فهرست مطالب

Contemporary Research on Islamic Revolution - Volume:3 Issue: 7, Winter 2021

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:3 Issue: 7, Winter 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/01/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایوب دامیار*، محمدرحیم عیوضی، زکریا محمودی رجا صفحات 1-16

    بسیاری از پژوهشگران علوم اجتماعی وجود احزاب و نظام های مردم سالار را دو روی یک سکه می دانند؛ به طوری که توسعه و بقای احزاب و نظام های مردم سالار را باهم مرتبط می دانند در بستر تغییر و تحولات فرهنگ سیاسی پساانقلاب در ایران، حزب مشارکت دوران پساجنگ، خود را به عنوان یک جریان موثر در سپهر سیاسی اجتماعی جامعه ی ایران مطرح کرد؛ نظام سیاسی حاکم بر ترکیه به طور اخص حزب عدالت و توسعه با ساختاری سکولار در عین حال همواره خود را به عنوان یک دولت و نظام سیاسی مدافع اسلام در سطح منطقه و جهان مطرح کرده است. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به مقایسه ی دو حزب، حزب مشارکت ایران و حزب عدالت و توسعه ترکیه با تاکید بر دو مقوله ی ساختار و کارکرد، پرداخته است . در جواب سوال پژوهش (وجوه اشتراک و افتراق حزب مشارکت و حزب عدالت و توسعه از حیث ساختاری و کارکردی کدام اند؟)، این فرضیه مطرح شده است: حزب مشارکت و حزب عدالت و توسعه فاقد ساختار حزبی مشابه هستند، و وجه افتراق آنها این است که حزب مشارکت از انسجام و قدمت کم تری نسبت به حزب عدالت و توسعه برخوردار است . همچنین هر دو حزب از حیث کارکردی رویکردی اسلامی دارند، با این تفاوت که حزب مشارکت از تنوع در گرایش (ملی و اسلامی) با رویکردی غیر سکولار، و حزب عدالت و توسعه از گرایش واحد (اسلامی) با رویکرد سکولاری برخوردار است.

    کلیدواژگان: ساختار، کارگزار، ساخت یابی، حزب مشارکت، حزب عدالت و توسعه
  • علی عسگری یزدی، سید علی محمد موسوی* صفحات 17-36
    مساله پوشش و حجاب بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همواره به عنوان یکی از مهمترین چالش های جمهوری اسلامی مطرح بوده است . این پژوهش می کوشد با روش تحلیلی توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای، اهم شبهات و سوالات موجود در این حوزه را بررسی کرده و به بیان راهکارها و پاسخ های علمی و اقناع کننده در این زمینه بپردازد . به نظر می رسد که که مساله حجاب در جمهوری اسلامی ایران جزء یکی از مسایل مورد نیاز جوانان و به خصوص دانشجویان است و همواره مسایل مربوط به آن از قبیل فلسفه حجاب، حد پوشش در زن و مرد، تعارض حجاب با حق انتخاب انسان و .. . از جانب نخبگان و جوانان در حوزه تعلیم و تعلم مطرح می شود و انتظار پاسخ مناسب و سزاوار به این مساله وجود دارد . بنابراین در پژوهش ذیل، پس از بیان تاریخچه حجاب در اسلام و انقلاب اسلامی ایران، سعی گردید تا شبهات مهم و جدیدی که به تازگی توسط مخالفین حجاب، و برخی رسانه های معاند و اسلام ستیز مطرح شده است؛ بررسی گردیده و پاسخ مناسبی به آنها داده شود . در این بررسی مشخص شد، علی رغم این که شبهات مطرح شده، پیچیده و غامض نیستند، اما اهرم رسانه، در کنار مغالطه تکرار ادعا، باعث پذیرش بخشی از آن ها توسط جامعه ایرانی شده است . بنابراین سعی گردید تا پاسخ شبهات نیز با زبان ساده و قابل فهم برای نسل جوان بیان گردد.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، حجاب، چالش ها، راهکارها
  • سید محمدرضا محمودپناهی* صفحات 37-52

    با توجه به اینکه جامعه و نظام سیاسی ایران دارای ماهیت دینی است و در مسیر پیشرفت قرار دارد، فهم نقش دین در تمدن سازی حایز اهمیت فراوان است . درباره رابطه دین و تمدن سه دیدگاه وجود دارد: دیدگاه روشنفکری، که دین را عامل ارتجاعی و مانع مدنیت و پیشرفت معرفی می کند؛ دیدگاه پساسکولار که با نگاهی ابزاری دین را به صورت مشروط و به عنوان بخشی از سنت های هر جامعه، دارای اثری مفید برای جامعه مدرن می داند؛ و دیدگاه سوم، نگاه اسلام سیاسی است که دین را حیات بخش، تسهیل کننده و عامل ترقی، توسعه و تمدن می داند و وضعیت انحطاط و زوال جوامع اسلامی را ناشی از زاویه گرفتن مسلمین از آموزه های اسلام و بی تحرکی و خودباختگی امت اسلامی در برابر غرب می داند . بر اساس نتایج این پژوهش که با روش کتابخانه ای  اسنادی و رویکرد تحلیلی    توصیفی انجام شده است، دیدگاه آیت الله مطهری به عنوان یکی از فلاسفه معاصر و از رهبران انقلاب اسلامی با نظریه آخر مطابقت دارد، از نظر وی زیرساخت های تحول به سمت تمدن نوین اسلامی، با تاسیس و توسعه نظام مردم سالاری دینی، بازسازی فکر دینی بر اساس مقتضیات زمان و استحاله غرب در هاضمه معرفتی و انسانی اسلام فراهم می آید.

    کلیدواژگان: انحطاط، فلسفه الهی اسلام، مطهری، تمدن نوین اسلامی، مردم سالاری دینی، احیای فکر دینی
  • تاج الدین صالحیان*، ولی میرزایی صفحات 53-74
    امروزه استفاده از چارچوب نظریات روابط بین الملل یکی از مهم ترین روش ها برای تبیین و تحلیل رویدادها و مسایل بین المللی محسوب می شود . از جمله مهم ترین نظریه های روابط بین الملل ساختار گرایی یا نیوریالیسم است توسط کنث واتز ساخته و پرداخته شد، که خود به نحله های تهاجمی و تدافعی تقسیم می شود . برت هنسن، پترتافت و آندره ویول با اصلاحیه هایی که بر نو واقعگرایی کنث والتز وارد نموده اند، مدلی از نو واقع گرایی را جهت تبیین سیاست بین الملل و رفتار خارجی دولت ها ارایه کرده اند . در این مدل، راهبرد دولت ها در برابر تک قطب متاثر از احتمال منازعه نظامی آن ها می باشد، به طوری که اگر احتمال منازعه نظامی کم باشد راهبرد دولت ها در برابر تک قطب «دنباله روی» و اگر احتمال منازعه نظامی زیاد باشد راهبرد شان «موازنه» خواهد بود . اما آنچه در «سخت» و یا «نرم» بودن موازنه و دنباله روی تاثیرگذار است، «ایدیولوژی» خواهد بود . در این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به تقابل ایران و آمریکا پرداخته و خواهیم گفت که با توجه به احتمال بالای منازعه و فاصله ایدیولوژیکی زیاد بین آنها در منطقه، راهبرد اتخاذ شده از سوی جمهوری اسلامی ایران در مقابل آمریکا «موازنه سخت» بوده است.
    کلیدواژگان: نوواقع گرایی، جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، موازنه سخت
  • هادی ترکی*، ارسلان قربانی شیخ نشین، مهرداد ربیعی صفحات 75-96
    نظریه های روابط بین المل را می توان با توجه به نقش امور عینی و امور غیر عینی در فهم روابط بین الملل تقسیم کرد . نظریه های بنیادی مانند ریالیسم و لیبرالیسم امور را در درک سیاست بین الملل خنثی و فارغ از نقش ارزش های غیر عینی می دانند و برای نامحسوسات مانند دین، فرهنگ و هنجارها نقشی در فهم امور بین الملل قایل نیستند . در مقابل نظریه های غیر بنیادی یا سازنده مانند هنجاری و انتقادی امور را در روابط بین الملل ارزش محور می بینند و درک واقعیت های بین الملل را جدا از ارزش ها و امور نامحسوس نمی دانند . این دسته از نظریه ها در مقابل نظریه های بنیادی که صرفا به هست ها و نیست ها توجه می کنند به بایدها و نباید و چرایی را در روابط بین الملل مورد تاکید قرار می دهند که مفروض نیستند، بلکه قابل تغییر و تحول هستند . وجه سوم نظریه هایی نیز وجود دارد که بر نادیده گرفتن نقش دین در امور در روابط بین الملل می پردازند که با انقلاب اسلامی این نقش پررنگ تر می شود و خواهان بازگشت به نقطه عطفی گمشده است که می توان آن را «رهیافت دین» نامید . در این رهیافت علاوه بر اینکه بر «بایدها» و «نبایدها» توجه می شود، بر «هست ها» و «نیست ها» نیز تاکید دارد . مقاله در پی بررسی چیستی و جایگاه رهیافت دین در نظریه های روابط بین الملل است که در نتیجه می توان گفت؛ رهیافت دین با انقلاب اسلامی شروع شده است و بر مواردی از جمله؛ هویت دینی، ارزش دینی، هنجار دینی و نظام سیاسی دینی، سرشت انسان و به وضعیت انسان در اجتماع خوش بین بوده و تاکید دارد . روش تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد و چارچوب نظری آن فرانظریه است.
    کلیدواژگان: رهیافت دین، فرانظریه، نظریه هنجاری، انقلاب اسلامی، نظریه های روابط بین الملل
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، علی محمدی مصیری*، محمدباقر مکرمی پور صفحات 97-122

    دولت ها همواره سعی می کنند در سیاست خارجی خود، آن جهت گیری را برگزینند که تامین کننده ی حداکثر منافع ملی و امنیتی برای آن ها باشد . بنابراین رابطه ی بین جهت گیری سیاست خارجی و امنیت و منافع ملی ازجمله موضوعات پیچیده ای است که نیازمند تحقیق و پژوهش بسیار گسترده است . جمهوری اسلامی، ایجاد و حفظ صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی پایدار و حقیقی را منوط به اتخاذ و کاربست جهت گیری و گفتمان مقاومت در سیاست خارجی خود و در قالب پارادایم برخورد با سلطه می داند؛ جهت گیری مقاومت در قالب پارادایم برخورد با سلطه و مبتنی بر قدرت روایت انقلاب اسلامی از متن اسلام ناب محمدی (ص) و با هدف غرب زدگی زدایی از مناسبات قدرت و سیاست بین الملل نظریه پردازی شده است . در همین راستا هدف پژوهش حاضر پرداختن به این سوال است که جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ جهت گیری مقاومت در سیاست خارجی خود چه اهدافی را دنبال می کند؟ فرضیه پژوهش بر این پاسخ استوار است که مهم ترین هدف جمهوری اسلامی ایران، از اتخاذ جهت گیری مقاومت در سیاست خارجی، تامین امنیت هستی شناختی و حفظ و تداوم هویت انقلابی اسلامی، استقلال طلبی، سلطه ستیزی، صلح طلبی و عدالت خواهی می باشد . بر این اساس، سیاست خارجی ایران، بیش از آنکه هدف محور باشد، رسالت محور است و از منطق تناسب و اقتضا به جای منطق نتایج پیروی می کند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، جهت گیری، سیاست خارجی، مقاومت، امنیت، امنیت هستی شناختی
  • سید رضا موسوی*، منوچهر محمدی صفحات 123-138
    شکل گیری نهضت امام خمینی (ره) و پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 نه تنها موجب سقوط رژیم سلطنتی در ایران گردید بلکه مهم تر از آن موجب تحولی عظیم در نظام بین الملل وستفالی شد چرا که اصولا این انقلاب بر خلاف انقلابهای دوران معاصر در قالب و چارچوب نظام سلطه به ویژه نظام دوقطبی بعد از جنگ دوم جهانی شک نگرفت بلکه در تقابل و تضاد با این نظام بین الملل حاکم و نفی آن با تکیه بر اصول نه شرقی نه غربی به سرانجام رسید. در این مقاله نظر بر این است که اثبات کنیم اصولا قبل از فروپاشی قطعی نظام دو قطبی در اثر فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با شکل گیری نهضت امام خمینی و نهایتا پیروزی انقلاب اسلامی نظام سلطه به چالش کشیده شده بود و به عبارت صریح تر با شکست این نظام در تقابل با انقلاب اسلامی به پایان راه خود رسیده بود . در نتیجه جهان شاهد فرایند شکل گیری نظام جدیدی گردید که از نظر بازیگران، تعاملات و منازعات بین الملل تفاوت اساسی و بنیادین با نظام های قبلی پیدا کرد. به عبارت دیگر وضعیت متاخر روابط بین الملل اصل جدیدی را نوید می داد که با خیزش و بیداری ملتها و به عبارت قرآنی مستضعفین جهان در مقابل مستکبرین عالم شاهد تحولی عظیم در نظام بین الملل و شکل گیری دو اردوگاه تحت عناوین سلطه گران شامل دولتهای سلطه گر و تحت نفوذ سلطه از یک طرف و اردوگاه سلطه ستیزان شامل ملتها و دولتهای مردمی از طرف دیگری می باشیم.
    کلیدواژگان: سلطه گران، سلطه ستیزان، دولت ملت، انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، نظام وستفالی، نظام دو قطبی
|
  • Ayyoob Damyar *, MohammadRahim Eyvazi, Zakaria Mahmoodi Raja Pages 1-16

    Many social sciences researchers call the presence of democratic parties and systems as two faces of a coin; they regard the development and survival of democratic parties and procedures related to each other. In Iran's cultural and political domain, the participation party presented itself as a significant movement in its socio-political sphere. This party has introduced itself as the defender of Islam in the region and the world. This research emphasizes two categories of structure and performance than the two flows of Iran's participation party and turkey's Justice and development party using an analytical – descriptive method. In response to the research question ‘what are the similarities and differences of the participation party and the Justice and development party in terms of structure and performance?’ presented this hypothesis that the participation party and the Justice and development party lacked a similar party structure. The difference between them is that the participation party has less coherence and antiquity than the justice and development party. Both parties have an Islamic approach; with the difference, the participation party has a variation in trend (national and Islamic) with a no secular system. The Justice and development party enjoy a single direction (Islamic direction) with a secularist approach.

    Keywords: Structure, agent, construction, Participation Party, Justice, Development Party
  • Ali Asgari Yazdi, Sayyed Ali Mohammad Musavi * Pages 17-36
    Covering and Hijab's problem after the Islamic Revolution's victory has always been one of the most critical challenges of the Islamic Republic, especially in youth, students, and society's elite. The present study investigates the crucial doubts and questions about the Hijab and expresses scientific and convincing solutions and answers with the analytical-descriptive method and library resources. While describing the history of the Hijab in Islam and the Islamic Revolution of Iran, the present study responds to the vital and new suspicions that have recently been raised by opponents of the Hijab and some anti-Islamic media. Doubts are as follows: the conflict between the Hijab and the freedom and progress of women, the lack of connection between the Hijab and innocence, the different perceptions of Muslims about the Islamic Hijab, the incorrect citation of the legality of the Hijab, etc.. Based on the results, the Islamic Hijab has no conflict with freedom (in its real sense) and never hinders the individual's growth, perfection, and maturity. Innocence and modesty accompanying Hijab can strengthen family privacy and lead to society's intellectual and spiritual health. All Islamic jurists agree on the necessity of the Hijab. There should be no confusion between the decisions of the rulers of Islamic countries and the people's behavior about Hijab, with the exact order of Islam that it is necessary to observe Hijab.
    Keywords: The Islamic Republic, hijab, Challenges, solutions
  • Sayyed MohammadReza Mahmood Panahi * Pages 37-52

    Given that Iran's society and political system have a religious nature and are on the path of progress, understanding religion's role in civilization is significant. There are three views on the relationship between religion and culture: the philosophical view, which introduces religion as an obstacle to civilization and progress; The post-secular view, which, with an instrumental perspective, considers religion conditionally and as part of the traditions of any society, has a beneficial effect on modern society; And the third view is the view of political Islam, which considers religion as life-giving, facilitating and a factor of progress, development, and civilization, thinks the decline of Islamic societies as a result of Muslims' departure from the teachings of Islam and the feeling of weakness and humiliation of the Islamic Ummah in the face of the West. Based on this research results, which have been done by the library-documentary method and analytical-descriptive approaches, Ayatollah Motahhari, as one of the greatest revolutionary movement philosophers and leaders, agrees with the last theory. According to him, the infrastructures for the transformation towards a new Islamic civilization are provided by the establishment and development of religious democracy, the reconstruction of religious thought according to the time requirements, and Western material teachings' transformation into the comprehensive epistemological foundations of Islam.

    Keywords: decline, Divine Philosophy of Islam, Motahhari, New Islamic Civilization, religious democracy, Revival of Religious Thought
  • Tajeddin Salehian *, Vali Mirzaei Pages 53-74
    Today, using international relations theories is essential for explaining and analyzing international events and issues. One of the most influential international relations theories is structuralism or neorealism, developed by Kenneth Waltz, which divides into offensive and defensive. Brett Hansen, Toft, and Wivel, with their amendments to Kenneth Waltz's neo-realism, have proposed a model of neo-realism to explain international politics and the foreign behavior of governments. In this model, the strategy of governments against a single pole is affected by the probability of their military conflict. Therefore, if the likelihood of military conflict is low, governments' strategy against a single pole is "Bandwagoning." If the probability of military conflict is high, their approach will be "Balance." What influences the balance and sequence of "Hard" or "Soft" will be "Ideology." In this article, using a descriptive-analytical method, we deal with the confrontation between Iran and the United States. We will say that due to the high probability of conflict and the tremendous ideological distance between them in the region, the Islamic Republic of Iran's strategy against the United States is "Hard Balance."
    Keywords: Neo-Realism, Islamic Republic of Iran, America, Hard Balance
  • Hadi Torki *, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin, Mehrdad Rabiey Pages 75-96
    Theories of international relations can be divided according to objective and non-objective matters in understanding international relations. Fundamental theories such as realism and liberalism consider affairs neutral in understanding international politics, independent of intangible values' role. They do not place intangibles such as religion, culture, and norms in understanding global affairs. In contrast, non-fundamental or constructive theories such as normative and critical see things as value-oriented in international relations and do not consider international realities as separate from intangible values and affairs. In contrast to the fundamental theories that focus only on beings and non-beings, these theories emphasize the do's and don'ts and reasons in international relations, which are not presumed but can be changed. Thirdly, some views ignore the role of religion in international relations, becoming more prominent with the Islamic Revolution. They seek to return to the lost turning point, called the "Inspiration of Religion." In this inspiration, in addition to the "Do's" and "Don'ts," the "Beings" and "Non-Beings" are emphasized. The present study aimed to examine the nature and the place of religion in theories of international relations. In this regard, religion's inspiration started with the Islamic Revolution and emphasized issues such as; religious identity, religious value, religious norm, religion, political system, human nature, and the human condition in the society optimism. The research method is descriptive-analytical, and its theoretical framework is trans-theoretical.
    Keywords: Religion Inspiration, Trans-Theory, normative theory, Islamic Revolution, theories of international relations
  • MohammadJafar Javadi Arjmand, Ali Mohammadi Masiri *, MohammadBagher Mokaramipoor Pages 97-122

    States always attempt to select the orientation in their foreign policy, which provides the best national and security interests. Therefore, the relationship between foreign policy orientation and national security and benefits is one of the complicated issues, requiring extensive research. The Islamic Republic considers the creation and maintenance of regional and international peace and security, subject to adoption and orientation, and discourse of resistance in its foreign policy and in the form of a paradigm of dealing with domination. The resistance orientation in the way of model-based and power-based model of a narrative of the Islamic revolution and its purpose is grounded in authority and international policy relations. In this regard, the present study aimed to answer the question what goals does the Islamic Republic of Iran pursue by adopting resistance orientation in its foreign policy?’ the research hypothesis is based on the fact that the most crucial goal of the Islamic Republic of Iran is to take up the orientation of resistance in foreign policy, provide ontological security and sustain revolutionary - Islamic identity, independence, domination, peace, and justice.

    Keywords: Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, orientation, Ontological Security, Resistance, Security
  • Sayyed Reza Mousavi *, Manoochehr Mohammadi Pages 123-138
    The formation of Imam Khomeini's movement and the Islamic Revolution's victory in 1979 caused the monarchical regime's fall in Iran. More importantly, it led to a significant change in the Westphalian system. This revolution, unlike the processes of the contemporary era, was not formed in the framework of the domination system, especially the bipolar system after the Second World War; instead, it succeeded by confronting the international ruling system, negating it, and relying on the principle "Nither East Nor West." In this article, we want to prove that before the collapse of the Soviet Union and consequently the collapse of the bipolar system, the formation of Imam Khomeini's movement and the Islamic Revolution's victory had challenged the domination system. In other words, the domination system had come to the end of its hegemony with the Islamic Revolution. Therefore, the world has witnessed forming a new system fundamentally different from previous actors, interactions, and international conflicts.
    Keywords: Hegemons, Anti-Domination, Government-nation, Islamic Revolution, Islamic awakening, Westphalian System, Bipolar System