فهرست مطالب
فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1402/03/27
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 6-15هدف
اعتیاد به بازی های آنلاین یکی از مشکلات دانش آموزان در سال های اخیر است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اجتناب تجربی، فشار اجتماعی و تنظیم هیجانی در پیش بینی اختلال بازی های اینترنتی در دانش آموزان نوجوان شهر اردبیل انجام شد.
روش هادر این پژوهش 422 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-97 به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های اختلال بازی های اینترنتی، تنظیم هیجانی، مقیاس اجتناب و آشفتگی اجتماعی واتسون و فرند و پرسشنامه پذیرش و عمل پاسخ دادند.
یافته هایافته ها نتایج نشان داد که بین اجتناب تجربی و فشار اجتماعی با اختلال بازی های اینترنتی رابطه مثبت و معنی داری به دست آمد (01/0<p). همچنین بین خود تنظیمی هیجانی با اختلال بازی اینترنتی رابطه منفی معنی داری به دست آمد (01/0<p). نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد اجتناب تجربی، فشار اجتماعی و تنظیم هیجانی 40 درصد از اختلال بازی های اینترنتی را در دانش آموزان تبیین می کنند.
نتیجه گیریبنابراین نتایج نشان می دهد که توجه به اجتناب تجربی، فشار اجتماعی و تنظیم هیجانی می تواند نقش بسزایی در کاهش گرایش نوجوانان به بازی های اینترنتی داشته باشند.
کلیدواژگان: اختلال بازی های اینترنتی، اجتناب تجربی، فشار اجتماعی، تنظیم هیجانی -
صفحات 16-29هدف
هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازی درمانی شناختی رفتاری بر بهبود برنامه ریزی و توجه دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی بود.
روش هاروش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی 12 -7 سال شهر اردبیل در سال 1398 بود که 30 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه به تعداد مساوی جایگزین شدند. به منظور جمع آوری داده ها از فرم کوتاه و تجدید نظر شده ی مقیاس درجه بندی کانرز والدین، آزمون برج لندن و آزمون تولز- پیرون استفاده شد. در گروه آزمایش بازی درمانی شناختی رفتاری (10 جلسه 45 دقیقه ای) اجرا شد و گروه گواه تحت مداخله قرار نگرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هانتایج نشان داد بازی درمانی شناختی رفتاری اثر معناداری بر بهبود برنامه ریزی و توجه دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی دارد (05/0>P)، به طوری که به ترتیب دانش آموزانی که در گروه آزمایش تحت بازی درمانی شناختی رفتاری قرار گرفته بودند از سطوح بالاتر برنامه ریزی و توجه نسبت به دانش آموزان گروه کنترل برخوردار بودند.
نتیجه گیریبا توجه به نتایج پژوهش حاضر، بازی درمانی شناختی رفتاری می تواند به عنوان روشی موثر در بهبود برنامه ریزی و توجه دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی در نظر گرفته شوند.
کلیدواژگان: بازی درمانی شناختی رفتاری، برنامه ریزی، توجه، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی -
صفحات 30-42هدف
پژوهش حاضر با هدف پیش بینی قلدری سنتی و سایبری براساس سبک های هویت و بلوغ عاطفی در نوجوانان انجام شد.
روش هاجامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه اول شهر اصفهان بود. برای تحقق اهداف این پژوهش توصیفی- همبستگی 225 دانش آموز (112 دختر و 113 پسر) با شیوه ی نمونه گیری چندمرحله ای تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های قلدری (BS) پاتچین و هیندوجا، سبک های هویت برزونسکی و بلوغ عاطفی سینگ و بهارگاوا پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام بوسیله نرم افزار SPSS-23 انجام شد.
یافته هانتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد متغیرهای هویت اطلاعاتی و هنجاری از ابعاد سبک های هویت و بلوغ عاطفی قلدری سنتی را پیش بینی می کنند (05/0>p). اما سبک های هویت سردرگم و تعهد قادر به پیش بینی قلدری سنتی نبودند. همچنین متغیر هویت اطلاعاتی از ابعاد سبک های هویت و بلوغ عاطفی قلدری سایبری را پیش بینی می کنند (05/0>p). اما سبک های هویت هنجاری، سردرگم و تعهد قادر به پیش بینی قلدری سایبری نبودند.
نتیجه گیریبراساس یافته های این مطالعه نوجوانانی که دارای هویت اطلاعاتی و هنجاری و بلوغ عاطفی بالا هستند کمتر به قلدری سنتی و نوجوانانی که دارای هویت اطلاعاتی و بلوغ عاطفی بالا هستند کمتر به قلدری سایبری روی می آورند. بنابراین از آنجا که سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری و رشد بلوغ عاطفی نوجوانان، رفتارهای قلدری را کاهش می دهد پیشنهاد می شود برنامه هایی جهت شکلگیری هویت مناسب و رشد بلوغ عاطفی تدوین و اجرا شود تا رفتارهای قلدرانه نوجوانان کاهش یابد.
کلیدواژگان: قلدری سنتی، قلدری سایبری، سبک های هویت، بلوغ عاطفی، نوجوانان -
صفحات 43-56هدف
این پژوهش با هدف تعیین نقش سرمایه های رشدی بر امید تحصیلی و مشغولیت تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت.
روش هاروش انجام تحقیق توصیفی همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر بندرلنگه در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 600 نفر که براساس جدول کرجسی مورگان 234 نفر به صورت طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش مورد استفاده پرسشنامه امید به تحصیل خرمایی و کمری، مشغولیت تحصیلی تینیو و نیمرخ سرمایه های رشدی بنسون و همکاران بود. جهت تجزیه و تحلیل سوالات پژوهش از آزمون رگرسیون خطی و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
یافته هانتایج این پژوهش نشان داد بین سرمایه های رشدی و امید تحصیلی دانش آموزان و همچنین بین سرمایه های رشدی و مشغولیت تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (01/0<p). همچنین بین امید تحصیلی و مشغولیت تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد (01/0<p). نتایج بیانگر این بود که سرمایه های رشدی می تواند امید تحصیلی و مشغولیت تحصیلی دانش آموزان را در سطح معناداری پیش بینی نماید (01/0<p).
نتیجه گیرینتایج نشان داد با افزایش سرمایه های رشدی، امید تحصیلی و مشغولیت تحصیلی دانش آموزان افزایش می باید.
کلیدواژگان: امید تحصیلی، سرمایه های رشدی، مشغولیت تحصیلی -
صفحات 57-68هدف
مطالعه حاضر با هدف پیش بینی شفقت به خود نوجوانان بر اساس عملکرد خانواده و جو روانی اجتماعی کلاس انجام شد.
روش هاروش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دبیرستانی شهر بندرعباس در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند، که از بین آن ها 302 دانش آموز (124 پسر و 178 دختر) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس های شفقت به خود، ابزار سنجش خانواده و مقیاس کلاس من بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون چندگانه همزمان استفاده شد.
یافته هانتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تقریبا 35٪ از کل واریانس شفقت به خود نوجوانان بر اساس مولفه های عملکرد خانواده و جو روانی اجتماعی کلاس، قابل پیش بینی است (01/0<p). یافته ها نشان داد که حل مسیله، نقش، درگیری عاطفی، کنترل رفتاری و اصطکاک پیش بینی کننده های مثبت و معناداری برای شفقت به خود هستند. علاوه بر این، جهت گیری وظیفه پیش بینی کننده منفی و معنادار شفقت به خود بود.
نتیجه گیریبراساس نتایج، شفقت به خود از جمله خصوصیاتی است که محیط خانوادگی و آموزشی در رشد و پرورش آن نقش بسزایی دارند که این امر لزوم توجه والدین و مربیان برای بهبود شرایط این دو محیط را برجسته می سازد.
کلیدواژگان: شفقت به خود، عملکرد خانواده، جو روانی اجتماعی کلاس، نوجوانان -
صفحات 69-79هدف
پژوهش حاضر با هدف نقش خوش بینی تحصیلی و خوتنظیمی تحصیلی در مدرسه در پیش بینی کمک طلبی تحصیلی انجام گرفت.
روش هاروش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان ورزشکار دوره ی متوسطه ی اول شهر اردبیل در سال تحصیلی 99-1398 بود که دارای حداقل دو سال سابقه ورزشی در رشته های مختلف ورزشی بودند که از میان آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشهای تعداد 186 دانشآموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. از پرسشنامه ی خوش بینی تحصیلی شانن- مورال و همکاران، پرسشنامه ی خودتنظیمی تحصیلی سواری و عرب زاده و پرسشنامه کمک طلبی تحصیلی ریان و پنتریچ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
یافته هایافته ها نشان داد که بین خوش بینی تحصیلی (و مولفه های آن) و خود تنظیمی تحصیلی (و مولفه های آن) با کمک طلبی تحصیلی دانشآموزان رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون آشکار کرد که تقریبا 47 درصد از کل واریانس کمک طلبی تحصیلی براساس خوش بینی تحصیلی و خود تنظیمی تحصیلی قابل پیش بینی است که متغیر خود تنظیمی تحصیلی سهم بیشتری داشت.
نتیجه گیریبنابراین، می توان نتیجه گرفت که خوش بینی تحصیلی و خود تنظیمی تحصیلی از متغیرهای مرتبط با کمک طلبی تحصیلی دانشآموزان می باشند.
کلیدواژگان: خوش بینی تحصیلی، خود تنظیمی تحصیلی، کمک طلبی تحصیلی، ورزشکار -
صفحات 80-91هدف
هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه اثر یک دوره تمرینات بینایی ورزشی و اسپارک بر پیشرفت تحصیلی و عملکرد شناختی دانش آموزیان دختر دارای اضافه وزن بود.
روش هاپژوهش حاضر از نوع تحقیقات نیمه تجربی است. جامعه پژوهش حاضر را دانش آموزان دختر دارای اضافه وزن مدارس ابتدایی پایه سوم و چهارم دخترانه ناحیه پنج شهر اصفهان تشکیل داد (1000=N). تعداد 36 دانش آموز 9 تا 10 ساله به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه دوازده نفری گمارده شدند. به منظور اندازه گیری عملکرد شناختی از آزمون تجدیدنظر شده هوش وکسلر چهار و برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی از آزمون ریاضی و دیکته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی با بهره گیری از نرم افزار آماری SPSS صورت گرفت.
یافته هانتایج نشان داد تمرینات بینایی ورزشی بر عملکرد شناختی دانش آموزان دارای اضافه وزن اثر آماری معنادار داشت (05/0≥p)، ولی بر پیشرفت تحصیلی اثر معنادار آماری نداشت (05/0≤p). تمرینات اسپارک بر عملکرد شناختی و پیشرفت تحصیلی اثر آماری معناداری نداشت (05/0≤p). بین دو روش تمرینی در پیشرفت تحصیلی تفاوت آماری معناداری به دست نیامد (05/0≤p)؛ اما در عملکرد شناختی بین این دو روش تمرینی تفاوت آماری معناداری به دست آمد (05/0≥p).
نتیجه گیریجهت بهبود عملکرد شناختی استفاده از برنامه تمرینی بینایی ورزشی برای جامعه هدف توصیه می شود.
کلیدواژگان: اسپارک، اضافه وزن، پیشرفت تحصیلی، بینایی ورزشی، عملکرد شناختی -
صفحات 92-105هدف
هدف از این پژوهش بررسی رابطه اخلاق حرفه ای معلمان ورزش و اشتیاق شغلی آنان با نقش میانجی خودکارآمدی و توانمندسازی روانشناختی بود.
روش هاروش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که با استفاده از روش معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان ورزش استان های کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری به تعداد 643 نفر بود که حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 240 نفر در نظر گرفته شد. برای سنجش متغیرها از پرسشنامه های اشتیاق شغلی، اخلاق حرفه ای، خودکارآمدی و توانمندسازی روانشناختی استفاده گردید، که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری توسط نرم افزار لیزرل استفاده شد.
یافته هایافته ها نشان داد که اخلاق حرفه ای بر اشتیاق شغلی، خودکارآمدی و توانمندسازی روانشناختی تاثیر مستقیم دارد و همچنین اخلاق حرفه ای از طریق خودکارآمدی و توانمندسازی روانشناختی بر اشتیاق شغلی به صورت غیرمستقیم تاثیر داشت.
نتیجه گیریبه طور کلی می توان نتیجه گرفت اخلاق حرفه ای معلمان تربیت بدنی از طریق ایجاد باورهای مثبت درباره خود آنان و شغلشان باعث ایجاد انگیزه و افزایش اشتیاق شغلی در آنان می شود.
کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، خودکارآمدی، توانمندسازی روانشناختی، اشتیاق شغلی، معلمان تربیت بدنی -
صفحات 106-118هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خلاقیت در تاثیر سبک های فرزند پروری بر پیشرفت تحصیلی و همنوایی تحصیلی دانش آموزان به انجام رسیده است.روش هاروش تحقیق توصیفی همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر پایه های چهارم، پنجم و ششم در مدارس هیات امنایی به تعداد 770 نفر بود که حجم نمونه با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم جامعه آماری و رجوع به جدول مورگان 255 نفر به دست آمد. برای جمع آوری داده های مرتبط با فرزندپروری از پرسشنامه بوری، برای سنجش همنوایی تحصیلی از پرسشنامه سینها و سینگ و از مقیاس تورنس جهت سنجش خلاقیت و برای پیشرفت تحصیلی از نمرات دانش آموزان استفاده شد.یافته هانتایج حاصل از اجرای همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک های فرزند پروری با خلاقیت دانش آموزان؛ بین سبک های فرزند پروری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان و نیز بین فرزندپروری و همنوایی تحصیلی دانش آموزان رابطه معناداری وجود دارد. با اجرای الگوی معادلات ساختاری برای آزمون رابطه سبک های فرزندپروری با پیشرفت تحصیلی و همنوایی تحصیلی از طریق متغیر میانجی خلاقیت مشخص شده که الگوی پیشنهادی از برازش مناسبی برخوردار بوده است.نتیجه گیریمی توان نتیجه گرفت که سبک های فرزند پروری با تاثیر گذاری بر میزان خلاقیت دانش آموزان می تواند پیشرفت تحصیلی و همنوایی آنان را متاثر سازد. رشد و توسعه فرزندان در زمینه های اجتماعی، فرهنگی وآموزشی منوط به سبک فرزندپروری والدین استکلیدواژگان: سبک های فرزند پروری، همنوایی تحصیلی، خلاقیت، پیشرفت تحصیلی
-
صفحات 119-129هدف
پژوهش حاضر با هدف کلی مقایسه سوگیری توجه و بازداری شناختی در بین دانش آموزان نوجوان سیگاری و غیرسیگاری انجام شد.
روش هاروش پژوهش، توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دانش آموزان نوجوان پسر 17 ساله 10 دبیرستان از شهرستان های گرگان و کردکوی بودند که تعداد 64 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش نرم افزار نشانه دهی فضایی، آزمون نرم افزاری استروپ پیچیده و فرم کوتاه چهار خرده آزمون وکسلر بودند.
یافته هاتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره نشان داد که در آزمون استروپ عملکرد گروه سیگاری ضعیف تر از گروه غیر سیگاری بود (01/0 <p)، و در آزمون نشانه دهی فضایی، نمره گروه سیگاری از گروه غیرسیگاری بالاتر (01/0 <p) بود .
نتیجه گیرینتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که توانایی بازداری شناختی در نوجوانان سیگاری پایین تر از نوجوانان غیرسیگاری است؛ یافته های پژوهش حاضر می تواند تلویحات پیشگیری و درمانی در زمینه مصرف سیگار نوجوانان داشته باشد.
کلیدواژگان: سوگیری توجه، بازداری شناختی، آزمون استروپ، نشانه دهی فضایی، دانش آموزان سیگاری، غیرسیگاری -
صفحات 130-141هدفپژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر نشخوارفکری و ادراک کنترل اضطراب دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد.روش هااین مطالعه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر 15 تا 18 ساله مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود که به مراکز بهداشتی و درمانی شهر اردبیل در سال 1398 مراجعه کرده بودند. 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت آموزش تنظیم هیجان قرار گرفت، در این مدت بر گروه گواه مداخله ی انجام نگرفت پرسشنامه های نشخوارفکری نولن هوکسیما و موریو ادراک کنترل اضطراب راپی، کراسک، براون و بارلوبه عنوان ابزار ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته هانتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه، حاکی از این است که نمرات پس آزمون نشخوارفکری و ادراک کنترل اضطراب گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد (01/0=P).نتیجه گیریبا توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که آموزش تنظیم هیجان موجب کاهش نمرات نشخوارفکری و افزایش ادراک کنترل اضطراب دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی شد.کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، نشخوارفکری، ادراک کنترل اضطراب، اختلال اضطراب اجتماعی
-
صفحات 142-152هدفدانش آموزان هر جامعه، قشر کارآمد و آینده سازان هر کشور هستند. در راستای شناسایی عوامل مرتبط با تاب آوری تحصیلی، پژوهش حاضر با هدف مدل یابی علی تاب آوری تحصیلی بر اساس هوش شخصی با میانجیگری جهت گیری مذهبی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم انجام گرفت.مواد و روش هاپژوهش حاضر به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر اردبیل در سال 1401 بود. تعداد 200 نفر از این افراد با استفاده از نمونه گیری در دسترس از بین جامعه آماری فوق انتخاب و به مقیاس های تاب آوری تحصیلی، جهت گیری مذهبی و هوش شخصی پاسخ دادند. به منظور تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزارهای SPSS 25 و smartpls.4 استفاده شد.یافته هانتایج نشان داد که هوش شخصی به صورت مستقیم و غیرمستقیم و با میانجی گری جهت گیری مذهبی در تاب آوری تحصیلی نقش دارند. شاخص های برازش مدل نیز بیانگر مطلوب بودن مدل است.نتیجه گیریبه طور کلی نتایج این مطالعه علاوه بر دستآوردهای بنیادی، قابل کاربست در سازمان آموزش وپرورش و مراکز مشاوره می باشد.کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، هوش شخصی، جهت گیری مذهبی، دانش آموزان
-
Pages 6-15Objective
Addiction to online games is one of the problems of students in recent years, Therefore, the present study was conducted with the aim of investigate the role of empirical avoidance, social pressure and emotional regulation in predicting internet gaming disorder in adolescent students in Ardabil.
MethodsIn this study, 422 high school students of Ardebil Secondary School were selected by cluster sampling method in year of 2016-2017 and completed the Internet Games Disorder Questionnaire, Emotion Regulation Questionnaire, Avoidance and Disorder Scale the acceptance and practice questionnaire responded.
ResultsThe results showed that there was a positive and significant relationship between empirical avoidance and social pressure with Internet gaming disorder (p <0.01). There was also a significant negative relationship between emotional self-regulation and Internet game disorder (p <0.01). Step-by-step regression results showed that experiential avoidance, social disclosure, and emotional adjustment account for 40% of Internet game disorder in students.
ConclusionTherefore, the results show that attention to empirical avoidance, social pressure, and emotional regulation can play a significant role in reducing adolescents' tendency to online games.
Keywords: Internet gaming disorder, empirical avoidance, social pressure, emotional regulation -
Pages 16-29Objective
The purpose of the current study was to determine the effectiveness of Cognitive-Behavioral Play Therapy (CBPT) on improving Attention and Planning in Children with Attention-Deficit/ Hyperactivity Disorder.
MethodsThis was an experimental study with the pre- and post-test design and group control. The study population consisted of children ages 7-12 years old was diagnosed with ADHD in Ardebil city. Among them, 30 were selected by Convenience Sampling method. They were randomly assigned to equal rations in the intervention and control group. The research instruments were: Short Form and Revised Conforming Rating Scale for Parents (CPRS-R: S), Toulouse. Pieron’s attentional Test and Tower of London. Intervention group received Cognitive-Behavioral Play Therapy (CBPT) in 10 sessions. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).
ResultsResults showed that cognitive behavioral Play Therapy (CBPT) had significant impact on the improving attention and planning in students with Attention-Deficit/ Hyperactivity Disorder (P<0/05) and the students who received Cognitive-Behavioral Play Therapy (CBPT) in the experimental group had higher levels of planning and attention than the students in the control group.
ConclusionThe findings indicated that Cognitive-Behavioral Play Therapy (CBPT) can be considered as an effective way to improve the attention and planning of students with Attention-Deficit/ Hyperactivity Disorder.
Keywords: Cognitive behavioral play therapy, Attention, Planning, Attention deficit, hyperactivity disorder -
Pages 30-42
Objective:
The aim of this study was to predict traditional and cyber bullying based on identity styles and emotional maturity in adolescents.
MethodThe statistical population included all male and female high school students in Isfahan. To achieve the goals of this descriptive-correlational study, 225 students (112 girls and 113 boys) were selected by stratified random multi-stage sampling method and the Patchin and Hinduja Bullying Questionnaire (BS), Berzonsky Identity Styles and Singh and Bhargaqa Emotional Maturity. Data were analyzed using Pearson correlation test and stepwise regression by SPSS-23 software.
ResultsThe results of data analysis showed that informational and normative identity variables predict the dimensions of traditional bullying identity styles and emotional maturity (p<0.05). But confused identity styles and commitment could not predict traditional bullying. The identity variable also predicts information on the dimensions of identity styles and emotional maturity of cyber bullying (p<0.05). But normative identity styles, confusion, and commitment could not predict cyberbullying.
ConclusionAccording to the findings of this study, adolescents with high information and normative identity and emotional maturity are less likely to engage in traditional bullying and adolescents with high informational identity and emotional maturity are less likely to engage in cyber bullying. Therefore, since informational and normative identity styles and the development of adolescent’s emotional maturity reduce bullying behaviors, it is suggested that programs be developed and implemented to form appropriate identity and emotional maturity development to reduce adolescents bullying behaviors.
Keywords: Traditional bullying, Cyber bullying, Identity styles, Emotional maturity, adolescents -
Pages 43-56Objective
This study was conducted to determine the role of growth capital on students' academic hope and academic performance.
MethodsThe method of descriptive research was correlation. The statistical population of this study includes all female high school students in Bandar Lengeh in the academic year 1401-1400 in the number of 600 people, which according to Krejcie Morgan table, 234 people were selected randomly. The research instruments used were three questionnaires: education expectancy Khormaei and Kamri, academic engagement Tinio and growth capital profile Benson et al. Linear regression test and Pearson correlation coefficient were used to analyze the research questions.
ResultsThe results of this study showed that between growth capital and students 'academic hope and also between growth capital and students' academic activity (P <0.01). There was a positive and significant relationship. Also, a positive and significant relationship was observed between students' academic hope and academic performance (P <0.01). Other results indicated that growth capital could predict students' academic hope and academic engagement at a high level (P <0.01).
ConclusionThe results showed that with increasing growth capital, students' academic hope and academic activity should increase.
Keywords: Academic Hope, Growth Capital, academic engagement -
Pages 57-68Objective
The present study aimed to predict adolescents’ self-compassion based on family function and psychosocial climate of the classroom.
MethodThe research method was descriptive-correlational. All of the statistical population of the study were high school students in Bandar Abbas city in the academic year of 2018-2019, from which 302 students (124 males and 178 females) were selected by multi-stage random cluster sampling. The data collection instruments included Self-Compassion Scale, Family Assessment Device, and My Class Inventory questionnaires. Simultaneous multiple regression analysis was used to analyze the data.
ResultsThe results of regression analysis revealed that roughly, 35% of the total variance of self-compassion is predicted through family function and psychosocial climate of the classroom components (P<.01). The findings indicated that problem solving, role, emotional involvement, behavioral control, and friction were positive and significant predictors of self-compassion. In addition, task orientation was a negative and significant predictor of self-compassion.
ConclusionsAccording to the results, self-compassion is one of the characteristics that the family and educational environments play an important role in its development, which highlights the need for attentions of parents and teachers to improve the conditions of these two environments.
Keywords: Self-compassion, Family function, Classroom psychosocial climate, adolescents -
Pages 69-79Objective
The purpose of this study was to investigate the relationship between academic optimism and Academic self-regulation with help-seeking in Athlete students.
MethodsThe research method was descriptive correlational. The statistical population of the study consisted of all Athlete students of Ardebil in the academic year of 2019-2020. That 186 students were selected using stratified sampling method. To collect data, Tschannen-Moran, et al. Academic optimism questionnaire, Savari and Arabzade Academic self-regulation questionnaire and Ryan & Pintrich help-seeking questionnaire were used. The obtained data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.
ResultsThe findings showed that there is a positive and significant relationship between academic optimism and academic self-regulation with help-seeking (P<0.01). The results of regression analysis also revealed that help-seeking are able to predict 0.47 of changes in help-seeking a positive direction.
ConclusionTherefore, to increase the level of academic vitality, we can pay attention to the variables of between academic optimism and academic self-regulation.
Keywords: academic optimism, academic self-regulation, Academic Help-Seeking, Athlete -
Pages 80-91Objective
The purpose of the present research was Comparison the effects of sports vision and SPARC training on academic achievement and cognitive function of overweight female students.
MethodsThe present study is a quasi-experimental research. The population of this research has consisted of overweight female students in third grade and fourth of district 5 of Isfahan (N=1000). 36 students aged 9 to 10 years were selected through purposeful sampling and randomly divided into three groups of 12. For Measure of cognitive function Revised Wechsler IV Intelligence test was used and the math test and dictation were used to measure academic achievement. To analyze the data, Univariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test were used using SPSS software at a significant level of five hundred.
Resultsresults showed that sports vision training had a statistically significant effect on the cognitive function of participants (p≤0/05). But, these exercises training did not have a significant effect on academic achievement (p≥0/05). Spark's exercise training did not statistically significant effect on cognitive function and academic achievement (p≥0/05). There was no significant difference between the two methods of training on academic achievement achieved (p≥0/05). However, there was a significant difference in cognitive function between these two training methods (p≤0/05).
Conclusionto improve cognitive function, the use of a sports vision training program for the target community is recommended.
Keywords: academic achievement, cognitive function, Overweight, Spark, Sports vision -
Pages 92-105Objective
The aim of this study was to investigate the relationship between professional ethics of physical education teachers and their Work engagement with the mediator role of self-efficacy and psychological empowerment.
MethodsThe research method was descriptive-correlational, which was done using structural equation method. The statistical population of the study consisted of all physical education teachers of Kohgiluyeh and Boyerahmad and Chaharmahal and Bakhtiari provinces, which included 643 people that the sample size was determined by Krejcie and Morgan table equal to 240. To measure the variables, the Professional ethics, Self-efficacy, Psychological Empowerment and Work engagement questionnaire were used. That validity and reliability were confirmed. For data analysis, confirmatory factor analysis and structural equations were used by Liserel software.
ResultsThe findings indicated that professional ethics had a direct impact on self-efficacy, psychological empowerment and work engagement, and professional ethics also indirectly influenced work engagement through self-efficacy and Psychological Empowerment.
ConclusionAccording to the findings concluded the professional ethics of physical education teachers caused motivate them and increase their work engagement by developing positive beliefs about themselves and their jobs.
Keywords: professional ethics, self-efficacy, Psychological empowerment, Work engagement, Physical education teachers -
Pages 106-118ObjectiveThe present study examines the mediating role of parenting style creativity on students’ academic achievement.MethodsFor this, a descriptive and structural equation modeling (SEM) system was used. Population of the study includes 770 female students from 4-6 grade in Urmia during 2016-2017, from among which 255 were chosen using stratified random sampling and Morgan's table for sample size. Date were collected using Buri’s Parental Authority Questionnaire (PAQ), adjustment inventory for college students (AICS) by Sinha and Sing, and Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT). Date on academic achievement was based on student scores.ResultsResults of pearson correlation showed a significant relationship between parenting style and creativity, parenting style and academic achievement, and also parenting style and academic adjustment. In addition, results of SEM showed the relationship between parenting style with academic adjustment and achievement through the mediating role of creativity. This demonstrates fitness of the model.Conclusionit is concluded that parenting style can influence student creativity and improve their academic achievement as well as adjustment.Keywords: Parenting style, Academic Adjustment, Creativity, academic achievement
-
The comparing attentional bias and cognitive inhibition among smoker and non-smoker teenage studentsPages 119-129Objective
Current study was conducted with the aim of investigating the relationship between attentional bias and cognitive inhibition among smoker and non-smoker male teenage students.
MethodsThe research design was causal-comparative and the Statistical population of this study was 62 teenage students that randomly selected from 10 high schools of Gorgan and Kordkoy. Attentional bias has been measured by spatial cueing software and cognitive inhibition through Complex Stroop software. Also, short form of Wechsler Adult Intelligence Scale test has been executed and used as a control variable.
ResultsData analysis using ANCOVA and MANCOVA showed that smokers’ group performance in stroop and behavioral tests were weaker the non-smokers group (p<0.01), smokers achieved higher scores in spatial cueing task (p<0.01).
ConclusionThe results showed cognitive inhibition ability was lower in smokers group. The findings of the present study can have implications for prevention and treatment of adolescent smoking.
Keywords: Attentional bias, Cognitive inhibition, Stroop task, spatial cueing, Smoker, Non-smoker -
Pages 130-141Objective The purpose of this study was to examine the effectiveness of emotion regulation on rumination and perception of anxiety control in girl students with social anxiety disorder.Methods This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group from all social anxiety disorder students aged 15-18 visited in Ardabil Health and therapy clinic in 2019, 30 patients were selected through the targeted sampling method and randomly were placed into two equal experimental and control groups. Experimental group experienced 8 weeks of Emotion Regulation, while control group were just followed. Rumination Nolen-Hoeksem and Perception of anxiety control Rapee, Craske, Brown & Barlow questionnaires were used in pre-test, post-test and up as the study instrument. Data were analyzed by descriptive indices and analysis of covariance.Result The result of comparing post-test of scores in two group showed that there were significant difference in Rumination and Perception of anxiety control scores intervention group and the control group (p<0.01).Conclusion Thus, can be said that of Emotion Regulation psychotherapy. Reduced Rumination and high Perception of anxiety control in students with social anxiety disorder.Keywords: emotion regulation, rumination, Perception of Anxiety Control, social anxiety disorder
-
Pages 142-152ObjectiveStudents of every society are efficient and future makers of every country. In order to identify the factors related to academic resilience, the present research was conducted with the aim of finding a causal model of academic resilience based on personal intelligence with the mediation of religious orientation in secondary school students.MethodsThe present research method was descriptive and correlational. The statistical population included all second year high school students in Ardabil city in 2022. 200 of these people were selected from the above statistical population using available sampling and responded to the scales of academic resilience, religious orientation and personal intelligence. SPSS 25 and smartpls.4 software were used to analyze the collected data.ResultsThe results showed that personal intelligence directly and indirectly and with the mediation of religious orientation play a role in academic resilience. Model fit indices also indicate that the model is desirable.ConclusionIn general, the results of this study are in addition to the fundamental achievements that can be applied in education organizations and counseling centers.Keywords: academic resilience, Personal intelligence, religious orientation, Students