغرافیایی در گرو بررسی دقیق و شناخت از منطقه مورد مطالعه و مستلزم دسترسی به مدلهای برجسته ای برای تحلیل برنامه ریزی است. در این پژوهش از رهیافت SWOT جهت تعیین مناسبترین استراتژی برای آسیب شناسی طرح های توسعه منطقه آزاد با تاکید برمولفه های جغرافیایی استفاده شده است.. مقاله حاضر، از لحاظ هدف به روش کاربردی و از حیث شیوه مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی شکل گرفته است. رویکرد حاکم بر این پژوهش از نوع پیمایشی با استفاده از فرآیند مصاحبه و پرسش از کارشناسان و اهل فن انجام شده است. بر اساس نتایج تحقیق، مناسبترین استراتژی برای اسیب شناسی طرح های توسعه منطقه آزاد با تاکید بر مولفه های جغرافیایی ، استراتژی (WO) بهره مندی از توان سیاسی و مدیریتی جهت هماهنگی سازمانهای مرتبط با مناطق آزاد،توسعه امکان بالقوه صادرات مجدد به مناطق خلیج فارس و مرکز ترانزیت کالا،و... مناسب میباشد.

    کلیدواژگان: منطقه ازاد، کیش، مدل سوات، جغرافیا، توریسم
  • بابک فدوی انبیائی، حسین ذبیحی*، حمید ماجدی صفحات 19-42

    مقاله حاضر ارایه بخشی از مطالعات و پژوهش تفصلیلی انجام شده ناظر بر شناسایی وجوه مختلف و متفاوت برنامه ریزی معماری، سیر تحول آن در دوره پس از مدرن و نیز تحلیل ویژگی های هر وجه از برنامه ریزی معماری و انجام دسته بندی بر اساس ویژگی های احصاء شده در قالب طیف سنجی وجوه متفاوت برنامه ریزی و در نهایت مقایسه تطبیقی طیف های مختلف احصاء شده است. در این پژوهش مفهوم جدید طیف سنجی در ارتباط با برنامه ریزی معماری مورد شناسایی, تبیین و تدقیق قرارگرفته است و با ابزار مقایسه تطبیقی در خصوص طیف های مختلف برنامه نسبت برنامه ریزی بر اساس شاخص ها و معیار هایی مشخص با مقولاتی مانند تعریف برنامه ریزی , ارتباط ماهوی با معماری , شکل مدل برنامه ریزی , نحوه انجام برنامه ریزی , ارتباط با طراحی, آفرینش فرم و خلق فضا , محصول و نتیجه برنامه و نقش معمار در ارتباط با برنامه و فرایند طراحی در هریک از طیف های برنامه ریزی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. لذا هدف پژوهش بازشناسی و تحلیل وجوه مختلف برنامه ریزی معماری و ارایه دسته بندی جدیداز آنها براساس ویژگیهای مبتنی بر تحلیل های انجام گرفته در قالب طیف سنجی برنامه ریزی معماری می باشد که بر نقش برنامه ریزی معماری درفرآروند طراحی دلالت دارد. روش تحقیق مورد استفاده دراین مقاله , روش تحقیق کیفی با بهره گیری از ابزار تحلیل محتوا می باشد و روش جمع آوری اطلاعات و داده های پایه بر اساس روش کتابخانه ای بوده است.

    کلیدواژگان: معماری، برنامه ریزی معماری، طیف سنجی برنامه، مقایسه تطبیقی برنامه ریزی، مشارکت ذینفعان
  • مسلم رضایی خنگی، محمد بهرام زاده*، هایده خمسه صفحات 43-66

    تجزیه وتحلیل فضایی در باستان شناسی در زمینه های گوناگون باستان شناسی چشم انداز، آنالیز آماری اهمیت زیادی یافت. باستان شناسی فضایی روابط مکانی داده های باستانی، الگوهای ایجادشده در اثر فعالیت های انسانی و پیامدهای آن در فضای درونی محوطه های باستانی و محیط اطراف آنها را مطالعه می کند. هدف اصلی پژوهش تجزیه وتحلیل ژیوماتیک و خوشه بندی سه دوره باستان شناختی شهرستان خنج است. پرسش محوری پژوهش، توزیع مکانی محوطه های باستان شناختی دشت خنج بر اساس خوشه بندی دوره ای (پیش ازتاریخ، تاریخی-اسلامی، اسلامی) از چه الگوهایی تبعیت می کند و چه عواملی در مکانیابی این محوطه ها نقش ایفای نموده اند؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی است. ابتدا با مطالعات میدانی192 نقطه باستان شناختی در سه دوره دسته بندی و موقعیت مکانی آنها (طول و عرض جغرافیایی) ثبت گردید. سپس بامطالعه ادبیات پژوهش جهت استخراج 8 شاخص موثر (فاصله از رودخانه، ارتفاع از سطح دریا، شیب، جهت شیب، شرایط اقلیمی، پوشش گیاهی، میزان بارش، فاصله از روستا ها) در پراکنش مراکز و نقاط باستانی موجود در سطح شهرستان خنج در سطح 4دهستان شناسایی با استفاده از تکنیک دلفی استخراج شدند، وضعیت نهایی نقاط از طریق ابزار سمی واریوگرام در بخش Geostatistical analyst با نرم افزار ArcGIS تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد؛ بیش از 45% محوطه ها در ارتفاع1100-900m و درشیب 5 تا10% پراکنش یافته است، اقلیم آنها با متوسط بارش100 تا 150mm کمتر، اقلیم معتدل و مراتع اطراف آنها قابل آبیاری است. میانگین وسعت محوطه ها بیش از1هکتار و میانگین فاصله از روستاها 3000m است. فاصله از منابع آب به طور میانگین بیش از3 کیلومتر است، محوطه ها به صورت متمرکز در نیمه شرقی و بخشی در قسمت جنوب شرق شهرستان پراکنش دارند.

    کلیدواژگان: ژئوماتیک، خوشه بندی، باستان شناختی، شهرستان خنج
  • محمود علمی* صفحات 68-86

    شهرها در کشورهای درحال توسعه، با مشکلات قابل توجهی از جمله مشارکت اجنماعی پایین ، رشد بدون توسعه ، کنترل نرخ رشد بی رویه مهاجرت ، افزایش شمار فقرا ، نابرابری در فرصت ها و درآمدها مواجه هستند . هدف این بررسی تعیین رابطه برخی عوامل اجتماعی و فرهنگی با مشارکت شهروندان شهر تبریز به منظور کمک به توسعه پایدار شهری بود . روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود . جامعه آماری ، کلیه شهروندان در سنین 45-15 ساکن در نقاط شهری تبریز اعم از زن و مرد به تعداد 820000 نفر و حجم نمونه 680 نفر بود که در سه گروه سنی انتخاب شدند. در این پژوهش، متغیرهای انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، رضایت از دولت، نوگرایی، جنس و پایگاه اقتصادی اجتماعی شهروندان با متغیر مشارکت رابطه معنی داری داشتند . البته متغیر نوگرایی رابطه معنی دار معکوسی با مشارکت داشت. با توجه به پایین بودن میزان مشارکت شهروندان می توان گفت این وضعیت ناشی از موانع ساختاری در نظام سیاسی و فرهنگی ایران است. پیوند افراد با جامعه و برقراری رابطه با آن و گسستگی آنها از جامعه، همه به محیط اجتماعی و فرهنگی که در آن قرار گرفته اند، برمی گردد. این وضعیت ، در کم و کیف توسعه پایدارشهری نقش دارد . مشارکت به عنوان مهمترین عامل در توسعه شهری به شمار می رود ، بطوری که بدون مشارکت مردم ، برنامه ریزی و توسعه پایدار شهری امکان پذیر نیست.

    کلیدواژگان: مشارکت، توسعه پایدار شهر، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، نوگرایی
  • احد نژاد ابراهیمی*، محمدجواد حیدری، محمدعلی کی نژاد صفحات 88-108

    نظریه ی شهر خلاق بر این موضوع دلالت دارد که شهرها واجد امکانات و ظرفیت های بالقوه ای هستند که اگر به درستی مورد استفاده قرار گیرند، می توانند به شکوفایی و رونق مجدد حیات اقتصادی و اجتماعی شهرها منجر شوند. در این مقاله سعی شده است با استفاده از شاخص های منطبق با فرهنگ و تمدن ایرانی - اسلامی حاکم بر شهرهای کشور، به رتبه بندی مناطق شش گانه ی شهر زنجان اقدام شود. برای این منظور، ابتدا به اولویت بندی شاخص ها با استفاده از مدل تحلیل شبکه (ANP) اقدام شد که نتایج حاصل، مبین آن بود که شاخص انسانی و اجتماعی (315/0)، اقتصادی (133/0) و علمی و آموزشی (110/0) به ترتیب در اولویت های اول تا سوم قرار دارند. سپس با استفاده از مدل TOPSIS به رتبه بندی مناطق مورد مطالعه اقدام گردید که نتایج حاصل از این مرحله از مطالعه نیز نشانگر آن بود که مناطق 3 و 4 از میزان خلاقیت بالا، مناطق 6 و 2 از میزان خلاقیت متوسط و مناطق 5 و 1 از میزان خلاقیت پایینی برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، شهر خلاق، شهر زنجان، مدل تحلیل شبکه (ANP)، مدل تاپسیس (TOPSIS)
  • صدیقه دولتشاه، رحیم سرور*، علی توکلان صفحات 110-131

    تحلیل شاخص های زیست پذیری با رویکرد حق به شهر می تواند نقشی کلیدی در رفع بسیاری از معضلات شهری ایفا نموده و رضایت شهروندان را به همراه داشته باشد. هدف این مطالعه بررسی شاخص های زیست پذیری با رویکرد حق به شهر برای 32 محله مسکونی بندر ماهشهر و تعیین تفاوت های فضایی این حقوق در محله های مختلف شهر است. برای این منظور از ابزار پرسشنامه برای سنجش ابعاد 13 گانه حق به شهر به همراه اطلاعات جمعیتی سازمان آمار استفاده شده است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. برای سنجش تفاوت حق به شهر در محله ها و سطح بندی محلات، نواحی، و مناطق از آزمون های تحلیل واریانس و تحلیل مکانی استفاده شده است. یافته ها نشان داده است که محله های مورد مطالعه از نابرابری فضایی در رضایت شهروندان در ابعاد مختلف حق به شهر رنج می-برند. یافته ها همچنین بیانگر این است که در محله های 2، 29، 35 که تراکم جمعیت پایین تر و امکانات بهتری دارند درجه رضایت از حق به شهر نیز بالاتر اظهار شده و برعکس در محله های 8، 10، 17، 24، و 25 که تراکم جمعیت بیشتر و شرایط نامطلوب تری دارند نارضایتی بیشتری از جانب پاسخگویان اظهار شده است. می توان نتیجه گیری نمود که نابرابری فضایی بندرماهشهر می تواند از یک طرف به دلیل حضور ساکنان غیربومی شاغل در صنایع این شهر و از طرف دیگر به دلیل غلبه دیدگاه نیولیبرال در بین مدیران شهری و استانی در تصمیم گیریهای راهبردی و اجرای برنامه های توسعه شهری باشد. بنابراین، توجه به رویکرد حق به شهر در برنامه ریزی های توسعه اجتماعی، اقتصادی و کالبدی این شهر براساس دیدگاه سیاست گذاری حق محور می تواند نقشی کلیدی در کاهش نابرابری ها و بهبود کیفیت زندگی شهروندان داشته باشد.

    کلیدواژگان: حق به شهر، زیست پذیری، سطح بندی محله های شهری، بندرماهشهر
  • مجتبی بوربور*، مصیب عباسی صفحات 134-156

    بی شک یکی از ابعاد رقابت ژیوپلیتیک میان واحدهای جغرافیایی رقابت بر سر منابع آبی مشترک است. این موضوع تنش-های سیاسی، اقتصادی و در مواردی نظامی را به وجود آورده است؛ اما یکی از مهم ترین تاثیرات این بحران چالش زیست پذیری مناطق جغرافیایی است؛ زیرا عنصر آب در کنار سایر مولفه ها نقش حیاتی در تداوم زیست انسانی و محیطی مناطق جغرافیایی دارد. مرز ایران و افغانستان از جمله مناطقی است که با بحران هیدروپلیتیک دست به گریبان است. هدف این مقاله بررسی تاثیر بحران هیدروپلیتیک بر زیست پذیری مناطق جغرافیایی با تاکید بر جغرافیای مرزی ایران و افغانستان می باشد. سوال اصلی مقاله این است که بحران هیدروپلیتیک چگونه زیست پذیری مناطق جغرافیایی با تاکید بر جغرافیای مرزی ایران و افغانستان را دچار چالش می کند؟ روش این مقاله توصیفی- تحلیلی است. نتایج مقاله نشان می دهد که با توجه به شکننده بودن جغرافیای منطقه مرزی ایران و افغانستان هرگونه دخالتی در اکوسیستم طبیعی منطقه منجر به وارد آمدن ضربات اساسی بر عناصر زیست پذیری منطقه و تضعیف توان اقتصادی و اجتماعی منطقه خواهد شد.

    کلیدواژگان: بحران هیدروپلیتیک، زیست پذیری، جغرافیای مرزی، افغانستان
  • افسانه قلعه نوی، آزاده شاهچراغی*، حامد کامل نیا صفحات 158-172

    امروزه، گسترش سطوح مصنوع نسبت به فضاهای طبیعی شهرها، یک چالش اساسی است. توسعه ناپایدار شهرها متاثر از رشد تکنولوژی و بر هم خوردن تعادل زیستی میان محیط و انسان، نیازمند چاره اندیشی است. پژوهش حاضر با هدف، بررسی عملکرد حرارتی بام سبز در مقایسه با بام معمولی در شهر مشهد است. به این منظور، دو مدل آزمایشگاهی یکی دارای بام سبز و دیگری بد ون بام سبز با شرایط یکسان در دو بازه زمانی تابستان و زمستان، مورد بررسی قرار گرفته است. دمای سطوح بام ها اندازه گیری شده و شارحرارتی از طریق اختلاف دمای سطح خارجی و داخلی محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد، دامنه نوسانات بام سبز در فصل تابستان در شهر مشهد 70 درصد و در فصل زمستان 85 درصد کمتر از دامنه نوسانات بام معمولی است و از آنجاییکه شهر مشهد دارای اقلیم سرد بوده و بیشتر سال نیاز به گرمایش دارد، بام سبز می تواند بر کاهش مصرف انرژی ساختمان های این شهر بسیار موثر واقع شود. همچنین بام سبز از طریق ایجاد سایه و سرمایش تبخیری در تابستان و به حداقل رساندن پرت حرارتی در زمستان می توانند نیاز سرمایشی در تابستان و نیاز گرمایشی در زمستان را به ترتیب 11٪ و 19٪ کاهش دهد. لذا می توان بیان نمود که بام های سبز چیزی بیش از یک فضای زیبا و دلنشین هستند و آنها می توانند موجب افزایش بهره وری انرژی در ساختمان ها شوند.

    کلیدواژگان: بام سبز، عملکرد حرارتی، کاهش مصرف انرژی، مدل آزمایشگاهی
  • سمانه مومنی اصفهانی، عباس ملک حسینی صفحات 174-198

    امروزه تیوری رشد هوشمند نقش بسیار مهمی در توسعه شهری دارد . این رویکرد تلاش می کند کیفیت زندگی انسان ها را ارتقا بخشد و در صدد پاسخگویی به مسایل و مشکلات اجتماعی- اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی شهرها است و می تواند راهگشای مدیریت شهری برای استفاده بهینه از امکانات و حل معضلات شهری باشد، از آنجایی که رشد هوشمند پدیده ای نوین در کشور ما بوده و به دلیل محدودیت منابع و زمان، اولویت بندی اصول و شاخص های رشد هوشمند جهت اجرای صحیح توسعه شهری امری مهم و قابل توجه می باشد لذا این پژوهش به بررسی میزان تاثیر شاخص های رشد هوشمند بر توسعه شهر اراک می پردازد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربری و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است که روش جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات میدانی، کتابخانه ای و همچنین جمع آوری نظرات مسیولین و نخبگان شهرسازی و برنامه ریزی شهری در اراک بوده و جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار متلب و روش آنتروپی شانون و کوپراس استفاده شده است. نتایج حاصله بیانگر آن است که شاخص کالبدی - کاربری اراضی مهمترین شاخص رشد هوشمند در توسعه شهری اراک می باشد .همچنین در پایان با توجه به نتایج پژوهش و نیازهای شهر اراک، راهکارهایی به منظور اجرای هر چه بهتر توسعه هوشمند ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند، توسعه شهری، روش کوپراس، آنتروپی شانون، شهر اراک
  • سودابه هاشم زهی، معصومه حافظ رضازاده*، مریم کریمیان بستانی صفحات 200-214

    استفاده از دیدگاه های جنسیتی در برنامه ریزی شهری در دهه های گذشته بسیار رواج یافته و منجر به ایجاد پروژه هایی تحت عنوان برنامه-ریزی جنسیتی یا برنامه ریزی حساس به جنسیت شده است. لذا امروزه یکی از محورهای اصلی مورد توجه طراحی شهری و برنامه ریزی شهری بخصوص در حوزه فضاهای عمومی "پردازش به عدالت جنسیتی" در طراحی فضاهای شهری است. رابطه جنسیت و فضای شهری امروزه یکی از بحث های اساسی در عرصه جهانی است. در این راستا هدف پژوهش حاضر جایگاه زنان در برنامه ریزی و طراحی فضاهای عمومی در شهرهای ایرانی - اسلامی (مطالعه موردی: شهر زاهدان) می باشد. پژوهش حاضر، از نظر هدف، جزء پژوهش های کاربردی است. به منظور سنجش و تجزیه و تحلیل از نرم افزار SPSS و مدل TOPSIS، استفاده شده است. نتایج آزمون تی تک نمونه ای جهت بررسی برنامه ریزی و طراحی فضاهای عمومی در شهر زاهدان متناسب با جایگاه زنان در بعد (معنایی، فعالیتی، اجتماعی، کالبدی)، نشان از وضعیت نامناسب طراحی فضا های عمومی متناسب با جایگاه زنان در این ابعاد می باشد. با توجه به یافته ها و محاسبات انجام شده در مدل تاپسیس، از نظر متخصصین و کارشناسان، بعد فعالیتی با کسب مجموع امتیاز (833/0)، در رتبه نخست تاثیرگذاری و اهمیت قرار دارد. همچنین بعد اجتماعی با کسب امتیاز (776/0)، در درجه دوم تاثیرگذاری قرار دارند. از نظر متخصصین و کارشناسان بعد کالبدی در آخرین درجه تاثیرگذاری و اهمیت در برنامه ریزی و طراحی فضاهای عمومی در شهر زاهدان می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی و طراحی، زنان، فضای عمومی، شهرهای ایرانی- اسلامی، زاهدان
  • جواد ریکی، غلامرضا میری*، معصومه حافظ رضازاده صفحات 216-234

    مشارکت شهروندان ابزاری برای تقویت مدیریت شهری در جوامع پیشرفته امروزی و از شاخص های زندگی جوامع مختلف محسوب می شود. در این راستا، هدف پژوهش حاضر؛ واسنجی مشارکت شهروندان در بسترهای مختلف در مدیریت مناطق شهری زاهدان می باشد. رویکرد حاکم بر فضای تحقیق کیفی و کمی و نوع تحقیق، کاربردی است. در این مورد مطالعات جامعی در خصوص شاخص های تحقیق در محدوده مورد مطالعه انجام و سپس برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار (SPSS) و مدل (Fuzzy Mamdani)، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل شهروندان مناطق پنجگانه شهر زاهدان می باشد. که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. نتایج آزمون آزمون T تک نمونه ای، جهت بررسی میزان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری در بسترهای مختلف، در بین مناطق شهر زاهدان نشان داد که در بین بسترهای مطرح شده، فقط در بستر اجتماعی - فرهنگی میانگین به دست آمده بالاتر از حد متوسط عدد 3 می-باشد، که این گویای تاثیر زیاد، بستر اجتماعی- فرهنگی، در مشارکت شهروندان در مدیریت شهری بین مناطق شهر زاهدان می باشد. نتایج وضعیت مشارکت در مدیریت شهری در بستر های (اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، کالبدی و فضایی، سیاسی و مدیریتی، قانونی و حقوقی)،در تعیین و رتبه بندی مناطق پنجگانه شهر زاهدان، با استفاده از مدل فازی ممدانی نشان داد، از میان مناطق 5 گانه شهر زاهدان مناطق 1 و 5 در حوزه تقویت مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موفق تر بوده اند

    کلیدواژگان: بسترهای مشارکت شهروندان، مدیریت شهری، مناطق شهری، زاهدان
  • احسان نجفی، نبی الله ایدر*، عبدالرضا هاشمی صفحات 236-255

    هدف این پژوهش طراحی مدلی برای تحلیل جامعه شناختی سیاست ها و برنامه های زیست محیطی در ایران و پیامدهای سیاسی و اجتماعی از برنامه اول تا ششم توسعه در ایران است که به روش کیفی با تکنینک گراندد تیوری انجام شده است. در بخش کیفی به کمک روش داده بنیاد یا گراندد تیوری محقق اقدام به انجام مصاحبه هایی عمیق با 16 نفر از نخبگان، مدیران و متخصصان مرتبط با محیط زیست کشور کرده است. نتایج تحلیل داده ها بر اساس مراحل سه گانه کدگذاری نشان داد که از تعداد 265 مفاهیم متناظر تعداد 30 خرده مقوله استخراج شده که دارای ارتباط مفهومی با همدیگر هستند و در مرحله کدگذاری محوری از همه خرده مقولات تعداد 12 مقوله محوری بیرون کشیده شد که با انتزاع بیشتر این مقولات در مرحله کدگذاری گزینشی، یک مقوله هسته ای به شرح «برنامه ها و سیاست گذاری های زیست محیطی به علت تصمیات هماهنگ بالادستی و تفاهم دولتی و خصوصی در بستر جدی گرفتن دانش و ارزش زیست محیطی با استفاده از راهبردهای فکری- قانونی و سبز به پیامدهای امنیت سیاسی و ملی و توسعه فرهنگ زیست محیطی همراه با سلامت اجتماعی منجر می شوند» ظاهر شد که می تواند تمامی مقولات دیگر را تحت پوشش قرار بدهد. در بخش کمی که اعتباریابی مدل استخراجی انجام شده است، نتایج حاصل از مداسازی معادله ساختاری نشان داده ها که همه مولفه های کیفی استخراج شده اثر مستقیم و معناداری بر برنامه ها و سیاست گذاری زیست محیطی کشور دارند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، برنامه های زیست محیطی، سیاست گذاری های زیست محیطی، سیاست های کلی محیط زیست
  • نرجس فلکیان، حسین صفری*، علی کاظمی صفحات 258-274

    برخی از نظریه پردازان بر این اصل اعتقاد دارند که با طراحی محیط کالبدی، معنا به وجود می آید. لذا معنا از دو حیث قابل بررسی است: بعد ذهنی و عینی یا فیزیکی. هدف از پژوهش تبیین معنا در معماری بناهای شاخص مذهبی دوره صفویه اصفهان، با استفاده از تحلیل ویژگی های فیزیکی فضای معماری آنهاست. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که کدام یک از فضاهای مسجد از بعد فیزیکی و کالبدی معنادهی بیشتری دارد و دلیل معناداری فضاهای مسجد چیست؟ به همین منظور از میان ادوار تاریخی، دوره صفویه و از میان بناهای مذهبی، مسجد حکیم اصفهان به عنوان نمونه موردی انتخاب شد. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. روش تحلیل آن نیز با استفاده از نرم افزار دپس مپ و آنالیز مولفه های ریخت شناسی معماری نظیر: هم پیوندی، نفوذپذیری، گوناگونی، خوانایی، وحدت فضایی و عمق فضا در فضاهای مختلف مسجد حکیم است. پس از آنالیز نقشه ها توسط نرم افزار دپس مپ و مشاهده رفتارهای حرکتی انسانی، این نتیجه حاصل گشت که حیاط علاوه بر داشتن شفافیت و تداوم دید بصری، دارای میزان بالاتری از هم پیوندی، نفوذپذیری و وحدت فضایی می باشد. همچنین از حیث گوناگونی شبستان با تلفیق فضاهای باز، نیمه باز و بسته، نسبت به سایر فضاهای مسجد از میزان گوناگونی بیشتری برخوردار است و علاوه بر آن دارای بیشترین میزان قابلیت انتخاب بوده است. مشاهده میدانی رفتار حرکتی و بصری بازدیدکنندگان مسجد نیز تاییدی بر این مدعاست. از دستاوردهای این پژوهش می توان در طراحی مساجد امروزی با توجه به الزامات و نیازهای جدید نیز بهره جست.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، معماری معنامحور، چیدمان فضا، مسجد حکیم، اصفهان
  • عادل بخشی بالکانلو، صلاح الدین مولانایی*، قادر بایزیدی صفحات 276-293

    تعامل سازه و معماری تاثیرات بصری و کارکردی مختلفی را در فضای کالبدی ایجاد می کند. به بیانی، نحوه رابطه این دو می-تواند در برگیرنده پتانسیل ها (و گاهی ضعف هایی) تاثیرگذار بر کیفیت نهایی فضا باشد. فرم اسکلت سازه بی شک با فرم ساختمان حامل آن ارتباطی تنگاتنگ دارد. هدف این مقاله، تاثیرات متقابل سازه و معماری در معماری نوین کشورهای درحال توسعه با تاکید بر منطقه خاورمیانه از منظر معماری بیونیک در راستای ارتقاء کیفیت کالبدی فضا است. از این رو طراحی ساختمان تعیین فرم کلی آن به نوعی طراحی سازه نیز هست. با وجود این، رابطه میان طراحی سازه و طراحی معماری می تواند فرم های گوناگونی به خود بگیرد. مفاهیم معماری و سازه و نحوه تعامل و تاثیرات متقابل آن ها و همچنین معماری نوین هزاره سوم، مفاهیمی هستند که در این تحقیق مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند و نتایج آن ها مورد استفاده پژوهشی قرار گرفته است. در این مقاله از روش ترکیبی(توصیفی وتحلیلی- ترکیبی- تاریخی) و مطالعه و بررسی کتابخانه ای استفاده و گردآوری و تجزیه و تحلیل ها نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای صورت گرفت. سوال اصلی پژوهش این است که شاخص ها و اصول معماری بیونیک در معماری نوین به چه صورت می باشد؟ نتایج این مقاله نشان داد که بیونیک در حقیقت وسیله ای خلاق برای دست یافتن به هدف پایداری بطور موثر و کارآمد می باشد. تمام ساختمان ها و فرآیندهای طبیعت را می توان پایدار دانست چرا که آن ها بطور نامحدود برای هزاران سال برقرار مانده اند. روزانه، انسان ها و مخلوقات آن ها بطور منفی بر محیط تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: ارتباطات معنایی، سازه، معماری، معماری نوین، معماری بیونیک
  • جواد علیزاده*، فرحناز مومن صفحات 296-319

    یکی از وظایف قانونی سازمان ثبت اسناد واملاک کشور ، اشراف کامل بر حدود واقعی املاک ، مستحدثات و اراضی در کشور است تا بتواند پایه واساس تثبیت و استقرار مالکیت مشروع صاحبان املاک را فراهم ومیزان اراضی بایر و موات شهری و مقوفات را تعیین نماید بر این اساس نیازمند است که اطلاعات هندسی جامع از محدوده کلیه املاک کشور را در اختیار داشته تا بتواند وظایف خود را با دقت و سرعت و صحت کامل انجام دهد . این نظام رابا توجه به تعاریف موجود کاداستر نامند.کاداستر برای استفاده از منابع کمیاب زمین بعنوان پایه محکمی برای یکپارچه سازی و اتصال اطلاعات در قالب سیستمی کامل و کارآمد برای نگهداری اطلاعات بوده و در کشور بعنوان یک مورد کلیدی جهت موفقیت در آینده باشد. در واقع نظامی که امکان مدیریت پویای مجموعه اطلاعات را فراهم می سازد تا بتواند وظایف خود را با کیفیت و سرعت انجام دهد

    کلیدواژگان: ثبت، صیانت، حقوق دولت، حقوق مردم
  • عبدالامیر فرضی دیری، حمیدرضا غفارزاده*، امیر حسین جاوید، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 322-342

    در کلان شهر تهران، مدیریت بازیافت پسماند شهری با تولید روزانه بیش از 6500 تن شامل 42% پسماند خشک، حایز اهمیت می باشد. یکی از مراکز خدمت رسانی جلب مشارکت های مردمی و تبلور عینی اجرای تفکیک پسماند خشک در جهت حفظ محیط زیست و اهداف توسعه پایدار، غرفه بازیافت است. در این پژوهش استفاده از نظرات صاحب نظران با هدف مدلسازی معیارهای موثر مکانیابی غرفه بازیافت شهر تهران با رویکرد اثر بخشی و کارایی آن مورد توجه قرار گرفته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. به دلیل خصیصه فضایی مکانیابی و به خاطر ویژگی عدم قطعیت ذاتی مسایل شهری، جهت مشخص نمودن پارامترهای موثر بر مکان گزینی غرفه بازیافت از روش دلفی فازی و برای تعیین وزن معیارها و زیر معیارها از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد 5 معیار اصلی و 16 زیر معیار از شاخص های بارز محسوب می شوند و معیارهای «مرکزیت» ، «کارایی و همپوشانی» ، «عوامل و ویژگی های بومی» ، «سازگاری» و «ناسازگاری» و زیر معیارهای «تراکم جمعیت» ، «قابلیت دسترسی» ، «پتانسیل اقتصادی غرفه» ، «مشارکت مردمی» و «عدم همجواری با مراکز نظامی و امنیتی» به ترتیب در الویت های اول تا پنجم مولفه های موثر در مدل مکانیابی غرفه بازیافت پسماند خشک شهر تهران می باشند.

    کلیدواژگان: مدلسازی، مکانیابی، غرفه بازیافت، دلفی فازی، AHP فازی
  • امین امینی زارع*، ابومحمد عسگرخانی، مریم مرادی صفحات 344-359

    تروریسم در مقام یکی از مهم ترین معضل های امنیتی جهان معاصر، تاملات و پژوهش های قابل توجهی را در ساحات مختلف علوم انسانی از جمله حقوق بین الملل به خود اختصاص داده است . مطالعات اسناد مربوطه نشان می دهد که این پدیده با گسترش مناسبات جهان و در پی عدم توازن فزآینده طبقات اجتماعی و نابرابری های سیاسی رو به افزایش نهاده است. هدف از این پژوهش، بررسی موجبات پیدایش مقررات بین المللی و اسلامی در جهت مقابله با تروریسم از منظر حقوق بین الملل است که با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. طبق نتایج حاصله علی رغم تصویب کنوانسیون های بین المللی و تعاریف و قوانین اسلامی و علاوه بر آن، تصویب قوانین درون ساختاری کشورها، دوران معاصر شاهد عدم توافق و توفیق جمعی در مقابله و امحای پدیده تروریسم بوده است. علت این امر را می توان در فقدان دستیابی به وحدتی نسبی در تعریف ماهیت و سرشت عمل تروریستی دانست که متعاقبا شکل های مقابله با آن و نهادهایی هم چون سازمان ملل متحد را نیز دچار سردرگمی و ناکارآمدی می سازد. ساختار حقوق بین الملل نیز هر چند در ایجاد قوانین و مقررات بین المللی توفیقاتی داشته ، اما به دلیل اعمال قدرت از سوی دولت ها قدرتمند در جهت منافع شان این تدبیرها بدل به راهکارهای ثمربخش و نهایی نشده است

    کلیدواژگان: تروریسم، حقوق بین الملل، اسلام
  • سید یعقوب موسوی، محمد قاسمی سیانی*، انور مصطفوی صفحات 366-392

    پژوهش ها نشان می دهند که قبل از هر گونه مداخله کالبدی، لازم است ابعاد اجتماعی و فرهنگی اصلاح و بررسی شود. این پژوهش به منظور بررسی کندی روند نوسازی و بهسازی بافت فرسوده شهر تهران با توجه به تاثیر عوامل فرهنگی و اجتماعی ساکنین بافت های فرسوده بر روند نوسازی است. مسئله اصلی پژوهش پاسخگویی به این سوال بود که از منظر اجتماعی - فرهنگی کدام دسته از عوامل بر نوسازی و بهسازی بافت فرسوده تاثیرگذار بوده است و بی توجهی به آنها روند نوسازی را با تاخیر مواجه کرده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و با بکارگیری روش کمی به دنبال بررسی علل اجتماعی - فرهنگی در نوسازی بافت فرسوده در منطقه 12 شهر تهران است. بدین منظور بر اساس جامعه آماری منطقه 12 تعداد 500 پرسشنامه به تفکیک مناطق و محلات منطقه به صورت تصادفی تکمیل گردید نتایج نشان داد که در زمینه ایستارهای ساکنین از لحاظ تقدیرگرایی، سنت گرایی، پذیرش خطر و آینده گرایی متفاوت است، ایستارهای اجتماع هدف در بعدهای پذیرش خطر و سنت گرایی با گرایش به نوسازی ارتباط معناداری را نشان می دهد و ابعاد تقدیرگرایی و آینده گرایی ارتباطی را با گرایش به نوسازی نشان نمی دهد، در این زمینه متغیرهای حس تعلق به محله، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی هنجارهای اجتماعی بررسی گردید نتایج تحقیق تا حد زیادی دال بر ارتباط معنی دار این متغیرها با گرایش به نوسازی است. در واقع حس تعلق به مکان، ارتباطات محله ای که خود متاثر از نظام هنجاری و اعتماد می باشد ترغیب کننده و تسهیل کننده امر نوسازی می باشد.

    کلیدواژگان: اجتماعی - فرهنگی، نوسازی، بهسازی، شهر تهران، بافت فرسوده
  • مسعود حاجی بیگ لو، باقر مرسل* صفحات 394-418

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل اثرات گردشگری اماکن ورزشی در توسعه شهری پایدار می باشد. این تحقیق از دسته تحقیقات توصیفی - پیمایشی است که به صورت آینده نگر انجام شده است. جامعه آماری شامل اساتید تربیت بدنی دانشگاه، کارشناسان تربیت بدنی، کارشناسان گردشگری و لیدرهای تورهای گردشگری استفاده شد که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 384 نفر به صورت داوطلبانه به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. و پرسشنامه استاندارد گردشگری ورزشی کریمی (1390) و پرسشنامه توسعه شهری پایدار جاوید (1397) بین آنها توزیع و 258 پرسشنامه صحیح گردآوری و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها ابتدا از طریق آزمون کولموگروف اسمیرنف به برسی نرمال بودن داده های گردآوری شده پرداخته شد، سپس برای بررسی روایی سازه متغیرهای تحقیق و شاخص های منتج از آن ها از آزمون تحلیل عاملی تاییدی، استفاده گردید. و در نهایت به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و لیزرل نسخه 1/8 بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که مدل ارایه شده از برازش بالایی برخوردار است. بنابراین گردشگری ورزشی تاثیر مثبت و معناداری بر توسعه شهری پایدار در اماکن ورزشی شهرستان مهدی شهر دارد. همچنین گردشگری ورزشی تاثیر مثبت و معناداری بر مولفه های توسعه شهری پایدار (توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و پایداری زیست محیطی) در اماکن ورزشی شهرستان مهدی شهر دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، توسعه شهری پایدار، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و پایداری زیست محیطی
  • پونه پورسیستانی، مهناز محمودی زرندی*، جواد مداحی مشیزی صفحات 420-447

    هدف اصلی مسکن ایجاد محیطی سازگار با روش زندگی انسان است تا نیازهای کمی، کیفی و اجتماعی را تامین نماید. در عصر جدید و شیوع بیهویتی فعلی، کلیه ساخت و سازها به سمت یکسان شدن پیش رفته است و به علت نادیده انگاشتن کاربران و یا عدم شناخت کافی نسبت به نیازهای آنان، منجر به بروز مشکلاتی چون کاهش رضایتمندی، از بین رفتن هویت فرهنگی و مکانی شده است. در حالیکه توجه به معماری برخاسته از انسانشناسی، باورهای جامعه بومی و بستر شهر که در طی زمان تحت تاثیر عوامل مکانی و فرهنگی شکل و محتوای خاصی یافته است. مقاله حاضر سعی دارد تا با ژرف کاوی کیفیت مسکن در خانه های سنتی ایران، مولفه هایی در جهت تبیین راهکارهای موثر برای افزایش کیفیت مسکن معاصر به دست آید. این پژوهش به روش کیفی انجام شده و برای ارزیابی نهایی از روش تحلیل سلسله مراتبی بهره گرفته شده و با نرم افزار اکسپرت چویس صورت گرفته و در نهایت اولویت بندی مولفه -های موثر در شکلگیری فضاهای مسکونی تدوین شده است. جمع آوری اطلاعات برپایه چک لیستهایی جهت تکنیکهای مصاحبه، مشاهده و از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و تحلیل نقشه ها بهره گرفته شده است. در ادامه با بررسی عوامل اصلی مدلهای مختلف، تعداد 22 مولفه موثر در شکلگیری فضاهای مسکونی خانه های معاصر شهر بم بیان گردید. سپس با تحلیل معیارها و اعمال تاثیرات شیوه زندگی، نیازهای انسان و شرایط جامعه معاصر با امتیازدهی مولفه ها و اولویت بندی شاخص ها، راهکارهایی برای بهبود جنبه های کیفی مسکن پیشنهاد گردید. براساس نتایج این پژوهش مولفه های موثر در طراحی فضاهای مسکونی، به شش دسته زیست پذیری، معناپذیری، انعطاف پذیری، نظارتپذیری، رفتارپذیری و بازی پذیری طبقه بندی شد.

    کلیدواژگان: مسکن، الگوهای طراحی، مردم شناختی، مسکن معاصر، بم
  • شهرام ماهان فر، محمدرضا پورزرگر*، مزین دهباشی شریف صفحات 450-475

    موضوع نما و مولفه های زیبایی شناسی به جهت رابطه تنگاتنگ طراحی معماری با ادراک مخاطبان، واجد ابعاد گسترده و پراهمیتی است و به عنوان محرکی برای شناخت سلیقه مردم از مولفه های بصری معماری شناخته می شود. هدف این پژوهش تبیین الگوهای زیبایی شناسی به کار رفته در طرح نماهای ساختمان های شاخص اداری شهر تهران بین سال های 1340 تا 1390 است. نوآوری پژوهش در پر کردن خلا موجود در زمینه شناسایی مولفه های زیبایی شناسی نماهای بناهای اداری و نیز تحولات پیش آمده در نماهای معماری اداری از 50 سال گذشته تاکنون می باشد. روش تحقیق این پژوهش ازل حاظ هدف ، از نوع کاربردی و توسعه ای و روش انجام پژوهش، توصیفی تحلیلی است و بر اساس ماهیت داده ها از نوع کمی- کیفی است. نمونه های این پژوهش بر اساس 9 ساختمان اداری پیش ازانقلاب و 10 ساختمان اداری پس ازانقلاب انتخاب شده اند. نماها بر اساس سه بعد فرهنگی، اقتصادی و فناوری مورد تحلیل محتوای کیفی قرار گرفتند. همچنین معیارها بر اساس ابعاد کمی، کیفی شناسایی شدند و بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده آن است ک متغیر بعد فرهنگی با (329/0=Beta) با ضریب معنی داری (036/0=sig) قوی ترین پیش بینی کننده مقوله زیبایی شناختی ابنیه ها می باشد و متغیر بعد اقتصادی (271/0=Beta) با ضریب معنی داری (000/0=sig) و در رتبه دوم، قدرت پیش بینی را در مدل دارا است و در رتبه سوم، متغیر بعد فناوری (149/0=Beta) با ضریب معنی داری (000/0=sig) می باشد.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی نما، بناهای شاخص اداری شهر تهران بعد اقتصادی، بعد فناوری، بعدفرهنگی
  • آناهیتا دستمالچی، مجید ولی شریعت پناهی*، رحیم سرور صفحات 508-526

    عملکرد جزیره کیش بعنوان یک منطقه آزاد و مقصد گردشگری تا کنون توجه صاحب نظران را به خود جلب کرده است و اغلب آنها به واسطه مقایسه عملکرد جزیره کیش با مقاصد گردشگری و مناطق آزاد تجاری موفق در دیگر نقاط جهان، بر این عقیده اند که منطقه ازاد کیش توانسته است به اهداف مقرر خود دست یابد. در این راستا پژوهش حاضر تلاش دارد تا توفیق یا عدم توفیق در عملکرد طرح های توسعه منطقه آزاد کیش با تاکید بر مولفه های جغرافیایی را بررسی نماید. برنامه ریزی برای اسیب شناسی طرح های توسعه منطقه آزاد با تاکید بر مولفه های جغرافیایی در گرو بررسی دقیق و شناخت از منطقه مورد مطالعه و مستلزم دسترسی به مدلهای برجسته ای برای تحلیل برنامه ریزی است. در این پژوهش از رهیافت SWOT جهت تعیین مناسبترین استراتژی برای آسیب شناسی طرح های توسعه منطقه آزاد با تاکید برمولفه های جغرافیایی استفاده شده است.. مقاله حاضر، از لحاظ هدف به روش کاربردی و از حیث شیوه مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی شکل گرفته است. رویکرد حاکم بر این پژوهش از نوع پیمایشی با استفاده از فرآیند مصاحبه و پرسش از کارشناسان و اهل فن انجام شده است. بر اساس نتایج تحقیق، مناسبترین استراتژی برای اسیب شناسی طرح های توسعه منطقه آزاد با تاکید بر مولفه های جغرافیایی ، استراتژی (WO) بهره مندی از توان سیاسی و مدیریتی جهت هماهنگی سازمانهای مرتبط با مناطق آزاد،توسعه امکان بالقوه صادرات مجدد به مناطق خلیج فارس و مرکز ترانزیت کالا،و... مناسب میباشد.

    کلیدواژگان: منطقه ازاد، کیش، مدل سوات، جغرافیا، توریسم
  • حلیم بردی قره جه، هرمز مهرانی*، حسین دیده خانی، روح الله سمیعی صفحات 528-546

    امروزه با گسترش استفاده از اینترنت و وسایل الکترونیکی برخلاف تعاریف گذشته با سبک زندگی الکترونیکی روبرو هستیم. این پژوهش، به دنبال شناسایی انواع سبک های زندگی الکترونیکی جمعیت شهری ایران هست که در دو گام صورت پذیرفت. در گام اول با مرور ادبیات مرتبط و همچنین نظر خواهی از 25 خبره با استفاده از روش دلفی فازی به شناسایی مولفه های تاثیرگذار در سبک زندگی الکترونیکی ایرانی ها پرداخت. گردش های دلفی فازی در دو دور صورت گرفت که حاصل آن شناسایی 13 مولفه بود. در گام دوم، پرسشنامه ای با استفاده از نظرات خبرگان و همچنین بررسی ادبیات گذشته، طراحی گردید و در بین نمونه که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای-فضایی چند مرحله ای به تعداد 970 انتخاب شده بود، توزیع گردید. برای تعیین تعداد خوشه ها از تحلیل عاملی استفاده شد که حاصل آن پنج خوشه بود و جهت شناسایی سبک های زندگی الکترونیکی از روش خوشه بندی استفاده گردید و ویژگی های این پنج نوع سبک زندگی شناسایی شد. این خوشه ها براساس نوع رفتار آنها تعامل گراها، منفی نگرها، پیشگامان، ضرورت گراها و لذت گراها نامگذاری گردید.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی الکترونیکی، خوشه بندی، دلفی فازی
  • جلیل فخار، محمدرضا دهشیری*، مسعود مطلبی، محمد کمالی زاده صفحات 548-568

    جهانی شدن بعنوان پدیده ای برآمده از جهانگیر شدن مدرنیته، بر ابعاد مختلف هویتی جمهوری اسلامی ایران از جمله هویت ملی تاثیرگذار بوده است.آگاهی از روند جهانی شدن و رویارویی منطقی و اقتباس مشروط از آن، رویکرد ایرانیان در مواجهه با جهانی شده بوده است. سوال اساسی پژوهش که این پژوهش در پی آن است این است که جهانی شدن چه تاثیری بر هویت ملی ایرانیان داشته است. فرضیه پژوهش عبارت است از این که جامعه ایرانی به دلایل متعدد از جمله استفاده از رسانه های جمعی و اینترنت و تعاملات فرهنگی با کشورهای دیگر از روند جهانی شدن تاثیر پذیرفته است. روش تحقیق در این پژوهش به دو روش اسنادی و پیمایشی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی است، دانشجویان در عین همبستگی و علاقه مندی به عناصر هویت ملی خود، همچون تاریخ، فرهنگ، زبان فارسی و آداب و سنن ایرانی تعامل با جهانی شدن و بهره گیری از عناصر مطلوب و ارزشمند آن را موجب تقویت هویت ملی می دانند. نتیجه کلی پژوهش نشان می دهد که با آزمون دو جمله ای گروه علوم انسانی با 86% نمره بالای 48 و گروه و فنی و مهندسی با 88% نمره بالای 48 دانشجویان در عصر جهانی شدن هویت ملی را بخشی ازهویت سیاسی خود می دانند.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت، هویت ملی، اینترنت، رسانه
  • آذر زینلی خراجی، نیلوفر نیک قدم*، سید مجید مفیدی شمیرانی صفحات 570-590

    ساختمان های مسکونی مسیول بخش قابل توجهی از مصرف انرژی در سراسر جهان هستند. ساخت هر مصالح و کاربرد آن در اجرای ساختمان انرژی مصرف می کند. این انرژی مصرف شده همان انرژی نهفته است که در کشور ما کمتر به آن پرداخته می شود. هدف این تحقیق کاهش مصرف انرژی نهان در ساختمان در راستای حفظ محیط زیست وتغییرات اقلیمی می باشد. در این مقاله با استناد به پیشینه تحقیق به کاهش انرژی نهفته با راهکارهای طراحی معماری پرداخته خواهد شد. ابتدا با توجه به مبانی نظری تحقیق متغیرهای مستقل تاثیر گذار تبیین می شوند. سپس انرژی نهفته یک ساختمان دراقلیم گرم ومرطوب شهر بندر عباس پس از مدل سازی مولفه های تاثیر گذار در قالب متغیرهای مستقل، متناسب با نوع ساختمان وخروجی های مقدار مصالح در نرم افزار اکسل محاسبه می گردد. نتایج در این مقاله شامل دو بخش نتایج نظری که محصول بررسی متون است و نتایج تجربی که از محاسبات حاصل شده و تحلیل گردیده است. دستاوردهای این پژوهش نشان می دهد که انرژی نهفته هر متر مربع ساختمان نمونه در موقعیت جغرافیایی و اقلیمی بندرعباس در بخش معماری 1.9 مگا ژول در هر متر مربع است که با تغییر متغیرهای طراحی تا 18.5 مگا ژول در هر متر مربع قابل تغییر می باشد؛ همچنین بیشترین درصد انرژی نهفته مربوط به دیوارها و کف ها است. نتایج این تحقیق الزام محاسبات و توجه به راهکارهای کاهش انرژی نهفته را در اقلیم گرم و مرطوب (بندرعباس) که نیاز به مصرف انرژی بیشتر دارند را برای دست اندرکاران ساختمان تاکید می کند .

    کلیدواژگان: انرژی نهفته، طراحی معماری، مصالح ساختمانی، راهکارهای معماری، اقلیم بندرعباس
  • حسین علی نودیجه، مسعود مطلبی*، عبدالرضا بای صفحات 592-603

    بانک جهانی شاخص هایی برای حکمرانی خوب در نظر گرفته که بر اساس این شاخص ها دولت احمدی نژاد ارزیابی می گردد. موارد بررسی شده شامل مسکن مهر، هدفمندی یارانه، تورم و نقدینگی، کارآفرینی و ایجاد اشتغال است که داده های موجود نشان می دهد که با تعریف حکمرانی خوب انطباق ندارد. نتایج حاصل از برسی و تحلیل نشان می دهد: 1- در بخش مسکن و مخصوصا با تصویب قانون مسکن مهر در سال 1386؛ طی 8 سال میانگین قیمت مسکن در تهران از مترمربعی 648 هزار تومان به 2 میلیون و 61 هزار تومان افزایش پیدا کرد و در دولت دوم وی، عرضه مسکن با رکورد مواجه شد و تولید مسکن مهر باعث ارزانی و ثابت ماندن قیمت مسکن نشد. 2- میزان درآمد حاصل از هدفمندی یارانه ها نشان دهنده کسری 32 هزار میلیارد تومانی درآمد است. کاهش درآمد نیز موجب شد تا دولت به چاپ و انتشار اسکناس روی بیاورد که موجبات افزایش نقدینگی و تورم گردید. 3- در بخش کارآفرینی و ایجاد اشتغال بین سال های 1384 تا 1391، معادل تفاوت جمعیت شاغلان در این سال ها است و به عبارتی برای 9 هزار نفر ایجاد اشتغال شد که رقم خوبی نیست. 4- در موضوع تورم به دلیل عدم توانایی قوه مجریه در حفظ تعادل عرضه و تقاضا در بازار، تورم فزاینده ای شکل گرفت. رابطه عرضه و تقاضا بیش از پیش به هم خورد طی هشت سال دولت احمدی نژاد کمترین نرخ تورم به سال 1384 با نرخ 10.4 درصد مربوط بود و بیشترین نرخ تورم به سال 1391 با 30.5 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، تورم، اشتغال، مسکن مهر، کارآفرینی
  • تحسین ربیعی نژاد، عباس ارغان*، زینب کرکه آبادی صفحات 606-623

    در شرایط کنونی که کشور بدلیل تحریم، در برخی بخش ها با مشکلات و مسایل اقتصادی فراوانی روبه رو است گام برداشتن به سوی اقتصاد مقاومتی در حوزه شهری می تواند بستر مناسبی برای هزینه کرد صحیح و کاهش هزینه های شهری، پی بردن به ظرفیت های بالقوه شهر، استفاده بهینه و بموقع از فرصتهای موجود، استراتژیهای مدیریت شهری و استفاده از خلاقیت و نوآوری باشد. هدف اصلی این پژوهش، بررسی و تبیین الگوی تحقق اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری با رویکرد اقتصاد درون زا می باشد. پژوهش حاضر از دید هدف، کاربردی است و از دیدگاه روش انجام پژوهش، توصیفی - تحلیلی محسوب می شود. در این پژوهش از طریق مطالعه اسنادی و به کمک روش دلفی و نظر خبرگان، الگویی ارایه شده است. تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا با استفاده از آمار توصیفی انجام شد. الگوی ارایه شده دربرگیرنده ی یک بعد دانش و فناوری شامل 3 مولفه و 46 شاخص بود. سپس به منظور تحلیل آماری داده ها از روش های تحلیل عاملی استفاده گردید و آزمون مدل تحقیق با روش معادلات ساختاری انجام شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که الگوی به دست آمده نقش اساسی در تحقق اقتصاد مقاومتی در مدیریت شهری از طریق نخبه گرایی، مدیریت دانش بنیان و آموزش بعنوان مولفه های بعد دانش و فناوری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: دانش و فناوری، اقتصاد، اقتصاد مقاومتی، مدیریت شهری، الگو
  • جبار شرافت پور، رحیم سرور*، بختیار عزت پناه صفحات 626-644

    روند رو به رشد مهاجرت ها روستا به شهرها بعد از انقلاب صنعتی باعث شکل گیری کلانشهرها در فضای منطقه ای شده است که متعاقب آن زمینه ساز چالشهای زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی در ابعاد گسترده در شهرها شد، برای فایق آمدن بر مشکلات برنامه ها و سیاست های مختلفی عنوان و اجرای شدند، جدیدترین سیاست در این زمینه ایجاد شهرهای جدید به عنوان مستقیم ترین سیاست جهت کنترل و ساماندهی کلانشهرها عنوان گردید. تحقیق حاضر با هدف تبیین عملکرد شهرهای جدید در افق1410 سعی بر تعیین میزان موفقیت شهرهای جدید در راستای ساماندهی کلانشهر تهران بوده است. برای این منظور 43 شاخص در 6 مولفه مورد استفاده قرار گرفته اند که جهت سنجش رابطه بین شاخص ها و استخراج عامل های کلیدی از نرم افزار MICMAC و جهت تبیین وضعیت های ممکن عملکرد شهرهای جدید از سناریو ویزارد استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که عملکرد شهرهای جدید در افق 1410 بیانگر 4 سناریو قوی، 780 سناریو ضعیف و 21 سناریو محتمل بوده است. سناریوهای با وضعیت نامطلوب از مجموع 210 حالت ممکن با 129 حالت و ضریب 61 درصد با ویژگی های(کاهش سطح اشتغال ، کاهش کیفیت کالبدی منطقه، افزایش سیاست تمرکز، افزایش حاشیه نشینی، کاهش تعلق خاطر، شکل گیری روند زنجیره شهری، افزایش مهاجرت به تهران، افزایش اختلاف در توزیع خدمات، افزایش سط آلودگی، خوابگاهی شدن شهرهای جدید) محتمل ترین سناریو بوده اند.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، تهران، منطقه کلانشهری، آینده نگاری، سناریو
  • علیرضا صدیقی اقدس، بختیار عزت پناه*، بشیر بیک بابایی صفحات 646-666

    این تحقیق با هدف ارزیابی وضعیت زیست پذیری 8 محله بخش مرکزی کلانشهر تبریز از دیدگاه شهروندان تدوین شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی می باشد. در این بررسی برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های استنباطی؛ آزمون T تک نمونه ای؛ آزمون تحلیل واریانس ANOVA، آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است. بر اساس یافته های آزمون t، شاخص کلی زیست پذیری بافت مرکزی تبریز در محلات 8گانه با میانگین 29/3 و آماره t 182/3- پایین تر از مد متوسط نظری یا مطلوبیت عددی آزمون (5/3) قرار دارد. و در مجموع ارزیابی قابل قبولی از دیدگاه ساکنان وجود ندارند. اما در میان وضعیت ابعاد می توان گفت که ابعاد دسترسی (07/4) و زیست محیطی (55/3) دارای وضعیت قابل قبولی بوده اند. همچنین از دید ساکنان ابعاد اقتصادی (66/2)، کالبدی (79/2) و فرهنگی اجتماعی (38/3) دارای ضعیف ترین وضعیت زیست پذیری بوده اند. همچنین نتایج آزمون تعقیبی شفه نشان می دهد که شرایط زیست پذیری یکسان نبوده و تفاوت معناداری در سطح محلات وجود دارد. در این میان، بعد کالبدی با مقدار F، 25.46 بیشترین مقدار اختلاف و تفاوت را داشته و می توان گفت که در بعد کالبدی، اختلاف زیست پذیری در محلات مورد مطالعه بیش از سایر ابعاد است. از لحاظ شاخص کلی زیست پذیری نیز با توجه به میانگین محله بازار (2.42) با سایر محلات شهناز (2.02)، دانشسرا (1.96)، مقصودیه (1.45)، منصور (1.32)، بالا حمام (0.98)، تپه لی باغ (0.71) و دمشقیه (0.63) این اختلاف به نفع 4 محله بازار، شهناز، دانشسرا و مقصودیه است و ساکنان این محلات از شرایط زیست پذیری بهتری برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: بافت شهری، زیست پذیری، رضایتمندی، بافت مرکزی، شهر تبریز
  • سبحان روشن فکر جورشری، فرزانه اسدی ملک جهان*، نصرالله مولایی هشتجین صفحات 668-687

    با توجه به گسترش شهرها و مجتمع های مسکونی نیاز به امنیت به یک ساختمان دارای اهمیت بسیاری است در تحقیقات علوم انسانی و به خصوص معماری تبدیل شده است. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر امنیت محیطی در مجتمع های مسکونی صورت گرفت جامعه پژوهش حاضر بیش از 3000 نفر است که با توجه به فرمول کوکران بیش از تعدا 341 نفر از آن ها به عنوان نمونه پژوهش مورد مطالعه قرار گرفته اند که از طریق پرسشنامه محقق ساخت و توزیع آن پرسشنامه، داده ها با استفاده از نرم افزار Spss در دو سطح توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند در این پژوهش از آزمون خی دو، کولموگراف- اسمیرنف و همچنین آزمون هبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و نتایج تحلیل نشان می دهد که 5 عامل اصلی بر امنیت محیطی و کاهش جرم در مجتمع های مسکونی تاثیر به سزایی دارند. این 5 عامل عبارتند از امنیت فیزیکی، نظارت، ترس از جرم، قلمروپایی، مدیریت و نگهداری که بعد از مقایسه میانگین به ترتیب نظارت با 3.61، امنیت فیزیکی با 3.23، قلمروپایی با 2.84، ترس از جرم 2.83و مدیریت و نگهداری با 2.50 دارای بیشترین تاثیر و امتیاز از دید پاسخ دهندگان دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، مجتمع مسکونی، عوامل موثر محیطی
  • مهدی روغنی، محمود مدیری*، کیامرث فتحی هفشجانی، ابوتراب علیرضایی صفحات 690-704

    هدف این تحقیق، واکاوی نقش آینده پژوهی در الگوهای موجود عوامل حیاتی تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره و تیوری خاکستری تحقیق در عملیات نرم با استفاده از مفروضات فلسفی پارادایم ها و در نهایت تعیین راهبرد مناسب مبتنی بر این مولفه ها، به منظور افزایش موفقیت و طول عمر راهبردهای تصمیم گیری و خاکستری است . با توجه به نتایج اخذ شده نظر خبرگان از پرسشنامه عدم قطعیت بحرانی ، چهار عدم قطعیت تحقیق شناسایی و ملاک طراحی سناریو قرار گرفت. هر یک از چهار حالت که شامل توجه کم به مسایل اجتماعی در برابر توجه زیاد به مسایل اجتماعی، توجه کم به مدل های اخلاق گرا در مقابل توجه زیاد به مدل های اخلاق گرا، توجه کم به رویکردهای نرم در مقابل توجه زیاد به رویکردهای نرم، توجه کم به مسایل پیچیده در مقابل توجه زیاد به مسایل پیچیده ، یک وضعیت دوگانه ی خاص در آینده را نشان می دهد. هر یک از این وضعیت های دوگانه، بیانگر عدم قطعیت درباره ی آینده تصمیم گیری چندمعیاره و تیوری خاکستری هستند. و بر اساس این عدم قطعیت ها سه سناریو شناسایی گردید. که این سناریوها عبارتند از پاشنه آشیل، ققنوس، خشترپاون. همچنین، فلسفه رویکردهای گذشته و آتی این رشته مورد بررسی و نقد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل محتوا، تحلیل سناریو، تصمیم گیری چند معیاره، تئوری خاکستری
  • مینا حسین الحسینی، امان الله علیمرادی*، حمید دلیر، مهدی احمدی موسوی صفحات 706-716

    مولفه های جغرافیایی نقش بارز و اساسی در ارتکاب جرایم اقتصادی ایفاء می نمایند به نحوی که عواملی مانند موقعیت سرزمینی و اقلیمی ، تغییرات آب و هوایی و... به عنوان یکی از عوامل بارز در ارتکاب این جرایم درنظر گرفته شده اند. البته این موضوع که این عوامل به طور پیوسته در ارتکاب این جرایم نقش ایفاء می نمایند، هم چنان به طور کامل به عنوان عوامل مانع و جامع در نظر گرفته نشده اند.این تحقیق که با استفاده از یک رویکرد توصیفی-تحلیلی صورت پذیرفته است درصدد پاسخ به این پرسش است که نقش مولفه های جغرافیایی در ارتکاب جرایم اقتصادی با توجه به موازین و استانداردهای حقوق ایران ، فقه امامیه و اسناد بین المللی چیست ؟ نتیجه تحقیق حاضر بدین صورت است که با وجود اینکه مولفه های جغرافیایی هم چون جمعیت غیرنظامی در ارتکاب برخی جرایم مانند جرایم بین المللی و هم چنین محاربه و برخی از مصادیق افساد فی الارض در فقه و حقوق داخلی و بین المللی مهم شمرده اند، اما در زمینه جرایم اقتصادی مولفه های جغرافیایی به عنوان عوامل مستقل نه در اسناد حقوق داخلی ، نه در اسناد حقوق بین الملل و نه در فقه امامیه مورد توجه قرار نگرفته اند. با این حال، این غفلت تا حدودی به ویژه در زمینه اسناد بین المللی با ظهور تفاسیر بر مواد این اسناد مرتفع شده است و نقش عوامل جغرافیایی تا حدودی مهم جلوه داده شده اند.

    کلیدواژگان: جرم اقتصادی، عوامل جغرافیایی، عوامل انسانی، اسناد بین المللی
  • فرشته کشتکار، مریم مرادی*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 718-734

    تحریم های بین المللی خواه در قالب تحریم های یکجانبه و چندجانبه و خواه در قالب تحریم های فصل هفتمی شورای امنیت ملل متحد اما آثار مختلفی از جمله بر زنان و کودکان دارند .این تحریم ها به طور عمده با توجه به تجربیات موجود در ارتباط با عراق ، لیبی و نهایتا جمهوری اسلامی ایران درصدد هستند تا با کاهش سطح رشد اقتصادی معضلات اجتماعی اقتصادی فراوانی را برای جوامع به بار آورده و به عنوان یک مانع توسعه ای، منجر به ایجاد زمینه های افزایش تورم و التهاب اقتصادی شود و فرصت های گسترش فعالیت های زنان و کودکان را به حداقل برساند و حقوق بنیادین بشری آن ها را نقض نمایند در همین راستا موضوع مسئولیت بین المللی دولت های مورد تحریم مطرح می شوند.سوال اصلی تحقیق حاضر آن است که با توجه به مفهوم حقوق بنیادین بشری که عمدتا در رویه قضایی بین المللی مطرح شده است ، در وهله اول مسئولیت بین المللی دولت ها در اعمال تحریم های ناقض حقوق زنان و کودکان به چه صورت احراز شده و ثانیا مسئولیت بین المللی در وضعیت تحریم ها به چه صورت احراز خواهد شد؟ نتیجه تحقیق حاضر نشان می دهد تحریم های بین المللی هم به صورت کلی و هم در وضعیت ایران می تواند حق حیات (تاکید شده در ماده 3 اعلامیه حقوق بشرو ماده 6 کنوانسیون حقوق کودک)؛ حق برخورداری از استانداردهای مناسب زندگی، حق سلامت و بهداشت، حق آموزش، حق توسعه و... را در زنان و کودکان تحت تاثیر قرار داده و موجبات نقض حقوق آنان را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی، تحریم، زنان، کودکان
  • طناز زینال زاده، نیلوفر نیکقدم*، ریما فیاض صفحات 738-754

    امروزه در شهر تهران به دلیل تراکم، فشردگی بناها و نیز وجود ذرات معلق و آلاینده هوا دسترسی به نور روز مناسب کاهش یافته است. بنابراین طراحی بر مبنای نور روز به عنوان یکی از مزیت های مثبت برای معماران به شمار رفته است. در این تحقیق هدف، تعیین مناطق متداول شهر تهران دارای ساختمان های مسکونی براساس فراوانی شاخص-های طراحی نور روز است تا به این سوال پاسخ داده شود که کدام گونه ها فراوانی بیشتری از لحاظ شاخص های طراحی نور روز در مناطق 22 گانه داشته و اینکه بهترین گونه ها از لحاظ این شاخص ها کدام است. تا بدین وسیله گونه ها با شرایط مطلوب از لحاظ معیارهای طراحی نور روز در خارج از بنا را یافته و با فراهم آوردن معیارهای نور روز در داخل در مرحله طراحی ساختمان، محیطی مطلوب از لحاظ دسترسی به نور روز ایجاد کرد. به همین منظور در این تحقیق با شناسایی معیارهای طراحی نور روز در شهر تهران، به تبیین محدوده شاخص های ترکیبی گونه شناسی پرداخته و از طریق گونه شناسی توصیفی و با الگوی گونه شناسی داده بنیاد، به طبقه بندی مناطق شهر تهران پرداخته شد. در نهایت طبق معیارهای طراحی نور روزدر خارج از ساختمان؛ بافت، تراکم و الگوی معابر نشان داده شد که در شهر تهران منطقه4، ناحیه 5، محله تهران پارس غربی دارای فراوانی بیشتر و منطقه 15، ناحیه 5، محله افسریه وضعیت بهتری نسبت به مناطق دیگر دارند.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، مناطق مسکونی، ساختمان، نور روز، تهران
  • جواد عسگری، علیرضا استعلاجی* صفحات 756-769

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه مولفه های سرمایه اجتماعی بر توسعه کالبدی محله ای ساکن دهستان های شهرستان گرمسار و حوزه های نفوذ از توابع شهرستان گرمسار می باشد. نوع تحقیق کاربردی و روش توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای روستایی سکن در سکونتگاه های روستایی شهرستان گرمسار می باشد. این دهستان طبق سرشماری سال 1395 دارای 15231خانوارمی باشد، که تعداد375خانوار به عنوان نمونه جهت انجام تحقیق از طریق فرمول کوکران انتخاب شده است. و از پرسشنامه برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون tتک نمونه ای، همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد، بر اساس آزمون t نمونه ای در بین مولفه های سرمایه اجتماعی، بعد انسجام اجتماعی با میانگین 4.15 دارای بالاترین میانگین بوده است . همچنین آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد برای شاخص های توسعه کالبدی عدد مطلوبیت بیشتر از (3) و به صورت مثبت ارزیابی شده است. همچنین آزمون همبستگی پیرسون نشان که بین ابعاد.اعتماد، انسجام و توسعه پایدار در سطح 0.05 درصد رابطه مثبتی وجود دارد ولی بین بعد آگاهی اجتماعی ، و توسعه کالبدی هیچ رابطه ای وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن است که اثر اعتماد اجتماعی (149/0)، انسجام اجتماعی (033/0) و مشارکت اجتماعی(391/0) بر توسعه کالبدی مثبت و معنی دار می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه پایدارروستایی، توسعه کالبدی، دهستان های شهرستان گرمسار و حوزه های نفوذ
  • سید محمدرضا موسوی فرد* صفحات 772-795

    تروریسم در لغت از آن با عنوان وحشت افکنی، هراس افکنی و ارعاب گری نیز نام برده شده است، به استفاده از خشونت یا تهدید به استفاده از خشونت برای دستیابی به اهداف سیاسی، مذهبی، یا ایدیولوژیک گفته می شود، تروریسم استفاده غیرقانونی از خشونت یا ارعاب است، به خصوص بر علیه غیرنظامیان، برای دنبال کردن اهداف سیاسی است. البته در جهان امروزی، تعریف دقیقی از واژه «تروریسم» در دست نیست. به عبارت دیگر: به رویکردی گفته می شود که اساس روش تحمیل عقاید به دیگران را صرفا با زورآزمایی، ترور، جنگ، اعمال خشونت آمیز، رعب و وحشت، آشوب آفرینی، عملیات های چریکی، کشتار جمعی، نسل کشی، شکنجه و کودتا می داند. با این تفاسیر به قربانیان می رسیم که بدون هیچ گونه گناه یا سهمی در این فعل وانفعالات باید تاوان جرم و گناه نکرده را پس دهند، در پژوهش پیش روی درصدد تبیین حقوق قربانیان ناشی از تروریسم از منظر قواعد و اصول حقوقی و راهکارهای سیاسی مرتبط با آن در منطقه خاورمیانه می باشیم.

    کلیدواژگان: حقوق قربانیان، اقدامات تروریستی، قربانی، تروریسم، خاورمیانه
  • احسان فرخی، محمدرضا باقرزاده*، مجتبی طبری، اسدالله مهرآرا صفحات 798-821

    جانشین پروری به عنوان یک سازوکار ارزشمند در پیشرفت و بهبود سازمان ها از اهمیت فراوانی برخوردار است. پرورش مدیران را به صورتی برنامه ریزی می کند که توانایی و شایستگی مدیران هم راستا با تحولات و تغییرات محیطی و همچنین پیشرفت سازمان باشد. شهرداری به عنوان یک سازمان عمومی که وظایف متعددی را داراست از جمله سازمان هایی است که توجه به اصل جانشین پروری در آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. با درک این اهمیت؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی چالش های اجرای ساز و کار جانشین پروری در سازمان عمومی انجام گرفت. برای انجام پژوهش حاضر از 20 نفر از صاحب نظران دانشگاهی، مدیران و کارشناسان شهرداری در حوزه منابع انسانی مصاحبه به عمل آمد و داده ها از مصاحبه ها استخراج شد. تحقیق حاضر از نظر نوع و ماهیت کاربردی و روش آن نیز توصیفی_تحلیلی است. نمونه گیری این پژوهش مطابق با روش های کیفی، نمونه گیری هدفمند محسوب می شود. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار Maxqda و روش گراندد تیوری استفاده شد. یافته های پزوهش نشان داد چهار مانع مدیریتی، ساختاری، فرآیندی و فرهنگی اصلی ترین چالش های پیش روی شهرداری تهران در فرآیند جانشین پروری در شهرداری به شمار می آیند. بنابراین تدوین نظام جانشین پروری و تهیه برنامه های آموزشی و صرفه بودجه برای دوره های آموزشی کاربردی و تدوین قوانین در راستای همسو نمودن مدیران با نظام جانشنی پروری موضوعاتی است که بایستی در راستای دستیابی به الگوی بهینه جانشین پروی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، سازمان های عمومی، شهرداری تهران
  • احمد صبوری، داود حسن آبادی* صفحات 824-849
    شناخت دقیق مسایل مربوط به روستاهای ایران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا ریشه تمامی مشکلات و مسایل عقب ماندگی مثل فقر گسترده، نابرابری در حال رشد، رشد سریع جمعیت و بیکاری فزاینده، در مناطق روستایی قرار دارد. در دنیای امروز، برنامه ریزی توسعه ملی به طور کلی و برنامه ریزی توسعه روستایی به طور اخص، از ضروریات سرزمین های مختلف به شمار می رود. محور توسعه روستاها بطور سنتی کشاورزی تعریف شده، اما محدودیت منابع طبیعی در برخی از روستاها، باعث رکود اقتصادی شده و توسعه کشاورزی به توسعه اقتصادی همه روستاهای منتج نشده است. تمامی جوامع روستایی با معضل بیکاری به نوعی دست به گریبان هستند و ابعاد این معضل، بخش های اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی را نیز متاثر ساخته است. هدف اصلی این مقاله عبارت است از مدیریت و برنامه ریزی متغیرهای جغرافیایی - اقتصادی ماندگاری جمعیت را در سکونتگاه های روستایی شهرستان گرمسار. چگونه می تون با مدیریت و برنامه ریزی متغیرهای جغرافیایی - اقتصادی ماندگاری جمعیت را در سکونتگاه-های روستایی شهرستان گرمسار افزایش داد؟ این پایان نامه با استفاده از روش تحلیلی - تبیینی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات و اسناد کلان انجام می شود. روش جمع آوری داده ها نیز کتابخانه ای و نیز استفاده از مقالات علمی - پژوهشی است. ابزار گردآوری اطلاعات فیش برداری و استفاده از جداول و نمودارها است. نتایج پژوهش نشان می دهد که که آمایش سکونتگاه های روستایی شهرستان گرمسار از لحاظ متغیرهای جغرافیایی - اقتصادی باعث بهبود روند مهاجرت و افزایش ماندگاری جمعیت در منطقه می شود.
    کلیدواژگان: ماندگاری جمعیت، سکونتگاه های روستایی، متغیرهای جغرافیایی، شهرستان گرمسار، گردشگری
  • مریم امان پور، منصوره طاهباز*، لیلا کریمی فرد صفحات 852-876

    نقش تناسبات در معماری، در طول تاریخ غیرقابل انکار می باشد و محقق با مطالعات وسیعی که در این زمینه انجام داده است موفق به معرفی یک سیستم ارزیابی تناسباتی گشته که در 11 مرحله و به وسیله 9 سیستم تناسباتی شامل: مدول پایه و چندگانه، تناسبات مستطیل طلایی، مارپیچ طلایی، دایره های پیرو نسبت 1 به618/1، مستطیل افلاطونی، نسبت های رادیکالی، نسبت زرین، سیستم مدولار لوکوربوزیه و تناسبات کن و شاکو، دست به تحلیل تناسباتی زده است. هدف این پژوهش تدوین ضوابطی برای طراحی نماهای مسکونی مدرن با تکیه بر استخراج تناسبات هندسی است که منجر به زیبایی نما گردد. جامعه آماری این تحقیق نمای ساختمان های مسکونی معاصر ایران است که دارای ویژگی های معماری مدرن می باشد. جهت آزمون نظر بینندگان در ادراک زیبایی نمای این نمونه ها، از روش مصاحبه و پرسشنامه استفاده می شود. جامعه آماری مخاطبین 35 نفر در سه گروه: متخصصین، دانشجویان معماری و مردم عادی می باشند که از ایشان خواسته می شود تا ساختمان های منتخب را در سه گروه بسیار خوب، خوب و معمولی، بر اساس دو معیار زیبایی و تناسبات دسته بندی کنند. سپس بین منتخب های هر معیار همبستگی گرفته می شود و از نمونه شاهد برای اعتبارسنجی و راستی آزمایی آن بهره گرفته می شود.

    کلیدواژگان: تناسبات، زیبایی بصری، ساختمان های مسکونی، خانه های مدرن تهران
  • زهرا فروتن، نصرالله مولایی*، محمدباسط قرشی میناباد صفحات 878-901

    یکی از مشکلات در کشورهای در حال توسعه، مسایل و چالش های توسعه روستایی می باشد؛ چرا که راهبردها و اهداف گذشته در زمینه توسعه یکی از ابزارهای اصلی تماس اجتماعی در بین جوامع مختلف است. در پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی تحلیلی در ابتدا با مطالعه اسناد مکتوب، اقدام به جمع آوری داده ها و اطلاعات اولیه نموده. گردشگری به عنوان یکی از شکل های توسعه اقتصادی و یدشگری شهرستان رودسر در طی دو دهه اخیر پرداخته و این سوال اساسی را مورد ارزیابی قرار دادند که آیا همراه با افزایش کمی و کیفی گردشگران به محدوده مورد مطالعه جریان سرمایه به نفع جامعه روستایی رخ داده است ؟ جامعه نمونه انتخابی شامل 34 روستا که دارای بیشترین جاذبه از نظر طبیعی ، مذهبی و فرهنگی بوده اند در چهار بخش مرکزی ، چابکسر، کلاچای و رحیم آباد انتخاب شدند . نتایج حاصله از گویه های تعریف شده برای سنجش میزان مراودات و تاثیرات آن بر رابطه شهر و روستا به کمک آزمون آماری T ، حاکی از آن بوده که در ازای تحولات مثبت گردشگری برای روستاها ، برخی مشکلات نیز برای روستاها به ارمغان آمده است در این تحقیق به نتایجی در زمینه دگردیسی فعالیتهای کشاورزی روستایی رسیده ایم . همچنین از نظر فرهنگی تمام روستاها تحت نفوذ فرهنگ شهری از نظر نوع پوشش ، تغییر در نوع معماری و ساخت منازل ، و تغییر در مراودات روستایی بوده اند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تحول، توسعه، شهرستان رودسر
  • محمدرضا کاظمی، رفعت شهماری اردجانی*، سیده صدیقه حسنی مهر، علیرضا پور شیخیان صفحات 904-922

    گردشگری به عنوان یک فعالیت اقتصادی جایگزین، در یک اقتصاد تک محصولی میتواند روند توسعه را با تنوع بخشی اقتصاد ملی تسریع نماید.هدف این مقاله معرفی جاذبه های گردشگری طبیعی در شهرستان بندر انزلی می باشد. روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق بر مبنای منابع کتابخانه ای ومشاهدات میدانی بوده و از ابزارهای مانند فیش برداری، عکس و نقشه استفاده شده است روش تجزیه تحلیل اطلاعات که با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است بر پایه تحلیل و توصیف جامعه آماری تحقیق روستاییان شهرستان بندر انزلی هستند که تعداد نمونه با استفاده از جدول استاندارد مورگان انتخاب شده است و پرسشنامه ها بصورت تصادفی بین آنها توزیع شده است نتایج نشان داد گردشگری طبیعی امتیازات اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی قابل ملاحظه ای را برای نواحی روستایی و کمتر توسعه یافته از طریق توسعه درآمدی و زیرساختی ایجاد می نماید.گردشگری در سطح محلی می تواند رشد اقتصادی فراهم کند و یک جایگزین بالقوه برای فعالیتهای سنتی در روستاها و کارگران محلی ارایه دهد. گردشگری روستایی در کنار فعالیتهای روستایی موجب کسب درآمد جانبی قابل توجهی برای خانوارهای کشاورز می شود.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، گردشگری طبیعی، شهرستان بندر انزلی
  • محمد حاجی قاسمی اردبیلی، علیرضا میلانی* صفحات 924-943

    قواعد اسلامی به عنوان یکی از مبانی اصلی حقوق ایران نقش نقش انکار ناپذیری در شاکله ی نظام حقوقی کشور دارد. حفظ و استفاده ی بهینه و مشروع از محیط زیست از نظر اسلام جزء حقوق اساسی افراد است که صیانت از آن هم بر عهده حاکم وهم بر عهده اهمه ی آحاد جامعه است. بر همین اساس در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی تلاش شده است ضمن تعیین رویکرد فقه نسبت به جرایم زیست محیطی وهمچنین رویکرد نظام کیفری کشور در واکنش به این جرایم نقاط ضعف و قوت هر دو حوزه فقهی و حقوقی، بیان راهکارهایی برای بهبود و اصلاح آن ارایه شود. با توجه به گستردگی سرزمینی ایران و تنوع اقلیم و تنوع محور ها و موضوعات زیست محیطی و با توجه به عدم کفایت و عدم کارایی قوانین موجود در عرصه داخلی نیازمند اقدام عاجل مقنن در این حوزه می باشیم زیرا تخریب محیط زیست از موانع توسعه پایدار در کشورهای در حال توسعه است. جرم انگاری افتراقی جرایم زیست محیطی و پیش بینی کنش های غیر کیفری و واکنش های کیفری در کنار هم می تواند در برخورد و پیشگیری از جرایم زیست محیطی و در راه رسیدن به اهداف قوانین کیفری مفید واقع شوند.

    کلیدواژگان: فقه امامیه، قاعده لاضرر، محیط زیست، جرم انگاری، ضمانت اجرای کیفری
  • مصطفی هاشمی، ریباز قربانی نژاد*، کیومرث یزدان پناه درو، محمدحسن نامی صفحات 944-956

    منطقه قفقاز جنوبی به دلیل موقعیت ژیواستراتژیکی که دارد جذب کننده بازیگران منطقه ای و کروی است. ریشه تاریخی و هم جواری این منطقه با ایران و روسیه باعث شده است که سرنوشت و اتفاقات این منطقه تاثیر مستقیمی بر امنیت و منافع ملی ایران و روسیه داشته باشد که باعث ایجاد موانعی در مسیر منطقه گرایی ایران توسط روسیه و دیگر بازیگران داشته است. پژوهش حاضر درصدد مطالعه بر تاثیر سیاست همسایگی جمهوری فدراسیون روسیه بر رویکرد منطقه گرایی ایران در قفقاز است.پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی و اکتشافی است که در آن برای جمع آوری داده های تحقیق به صورت توامان از روش های کتابخانه ای و میدانی شامل پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش جامعه ی آماری، شامل مجموعه ای متشکل از متخصصان جغرافیای سیاسی، مسیولین سازمان های مرتبط و نهادهای ذی ربط بوده اند که علاوه بر بخش گردآوری اطلاعات، در دیگر بخش ها مانند (مصاحبه و پرسشنامه) یاری رسانده اند. در این پژوهش سعی شده تمامی ابعاد سیاسی ،دفاعی ، امنیتی و... کشورهای منطقه قفقاز جنوبی و بازیگران حاضر در این منطقه پرداخته شود . سپس نتایج حاصل از روش میدانی در قالب تحلیل آماری T به اجرا گذاشته شده است. بنابراین ایران باید برای کسب جایگاهی برتر از رقبای خود و تامین امنیت و منافع ملی خود به دور از برخورد های قهر آمیز روسیه ،راهبردهایی مبتنی بر پیوند منافع خود با کشورهای قفقاز را مدنظر قرار دهد و به مرحله عملیاتی شدن برساند.

    کلیدواژگان: قفقازجنوبی، سیاست همسایگی، منطقه گرایی، فدراسیون روسیه، ایران
  • بهنوش ملکی زاده، محمد مهدی سروش *، صلاح الدین مولانایی، منوچهر فروتن صفحات 945-966

    به‌دلیل تغییرات پیش‌آمده سبک زندگی در قرن گذشته، خانه‌های سنتی به طرز فاجعه‌آمیزی در معرض تخریب قرار دارند. با توجه به اینکه بخش اعظم بناهای تاریخی را خانه‌های سنتی تشکیل می‌دهند، می‌توان به اهمیت بررسی و توجه به این نوع بناها پی برد. بنابراین، مساله شناخت خانه‌های سنتی و دسته‌بندی الگوهای بکار رفته در آن‌ها، جهت شناخت و دسته‌بندی بناهای مشابه می‌تواند حایز اهمیت باشد. هدف از این پژوهش، تشویق به بازگشت گذشته و تقلید از معماری سنتی نیست؛ بلکه پاسداشت این گنجینه گران‌بهای تاریخی و دریافت چگونگی رخت بربستن مفاهیم فضایی گرانقدر این خانه‌ها می‌باشد. به دلیل آنکه بیشترین تعداد خانه‌های تاریخی موجود در کرمانشاه و سنندج، قاجاری و پهلوی می‌باشند، در این مقاله، به مطالعه تطبیقی خانه‌های دوره قاجار و پهلوی پرداخته شده است، روش تحقیق مورد استفاده ترکیبی می‌باشد. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که آیا یافته‌های حاصل از بررسی معماری سنتی خانه‌ها می‌تواند به برگیری الگویی جهت طراحی امروزی راهگشا باشد یا خیر؟ در نهایت، یافته این پژوهش این بوده است که توجه به عناصر تشکیل دهنده خانه‌های سنتی به دلیل انعطاف‌پذیری با خواسته‌های امروزی توان پاسخگویی به برگیری الگویی جهت طراحی به روز را خواهد داشت.

    کلیدواژگان: خانه های سنتی، خانه های کرمانشاه، خانه های سنندج، قاجار و پهلوی
  • مسعود حسن نژاد امجدی، محمدرضا پورمحمدی*، نادر زالی صفحات 968-988

    ایجاد مجتمع های مدرن از جمله ابزارهای امپریالیسم برای رواج مصرف گرایی در شهرهای جهان سوم که با شدت زیادی در حال گسترش است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تاثیرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و محیطی مجتمع های تجاری بر گسترش مصرف گرایی در کلان شهر تبریز انجام گرفته است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی- تحلیلی است. رویکرد حاکم بر آن کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش را مشتریان مجتمع های تجاری ستاره باران، رویال، لاله پارک، اطلس و پالادیوم رشدیه تبریز است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 400 نفر برآورد گردید و به تناسب تعداد مشتریان هر مجتمع تجاری به صورت تصادفی سیستماتیک بین آن ها توزیع گردید. پایایی کلی پرسشنامه 754/0 به دست آمد. تحلیل های یافته های پژوهش با استفاده از آزمون پیرسون نشان داد که به ترتیب مولفه های اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، کالبدی- فیزیکی و محیطی با مقادیر 616/0، 568/0، 239/0 و 161/0 دارای همبستگی مثبت و معناداری با میزان مصرف گرایی دارند. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهای درآمد، تجربه خرید قبلی، سن و جنسیت با مقادیر 620/0، 558/0، 556/0 و 547/0 دارای همبستگی مثبت و معناداری با میزان مصرف گرایی دارند. نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد که مجموع نه متغیر کیفی و 23 متغیر کمی توانایی تبیین 55/77 درصد از تغییرات واریانس مربوط به مصرف گرایی را دارند. در نهایت نتایج نشان داد که به ترتیب مناطق، 4، 1، 8، 2، 3، 10، 9، 7 و 6 دارای مصرف گراترین شهروندان هستند. در نهایت پیشنهادهای با محوریت اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی در راستای جلوگیری از رواج مصرف گرایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مصرف، مصرف گرایی، مجتمع های تجاری، مال ها، تبریز
|
  • Anahita Dastmalchi, Majid Vali Shariat Panahi*, Rahim Sarvar Pages 1-19

    The performance of Kish Island as a free zone and tourist destination has attracted the attention of experts so far, and most of them, by comparing the performance of Kish Island with tourist destinations and successful free trade zones in other parts of the world, believe that the free zone Kish has been able to achieve its goals. In this regard, the present study tries to examine the success or failure of Kish Free Zone development projects with emphasis on geographical components. Planning for pathology of free zone development plans with emphasis on geographical components depends on careful study and knowledge of the study area and requires access to outstanding models for planning analysis. In this study, the SWOT approach has been used to determine the most appropriate strategy for the pathology of free zone development plans with emphasis on geographical components. . The approach of this research is a survey using the interview process and questions from experts and technicians. Based on the research results, the most appropriate strategy for pathology of free zone development plans with emphasis on geographical components, strategy (WO), use of political and managerial power to coordinate organizations related to free zones, development of potential re-export to Persian Gulf regions And the center of goods transit, creating security and a stable political atmosphere in the free zones; Strengthen and make more efficient the management system of the Secretariat of Free Zones for the administration of the Free Zones of Iran and prevent the parallel activities of other departments in the administration of these zones; Clarification and transparency of laws and the formulation of laws in the long run and in a sustainable manner, in accordance with international standards and investment in free zones of transport and tourism development to earn foreign exchange and use investment power to provide appropriate amenities.

    Keywords: Free Zone, Swat Model Kishev, Geography, Tourism
  • Babak Fadavi-Anbiayee, Hossein Zabihi, Hamid Majedi Pages 19-42

    The present article presents a part of the detailed studies and researches carried out on identifying different aspects of architectural planning، its evolution in the post-modern period، as well as analyzing the characteristics of each aspect of architectural programming and performing classifications based on statistical characteristics. Different aspects have been planned in the form of spectroscopy and finally a comparative comparison of different spectra has been counted. In this research، the new concept of spectroscopy in relation to architectural programming has been identified، explained and refined، and with the tool of comparative comparison for different spectrums of the program، the ratio of programming based on specific indicators and criteria with categories such as programming definition، Essential relationship with architecture، shape of programming model، how to do programming، relationship with design، creation of form and creation of space، product as a result of the program and the role of the architect in relation to the program and design process in each of the programming spectrum Analysis is located. Therefore، the purpose of this research is to identify and analyze different aspects of architectural planning and present a new classification of them based on features performed in the form of architectural programming spectroscopy، which indicates the role of architectural programming in the design process. The research method used in this article is a qualitative research method using content analysis tools and the method of collecting information and basic data is based on the library method.

    Keywords: Architecture, Architectural Programming, Program Spectroscopy, Comparative programming Comparison, Stakeholder Participation
  • Moslem Rezaee Khongi, Mohammad Bahramzadeh, Hayedeh Khamseh Pages 43-66

    The spatial analysis became very important in various fields of landscape archeology and statistical analysis. Spatial relationships of archaeological data, patterns created by human activities, their implications for the interior space of archaeological sites as well as their surroundings are studied by spatial archeology. The main purpose of the study is the geometric analysis and clustering of three archaeological periods of Khonj County. The central question of this research is; “What patterns do the spatial distribution of the archaeological sites of the Khonj plain follow based on periodic clustering (prehistoric, historical-Islamic, Islamic) and what factors have played a role in locating these sites?” The present study is a descriptive-analytical. Through field studies, initially, 192 archaeological sites were recorded in three periods of classification and their location (latitude and longitude). By studying the research literature, then, to extract 8 effective indicators (distance from the river, altitude, slope, direction of slope, climatic conditions, vegetation, precipitation, distance from villages) in the distribution of centers and ancient sites in the Khonj County were extracted at the level of 4 identified villages using Delphi technique. The final status of the points was analyzed using the Semivariogram tool in the Geostatistical analyst section with ArcGIS software. Research results show; more than 45% of the areas are scattered at an altitude of 1100-900 meters and on a slope of 5 to 10%, their climate with an average precipitation of less than 100 to 150 mm, temperate climate, and pastures around them can be irrigated. The average area is more than 1 hectare and the average distance from the villages is 3000 meters. On average, the distance from water sources is more than 3 km; the areas are concentrated in the eastern half and partly in the southeastern part of the county.

    Keywords: Analysis, Geomatics, Clustering, Archeology, Khonj County
  • Mahmoud Elmi Pages 68-86

    Cities in developing countries face significant challenges, including Low social participation, growth without development, controlling the rapid growth of migration, increasing poverty, and inequality of opportunity and income. The purpose of this study was to determine the relationship between some social and cultural factors with the participation of citizens of Tabriz in order to help sustainable urban development. The research method was survey and the data collection tool were a questionnaire. The statistical population was all citizens aged 15-45 living in urban areas of Tabriz, including men and women, numbering 820,000 and the sample size was 680 people who were selected in three age groups. In this study, the variables of social cohesion, social trust, satisfaction with the government, modernity, gender and socio-economic status of citizens had a significant relationship with the variable of participation. Of course, the variable of modernity had a significant inverse relationship with participation. Given the low level of citizen participation, it can be said that this situation is due to structural barriers in the political and cultural system of Iran. The connection of individuals with society and the establishment of a relationship with it and their separation from society all go back to the social and cultural environment in which they are located. This situation contributes to the lack of sustainable urban development. Participation is considered as the most important factor in urban development, so that without the participation of the people, sustainable urban planning and development is not possible.

    Keywords: participation, sustainable development of the city, social cohesion, socialtrust, modernity
  • Ahad NejadEbrahimi, Mohammadjavad Heydari, MohammadAli Keynejad Pages 88-108

    The theory of Creative city is implicated that the cities have potentials and facilities, can cause to juice up the economic and social inflorescence of cities, if it’s applied exactly. Because this theory such as almost theories in urban design field is obtained from western countries, then we don’t expect to achieve the best results while we use the indexes which provided for west cities. We tried in this research to ranking the sextet district of Zanjan city with use the creative cities that adapt with Islamic and Iranian culture and civilization. For achieve to this goal, in primordium we done priority processing the indexes by ANP method. The results of research in this stage show that human and social (0.315), economical (0.133) and educational (0.110) indexes catch a highest rang. Then we ranking the sextet district of Zanjan city with use the TOPSIS method. The results of this research show that 3 and 4 districts have highest rank and 6 and 2 districts lies in middle rank and 5 and 1 districts lies in lowest rank. The study manner of this research is descriptive and analytical and the methodology used in this study is librarian studies and field observations.

    Keywords: Ranking, Creative city, Zanjan city, ANP method, TOPSIS method
  • Sedigheh Dolatshah, Rahim Sarvar, Ali Tavaklan Pages 110-131

    Analysis of livability indicators with respect of the human right to the city approach can play a key role in solving a lot of urban issues and increase citizen's satisfaction. The aim of this study is to investigate the livability indicators of the human right to city approach between 32 residential neighborhoods of Mahshahr. We want to determine the spatial differences of human rights of the city in neighborhoods. Thus, we used a questionnaire to measure the 12 dimensions and the demographic information of the Statistics Organization. This research is a descriptive-analytical study. Analysis of variance and spatial analysis tests were used to measure the difference between the human right to the city in neighborhoods. The resultss also indicate that the amount of the human right to the city satisfaction is higher, in neighborhoods 2, 29, 35, which have lower population density and better facilities. satisfication level is lower in neighborhoods 8, 10, 17, 24 that they have higher population density and more unfavorable conditions. Thus the spatial inequality in Mahshahr port can be due to the presence of migrants residents working in the city's industries and predominance of neoliberal views among the urban and provincial managers in strategic decisions and implementation of urban development plans. Therefore, paying attention to the human right to city approach in social, economic and physical development planning of this city based on the right oriented policy perspective can play a key role in reducing inequalities and improving the quality of life and citizen satisfaction.

    Keywords: human right to the city, livability, leveling of urban neighborhoods, Mahshahr port
  • Mojtaba Boorboor, Mossayeb Abbasi Pages 134-156

    Undoubtedly, one of the dimensions of geopolitical competition between geographical units is competition over common water resources. This has created political, economic and, in some cases, military tensions. But one of the most important effects of this crisis is the challenge of livability of geographical areas. Because the element of water, along with other components, plays a vital role in the sustainability of human and environmental biogeographical areas. The Iran-Afghanistan border is one of the areas facing a hydropolitical crisis? The purpose of this article is to investigate the effect of hydropolitical crisis on the viability of geographical areas with emphasis on the border geography of Iran and Afghanistan. The main question of the article is how the hydropolitical crisis challenges the viability of geographical areas with emphasis on the border geography of Iran and Afghanistan? The method of this article is descriptive-analytical. The results of the article show that due to the fragility of the geography of the border region of Iran and Afghanistan, any interference in the natural ecosystem of the region will lead to major impacts on the living elements of the region and weaken the economic and social potential of the region.

    Keywords: Hydropolitical Crisis, Viability, Border Geography, Afghanistan
  • Afsaneh Ghalehnovi, Azadeh Shahcheraghi, Hamed Kamelnia Pages 158-172

    Nowadays, the development of artificial surfaces in comparison with natural ones has become a fundamental challenge for the cities. Unstable development of the cities, which is resulted by the growth of technology and discharge of the balance between the environment and humans, needs to be changed. This research, aims at evaluating the function of green roof in comparison with casual roof in the city of Mashhad. In this regard, two simulation models one with green roof and the other without green roof are studied in similar conditions during summer and winter. The temperature of the roofs are measured and the thermal flux is also calculated by measuring the difference between the internal and external temperature. The results show that the fluctuation range of green roof is 70% less than the range of fluctuations in casual roofs in summer and 85% less in winter in Mashhad. As Mashhad is a cold city and needs heating systems most of the year, green roof can reduce energy consumptions in the buildings of the city. Green roof also reduces the cooling need in summer up to 11% and heating need in winter up to 19% by creating shadow and evaporative cooling in summer and minimizing thermal waste in winter. Therefore it can be concluded that green roofs are more than just beautiful and desirable spaces and they can increase energy efficiency of the buildings.

    Keywords: Green roof, thermal function, energy consumption reduction, simulationmodel
  • Samaneh Momeni Isfahani, Abbas Malek Hoseini Pages 174-198

    Today, the theory of smart growth plays a very important role in urban development. This approach tries to improve the quality of human life and seeks to respond to socio-economic, environmental and physical problems of cities and can pave the way for urban management to make optimal use of facilities and solve urban problems. Smart growth is a new phenomenon in our country and due to limited resources and time, prioritizing the principles and indicators of smart growth for the proper implementation of urban development is important and significant. so this study examines the impact of indicators of urban smart growth on development of Arak city. This research is an applied research in terms of purpose and is a descriptive-analytical research in term of method . The required data and information have been obtained by collecting the opinions of experts and by using the comprehensive and detailed plan of the city of Arak and related documents, magazines, and books. To analyze the data, we used MATLAB software and Shannon entropy and Copras. The results indicate that the physical-land use index is the most important indicator of intelligent growth in urban development of Arak. Also, in the end, according to the research results and the needs of Arak city, solutions have been presented in order to better implement smart development.

    Keywords: Smart growth, Urban development, Copers method, Shannon Entropy, Arak
  • Soodabeh Hashemzehi, Masoumeh Hafez Rezazadeh, Maryam Karimian Bostani Pages 200-214

    The use of Gender perspectives in urban planning has become widespread in the past decades and has led to the creation of projects called Gender planning or Gender-sensitive planning. Therefore, today one of the main focuses of urban design and urban planning, especially in the field of public spaces "Gender. Equality processing" in the design of urban spaces. The relationship between Gender and urban space is one of the most widely debated in the world today. In this regard, the purpose of the present study is the Analysis of dimensions and components, the position of women in planning and designing public spaces in Iranian- Islamic cities (Case Study: Zahedan). The purpose of the present study is applied research. In terms of method, it also falls into the qualitative-quantitative hybrid research group. SPSS software and TOPSIS model were used for measurement and analysis. Results of one-sample t-test for planning and designing public spaces in Zahedan in accordance with women's position in dimension (semantic, activity, social, physical) An indication of the poor state of the design of public spaces is commensurate with the position of women in these dimensions. According to the findings and calculations done in TOPSIS model, according to experts and experts, the activity dimension with the total score (0.833) is in the first place of influence. Also, the social dimension with a score of (0.776) are secondarily influential. According to the experts and experts, the physical dimension is of the utmost importance and importance in the planning and design of public spaces in Zahedan.

    Keywords: Planning, Design, Women, Public space, Iranian-Islamic cities, Zahedan
  • Javad Riki, Gholam Reza Miri, Masoumeh Hafez Rezazadeh Pages 216-234

    The uncontrolled growth of urban development in the present age, especially the increase in population in the cities of the country, has left many problems and issues that are beyond the scope of traditional management and require the participation of all citizens in the management of urban affairs. Citizen participation is a tool to strengthen urban management in today's advanced societies and is one of the indicators of life in different societies. In this regard, the purpose of the present study; Analysis of citizen participation in different substrates in urban area management City of Zahedan. The approach governing the qualitative and quantitative research space and the type of research is applied. In this case, comprehensive studies on research indicators in the study area were conducted and then software (SPSS) and model (Fuzzy Mamdani) were used to analyze the data. The statistical population of the present study includes citizens of the five regions of Zahedan. The sample size was determined using Cochran's formula of 384 people. The results of one-sample t-test to evaluate the level of citizen participation in urban management in different substrates among the regions of Zahedan showed that among the proposed substrates, only in the sociocultural context, the average obtained is higher than the average of 3 This shows the great impact of the socio-cultural substrate in the participation of citizens in urban management between the regions of Zahedan. The results of the status of participation in urban management in contexts (economic, socio-cultural, physical and spatial, political and managerial, legal and legal), in determining and ranking the five regions of Zahedan, using the Fuzzy Mamdani model showed, from Among the five districts of Zahedan, districts 1 and 5 have been more successful in strengthening citizen participation in urban management.

    Keywords: Citizens' participation substrates, urban management, urban areas, Zahedan
  • Ehsan Najafi, Nabiolah Ider*, Abdolreza Hashemi Pages 236-255

    The purpose of this study is to design a model for sociological analysis of environmental policies and programs in Iran and sociopolitical consequences from the first to the sixth development plan in Iran which is done qualitatively using the qualitative section with the help of the data method of the Foundation or Grand Theory, the researcher has conducted indepth interviews with 16 elite people, managers and experts related to the country’s environment. The results of data analysis based on the three steps of coding showed that 265 concepts were extracted from 30 subcategories that have a conceptual relationship in the axial coding stage, 12 axial categories have been extracted from subcategories By Further abstraction these categories in the selective coding stage, one category can be Environmental programs and policies lead to the consequences of political and national security and the development of environmental culture along with community health due to the coordinated decisions of high-level and public and private understanding in the context of taking environmental Knowledge and value seriously using intellectual-legal and green strategies, which can cover all other categories in the small part if the validation of the extractive model is done. The results if structural equation modeling showed that all extracted qualitative components have a direct and significant effect program and policy

    Keywords: Environment, environmental programs, environmental policies Generalenvironmental policies
  • Narjes Falakian, Hossein Safari, Ali Kazemi Pages 258-274

    Relying on phenomenological definitions, you have the special ability to sharpen the nature of "place" in the more general correction of "space." A feature that you can remember from assigning meaning, social change, intertwining, and in a word, assigning identity to your venue. Theorists' approval of this principle of beliefs is permissible, which is created by designing a physical environment. Meaning validity is valid for both life after mental and objective or physical. The purpose of this study is to explain the meaning of limited architecture, it is possible to use the database of Isfahan, using physical and recreational financial and recreational services of architectural space is possible. Can you answer this pivotal question in this way? For this purpose, among the historical periods, the Safavid period and the elimination of religious restrictions, the Hakim Mosque of Isfahan has been selected as an example. The research method can be described as descriptive-analytical. The method of analysis using Depsmap software and analysis of architectural morphology components such as: correlation, consultation, diversity, reading, spatial unity and depth of space in different spaces of Hakim Mosque. With this program, you can use the resources provided by your proposed resources. Using Depsmap software and reviewing your movement, we give you the opportunity to become a yard so that he can contact you, give you his mission and be able to easily be transparent and continue in this way. Interconnection, control, and spatial unity are possible. By using the lively life of Shabestan in a loud voice, you have also provided cyberspace, cyberspace and cyberspace, it allows you to provide a space for you. Field content with movement and visual visits of mosque personalities is a confirmation of this claim. The achievements of this research can be traced back to the design of mosques with a history of using new requirements and needs.

    Keywords: morphology, semantic architecture, spatial arrangement, Hakim Mosque, Isfahan
  • Adel Bakhshi Balkanlou, Salahuddin Molanaei, Qader Bayzidi Pages 276-293

    The interaction of structure and architecture creates different visual and functional effects in the physical space. In other words, the relationship between the two can include potentials (and sometimes weaknesses) that affect the final quality of the space. The skeletal form of the structure is closely related to the form of the carrier structure. The purpose of this article is the interaction of structure and architecture in modern architecture of developing countries with emphasis on the Middle East region from the perspective of bionic architecture in order to improve the physical quality of space. Hence, the design of a building determines its general form as a kind of structural design. However, the relationship between structural design and architectural design can take many forms. The concepts of architecture and structure and how they interact and interact, as well as the new architecture of the third millennium, are the concepts that have been discussed in this study and their results have been used in research. In this article, the combined method (descriptive and analytical-synthetic-historical) and the study and review of libraries were used and the collection and analysis were done through library studies. The main question of the research is what are the characteristics and principles of bionic architecture in modern architecture? The results of this paper show that bionics is in fact a creative tool to achieve the goal of sustainability effectively and efficiently. All the structures and processes of nature can be considered sustainable because they have existed indefinitely for thousands of years. On a daily basis, humans and their creatures negatively affect the environment.

    Keywords: Semantic Communication, Structure, Architecture, Modern Architecture, Bionic Architecture, Middle East
  • Javad Alizadeh, Farahnaz Momen Pages 296-319

    The word cadastre literally means "per capita", "bureaucracy" and "line by line". The transporter of a comprehensive cadastre system in the world is France, which is considered to be the cadastre of the new cadastre, and based on information obtained from it. Cadastre operations have been identified as being used as the basis for geographic information systems that are used in the evaluation and management of infrastructure. Cadastre has come to mean "per capita", "office" and "line by line". The cadastre system is based on engineering and geographical principles and its combination with registration rights and its main purpose is to determine the extent of the property and to identify the owners and their rights in a way that significantly reduces the percentage of errors. By examining the process of cadastre implementation and cost and the results can be easily understood the role of this system in the future development of the country with its ownership and consolidation focus and the macrofocus of the land. The findings show that implementation of a dynamic cadastre system of eight equally, the financial and rial return on the cost is incurred and this illustrates the role of the cadastre system in the development of the country and requires accelerated and investment in its implementation. Cadastre management is an executive function and under the authority of the executive. Has it. The most important reason for the establishment of a cadastre management body in the executive branch comes from the principle of separation of powers and the division of administrative duties because all its stages, such as education, study, mapping, land separation and zoning, and finally land use registration and registration are among the issues. It is a specialized exercise that is inherently within the competence of relevant ministries such as housing and urban development. Also, unlike most countries, Iran's cadastre system focuses more on the fixed cadastre, which is run by the General Directorate of the Cadastre of Documents and Property.

    Keywords: Cadastre, Registry Offenses, Registry Offenses Prevention, Crime, Document Forgery
  • Abdolamir Farzi Dayeri, Hamidreza Ghaffarzadeh, Amirhossein Javid, Farhad Hosseinzadeh Lotfi Pages 322-342

    In the metropolis of Tehran, municipal waste recycling management with produce more than 6500 tonnes per day, consisting of 42% of dry waste, is important. One of the centers pertaining to waste separation is recycling booth. An attempt is made in the present article to use the view points of the concerned experts with the aim of the modeling the criterions affecting the location of recycling booth through effectiveness and usefulness approach. The method used in the article is analytical -descriptive. Due to the spatial characteristic of locating process, and the Inherent uncertainty of urban issues, in order to determine the parameters affecting the location of recycling booth Fuzzy Delphi method, and to calculate weight of criteria, the Fuzzy Analytic Hierarchy Process is used. The results indicate that five main criteria and 16 sub-criteria are considered as prominent characteristic, such criteria like “centrality”, “efficiency and overlap”, “native characteristics and factors”, “adoptability”, “inadaptability”, and sub-criteria like “population density”, “accessibility”, “economic Potential of the booth”, “public participation” and “lack of neighborhood with military and security centers” are considered as the first to fifth priorities of components effective in the model of locating recycling booth in Tehran city.

    Keywords: Modeling, Locating, Recycling Booth, Fuzzy Delphi, FAHP
  • Amin Amini Zare, AbuMohammad Asgarkhani *, Maryam Moradi Pages 344-359

    The purpose of this article is to investigate the origins of international regulations of world governments in the fight against terrorism from the perspective of international law, which is followed by a descriptive-analytical method. Terrorism, as one of the most important security problems in the contemporary world, has been the subject of considerable reflection and research in various fields of the humanities, including international law. Studies of relevant documents show that this phenomenon has increased with the expansion of world relations and the growing imbalance of social classes and political inequalities. According to the results, despite the ratification of international conventions along with the ratification of the internal laws of countries, the contemporary era has witnessed a lack of agreement and collective success in confronting and eliminating the phenomenon of terrorism. The reason for this can be attributed to the lack of relative unity in defining the nature and nature of the terrorist act, which in turn confuses and inefficiencies the forms of confrontation with it and institutions such as the United Nations. Although the structure of international law has succeeded in creating international laws and regulations, but due to the use of power by powerful governments for their own benefit, these measures have not become fruitful and final solutions.

    Keywords: Terrorism, Legal Structure, International Law, United Nations, Convention, Murder, Intimidation
  • Yaghoob mosavi, Mohammad Ghasemi Siani, Anvar mostafavi Pages 366-392

    In urban planning, attention to socio-cultural dimensions is necessary simultaneously with physical and physical look. Renovation of worn out tissue takes into account physical interference in tissue, but less of a social or cultural intervention. Studies show that social and cultural dimensions must be corrected before any physical intervention. This research is to investigate the slowdown in the process of renovation and improvement of the worn out texture of Tehran city due to the impact of cultural and social factors of the inhabitants of worn out tissues on the modernization process. The main issue of the research was to answer the question of which of the socio-cultural aspects of the factors influencing the renovation and upgrading of the eroded tissue had been affected and delayed the neglect of the modernization process. The present study is a descriptive-analytical study and, using a quantitative method, investigates the socio-cultural causes of modernization of worn out tissue in the 12th district of Tehran. For this purpose, based on the statistical population of Region 12, 500 questionnaires were completed randomly from the regions and neighborhoods of the region. The results showed that in terms of residents' attitudes in terms of felicity, traditionalism, risk acceptance and future development, the objectives of the community in the risk acceptance pillars And traditionalism with a tendency to modernize shows a significant relationship and does not show the dimensions of communicative fanaticism and futurism with a tendency to modernize. In this regard, the variables of sense of belonging to the neighborhood, social capital, social trust, social cohesion, social norms are investigated. The results of the research to the extent A lot d L on the relation between these variables is oriented to modernization. In fact, the sense of belonging to the place, the communication of the community itself influenced by the normative system and trust, encourages and facilitates the modernization.

    Keywords: socio-cultural, modernization, improvement, Tehran city
  • Masoud Haji Beg Lou, Baqer Mursal* Pages 394-418

    The purpose of this study is to present a model of the effects of sports facilities tourism on sustainable urban development. This research is a descriptive-survey research that has been done prospectively. The statistical population including university physical education professors, physical education experts, tourism experts and tour leaders were used using 385 people using Krejcie and Morgan table. They answered the questions of the questionnaire voluntarily. Karimi Sports Tourism Standard Questionnaire (2011) and Javid Sustainable Urban Development Questionnaire (1397) were distributed among them and 258 correct questionnaires were collected and analyzed. To analyze the data, first the Kolmogorov- Smirnov test was used to check the normality of the collected data, then to check the construct validity of the research variables and the resulting indices, the confirmatory factor analysis test was used. Finally, in order to test the research hypotheses, the structural equation modeling method was used. Also, for data analysis, SPSS software version 24 and LISREL version 8.1 were used. The results of model analysis showed that the proposed model has a high fit. Therefore, sports tourism has a positive and significant effect on sustainable urban development in sports facilities in Mehdi Shahr. Also, sports tourism has a positive and significant effect on the components of sustainable urban development (economic development, social development and environmental sustainability) in sports facilities in Mehdi Shahr.

    Keywords: Sports Tourism, Sustainable Urban Development, Economic Development, Social Development, Environmental Sustainability
  • Pooneh Poursistani, Mehnaz Mahmodi zarandi, Javad Madahi Mashizi Pages 420-447

    Qualitative indicators are always considered as the most sensitive tool in housing planning and creating a suitable environment with human needs is one of the main goals of housing to meet quantitative, qualitative and social needs. In recent times, with constructions that do not inspire the identity and meaning of life, and yet all constructions have found a single form and due to lack of sufficient knowledge of the needs of users, leading to problems such as the loss of cultural identity. And space and reduced satisfaction. While paying attention to the architecture arising from anthropology, the beliefs of the indigenous community have changed over time under the influence of various spatial and cultural components. School, new fields of research in sociology to emerge, especially in traditional issues, the possibility of explaining effective solutions for more quality of contemporary housing in Jiroft. This research has been done qualitatively and its method will be based on applied-developmental type which by expressing the anthropological goals of Jiroft city from hierarchical analysis method for final evaluation of data and from Expert Choice software to fuzzy calculations and decision technique Several criteria have been used and finally the prioritization of effective components in the formation of residential spaces in Jiroft has been developed. How to collect information based on checklists for interview techniques, observation and from documentary and library studies and descriptive study, Garfinkel theory is narrowed down and then by examining the main factors of different models, 22 effective components in the formation Residential spaces of contemporary houses in Jiroft were described. Then, by explaining the criteria and scoring the components, solutions to improve the quality aspects of contemporary housing were proposed. Based on the results of this study, the quality components of the residential environment were classified into six categories: controllability, livability, meaningfulness, flexibility, playability and playability. "Aesthetics" was selected as the most effective criterion and in the category of behaviorism, the criterion of "comfort and convenience" and in the category of flexibility, the criterion of "harmony with the human scale" was mentioned as the first priority and in the category of livability, the criterion of "relationship with nature" Finally, in the category of playability, the criterion of "safety and protection" was introduced compared to other effective criteria in the design of residential spaces.

    Keywords: Housing, Housing quality, Anthropology, Contemporary housing, Jiroft, Ethnomethodology
  • Shahram Mahanfar, Mohammad Reza Pourzargar, Mozayan Dehbashi Sharif Pages 450-475

    The subject of facade and aesthetic components due to the close relationship between architectural design and audience perception, has wide and important dimensions and is known as a stimulus for understanding people's tastes of the visual components of architecture. The purpose of this study is to explain the aesthetic patterns used in the design of facades of office buildings in Tehran between 1340 and 1390.The research innovation is in filling the existing gap in identifying the aesthetic components of office building facades and also the developments in office architectural facades from the last 50 years until now. The research method of this research is applied and developmental from the beginning and the research method is descriptive-analytical and based on the nature of the data is quantitativequalitative. The samples of this research have been selected based on 9 pre-revolutionary office buildings and 10 post-revolutionary office buildings. Views were analyzed on the basis of cultural, economic and technological dimensions of qualitative content. The criteria were also identified based on quantitative and qualitative dimensions and were assessed based on semi-structured interviews. The results show that the cultural dimension variable with (Beta = 0.329) with significance coefficient (sig = 0.036) is the strongest predictor of the aesthetic category of buildings. And the economic dimension variable (Beta = 0.271) with a significant coefficient (sig = 0.000) and in the second place, has the power of prediction in the model and in the third place, the technology dimension variable (Beta = 0.149) with the significance coefficient is (sig = 0.000).

    Keywords: Facade aesthetics, Tehran administrative buildings, economic dimension, technology dimension, cultural dimension
  • Anahita Dastmalchi, Majid Vali Shariat Panahi, Rahim Sarvar Pages 508-526

    The performance of Kish Island as a free zone and tourist destination has attracted the attention of experts so far, and most of them, by comparing the performance of Kish Island with tourist destinations and successful free trade zones in other parts of the world, believe that the free zone Kish has been able to achieve its goals. In this regard, the present study tries to examine the success or failure of Kish Free Zone development projects with emphasis on geographical components. Planning for pathology of free zone development plans with emphasis on geographical components depends on careful study and knowledge of the study area and requires access to outstanding models for planning analysis. In this study, the SWOT approach has been used to determine the most appropriate strategy for the pathology of free zone development plans with emphasis on geographical components. . The approach of this research is a survey using the interview process and questions from experts and technicians. Based on the research results, the most appropriate strategy for pathology of free zone development plans with emphasis on geographical components, strategy (WO), use of political and managerial power to coordinate organizations related to free zones, development of potential re-export to Persian Gulf regions And the center of goods transit, creating security and a stable political atmosphere in the free zones; Strengthen and make more efficient the management system of the Secretariat of Free Zones for the administration of the Free Zones of Iran and prevent the parallel activities of other departments in the administration of these zones; Clarification and transparency of laws and the formulation of laws in the long run and in a sustainable manner, in accordance with international standards and investment in free zones of transport and tourism development to earn foreign exchange and use investment power to provide appropriate amenities.

    Keywords: Free Zone, Swat Model Kishev, Geography, Tourism
  • Halimberdy Gharajeh, Hormoz Mehrani, Hossein Dideh Khani, Ruhollah Samiei Pages 528-546

    Contrary to the previous definitions and the widely used of the Internet and electronic devices, we are now faced with the electronic lifestyle. This study aims to identify the e-lifestyle types among Iranian citizens which were done in two steps. In the first step, the influential components of the Iranian e-lifestyle were identified by reviewing related literature and surveying 25 experts using the fuzzy Delphi method. Fuzzy Delphi cycles were carried out in two rounds which resulted in the identification of 13 components. In the second step, a questionnaire was designed using the experts' opinions and previously reported literature and distributed among the 970 samples selected using multi-stage cluster-spatial sampling. Factor analysis was used to determine the number of clusters that resulted in five clusters. Clustering was used to identify e-lifestyles and the characteristics of these five lifestyles were identified. These clusters were named for their behavior as Interactive, Negativisms, Pioneers, Requisiteness Oriented, and Self-indulgent.

    Keywords: Lifestyle, E-Lifestyle, Market Segmentation, Clustering, Fuzzy Delphi
  • Jalil Fakhar, Mohammad Reza Dehshiri, Masoud Motalebi, Mohammad Kamalizadeh Pages 548-568

    Globalization and its impact on political identity in the Islamic Republic of Iran." A Globalization, as a phenomenon resulting from the globalization of modernity, has affected various aspects of the identity of the Islamic Republic of Iran, including national identity. The main question of this research that this research seeks is what effect has globalization had on the national identity of Iranians. The research hypothesis is that Iranian society has been affected by the globalization process for various reasons, including the use of mass media and the Internet and cultural interactions with other countries. Research Method In this research, it has been done in two methods documentary and survey. Findings indicate that students, while correlating and interested in the elements of their national and geographical identity, such as history, culture, Persian language and Iranian customs and traditions, interacting with globalization and using its desirable and valuable elements strengthen national identity. The overall result of the research shows that with the two-sentence test, the Department of Humanities with 86% above 48 and the Department of Engineering with 88% of students in the era of globalization make national and geographical identity part of their political identity.

    Keywords: Globalization, Identity, National Identity, Internet, Media
  • Azar Zinali kharagy, Niloufar Nikghadam, Seyed Majid Mofidi Shamirani Pages 570-590

    Residential buildings are responsible for a significant portion of energy consumption worldwide. Different materials are used in buildings and the construction of each material and its application in the construction of the building consumes energy. This energy consumption is the Embodied Energy that is less paid for in our country. The purpose of this study is to reduce the consumption of Embodied Energy in the building in order to protect the environment and climate change. In this article, based on the research background, the Embodied Energy will be reduced with architectural design solutions. First, according to the theoretical foundations of the research, the effective independent variables are explained. Then, the Embodied Energy of a 6-storey building in the hot and humid climate of Bandar Abbas, after modeling the effective components in the form of independent variables, is calculated in proportion to the type of building and the amount of material output in Excel software. The results in this article include two parts: theoretical results that are the product of text review and experimental results that are obtained from calculations and analyzed. The results of this study show that the Embodied Energy per square meter of the sample building in the geographical and climatic location of Bandar Abbas in the architectural department is 1.9 MPA per square meter, which can be changed by changing the design variables up to 18.5 MPA per square meter. ; Also, the highest percentage of Embodied Energy is related to walls and floors. The results of this study emphasize the need for calculations and attention to solutions to reduce the Embodied Energy in hot and humid climates (Bandar Abbas) that need to consume more energy for those involved in the building.

    Keywords: Embodied Energy, architectural design, building materials, architecturalsolutions, Bandar Abbas climate
  • Hussein Ali Nodijeh, Massoud Motalebi, Abdolreza Bai Pages 592-603

    This article examines and analyzes the economic policies of the Ahmadinejad government in the form of good governance. The World Bank has set criteria for good governance, based on which the Ahmadinejad government is evaluated. The items surveyed include Mehr housing, subsidy targeting, inflation and liquidity, entrepreneurship and job creation, which the available data show does not fit the definition of good governance. The results of the survey and analysis show: 1- In the housing sector and especially with the approval of the Mehr Housing Law in 2007; During 8 years, the average price of housing in Tehran increased from 648 thousand tomans per square meter to 2 million and 761 thousand tomans, and in his second government, the supply of housing faced a record and the production of Mehr housing did not cause cheap and stable housing prices. 2- The amount of revenue from targeted subsidies shows a deficit of 32,000 billion tomans of revenue. The decline in revenue also led the government to print banknotes, which increased liquidity and inflation. 3- In the field of entrepreneurship and job creation between 2005 and 2012, it is equivalent to the difference in the population of employees in these years, and in other words, employment was created for 9,000 people, which is not a good figure. 4- In the issue of inflation, due to the inability of the executive branch to maintain the balance of supply and demand in the market, increasing inflation was formed. The relationship between supply and demand has become more and more disturbed during the eight years of Ahmadinejad's government. The lowest inflation rate was related to 2005 with a rate of 10.4 percent and the highest inflation rate was in 2012 with 30.5 percent.

    Keywords: good governance, inflation, employment, housing, entrepreneurship
  • Tahsin Rabei Nejad, Abbas Arghan, Zeinab Karkehabadi Pages 606-623

    In the current situation where the country is facing many problems and economic problems in some sectors due to sanctions, taking a step towards a resilient economy in the urban area can be a good platform for proper spending and reducing urban costs, realizing the potential. The city, the optimal and timely use of existing opportunities, urban management strategies and the use of creativity and innovation.The main purpose of this study is to investigate and explain the pattern of realization of resistance economy in urban management with endogenous economy approach. The present study is applied in terms of purpose and is considered descriptive-analytical in terms of research method. In this research, a model has been presented through documentary study and with the help of Delphi method and expert opinion.Data analysis was performed first using descriptive statistics. The proposed model included a dimension of knowledge and technology including 3 components and 46 indicators.Then, for statistical analysis of the data, factor analysis methods were used and the research model was tested by structural equation method.The results showed that the obtained model will play an essential role in the realization of resistance economy in urban management through elitism, knowledge-based management and education as components of knowledge and technology.

    Keywords: knowledge, technology, economics, resistance economics, urbanmanagement, model
  • Jabar Sherafat pour, Rahim Sarvar, Bakhtyar Ezatpanah Pages 626-644

    The growing trend of migration from village to city after the industrial revolution has led to the formation of metropolises in the regional space. Subsequently, it has paved the way for environmental, economic, social, cultural, and physical challenges on a large scale in cities. In order to overcome the problems, various programs and policies were mentioned and implemented. The latest policy in this field was to build new cities as the most direct policy for controlling and organizing metropolises. The aim of this study was to explain the performance of new cities on the horizon of 1410 in an attempt to determine the success rate of new cities in order to organize the metropolis of Tehran. For this purpose43indicators have been used in 6 components, which have been used to measure the relationship between indicators and extract key factors from MICMAC software and to explain the possible performance of serious cities, Wizard scenario has been used. Research has shown that the performance of new cities on the 1410 horizon represents four strong scenarios, 780 weak scenarios and 21 possible scenarios. Unfavorable scenarios out of a total of 210 possible states with 129 states and % 61 coefficients with characteristics (reduction of employment level, decrease of physical quality of the region, increase of concentration policy, increase of marginalization, decrease of belonging, formation of urban chain trend, increase of migration to Tehran, increasing the difference in service distribution, increasing the level of pollution, dormancy in new cities) have been the most likely scenarios.

    Keywords: New Cities, Tehran, foresight, Scenario
  • Alireza Sadighi Aghdas, Bakhtyar Ezatpanah, Bashir Beyg Babaye Pages 646-666

    This study has been compiled with the aim of assessing the viability of 8 neighborhoods in the central part of Tabriz metropolis from the perspective of citizens. The present study is available in terms of applied purpose and descriptive-analytical method. The information required is based on careful library studies (use of documents) in order to build a theoretical location and a framework for the chemical method for the survey technique (direct observation, closed questionnaire and open interview). In this review for experiments and data analysis of inferential methods; One-sample t-test of ANOVA, Scheffe's test was used. Based on the findings of t-test, the general environmental index of the central city of Tabriz in 8 neighborhoods with 3.29 and t-statistic of 3.182 - is below the average of the theory or the best numerical test (3.5). And in general there is a visible acceptance from the perspective of residents. But in the midst of the situation, Abadad said that the dimensions have access (4.07) and the environment (3.55) had possible acceptance conditions. Also, from the residents' point of view, economic (2.66), physical (2.79) and socio-cultural (3.38) dimensions had the weakest environmental status. Also, the results of Scheffe post hoc test show that the living conditions are not the same and there is a significant difference in the area. Meanwhile, after the body with the value of F, 25.46 has the highest amount of difference and wants to say that if after the body, the difference is different in one case, if you need to study more than other cases. Also according to the general environmental characteristics (2.42) according to other areas of Shahnaz (2.02), students (1.96), values (1.45), Mansour (1.32), high bath (0.98), hill garden (0.71) and Damascus (0.63) This difference is in the souls of 4 neighborhoods: Bazaar, Shahnaz, Daneshmous and Maghsoudiyeh, and the residents of this place provide it to you according to the existing conditions.

    Keywords: Urban texture, Livability, Satisfaction, CBD, Tabriz city
  • Sobhan Roshanfekr Jurshari, Farzaneh Asadi Malek Jahan, Nasrullah Molaei Hashjin Pages 668-687

    Due to the expansion of cities and residential complexes, the need for security in a building has become very important in humanities research, especially architecture. The aim of this study was to investigate the effective factors of environmental security in residential complexes. The population of the present study is more than 3000 people. According to Cochran's formula, more than 341 of them have been studied as a research sample through a questionnaire. The researcher made and distributed the questionnaire, the data were analyzed using Spss software at both descriptive and inferential levels. The results of the analysis show that the 5 main factors have a significant impact on environmental security and crime reduction in residential complexes. These 5 factors are physical security, supervision, fear of crime, territory, management and maintenance, which after comparing the average, respectively, monitoring with 3.61, physical security with 3.23, territory with 2.84, fear of crime 2.83 and management and maintenance with 2.50 It has the most impact and score from the respondents' point of view.

    Keywords: Social Security, Residential Complex, Environmental Factors
  • Mehdi Roghani, Mahmoud Modiri *, Kiamers Fathi Hafshjani, Abu Turab Alirezaei Pages 690-704

    The purpose of this research is to analyze the role of foresight in existing patterns of critical decision-making techniques and gray theory of research in soft operations using the philosophical assumptions of paradigms and ultimately to determine the appropriate strategy based on these components in order to maximize success and longevity. It is gray and decision-making strategies. According to the results obtained from the experts' opinion of the Critical Uncertainty Questionnaire, four uncertainties of the research were identified and the scenario design criterion was identified. Each of the four modes including low attention to social issues versus high attention to social issues, low attention to ethical models versus high attention to ethical models, low attention to soft approaches to high attention to soft approaches, Paying little attention to complex issues versus paying close attention to complex issues represents a specific dual situation in the future. Each of these dual situations reflects uncertainty about the future of multi-criteria decision-making and gray theory. Based on these uncertainties, three scenarios were identified. These scenarios include Achilles' heel, Phoenix, Xacht's heel. The philosophy of past and future approaches in this field was also reviewed and criticized.

    Keywords: Futures Research, Content Analysis, Scenario Analysis, Multi-criteriaDecision Making, Gray Theory
  • Mina Hussein Al-Husseini, Amanullah Ali Moradi*, Hamid Dalir, Mehdi Ahmadi Mousavi Pages 706-716

    Geographical components play a significant and fundamental role in committing economic crimes, so that factors such as territorial and climatic conditions, climate change, etc. have been considered as one of the prominent factors in committing these crimes. Of course, the fact that these factors continuously play a role in committing these crimes is still not fully considered as a comprehensive and deterrent factor. This research, which has been done using a descriptive-analytical approach, seeks to answer the question: what is the role of geographical components in committing economic crimes according to the standards and standards of Iranian law, Imami jurisprudence and international documents? The result of the present study is that although geographical components such as the civilian population are important in committing some crimes such as international crimes as well as moharebeh and some examples of corruption on earth in jurisprudence and domestic and international law, but in The context of economic crimes Geographical components as independent factors have not been considered in domestic law documents, international law documents or Imami jurisprudence. However, this neglect has been alleviated to some extent, especially in the field of international documents, with the advent of interpretations on the material of these documents, and the role of geographical factors has become somewhat important.

    Keywords: economic crime, geographical factors, human factors, jurisprudence, law, international documents
  • Frshteh kshtkar, Maryam Moradi*, AbuMohammad Asgarkhani Pages 718-734

    International sanctions, whether in the form of unilateral or multilateral sanctions or in the form of UN Security Council Chapter 7 sanctions, although imposed to change the policies of the sanctioned government, have different effects, including on women and children. Based on the existing experiences in relation to Iraq, Libya and finally the Islamic Republic of Iran, they seek to reduce the level of economic growth, the level of education, many socioeconomic problems for societies and as a barrier to development, Lead to the rise of inflation and economic inflammation, minimize opportunities to expand the activities of women and children, and violate their fundamental human rights. In this regard, the issue of international responsibility of sanctioned governments is raised. Given the concept of fundamental human rights, which is mainly enshrined in international jurisprudence, how is the international responsibility of governments in imposing sanctions on women and children violated in the first place, and secondly, the international responsibility in the situation of sanctions? How will it be achieved? The results of the present study show that international sanctions, both in general and in the situation in Iran, can be a right to life (as emphasized in Article 3 of the Universal Declaration of Human Rights and Article 6 of the Convention on the Rights of the Child); The right to adequate living standards, the right to health, the right to education, the right to development, etc., affect women and children and lead to the violation of their rights.

    Keywords: International Liability, Fundamental Human Rights Considerations, Sanctions, Human Rights Violations, Women, Children
  • Tanaz Zeinalzadeh, Niloufar Nikghadam *, Rima Fayaz Pages 738-754

    typology, residential areas, building, daylight, TehranToday in Tehran, due to the density, compactness of the building and the presence of suspended particles and air pollutants, access to adequate daylight has decreased. Therefore, daylight-based design is considered as one of the positive advantages for architects. In this study, the aim is to determine the common areas of Tehran with residential buildings based on the frequency of daylight design indicators to answer the question of which species are more frequent in terms of daylight design indicators in 22 areas and that what are the best species in terms of these indicators? Thus, the species with favorable conditions in terms of daylight design criteria outside the building and by providing daylight standards inside the building design stage, created a favorable environment in terms of access to daylight. For this purpose, in this study, by identifying daylight design criteria in Tehran, the range of combined typological indicators was explained and through descriptive typology and with the data typology model of the foundation, the areas of Tehran were classified. Finally, according to the criteria for designing daylight outside the building; the texture, density and pattern of the passages showed that in Tehran, District 4, District 5, Tehran West Pars neighborhood has more frequency and District 15, District 5, Afsaria neighborhood are in a better situation than other areas.

    Keywords: typology, residential areas, building, daylight, Tehran
  • Javad Asgari, Alireza Estelaji * Pages 756-769

    Given the way people interact with each other and how and to what extent they participate in civic affairs, their beliefs and values can have a significant impact on reducing economic and social time and costs. Therefore, social capital, along with other capitals, guides people's interactions and contributes to their economic and social development and, ultimately, sustainable development. Therefore, social capital is considered as one of the factors that strengthens collective relations, networks and cohesion of "between people", "people and organizations" and "organizations together" in sustainable local development. The purpose of this study is to investigate the relationship between the components of social capital on the physical development of rural neighborhoods in Garmsar city and areas of influence of Garmsar city functions. Type of applied research and descriptive-analytical method and library and field methods (questionnaire) were used to collect information. The statistical population of this study is rural households living in rural settlements of Garmsar city. According to the 2016 census, this village has 15,231 households, of which 375 households have been selected as a sample for research using the Cochran's formula. Finally, 341 questionnaires were used to analyze the data using descriptive and inferential statistics (onesample t-test, Pearson correlation). Also, a single-sample t-test shows that the utility number is more than (3) and positively evaluated for physical development indices. There is no relationship between social awareness and physical development.The results of regression analysis indicate that the effect of social trust (0.149), social cohesion (0.033) and social participation (0.391) on positive physical development and meaning Is

    Keywords: social capital, sustainable rural development, physical development, ruralareas of Garmsar city, areas of influence
  • Seyed MohammadReza Mousavifard * Pages 772-795

    Terrorism is also referred to as intimidation, intimidation, and intimidation. The use of violence or the threat of violence to achieve political, religious, or ideological goals. Terrorism is the unlawful use of violence or intimidation, especially Against civilians, to pursue political goals. Of course, in today's world, there is no exact definition of the word "terrorism". In other words, it is an approach that considers the basis of the method of imposing ideas on others only through coercion, terror, war, violence, terror, rioting, guerrilla operations, massacre, genocide, torture and coup d'etat. With these interpretations, we come to the victims who, without any guilt or contribution to these interactions, must pay the penalty for the crime and not sin. In the present study, we seek to explain the rights of victims of terrorism from the perspective of legal rules and principles and political solutions. Let's be.

    Keywords: Victims' rights, terrorist acts, international law, victim, terrorism, MiddleEast
  • Ehsan Farokhi, MohammadReza Bagherzadeh*, Mojtaba Tabari, Assadollah Mehrara Pages 798-821

    Succession planning is very important as a valuable mechanism in the development and improvement of organizations. Manages the training of managers in a way that the ability and competence of managers is in line with environmental changes and changes as well as the progress of the organization. The municipality, as a public organization that has many responsibilities, is one of the organizations that pay attention to the principle of succession planning. Realizing this importance; The aim of this study was to provide a model of succession in Tehran Municipality. To conduct the present study, 20 academic experts, managers and municipal experts in the field of human resources were interviewed and data were extracted from the interviews. The purpose of this research is an applied research on development approach and in terms of data collection and the nature of data analysis is of qualitative research type and in terms of environmental studies is of survey type. To achieve the objectives of the present study, qualitative methods (systematic analysis of interview data and data-based method) and quantitative methods (factor analysis method) were used. In the present study, in order to collect data, interviews and questionnaires were used by purposive sampling. The data analysis results were obtained during three stages of open coding, axial coding and selective coding indicating 53 primary concepts, 13 secondary concepts and finally 6 main categories using selective coding that reflect the system of succession management in Tehran Municipality. The results of the research also showed that having a succession strategy in the organization, providing infrastructure and developing a codified and scheduled program to identify talents are among the necessary components and conditions for succession in Tehran Municipality. The results also showed that four types of barriers: 1- 1 cultural, 2-organizational, 3-process and 3-4 managerial are the main challenges facing the municipality of Tehran in achieving the optimal model of succession in this organization.

    Keywords: Succession, Public Organization, Tehran Municipality
  • Maryam Amanpour, Mansoreh Tahbaz*, Leila Karimifard Pages 852-876

    Beauty and aesthetic have always been one of the natural needs of human beings. Today, due to the changes in life’s variables, less attention has been given to this need and one of the examples in this regard is the visible chaos in the contemporary architecture and urban planning. Proportions and geometry are concepts that are used to relate the components to one another or to the entire unit, and they have emerged in different designs mainly due to the formation of beauty. Beauty depends on two dimensions, a beautiful phenomenon and the one who perceives this beauty. This study examines the relationship between beauty and proportions from the perspective of the audience. Moreover, in this study the word beauty represents aesthetics and the standard of beauty is measured based on geometric proportions and geometric shapes in building elevations that induce a sense of pleasure and beauty for the observer. The role of proportions in architecture is undeniable throughout history and by conducting extensive studies in this field, the researcher has succeeded in introducing a proportional evaluation system. This system has been achieved in 11 steps and via 9 proportional systems that include: basic and multiple modular system, the golden rectangle proportions, the golden spiral, the 1: 1.618 golden ratio, Platonic rectangle, the radical ratios, the golden ratio, Le Corbusier’s Modular measurement system and Ken (Shaku) proportions. The aim of this research was to develop a criteria, for designing modern elevations in residential buildings, which is derived from geometric proportions and results in the creation of beautiful facades. The statistical population of this research consists of the facades of the contemporary residential buildings in Iran that possess modern architecture characteristics. Interviews and questionnaires have been conducted in order to examine the viewers’ opinions on the aesthetics of building elevations. The statistical sample consists of 35 individuals that are categorized into three groups of experts, architecture students and ordinary people. The respondents were asked to organize the selected buildings into the 3 groups of very good, good and normal based on the two criterion of beauty and proportions. Then, a correlation is derived between the chosen samples in each criteria and the control sample is used for their validation and verification. The results prove that according to the respondent’s perspective, the criterion of aesthetically pleasing houses are not solely based on the presence of proportions in the façades of the modern residential buildings. However, it can be stated that the most effective factors in the classification of these two groups rely on following Ken (Shaku) proportions and basic and multiple modular system. Although, the use of geometric proportions is required to achieve an aesthetically pleasing façade however it is not the only necessary factor.

    Keywords: Proportions, Visual Aesthetics, Residential Buildings, Tehran’s ContemporaryHouses
  • Zahra Forootan, Nasrullah Molaei Hashjin*, Mohammad Baset Qureishi Pages 878-901

    One of the most important problems in developing countries is the problems and challenges of rural development, because past strategies and goals in rural development have not been successful and have failed to address major rural issues. Tourism is one of the forms of economic development and one of the main means of social contact between different societies. In the present study, using descriptive-analytical research method, firstly, by analyzing the written documents, the data were collected and preliminary data were analyzed and the demographic characteristics of tourism target villages of Rudsar during the last two decades were evaluated. They asked if there was a qualitative and quantitative increase in tourists to the study area of capital flow in favor of the rural community? The sample population consisted of 34 villages with the most natural, religious and cultural attractions were selected in four central districts: Chabeksar, Kalachai and Rahimabad. The results of the defined items for measuring the level of interactions and their effects on the relationship between the city and the village by means of Ttest indicated that in addition to positive tourism developments for the villages, some problems were also presented for the villages. We have come to some conclusions about the transformation of rural agricultural activities. Culturally, all villages have been influenced by urban culture in terms of the type of cover, the change in the type of architecture and the construction of houses, and the change in rural trades

    Keywords: Rural Tourism, Transformation, Development, Rudsar County
  • MohammadReza Kazemi, Rifat Shahmari Ardjani *, Seyedeh Sedigheh Hassani Mehr, Alireza Pour Sheikhian Pages 904-922

    Tourism as an alternative economic activity in a single product economy can accelerate the development process by diversifying the national economy. The purpose of this article is to introduce natural tourist attractions in Bandar Anzali. The method of data collection in this research is based on library resources and field observations and tools such as fish, photos and maps have been used. The method of data analysis using SPSS software is based on the analysis and description of the statistical population of the research. The villagers of Bandar Anzali are the number of samples selected using the standard Morgan table and the questionnaires were randomly distributed among them. The results showed that natural tourism has significant economic, socio-cultural and environmental benefits for rural areas and less Developed generates through revenue and infrastructure development. Tourism at the local level can provide economic growth and provide a potential alternative to traditional activities in villages and local workers. Rural tourism, along with rural activities, provides a significant side income for farming families.

    Keywords: tourism, rural tourism, natural tourism, Bandar Anzali city
  • Mohammad Haji Ghasemi Ardabili, Alireza Milani* Pages 924-943

    Islamic rules, as one of the main principles of Iranian law, have an irrefutable role in the legal system of the country. The optimal and legitimate use of the environment from the point of view of Islam is one of the fundamental rights of individuals, whose protection lies with the ruler and the responsibility of the community. Accordingly, in this article, using the analytical-descriptive method, it has been attempted to determine the jurisprudential approach to environmental crimes as well as the criminal system of the country in response to these crimes, the weaknesses and strengths of both legal and juridical spheres, the expression of ways to improve and correct it. Considering the territorial extent of Iran, the diversity of the climate and the diversity of environmental issues and issues, due to the inadequacy and inefficiency of the existing laws in the domestic arena, we need urgent legislative action in this area because environmental degradation constitutes a barrier to sustainable development in countries Is under development. The differential offense of environmental crime and the prediction of non-criminal acts and criminal responses can be helpful in tackling and preventing environmental crime and achieving the objectives of criminal law.

    Keywords: : Islamic law, Unlawful rule, Environment, Criminalization, Criminal enforcement
  • Mostafa Hashemi, Ribaz Ghorbaninejad*, Kiomars Yazdanpanah Pages 944-956

    One of the key geopolitical regions adjacent to Iran is the South Caucasus region. This region has been important for Iran and Russia for a long time due to its geographical proximity and exchanges and historical, cultural and other roots with Iran and Russia. Due to its geostrategic position, the South Caucasus region attracts regional and spherical actors. The historical roots and proximity of this region to Iran and Russia have caused the fate and events of this region to have a direct impact on the security and national interests of Iran and Russia, which has created obstacles to the path of regionalism in Iran by Russia and other actors. The present study seeks to study the effect of the neighborhood policy of the Russian Federation on Iran's regionalist approach in the Caucasus. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical and exploratory in nature. Is. In this study, the statistical population included a collection of political geography experts, officials of related organizations and relevant institutions who, in addition to collecting information, helped in other areas such as (interviews and questionnaires). In this research, we have tried to address all the political, defense, security, etc. countries of the South Caucasus region and the actors present in this region. Then the results of the field method are performed in the form of statistical analysis T. Therefore, in order to gain a superior position over its rivals and ensure its security and national interests, far from Russia's violent confrontations, Iran must consider strategies based on linking its interests with the Caucasus countries and bring them to the operational stage.

    Keywords: South Caucasus, Neighborhood Policy, Regionalism, Russian Federation, Iran
  • Behnoosh Malekizadeh, Mohammad Mehdi Soroush*, Salaheddin Molanaei, Manouchehr Foroutan Pages 945-966

    Due to Lifestyle Changes in the last Century, Traditional Houses are Catastrophically Destroyed. Given that Most of the Historic Buildings are Traditional Houses, It is Important to Consider the Importance of this Type of Building. Therefore, the Issue of Recognizing Traditional Houses and Classifying the Patterns Used in them Can be Important for Recognizing and Classifying Similar Buildings. The Purpose of this Study is not to Encourage the Return of the Past and to Imitate Traditional Architecture; Rather, It is the Preservation of this Precious Historical Treasure and How to Get Rid of the Precious Concepts of these Houses. Because the Largest Number of Historical Houses in Kermanshah and Sanandaj are Qajar and Pahlavi. In this Article, a Comparative Study of Qajar and Pahlavi Period Houses has been Studied. The Research Method Used is a Combination. The Present Study Seeks to Answer the Question of Whether the Findings of the Study of Traditional House Architecture Can Lead to a Model for Today's Design. Finally, the Study Found that Paying Attention to the Constituent Elements of Traditional Homes will be Able to Respond to the Pattern of Modern Design Due to their Flexibility with Today's Demands.

    Keywords: Traditional Houses, Kermanshah Houses, Sanandaj, Qajar, PahlaviHouses
  • Masoud Hasannejad Amjadi, MohammadReza Pourmohamadi*, Nader Zali Pages 968-988

    Imperialism's tools for the spread of consumerism in Third World cities are made using economic, social, cultural, physical, and other infrastructures, the most prominent being the creation of large shopping malls. The present study was conducted to evaluate the economic, social, cultural, physical and environmental impacts of commercial complexes on the expansion of consumerism in Tabriz metropolis. The research is applied in terms of purpose and is descriptive-analytical and the approach is quantitative. The statistical population of the study is the customers of Star Commerce, Royal, Laleh Park, Atlas and Palladium Roshdieh. The sample size was estimated to be 400 people based on Cochran's formula and systematically randomly distributed among them. The overall reliability of the questionnaire was 0.754. Analysis of research findings using the Pearson test showed that the economic, socio-cultural, physical-physical and environmental components were positively and significantly correlated with values of 0.616, 0.556, 0.223 and 0.161, respectively. With consumerism. The results also showed that the variables of income, previous shopping experience, age, and gender had a positive and significant correlation with consumerism with values of 0.620, 0.555, 0.555 and 0.554. The results of multivariate regression showed that the sum of nine qualitative variables and 23 quantitative variables were able to explain 77.55% of variance related to consumerism. Finally, the results showed that the regions, 4, 1, 8, 2, 3, 10, 9, 7 and 6 respectively, consumed the highest number of citizens. Finally, sociocultural and economic-oriented proposals have been made to prevent the prevalence of consumerism.

    Keywords: Consumption, Consumerism, Shopping Centers, Malls, Tabriz