فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 15 (تابستان 1392)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 15 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن محمدطهرانی، عبدالله شفیع آبادی، محمدرضا فلسفی نژاد، سیمین حسینیان صفحات 9-25
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر رویکرد پردازش اطلاعات شناختی (CIP) بر کاهش تفکرات ناکارآمد در تصمیم گیری شغلی است.که پس از بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار گردآوری اطلاعات (سیاهه تفکرات شغلی؛ (CTI، بر روی 520 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرمان، تعداد 40 نفر از دانشجویان رشته علوم اجتماعی به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی (20 نفر) و گواه (20 نفر) گمارده شدند. طرح پژوهش نیمه-آزمایشی به صورت پیش آزمون–پس آزمون می-باشد. گروه آزمایشی طی 5 جلسه در مشاوره شغلی گروهی به روش رویکرد پردازش اطلاعات-شناختی (CIP) شرکت کردند. به منظور تعیین میزان تفکرات ناکارآمد شغلی، همه اعضای دو گروه قبل و بعد از اجرای جلسات مشاوره گروهی از طریق سیاهه تفکرات شغلی (CTI) ارزیابی شدند. تفاوت نمرات تفکرات ناکارآمد شغلی بین دو گروه آزمایش و گواه به روش تحلیل کواریانس ANCOVA و تحلیل کواریانس چند متغیری MANCOVA مقایسه گردید. نتایج نشان داد که نمرات تفکرات شغلی ناکارآمد در گروه آزمایشی به میزان معناداری کاهش پیدا کرده است. این کاهش هم در نمره کل تفکرات ناکارآمد شغلی و خرده مقیاس های آن که شامل سردرگمی در تصمیم گیری، اضطراب تعهد، و تعارضات بیرونی می باشد، به وجود آمد. این نتایج بعد از 4 هفته پیگیری مجددا بررسی شد که نتایج حاکی از ثبات نسبی تغییرات ایجاد شده در افراد مورد بررسی می باشد. براساس این نتایج رویکرد پردازش اطلاعات شناختی می تواند روش موثری در کاهش تفکرات ناکارآمد شغلی باشد.
    کلیدواژگان: رویکرد پردازش اطلاعات شناختی، تفکرات ناکارآمد شغلی، تصمیم گیری شغلی
  • مرتضی طاهری، محبوبه عارفی، محمدحسن پرداخت چی، محمد قهرمانی صفحات 26-56
    هدف پژوهش حاضر، بررسی ادراک و نگرش معلمان نسبت به ابعاد متنوع توسعه حرفه ای ارائه شده در مراکز تربیت معلم بود. این پژوهش بر مبنای رویکرد ترکیبی اکتشافی با مشارکت 368 نفر از معلمان دوره ابتدایی و راهنمایی که به صورت ضمن خدمت مشغول گذاراندن دوره توسعه حرفه ای در مراکز تربیت معلم هستند و 11 نفر از مدرسان این مراکز در شش مرکز تربیت معلم انجام شد. هدف مرحله کیفی کاوش مقوله های مرتبط با توسعه حرفه ای و فراهم نمودن مبنای برای طراحی پرسشنامه و مدل مفهومی برای استفاده در مرحله کمی بود. تجزیه و تحلیل مدل معادلات ساختاری در مرحله کمی یک مدل ده عاملی فراهم نمود که روابط بین عوامل متمایز توسعه حرفه ای معلمان در مراکز تربیت معلم را نشان می دهد. یافته های پژوهش، مدلی اکتشافی برای توصیف روابط بین انگیزه ها و مشارکت معلمان در توسعه حرفه ای، راهبردهای توسعه حرفه ای، ابعاد زمینه ای و محیطی مراکز تربیت معلم و نتایج مثبت و منفی حاصل از آن ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای معلمان، یادگیری حرفه ای، مرکز تربیت معلم، مطالعه ترکیبی
  • روح الله منصوری سپهر، حورا مطیعی، جواد شکرریز، وحید نجاتی * صفحات 57-71

    فرهنگ به عنوان ارزشها، نگرشها، اعتقادات و الگوهای تفکر، تاثیر عمده ای بر تمام جوانب زندگی اجتماعی و سازمانی و فردی دارد. به علاوه، با توجه به جهانی سازی و افزایش تاثیر فرهنگ در ارتباطات و تجارت بین الملل، به نظر می رسد علوم اجتماعی و روان شناسی بایستی با تاکید بیشتری به عوامل میان فرهنگی نگاه کند. سنجش ابعاد مختلف فرهنگ در کنار این واقعیت که ارزشهای فرهنگی ممکن است با گذشت زمان تغییر یابد، توسعه ابزارهای معتبر برای اندازه گیری این ارزشها را ضروری می سازد. از این-رو هدف این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ارزشهای فرهنگی هافستد، که یکی از ابزارهای جامع و جدید در این زمینه می باشد در جامعه ایرانی است. به این منظور 800 نفر دانشجو (300 مرد و 500 زن) با استفاده از نمونه انتخاب شده و به ماده های این مقیاس پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش تحلیل عامل اکتشافی، مولفه های اصلی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تحلیل با چرخش واریماکس در نهایت منجر به حذف 6 آیتم از پرسشنامه اصلی و استخراج 4 عامل مجزا شد. اعتبار پرسشنامه نیز با روش محاسبه آلفای کرونباخ در حد قابل قبول به دست آمد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، تحلیل عاملی، اعتبار، ارزش های فرهنگی
  • رویا رسولی، زینب محمدعلی پور *، مرتضی عباسی، نسرین سبزفروش صفحات 72-88

    در جهان چالش برانگیز کنونی، اگر افراد نتوانند زندگی کاری لذت بخشی تجربه کنند، با مشکلات جدی در سلامت روان رو به رو می-شوند. هدف این پژوهش تعیین نقش معنویت و دینداری، در کار بر مهارت های کارآفرینی کارکنان دانشگاه و مقایسه زنان و مردان شاغل از نظر معنویت و دینداری در کار بود. بدین منظور 117 نفر از کارکنان بخش آموزش دانشگاه تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های سنجش معنویت هال و ادواردز، دینداری در کار، لین و همکاران و مهارت های کارآفرینی شفیع آبادی و فکری پاسخ دادند. نتاج حاصل از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون حاکی از همبستگی مثبت معنادار بین معنویت و دینداری در کار با مهارت های کارآفرینی و هم چنین قدرت پیش بینی کنندگی بالای معنویت و دینداری در کار برای مهارت های کارآفرینی بود. هم چنین میانگین نمره های معنویت و دینداری در کار زنان به طور معناداری بالاتر از مردان بود. یافته ها موکد آن است که توجه به منابع دینی و معنوی مراجعان در مشاوره می تواند به سلامت حرفه ای و در نتیجه سلامت روان آن ها منجر شود.

    کلیدواژگان: معنویت، دینداری در کار، کارآفرینی
  • شهناز طباطبایی*، محبوبه حاجیان، طیبه زندی پور صفحات 89-101

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل روان شناختی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر اشتغال و بیکاری دانش آموختگان رشته های روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه الزهراء (س) از دیدگاه خود آن ها است. روش تحقیق، توصیفی و استنباطی و از نوع پس رویدادی است. تجزیه و تحلیل داده های تجربی، از طریق - پرسشنامه محقق ساخته (عوامل موثر بر اشتغال و بیکاری دانشآموختگان)، عوامل روان شناختی از طریق دو پرسشنامه - خودکارآمدی عمومی شرر و - منبع مهار شغلی اسپکتور، به دست آمده است. در این تحقیق، میزان اشتغال دانش آموختگان تهرانی و شهرستانی و میزان اشتغال به کار مرتبط با رشته تحصیلی آن ها بررسی شد. هم چنین، نگرش دانشآموختگان در رابطه با عوامل روانشناختی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر اشتغال و بیکاری دانش آموختگان، مورد آزمون قرار گرفت. گروه نمونه تحقیق، شامل 130 نفر از دانشآموختگان رشته های روانشناسی و علوم تربیتی، طی سا های 1374 تا 1386 بود. یافته ها نشان میدهد دانشآموختگان تهرانی بیش از دانشآموختگان شهرستانی، اشتغال به کار دارند،2/77 درصد نیز مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی خود را به دست آوردهاند. هم-چنین بین نگرشهای دانشآموختگان (شاغل و بیکار) نسبت به عوامل اقتصادی و اجتماعی تفاوت معناداری وجود ندارد. در حالی که در نگرشهای دانشآموختگان نسبت به عوامل روانشناختی و فرهنگی، تفاوت معناداری وجود دارد. هم چنین مهار شغلی دانشآموختگان بیکار از طریق خودکارآمدی آن ها قابل پیشبینی است. از این رو، راهنمایی حرفهای، مشاوره شغلی، آموزشهای آماده سازی شغلی و کسب مهارت های مناسب برای ورود موفقیت آمیز به بازار کار برای دانشآموختگان دانشگاهی پیشنهاد می-گردد.

    کلیدواژگان: نگرش، دانش آموختگان، عوامل موثر، اشتغال، بیکاری، بازار کار
  • کبری فرجی حرانی صفحات 102-114
    در این پژوهش رابطه میان هوش هیجانی و هوش شناختی با پیشرفت تحصیلی و نقش هر یک از آن ها مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری تحقیق کلیه دانش-آموزان سال اول دبیرستان شهر تهران در سال تحصیلی 89 – 88 هستند که از میان آن ها (16486 نفر) طبق جدول مورگان حجم نمونه برآورد شد و 420 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه تحقیق به-روش تصادفی خوشه ایانتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از دو نوع ابزار استاندارد شامل آزمون سنجش هوش ریون بزرگسال و آزمون سنجش هوش هیجانی بار – ان استفاده گردید و داده ها با استفاده از آزمون های آماری آزمون t همبستگی پریسون، آزمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در نهایت نتیجه کلی زیر به دست آمد. هم چنین هوش هیجانی در مقایسه با هوش شناختی سهم بیشتری در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته است. در ضمن بین دانش آموزان دختر و پسر در هوش هیجانی و مولفه آن تفاوت معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش شناختی، پیشرفت تحصیلی، دوره دبیرستان
  • بررسی رابطه بین هوش فرهنگی با سازگاری شغلی و اعتماد سازمانی اعضای هیات علمی
    مهین کیخانژاد، سوزان قنادی صفحات 115-128
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین هوش فرهنگی با سازگاری شغلی و اعتماد سازمانی اعضای هیات علمی در سال تحصیلی 1391-1390 است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی بوده و به شیوه همبستگی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه شیراز است. که تعداد آن ها 350 نفر می باشد. از این تعداد 178 نفر با استفاده از جدول مورگان به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. در این تحقیق از آمار توصیفی و استنباطی شامل فراوانی، درصد، درصد تراکمی، نمودارها، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و رگرسیون استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد بین هوش فرهنگی با سازگاری شغلی رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین نتایج نشان داد که ارتباط معنی داری بین هوش فرهنگی با اعتماد سازمانی و بین سازگاری شغلی و اعتماد سازمانی وجود دارد اما رابطه بین ابعاد رفتاری هوش فرهنگی و اعتماد سازمانی معنی دار نبود. هم چنین رابطه بین ابعاد رفتاری هوش فرهنگی و سازگاری شغلی معنی دار نبود. براساس یافته های پژوهش تا حدود 26 درصد از روی متغیرهای مستقل هوش فرهنگی و اعتماد می توان سازگاری شغلی اعضای هیئت علمی را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، اعضای هیات علمی، سازگاری شغلی، هوش فرهنگی
  • حسن رضا زین آبادی، مرادعلی رضایی ورمرزیار صفحات 129-148
    اهمیت نگرش های شغلی مثبت در شغل معلمی و نقش آن در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در پژوهش های مختلف مورد تاکید قرار گرفته است، اما کمتر پژوهشی به نقش علی و توامان «احساس کارآمدی» و «خشنودی شغلی» توجه کرده است. در پژوهش حاضر، در قالب یک الگوی مفروض، نقش احساس کارآمدی معلم (به عنوان یک متغیر نهفته برونزا) با میانجیگری خشنودی شغلی (به عنوان یک متغیر نهفته درونزا) در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مورد بررسی گرفته است. بدین منظور 184 دبیر درس شیمی دبیرستان های استان لرستان فرم های کوتاه «مقیاس احساس کارآمدی معلم» (شانن موران و وولفولک هوی، 2001) و «پرسشنامه رضایت شغلی مینوسوتا» (ویس و همکاران، 1967) را تکمیل کرده اند. برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی، از میانگین نمرات دانش آموزان دبیران منتخب در آزمون نهایی درس شیمی استفاده شده است. پس از بررسی پایایی و روایی سازه ابزارها، فرضیه های پژوهش با روش های آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه استاندارد و تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه مثبت و معناداری میان احساس کارآمدی و خشنودی شغلی معلم با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان وجود دارد. هم چنین خرده مقیاس های احساس کارآمدی (کارآمدی در عجین کردن دانش-آموز، کارآمدی در راهبردهای تدریس، کارآمدی در مدیریت کلاس) و خرده مقیاس های خشنودی شغلی (خشنودی درونی، بیرونی و عمومی) تبیین معناداری از پیشرفت تحصیلی داشته اند. آزمون الگوی مفروض نشان می دهد که احساس کارآمدی هم به طور مستقیم و هم با میانجیگری خشنودی شغلی می تواند بر پیشرفت تحصیلی اثرگذار باشد. این الگو برازش خوبی با داده ها داشته است. یافته های این پژوهش اهمیت تقویت احساس کارآمدی معلمان را مورد تاکید قرار می دهد. در فرجام پیشنهاداتی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: احساس کارآمدی، خشنودی شغلی، پیشرفت تحصیلی، معلم، دانش آموز
  • آیت الله سعادت طلب، مهرزاد علیمردانی، احمد فتح الهی صفحات 149-164

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین جو سازمانی با روحیه کارآفرینی در کارکنان شرکت “ایران خودرو دیزل”می باشد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه مورد پژوهش، کلیه کارکنان ستادی شرکت “ایران خودرو دیزل” هستند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 196 نفر از آنان انتخاب شده اند. ابزار پژوهش شامل: پرسشنامه محقق ساخته (پرسشنامه روحیه کارآفرینی) که بر اساس مبانی نظری و تجربی طراحی و مولفه های روحیه کارآفرینی اندازه گیری شد و برای اندازه گیری جو سازمانی از پرسشنامه استاندارد جو سازمانی برگرفته از نظرات و تحقیقات هالپین و کرافت است، استفاده شده است. داده های حاصل از ابزار پژوهش، به دو شیوه توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره، تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون شفه) تحلیل آماری شده اند. نتایج بدست آمده از پژوهش حاکی از آن است که بین جو سازمانی و روحیه کارآفرینی در بین کارکنان شرکت “ایران خودرو دیزل” رابطه معناداری وجود دارد و این رابطه به صورت مثبت و مستقیم است. هم چنین بین مولفه های جو سازمانی و مولفه-های روحیه کارآفرینی در شرکت “ایران خودرو دیزل” به صورت مثبت و مستقیم رابطه معناداری وجود دارد. در خصوص تاثیر مدرک تحصیلی و سابقه کار کارکنان در افزایش روحیه کارآفرینی آنان نتایج بیانگر آن است افراد دارای مدرک تحصیلی لیسانس در مقایسه با افراد دارای مدرک تحصیلی فوق دیپلم از روحیه کارآفرینی بالاتری برخوردارند. سابقه کار کارکنان در افزایش روحیه کارآفرینی آنان تاثیر ندارد. به عبارت دیگر افرادی که دارای تجربیات بیشتری بودند، لزوما دارای روحیه کارآفرینی بالایی نبودند.

    کلیدواژگان: جو سازمانی، روحیه کارآفرینی، شرکت ایران خودرو دیزل
|
  • H. Mohammadtehrani. Student)., A. Shafiabadi, ., M.R. Falsafinejad , S. Hosseinian Pages 9-25
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of group counseling based on cognitive information processing (CIP) approach in career decision making. After determination the psychometric properties of the career thoughts inventory (CTI) on 520 students of Azad university in Kerman, 40 students in social sciences were selected randomly and assigned to experimental and control conditions. Research design was semi experimental (pretest-post test). Participants in the experimental condition participated in 5 sessions of group counseling by cognitive information processing approach method. In order to determine dysfunctional career thoughts all the participants were assessed before and after group counseling sessions by career thoughts inventory. Differences of dysfunctional career thoughts scores compared between the experimental and control groups by MANCOVA and ANCOVA. Results indicated that dysfunctional career thoughts scores reduced significantly in experimental group. This reduction was in total score and its subscales including decision making confusion (DMC), commitment anxiety (CA), and external conflict (EC). These results were investigated again after 4 weeks and the results were the same. According to these results, cognitive information processing can be an effective method in reducing dysfunctional career thoughts.
    Keywords: cognitive information processing (CIP) approach, dysfunctional career thoughts, career decision making
  • M. Taheri., M. Arefi., M.H. Pardakhtchi., , M. Gahramani. _ Pages 26-56
    The purpose of this study was to investigate teacher's perceptions and attitudes towards various aspects of professional development were provided in teacher training college. This study used a exploratory mixed methods approach involving 368 elementary and middle school teachers that engaged on the job professional development courses in teacher training college and 11 their educators from six teacher training college. The main purpose of the qualitative phase was to develop a background for a questionnaire and provisional model to be used in the quantitative phase. Structural equation modeling analysis during the quantitative phase provided a ten-factor model that shows the relationships of different factors regarding professional development in teacher training college. The result of study provided exploratory model to describe the relationship between teacher's motivation and participation in professional development, professional development strategy, context and environmental aspect of teacher training college, and positive and negative outputs of it.
    Keywords: towards various, aspects professional development provided teacher, training college
  • R. Mansouri Sepehr. Student). H. Motiee. Student) J. Shekarriz., V. Nejati. Pages 57-71

    Culture as values, insights, ideas and patterns of thinking has a main effect on all aspects of social, organizational and individual life. Furthermore, with respect to globalization and increasing effect of culture on international communication and business, it seems that sociology and psychology should be more attended to cultural factors. Evaluating different dimensions of culture, with respect to variability of cultural aspects across time, requires development of valid measure for evaluation of cultural dimensions. The purpose of present study is evaluation of psychometric properties of Hofsted questionnaire of cultural dimensions for Iranian population. In the present study, 300 university students (300 male and 500 female) participated in the study. Data were analyzed using SPSS software by exploratory factor analysis. Factor analysis revealed four factors for Iranian version of questionnaire. The results of Cronbach's alpha showed that reliability of questionnaire is acceptable.

    Keywords: Culture, Factor Analysis, Reliability, Cultural Value
  • R. Rasouli . Z. Mohammad Alipoor., M. Abbasi., . N. Sabzforosh. Pages 72-88

    In the current challengeable world, if people can’t experience joyful professional life, will confront with serious problems in mental health. The purpose of this research was determining of roles of spirituality and religiousness in the skills of Entrepreneurship among the staff of university. 117 persons of staff of Tehran university was selected using available sampling method and answered to The Spiritual Assessment Inventory (SAI), Faith at Work Scale (FWS) and the skills of Entrepreneurship questionnaire. Have received result from Pierson correlation and regression analyze showed significantt relationship between spirituality and religiousness with skills of Entrepreneurship and too strong predicting role of spirituality and religiousness for skills of Entrepreneurship. Also average of scores male and female stuff has significant difference and scores of female was higher than male. Founds emphasize on that regarding to spiritual and religious recourses of counselee in the career counseling can leaded to career health and at the end their mental health.

    Keywords: Spirituality, Religion in work, Entrepreneurship
  • S. Tabatabaei *, M. Hajian, T. Zandi Poor Pages 89-101

    According to the development of higher education, the expansion of universities, cultural improvement, more attention women rights and their willing to go to universities, have increased. On the other hand about 60%of total Iranian studentpopulation are studying in human sciences so they need to work. Therefore, the issue of employment status of graduated people is very important. The aim of this study is to investigate the employment and unemployment status of graduated people who have completed their studies on the field of psychology, educational sciences,counseling and library of Al-zahrauniversity. This research is casual comparative. Its data has been gained from Researcher-made questionnaire, Spector’s Job Locus of Control and Sherrer’ General Self Efficacy Inventories were employed as research tools. Descriptive and inferential statistics (independent t-test, k-square, single variable regression) were used to analysis the data. Out of 1320 research population, 130 was randomly selected as a sample group who graduated between 1995-2007. Results showed that Tehrani angraduated found jobs more than others and 77.2% found jobs related to their education.There was not found significant difference between social and economical factorswhich was effective on the labor market, but there was found significant difference between cultural and psychological factors. Job control was predicted byself efficiency. In order to improve Job control and self efficiency of graduates regarding their cultural attitudes to the labor market, suitable trainings like job preparation and entrepreneurship are suggested by researchers.

    Keywords: Graduated, Attitude, Effective Factors, Employment, Unemployment, Labor market
  • K. Farajihorani. Pages 102-114
    In this research the relationship between Emotional Intelligence (EI) and Cognitive Intelligence (CI) with education progress and their role has been reviewed. The research samples are Tehran high school students, grade one during year 2010-2011. 16486 samples of students were selected according to Morgan table and 420 students were selected as a research sample via cluster random sampling. The data was collected by using 2 standard instruments: Rion adult's intelligence test and bar-N intelligence test. Data were analyzed by using t-test, Pearson correlation test, x2 test and the below results were gained. Also, the Emotional Intelligence in comparison with Cognitive Intelligence had a more effective role in the student's education progress. Moreover, there is a significant difference between feminine and masculine students in the case of (EI).
    Keywords: Emotional Intelligence, Cognitive Intelligence, Education progress, High school
  • A Study of Relationship between Cultural intelligence with job Adjustment and Organizational trust
    M. Keikhanejad. Student), S. Ghanadi. _ Pages 115-128
    The purpose of the peresent study is to investigate the relationship between Cultural intelligence with job adjustment and Organizational trust among Shiraz University faculty members during the Academic Year 2009-2010. The research is descriptive of correlational type. The statistical population of the study covers the whole 350 faculity members of Urmia University among whom 178 subjects were selected as sample size through using Morgan table. The Statistical analysis used in the study is descriptive and inferential (frequency, percent, cumulative percent, charts, Pearson, s correlation cofficient, variance and Regression analysis). The results of the findings indicate that there are significant relations between cultural intelligence and job adjustment. Also, the results indicate that there are significant relations between cultural intelligence and organizational trust, and significant relations between job adjustment and organizational trust. But the relation between behavioral aspects of cultural intelligence and organizational trust was not significant. Based on the findings of the present study, job adjustment among the academic members can be predicted around 26% by the independent variables of cultural intelligence and trust.
    Keywords: Organizational trust, Shiraz University faculty Members, job adjustment, Cultural intelligence
  • H. Zeinabadi., . M.A. Rezaee Varmarzyar. Pages 129-148
    The importance of teacher's job attitude and its role in academic achievement is highlighted in different research. But very few studies have looked at the casual impact of teachers’ sense of efficacy and job satisfaction. Through testing a hypothesized model, in the current study, role of teachers’ sense of efficacy (as an exogenous latent variable) and teachers’ job satisfaction (as an indigenous latent variable) in academic achievement were investigated. In doing so 184 chemic teachers of high schools in Lorestan province were completed "Teachers’ Sense of Efficacy Scale" (TSES) (Tschannen-Moran & Woolfolk Hoy, 2001) and "Minnesota Satisfaction Questionnaire" (MSQ) (Weiss, et al., 1967). Mean scores of students of sample teachers in chemic national exam were used to measure academic achievement. After reliability and construct validity analysis, research hypotheses were tested with Pearson correlation coefficient, standard multiple regression and path analysis. Results showed that there is a significant correlation between sense of efficacy, job satisfaction and academic achievement. Also the results of regression analysis showed that subscales of sense of efficacy (efficacy in student engagement, instructional strategies, and classroom management) and subscales of job satisfaction (intrinsic, extrinsic and general satisfaction) has significant explanation from academic achievement. Result of tested hypothesized model revealed that sense of efficacy can influence academic achievement directly and indirectly through significant mediating role of job satisfaction. This model has a good fit with observed data. Results of this study draw attention to the importance of strategies to promote teachers’ sense of efficacy. Some implications were proposed in the final section of the article.
    Keywords: sense of efficacy, job satisfaction, academic achievement, teacher, student
  • A. A. Saadattalab. Student)., M. Alimardani., ., A. Fatollahi. Pages 149-164

    The research was to examine the relationship between organizational climate and Entrepreneurship Morale among the working staff of the Iran Khodro Dizel Corporation. The research applied a descriptive correlational method to study 196 participants chosen from among the staff personnel of the Corporation through the stratified random sampling. Two questionnaires were used as the main instruments of the study. The first one (the entrepreneurship morale questionnaire) designed by the researcher based on the basic theoretical and scientific principles of designing items for the variable entrepreneurship morale. The validity of the questionnaire was determined with respect to the views of a number of faculty members in administration and Cronbach Alpha analysis was applied to ascertain the reliability of the questionnaire. The second questionnaire was the standard questionnaire of the organizational climate (Sam deep & Lyle Sussman) which is based on the ideas and investigations made by Halpin & Croft. The collected data were analyzed through both descriptive and inferential statistics (Pearson Correlation, Multiple regression One_ Way analysis of variance and Schefe test). The results of this research showed that there is a significant relationship between organizational Climate and intrepreneurship Morale of the participants. In addition, a significant and positive relationship was found between the components of the two variables. In other words participants with BS and above degrees showed higher levels of entrepreneurship morale than those with lower degrees. Finally, there was no significant relationship between working experience and the participant’s entrepreneurship morale. This is to say that participants with greater working experience were not necessarily higher in entrepreneurship morale.

    Keywords: Organizational Climate, entrepreneurship Morale, Iran Khodro Diesel