فهرست مطالب

بنیان هنر - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1403)

نشریه بنیان هنر؛ جستارهای موزه داری، مرمت، باستان شناسی و تاریخ هنر
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسدالله جودکی عزیزی* صفحات 13-38

    شهر یزد یکی از مهم ترین شهرهای حاشیه کویر در ایران است؛ رشته قنواتی تاریخی که از سفره های آب زیرزمینی دامنه های شیرکوه در دو شهر تفت و مهریز تغذیه می کنند، شکل گیری، توسعه و حیات این شهر را تا سده های اخیر تضمین کرده اند. پهنه گسترده دشت یزد- اردکان، که محور عبور این قنوات است، زمین های مستعد پهناوری را در اختیار ساکنان یزد قرار داده است. در آستانه این دشت که عمدتا مناطق جنوبی و جنوب شرقی شهر محصور و تاریخی یزد را در برمی گیرد، از سده هشتم هجری به بعد طرح پروژه های بزرگی از باغ و باغ پردازی ریخته شد. علاقه و تلاش امرا و حکام، وابستگان دربار و عموم مردم در اجرا و پرداخت دستینه های پرشمار در این ناحیه، زمینه شکل گیری و توسعه باغ- محله هایی را فراهم کرد که تا اواخر دوره قاجاری همچنان هم بر تعداد و هم بر وسعت شان افزوده می شد، اما توسعه غیراصولی کالبدی شهر یزد نیز همانند بسیاری از شهرهای تاریخی ایران در طی یک سده اخیر، موجودیت این باغ محلات را به طور جدی و فراگیر تهدید و به صورتی موضعی تخریب کرد. از این روی آنچه که در آغاز مستقل از بدنه شهر شکل گرفته بود، ابتدا به تنه شهر الحاق و پس از آن با ساخت وسازهای بی رویه به طور تقریبی هویت تاریخی و به طور کامل هویت عملکری اش را از دست داد. تصاویر هوایی قدیمی، بقایایی از حصارهای محیطی این دستینه ها و گاه باقی مانده ای از عمارات میان آنها را به خوبی ضبط کرده اند. این دسته از پدیده های انسانی که هم اکنون کمتر نشانی از آنها برجای مانده، نشان می دهند که طبیعت مصنوع شهر یزد منحصر به باغات مهمی که هم اکنون نیز وجود دارند، نیست، بلکه درگذشته سیمایی متفاوت تر تجربه کرده است.پژوهشی که از نظر می گذرد، با بهره گیری از رهیافت تاریخی و با مطالعه ای که داده های قراین تاریخی را با اسناد تصویری قدیمی تطبیق داده، کوشیده است هویت، ساختار و بانی یکی از این باغات تاریخی را بازیابد. این باغ در همسایگی بلافصل جنوب شرق محدوده ای قرار داشته که هم اکنون حدود محله تاریخی «آبشاهی» یا «نعیم آباد» را معین می کند. برآیند پژوهش نشان می دهد که ساختار معماری موجود، حصار محیطی یک چهارباغ بوده است. در کناره بیرونی جبهه شمالی، بقایای نسبتا سالم تر عمارتی دیده می شود که به منزله عمارت دروازه یا «عالی قاپو» مورد استفاده قرار می گرفته است. در میان چهارباغ، بقایای کوشک دوطبقه ای قابل شناسایی است که از طریق چهار ایوان به چهارباغ و چهارسوی اصلی مجموعه چشم انداز داشته است. الگوی ساختاری این کوشک همان «هشت بهشت» است که در سده های متاخر دوران اسلامی طرح غالب کوشک های چهارباغ ها شده بود.این مجموعه که به نظر می رسد نامش «باغ ارم» بوده، احتمالا در دوره فتحعلی شاه  قاجار و به دست عبدالرضاخان امیرموید (حک: 1245-1243 هجری)، بیستمین فرزند محمدتقی خان بافقی (حک:1161-1217 هجری) و در واپسین سال از حکومت رسمی اش در یزد یعنی در سال 1245 هجری ساخته شده است.

    کلیدواژگان: معماری دوران اسلامی، دوره قاجاری، چهارباغ، کوشک، یزد
  • میثم نیکزاد*، ایرج رضایی، مهدی خلیلی صفحات 39-65

    در باستان شناسی، آداب و مناسک تدفین همواره در ارتباط با فعالیت ها و باورهای آیینی جوامع انسانی مورد توجه قرار می گیرد و معمولا از این داده ها برای سنجش جایگاه اجتماعی و کنش گری فرد متوفی و بازشناسی سلسله مراتب اجتماعی استفاده می شود.اما در کنار تدفین های انسانی، موارد متعددی هم از تدفین حیواناتی چون سگ، اسب و گربه چه به صورت منفرد و چه به صورت همراه با انسان، در گوشه و کنار جهان گزارش شده است. در میان این حیوانات، سگ جزو مهم ترین و قدیمی ترین ها بوده و بیشترین فراوانی تدفین را در بین تمام جوامع انسانی از گذشته های بسیار دور (دوران پارینه سنگی جدید) تا به امروز داشته است. سگ دربارورهای ایرانیان باستان دارای اهمیت بالای بوده است. علاوه بر آیین زردشتی، در تصاویر و نقوش برجای مانده از آیین کهن میتراییسم نیز، سگ حضور دارد و یکی از چند حیوان میترایی است که از خون گاو نری که توسط میترا کشته شده، تغذیه می کند. با استناد به شواهد باستان شناختی موجود، سگ یکی از نخستین حیواناتی است که توسط انسان رام و اهلی شده است. سگ ها علاوه بر نقشی که در دوران پیش از تاریخ و تاریخی در تعقیب و شکار و حفاظت از جان و مال انسان داشته اند، امروزه نیز در اموری همچون تشخیص مواد مخدر، محافظت از گله، شکار، تشخیص بو، مسیریابی و کمک به معلولین، امور پلیسی و غیره به جامعه انسانی خدمت می کنند. تدفین های متعددی از سگ چه در قاره های قدیم (آسیا، اروپا و آفریقا) و چه در قاره های جدید (آمریکا و استرالیا) به دست آمده که نشان می دهد پدیده مزبور پدیده ای فراگیر و جهان شمول بوده است. در نتیجه کاوش های باستان شناسی، بقایای تدفین سگ هم به صورت منفرد و هم به همراه اسکلت انسان به دست آمده که علاوه بر جنبه های آیینی، به روشنی نشانه ای از سازش پذیری اجتماعی دوسویه بین این حیوان با انسان است.به طورکلی تدفین سگ در خاورنزدیک به ویژه در لوانت و آناتولی از دوران نوسنگی تا دوران تاریخی به فراوانی گزارش شده که عمدتا از بافت های آیینی، برخی در درون یا نزدیک معابد یا محل های آئینی کشف شده اند و برخی دیگر با ظروف آئینی همراه بوده اند در ایران تاکنون تدفین سگ از کاوش محوطه های همچون شهرسوخته، گوهرتپه بهشهر، تپه قلعه کش (طالقانی) قائمشهر، تپه عشق بجنورد، تپه ریوی سملقان، تپه خرم آباد مشگین شهر و نرگس تپه گلستان گزارش شده است. در نوشتار پیش رو علاوه بر مروری بر تدفین سگ در بخش های مختلف دنیا، به مطالعه تدفین های این حیوان در ایران و تحلیل این یافته های تدفینی در بستر اجتماعی/آیینی پرداخته شده است. در مجموع به نظر می رسد که برخی از موارد تدفین سگ جنبه آیینی داشته، اگرچه برخی موارد دیگر را می توان بر اساس نزدیکی عاطفی و قرابت اجتماعی بین انسان و سگ تبیین نمود.

    کلیدواژگان: سگ، تدفین سگ، باورهای آیینی، شمنیسم، ایران باستان
  • مریم فدایی تهرانی*، احمد ندایی فرد، مهرانگیز پیوسته گر صفحات 67-106

    یکی از مهم ترین راه های کشاندن مخاطب به موزه ها انتقال پیام آثار و اشیاء موزه ای است. هدف از این کار تغییر رفتارهای فردی و تاثیرگذاری اجتماعی است. پیام آثار موزه ای باید موجب تغییر ذهن و نگرش های انسانی شده و با ایجاد تفکر، زمینه مناسب رشد فکری و یادگیری رفتارهای انسانی مخاطب را فراهم کند. هدف از این پژوهش ارزش گذاری و معرفی ویژگی اخلاقی رفتاری اثری موزه ای است که در مقطع مهمی از تاریخ ایران اهمیت ویژه ای داشته است. مطالعه موردی این مقاله در مورد نقش برجسته بار عام داریوش بزرگ موزه ملی ایران است. پژوهشگر سعی دارد با استفاده از پیام اثر، چگونگی جذب مخاطب از راه انتقال پیام اثر موزه ای را شناسایی کند و به این پرسش پاسخ دهد که پیام آثار و اشیاء موزه ای چگونه موجب تغییر نگرش و انگیزش و در نهایت تغییر رفتارهای فردی مخاطب می شود؟ روش پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع کمی کیفی است. داده ها از راه منابع کتابخانه ای، سایت ها و روش VTS گردآوری شده و ابزار سنجش برنامه نرم افزاری اکسل و پرسش نامه خود ساخته با موزه است. نتایج پژوهش نشان می دهد پیام آثار می تواند در ابتدا اطلاعات تاریخی مهمی از سیاست ایران گذشته را به مخاطب زمان حال ارائه کند و سپس بر پایه ارکان سه گانه جذب مخاطب یعنی انتقال پیام اثر، اقناع کردن و تجربیات فردی اهمیت محتوای اخلاقی پیام آثار را یادآوری کند و از این راه ذهن و نگرش مخاطب را تغییر دهد.

    کلیدواژگان: موزه، مخاطب، جذب
  • جلیل اسمعیل نژاد تیمورآبادی*، فریبا مجیدی، غلامرضا یزدانی، مهدی رازانی صفحات 107-132

    استخوان ها و بقایای اسکلت انسانی از مهم ترین موادی است که در اغلب کاوش های باستان شناسی به دست می آیند. استخوان ماده ای ترکیبی است که از بخش های آلی و معدنی تشکیل شده است و از لحاظ وزن خشک تقریبا 70% ماده معدنی و 30% ماده آلی است. این ماده ارزشمند، در برابر عوامل محیطی و میکروارگانیسم ها تخریب می شود و ویژگی های فیزیکی و مکانیکی خود را از دست می دهد. ازاین رو حفاظت از این مواد امری ضروری است. گورستان عصر آهن تبریز، گورستانی است که در فضای طبیعی خود همراه با تدفین های انسانی و آثار درون آن ها تبدیل به سایت موزه شده است. هدف این مقاله حفاظت و مرمت یک نمونه از اسکلت های انسانی متعلق به این سایت موزه با رویکرد چیدمان مجدد اسکلت در محل گور خود با توجه به تصاویر موجود در زمان کاوش و حذف عوامل آسیب رسان است. آزمایش های Ec خاک، نوع دانه بندی خاک، میزان pH خاک، شناسایی کیفی نمک های محلول (آنیون ها) و سنجش رطوبت محیط دفن نشان از داشتن نمک شور قوی در خاک و درصد بالای رطوبت این سایت موزه را دارد. همچنین نوع خاک، لوم رسی و pH خاک و استخوان خنثی و قلیایی ضعیف شناسایی شد. پس از مطالعه و بررسی های لازم، اسکلت به منظور حفاظت و مرمت از گور برداشته و به کارگاه مرمت انتقال داده شد. خاک گور نیز به منظور نمک زدایی برداشته و با آب مقطر نمک زدایی شد. استحکام بخشی استخوان ها با نانو هیدروکسی آپاتیت انجام شد و بازسازی قسمت های مفقودی با گچ مولدانو و چسب سیماکریل R83 صورت گرفت. بازسازی بخش های مفقود و شکسته شده بر مبنای این هدف صورت پذیرفت که اسکلت مورد مرمت باید به همان صورت اولیه در گور قرار گیرد. برای جلوگیری از رطوبت بالارونده در کف گورها جعبه ای ساخته شده با پلکسی گلس به عنوان عایق رطوبتی در کف گورتعبیه شد. در نهایت پس از مرمت، اسکلت مجددا در گور خود به همان صورت اولیه در هنگام کاوش چیده شد.

    کلیدواژگان: تبریز، سایت موزه عصر آهن، حفاظت-مرمت، استخوان، اسکلت انسانی
  • اعظم صفی پور*، لیلا ملازاده ناظم صفحات 133-183
    امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی، موزه ها نقش موثری در ترویج فرهنگ و بالابردن سطح آگاهی عموم دارند و به عنوان مراکزی جهت حفظ و اشاعه فرهنگ یک جامعه قلمداد می شوند که در مرحله اول، نگهداری و سپس گسترش فرهنگ را برعهده گرفته اند. نگهداری از اثر موزه ای به عنوان نخستین گام در فرایند موزه ای شدن شیء نقش موثری در بقای آن دارد؛ فرایندی که در چندین مرحله و زیر نظر چندین کارشناس با گرایش های موزه داری، باستان شناسی، مستندنگاری و مرمت صورت می گیرد. از این رو مستندنگاری اثر موزه ای به عنوان مهم ترین و ابتدایی ترین مرحله در فرایند اشاره شده و به منظور حراست از اثر موزه ای، ضروری ترین اقدام است که به دانش مربوط به آن شیء می افزاید. این کار نه تنها از بعد هویت بخشی قابل توجه و مهم است بلکه در تولید محتوای آموزشی و پژوهشی نیز نقش موثری را در موزه ایفا می کند و به عنوان بستری به منظور تقویت زیرساخت های تولید محتوا برای شیء حائز اهمیت است. از این رو بهره گیری از سیستمی یکپارچه و جامع برای دسترسی بهتر به اطلاعات شیء موزه ای در تمام موزه ها قابل توجه و ضروری است. موزه ها برای طبقه بندی آثار خود از استانداردهای مختلفی استفاده می کنند که در این پژوهش با تمرکز بر مستندنگاری آثار موزه ای، انواع طبقه بندی فراداده ای موزه و استاندارهای مورد استفاده در موزه ها بررسی خواهد شد. این مقاله به روش توصیفی- تطبیقی، استانداردهای فراداده ای مطرح را که در موزه های مختلف جهان مورد استفاده قرار گرفته است، معرفی کرده و مورد مقایسه قرار داده است. از طرفی به منظور بررسی وضعیت شیوه های مستندنگاری آثار در موزه های کشور نیز موزه ملی ایران و موزه ملی ملک انتخاب شده و با انجام دادن مصاحبه به میزان اهمیت و نقش فراداده ها و استانداردهای مطرح پرداخته شده است. هدف این پژوهش شناسایی و معرفی انواع استانداردها و الگوهای مورد استفاده در مستندنگاری آثار موزه ای است که ضرورت ایجاد و اهمیت طبقه بندی فراداده ها و استانداردهای آثار موزه ای در موزه ها را نشان می دهد. نتایج حاصل بیانگر به کارگیری استانداردهای آزموده شده و مورد تایید جهانی است که فراداده ها را از زوایای مختلفی مشخص و طبقه بندی نموده و این امر کمک زیادی به ساماندهی بخش مستندنگاری موزه های کشور خواهد کرد و علاوه بر طبقه بندی استاندارد آثار، دسترس پذیری اطلاعات را نیز آسان می سازد. در موزه های مورد بررسی (موزه ملی ایران و موزه ملی ملک) با توجه به تنوع و کثرت آثار در هر دو موزه که حاوی حجم زیادی از اطلاعات هستند، موزه ملی ملک برای طبقه بندی فراداده ای در موزه از استانداردهای جهانی استفاده کرده است، اما موزه ملی ایران در این خصوص استانداردهای تعریف شده خود را دارد.
    کلیدواژگان: مستندنگاری، موزه های ایران، آثار موزه ای، فراداده ها، استانداردهای فراداه ای
  • محمدعلی حدادیان صفحات 185-192

    اشیاء سفالی تاریخی کشف شده در محوطه های باستانی دارای ارزش اطلاعاتی بسیار زیادی هستند و در علم باستان سنجی، حفظ و طبقه بندی این اطلاعات بسیار پر اهمیت است؛ از این رو حفظ سلامت فیزیکی این اشیا در مراحل نگهداری موقت و دائم شان، حمل و جابه جایی و نیز استفاده از آنها در طی مراحل باستان سنجی و مطالعه، مهم به نظر می رسد. این اشیاء تاریخی به واسطه متریال استفاده شده در ساخت آنها و قدمتی که دارند در اغلب موارد شکننده و آسیب پذیر هستند؛ به ویژه در مراحل حمل و نقل، انبار مانی و استفاده که شامل سنجش و ارزیابی شیء کشف شده است. بسته بندی مناسب می تواند احتمال آسیب های وارد شده در مراحل مذکور را به حداقل برساند و حفظ سلامت فیزیکی شیء را تضمین کند.        جهت طراحی بسته بندی مناسب برای این اشیاء تاریخی ابتدا می بایست شناخت دقیقی از ویژگی های آنها داشت. شیء سفالی مورد نظر، یک عدد لیوان آب خوری متعلق به عصر آهن شمال غرب ایران است که در طی کاوش های باستان شناختی تپه دالما در شهرستان ملکان استان آذربایجان شرقی به سرپرستی اکبر عابدی در سال 1400 به دست آمده است. با مشخص شدن ویژگی ها و کامل شدن اطلاعات در ارتباط با شیء سفالی تاریخی مد نظر، در بسته بندی آن می بایست حداقل معیارهایی رعایت شود تا کارکرد اصلی بسته بندی در این نوع از کالاها که حفظ سلامت فیزیکی است حاصل گردد. ده معیار با این هدف مشخص گردید. بر مبنای این ده معیار، راه حل ها، پیشنهادها و کانسپت های زیادی ارائه شد و در نهایت با توجه به نمونه مورد بررسی، یک ایده انتخاب گردید که اساس آن بر استفاده از فوم هوشمند است.       شیء سفالی تاریخی و شکننده در ایده بسته بندی انتخاب شده، بین دو لایه 6 سانتی متری از فوم هوشمند قرار می گیرد و با یک باکس از جنس کارتن 5 لایه احاطه می شود، به طوری که حتی در اثر سقوط از ارتفاع یک و نیم متری هیچ آسیبی به شیء سفالی داخلی وارد نمی شود. بسته بندی منتخب، 4 قسمت دارد؛ بدنه، درب و دو عدد فوم هوشمند. با توجه به آنکه ساختار بسته بندی به صورت تلسکوپی در نظر گرفته شده است این قابلیت را ایجاد می کند که بسته ها وزن بیشتری را تحمل کنند و در مرحله انبارمانی و نگهداری در قفسه ها بتوان تعداد بیشتری بسته را بر روی هم قرار داد. همچنین ساختار تلسکوپی، دیواره ای ضخیم تر در برابر ضربات، فشارها و سوراخ شدن ایجاد می کند. استفاده از فوم هوشمند این قابلیت را برای بسته بندی ایجاد می کند که شیء دیگری با ابعادی نزدیک به شیء کنونی و با فرمی متفاوت نیز به راحتی قابل استفاده شود. همچنین این فوم عایقی حرارتی و رطوبتی مناسبی جهت محافظت از شیء داخلی ایجاد می کند. فوم هوشمند بسیار منعطف است و سطحی نرم دارد و کمترین آسیب را به رنگ و بافت شیء سفالی وارد می کند؛ همچنین تولید این نوع از فوم ها در ایران بومی شده است و به راحتی و با قیمت مناسب در دسترس است. طرح بسته بندی انتخاب شده برای شیء سفالی مورد نظر می تواند تمامی معیارهای ذکر شده برای یک بسته بندی مناسب برای اشیاء سفالی تاریخی را پوشش دهد و سلامت فیزیکی آن را در مراحل انبارمانی، حمل و نقل و استفاده تضمین کند.

    کلیدواژگان: اشیاء سفالی تاریخی، حفظ سلامت فیزیکی، بسته بندی
  • علی سخن پرداز*، حسین راعی، محسن بیگلری، فرزانه نحاس فرمانیه صفحات 193-218

    بعد از کشاورزی می توان از صنعت و بناهای مرتبط با صنایع سنتی به عنوان یک ظرفیت اقتصادی درگذشته ایران نام برد. بقایای تاریخی فراوانی از جمله عصارخانه ها، حناسایی ها، عبابافی ها و رنگرزخانه ها در اقصی نقاط ایران وجود دارند که معرف این آثار هستند اما این صنایع از اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی در قامتی نو با توجه به تحولات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور ظاهر شدند. بیش از پنجاه سال پس از انقلاب صنعتی دوم، ایجاد کارخانجات صنعتی و تولید ماشینی علاوه بر ضرورت های اقتصادی آن و همگام شدن با دنیای مدرن، نشانه ای از آغاز صنعتی شدن و گان نهادن در مسیر پیشرفت و توسعه در ایران بود. از بارزترین و اولین های آن می توان به کارخانه های ریسندگی و بافندگی اشاره کرد. ساختمان هایی که علیرغم عدم همخوانی شان با معماری ایرانی پیش از آن، به خوبی طراحی، اجرا و به بهره برداری رسیدند؛ و اکنون به عنوان میراث صنعتی ایران قابل بهره برداری و پیوند با ساختار اجتماعی و فرهنگی بافت های شهری هستند. کارخانه جنوب یزد نیز یکی از بارزه های کالبدی عصر شبه صنعتی ایران است که بر اساس مقتضیات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی عصر پهلوی دوم ساخته شده است. بانی اصلی آن رضا صراف زاده یزدی از تجار متمول شهر یزد بود و در سال 1329 شمسی ساخت مجموعه را به پایان رساند. این مجموعه شامل بخش های مختلفی چون؛ سالن اصلی تولید، سالن دوم تولید، انبار پشتیبانی و تولید، انبار کارخانه، سالن سینما صحرا، ساختمان اداری و رفاهی کارکنان و ساختمان فروشگاه تعاونی کارخانه بوده است. بخش هایی از این مجموعه در سال های گذشته تغییر کاربری یافته و هم اکنون در حال بهره برداری است. از جمله ساختمان مسکونی رضا صراف زاده یزدی که اکنون موزه نور و روشنایی است و انبار کارخانه که در حال حاضر ساختمان شهرداری است. از جمله بناهای شاخص مجموعه کارخانه جنوب، سالن اصلی تولید است. این بنا با وسعتی در حدود 4000 متر مربع دارای دو طبقه با یک برج خنک کننده است. مجموعه کارخانه جنوب به مدت 50 سال در چرخه اقتصادی کشور فعال بوده. و اکنون بعد از 23 سال در حال تغییر کاربری است. این تغییر کاربری بر اساس ویژگی های کالبدی و معماری بنا و متناسب با موقعیت جغرافیایی آن تعیین شده است. کارخانه جنوب در سال 1402 از سوی شهرداری یزد به موسسه فرهنگی موزه های بنیاد به منظور بهره برداری موزه ای به مدت 55 سال واگذار شد. مساله تحقیق، کمبود مستندات فنی درباره ویژگی های کالبدی و کارکردی کارخانه است. براین اساس دو پرسش درباره ویژگی های اثر و رویکرد مرمت و احیاء آن مطرح شده و برای پاسخ به آن ها از راهبرد تفسیری تاریخی استفاده می شود.

    کلیدواژگان: میراث صنعتی، کارخانه جنوب یزد، موزه تار و پود، بافته های تاریخی، تغییر کاربری
  • افشین ابراهیمی* صفحات 219-270
    مواجهه با ساختارهای خشتی و گلی به دلیل گرفتاری ها و ابهامات حفاظتی در اتخاذ و گزینش تدابیر منطقی، بیشتر از آنچه  که مایه هیجان باشد، عامل هراس و تشویش حفاظت گران است. نجات بخشی چنین آثاری که گاه مرز بین شور و شعور و احساس و منطق را در می نوردد، بدون در نظر گرفتن نیازمندی آنها به مراقبت دائم، عقیم می ماند و گاه نتایجی اسف بار بر جای می نهد. این حقیقت ناشی از آن است که جامعه حفاظت گران در کل و بنا به هر دلیل، تلاشی بسیار کندتر از شتاب عوامل تاثیرگذار محیطی و گاه اندیشه های نامعقول و مخرب انسانی داشته و دارند. آنچه اعمال سیاست گذاری های حفاظتی در مورد چنین یادمان هایی را با احتیاط و حساسیتی ویژه همراه ساخته، ضرورت توجه به این نکته است که ایده های منظور شده هم باید کالبد اثر را در بر گیرند و هم حافظ سنت های شکل دهنده به فرهنگ معماری سازنده آن باشند. سنت هایی پا گرفته بر محور نیاز و گریز از اسراف که امروزه رنگ باخته اند و احیای آنها مستلزم در پیش گرفتن تدابیر حفاظتی ویژه خواهد بود. تجربه نشان داده است اتخاذ چنین سیاست هایی، پشتیبانی عمومی اما متولی واحدی را می طلبد تا تلاش های پراکنده در مسیری درست هدایت شوند و اندیشه های فاصله گرفته از منطق، در قالب مبانی خاصی سامان یابند. کم نیستند آثاری که بدون رعایت مفاهیم علمی حفاظت و مرمت مورد رسیدگی قرار گرفته اند اما هویت شان را بر باد رفته دیده اند. عمیقا باید باور داشت که حفاظت در علمی ترین تعریف آن، بدون مراقبت حتی در ساده ترین شکل ممکن، دوام نخواهد آورد. تجربه نشان داده است که آثار خشتی و گلین بیشتر به نگهداری و مواظبت نیاز مندند تا دخالت های کالبدی. این تحقیق که به صورت میدانی و اسنادی (کتابخانه ای) و با رویکرد عینی و مبتنی بر مشاهدات و بررسی های محیطی انجام گرفته، این هدف را دنبال می کند که نقشی در پر کردن خلاء حفاظتی موجود داشته باشد و بتواند شرایط بهتری را برای حفاظت های آتی مجموعه چغازنبیل رقم بزند و دورنمای حفاظتی بهتری را در برابر تهدیدات بالفعل و بالقوه مجموعه ترسیم کند. این مهم زمانی کارآمد خواهد افتاد که پیشتر، چالش ها و تهدیدات شناخته شوند و تدابیر گذشته اثرسنجی گردند. این تحقیق همچنین در پی پاسخی به این پرسش است که تهدیدات پیش روی مجموعه  چغازنبیل کدام اند و سهم شان در این کارزار چیست؟ تجربه حفاظتی مجموعه در مواجهه با تهدیدات از آغاز تا آستانه شکل گیری پروژه بین المللی چغازنبیل که محدوده مطالعاتی تحقیق حاضر است این گمان را باورپذیر نشان می دهد که برای مقابله با تهدیدات، روی آوردن به شیوه های تدافعی منعطف نسبت به روش های تهاجمی خشک، به مراتب توفیق بیشتری به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: چغازنبیل، حفاظت، فرسایش، تهدیدات، محیط
  • نسا جودی*، پرستو مسجدی خاک صفحات 271-295

    یکی از انواع تزیینات رایج دوران اسلامی، تزیین زرین فام است که بر روی انواع سفال ها و کاشی ها اجرا شده است. قدیمی ترین تزیین زرین فام قابل تاریخگذاری، یک جام شیشه ای است که در فسطاط (قاهره قدیم) پیدا شده و بر آن نام حاکم مصر عبدالصمد بن علی آمده است (157 ه.ق) آمده است. این تکنیک بعد به عراق رفت و منجر به استفاده از لعاب زرین فام بر روی ظروف سفالی شد. کشورهای خاورمیانه همچون مصر، سوریه و ایران سهم مهمی در تعالی این سفال داشته اند. سفال های زرین فام به سه دوره سده های نخستین، میانه و متاخر تقسیم بندی شده اند؛ اوج این تکنیک مربوط به دوره میانی یعنی سده های 5-7 هجری است و مراکز مختلفی در این دوره در ایران به تولید سفال زرین فام مشغول بوده اند. در موزه هنر ایران تعداد 4 قطعه کاشی و 3 ظرف زرین فام به نمایش درآمده که تاکنون مورد مطالعه قرار نگرفته اند. شیوه تحقیق توصیفی- تحلیلی است. با توجه به اهمیت این آثار، این پژوهش در راستای معرفی و تعیین سبک نمونه های مورد مطالعه و در پاسخ به این سوالات اصلی به انجام رسیده است: 1. سفال ها و کاشی های زرین فام موزه هنر ایران به لحاظ ویژگی های سبکی و هنری به کدام دوره تعلق دارند؟ 2. نمونه های مورد مطالعه ساخت کدام مرکز یا مراکز تولید سفال بوده اند؟ مقایسه کاشی ها و ظروف موزه هنر ایران نشان داد که با توجه به کتیبه های روی آثار که برخی منتسب به باباافضل کاشانی و کمال الدین اصفهانی است و مقایسه ویژگی های این آثار با آثار مشابه در موزه ها و مجموعه های جهان، همگی منتسب به شهر کاشان و سده های میانی دوران اسلامی است.

    کلیدواژگان: کاشی زرین فام، سفال زرین فام، موزه هنر ایران، کاشان
  • محسن قانونی*، سید رضا حسینی صفحات 297-316

    در مرمت آثار نقاشی، تاثیر مکاتب فلسفی و نگره ها در تکوین و رشد تجدد و گذار از رویکردهای سنتی قابل مشاهده است. در همین سال ها تاثیرات مهم مینیمالیسم بر روند تکوین مبانی نظری مرمت قابل ارزیابی است. هدف این پژوهش تلاش برای رهیافتی تطبیقی و تحلیلی میان مینیمالیسم و ایده های مرمتی در میانه سده بیستم میلادی است. دو خوانش به ظاهر متفاوت از تاثیر مینیمالیسم بر مرمت به مثابه «کمترین دخالت در آثار تاریخی» و «رویکردهای مینیمال در حفظ وضعیت اصیل و حدف الحاقات» قابل ردیابی است. بر این اساس پرسش پژوهش چنین است: «آیا می توان رابطه منطقی میان مینیمالیسم و ایده های مرمتی دهه شصت و هفتاد میلادی در قبال آثار نقاشی جست وجو  نمود؟» در نیل به این هدف به شیوه توصیفی تحلیلی تلاش شده است که با توجه به منابع به جای مانده از مبانی نظری مرمت آن دوران و نمونه آثار مرمت شده، به تاثیر مینیمالیسم بر مبانی نظری مرمت پرداخته شود. در انتها، این پژوهش سعی در اثبات این موضوع دارد که هر دو نگاه با اصول طرح شده در مکتب مینیمالیسم تعامل و هماهنگی کاملی داشته و هر دو وام دار این نگاه اصیل در هنرهای تجسمی و تعمیم آن به حوزه مرمت آثار نقاشی بوده اند.

    کلیدواژگان: مینیمالیسم، نگاهداشت، مرمت نقاشی، سده بیستم، دهه شصت و هفتاد میلادی، چزاره برندی
  • حامد بهادر* صفحات 317-340

    ثبت شهرهای تاریخی در فهرست میراث جهانی امتیازی غیرقابل انکار جهت معرفی بیش از پیش این مواریث فرهنگی در سطح ملی و بین المللی است و طبیعی است که همه کشورها سعی در ثبت آثار تاریخی و فرهنگی خویش در این فهرست را در دستور کار قرار دهند. در این خصوص نکته با اهمیت این است که آیا ثبت در فهرست میراث جهانی پایان راه است؟ و یا آغاز رسالت مهم تری در خصوص حفظ ارزش های اصیل و مهم اثر که در طول زمان آرام آرام در بستر فرهنگی و اجتماعی خویش رشد و تکامل یافته است؟ بدیهی است که داشتن برنامه جامع مدیریت اثر بعد از ثبت جهانی و پایش روند اجرای این برنامه از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. این اهمیت آنجا که سخن از شهر و بافت شهری تاریخی می شود از حساسیت بیشتری برخوردار است؛ زیرا شهر، بستر تعامل و تقابل جنبه های کالبدی شهر با جنبه های اجتماعی زیست انسان، جنبه های طبیعی محیط زیست و جنبه های انسان ساخت محیط و ظرف حضور انسان در همه مشخصه های روانی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، زیبایی شناسی و دیگر ساحات است. بنابراین هر تصمیمی در جهت بهبود وضع شهر الزاما باید به انسان به منزله کلیدی ترین عامل، توجه ویژه ای داشته باشد و این اهمیت، جنبه های غیرکالبدی در احیای شهرهای تاریخی را به وضوح نشان می دهد. از سویی دیگر، آنچه در بافت های تاریخی و احیای آنها پس از ثبت در فهرست میراث ملی و جهانی دیده می شود، تمام شده تلقی کردن کار توسط متولیان امور شهری است. بدین معنی که برنامه های بعد از ثبت آثار، عموما چند ویژگی در مورد آنها مترتب است؛ کارایی لازم را تضمین نمی کنند؛ نگاه جامع به مرمت و احیاء در تهیه و تدوین آنها دیده نمی شود؛ پشتوانه سازمانی مناسب ندارند و یا مورد پایش و پالایش پیوسته قرار نمی گیرند. از این روی، عموما تغییرات و گاه آسیب های بافت های تاریخی پس از ثبت سرعت بیشتری می گیرد. شهر یزد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و تغییرات پس از ثبت جهانی بافت پرشتاب، مدیریت نشده، هیجانی و شامل مداخلات ناصحیح در بافت بوده است. حضور بی رویه و مدیریت نشده گردشگر، ماهیت زیست محلی را مورد خدشه قرار داده است. ایجاد ارزش افزوده دفعی املاک، نرخ سکونت را در محدوده بافت بشدت کاهش داده است. تغییر کاربری واحدهای کوچک شهری به کاربری های غیر اصیل، اصالت و یکپارچگی بافت را از بین برده و مداخلات کالبدی در درون معابر و گذرها و شریان ها، بافت را از حالت شهر به مثابه محوری تاریخی به نمایشگاهی از نور، نقش و طرح تبدیل کرده است که جریان اصیل زندگی دیگر در آن دیده نمی شود یا حداقل کمتر به چشم می آید. حال آنکه برابر مبانی پذیرفته شده مرمت، اصلی ترین و مهم ترین موضوع در احیای بافت، حفظ هویت و ماهیت اصلی بافت از جنبه های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مردم شناسی، کالبدی و عملکردی است. اگر این مهم در روند ثبت یا پس از آن یا در روند احیای بافت مورد خدشه واقع شود، خود آسیب و عارضه خواهد بود؛ چه اینکه مقصود از ثبت هر اثر شناساندن ویژگی های ذاتی ممتاز آن به جهانیان است و حال اگر خود باعث تضعیف این ارزش ها شود اساسا نقض غرض محسوب می شود و نه تنها کمکی به احیای بافت نمی کند که در بلند مدت آسیب های جبران ناپذیری به بافت تاریخی وارد خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ثبت جهانی، حفاظت، احیا، بافت تاریخی، یزد
  • مجید حاجی تبار* صفحات 341-385
    سفال گری سده های میانه دوران اسلامی با بهره مندی از خمیر سفید و فنون جدید در لعاب دهی و نقش اندازی به اوج نوآوری و درخشش رسید. سفالینه های مینایی و زرین فام از باشکوه ترین موارد این هنر به شمار می روند که در سده های ششم و هفتم هجری رواج یافتند. مهم ترین ویژگی این سفالینه ها، داشتن نقش مایه های متنوع انسانی با مضامین مذهبی، آیینی، حماسی، تغزلی، نجومی و اسطوره ای است. از انواع نگاره های انسانی می توان به نقش زن در حالات مختلف حقیقی و استعاری و مفاهیم مرتبط با آن اشاره کرد که تطورات و دگرگونی های فرهنگی و اجتماعی زمانه را بازتاب می دهد. صحنه هایی که تصویر و تصوری از زندگی روزمره، مجالس ضیافت، رقص و موسیقی، زندگی درباری و نمادهای نجومی را آشکار می سازد و به شیوه نقاشی روی لعاب مینایی و زیر لعاب زرین فام انجام گرفته، از ابداعات این بازه زمانی است؛ انگاره ای که پیش از این بر سفالینه های سده های سوم و چهارم هجری در مایه سوارکار و خنیاگر و با تاثیر از ساسانیان به کار گرفته شده بود.       پژوهش با توصیف و تحلیل داده ها به دنبال چرایی وجود انگاره های زنانه و مفاهیم آنها بر سفالینه های مینایی و زرین فام به دو روش میدانی و مطالعه عینی نمونه ها و گردآوری اطلاعات اسنادی است. منتخبی متشکل از هشت ظرف سفالی مینایی و دو آوند زرین فام از مجموعه موزه های بنیاد، انتخاب و بررسی شده است. پرسش های پژوهش عبارت اند از: 1-انگاره زنان غالبا بیانگر چه مضامینی است؟ 2- آیا انگاره زنان متاثر از تغییر شرایط فرهنگی و اجتماعی شکل گرفته است؟ برآیند پژوهش نشان می دهد انگاره زن متاثر از تغییر نگرش اقوام جدید، شکوفایی ادبیات در قالب حکایات عاشقانه، رواج مفاهیم نجومی مربوط به نمادهای زنانه، جایگاه و موقعیت اجتماعی زنان هنرمند در عرصه موسیقی و نقش آنان در تکامل هنر رامشگری در سفالینه ها تبلور یافته است.
    کلیدواژگان: انگاره زن، سفالینه مینایی، سفالینه زرین فام، سده های6 و7 ه.ق، مجموعه موزه های بنیاد
|
  • Asadoalla Joodakia Azizi * Pages 13-38

    Yazd, a significant city located on the outskirts of the desert in Iran, has been sustained by a network of historic qanats (Persian aqueducts) drawing water from the underground sources in the neighboring cities of Taft and Mehriz. These qanats, originating from the slopes of Shirkoh Mountain, have played a crucial role in the growth and prosperity of Yazd over the centuries. The vast Yazd-Ardakan plain, around which these qanats revolve, has provided ample space for the city's expansion. Since the 14th century AD, ambitious projects involving gardens and agriculture have been meticulously planned on the borders of this plain, particularly in the southern and southeastern regions surrounding the city of Yazd. The dedication of nobility, rulers, courtiers, and the general populace in funding and executing numerous projects in this area laid the foundation for the creation and evolution of garden neighborhoods (Bagh-Mahaleh) that flourished in size and number until the end of the Qajar Period. However, the haphazard urbanization that plagued Yazd, along with many other historical cities in Iran in the past century, posed a serious threat to these garden neighborhoods, leading to their gradual decline and eventual disappearance. Old aerial photographs serve as an affecting reminder of the once vibrant gardens, now reduced to slender leftovers of their former glory.
           The research aims to merge old sources and visual records through a historical methodology in order to reveal the origins, design, and creator of one of these gardens. The garden was situated in the southeastern vicinity of the region that now delineates the borders of the historic neighborhoods of "Abshahi" or "Naeem Abad". Along the northern front's outer edge, there is relatively well-preserved evidence of a structure that may have functioned as a gate-palace or "Aali Qapu". Amidst the Chaharbagh, the structure of a two-story pavilion has been identified, offering a view of the Chaharbagh and the main four corners of the complex through four eyvans or porticos. The architectural style of this pavilion is reminiscent of the "Hasht-Behesht", which later became the predominant design of pavilions in Chaharbaghs during the late centuries of the Islamic era.
           This complex, believed to have been named "Bagh-e-Eram", was likely established during the reign of Fath Ali Shah Qajar by Abdul Reza Khan Amir Muayid (1827-1829 AD), the 20th offspring of Muhammad Taqi Khan Bafqi (1748-1802 AD), and was constructed in 1829 AD, the final year of his official governance in Yazd.

    Keywords: Islamic Architecture, Qajar Period, Chaharbagh, Pavilion, Yazd
  • Meysam Nikzad *, Iraj Rezaee, Mehdi Khalili Pages 39-65

    Studies of mortuary practice mostly contemplate the rituals and religious beliefs of human societies and apply their data to recognize and evaluate hierarchical structures and where the deceased persons fit into them. Along with human burials, there have been numerous reports of animal burials such as dogs, and cats, both individually and in association with humans around the world. Dogs were the first and one of the most important animals domesticated by human beings, and their burials have frequently been documented in human settlements from the Upper Paleolithic period to the present day. Archaeological evidence indicates that dogs were the first animals domesticated by humans, and the practice of burying them is considered a universal phenomenon, as abundant samples have been discovered from different sites of the Old and New Worlds. Dog burials occur both individually and accompanied by human skeletons, a sign of mutual social adaptation between dogs and humans. In Iran, dog burials have been reported at the sites of Shahr-i Sokhteh, Gohar Tappeh, Qaleh Kash of Qaemshahr, Tape Rivi, Khoramabad cemetery of Meshgin Shahr, and Narges Tape (Golestan Province). The present article outlines these burials and considers their social and ritual contexts, concluding that some seem to be ritualistic, and others can be explained by the social affinity between humans and dogs.

    Keywords: Dog Burial, Ritual Beliefs, Shamanism, Ancient Iran
  • Maryam Fadaei Tehrani *, Ahmad Nedaei Fard, Mehr Angiz Peyvastegar Pages 67-106

    One of the key strategies to engage visitors with museums is by effectively communicating the significance of museum artifacts and works. The primary goal of drawing in audiences to museums is to inspire changes in individual behaviors and societal norms. The messages conveyed by museum objects should stimulate a shift in perspectives and attitudes, fostering critical thinking and providing a conducive environment for intellectual growth and understanding of human behavior among visitors. This study aims to highlight the ethical and behavioral aspects of a historical artifact housed in the museum, which held great importance during a crucial period in Iran's history. Focusing on the case of Darius the Great at the National Museum of Iran, the authors aim to explore how the messaging of museum objects can be utilized to captivate audiences and effectively convey the essence of a museum piece. Also, this paper aims to address the following research question: How do museum works and objects alter the attitude and motivation, ultimately influencing the behavior of the audience? The research methodology employed in this article is a descriptive analysis of a quantitative-qualitative nature. Data was gathered from library resources, websites, and the VTS method. The measurement tools utilized in this study include the Excel software program and a self-made questionnaire distributed at the museum. The findings of the research indicate that museum objects can initially offer significant historical insights into Iran's past politics to contemporary audiences. Furthermore, by focusing on the three key elements of engaging the audience - conveying the message of museum objects, persuasion, and personal experiences - the study underscores the importance of the moral content embedded in the message of museum objects. This approach aims to transform the mindset and attitude of the audience.

    Keywords: Museum, Audience, Attraction
  • Jalil Esmailnezhad *, Fariba Majidi, Gholamreza Yazdani, Mehdi Razani Pages 107-132

    Bones and human skeletal remains are among the most important materials found in many archeological excavations. Bones are composite materials consisting of organic and inorganic parts. Minerals constitute 70% of the dry weight of bones and organic substances the rest. This valuable material is degraded by environmental factors and microorganisms and its physical and mechanical properties are lost. Therefore, it is necessary to preserve bones. The Iron Age Cemetery of Tabriz with its buried human remains and the items found inside the tombs in the natural environment has been converted into a museum site. This paper describes the preservation and reconstruction of a sample of human skeleton belonging to this museum site taking into account the available pictures related to the excavation and removal of the factors damaging the skeletons. The results of the tests on soil EC, type of soil granulation and pH, the qualitative identification of the dissolved salts (anions), and the determination of the moisture content in the burial site indicated that the soil had a high moisture content, strong saline salts, and a loamy texture. The soil and skeleton had neutral (weakly alkaline) pH values. After carrying out the necessary studies, the skeleton was transferred to the workshop to be preserved and reconstructed and the soil in the bottom of the tomb was removed and desalinated with distilled water. Nano hydroxyapatite was used to improve the strength of the bones and Moldano and Simacryl R83 to reconstruct the lost parts of the skeleton. Plexiglas was employed as the insulator in the bottom of the tombs to cope with the rising moisture content.

    Keywords: Iron Age Museum, Tabriz, Restoration, Bones, Human Skeletons, Nano Hydroxyapatite
  • Mohammad Ali Haddadian Pages 185-192

    Historical ceramic objects discovered in ancient sites have a great informational value. In the science of archaeology, the preservation and classification of this information is significant. Therefore, keeping their physical health seems important in storage, transportation, and use. These historical objects are often fragile and vulnerable due to the material used in their construction and their age, especially in the transportation and use stages, including the measurement and evaluation of the discovered object. Proper packaging can minimize the possibility of damage in the mentioned steps and guarantee the preservation of the physical health of the object.
    To design suitable packaging for these historical objects, one must first have a detailed and complete understanding of their specifications. The chosen object in this packaging design process is a drinking container belonging to the Iron Age of northwest Iran, which was obtained during the archaeological excavations of Dalma Tepe in Malekan County of East Azarbaijan province under the supervision of Akbar Abedi in 2021. The packaging of the mentioned historical pottery must adhere to the minimum criteria to fulfill its primary function of preserving the physical integrity of these artifacts. To ensure this, ten specific criteria have been established for guidance.
    Based on the obtained criteria, some solutions and concepts were generated, and finally, the most promising idea was selected according to the stated historical pottery. The main idea of this packaging design is to use memory foam. The historic and fragile ceramic object in the selected packaging is placed between two 6 cm layers of memory foam and surrounded by a 5-layer cardboard box. The selected package has 4 parts, the body, the lid, and two pieces of memory foam. Because the structure of the packaging is considered telescopic, it makes it possible for the packages to bear more weight during the storage stage. It means more packages can be placed on top of each other.
    The selected packaging design can cover all the criteria mentioned for suitable packaging for historical ceramic objects and guarantee their physical health during the stages of storage, transportation, and use.

    Keywords: Ancient Ceramics, Preservation, Packaging
  • ALI SOKHANPARDAZ *, Hosein Raie, Mohsen Biglari, Farzaneh Nahas Farmaniyeh Pages 193-218

    More than fifty years after the Second Industrial Revolution, the creation of industrial factories and machine production, in addition to its economic necessities and keeping pace with the modern world, was a sign of the beginning of industrialization and the establishment of progress and development in Iran. One of the most obvious and first ones is the construction and operation of spinning and weaving factories. The South Yazd factory with an area of about 40 thousand square meters is considered the largest textile production factory, including spinning, weaving, and dyeing in the south and center of the country, and therefore, the title “Jonoub” means south has been considered for it. Its main founder “Reza Sarafzadeh Yazdi”, was one of the wealthy merchants of Yazd and completed the construction of the complex in 1329AH (1950 AD). This collection started working in 1329 AH (1950 AD) and in 1379 AH (2000 AD), its production wheels stopped working.
    This collection includes various sections such as; The main production hall, the second production hall, the support and production warehouse, the factory warehouse, the Sahara cinema hall, the administrative and welfare building of the employees, and the cooperative store building of the factory. The general area of the South Yazd Factory is about 40,000 square meters, and the main production hall occupies an area of 6,000 square meters. This building is constructed on one floor with dimensions of 92 x 67 meters a rectangular plan with a height of 40.8. It has an underground area of 285 meters, which is located in the northeast corner of the main hall. “Ali Akbar Mojibian”, the architect of “Iqbal” Textile Factory, “Iranshahr” High School, “Barkhordar” Mosque, and “Rasoulian” Mosque, was responsible for the construction of the South Yazd Factory. Despite not being used for a long time, the building of the main production hall of the South Yazd Factory does not have any serious and incurable structural damage. Except for a few cracks in parts of the building that are the result of the breaking of building materials and as a result the breaking of building elements locally; there is no other serious structural damage. The problem with the research is the lack of technical documentation about the physical and functional characteristics of the factory. Therefore, two questions about the characteristics of the work and the method for its preservation and repair are posed, with a historical analysis approach employed to address them.
    The main concern regarding the "South Factory" is to pay attention to the observance of principles in the process of revitalizing this valuable building. The importance of reusing this complex that has lost its original purpose extends beyond protection. It aligns with the objectives of sustainable development and the preservation of cultural heritage. The proposal to convert the factory into a textile museum aims to showcase the rich history of weaving in the Iranian desert, with a particular focus on Yazd. This use has a functional authenticity of hidden values in the factory. In the recent past, this factory had accepted the production of braids, which have now become a part of the history of clothing in this land and are placed in the ranks of historical braids. Now it has accepted the mission of introducing it. This use has been done with minimal intervention and keeping in mind the originality and integrity of the factory's architecture; In a way, the first goal is to introduce the factory, and the next goal is to introduce the history of woven fabrics. Based on this, the identification of the user category and the anticipated functionalities within the historical structure are contingent upon the parameters established by both the users and guardians of the building.
     
    The South Yazd Factory, as a historical monument registered in Iran National Heritage List, requires a suitable attitude in determining the strategy of intervention and the approach to restoration and revitalization of the Warp and Weft (Tar-o-Pood) Museum. Therefore, preserving the originality of the building has been taken into consideration in the first step of the process of revitalizing the South Factory, and in the next step, attention has been paid to the design and integration of new uses according to needs assessment and feasibility studies. In a critical and collaborative process and close contact with the client, the design group considered the South factory building as an industrial heritage museum. After the presence of historical objects and properties, it has been used to transform the work into a fabric museum. He also tried to use modern technology in the ways of presentation and introduction as a useful tool so that the object itself is given priority over the introduction tool. Content design is based on object orientation. Therefore, according to the contents in the reservoirs and the feasibility of obtaining cultural property, the layout scenario was set and zoning was done focusing on historical fabrics, historical carpets, and the introduction of the South Factory. In the body and space section, an open arrangement system was used. When necessary, transparent and semi-transparent separators taken from the architecture of the building were used, and it was decorated with a lighting system that was taken from the light branching from the covers during the day.

    Keywords: Industrial Heritage, The South Yazd Factory, Tar-O-Pood Museum, Historical Weavings
  • Nesa Joodi *, Parastoo Masjedi Khak Pages 271-295

    Lusterware glaze is a notable form of ceramic and tile decoration during the Islamic era. It is skillfully applied to pottery of various shapes and sizes. An intriguing discovery is the oldest known gold decoration, found on a glass cup in Fustat (Old Cairo). The cup bears the inscription of Abdul Samad bin Ali, who was the ruler of Egypt in 157 AH (773 AD). Another piece, dating back to 163 AH (779 AD), is also believed to originate from Egypt.
    Mason is well aware of the production of lusterware in Iran around 1100 AD, which coincided with the same period in Syria. The technique employed in creating this type of pottery in Iran closely resembled that of the Fatimids in Egypt, utilizing tin glazing in combination with a rich and opaque lead. The main production centers for lusterware in Iran during this era included Ray, Kashan, Saveh, Gorgan, and Takht-e-Suleiman. When it comes to the manufacturing centers of lusterware, Watson argues that Kashan was the sole center during this time, with pottery being exported from this city to the surrounding regions.
    According to Pope, Akerman, and Bahrami, various centers such as Ray, Saveh, Jurjan, and Kashan existed during this era. Lusterware is typically categorized into three distinct periods: 1- Early golden vessels from the 3rd and 4th centuries AH (9th and 10th centuries AD), 2- Lusterware of the middle period spanning from the 5th to 9th centuries AH (11th to 15th centuries AD), and 3- Lusterware of the late period covering the 10th to 12th centuries AH (16th to 18th centuries AD). The peak of lusterware pottery production is associated with the middle centuries of the Islamic era, with key centers including Ray, Kashan, Saveh, Gorgan, and Takht-e-Suleiman.
    Luster Artists specialize in the production of tiles, which are a significant part of their product range. In Iran, some of the earliest examples of luster works can be found in the form of star-shaped, hexagonal, and clay tiles used in the altar of Hazrat Reza's shrine and the cover of Hazrat Masoumeh's mausoleum. The grand altars in Qom and Mashhad, adorned with star-shaped tiles, represent the pinnacle of Kashan ceramic's evolution. During the Ilkhanid period, a large number of tiles were produced, but the production of ceramic in Kashan ceased in the first half of the 8th century AH (14th century AD). Consequently, the Mihrab, marginal, and star-shaped tiles commonly seen during the Ilkhanid period were no longer manufactured. Due to space constraints, luster tiles predominantly feature inscriptions in quadrilateral shapes. Therefore, the study of these tiles, which were widely produced in the 7th century AH (13th century AD) and often adorned with inscriptions, can provide valuable insights into the motifs and artistic styles of that era.
    This Paper focuses on the examination of luster tiles and wares from the Iranian Art Museum, aiming to decipher the inscriptions and classify their artistic style. The research questions addressed are: What art style do the luster ware and tiles from the Iranian Art Museum represent? Which production centers were responsible for creating the samples under study?
    The paper employs a descriptive-analytical approach, utilizing both library and field sources for data collection. Initially, the statistical population consistedf of luster tiles and wares from the Iranian Art Museum. Subsequently, through photography, description, and comparison of the tiles and ceramics with similar artifacts in various museums and collections, their artistic style was identified, and the potential production centers were explored.
    The wares and tiles examined in this study are part of the exhibits showcased in the Hall of Iranian-Islamic Art and Library Hall at the Iranian Art Museum, which is under the auspices of the Cultural Institute of Museums of the Mustazafan Foundation. Situated in Marmar Palace in Tehran, the Iranian Art Museum houses 7 pieces adorned with luster glaze, including tiles and wares.
    The uncertainty surrounding the exact location of the discovery of these artifacts has led to the proposal of a solution to determine the potential origin of pottery production. One method involves comparing these works with similar examples found in museums worldwide, especially in cases where there is no historical background available. By examining the works of luster at the Iranian Art Museum and comparing them with authentic pieces from various museums and collections (such as the Baltimore Museum of Art, the Antiquities Collection, the Porches Museum in New York, and auctions at Michel’s and Christie's), distinct characteristics have been identified. The Kashan style, as observed in luster works, features seated figures with narrow eyes and round faces, intricate designs of plant motifs, slime, and spirals on clothing, depictions of birds in flight, elaborate background decorations, and the use of Persian and Arabic inscriptions along with quatrains from renowned poets of the era like Baba Afzal Kashani, Kamaluddin Esmail Isfahani, and verses from Shahnameh. These characteristics are indicative of the Kashan style of luster products, which is prominently displayed in the museum's collection.
    The Rubaʿi is written on the tiles under study; a Rubaʿi serves as a way to convey the themes of lyrical poems, a choice that was highly valued by artists during the Islamic era. Due to the limited space on the ceramic surface, it is evident that the potter primarily relied on a special format of poetry, which could concisely encapsulate judgmental and moral themes. Hence, the Rubaʿi, consisting of four lines, was deemed most suitable. In terms of the relationship between image and text, there is no direct correlation between the images and text found on the tiles at the Iranian Art Museum. One of the featured poems is the Rubaʿi “May God keep it wherever it is ". This particular verse was initially discovered on a piece of pottery in Nishapur, and subsequently, it gained popularity, appearing on tiles at Takht-e-Suleyman and potsherds in various museums. Another Rubaʿi, which discusses the night's dual nature with a clear separation and two sides of light, is also present on the tile of Takht-e-Suleyman, dating back to the 7th century AH (13th century AD).
    Epic themes, including the story of Bijan and Manijeh, Rubaʿi were among the popular subjects of potters and tile makers. The Rubaʿi read on the tiles of the art museum are of a romantic and philosophical type, and the potter artist used a special rule in the inscription that the writing and images did not interfere with each other, and sometimes he surrounded the inscription with a different color.
    Figurative and non-figurative tiles were produced in the 7th century AH (13th century AD) and were mainly decorated with Persian poems and Quranic verses and were used for non-religious buildings. Nevertheless, star and cross tiles with animal designs and couplets on the border have been obtained from tombs such as Imamzade Jafar Damghan and Abdul Samad Natanz mausoleum, which indicates the use of figural tiles in Shiite tombs. There is also a possifbility that these tiles belonged to a religious building.
    In general, according to the existence of chronology on one of the tiles (year 738 AH, 1337 AD) and the study of the poems and the type of motifs and comparison with the examples in other museums, it seems that these works belong to the middle Islamic ages (12th and 13th centuries AD). However, for a definitive opinion, interdisciplinary studies such as petrography and elemental analysis of samples can correctly determine their production location and provide valuable information to researchers.

  • Mohsen Ghanooni *, Seyyed Reza Hoseini Pages 297-316

    The development and evolution of modernity in the field of painting restoration can be attributed to the influence of various philosophical schools and perspectives. During the 1960s and 1970s, minimalism played a significant role in shaping the theoretical foundations of restoration. This research aims to undertake a comparative and analytical study between minimalism and restoration concepts during the mid-20th century. Two distinct interpretations of minimalism's impact on restoration can be identified: "minimum intervention in historic monuments" and "minimalist approaches to preserving the original condition and addressing additions." Consequently, the research question posed is: "Can a logical connection be established between minimalism and restoration ideas about paintings in the 1960s and 1970s?" Based on the aforementioned, the research question is: "Can a coherent connection be established between the minimalist movement and the restoration concepts of the 1960s and 1970s in the context of paintings?" To accomplish this objective, a descriptive-analytical approach has been adopted to investigate the impact of minimalism on the theoretical underpinnings of restoration, while considering the existing literature on restoration theory from that period and instances of restored artworks. Ultimately, this study aims to demonstrate that both ideologies intertwined and harmonized seamlessly with the principles advocated by the minimalist school, with both realms drawing inspiration from this innovative perspective in the visual arts and its application to the restoration of paintings.

    Keywords: Minimalism, Conservation, Painting Restoration, 20Thcentury, 1960S, 1970S, Cesare Brandi
  • Hamed Bahador * Pages 317-340

    The inclusion of historical cities in the world heritage list provides a significant advantage in demonstrating these cultural monuments on a national and international scale. It is only natural for all countries to strive for the registration of their historical and cultural landmarks on this prestigious list. However, the crucial question arises: does registration on the World Heritage List mark the culmination of efforts, or does it signify the commencement of a more critical mission focused on preserving the original and significant values of these sites, which have developed and flourished within their cultural and social contexts over time? It is evident that the establishment of a comprehensive work management program post-global registration, along with the monitoring of its implementation, holds paramount importance. This significance is heightened when considering cities and their historical textures; cities serve as the stage for the interaction and confrontation of the physical elements of the urban landscape with the social dimensions of human life, the natural components of the environment, and the artificial aspects of the surroundings, encapsulating human presence across psychological, social, economic, cultural, aesthetic, and other realms. Therefore, any decision aimed at enhancing the state of a city must prioritize the human element as the most crucial factor, underscoring the significance of non-physical aspects in the rejuvenation of historical cities. Furthermore, what becomes apparent in historical textures and their restoration post-registration on national and world heritage lists is the fulfillment of responsibilities by urban authorities. This implies that programs following the registration of sites often exhibit several characteristics; they do not ensure the desired outcomes, lack a holistic approach to restoration and revitalization in their development and formulation, and are devoid of adequate organizational backing or continuous monitoring and refinement.
    Hence, in general, the acceleration of changes and sometimes damage to historical structures occurs after their registration. The city of Yazd is no exception to this phenomenon, as the changes following the world registration of its texture have been rapid, uncontrolled, and emotionally driven, resulting in incorrect interventions. The unregulated and indiscriminate presence of tourists has also had a detrimental impact on the local way of life. Additionally, the creation of added value through real estate disposal has significantly reduced the occupancy rate in this area. The conversion of small urban units into non-authentic uses has further eroded the authenticity and integrity of the texture, while physical interventions in passages and arteries have transformed this area from a historical axis into a display of light, patterns, and designs, with the original life becoming less visible, if not completely absent. However, according to the accepted principles of restoration, the preservation of the identity and original nature of the texture is the foremost and most crucial aspect. 
    This preservation should encompass economic, social, cultural, anthropological, physical, and functional considerations. Any violation of this important principle during the registration process, after it, or during the revitalization of the affected texture would result in damage and complications. Moreover, the purpose of registering any work is to show its unique characteristics to the world. If this registration leads to the weakening of these values, it fundamentally contradicts the purpose and not only fails to contribute to the revival of the texture but also causes irreparable harm in the long term.

    Keywords: World Heritage List, Conservation, Revitalization, Historical Texture, Yazd
  • Majid Hajitabar * Pages 341-385
    The Mina'i and Lusterware from the 13th and 14th centuries AD are renowned for their innovation and brilliance. Producing these wares requires white paste and employing new techniques in glazing and decorating which results in a magnificent and expensive product. The process involves multiple rounds of firing to achieve the desired temperature for each color, allowing artists to adorn the ware with a wide range of colorful and intricate decorations.One of the distinguishing features of these wares is the opulent and diverse human motifs, which are shown both on and beneath the glaze. These valuable miniatures draw inspiration from the Sassanid motifs, Shahnameh, and various religious, epic, astronomical, lyrical, mythological, and symbolic concepts. The scenes depicted on the ceramics include aspects of daily life, hunting, banquets, music, dance, and courtly affairs. The figures portrayed in these miniatures possess round faces, slanted and narrow eyes, small mouths, braided hair cascading down their shoulders, and a halo surrounding their heads. These facial features align with the aesthetic ideals of the Turks and have their origins in this cultural context. The execution of these images on a flat and smooth clay surface, rather than on paper, reflects the wall paintings of the Seljuk era, of which only a few samples remain.Since its beginning, this tradition has gained popularity, allowing artists to convey their aspirations and desires, as well as fulfill their aesthetic instincts through intricate linear patterns in different manifestations, creating an enigmatic symbol. The traces of this carving tradition date back to at least the fifth millennium BC, indicating a variety of incised patterns featuring geometric, botanical, zoological, and anthropomorphic motifs. Through visual and spatial components, these artists have depicted the perception of depth, spatiality, motion, and illumination in relation to tangible or conceptual phenomena in a two-dimensional realm, a process that is most beautifully seen in the mosaics of Bishapur city from the Sassanid era.The depiction of women in mina'i and lusterware images reveals various real and metaphorical situations and concepts that reflect the cultural and social changes of the time. These images portray scenes from everyday life, banquets, dance and music, court life, and astronomical symbols, showing the artistic innovations of this era. The patterns on these ceramics not only depict customs and traditions originating from women but also transcend religious restrictions by portraying the faces of women. Through their stories and narratives, women have given these dishes a unique and distinct character. These images, dating back to ancient times, hold significant importance in understanding the status and experiences of women throughout history.One of the earliest representations of women can be found in a piece of pottery dating back to the late 5th and early 4th millennium BC from the Sialk of Kashan. This pottery depicts four women holding hands in a ritual dance performance. Additionally, two potsherds from the mid-4th millennium BC were discovered in Cheshme Ali of Ray, representing women wearing hats or headbands and tight clothing, holding hands, and dancing. The depiction of women on potteries from the Chalcolithic period in various regions such as Cheshme Ali, Qazvin Cemetery, Sialk, Bakun, and Jari, Marvdasht, Iblis Kerman, Jafar-Abad, Joy, Bandbal, Susa, Choghamish, Sabz, Khazine, Musian, and Moosian suggests a common theme of group and individual dancing with rhythmic movements, possibly related to activities like harvest, prayer, and celebration in prehistoric societies. This dance originates from religious concepts and serves as a representation of the belief that the gods engage in celestial and earthly dances. What makes these motifs intriguing is their repetitive rhythm and balance, which signifies the remarkable advancement and progress of the skilled potter who was able to convey their beliefs and ideas through the creation of motifs on pottery. During historical periods, as the art of metalwork flourished, women's roles shifted from ceramic to metal vessels and wall paintings. However, in the early Islamic centuries, women's roles diminished due to religious beliefs. In the 10th and 11th centuries AD, wares featuring motifs such as women, horsemen, and bards were referred to as "Gabri" under the influence of the Sassanids. This situation was short-lived, as with the rise of literature in the Middle Ages, potters found a suitable platform to incorporate the role of women in literary and mythological tales. The Mina'i and Lusterware serve as the most compelling evidence of this assertion.The following study’s goal is to explore the techniques and interpretations of motifs, specifically focusing on women's design and allegory. The research involves analyzing examples from the Mostazafan Foundation’s Cultural Institution of Museums using both field and documentary methods. The field research includes studying a collection of wares, while the desk research involves referencing various sources such as books, papers, theses, and archaeological reports. This research focuses on the investigation, analysis, and systematic comparison of motifs. It also explores the continuity and sequence of artistic and cultural traditions, providing an accurate and comprehensive understanding of the impact of the past, particularly the Sassanid era. Additionally, it delves into various stories and myths rooted in national beliefs, the origins of technology, and the influence of culture. Furthermore, this study places significant emphasis on the construction and production of pottery, making it a crucial area of research.The research inquiries are as follows: 1- What are the common themes depicted in images of women? 2- How does the portrayal of women change with shifts in cultural and social circumstances? An effort was undertaken to explore and scrutinize the motifs of women's roles in pottery with profound contemplation. The images convey fantasies, beliefs, ideals, intellectual aspirations, and the reflection of the potters' perspectives. In order to comprehend and appreciate the technology of The mina'i and lusterware, the research investigates technical attributes, historical periods, cultural regions and production hubs, forms and functions, decorative techniques, material colors, the significance of materials, and production eras. The findings of the study reveal that the depiction of women is influenced by evolving societal attitudes, the rise of romantic literature, the dissemination of astronomical concepts linked to female symbols, the social standing of women in the realm of music, and their contribution to the development of Ramshagari immortalized on wares.
    Keywords: Pattern Of Woman, Minaei, Zarin Fam Pottery, Middle Centuries, Bonyad', S Museum Collection