فهرست مطالب

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 29، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اسماعیل نجفی، سعید زنگنه شهرکی*، کرامت الله زیاری، علی حسینی صفحات 273-291

    یکی از مهم ترین مسائل طی سه دهه اخیر در نظام سکونتگاهی کشور، سیاست ارتقای روستا به شهر است که سبب شکل گیری طبقه خام شهر در انتهای هرم سلسله مراتب شهری کشور است. هدف این پژوهش، بررسی وضعیت و جایگاه این گونه شهرهای ایجادشده در شبکه شهری استان سمنان است که چه عواملی موجب گسترش آن ها شده و بهترین الگو برای تبدیل روستا به شهر چیست.تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و روش آن توصیفی-تحلیلی است. ابتدا با استفاده از داده های آماری و کتابخانه ای، وضعیت و جایگاه خام شهرها در استان سمنان و عوامل گسترش آن ها بررسی شد. سپس برای ارائه الگوی بهینه معیارهای تبدیل روستا به شهر از روش دلفی فازی استفاده شد و 15 نفر از خبرگان این حوزه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.با توجه به یافته ها، خام شهرها از نظر تعداد بیشترین و از نظر جمعیتی با سهم 3-4 درصدی، کمترین میزان را در طبقات شهری استان سمنان به خود اختصاص داده اند. همچنین مداخله سیاسی مبنی بر تبدیل مراکز بخش به شهر بیشترین تاثیر را در گسترش خام شهرهای استان داشته است و بهترین الگو برای تبدیل روستا به شهر، توجه به نقش آفرینی منطقه ای سکونتگاه و داشتن پتانسیل لازم برای شهرشدن است.نتیجه نهایی این تحقیق موید آن است که مداخلات سیاسی سبب شکل گیری طبقه جدید در شبکه شهری استان به نام خام شهر شده است که نقش آفرینی لازم را برای توسعه نداشته اند و برای تبدیل روستا به شهر باید به پتانسیل های منطقه ای سکونتگاه توجه کرد.

    کلیدواژگان: استان سمنان، تبدیل روستا به شهر، تحلیل فضایی، خام شهر، شهرهای کوچک
  • موسی عنبری*، مرجان خاکساری رنانی صفحات 293-317
    بسط و تراکم روزافزون شهرها و مهاجرت گسترده روستاییان، تامل بر الگوی توسعه پایدار و هم افزایی روستایی-شهری را ضروری کرده است. فضاهای شهری و روستایی از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به طور ناگسستنی به هم مرتبط هستند. فرض جدایی شهر و روستا، موجب غفلت از مزایای متقابل پویایی جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی و محیطی آن ها می شود. در پارادایم نوین توسعه، تاکید بر آن است که باید از دوگانگی سنتی و قدیمی شهر و روستا فاصله گرفت. پایداری نواحی شهری و روستایی و همچنین توسعه پایدار و متوازن جز از طریق کاهش نابرابری و شکاف توسعه ای میان شهر و روستا و توسعه هم زمان آن ها میسر نخواهد بود.این مقاله به روش تحلیل تطبیقی-تاریخی و تحلیل داده ها و آمارهای کلان ملی و بین المللی، اهمیت پیوند و پیوستگی شهر و روستا در ایران و چین را در دوره های تاریخی مقایسه و بررسی می کند.یافته ها نشان می دهد چین با برنامه ای متمایز و از پیش تعیین شده، راهبرد پیوند مناطق مکمل و هم افزای کشور، خاصه اتصال مناطق توسعه یافته با مناطق کم برخوردار را به عنوان بهترین راهکار کاهش فقر و توسعه منطقه ای در پیش گرفته و در کاهش نابرابری های منطقه ای موفق بوده است. ایران بیشتر برنامه های بخشی و مجزای توسعه روستا و شهر را پیش برده است.بطور کلی هر دو کشور با تجربه شهرنشینی مستمر و پیوستگی روزافرون میان مناطق روستایی و شهری، به بهبود شاخص های توسعه اجتماعی و رفاهی خود کمک کرده اند. بی شک در این فرایند، چین الگوی مناسبی در  امر غلبه بر فقر مناطق شهری و روستایی، برای ایران است.
    کلیدواژگان: ایران و چین، پیوندهای روستاشهری، جابه جایی های جمعیتی، شاخص های توسعه اجتماعی و رفاهی
  • منوچهر رشادی* صفحات 319-335
    روستاهای کشور در معرض خشکسالی، کمبود آب، تضعیف کشاورزی و درنهایت مهاجرت و خالی شدن از سکنه قرار دارند. در این میان کارآفرینی روستایی می تواند عاملی مهم در رشد اقتصادی و کاهش بیکاری در مناطق روستایی باشد. در این مقاله به بررسی کارآفرینی روستایی در روستاهای استان همدان پرداخته می شود. هدف نشان دادن چالش های رشد و توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسطی است که کارآفرینان روستایی راه اندازی کرده اند. بدین منظور با 18 کارآفرین در چهار روستای استان مصاحبه شد.روش مطالعه کیفی است و داده ها از طریق مصاحبه عمیق با کارآفرینان به دست آمده است. کدگذاری داده ها با نرم افزار مکس کیودا صورت گرفت.براساس یافته های چند مرحله کدگذاری، علاوه بر چالش ها و موانع ساختاری و کلان مرتبط با اقتصاد کلان کشور مهم ترین موانع رشد کسب وکارهای مورد بررسی در قالب پنج مفهوم و مقوله اصلی قابل دسته بندی است. این موارد عبارت اند از: «کارآفرینی نیازمحور»، «برندسازی ناقص»، «پیشرفت با کار مضاعف»، «شبکه سازی محدود» و «خانواده محوری».نتایج نشان می دهد کارآفرینی روستایی در جامعه مورد مطالعه براساس نیاز شکل گرفته، نه برمبنای فرصت؛ کارآفرینان براساس نیازهایی مانند شغل و برخورداری از منبع درآمد کسب وکار راه اندازی کرده اند. این کسب وکارها محدود به خانواده کارآفرین است و اغلب افرادی غیر از خانواده در آن اشتغال ندارند. همچنین این کسب وکارها به صورت سنتی اداره می شوند و در آن ها خبری از نوآوری و خلاقیت برای افزایش تولید و بهره وری نیست.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، چالش ها، فرصت ها، کارآفرینی، کارآفرینی روستایی
  • الهام اکبری*، مریم یزدان پرست، لیلا عوض پور صفحات 337-351

    توسعه روستایی، ضرورتی بنیادی برای توسعه ملی است و باید در اولویت برنامه های توسعه قرار گیرد. یکی از راهبردهای موثر در راستای توسعه همه جانبه و پایدار جوامع روستایی، مشارکت و توانمندی های مردم، به ویژه روستاییان در تمام ابعاد آن است.هدف پژوهش حاضر، ارزیابی نقش سرمایه اجتماعی در توسعه محلی روستاهای گلدشت، جنگل آباد و گزآباد در شهرستان قلعه گنج استان کرمان، بر پایه تحلیل شبکه اجتماعی در دو بازه زمانی قبل و بعد از اجرای طرح توان افزایی جوامع محلی است. با توزیع پرسشنامه تحلیل شبکه و مصاحبه مستقیم با 251 نفر از اعضای صندوق اعتبارات خرد محلی به صورت شبکه کامل، داده های مورد نیاز جمع آوری شدند.یافته ها نشان می دهد شاخص تراکم در تمامی روستاهای مورد مطالعه و در دو شبکه اعتماد و مشارکت پس از اجرای طرح توانمندسازی افزایش یافته است و بیشترین تراکم مربوط به پیوند اعتماد در روستای گزآباد (1/90) است. افزایش میزان تراکم سبب توسعه اعتماد، مشارکت و سرمایه اجتماعی در سطح افراد می شود. افزایش شاخص دوسویگی نیز نشان دهنده نقش مهم و موثر طرح توانمندسازی در افزایش روابط دوجانبه و متقابل در پیوندهای اعتماد و مشارکت و افزایش سرمایه اجتماعی و درنتیجه افزایش توان فردی است.یا توجه به نتایج می توان گفت اجرای پروژه توانمندسازی موجب اعتمادسازی و تقویت روحیه مشارکت و همکاری در بین اعضای صندوق های اعتبارات خرد شده است که این امر بر اثربخشی مطلوب رویکرد اجتماع محور در راستای افزایش سرمایه اجتماعی تاکید می کند؛ بنابراین برنامه ریزان و سیاست گذاران با بهره برداری از این نتایج می توانند برای بهبود مدیریت پایدار روستایی برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، توسعه مناطق خشک، سرمایه اجتماعی، شهرستان قلعه گنج، مشارکت جوامع محلی
  • محمد با شکوه*، امیرحسین طاهری صفحات 353-370
    محصولات کشاورزی از ابتدای حیات بشر بر کره خاکی، به شکل ها و حجم های مختلف در دست بشریت بوده است. محصولات کشاورزی امروزه از اهمیت راهبردی و سیاسی برخوردارند؛ چرا که تضمین کننده بقای حکومت ها هستند. از این رو هدف پژوهش حاضر، ارائه مدل راهکارهای رفع موانع توسعه شرکت های صادراتی در بخش کشاورزی است.پژوهش حاضر توصیفی-میدانی و از نوع مطالعات کیفی است که به روش کیفی داده بنیاد به گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها می پردازد. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه باز است. جامعه آماری در بخش کیفی، خبرگان آشنا به مسئله در پست های مدیریت عالی گمرک و مدیران شرکت های صادراتی کشاورزی و در بخش کمی، کارکنان اداری آن ها هستند. بدین ترتیب در بخش کیفی، 13 مصاحبه تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد و در بخش کمی 260 عضو نمونه به روش تصادفی و فرمول کوکران انتخاب شدند.طبق نتایج، راهکارها با ضریب 402/0 دارای کدهای محوری (سطح شرکت، پایداری، فناورانه، سطح بازار، سطح دولت و قوانین، سطح فردی) و چالش ها و موانع با ضریب 106/0 دارای کدهای محوری (قوانین و مقررات، عوامل سیاسی، زیرساختی، عوامل محیطی و عوامل بازار و تولید) اثر مستقیم و معناداری بر رفع موانع توسعه صادرات کشاورزی دارند.تقویت بخش های ذکرشده به خصوص بخش فناورانه و سیاست می تواند بر رفع موانع این بخش تاثیر زیادی بگذارد.
    کلیدواژگان: توسعه شرکت های صادراتی، راهکار، رفع موانع صادرات، صادرات کشاورزی
  • محمد عباس زاده*، محمدباقر علی زاده اقدم، صفر حیاتی، ابراهیم حسین پور رندی صفحات 371-388

    حق به شهر از جمله مفاهیم مهم و قابل تامل در عرصه نظریه های نوین حقوق شهروندی است که پس از مطرح شدن آن توسط لوفور در 1968، در کارهای نظری هاروی، پورسل و... تداوم یافت. با این وصف، این مطالعه با هدف اعتباریابی، ابزار سنجش سازه حق به شهر را در قالب پرسشنامه بررسی می کند.روش پژوهش پیمایش و هدف توسعه ابزار است. جامعه آماری شهروندان بالای 20 سال شهر ماکو است که با نمونه گیری خوشه ای، 115 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری برای مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و با نرم افزارهای SPSS و لیزرل تجزیه و تحلیل شدند. برای تایید مدل های اندازه گیری عامل های حق به شهر، از آماره های آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.نتایج تحلیل عامل های هشت گانه حق به شهر نشان داد عامل های عدالت فضایی، مشارکت شهری، حق سلامت شهری، شمولیت اجتماعی، حق شهروندی شهری، تعلق شهری و تنوع و سرزندگی شهری با توجه به اینکه پایایی ترکیبی آن ها بیشتر از 6/0، بارهای عاملی بالای 3/0 و ضرایب t بالای 96/1 داشتند، تایید شدند. اما عامل حق متفاوت بودن با توجه به اینکه مقدار ضرایب t گویه های باقی مانده در مدل اندازه گیری عامل مذکور کمتر از 96/1 بود، تایید نشد.مقیاس مذکور با مولفه های به کاررفته، قابلیت تبیین سازه حق به شهر را دارد و می توان از این ابزار برای سنجش حق به شهر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، تنوع و سرزندگی شهری، حق به شهر، حق فضای شهری، حق متفاوت بودن، شمولیت اجتماعی، شهر ماکو، مشارکت
  • سید کمال واعظی، علی وطن دوست* صفحات 389-408

    مسائل عمومی از مفاهیم کلیدی در فرایندهای توسعه است. مدیران بخش دولتی در سطوح ملی، منطقه ای و محلی دائما با این مفاهیم سروکار دارند و باید بتوانند به مسائل کلیدی و اثرگذار بر زندگی مردم بپردازند. منظور از مسائل کلیدی و اثرگذار، تصمیماتی از جنس بهبود وضعیت یا به عبارتی توسعه محلی است. توسعه روستایی، مشارکت های مدنی، نحوه نگرش به مشکلات و مدیریت آسیب های اجتماعی در روستاها از جمله این مسائل عمومی هستند. هدف این پژوهش، کمک به مدیران بخش دولتی و غیردولتی در سطوح محلی استان اصفهان برای انتخاب مسائل عمومی و تصمیم گیری درباره آن ها به منظور توسعه محلی است.این پژوهش در پارادایم تفسیری و در دسته پژوهش های کیفی جای می گیرد. به منظور جمع آوری اطلاعات، از روش مطالعه اسناد و مصاحبه با خبرگان عرصه توسعه محلی استفاده شد و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، روش تحلیل مضمون به کار گرفته شد.180 مضمون پایه، 10 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر، حاصل تحلیل اطلاعات بودند که درنهایت چارچوب و الگوی پیشنهادی پژوهش را در قالب یک ماتریس سه بعدی تشکیل دادند. این ماتریس که دارای سه بعد ماهیت، ساختار و آثار است، به مدیران و کنشگران محلی به منظور شناسایی مسائل عمومی و تحلیل آن ها کمک می کند.لازم است ضمن تبیین سطوح حکمرانی محلی، ریشه یابی مسائل روستایی برای رسیدن به گلوگاه های تصمیم گیری در حوزه توسعه روستا صورت پذیرد. این فرایند می تواند با محوریت کارگروه های توسعه روستایی و مبتنی بر یک نظام ماتریسی تصمیم گیری غیرمتمرکز انجام گیرد. براین اساس مدیران محلی قادر می شوند با جامعیت بیشتری مسائل جامعه محلی را شناسایی کنند، ماهیت مسائل را درک کنند، بدانند که مسئله مدنظر در کدام بخش از ساختار جامعه وجود دارد و در کجا باید تغییرات لازم را اعمال کنند و درنهایت طرح ها و اقدامات ایشان برای حل مسئله، در کدام بخش از نظامات جامعه محلی اثرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، تصمیم گیری، توسعه محلی، خط مشی عمومی، مسئله عمومی
  • اکبر ذوالفقاری*، نرگس قانعی یخدان صفحات 409-427

    کارآفرینی زنان شامل فعالیت های زنانه حوزه خوداشتغالی مشارکتی و مستقل، کارفرمایی و همه کسب وکارهای تک مالکیتی و جدید است. هدف اصلی پژوهش، مطالعه عوامل موثر بر کارآفرینی زنان روستایی با رویکرد فراتحلیل در بازه زمانی 1390-1401 است.روش تحقیق از نوع فراتحلیل کمی است که در بازه زمانی 1390 تا 1401 به روش نمونه گیری هدفمند-غیراحتمالی انجام شده است. حجم جامعه آماری 87 پژوهش است که 50 سند با رعایت ملاک های ورود و خروج شامل رعایت روایی، اعتبار و کیفیت پژوهش، وجود ضریب همبستگی، حجم نمونه و سطح معنی داری انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد عوامل فرهنگی (سبک زندگی، باورهای مذهبی، باور به برابری جنسیتی، حضور در شبکه های اجتماعی، فقر فرهنگی، سرمایه فرهنگی، فرهنگ مردسالاری، فرهنگ مشارکتی، فرهنگ و اخلاق کاری)، عوامل روانی (جسارت ریسک پذیری، عزت نفس، احساس کفایت اجتماعی، احساس تبعیض اجتماعی، انگیزه استقلال، نیاز به موفقیت و پیشرفت، مهارت های آموزشی، تفکر نوآورانه و خلاقانه)، عوامل اجتماعی (همدلی اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی، اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی، تعامل با کارآفرینان موفق، الگوی مرجع، محرومیت نسبی، منزلت اجتماعی، تجربه کارآفرینی، تحرک اجتماعی) و عوامل زمینه ای (درآمد شخصی، سن، وضع تاهل، سطح تحصیلات، نوع شغل، نوع طبقه، تعداد اعضای خانواده)، بر کارآفرینی زنان روستایی تاثیر معنی داری داشته است. براساس یافته های تحقیق، عوامل زمینه ای با ضریب اثر 300/0 دارای بیشترین تاثیر بر کارآفرینی زنان روستایی بوده است.براین اساس، کارآفرینی زنان از جمله شاخه های کارآفرینی است که علاوه بر سود اقتصادی منافع اجتماعی و فرهنگی به دنبال دارد و موجب کشف نیازهای اجتماعی، شناخت اجتماع و شناسایی بافت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه می شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، روستاییان، فرهنگ مشارکتی، سرمایه اجتماعی، توسعه اجتماعی
  • عبدالطیف کاروانی*، محمدعثمان حسین بر، بهروز روستاخیز صفحات 429-446

    آگاهی یافتن از کیفیت خدمات شهرداری و نحوه ارزیابی شهروندان از کیفیت خدمات شهرداری به عنوان یکی از مهم ترین نهادهای مدیریت شهری اهمیت بسیار دارد. اهمیت این امر، در شهرهای کوچک ایران مانند شهر زاهدان به خاطر نظارت کمتر و دوربودن از مرکز توجهات نسبت به کلان شهرها، دوچندان است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی ابعاد و کیفیت خدمات شهری در زاهدان و رابطه آن با رضایت از عملکرد شهرداری است.در پژوهش حاضر از یک رویکرد کمی و پیمایشی استفاده شده است. داده های میدانی پژوهش در یک بازه شش ماهه در بهار و تابستان 1400 و با ابزار پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان شهر زاهدان هستند و از شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای استفاده شده است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد.یافته های پژوهش نشان داد سطح رضایت از عملکرد شهرداری در سطح مطلوبی نیست؛ به طوری که 77 درصد پاسخگویان از عملکرد شهرداری در سطح خیلی کم و کم رضایت دارند. نتایج پژوهش در بخش استنباطی مشخص کرد بین ابعاد مختلف کیفیت خدمات شهری و ارزیابی سازمانی با رضایت از عملکرد شهرداری رابطه معنادار وجود دارد. جهت این رابطه مثبت و مستقیم است؛ یعنی با افزایش ارزیابی کیفیت خدمات شهری، رضایت از عملکرد شهرداری نیز افزایش پیدا می کند.ادراک و ارزیابی شهروندان از میزان خدماتی که سازمان های همانند شهرداری ارائه می کنند و درصورتی که این شهروندان آن ها را مطلوب ارزیابی کنند، می تواند موجب افزایش رضایت آن ها از عملکرد شهرداری شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت خدمات شهری، رضایتمندی از شهرداری، ارزیابی سازمانی، شهر زاهدان
  • حسن رضا یوسفوند* صفحات 447-465
    مسئله فقر در دهه های گذشته، گفتمان غالب در ایران بوده است؛ سیاستمداران اغلب علت و ریشه فقر را بیرونی می دانند و نقش عوامل داخلی را در گسترش آن کم اهمیت می دانند. آگاهی از نظرات و دیدگاه های مردم درباره فقر می تواند شناخت بهتری از موضوع و ارزش های پذیرفته شده آنان در جهت نیل به کاهش فقر به برنامه ریزان اجتماعی ارائه کند. بنابراین هدف اصلی پژوهش شناخت علل فقر (جبرگرایانه، فردگرایانه، ساختارگرایانه) بر اساس مقوله های جامعه شناختی و اقتصادی است.پژوهش به شیوه کمی و با تکنیک پیمایش انجام شده است. جامعه آماری شهر اصفهان است. با ابزار پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات لازم از نمونه آماری (397 نفر) گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار های توصیفی و استنباطی، با نرم افزارهای spss و مدل معادله ساختاری pls استفاده شده است.متغیرهای زمینه ای و ابعاد فقر عینی و ذهنی مجموعا توانسته اند 97/0 از تغییرات درک از فقر در ابعاد سه گانه فردگرایانه، ساخت گرایانه و جبرگرایانه را تبیین کنند. هرچه وضعیت مالی خانوارها بهتر باشد، تبیین فقر بر مبانی معرف های فردگرایانه بیشتر است.آگاهی از افکار عمومی به ما این امکان را می دهد که تصویر افراد به حاشیه رانده شده اجتماعی را در جامعه خود شناسایی کنیم و اینکه چه نوع معیارهایی از سیاست اجتماعی که عموم مردم آن را مشروع می دانند، شناسایی شود. ارایه راهکارها برای کاهش فقر، بسته به اینکه افراد خود را جزء فقرای عینی یا ذهنی یا غیرفقیر بدانند، متفاوت است.
    کلیدواژگان: درک جبرگرایانه، درک ساختارگرایانه، درک فردگرایانه، فقر ذهنی، درک فقرعینی، شهر اصفهان
  • محمدرضا جوادی یگانه، حسنا اسماعیل بیگی*، حامد مظاهریان صفحات 467-486

    معماری همه سرزمین ها من جمله ایران، همواره در پیوندی عمیق با فرهنگ بوده و می توان آن را نمودی از افکار و ارزش های حاکم بر جامعه دانست. یکی از دوره های مهم معماری ایران، دوره قاجار است. تغییرات پدید آمده در معماری این دوره را تحت تاثیر دو گروه عوامل بیرونی (تاثیر غرب) و درونی می توان بررسی کرد. در این مقاله، تمرکز بر عوامل درونی بوده و برای دستیابی به داده های مرتبط با موضوع، از سفرنامه های اروپائیانی که در دوره قاجار به ایران سفرکرده اند، بهره گرفته شده است.روش تحقیق به کارگرفته شده در این مقاله روش تحلیل محتوا است که با تکیه بر داده های دست اول تاریخی یعنی سفرنامه های فرنگیانی که در دوره قاجار در ایران بوده اند انجام شده است. برای این منظور از 22 سفرنامه استفاده شد.طبق گزارش های سیاحان، یکی از ویژگی های شاخص بناها در این دوره، عمر کوتاه آن ها بوده است. در مقاله حاضر این موضوع، در ارتباط با شرایط فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و حکمرانی؛ مورد کنکاش قرار گرفته است. با بررسی داده های به دست آمده از سفرنامه ها با توجه به ویژگی های کالبدی بناها و ویژگی های فرهنگی و سیاسی و اجتماعی آن دوره، نشان داده می شود که پیش بینی ناپذیری و ناامنی در جامعه، می تواند به طور غیرمستقیم بر بناها نیز اثرگذار بوده و منجر به شکل گیری نوعی معماری کوتاه مدت گردد که همین امر زمینه را برای تاثیرپذیری از معماری فرهنگ ها و جوامع دیگر، مهیا می کند.

    کلیدواژگان: جامعه کوتاه مدت، دوره قاجار، سفرنامه، معماری، معماری کوتاه مدت
  • فاطمه تنها*، حمیدرضا ربیعی دستجردی، حسین محمودیان صفحات 487-506

    تحصیلات با افزایش بازده اقتصادی، مهاجرت را تسهیل می کند. مطالعات نشان می دهد که مهاجران نسبت به غیرمهاجران تحصیلات بالاتری دارند. مهاجرت افراد با تحصیلات بالا می تواند تغییراتی را در ترکیب جمعیت مبدا و مقصد مهاجرت ایجاد کند. این مطالعه با استفاده از داده های سرشماری های 1390 و 1395 و سالنامه آماری مرکز آمار ایران در سال 1395 و با روش تحلیل ثانویه داده ها، به مطالعه اثر مهاجرت داخلی بر تغییرات سطح تحصیلات جمعیت شهرستان ها و بررسی تفاوت های جنسیتی این اثر پرداخته است. در پژوهش حاضر برای محاسبه اثر مهاجرت از روش اثر ترکیبی مهاجرت استفاده شده است. یافته ها نشان داد که بیشترین اثر مهاجرت بر تغییر سطح تحصیلات عالی جمعیت زنان و مردان بوده است. سهم جمعیت زنان و مردان با تحصیلات عالی شهرستان های توسعه یافته در اثر مهاجرت افزایش و سهم جمعیت زنان و مردان با تحصیلات عالی شهرستان های کمتر توسعه یافته کاهش یافته است. بررسی تفاوت های جنسیتی نشان داد که این تغییرات در جمعیت زنان شهرستان ها، بیشتر از جمعیت مردان بوده است.نتایج این مطالعه حاکی از آن است که وجود نابرابری های منطقه ای در دستیابی به فرصت های آموزشی و اشتغال، منجر به مهاجرت بیشتر زنان با تحصیلات عالی نسبت به مردان با تحصیلات عالی از شهرستان های کمتر توسعه یافته، خصوصا از مناطق نیمه غربی و شمال شرقی کشور شده است. با توجه به اهمیت نیروی انسانی تحصیل کرده در دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی، انجام اقداماتی جهت توسعه شهرستان های کمتر توسعه یافته می تواند با کاهش مهاجرت افراد تحصیل کرده، زمینه را برای افزایش سرعت توسعه یافتگی این مناطق فراهم کند.

    کلیدواژگان: تحصیلات، تحلیل فضایی، رگرسیون وزن دار جغرافیایی، مهاجرت، مهاجرت زنان
|
  • Esmaeil Najafi, Saeed Zanganeh Shahraki *, KaramatAllah Ziyari, Ali Hosseini Pages 273-291

    The policy of converting rural areas to towns despite their small populations has been a significant concern in the residential system of the country over the past three decades. This has resulted in the formation of the Premature cities class, situated at the base of the urban network pyramid. The objective of this study is to investigate the standing and composition of these cities within the municipal network of Semnan province. Additionally, it seeks to identify the determinants of their growth and determine the most effective model for the transformation of a village into a city.The present study employs a descriptive-analytical methodology and possesses a practical nature in terms of its type.The research findings indicate that premature cities are the most populous in Semnan province, accounting for only 3–4% of the urban classes, despite having the largest population. Furthermore, the transformation of district centers into cities through political intervention has significantly impacted the growth of the province’s premature cities. In order to achieve the same result with villages, the optimal strategy is to consider the settlement’s regional significance and ensure that it possesses the requisite potential to develop into a city.This study’s findings validate the notion that political interventions have contributed to the emergence of a substandard category of cities known as “premature cities” at the periphery of the provincial urban network. These cities failed to fulfill the essential function of fostering progress; rather, in order to elevate a village to the status of a city, one must take into account the region's potential

    Keywords: Premature cities, Semnan Province, Spatial Analysis, Town, Village to city transformation
  • Moosa Anbari *, Marjan Khaksari Renani Pages 293-317
    The increasing expansion and density of cities and the excessive migration of villagers have made it necessary to deal with the model of sustainable development and rural-urban synergy. Urban and rural areas are inextricably linked economically, socially, and environmentally. The assumption of the separation of the city and the village causes the neglect of the mutual benefits of their demographic, economic, social and environmental dynamics. In the new development paradigm, it is reaffirmed that the traditional and outdated dichotomy of the city and village should be departed. The sustainability of urban and rural areas, as well as sustainable development, will only be possible via reducing inequality and the development gap between the city and the village.This paper compares and examines the importance of the link between cites and villages in Iran and China in historical periods with the method of comparative-historical analysis and analysis of national and international macro data and statistics.The findings indicate that China, with a distinct systematic plan, has experienced the strategy of connecting complementary regions of the country, especially connecting developed regions with underutilized regions, as the best solution for reducing poverty and regional development, and has been successful in reducing regional inequalities. Iran has implemented most of the partial and separate programs for the development of villages and cities.Generally speaking, both countries have contributed to the improvement of their social and welfare development indicators by experiencing continuous urbanization and connectivity between rural and urban areas
    Keywords: Rural-urban linkages, Iran, China, indicators of social, welfare development, Demographic Movements
  • Manouchehr Reshadi * Pages 319-335
    Villages in Iran are susceptible to water scarcity, drought, agricultural deterioration, and ultimately, dispersal and depopulation. In the interim, rural entrepreneurship may contribute significantly to rural unemployment reduction and economic expansion. The purpose of this article is to examine rural entrepreneurship in the villages of the province of Hamedan in order to illustrate the obstacles entrepreneurs face in their efforts to expand and develop small and medium-sized enterprises. Eighteen entrepreneurs were interviewed in four localities of the province for this purpose.The necessary data and qualitative study methodology were acquired via comprehensive interviews conducted with entrepreneurs. Coding of the data was performed with MAXQDA software.Drawing from the outcomes of multiple coding stages and structural and macroeconomic challenges and obstacles associated with the nation’s macroeconomy, the most significant impediments to the growth of the examined enterprises can be classified into five overarching concepts and categories. These encompass “needs-based entrepreneurship”, “incomplete branding”, “progress with double work”, “limited networking” together with “family-oriented.”The results indicate that in the society under study, rural entrepreneurship is established in response to necessity rather than opportunity. Entrepreneurs who established a company to fulfill necessities such as employment and financial security. These enterprises are exclusively owned and operated by the entrepreneur’s family, with the majority of personnel not being affiliated with the enterprise. Furthermore, these enterprises are conventionally managed,devoid of any innovative or creative practices that could enhance output and productivity
    Keywords: Challenges, Rural Development, Opportunities, Entrepreneurship, Rural Entrepreneurship
  • Elham Akbari *, Maryam Yazdanparast, Leila Avazpour Pages 337-351

    As a fundamental requirement for national progress, rural development must take precedence over other initiatives in development strategies. Among the most effective strategies for the sustainable and all-encompassing development of rural communities is maximizing the capabilities and participation of individuals, particularly villagers, in every aspect.The purpose of this study is to assess the impact of social capital on the local progress of the villages of Goldasht, Jangalabad, and Gazabad in Ghalaganj County, situated in the southern region of Kerman province. This will be achieved through the utilization of social network analysis over two distinct time periods: prior to and subsequent to the execution of the community empowerment initiative. The required data were gathered in this manner through the distribution of a network analysis questionnaire and conducting direct interviews with 251 members of the local microcredit fund, employing a full network approach.The results indicate that the density index for two ties of trust and collaboration has increased in all villages examined since the empowerment plan was implemented; Gazabad village has the maximum density associated with the tie of trust (90.1). An increase in population density results in the development of trust, participation and social capital at the individual level. The increase in the reciprocity index further demonstrates the significance and efficacy of the empowerment plan in fostering trust and collaboration among nations, bolstering social capital, and ultimately enhancing individual empowerment.The confidence of microcredit fund members has increased and their willingness to participate has been strengthened as a result of the empowerment project’s implementation, according to the results. This underscores the effectiveness of the community-based approach as a means to augment social capital. Therefore, administrators and policymakers can devise strategies to enhance sustainable rural management by utilizing these findings.

    Keywords: Dry land Development, Empowerment, Ghaleganj County, Participation of Local Communities, Social capital
  • Mohammad Bashokouh *, Amirhosein Taheri Pages 353-370
    Agricultural products have been utilized in various capacities and fortitudes by human beings ever since the dawn of civilization. Agricultural products currently hold significant strategic and political value due to their ability to ensure the continued existence of governments. Hence, the objective of this study is to propose a framework for addressing the barriers that impede the growth of agricultural export enterprises.present study employs a qualitative research design, specifically descriptive field research, to gather and analyze data in accordance with the foundation's qualitative data method. One method of data acquisition utilized in this study is an open interview. The statistical community consists of individuals who possess extensive knowledge and experience in the field, including administrators of agricultural export companies and high-level customs officials. In the quantitative aspect, this expertise is supplemented by administrative personnel. Thus, until theoretical saturation was attained, thirteen interviews were conducted for the qualitative portion, and 260 sample members were selected for the quantitative portion using Cochran's formula and the random method.The solutions containing core codes (company level, sustainability, technological, market level, government and laws level, individual level) exhibit a coefficient of 0.402. Conversely, the challenges and obstacles, with a coefficient of 0.106, comprise fundamental codes (policies and laws, infrastructure, environmental factors, and market and production factors). These obstacles have a direct and statistically significant impact on the removal of barriers to the advancement of agribusiness.By fortifying the aforementioned sectors—particularly the technological sector and politics—this sector can be significantly aided in overcoming its obstacles.
    Keywords: removal of export obstacles, Development of Export Companies, Agricultural export, Solution
  • Mohammad Abbaszadeh *, MohammadBagher Alizadeh Aghdam, Safar Aayati, Ebrahim Hossein Pour Rendi Pages 371-388

    The right to the city is a significant and contemplative notion within the realm of contemporary theories of citizenship rights. Its development persisted beyond Lefebvre’s 1968 proposal, manifesting itself in the theoretical contributions of Harvey, Purcell, and others. This study investigated the validity of the questionnaire-based right-to-the-city measurement instrument, as described in the aforementioned passage.The research employs a survey methodology with the objective of creating instruments. The statistical population for the research comprises citizens aged 20 years and older residing in the city of Maku. A cluster sampling technique was employed to select 115 residents of this city as the statistical sample. The data was gathered via questionnaire and analyzed utilizing the software programs SPSS and LISREL. In addition to Cronbach’s alpha statistics, composite reliability (CR), and confirmatory factor analysis were employed to validate the measurement models of the right to city factors.The examination of the eight components comprising the right to the city yielded the following conclusions social inclusion, social justice, urban participation, the right to urban health, belonging to the city, diversity, and urban vitality were validated, as indicated by their combined reliability exceeding 0.6, factor loadings surpassing 0.3, and t coefficients surpassing 1.96. However, the validity of the right to be distinct factor was not established, as the t-coefficient values of the remaining items in the factor’s measurement model were all below 1.96.The scale described, along with its components, possesses the capability to elucidate the framework of the right to the city. Moreover, this instrument can be employed to quantify the right to the city

    Keywords: Right to the city, participation, Social inclusion, diversity, urban vitality, Right to Urban Space, Right to be Different, social interaction, Maku city
  • Seyed kamal Vaezi, Ali Vatandoost * Pages 389-408

    The comprehension of public issues is critical for the implementation of development processes. Constantly confronted with these concepts, national, regional, and local managers must be able to address critical issues impacting the affairs of the people, such as civil engagement, social impacts, and regional development. This research's primary objective is to assist local public sector administrators in prioritizing public issues and making decisions regarding local development. Based on the aforementioned literature, the present study seeks to address the following inquiry: “What is the most effective framework for discerning and ranking public issues in order to enhance decision-making in the realm of development concepts?”The data collection phase was concluded by conducting interviews with authorities in the field of local development and employing a qualitative research design. The data that was gathered was subjected to theme analysis.The findings indicate: After classifying 180 fundamental themes into ten organizing themes and three universal themes, a three-dimensional matrix was produced. The purpose of this matrix is to investigate and rank the general issues as executive tools. Social culture, education and training, health, the economy and means of subsistence, moral systems and tendencies, thought and vision systems, behavioral systems, individuals, and ultimately the software dimension of resources comprise the themes.As a result of investigating the levels of local governance and gaining a deeper comprehension of rural development constraints, decision makers can reach more accurate conclusions. By utilizing a decentralized decision matrix system, decision makers at the local level are capable of comprehending and endeavoring to identify public issues, priorities, and ultimately constrained resources. A decentralized decision making process has been proposed in order to obtain a more effective method for identifying problems, comprehending their nature, analyzing the structure of society, investigating critical changes, and developing plans and actions.

    Keywords: Decision making, local development, Prioritization, Public Policy, public problem
  • Akbar Zolfaghari *, Narges Ghanei Yakhdan Pages 409-427

    Women's entrepreneurship encompasses cooperative and independent self-employment, employer involvement, as well as single-ownership and new business endeavors.The study employed a quantitative meta-analysis approach, utilizing purposive non-probability sampling to gather data from 2011 to 2022. Fifty documents out of a total of 87 studies comprised the statistical population. Documents were selected based on entry and exit criteria, which encompassed factors such as sample size, significance level, correlation coefficient, and research validity and quality.The results indicate that cultural elements (such as way of life, religious convictions, support for gender equality, participation in social networks, cultural poverty, cultural capital, patriarchal culture, collaborative culture, culture, and work ethic); psychological elements (including self-assurance, courageousness in undertaking risks, self-esteem, sense of social adequacy, perception of social discrimination, motivation for independence, aspiration for success and advancement, educational aptitude, and innovative and creative thinking); The research findings indicate that contextual factors exert the most significant influence on the entrepreneurial endeavors of rural women, as evidenced by an effect coefficient of 0.300. Findings Women's entrepreneurship is a subfield of entrepreneurship that, in addition to economic profit, seeks social and cultural benefits; it facilitates the identification of cultural, social, and economic contexts of society, the identification of social needs, and community recognition.

    Keywords: women's entrepreneurship, Villagers, Cooperative Culture, Social capital, Community Development
  • Abdollatif Karevani *, MohammadOsman Hosseinbor, Behrouz Roustakhiz Pages 429-446

    It is imperative to investigate the assessment of citizens regarding the quality of municipal services and the manner in which they are perceived as one of the most critical institutions of urban management. This is particularly critical in small Iranian cities such as Zahedan, which are subject to less oversight and are situated at a greater distance from public scrutiny than larger cities. The objective of the present study is to assess the quality and scope of municipal services in Zahedan, as well as the correlation between these factors and residents' satisfaction with the municipality’s performance.The present study employed a quantitative survey methodology. The field data utilized in this study was gathered via questionnaire during the spring and summer of 1400, spanning a duration of six months. The study’s statistical population comprises the inhabitants of Zahedan city, and a cluster sampling method consisting of multiple stages was employed. The sample size of 384 individuals was determined using Cochran's formula.The findings of the study indicated that the level of satisfaction regarding the municipality’s performance is suboptimal, with approximately 77% of the participants expressing very low levels of satisfaction. The inferential portion of the research findings revealed a significant correlation between organizational evaluation of satisfaction with the performance of the municipality and a variety of municipal service quality dimensions; the relationship has been direct and positive.The level of satisfaction that citizens have with the performance of a municipality can be perceived and evaluated by the public regarding the services provided by organizations such as the municipality. If the public evaluates these services positively, then the satisfaction level of the municipality can increase.

    Keywords: Evaluation of the quality of urban services, satisfaction with the municipality, organizational evaluation, Zahedan City
  • Hasanreza Yosofvand * Pages 447-465
    The issue of poverty has been the dominant discourse in Iran in the past decades; politicians often ascribe the cause and root of poverty to external factors and underestimate the role of internal factors in its spread. Understanding people's views about poverty can give social planners a better insight into the issue and their accepted values in order to reduce poverty. Therefore, the main goal of the present research is to identify the causes of poverty (i.e., deterministic, individualistic, structural) with reference to sociological and economic categories.The research employed a quantitative method and was conducted as a survey. The statistical population was based is the city of Isfahan. The required data was collected from a sample of 397 people using a researcher-made questionnaire. For data analysis, descriptive and inferential statistics were calculated using the SPSS and the pls structural equation model.contextual variables and the dimensions of objective and subjective poverty were found to account for 0.97 of the changes in the understanding of poverty along the three dimensions of individualism, constructivism and individualism. The better the financial status of the households, the more the explanation of poverty based on individualistic factors.Awareness of public opinion allows us to identify the image of socially marginalized people in our society as well as the kind of social policy criteria that the public considers legitimate. Proposed solutions to reduce poverty differ depending on whether people consider themselves to be objectively or mentally poor or non-poor.Deterministic understanding, structuralist understanding, individualistic understanding, subjective poverty, objective poverty understanding, Isfahan city
    Keywords: Deterministic understanding, structuralist understanding, individualistic understanding, subjective poverty, objective poverty understanding, Isfahan City
  • MohammadReza Javadi Yeganeh, Hosna Esmaeelbeigi *, Hamed Mazaherian Pages 467-486

    The architecture of all lands, including Iran, has always been in a deep connection with culture, and it can be seen as an expression of the thoughts and values of the society. One of the important periods of Iranian architecture is the Qajar period. The changes in the architecture of this period can be analyzed under the influence of two groups of external factors (Western influence) and internal. In this article, the focus is on internal factors and to obtain data related to the subject, the travelogues of Europeans who traveled to Iran during the Qajar period were used.The research method used in this article is the content analysis method, which is based on first-hand historical data, namely Ferangian travelogues who were in Iran during the Qajar period. For this purpose, 22 travelogues were used.According to the reports of tourists, one of the characteristic features of buildings in this period was their short life. In this article, this issue has been investigated in relation to cultural, social, political and governance conditions.By examining the data obtained from the travelogues according to the physical characteristics of the buildings and the cultural, political and social characteristics of that period, it is shown that unpredictability and insecurity in the society can indirectly affect the buildings and lead to the formation of a type of short-term architecture that It prepares the ground for being influenced by the architecture of other cultures and societies.

    Keywords: Architecture, Short Term Architecture, Short Term Society, Qajar Period, Travelogue
  • Fatemeh Tanhaa *, Hamidreza Rabiei Dastjerdi, Hossein Mahmoudian Pages 487-506

    Education facilitates migration by increasing economic efficiency. Studies show that immigrants have higher education than non-immigrants. Migration of highly educated people can create changes in the composition of the population of origin and destination of migration.This study has investigated the effect of internal migration on the changes in the education level of the population of the counties and the gender differences of this effect by using the census data of 2011 and 2016 and the statistical yearbook of Iran Statistics Center in 2016 and with the method of secondary data analysis. To calculate the effect of migration the method of the Compositional Impact of migration was used.The findings showed that the biggest change was in the level of higher education of the population of women and men. The share of the population of men and women with higher education in developed counties has increased due to immigration, and the share of the population of men and women with higher education in less developed counties has decreased. Examining the gender differences showed that these changes were more in the female population of the counties than in the male population.The results of this study indicate that the existence of regional inequalities in access to educational and employment opportunities has led to the migration of women with higher education compared to men with higher education from less developed counties, especially from the semi-western and northeastern regions of Iran. Considering the importance of educated manpower in achieving economic and social growth and development, taking measures to develop less developed counties can provide the basis for increasing the speed of development of these areas by reducing the migration of educated people.

    Keywords: Migration, Education, Spatial Analysis, Geographically weighted regression, Women Migration