تقریب و همزیستی مسالمت آمیز مذهبی در پرتو عقلانیت اسلامی
دنیای اسلام از همان سال های اول پس از رحلت حضرت رسول (ص) شاهد ظهور برداشت های متفاوت فقهی از مباحث و رویدادهای مختلف بوده و گاه این اختلافات در مقاطعی از تاریخ به جنگ ها و نزاع های خونین ختم شده است.
این جنگ ها و اثرات ویران کننده آن بر عظمت و شوکت تمدن اسلامی، دلسوزان واقعی جامعه اسلامی را به سمت بررسی راهکارهای تقویت وحدت و همگرایی دینی سوق داده است. در این فرایند، تحمل پذیری، همزیستی و تلاش برای تقریب پیروان مذاهب مختلف اسلامی از جمله راهکارهایی بوده است که صاحب نظران بر روی آنها تاکید داشته اند. نتیجه آگاهی نسبی مسلمانان از عواقب تداوم فضای دشمنی و اختلاف در چند سده اخیر تعاملات قابل قبولی را در بخش های مختلف جامعه اسلامی ایجاد کرده است.
بر خلاف این فرایند امیدوار کننده، در چند سال گذشته با ظهور و گسترش فعالیت های گروه های مختلف تکفیری و در راس آنها داعش، فضای نامناسبی از چالش مذهبی در مناطقی از جهان اسلام ایجاد شده است. در این فضا هواداران جریانات تکفیری تلاش دارند با تاکید بر رویه عمومی خود در زمینه حذف هرگونه تفکر و برداشت متفاوت از مسایل فقهی جهان اسلام را به سمت چند تکه شدن هدایت نمایند.