فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/11/03
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 1-22
مسئله این مطالعه پرسش درباره آغاز دانشگاه بود و به طور خاص به این پرسش پرداخته شد که آغاز دانشگاه در ایران به چه معنا می تواند موجه و مشروع باشد؟ با تمایزگذاری میان آغاز و تاسیس، آغاز دانشگاه به غایت آن؛ یعنی مسئولیت پیوند زده شد. هدف پژوهش برنمایی مدرن بودن پدیده دانشگاه و توجه دادن به ضرورت خردورزی در موقعیت دانشگاه بود. دانشگاه به مثابه یک پدیده نو، آغاز نو دارد. این آغاز نو با رویکرد پدیدارشناسی و با روش هرمنیوتیک حسن ظنی گادامر و ریکور، در نسبت با غایت آن به بحث گذاشته می شود. برای چنین بحثی ابتدا شرحی از آغاز ارایه شده و سپس بر بنیاد تجربه مدرن دانشگاه، آن تجربه به مفهوم درآمده است. شرح آغاز دانشگاه و سپس در موقعیت ایران و در ارتباط با تاریخ دانشگاه در ایران به بحث گذاشته شده است. نتیجه مطالعه تصریح بر خودشکوفایی فرد دانشگاهی است؛ دانشگاه جای آزادی و مسئولیت است. دانشگاه جای نظرورزی و کنشگری به منظور شناسایی و مهار شرارت ها و نابهنجاری هایی است که مانع از تحقق و شکل گیری خود و جامعه است. اینجا، جای زیر سوال بردن خود، جامعه و جهان است. با توجه به تجربه دانشگاهی بودن، به یک معنا، دانشگاه در ایران «تاسیس» شده است، اما کمتر «آغاز» شده است.
کلیدواژگان: دانشگاه، مدرنیته، آغاز، ایران -
صفحات 23-52
سوء رفتارهای علمی در کلی ترین مفهوم، تخطی از هنجارهای روشی و اخلاقی به صورت عمدی و به قصد فریب دیگران است. برخی تحریف، جعل و سرقت ادبی از آثار علمی را از مصادیق اصلی سوء رفتار قلمداد کرده اند. در سال های اخیر، به واسطه گزارش های ارایه شده در ایران، توجه به این مسئله و ریشه یابی آن ضرورت یافته است. فرض بر این است که حداقل یکی از عوامل موثر در میان دانشگاهیان را باید در دوران تحصیلات، از جمله تحصیلات آموزش عالی، ریشه یابی کرد. از این رو، در این پژوهش به این پرسش پاسخ داده شد که آموزش های دوران تحصیل، مقدماتی یا عالی، در شناخت هنجارهای اخلاقی، مهارت یابی در استدلال و ایجاد انگیزه برای انجام دادن عمل اخلاقی پژوهشگران چه نقشی خواهند داشت؟ برای پاسخگویی به این پرسش از روش نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شد. در این پژوهش با 15 نفر از استادان، دانشجویان و دانشگاهیان و همچنین متخصصان اخلاق و تربیت مصاحبه عمیق صورت گرفت و همزمان تحلیل داده های به دست آمده با کدگذاری اولیه، فرعی، محوری و گزینشی انجام و مدل نهایی استخراج شد. راهکار نهایی به تقویت آموزش ضمنی از طریق ارتباط سینه به سینه استاد و شاگرد و در جهت انتقال روال های علمی اخلاقی، بازاندیشی مداوم در ملاک های سنجش علمی و تطبیق دایمی ملاک های سنجش با موضوع اصلی و ارزشمند سنجش و درنهایت، تقویت محیط های کوچک اخلاقی در شرایطی منجر شد که هنجارهای یک اجتماع علمی همراه با شفافیت و انتقادپذیری، به رسمیت شناختن آزادی و تفاوت های افراد در آن وجود داشته باشد.
کلیدواژگان: سوء رفتار علمی، آموزش اخلاقی، آموزش دوران تحصیل، رابطه استاد و شاگرد، تخلف علمی، سلامت علمی -
صفحات 53-85
در سال های اخیر، سیاست ها، آیین نامه ها و رویه های هم افزایی در آموزش عالی تدوین شده است که حاصل تعامل آنها نتایج نامطلوبی است که دانشگاه را ناخواسته به سمت رفتارهای غیراخلاقی در فرایند پژوهش سوق داده است. رشد بی رویه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، آیین نامه های دفاع از پایان نامه و رساله های تحصیلات تکمیلی و مقاله محور بودن آیین نامه های جدید ارتقای اعضای هییت علمی پیشران های این تغییرات به شمار می رود. هدف از این پژوهش بررسی اثرهای جانبی و گاهی نامطلوب این دگردیسی در آموزش عالی و تاثیر این عوامل بر چرخه پویای حیات پژوهش و فرآورده های پژوهشی آن به ویژه تولید مقاله بود. بدین منظور، با بررسی ادبیات پژوهش پیامدهای این راهبردها در آموزش عالی استخراج و سپس با استفاده از ابزار حلقه های علت- معلولی در قالب 5 زیرسیستم شامل غلبه آثار پژوهشی بی کیفیت، غیرکاربردی و مشابه، افزایش مجلات علمی و تشکیل شبکه های قدرت حول آن برای چاپ مقاله، گسترش سوء رفتارهای پژوهشی و هنجارشکنی های علمی، گسترش بازار برون سپاری کارهای پژوهشی و سایه نویسی و تجاری شدن آموزش عالی و تغییر نگاه اعضای هییت علمی از نگاه کریمانه به نگاه ابزاری به دانشجویان مدلسازی شد. مدل تلفیقی و نهایی نیز شامل 10 حلقه تقویتی و 3 حلقه تعادلی بود و تصویر کلی از اثرهای جانبی این تغییر در سیاست ها و کنش های متقابل آن را نشان می دهد. درنهایت، از منظر کل نگرانه، مدل تعاملی آسیب های محتمل این تحولات ترسیم شده است.
کلیدواژگان: آیین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی، ارزیابی عملکرد، چرخه های علت-معلولی، آموزش عالی، مقاله نویسی، اخلاق پژوهش -
صفحات 87-112
یکی از مهم ترین اهداف برنامه تحول آموزش پزشکی برآورد هزینه تمام شده تربیت دانشجوست. پژوهش حاضر با هدف برآورد هزینه تمام شده آموزش دانشجویان دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC)، بهای تمام شده تربیت دانشجو در سال تحصیلی 95- 1394 در این دانشکده محاسبه شد. پس از شناسایی و احصای فرایندهای صورت گرفته در مراکز فعالیت، پنج گروه اصلی هزینه شامل پرسنلی، ملزومات مصرفی، استهلاک ساختمان، استهلاک تجهیزات و هزینه انرژی شناسایی شد. تسهیم هزینه های بالاسری با دو روش مستقیم و تعدیل جزیی صورت گرفت. محاسبات در دو سناریو بدون محاسبه استهلاک و با محاسبه استهلاک در فضای نرم افزار Excel 2010 صورت گرفت. مراکز فعالیت نهایی 67%، میانی 17% و بالاسری 16% از هزینه ها را به خود اختصاص دادند. هزینه پرسنلی با 74% بالاترین هزینه و هزینه- فرصت با 6/2% پایین ترین سهم از هزینه کل را داشتند. در سناریوی اول بهای تمام شده ارایه یک واحد درسی 53 و متوسط بهای تمام شده تربیت دانشجو 104.8 میلیون ریال و در سناریوی دوم بهای ارایه یک واحد درسی 50 میلیون ریال و متوسط بهای تربیت دانشجو 100 میلیون ریال بود. استفاده از نظام هزینه یابی بر مبنای فعالیت می تواند بخش عمده ای از مشکلات موسسات آموزش عالی را مرتفع سازد. با توجه به بالابودن سهم هزینه های پرسنلی از کل هزینه ها، برنامه ریزی مناسب در زمینه جذب و استفاده از نیروی انسانی و همچنین ظرفیت بدون استفاده برخی از اعضای هییت علمی می تواند کارایی و بهره وری را به همراه داشته باشد. محاسبه و تحلیل بهای تمام شده باید به عنوان یکی از وظایف روزمره دانشکده ها مد نظر قرار گیرد.
کلیدواژگان: هزینه تمام شده، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، دانشجو -
صفحات 113-141
هدف از این مطالعه مشخص کردن میزان آمادگی دانشجویان برای یادگیری الکترونیکی در دوران کرونا و رابطه آن با رضایت دانشجویان از نظام یادگیری الکترونیکی و نیز موفقیت تحصیلی دانشجویان بود. برای این بررسی روش توصیفی-تحلیلی و ضریب همبستگی اسپیرمن به کار برده شد. ابزار گردآوری داده ها متشکل از دو پرسشنامه (آمادگی برای یادگیری الکترونیکی و مقیاس رضایت از سامانه) بود. همچنین برای سنجش موفقیت تحصیلی از شیوه ارزیابی مستمر در طول نیمسال تحصیلی استفاده شد. افراد مورد مطالعه شامل دانشجویان یک دوره کارشناسی ارشد در یک دانشگاه پژوهشی بود. نتایج نشان داد که هر قدر دانشجویان برای یادگیری الکترونیکی آماده تر باشند، موفقیت تحصیلی آنان بیشتر است (0.89=ρ) و همچنین از تعامل با سیستم یادگیری الکترونیکی رضایت بیشتری خواهند داشت (0.86= ρ)؛ به عبارت دیگر، آمادگی برای یادگیری الکترونیکی با عملکرد دانشجویان در درس و رضایت آنان از سیستم یادگیری الکترونیکی رابطه ای قوی دارد. به رغم آنکه نمونه مورد مطالعه این پژوهش مربوط به دوره تحصیلات تکمیلی و محدود بود، با توجه به ضریب همبستگی قوی میان متغیرهای مورد مطالعه، می توان یافته را به دوره کارشناسی نیز تعمیم داد. بنابراین، موفقیت تحصیلی دانشجویان در درس های برخط و رضایت آنان از سیستم بر ترجیحات نسبت به چگونگی یادگیری، خودراهبری در یادگیری، عادات یادگیری، توانمندی در کار با ابزار رایانه ای و مهارت های فناوری اثرگذار است. بر این اساس، ارزیابی آمادگی دانشجویان و اطمینان از توانمندی آنان در پنج مولفه یادشده، پیش بایست دستیابی به کیفیت یادگیری در آموزش عالی الکترونیکی است. علاوه بر این، ارزیابی مستمر آموخته های دانشجویان در فرایند یادگیری در سیستم یادگیری الکترونیکی و بازخورد دادن به آنان اهمیت دارد. با استفاده از سنجش کاربردپذیری سامانه های یادگیری الکترونیکی می توان رضایت دانشجویان را سنجید و برای بهبود آن اقدام کرد.
کلیدواژگان: آمادگی برای یادگیری برخط، رضایت دانشجویان، کاربرد پذیری، عملکرد تحصیلی -
صفحات 143-175
معنا و اهمیت برنامه درسی در آموزش عالی در ارتباط با تحولات آموزش عالی در عرصه اجتماعی، دگردیسی های بنیادینی را تجربه کرده است. از این رو، سوال این است که چنین وضعیتی در زمینه ایرانی چگونه بازنمایی می شود؟ بدین منظور، تمرکز مطالعه حاضر بر تحلیل چگونگی فهم برنامه درسی در مطالعات آموزش عالی ایران با رویکرد پدیدارنگاری بود. در چنین بافتی، مطالعات یک دهه اخیر برنامه درسی در آموزش عالی ایران با روش مرور نظام مند گردآوری و نمونه منتخب به تعداد 57 مقاله علمی پژوهشی در دو سطح کدگذاری باز و محوری تحلیل کیفی شد. در برایند تحلیل ها چهار شیوه فهم؛ یعنی تکلیف گرایی، پاسخگوانگاری، پروژه محوری و شبه یادگیری پژوهی شناسایی، تعریف و با ذکر مصادیق تجربی تبیین شد. فصل مشترک سه شیوه فهم ابتدایی از سیطره معنای سنتی و محدود برنامه درسی (مکانیزم انتخاب، سازماندهی و انتقال دانش در یک دوره تحصیلی) بر مبانی فکری مطالعه برنامه درسی در آموزش عالی ایران حکایت دارد. علاوه بر این، فهم شبه یادگیری پژوهی نیز حاکی از سیطره ضمنی این معنای سنتی بر مبانی فکری محدود تحقیقاتی است که به مطالعه برنامه درسی در آموزش عالی ایران مبتنی بر معنای گسترده آن (فرایند مداوم درک و توسعه تجارب یادگیری معنادار در یک زمینه میان رشته ای) پرداخته اند. درنتیجه، فهم برنامه درسی در مطالعات آموزش عالی ایران درگیر دگماتیزم سنت گرایی است که می تواند سودمندی آن برای تعالی آموزش و یادگیری دانشگاهی را با مخاطرات جدی مواجه سازد. این مطالعه می تواند به بازاندیشی در فهم و جریان فکری برنامه درسی در مطالعات آموزش عالی ایران به منظور برون رفت از چنین دگماتیزم سنت گرایی کمک کند.
کلیدواژگان: آموزش عالی، فهم برنامه درسی در آموزش عالی، تعریف برنامه درسی در آموزش عالی، مطالعات برنامه درسی در آموزش عالی، دگردیسی های برنامه درسی در آموزش عالی، نسل های معنایی برنامه درسی در آموزش عالی -
صفحات 177-204
پذیرش مدارک تحصیلی مجازی توسط متخصصان امور استخدامی منابع انسانی در سازمان ها یکی از مسایل مهم است. این پژوهش کیفی بر اساس دیدگاه ها و سوگیری های متخصصان امور استخدامی در خصوص آموزش مجازی در مقایسه با آموزش سنتی صورت گرفت. اطلاعات از طریق مصاحبه های تلفنی نیمه ساختاری با 18 متخصص امور استخدامی منابع انسانی در بخش دولتی جمع آوری و به روش تحلیل تم کدگذاری و سپس برای یافتن مفاهیم مرتبط با پذیرش مدارک تحصیلی مجازی تحلیل شد. از نظر بیشتر پاسخ دهندگان آموزش مجازی و سنتی در دانشگاه های معتبر از مقبولیت یکسانی برخوردارند. نبود تعاملات اجتماعی در آموزش مجازی و اعتبار برخی از دانشگاه های آموزشی خاص از موارد نگران کننده از نظر متخصصان امور استخدامی بودند. نتایج نشان داد که دیدگاه ها درباره آموزش مجازی به سمت دیدگاهی مثبت تر در حال تغییر است. پیشنهاد می شود که دانشجویان کلاس های آموزش مجازی به مشارکت در فعالیت های اجتماعی خارج از کلاس درس بپردازند تا نبود تعامل اجتماعی در کلاس های آموزشی مجازی جبران شود. دانشگاه های دارای آموزش مجازی نیز باید به کسب یا حفظ اعتبار خود توجه کنند و درصدد افزایش اعتبار مدارک علمی خود برای مقبولیت میان متخصصان امور استخدامی باشند.
کلیدواژگان: آموزش آنلاین، آموزش سنتی، مدرک مجازی، اعتباربخشی، متخصصان امور استخدامی در بخش دولتی
-
Pages 1-22
The issue of this article is questioning the beginning and principal of the university; in particular the question is that in what sense can the beginning of the university in Iran be justified and legitimate? By distinguishing between the beginning and the founding, I have linked the beginning of the university to its end, responsibility. The purpose of this research was to show the legitimacy on the university as a modern phenomenon and to pay attention to the necessity of reasoning and critique in the university situation. The university has a new beginning as a new phenomenon. This new beginning or principal can - and should-be discussed in relation to its teleos, by Gadamer's hermeneutic method and in a phenomenological attitude. For such a discussion, first a description is given on the concept of beginning and then, based on the modern experience of the university, that experience is conceptualized. The description of the beginning and the concept of the university are then discussed in the situation of Iran and in relation to the history of the university in Iran. The result of the study is an emphasis on the self-actualization of the academic individual. A university is a place for freedom and responsibility, meaning theorizing and acting to identify and control the evils and anomalies that hinder the realization and formation of self and society. The university is a place for questioning the phenomena of the self, the society and the world. In a sense, given the experience of being a university, the university has been "established" in Iran but has not "begun".
Keywords: University, Modernity, Beginning, Principal, Iran -
Pages 23-52
The study of the role of education in controlling scientific misconduct in Iran: using Grounded TheoryScientific misconduct in the most general sense is a deliberate violation of methodical and moral norms with the intention of deceiving others. Falsification, fabrication and plagiarism formally had been considered as the main examples of scientific misconduct by some researchers. In recent years, due to the reports presented, it has become necessary to examine the main misconduct cases and find its causes. It is assumed that at least one of the influential factors among academics should be rooted in the period of education, including higher education. Therefore, in this study, the following question was answered: What is the role of education, elementary education or higher education, in recognizing ethical norms, finding skills in reasoning and motivating researchers to perform ethical practice? to answer the question, the Grounded Theory method was used. In this study in-depth interviews with 15 faculty and students including researchers in ethics and education studies were done. Simultaneously, the obtained data were analyzed with primary, secondary, axial and selective coding and the final model was extracted. The final solution is to strengthen the implicit learning through the teacher-student face to face relationship in order to transfer the scientific-ethical behaviors, continuous rethinking of the criteria of scientific assessment, and continuous application of the criteria of assessment and the main and valuable subject of assessment and finally strengthening small "ethical environments" in a society that follows the norms of a scientific community including transparency and critique, freedom and differences of individuals.
Keywords: Scientific misconducts, Ethical education, Teaching during education, Plagiarism, Faculty, student relation, Fabrication, Falsification -
Pages 53-85
In recent years, synergistic policies, regulations, and procedures have been developed in higher education that have resulted undesirable outcomes that have led the university to unethical behaviors in the research process. The irregular growth of universities and higher education institutions, changes in regulations of theses and dissertations, paper-based faculties promotion regulations are the drivers of these changes. The purpose of this study was to investigate the externalities and of this metamorphosis in higher education and the effect of these factors on the dynamic life cycle of research and its products, especially scientific papers. For this purpose, the consequences of these strategies were extracted by literature review. So, using the tools of cause-effect loops model in the form of 5 subsystems including: dominance of poor quality research works, non-practical and similar research, increasing scientific journals and forming power networks around it to publish articles, spread of research misconduct and scientific violations, expanding the market for outsourcing research and ghostwriting and commercializing higher education and changing faculty members' views from a generous to an instrumental view to the students, integrated and final model also included 10 reinforcing loops and 3 balancing loops of the externalities of this change in policies and their interactions have been identified. Finally, with a holistic perspective, an interactive model of the potential externalities was developed.
Keywords: Academic promotion regulations, Performance measurement, Cause, effect loops, Higher education, Scientific papers writing, Research ethics -
Analysis and estimation of the cost of educating students with Activity Based Costing approach (ABC)Pages 87-112
One of the main goals of a medical education transition program is to estimate the cost of educating a student. The aim of this study was to estimate the final cost of student’s education in the Tabriz School of Management and Medical Informatics. The present study used the Activity Based Costing method (ABC) to calculate the cost of student education in the academic year 2015-16. After identifying and calculating the processes performed in the activity centers, five main groups of costs were identified, including personnel, consumables, building depreciation, equipment depreciation and energy costs. Overhead costs were shared by two direct methods and partial adjustment calculations were done in Excel 2010 in two scenarios without calculating depreciation, and with the calculation of the depreciation. The results showed that the final activity centers spent 67% of costs. The middle centers spent 17% costs and upper centers spent 16% of costs. The cost of personnel costs with 74%, had the highest cost and cost-opportunity with 2.6%, had the lowest share of total cost. In the first scenario, the completed cost of one course was 53 million Rials and the average cost of student education was 104.8 million Rials. In the second scenario, the cost of one course was 50 million Rials and the average cost of student education was 100 million Rails. The use of Activity Based Costing (ABC) system can solve a significant part of the problems of higher education institutions. Due to the high share of personnel costs in total costs, proper planning in the field of recruitment and use of manpower, as well as unused recruitment of some faculty members can bring efficiency and productivity. Cost calculation and analysis should be considered as one of the routine tasks of colleges.
Keywords: Final cost, Activity Based Costing, Student -
Pages 113-141
The aim of this study was to explore students’ readiness for e-learning during Covid-19, determining learner satisfaction with online learning experiences and their relations with students’ success. A descriptive-analytical research design and Spearman correlation coefficient were used in this study. Population under study, which was considered as the sample, included students of a course in a post-graduate program in an engineering school at a research university in Iran. Instruments for measuring the two independent variables were two questionnaires: i) e=Learning Readiness, and ii) User Satisfaction Scale. Furthermore, continuous assessment by the instructor during the teaching-learning process was used a measure of student performance. Findings indicated that there was a strong relationship between students’ readiness for e-learning and student performance (=ρ.89). Furthermore, the correlation between learner satisfaction and performance was also strong ( =.86). Although the sample size in this study was small, due to strong correlation coefficients between independent variables and the dependent variable, the two hypothesis are statistically significant (p≤0.05). Although, the target population in this study was post-graduate students, the findings may be generalized to undergraduates as well. Therefore, students' academic success in online courses and their satisfaction with the system affect their preferences for how they learn, self-directed learning, learning habits, ability to work with computer tools, and technological skills. This readiness skill is composed of five factors: 1) self-directed learning; 2) learning preferences; 3) technology skills; 4) Study habits; 5) computer equipment capabilities. These five factors have been already in focus of attention by « Penn State » and some other universities. Based on the results, towards, making e-Learning courses and programs of high quality, there is need for enabling students in the five areas, above-mentioned. However, quality in e-learning, in addition to students’ readiness, requires that academic members are e-teachers and use a continuous assessment of learning during the teaching-learning process. By measuring the usability of e-learning systems, students' satisfaction can be measured and action can be taken to improve it.
Keywords: Readiness for online learning, Student satisfaction, Usability, Academic performance -
Pages 143-175
The meaning and importance of the curriculum in higher education in connection with the developments of higher education in the social field, has undergone fundamental changes. Hence, the question is how such a situation is represented in the Iranian context? Therefore, the focus of the present study was on the analysis of how to understand the curriculum in Iranian higher education studies using a phenomenological approach. In this context, curriculum studies in Iranian higher education was collected in the last decade by the systematic review method. Using a purposeful sampling technique, 57 articles were selected and qualitatively analyzed in two levels of open and axial coding. As a result, four ways of the understanding curriculum in selected articles, were identified, defined and explained by experimental examples: 1) task-oriented understanding, 2) responsive understanding, 3) project-oriented understanding and 4) learning- research understanding. These ways of understanding were defined and explained by citing empirical examples. The common denominator of the three primary ways is that it dominates the traditional and limited meaning of the curriculum (mechanisms for selecting, organizing and transferring knowledge in a course of study) on the intellectual foundations of curriculum studies in Iranian higher education. Also, the quasi-learning way indicates the dominance of the limited and traditional meaning of the curriculum on the intellectual foundations of the limited number of studies that have studied the curriculum in higher education is based on its broad meaning (the social process of understanding and developing meaningful learning experiences). As a result, understanding the curriculum in Iranian higher education studies is involved in the dogmatism of traditionalism, which can seriously jeopardize its usefulness for the excellence of university education and learning. This study can help to rethink the understanding and intellectual flow of the higher education field of study in order to get out of such an intellectual dogmatism.
Keywords: Higher education, Understanding curriculum in higher education, Curriculum studies in higher education, Curriculum transformations in higher education -
Pages 177-204
Acceptance of virtual educational qualifications by human resources recruitment specialists’ affairs in organizations is one of the important issues. This qualitative study focuses on the views and biases of recruitment experts towards virtual education (online) in comparison with traditional (face-to-face) education. The method of data collection was semi-structured telephone interviews with 18 human resource recruitment specialists in the public sector. The obtained information was coded by theme analysis method and then analyzed to find concepts related to the acceptance of virtual educational documents. The majority of respondents believed that online and traditional education in reputable universities are equally acceptable. Lack of social interactions in online education and the credibility of some particular teaching universities were among the concerns of recruitment specialists. The results showed that attitudes about e-learning are changing towards a more positive one. It is suggested that students in virtual educational classes participate in social activities outside the classroom to compensate for the lack of social interaction in virtual educational classes. Uuniversities with virtual education should also gain or maintain their credibility and seek to increase the credibility of their academic credentials for acceptance among recruitment specialists’ affairs.
Keywords: Online education, Traditional education, Virtual degree, Accreditation, Public sector employment specialists