فهرست مطالب

فصلنامه شیعه پژوهی
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی معمار کوچه باغ*، جمال بابالیان، رحمن بوالحسنی، سید مرتضی علیانسب صفحات 7-20
    قرآن کریم انسان ها را به دو گروه بهشتی و دوزخی تقسیم کرده و وعده تحقق آن در قیامت را می دهد. میان متکلمان مناقشاتی پیش آمده است که حقیقت این پاداش و عذاب اخروی چه بوده و از کجا نشیت می گیرد. یکی از مباحث مطرح در علم النفس نیز حقیقت و منشا سعادت و شقاوت انسان است. به هر روی، متکلمان و فلاسفه درباره مجازات اخروی نظریه های مختلف بیان کرده اند. پژوهش حاضر، که از سنخ معرفهالنفس است، با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از اندیشه های کلامی و فلسفی انجام شد. هدف این تحقیق تحلیل هستی شناختی حقیقت مجازات اخروی از دیدگاه دو شخصیت متقدم و معاصر شیعه، ملاصدرا و سبحانی، است و به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که از دیدگاه ملاصدرا و سبحانی منشا پاداش و عذاب اخروی و ظهور بهشت و جهنم چیست. نتایج پژوهش اشتراکات و افتراقاتی را نشان می دهد. اشتراکات عبارت از این است که حیات و حشر اخروی مرهون اتحاد بین علم و عمل و نفس انسان در دنیا است و ظهور ملکات در نشیه آخرت، بدن اخروی و ابدی را می سازد. همچنین، برخلاف تصور بسیاری از حکما، عذاب اخروی حاصل امور عدمی و نقصان های دنیوی ناشی از تعلقات نفسانی است و پاداش بهشت زدودن آنها و کسب کمالات حقیقی با معارف الاهیه و اخلاق حمیده است. وجه افتراق اندیشه هر دو متفکر درباره شرور بر این نکته استوار است که ملاصدرا بر ذاتی بودن شرور و وجودی بودن آنها تمرکز دارد، اما سبحانی شر را از لوازم وجود خیر تلقی می کند.
    کلیدواژگان: مجازات اخروی، بهشت و جهنم، ملکات نفسانی، سبحانی، ملاصدرا
  • عبدالمجید حکیم الهی*، سید ابوالحسن نواب، محمدحسن نادم صفحات 21-42

    هرچند تاریخ حضور تشیع در مصر تقریبا با تاریخ ورود اسلام به این کشور هم زمان است اما شیعیان در تاریخ معاصر این کشور همواره با مشکلات متعددی روبه رو بوده و تحت فشار حکومت ها قرار داشته اند. امروزه جریان تشیع در مصر، با دشواری ها و موانع متعدد داخلی و خارجی مواجه است، از جمله: شکل گیری اندیشه های افراطی ضدشیعی در مصر، شیعه هراسی، قرارگیری در موقعیت فرودستی کمیتی، معضلات امنیتی، فقدان رسمیت مذهبی، نبود مرجعیت دینی و فکری، اتهام ارتباط با ایران و تامین منافع آن، نبود نهادهای علمی فرهنگی شیعی مانند مسجد، حسینیه، حوزه علمیه، چاپ خانه، موسسه، حزب سیاسی و...، هجمه های تبلیغاتی، فشار اقتصادی،تنگناهای قانونی و... . جریان های افراطی سلفی و نیز دولت ها در شمال آفریقا و مصر معمولا در تضاد با شیعیان اند و ضمن سلب آزادی بیان آنها، به تبلیغات مستمر، اغراق آمیز و نادرست درباره تشیع مشغول اند. افزون بر آن، نگاه امنیتی حکومت و مراکز امنیتی مصر به شیعیان و فعالیت های آنان سبب شده است حکومت به بهانه های مختلف از این موضوع بهره برداری سیاسی کند و هر از چند گاهی با تشدید فشار بر شیعیان مصر از فشار افکار عمومی بر خود بکاهد. برخی مطبوعات مصر نیز برای تخریب چهره جامعه اسلامی شیعه، حقایق را به گونه ای دیگر جلوه می دهند و بعضا به سخنان شخصیت های سلفی استناد می کنند، در حالی که این گروه دشمن شیعیان اند و ضمن عرضه اطلاعات نادرست از تشیع، ادبیات موهنی دارند. در این نوشتار می کوشیم بعد از اشاره ای مختصر به شیعه هراسی در مصر و رابطه آن با انقلاب اسلامی، برخی از دشواری های فرهنگی شیعیان معاصر مصر را بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: مصر، تشیع، شیعیان، الازهر، سلفیه
  • طاهره آذرفر، محبوبه شرفی* صفحات 43-68
    پژوهش حاضر چگونگی و چرایی رفتار خلفای عباسی در مواجهه با شیعیان امامیه را می کاود و به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که رفتار خلفا با شیعیان امامیه در مقطع تاریخی 232-329 ه.ق. چگونه بوده و رفتار آنها بر چه عوامل و دلایلی استوار بوده است. همچنین، به این پرسش پرداخته است که بازتاب این رفتار چه وضعیتی را برای شیعیان ایجاد کرده است. این پژوهش بر اساس شیوه تبیین تاریخی سامان پذیرفته و یافته هایش نشان می دهد که رفتار خلفای عباسی، از زمان متوکل تا پایان خلافت الراضی بالله، پیرو مشی ثابتی نبوده و آنها بنا بر عواملی همچون مشروعیت خواهی، اقتدارطلبی، و ضرورت های سیاسی، رفتاری از سطح خشونت آمیز تا مسالمت آمیز در قبال شیعیان امامیه در پیش گرفته اند. تبعات رفتار خصومت آمیز آنان نتایجی در نظام اجتماعی شیعیان مانند سرکوب، فشار اقتصادی، محدودیت فعالیت های سیاسی و فرهنگی، برکناری از مناصب، بدرفتاری با بزرگان مذهبی، توهین به مقدسات و تخریب قبور ایمه شیعی داشته است. همچنین، پیامدهای رفتار مسالمت آمیز خلفا باعث ورود خاندان های شیعی به مناصب دیوانی و حتی وزارت شد. آنها با احراز این مناصب، برای برداشتن ظلم از شیعیان، بهبود وضعیت اقتصادی و انجام دادن فعالیت های فرهنگی در جهت حفاظت از تشیع در وضعیتی مطلوب تر گام برداشتند.
    کلیدواژگان: رفتارشناسی، خلفای عباسی 232-329 ه.ق، شیعیان امامی
  • مهدی فرمانیان، عبدالرضا راشد* صفحات 69-98

    یکی از ویژگی هایاساسی خلیفه و امام که مسلمانان درباره اش اختلاف دارند بایستگی برتربودن او از سایر افراد امت است. برخی از علمای اهل سنت چنین شرطی را برای امام ضروری نمی دانند و تقدیم مفضول بر افضل را جایز می شمرند. در مقابل، شیعه امامیه و برخی از اهل سنت هرچند در ملاک افضلیت با هم اختلاف نظر دارند، آن را از شرط های لازم امامت می دانند. بسیاری از اهل سنت در بحث افضلیت، مصلحت را در آن می دیده اند که تا حد ممکن بحث از امامت را مسکوت بگذارند و در همین راستا و در دوره های بعد برای محو ماده نزاع، «ادعای افضلیت به ترتیب خلافت» را مطرح کردند. در این مقاله علاوه بر آنکه سیر تطور افضلیت را بررسی می کنیم، با استناد به آیات و روایات، ملاک های افضلیت مانند علم، تقوا، شجاعت، جهاد و قدرت بدنی را مطرح، و معضل پیش روی این نظریه را تبیین می کنیم. به همین دلیل اهل سنت و حتی خلفای سه گانه مسایل را به افضل ارجاع، و او را بر دیگران ترجیح می دادند. اساسی ترین پیامد این نظریه در بحث «تعارضات در روایات و قضاوت ها» است که در این نوشتار با رویکرد توصیفی تحلیلی افضلیت امام و نظریه «افضلیت به ترتیب خلافت» و پیامدهای آن بررسی می شود.

    کلیدواژگان: نظریه افضلیت، افضلیت خلفا، ملاک های افضلیت، افضلیت به ترتیب خلافت
  • محمدابراهیم پیشنمازی*، حمیدرضا شریعتمداری، محمد جاودان صفحات 99-124

    معرفت و شناخت فرستادگان الاهی و جانشینان آنها از مهم ترین مسایل ادیان الاهی است. این مسئله از معرکه آرای اندیشمندان اسلامی نیز به دور نبوده و در تاریخ تفکر اسلامی همواره به آن توجه شده است. اهمیت این مسئله زمانی بیشتر آشکار می شود که فرق مختلف اسلامی درباره آن اظهارنظر کرده و منظومه ای معرفتی راجع به آن شکل داده اند. این پژوهش با محوریت بررسی آرای متکلمان امامیه و اسماعیلیه در این موضوع و با تمرکز بر دیدگاه های دانشمند بنام شیعی، سید مرتضی علم الهدی، و اندیشمند برجسته اسماعیلی، حمیدالدین کرمانی، به شیوه توصیفی تحلیلی و با مراجعه به منابع کتاب خانه ای، نضج یافته است. یافته های پژوهش نشان می دهد نظام معرفتی سید مرتضی و حمیدالدین کرمانی درباره پیامبر و امام، در عین برخورداری از مشترکات فراوان، تفاوت های بنیادین نیز دارد؛ مشترکاتی همچون برتری انبیا بر ملایکه، عصمت انبیا و امامان، ختم نبوت، جانشینی علی j، ضرورت نبوت و وجوب ایمان به همه انبیای الاهی. اختلاف بسیار چشمگیر این دو دیدگاه در تعداد، ادوار و القاب انبیا و امامان شیعه نیز مشهود است.

    کلیدواژگان: فرق شیعی، امامیه، اسماعیلیه، سید مرتضی، حمیدالدین کرمانی، انبیا، امام
  • مهتاب شورمیج، محمد شورمیج*، منصور داداش نژاد، علی آقانوری صفحات 125-166
    با سقوط دولت آل بویه (حک.: 334-447 ه.ق.) و به قدرت رسیدن سلجوقیان (حک.: 431-590 ه.ق.) برگزاری آیین های عاشورایی، علی رغم سخت گیری های هییت حاکمه در نیمه اول عصر سلجوقی، همچنان در میان امامیه استمرار داشت، و در منابع تاریخی کم و بیش گزارش شده است. پژوهش حاضر به آیین های عاشورایی عصر سلجوقی، زمینه ها و فرصت های مانایی و برگزاری مراسم عاشورا، گونه های عزاداری امام حسینj، عزاداری سنیان حنفی و شافعی، عزاداری زنان، مناقب خوانی، مرثیه سرایی و تعزیه پرداخته است.  یافته های پژوهش با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی نشان می دهد که زمینه ها و فرصت هایی در دوره سلجوقی وجود داشته که سبب مانایی آیین های عاشورایی بوده است. آیین های عاشورایی، و زمینه ها و فرصت هایی که موجب استمرار این آیین ها شده، هدف این پژوهش است. آیین های عاشورایی در این عصر خودجوش بوده است. هر زمان که شیعیان اوضاع و احوال سیاسی مناسب و فرصت مساعدی می یافتند، در ایام محرم، به ویژه روز عاشورا، آیین های عزاداری مخصوص امام حسینj برپا می کردند. همان آیین های عاشورایی که در عصر آل بویه وجود داشته، در این دوره هم کمابیش استمرار داشته و منقطع نشده است.
    کلیدواژگان: آیین های عاشورایی، سلجوقیان، عزاداری امام حسین ، زمینه ها و فرصت ها
  • سجاد واعظی منفرد*، حبیب حاتمی کنکبود صفحات 167-192
    بازتاب احساسات عرفانی و آموزه های عارفان در قالب سرواد و سروده را می توان یکی از گسترده ترین رهاوردهای عرفان ایران در درازنای تاریخ ادب پارسی دانست. باارزش ترین نمود و نمایش پیوندهای تشیع و عرفان در ادب صوفیانه فارسی، وداد ایمه اطهار (ع)، و مهر شاعران عارف به اهل بیت نبی (س) و فرزندان امام علی (ع) است. در این پژوهش، به جهت همانندی ها و پیوندهای فراوان سنایی، عطار و مولوی با یکدیگر، و ارزش این سه عارف شاعر در گذار تاریخی شعر عرفانی، شمیم و نشان تشیع در ایشان، با درنگ نهایی بر مولانا، هم سنجی و کندوکاو می شود و اسناد و مدارک این زمینه بنیادین، کاویده و پژوهیده می گردد. درباره وابستگی شماری از بزرگان شعر و عرفان ایران به تشیع از دیرباز دیدگاه های گوناگونی وجود داشته، و از قول به تسنن تا قول به تشیع و همچنین قول به تشیع سنی و تسنن شیعیانه (شیعه گرا)، مجموعه ای از دیدگاه ها را شاهدیم. در این نوشتار کوشش شده تا با بررسی های ژرف، و بازنگری و بازخوانی سروده ها و یادبودهای سنایی، عطار و مولانا به برآیند و دستاوردی نوین و در خور نگرش، و روشن سازی کرانه هایی از دلبستگی و پیوستگی مثلث شعر عرفانی با مذهب تشیع برسیم.
    کلیدواژگان: تشیع، تصوف، عرفان، سنایی، عطار، مولوی، تشیع محبتی
  • محسن رفعت* صفحات 193-228
    المنتخب اثر طریحی (متوفای 1087 ه.ق.) کتابی است که از هنگام نگارشش تاکنون، علاوه بر اثرگذاری فراوان بر گزارشگری های واقعه کربلا، به سبب مولف، نثر ویژه و محتوای فضیلت سازش به آن توجه بسیار شده است. مسئله پژوهش پیش رو که با رویکردی تحلیلی انتقادی و روش کتاب خانه ای سامان یافته، تحلیل و نقد رویکردها، تحریف ها و متفردات برجسته روایی طریحی است که نخستین بار از این کتاب برخاسته و پایه نقل عالمان شیعه در قرون اخیر شده است. نحوه مواجهه طریحی با روایات عاشورایی و تاثیر شگرفش بر خوانش مقتل نگاران و به ویژه واعظان عاشورا اهمیت پرداختن به این اثر را دوچندان می کند. بر پایه یافته ها روایات کتاب المنتخب و نیز گزارش خاص نویسنده اش، گاه با سنت، عقل، عرف، وقایع مسلم یا روایات تاریخی دیگر ناسازگار یا ناپذیرفتنی است و حتی برخی روایات با شان امام معصوم b و خاندان ایشان همخوانی ندارد، به گونه ای که رکاکت معنوی سبب بی پایه دانستن گزارش وی خواهد شد. از نتایج به دست آمده می توان در مطالعات حدیثی و پژوهش های مقاتل عاشورایی بهره برد.
    کلیدواژگان: المنتخب، طریحی، مقتل الحسین ، روایات عاشورایی، تحریف ها، روایت انگاره
  • مهدی فرخی*، مجید معارف، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 229-253
    از آثار مهدوی فضل بن شاذان، به جز اشاراتی که کتب فهارس به عنوان آنها داشته اند، روایاتی نیز در آثار متاخر از او به دست ما رسیده است. با بررسی این منقولات در آثاری همچون الارشاد شیخ مفید، الغیبه شیخ طوسی، سرور اهل الایمان سید نیلی، کفایه المهتدی میرلوحی و المحتضر ابن حلی، از مجموع پنج کتاب اثبات الرجعه، الرجعه، حذو النعل بالنعل، القایم و الملاحم فضل با موضوع امام مهدی j، فقط کتاب اثبات الرجعه هویت تاریخی می یابد و اصالت و اعتبارش اثبات می شود. از کتاب القایم نیز فقط با اشاره ابن حلی در کتاب المحتضر اطلاع مختصری یافته ایم و از سه کتاب الرجعه، حذو النعل بالنعل و الملاحم اثری در دست نیست. کتاب الغیبه للحجه و کتاب الحجه من ابطاء القایم او نیز اصالتی ندارد، بلکه برخی از علمای متاخر، همچون محدث نوری، به فضل نسبت داده اند. در بین کتبی که روایات فضل را نقل کرده اند، برخی همچون طبرسی در اعلام الوری و خاتون آبادی در الاربعین نیز بدون اشاره به منبع واسطه، روایات اثبات الرجعه را به واسطه دو منبع اصلی نقل روایات او (الغیبه و کفایه المهتدی) انتقال داده اند.با بررسی روایات مهدوی منقول از فضل بن شاذان در آثار متقدمان، از بین پنج کتاب منسوب به وی در فهارس، نشان می دهیم که فقط اثبات الرجعه موجودیت خارجی دارد.
    کلیدواژگان: فضل بن شاذان نیشابوری، اثبات الرجعه، الارشاد، الغیبه، سرور اهل الایمان، کفایه المهتدی، المحتضر
  • ابوالفضل فیروزی*، رضا الهی منش، سعید رحیمیان صفحات 255-282
    از مسایل مهم و جنجال برانگیز هستی شناسی که همواره محل مناقشه و بحث میان متکلمان، فلاسفه و عرفا و حتی پژوهشگران علوم تجربی بوده، مسئله «حیات، شعور، عشق و تسبیح در تمام مراتب وجود» است که تاثیر عمیق و گسترده ای در اندیشه و رفتار آدمی دارد. در این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی و بر مبنای معارف و آموزه های قرآن، احادیث، ادعیه و نیز ادله عقلی، برهانی و عرفانی اسلامی انجام شده، نشان می دهیم همه هستی و مراتب آن از جمله مرتبه ناسوتی به قدر استعداد و تعین وجودی خود از حیات، علم و اراده برخوردار بوده و علاوه بر اینکه به زبان استعداد و حال، تسبیح گوی خدا هستند، به صورت قال (نطق) نیز تسبیح و تحمید حقیقی حق تعالی را می کنند که این نکته، مسئله اصلی این مقاله است. محدوده بررسی تسبیح موجودات، فقط موجودات غیرذی شعور، یعنی جمادات، نباتات و حیوانات است که در ظاهر این گونه به نظر می رسد که این سه دسته از موجودات، فاقد علم و ادراک اند و تسبیح قولی برای آنان ممکن نیست. رای برگزیده در این پژوهش به ارادی، آگاهانه و زبانی بودن تسبیح این موجودات (البته به زبان خاص هر موجود) اعتقاد دارد و فهم و نطق که در آیات قرآن و روایات به آن اشاره شده، دلیل بر این مطلب گرفته می شود.
    کلیدواژگان: تسبیح، حمد، نطق، حیات، علم، شعور، ناسوت
  • سید علی میرشریفی* صفحات 283-306
    رابطه عقل و دین و میزان دخالت عقل در دین از جمله مباحثی است که به ویژه در دوران تجدد به تاسی از مدرنیته غربی به جد در جوامع اسلامی مطرح شده و مجادلات بسیار برانگیخته است. افراط در تعریف نقش گسترده عقل که گرته برداری از تفکر متجدد غربی است به آسیب هایی جدی در فرهنگ اسلامی منجر شده است. در این میان بررسی توان عقل بشری در فهم حقایق دینی ضروری است. از این رو مسئله مقاله حاضر، بررسی گستره کارکرد و میزان کاربرد عقل بر مبنای آیات، روایات و سخنان اندیشمندان دینی است. در این تحلیل با تبیین دو حیطه عام و خاص استعمال عقل در درک معارف دینی، ماهیت هر یک از این وجوه عمومی و اختصاصی بررسی می شود. سپس کارکرد اختصاصی آن در دانش فقه به عنوان یکی از ادله اربعه بر محور قاعده ملازمه عقل و شرع تحلیل می شود. بر اساس منابع اصلی دین اسلام (آیات قرآن و روایات معصومان) و نیز نگرش عالمان دینی، نقش عام و خاص عقل در فهم عمومی و اختصاصی دین، محدود به حدودی است که منابع دینی تعیین کرده اند. از این رو با وجود آیات و روایاتی که نقش عقل در آنها به طور برجسته مطرح شده و نیز قاعده ملازمه عقل و شرع که خود نمایانگر جایگاه رفیع عقل در فهم آموزه های دین و برخی از علل و حکمت های احکام است، نمی توان در همه تعالیم از عقل بهره جست. در واقع، عقل در اموری ناتوان از فهم است که در این بخش از آموزه ها توصیه دین، تسلیم در برابر اوامر الاهی است، حتی اگر با فهم بشری در تعارض باشد.
    کلیدواژگان: دین، عقل، اسلام، کارکرد عقل، کارکرد عمومی، کارکرد اختصاصی، قاعده ملازمه
  • محمدرضا زارع خورمیزی* صفحات 307-336

    شیعه ستیزی در عصر حاضر شکل جدیدی به خود گرفته و رویدادهای گسترده تری را نسبت به گذشته رقم زده است. لذا ضروری است گونه ها، علل و ماهیت آن، خصوصا با هدف بررسی فرآیندبودن یا برنامه بودن شیعه ستیزی معاصر بررسی، و به این پرسش ها پاسخ داده شود که: انواع شیعه ستیزی جدید و علل آن کدام اند؟ آیا شیعه ستیزی جدید فرآیندی طبیعی در ادامه شیعه ستیزی تاریخی است یا برنامه ای فراتر از آن است؟ یافته های این پژوهش، با روش برهان انی (بهره گیری از داده های معلولی برای کشف و توصیف علت) و استفاده ضمنی از تحلیل گفتمان، حاکی از این است که شیعه ستیزی در مجموع به دو گونه شیعه ستیزی دیرینه (تاریخی) و جدید (معاصر) تقسیم می شود و شیعه ستیزی جدید را باید در دو قسم بیرونی (بیرون دنیای اسلام) و درونی (درون دنیای اسلام) دانست. شیعه ستیزی معاصر بیرونی بیشتر برنامه است تا فرآیند، ولی شیعه ستیزی معاصر درونی فرآیند بلندمدتی است که در شیعه ستیزی دیرینه (تاریخی) ریشه دارد، اما در عصر حاضر تحت مدیریت شیعه ستیزی بیرونی (برنامه ای) در آمده است.

    کلیدواژگان: شیعه ستیزی معاصر، شیعه ستیزی تاریخی، شیعه هراسی معاصر، تکفیر شیعه
|
  • Hadi Memar Kuchehbagh *, Jamal Babalian, Rahman Bolhasani, Sayd Mrtdy Olyanasab Pages 7-20
    The Holy Quran divides human beings into two groups, the people of Paradise and the people of Hell, and promises to fulfill the division on the Day of Resurrection. There are disputes among theologians as to what is the truth of the reward and punishment of the Hereafter and where they come from. One of the issues in psychology is the reality and the source of human happiness and misery. However, theologians and philosophers have expressed different theories about the afterlife punishment. The present study, which is in the field of self-knowledge, was conducted by descriptive-analytical method and using theological and philosophical ideas. The purpose of the study is the ontological analysis of the truth of the afterlife punishments from the perspective of two early and contemporary Shiite figures, Mulla Sadra and Sobhani, and it seeks to answer the fundamental question: "What is the source of Heaven and Hell and the afterlife reward and punishment from the viewpoint of Mulla Sadra and Sobhani?" The research results show similarities and differences. According to similarities, the life and the Resurrection are due to the union between science, practice and the human soul in this world, and the emergence of moral characteristics in the next life makes the afterlife and eternal body. Furthermore, contrary to the belief of many sages, the afterlife punishment is the result of non-existence affairs and worldly shortcomings rooted in sensual desires, and the reward of Paradise is the result of removing them and attaining true perfection with divine teachings and good morals. The difference between the viewpoints of both thinkers about evil is based on the fact that Mulla Sadra emphasizes that evil is inherent and existential, but Sobhani considers evil as a concomitant of the existence of good
    Keywords: : Afterlife Punishment, Heaven, Hell, Moral Characteristics, Sobhani, Mulla Sadra
  • Abdolmajid Hakimelahi *, Seyyed Abolhasan Nawwab, MohammadHasan Nadem Pages 21-42

    Although the history of the presence of Shiites in Egypt coincides with the date of the arrival of Islam in this country, the Shiites in the contemporary history of this country have always faced many problems and have been under pressure from governments. Today, the Shiite movement in Egypt faces many internal and external difficulties and obstacles, including the formation of extremist anti-Shiite thoughts in Egypt, Shiite phobia, being in a position of quantitative inferiority, security problems, lack of religious recognition, lack of religious and intellectual authority, accusation of contact with Iran and securing its interests, lack of Shiite scientific and cultural institutions (such as mosque, hoseyniyeh (congregation hall), seminary, printing house, institute, political party, etc.), propaganda attacks, economic pressure, legal bottlenecks, etc. Salafi extremist currents, as well as governments in North Africa and Egypt, are often at odds with the Shiites and, while depriving them of their freedom of expression, are engaged in constant, exaggerated and inaccurate propaganda about Shiites. In addition, the security view of the Egyptian government and security centers towards the Shiites and their activities has caused the government to exploit this issue politically under various pretexts, and to reduce the pressure of public opinion from time to time by increasing pressure on the Egyptian Shiites. Some Egyptian press distort the facts in order to tarnish the image of the Shiite Islamic community, and some even cite the words of Salafi figures, while this group is hostile to the Shiites and has offensive literature presenting false information about the Shiites. In this paper, after a brief reference to Shiite phobia in Egypt and its relationship with the Islamic Revolution, we try to examine some of the cultural difficulties of contemporary Egyptian Shiites.

    Keywords: Egypt, Shiism, Shiites, Al-Azhar, Salafism
  • Tahereh Azarfar, Mahbubeh Sharafi * Pages 43-68
    The present study explores how and why the Abbasid caliphs confronted the Imami Shiites, and answers these basic questions: "How did the caliphs treat the Imami Shiites in the historical period 232-329 AH and what factors and reasons their behavior was based on?" It also raises the question of what situation this behavior has created for the Shiites. This study is based on historical explanation and its findings show that the behavior of the Abbasid caliphs, from the time of Motewakkel to the end of the caliphate of Razi Bellah, did not follow a consistent policy and they took violent to peaceful actions against the Imami Shiites due to factors such as legitimacy, authoritarianism, and political necessity. The consequences of their hostile behavior have had repercussions on the Shiite social system, such as repression, economic pressure, restrictions on political and cultural activities, dismissal from posts, mistreatment with religious leaders, blasphemy, and the destruction of the tombs of Shiite imams. Also, the consequences of the caliphs' peaceful behavior caused Shiite families to enter court positions and even ministries. By taking these positions, they took steps to remove the oppression of the Shiites, improve the economic situation and carry out cultural activities in order to protect themselves in a more favorable situation.
    Keywords: behavior studies, Abbasid Caliphs 232-329 AH, Imami Shiites
  • Mahdi Farmaniyan, AbdAlReza Rashed * Pages 69-98

    One of the basic characteristics of the Caliph and the Imam about which Muslims disagree is the need to be superior to other members of the community. Some Sunni scholars do not consider such a condition necessary for the Imam and believe it is permissible to give priority to the inferior. On the other hand, the Imami Shiites and some Sunnis, although they disagree on the criterion of superiority, regard superiority as a necessary condition for Imamate. Many Sunnis have considered it expedient to be silent about Imamate as much as possible while discussing the issue of superiority, and therefore, in later periods, in order to eradicate the root of conflict, they put forth "superiority in the order of caliphate". In this article, in addition to examining the evolution of superiority, its criteria such as knowledge, piety, courage, jihad and physical strength, based on verses and hadiths, are discussed, and the problem facing this theory is explained.  For this reason, the Sunnis and even the three caliphs referred matters to the best, and preferred him over others. The most basic consequence of this theory is in the issue of "conflicts in narrations and judgments", and in this article, with a descriptive-analytical approach, the superiority of Imam and the theory of "superiority in the order of caliphate" and its consequences are scrutinized.

    Keywords: Theory of Superiority, Superiority of Caliphs, Criteria of Superiority, Superiority in the Order of Caliphate
  • MohammadEbrahim Pishnamazi *, Hamidreza Shariatmadari, Mohamad Javdan Pages 99-124

    Knowing the divine messengers and their successors is one of the most important issues of the divine religions. This issue has not been far from the battle of Islamic thinkers and always been considered in the history of Islamic thought. Its importance became more apparent when different Islamic sects commented and formed epistemological systems on it. Using the descriptive-analytical method, this research has been done based on  library sources examining the opinions of Imami and Ismaili theologians on the mentioned issue with the focus on views of the Shiite scholar, Seyyed Morteza Alam al-Huda and the prominent Ismaili thinker, Hamid al-Din Kermani. Findings show that the epistemological system of Seyyed Morteza and Hamid al-Din Kermani about the Prophet and the Imam, while having many similarities such as the superiority of the prophets over the angels, the infallibility of the prophets and imams, the end of prophecy, the succession of Ali (AS), the necessity of prophecy and the obligation of faith in all the divine prophets, also has fundamental differences that the one concerns the number, periods and titles of the prophets and Shiite imams.

    Keywords: Shiite sects, Imamiyyah, Ismailism, Seyyed Morteza, Hamid al-Din Kermani, prophets, Imam
  • Mahtab Shourmeij, Mohamad Shourmeij *, Mansor Dadashmegad, Ali Aqanuri Pages 125-166
    With the fall of the government of Buyyids (ruled: 334-447 AH) and the rise to power of the Seljuks (ruled: 431-590 AH), holding Ashura rituals, despite the strictures of the ruling body in the first half of the Seljuk era, continued among the Twelvers, and has been more or less reported in historical sources. The present study deals with the Ashura rituals of the Seljuk era, the grounds and opportunities for persistence and holding Ashura ceremonies, the types of mourning of Imam Hoseyn (AS), the mourning by Hanafi and Shafi'i Sunnis, the mourning by women, the recounting of managheb (virtues), the chanting of lamentation and ta'ziyeh (condolence theater). Based on the descriptive-analytical method, the research findings show that there were grounds and opportunities in the Seljuk period that caused the persistence of Ashura rituals. The purpose of this research is Ashura rituals, the grounds and opportunities that have caused the continuation of these rituals. Ashura rites have been spontaneous in this era. Whenever the Shiites found suitable political conditions and opportunities, they would hold mourning rituals for Imam Hoseyn (AS) during Muharram, especially on the day of Ashura. The same Ashura rituals that existed in the time of Buyyids, have been more or less continuous in this period and have not been interrupted
    Keywords: Ashura rituals, Seljuks, Mourning of Imam Hoseyn (AS), Grounds, Opportunities
  • Sajjad Vaezi Monfared *, Habib Hatami Kan Kaboud Pages 167-192
    The reflection of mystical feelings and teachings of mystics in the form of poems is one of the widespread achievements of Iranian mysticism in the long history of Persian literature. The most valuable manifestation of the links between Shiism and mysticism in Persian Sufi literature is the affection to the Imams (AS), and the love of mystical poets for the Ahl al-Bayt (AS) and the children of Imam Ali (AS). In this research, due to the many similarities and connections between Sanai, Attar and Rumi, and also the position of these three poet mystics in the historical transition of mystical poetry, the symbols of Shiism are examined in them. There have long been different views about the affiliation of some great Iranian poets and mystics with Shiism, hence we see a range of opinions, including affiliation with Sunni, Shiism, Sunni Shiism, and Shia Sunni. In this paper, we have tried to show some aspects of the attachment and connection of the great mentioned poets with the Shiite religion through in-depth studies, and re-reading the poems and memorials of Sanai, Attar and Rumi.
    Keywords: Shiism, Sufism, mysticism, Sanai, Attar, Rumi, Love-centered Shiism
  • Mohsen Rafat * Pages 193-228
    Al-Montakhb by Toreyhi (d. 1087 AH) is a book that since its writing, in addition to having a great impact on the reports of Karbala incident, has been given much attention due to its author, special prose and virtuous content. With critical-analytical approach and library method, the present study deals with the analysis and critique of the approaches, distortions and outstanding peculiarities of Toreyhi's narrations that first arose from his book and became the source of Shiite scholars in recent centuries. The way Toreyhi deals with Ashura narrations and his tremendous impact on the perception of the writers of Ashura event, especially its preachers, doubles the importance of addressing his work. Based on the findings, the narrations of al-Montakhab and also the special report of its author are sometimes unacceptable and mismatched with tradition, intellect, custom, certain events or other historical accounts, and even some narrations are inconsistent with the dignity of the infallible Imam (AS) and his family to the extent that the rudeness of content has made his report baseless. The obtained results can be used in hadith studies and researches of Ashura event.
    Keywords: Al-Montakhab, Toreyhi, Maghtal al-Hosayn (Books on the Martyrdom of Imam Hosayn), Ashura Narrations, Distortions, Narration-like Reports
  • Mahdi Farrokhi *, Majid Maaref, Abdolhadi Feghhizadeh Pages 229-253
    Among the works related to the Mahdism of Fazl ibn Shazan, in addition to references to some of them in fehrest books (catalogues including all books), we have also received narrations in works after him. Examining the narrations in works such as al-Irshad by Sheikh Mofid, al-Ghaybah by Sheikh Tusi, Sorur Ahl al-Iman by Sayyid Nili, Kefayat al-Mohtadi by Mirlohi and al-Mohtazar by Ibn Helli, from a total of five books about Imam Mahdi (AS) viz Isbat al-Raja, al-Raja, Hazw al-Nal be al-Nal and al-Ghaem wa al-Malahem, only Isbat al-Raja found historical identity and its authenticity and validity were proved. Concerning the book of al-Ghaem, we have found brief information only with the reference of Ibn al-Helli in the book of al-Mohtazar, and there is no trace of the other three books i.e. al-Raja, Hazw al-Nal be al-Nal and al-Malahem. His books al-Ghaybah le al-Hojjah and al-Hojjah men Ibta al-Ghaem are also not original, but some later scholars, such as Mohaddeth Nouri, have attributed them to Fazl. Among the books that have quoted the narrations of Fazl, some, such as Elam al-Wara by Tabarsi and al-Arbain by Khatunabadi, have also quoted the narrations of Isbat al-Raja through the two main sources of his narrations (i.e. al-Ghaybah and Kefayat al-Mohtadi) without mentioning the intermediary source. Examining the narrations related to the Mahdism of Fazl ibn Shazan in the works of predecessors, we show that from among the five books attributed to him in fehrest books only Isbat al-Raja has an external existence.
    Keywords: Fazl ibn Shazan Neyshabouri, Isbat al-Raja, al-Irshad, Al-Ghaybah, Sorur Ahl al-Iman, Kefayat al-Mohtadi, Al-Mohtazar
  • Aboulfazl Firoozi *, Reza Elahimanesh, Saeed Rahimyan Pages 255-282
    One of the most important and controversial issues of ontology, which has always been the subject of controversy and debate among theologians, philosophers and mystics and even researchers of experimental sciences, is the issue of "life, consciousness, love and praise in all levels of existence" which has a profound and wide impact on human thought and behavior. In this descriptive-analytical study based on the teachings of the Quran, hadiths, supplications, as well as rational, argumentative and Islamic mystical evidences, we show that the whole existence and its levels, including the level of Nasut (realm of physical bodies) have life, knowledge and will as much as their existential talent and capacity. In addition to glorifying God in the language of talent and state, they also glorify and praise the Almighty verbally, which is the main issue of this article. The scope of the study of the glorification of beings is only unconscious beings i.e. inanimate objects, plants, and animals, which apparently lack knowledge, perception, and verbal glorification. The chosen opinion in this research believes in the voluntary, conscious and linguistic nature of the glorification of the above creatures (of course, in the specific language of each creature), to which the perception and speech mentioned in the Quran and hadiths refer.
    Keywords: Glorification, Praise, Speech, Life, Knowledge, consciousness, Nasut (Realm of Physical Bodies)
  • Seyyed Ali Mirsharifi * Pages 283-306
    The relationship between reason and religion and the extent of the involvement of reason in religion is one of the issues that was raised in Islamic societies, especially in the modern era due to the establishment of Western modernity, and has caused a lot of controversy. Exaggeration in defining the broad role of reason, which is a reflection of modern Western thought, has led to serious damage to Islamic culture. In the meantime, it is necessary to study the power of human intellect in understanding religious truths. Therefore, the present article seeks to examine the scope and extent of the function of reason based on verses, narrations and sayings of religious thinkers. In this analysis, by explaining the two general and specific areas of using reason in understanding religious teachings, the nature of each area is examined. Then, its specific function in the science of jurisprudence is analyzed as one of the four sources based on the principle of accompaniment between reason and sharia. According to the main sources of Islam (verses of the Quran and the narrations of the infallibles) as well as the approach of religious scholars, the general and specific role of reason in understanding the religion generally and specifically is limited to the boundaries set by religious sources. Therefore, in spite of the verses and narrations in which the role of reason is highlighted and also despite the principle of accompaniment between reason and sharia which itself shows the high position of reason in understanding the religious teachings and objectives of rulings, it is not possible to use reason in all fields. In fact, the intellect is incapable of understanding certain things, on which the religion advises to submit to divine commands, even if they conflict with human understanding.
    Keywords: religion, reason, Islam, Function of Reason, General Function, Specific Function, Principle of Accompaniment
  • MohammadReza Zare Khormizi * Pages 307-336

    Anti-Shiism has taken on a new form in the present age and has caused more widespread events than in the past.Therefore, it is necessary to study its types, causes and nature, especially with the aim of examining whether the contemporary anti-Shiism is a process or not, and to answer the questions: What are the new types of anti-Shiism and its causes? Is the new anti-Shiism a natural process in the continuation of historical anti-Shiism or is it a plan beyond that? The findings of this study, with the method of Enni Argument (using causal data to discover and describe the cause) and the implicit use of discourse analysis, indicate that anti-Shiism is generally divided into two types, long-standing (historical) and modern (contemporary). The new anti-Shiism should be considered in two types: external (outside the Islamic world) and internal (inside the Islamic world). Contemporary external anti-Shiism is more of a program than a process, but contemporary internal anti-Shiism is a long-term process that is rooted in long-standing (historical) anti-Shiism, and is now managed by external (planned) anti-Shiism.

    Keywords: Contemporary Anti-Shiism, Historical Anti-Shiism, Contemporary Shia Phobia, Takfir (Excommunication) of Shiites