فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 48، بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 48، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیررضا وکیلی فرد*، فاطمه جنتی راد، زویا رضایی محلاتی، محمد باقر میرزایی حصاریان صفحات 1-28
    با این که منابع آموزشی تاثیرگذارترین معیار برای افزایش کیفیت یاددهی و یادگیری زبان فارسی در نظرگرفته می شود، طراحی و تهیه منابع آموزشی مناسب برای تامین نیازهای یادگیرندگان زبان فارسی، به ویژه برای دانشجویان رشته های گوناگون دانشگاه های جهان، امری چالش برانگیز به شمار می رود. در میان مواد آموزشی، کتاب های درسی نقشی اساسی در برنامه های زبان فارسی دارند و می توانند برای زبان آموزان فارسی بسیار انگیزه بخش باشند؛ ازاین رو، ارزیابی محتوا و ساختار کتاب های آموزش زبان فارسی از دیدگاه های گوناگون اهمیت دارد. در منابع پژوهشی، فهرست بازبینه های گوناگونی برای ارزیابی کارآمدی درس نامه های آموزش زبان وجود دارد که از میان آن ها فهرست بازبینه میکلی (2005) به عنوان معیاری موثر برای ارزیابی درسنامه آموزش زبان در نظرگرفته شد. این فهرست بازبینه دارای پنج مولفه برای واکاوی کتاب های درسی از دیدگاه مدرسان و زبان آموزان است. این پژوهش بر آن است تا با استفاده از این فهرست بازبینه، ارزیابی درسنامه مینا را از دیدگاه مدرسان بررسی کند. نتایج آزمون های تی برای بررسی وضعیت هر یک از شاخص های 10 موضوع اصلی فهرست بازبینه نشان می دهد که از دیدگاه مدرسان، تنها شاخص چهارم موضوع «بافت» (05/0>sig) معنادار است. همچنین، نتایج نشان می دهد که سایر 9 شاخص اصلی فهرست بازبینه، معنادار و در وضعیت مطلوبی نیست. یافته های این پژوهش می تواند به مدرسان زبان فارسی دانشگاه ها یاری رساند تا با مواد کمک آموزشی دیگر کاستی های آن را در کلاس های درسی ترمیم نمایند.
    کلیدواژگان: زبان فارسی، زبان خارجی، ارزیابی، کتاب درسی، و بازبینه ی میکلی
  • مرضیه مهرابی*، مهری بهرام بیگی، اکبر عبداللهی صفحات 29-54

    در فرایند یاددهی/یادگیری، منبع درسی مورد استفاده در کلاس، در کنار دو ضلع دیگر مثلث آموزشی (استاد و دانشجو)، نقش اساسی دارد. مقاله حاضر کوشیده است با توجه به اهمیت این موضوع و نبود منبع دانشگاهی، ویژه درس «ترجمه متون ساده» در مقطع کارشناسی زبان و ادبیات فرانسه، چارچوبی به منظور تدوین کتاب آموزشی در این درس به دست دهد. با استناد به آثاری در زمینه تدوین کتب دانشگاهی و براساس مطالعه میدانی این پژوهش، با هدف کاربردی محقق شده است. در بخش عملی دو ابزار گردآوری داده به کار رفته است: 1) مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 استاد زبان فرانسه و عهده دار این درس در دانشگاه های ایران و 2) 149 ترجمه از دانشجویان در درس متون ساده از فرانسه به فارسی. نمونه گیری از نوع هدفمند و ملاک محور بوده و داده ها براساس روش کیفی، قایم بر فنون تحلیل محتوا و تحلیل خطا بررسی شده اند. از سویی، از نتایج حاصل از مصاحبه، خصیصه های منبع آموزشی مطلوب و ویژگی های متون قابل استفاده در درس نام برده استخراج شد و از دیگر سو، خطاهای رایج دانشجویان در ترجمه به دست آمد که می تواند شالوده نیازهای زبانی دانشجویان در این کتاب باشد.

    کلیدواژگان: ترجمه متون ساده، تحلیل خطا، دانشجویان ایرانی، زبان فرانسه، و کتاب درسی دانشگاهی
  • روح الله شهابی*، سید محمدحسین حسینی صفحات 55-72

    یکی از وظایف اصلی سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت)، تصنیف، تالیف و ترجمه ماخذ مبنایی است؛ با این حال مرور شواهد نشان داده است علی رغم گذشت بیش از سه دهه از عمر این سازمان، یک خلا پژوهشی جدی در زمینه بررسی علمی آثار منتشرشده آن در حوزه علوم تربیتی به صورت کلی (نه به صورت تک کتاب) وجود دارد. بررسی این خلا پژوهشی هدف مطالعه حاضر است. این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام شده و جامعه آماری آن تمامی کتاب های منتشرشده گروه تخصصی علوم تربیتی «سمت» بوده است که تا پیش از سال 1395 منتشر شده اند. از این جامعه، 33 کتاب، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در مطالعه، «فرم نقد کتب درسی دانشگاهی شورای بررسی متون و برنامه های علوم انسانی» بوده است. هر کتاب را دو عضو هییت علمی دانشگاه ها و متخصص در حوزه مربوط، بررسی انتقادی کرده و فرم مذکور را تکمیل نموده اند. طبق این مطالعه، دست کم 70 درصد از متخصصان، نمونه انتخاب شده از کتاب های درسی گروه علوم تربیتی سازمان «سمت» را از لحاظ شاخص های اعتبار منابع، دقت در ارجاع دهی، رعایت امانت، بی طرفی علمی، رعایت قواعد نگارش، روان بودن، معادل سازی دقیق اصطلاحات، نظم منطقی در کل اثر و نیز کیفیت حروف نگاری، صفحه آرایی و صحافی خوب و دست کم 30 درصد از متخصصان، نمونه انتخاب شده کتاب های رشته علوم تربیتی «سمت» را از حیث شاخص های روزآمدی منابع، جامعیت محتوا و کیفیت تحلیل، ضعیف ارزیابی کرده اند؛ این عدد در شاخص های شکلی بیشتر بوده است. در نتیجه، پیشنهادهایی در خصوص ارتقای کیفی آثار منتشرشده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کتاب درسی، علوم تربیتی، و «سمت»
  • حسین حیدری تبریزی*، عزیزه چالاک صفحات 73-87

    در دو دهه اخیر و در پی رشد کمی دانشگاه های ارایه کننده کارشناسی ارشد مترجمی زبان انگلیسی در ایران، تعداد روزافزونی از پایان نامه های این دوره به ترجمه کتاب اختصاص یافته است؛ حال آنکه در سرفصل مصوب این رشته برای شیوه اجرای آن تغییری صورت نگرفته است. از این رو، مقاله حاضر کوششی است در طراحی و تهیه و تدوین چارچوبی تفصیلی برای هدایت استادان و دانشجویان در طی مراحل مختلف انتخاب، ترجمه و گزارش نهایی کار و ارزشیابی پایان نامه های ترجمه کتاب در دوره کارشناسی ارشد مترجمی زبان انگلیسی دردانشگاه های ایران. در این راه، پژوهشگران حاضر ضمن تبیین جایگاه علمی پایان نامه های ترجمه با مرور پیشینه تحقیقاتی این حوزه و بررسی محتوایی سرفصل مصوب و با استفاده از پرسش نامه چند مرحله ای دلفی برای جمع آوری نظرات صاحب نظران چارچوب تفصیلی خود را ارایه کرده اند. اهمیت ویژه این مقاله، کمک به ایجاد وحدت رویه در مراحل انتخاب کتاب مورد نظر برای ترجمه، تهیه پایان نامه، تهیه گزارش نهایی کار و البته مهم تر از همه، داوری و ارزشیابی این نوع پایان نامه ها در دانشگاه های ارایه کننده این رشته در ایران به کمک این چارچوب تفصیلی است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی پایان نامه، برنامه ریزی درسی، تدوین چارچوب، ترجمه کتاب، روش دلفی، کارشناسی ارشد مترجمی زبان انگلیسی
  • هما شهلایی، مریم صفرنواده*، محمد آرمند، نعمت الله موسی پور صفحات 88-118

    ضرورت شناسایی ویژگی های کتاب درسی دانشگاهی و در دسترس نبودن معیارهای صریح تدوین کتاب های درسی دانشگاهی سبب شد پژوهشی با هدف شناسایی ویژگی های کتاب درسی به منظورتدوین الگویی با رویکرد کیفی فراترکیب انجام گیرد. روش پژوهش به کارگیری از رویکرد کیفی و ابزار فراترکیب از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (1986) است؛ نیز صرفا مقالاتی بررسی شده اند که در مجلات علمی پژوهشی و کنفرانس ها بین المللی داخلی (سال های 13801399) و خارجی (19892020) در حوزه کتاب درسی دانشگاهی نگاشته شده اند. جامعه مورد مطالعه 150 منبع (مقاله، کتاب و پایان نامه) است که با توجه به معیار مرتبط بودن، 56 منبع به صورت هدفمند متوالی تا رسیدن به اشباع اطلاعات انتخاب شد. برای کنترل کیفیت روش فراترکیب کیفی از مقیاس شاخص کاپا و از نرم افزار Maxqda به منظور کد گذاری استفاده شد. براساس نتیجه آزمون کاپای کوهن، مقدار شاخص برابر با 6638/0 محاسبه شد که در سطح توافق معتبر قرار گرفته است. همچنین، مدل ارایه شده از دو سطح کیفیتی 4 مفهوم (ظاهری، ساختاری، محتوایی و نگارشی) و عملکردی که خود از مولفه های مهم به شمار می رود؛ 8 مفهوم (اطلاعاتی، تحول گرا، نظامند، نظارتی، خودآموزی، آموزشی، یکپارچه سازی و هماهنگی) تشکیل شده است. بدین ترتیب، مقوله ها و مفاهیم کتاب درسی بررسی گردید و الگوی کتاب درسی دانشگاهی تدوین شد. الگوی پژوهش حاضر به جهت ادغام بیشتر ویژگی های کتاب درسی و طراحی کاملا مشخص و رفع نواقص الگوهای قبلی متمایز از الگوهای دیگر است. الگوی نوین طراحی کتاب درسی استادان، دانشجویان و مولفان را در جهت انتخاب، مطالعه و تالیف کتب درسی کمک می کند.

    کلیدواژگان: کتاب درسی دانشگاهی، فراترکیب، الگو، و رویکرد کیفی
  • مریم ملاباقر*، مصطفی یوسفی، اسرافیل علاء صفحات 119-137

    در سال های اخیر داده کاوی آموزشی با توجه به انبوهی از داده ها و دشواری تحلیل نتایج در حوزه آموزش عالی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. جمع بندی نظرات مدرسان در خصوص منابع درسی نیز یکی از چالش های اساسی در تصمیم گیری چاپ/ عدم چاپ مجدد کتب است. این پژوهش بر آن است که از طریق روش نیمه خودکار استخراج متن کتاب اخلاق حرفه ای اثر ناصر صبحی قراملکی (1398)، برای دانشجویان آزمون متمرکز را ارزیابی نماید. در این مقاله نتایج پرسش نامه تکمیل شده درس اخلاق حرفه ای 47 نفر از مدرسان این کتاب درسی، در خصوص سوال تشریحی درمورد چاپ/ عدم چاپ مجدد با روش متن کاوی مورد تحلیل قرار گرفته و نیز از نرم افزار متن کاوی «فارسی یار» و کدنویسی پایتون و نیز از روش های استخراج کلمات کلیدی متن، خلاصه سازی خودکار متن، مدل سازی موضوعی (شناسایی موضوعات مجموعه متون) و درنهایت از ترسیم ابرکلمات برای تحلیل نظرات ارایه درج شده، استفاده شده است. یافته ها حاکی است که روش مدل سازی موضوعی برای شناسایی موضوعات مجموعه به کار رفته است و روش ترسیم ابرکلمات که شکل بصری از نظرات متنی را ارایه می دادند نسبت به سایر روش ها در این پژوهش مناسب تر بودند. توصیه می شود با بررسی نظرات مدرسان، با بازنویسی و ویراستاری مجدد این کتاب، تجدید چاپ صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کتاب، داده کاوی، متن کاوی، آزمون متمرکز، و دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • نورالدین پروین، سجاد فرخی پور*، مهدی شوشتری صفحات 138-159

    در روش های سنتی و نوین آموزش زبان دوم و خارجی، اهمیت مهارت های مولد زبانی مورد تاکید قرار گرفته است. در این میان، مهارت نوشتار، به دلیل وابسته بودن به بسندگی و توانش زبانی و اتکای بیشتر بر صحت نحوی، دستوری و الگوهای بلاغی و نگارشی، از اهمیت مضاعفی برخوردار است. ادبیات تحقیق نشان داده است که نگارش زبان عربی به دلیل ویژگی های ماهوی متکلف، مشکلات آموزشی فراوانی را برای فراگیران ایجاد کرده است. نظر به نارسایی های روش های سنتی آموزش عربی از یک سو و خلا تحقیقاتی نظری و عملی در مورد آموزش این زبان از سوی دیگر، در تحقیق حاضر، با اتخاذ مبانی نظری نوین در آموزش زبان های خارجی، تاثیر سه راهبرد متفاوت بازخورد بر خطاهای نگارشی بر یادگیری نوشتار فراگیران سطح پیشرفته عربی بررسی شده است. بدین منظور یک کلاس آموزشی (28 نفر) از فراگیران سطح اول مکالمه پیشرفته (العالیه) مجموعه آموزشی صدی الحیاه در یک مرکز آموزشی به صورت نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و پس از حذف برون هشته ها، به سه گروه آزمایشی فرازبان شناختی، فراخوانشی و نوقالب قرار گرفتند. با به کارگیری روش شبه آزمایشی پیش آزمون مداخله پس آزمون، عملکرد فراگیران در آزمون های موازی نگارش، قبل و بعد از مداخله آموزشی، به وسیله نرم افزار اس پی اس اس و آزمون تحلیل یک طرفه واریانس، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که هر سه گروه آموزشی در مرحله پس آزمون در مهارت نگارش رشد آموزشی داشته اند، اما آزمون پسینی توکی نشان داد که بازخوردهای فرازبان شناختی در مقایسه با دو راهبرد دیگر، باعث افزایش معنادار مهارت نگارش شده اند. در این پژوهش، دلایل این اختلاف بررسی و نتایج آن ارایه شده و راهبردهای تحقیقی و آموزشی آن پیشنهاد گردیده است.

    کلیدواژگان: صدی الحیاه، نگارش، بازخورد اصلاحی، فراخوانش، فرازبان شناختی، و نوقالب
  • عبدالرزاق رحمانی*، حانیه ظفرابادی صفحات 160-183

    با وجود تنوع و تکثر ابزارهای نوین آموزشی، کتاب درسی با ارزش ترین وسیله آموزشی در همه مقاطع تحصیلی به شمار می آید و در تحقق اهداف آموزشی نقش اساسی ایفا می کند. کتاب درسی دانشگاهی ابزاری است که مدرسان به منظور آموزش دانشجویان به کار می گیرند. برای افزایش اثربخشی کتاب های درسی، نقد و ارزیابی آن ها با استفاده از معیارهای دقیق از جنبه های مختلف ضروری است. این پژوهش می کوشد تا کتاب صرف ونحو عربی (ماهیار، 1373) را که سازمان «سمت» برای دانشجویان کارشناسی رشته زبان و ادبیات فارسی در نظر گرفته است، براساس صد ویژگی کتاب های دانشگاهی در ده مقوله: تخصص گرایی و هدفمندی موضوعی، توان نظری و دلالت های کاربردی، توان استنادی و ماهیت میان رشته ای، جامعیت و روزآمدی، صلاحیت و کارنامه پدیدآورندگان، پاکیزگی نگارشی و ادبی، انسجام محتوایی و ساختاری، همخوانی با نظریه های یادگیری، ماهیت تعاملی و توان انگیزشی، ویژگی های فیزیکی و ظاهری، با روش تحلیل انتقادی به بررسی بپردازد. نتایج پژوهش بیانگر این است که مولف اثر مذکور نیمی از اصول ده گانه را در کتابش رعایت کرده و از نیمی دیگر (البته نه به طور کامل) غفلت ورزیده است؛ در نتیجه، بازنگری آن می تواند در رفع نواقص موجود در آن موثر باشد تا در چاپ جدید، مخاطب بتواند بیشترین بهره وری از کتاب را داشته باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی کتاب های دانشگاهی، صرف ونحو عربی، عباس ماهیار، و اصول منصوریان
  • محسن حسن وندی*، سهراب مروتی صفحات 184-203

    ترجمه قرآن کریم، یکی از مباحث حوزه قرآن پژوهی است که به ویژه در سده اخیر با ابهام ها و سوال های مختلفی همچون امکان ترجمه قرآن، جواز ترجمه قرآن، اصول و شرایط ترجمه قرآن و مبانی ترجمه قرآن روبه رو بوده و در مواقعی به مجادلات، حرق و خرق ترجمه ها و صدور حکم ارتداد برای مترجمان و قایلان به ترجمه منجر شده است. کتاب تحلیل انتقادی انگاره ترجمه قرآن کریم، اثر دکتر سهراب مروتی (1394)، با هدف پاسخ به این نوع سوال ها و ابهام ها نگارش یافته که به ادعای نویسنده، در این زمینه نخستین منبع به زبان فارسی بوده و به تمامی سوال ها پاسخ مستند و مستدلی داده است؛ لذا، نگارنده این مقاله بر آن است تا اثر مذکور را با هدف تبیین نقاط قوت و ضعف آن مورد بررسی و نقد قرار داده، آن را به خواننده اثر بشناساند. این پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی، به روش اسنادی و براساس اصول و شیوه های رایج در نقد منابع مکتوب انجام شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ترجمه، انگاره ترجمه قرآن، نقد و بررسی، سهراب مروتی
  • رضا صادقی* صفحات 204-227
    کتاب ساختار انقلاب های علمی مهم ترین اثر تامس کوهن (1962) یکی از منابع درسی مهم در شاخه های تاریخ و فلسفه علم است. تلقی رایج این است که این کتاب با نگاه انتقادی به دستاوردهای علمی و عقلی بشر در رشد عقلانیت دانش تجربی در دوره معاصر نقش مهمی داشته است. اما نگاه انتقادی اگر به انکار صدق و واقعیت منتهی شود، ماهیتی جزمی می یابد که با ماهیت نقد در تضاد است و اعتماد به دانش و عقل را از بین می برد. ارول موریس (2018) در زیرسیگاری با تمرکز بر کتاب ساختار انقلاب های علمی نشان می دهد که کوهن در آثار خود در چنین مسیری قرار دارد. موریس در این کتاب در کنار نقد محتوای آثار کوهن به زمینه ها و نتایج روانی و اجتماعی انکار واقعیت نیز توجه دارد. هدف نهایی موریس این است که نشان دهد نسبی گرایان با تمسک به زبانی دوپهلو و با برداشت های نادرستی که از دانش تجربی دارند نه تنها منطق مشترک بشری را که مبنای عقلانی علوم تجربی است، تخریب می کنند، بلکه اصول اخلاقی را نیز متزلزل می کنند و زمینه توجیه و تداوم جنگ و کشتار را فراهم می کنند. او در برابر نسبی گرایی از نوعی واقع گرایی معتدل دفاع می کند که با نسبی گرایی و جزم اندیشی به یک اندازه فاصله دارد و اعتماد به علم را با امکان نقد جمع می کند.
    کلیدواژگان: ارول موریس، تامس کوهن، کتاب زیرسیگاری، نسبی گرایی، واقع گرایی پژوهشی، و صدق
  • منصور امینی، صادق صیادی* صفحات 228-261
    «حقوق پدیدآورنده اثر» از امتیازاتی است که مقررات کپی رایت به پدیدآورنده اختصاص می دهد تا از ارتباط پدیدآورندگان با آثارشان حفاظت شود و نیز این امکان را به آنان می دهد که بتوانند از نتیجه عملکرد خود به صورت مادی (اقتصادی) و معنوی (اخلاقی) بهره مند گردند. هدف اصلی این حقوق، صیانت از شخصیت، وقت، تلاش و خلاقیت پدیدآورنده است. وضعیت حقوق پدیدآورنده در دو نظام حقوقی «رومی ژرمنی» و «کامن لا» متفاوت بوده و به ترتیب تحت عناوین «حق مولف» و «حق نشر» شناسایی شده است. یکی از مشکلات رایج در اغلب جوامع علمی، اشتباه گرفتن و یکسان فرض کردن دو عنوان مذکور است. این پژوهش ضمن تبیین سیستم های حقوقی حق مولف و حق نشر، با بررسی نظریات و مقررات کشورهای تابع نظام های حقوقی رومی ژرمنی و کامن لا مشخص می کند که گرچه سیستم های مذکور در موضوعاتی دارای شباهت هایی اند، در موضوعاتی دیگر نسبت به یکدیگر متفاوت اند. رویکرد فکری حاکم بر سیستم حق مولف بر تقویت «مالکیت خصوصی» تاکید داشته، درحالی که سیستم حق نشر بر «مالکیت و منفعت عمومی» متمرکز شده است. هر دو سیستم در راستای حمایت از پدیدآورندگان و ناشران ایجاد شده اند؛ گرچه سیستم حق نشر در جلب رضایت مخاطبان خود ناموفق و دارای ضعف های مشهودی است، سیستم حق مولف کارآمدتر بوده و ابعاد مختلفی از حقوق کاربرانش را پوشش داده است و درنتیجه، کشورهای دارای سیستم حق نشر به قواعد سیستم حق مولف گرایش یافته اند.
    کلیدواژگان: حق مولف، حق نشر، حقوق مالکیت فکری، حقوق تطبیقی، نظام حقوقی ایران
  • محرم اسلامی* صفحات 262-290
    در مقاله حاضر به معرفی و نقد کتاب ساخت نوایی زبان فارسی: تکیه واژگانی و آهنگ می پردازیم و ضمن معرفی محتوای کتاب و برشمردن ارزش یافته های علمی و بدیع نویسنده، نکته هایی را یادآوری می کنیم که یا از چشم نویسنده دور مانده است و یا در بیان موضوع علمی، جنبه یا جنبه‎هایی را نادیده گرفته اند. هدف کتاب آواشناسی نظام نوایی زبان فارسی است که در آن نویسنده می کوشد عناصر مقوله ای نظام نوایی را به صورت کمی توصیف کند. نویسنده عناصر نظام آهنگ را به عنوان کیفیت هایی که در نظام زبان نقش ایفا می کنند، کمی سازی و مقادیر آوایی این عناصر را در بافت های آوایی گوناگون مشخص کرده است. از نکته های برجسته در این کتاب می توانیم به تلاقی آواشناسی تولیدی، آواشناسی صوت شناختی و آواشناسی شنیداری در تبیین دقیق نظام آهنگ زبان اشاره کنیم که باعث شده است نویسنده پرسش های بسیار زیادی را در جای جای کتاب مطرح کند و پاسخ بدهد؛ از سوی دیگر پرسش هایی را ایجاد بکند که هرکدام پژوهش جداگانه ای را می طلبد.
    کلیدواژگان: ساخت نوایی، تکیه واژگانی، تکیه زیروبمی، آهنگ، زبان فارسی
|
  • Amirreza Vakilifard *, Fatemeh Janatirad, Zoya Rezaei Mahalati, Mohammad Bagher Mirzaei Hesarian Pages 1-28
    Influential educational resources are considered significant criteria for enhancing the quality of teaching and learning Persian language. However, it is a challenging task to design and afford the Persian language learners worldwide with appropriate instructional materials to meet their language needs. As informative instructional resources, textbooks play an essential role in Persian language programs and they can considerably motivate Persian language learners. Hence, it would be logical to evaluate the content and structure of Persian language textbooks from different perspectives. The relevant literature documents various checklist for evaluating the usefulness and appropriateness of language textbooks. Miekley’s (2005) checklist is considered as an effective criterion for language textbook evaluation. This checklist is comprised of five categories analyzing the textbooks from teachers and learners’ perspectives.This study used this checklist to evaluate the textbook of "Mina". The main purpose of the study was to shed light on whether this newly designed textbook could meet the needs of the Persian language practitioners. Results showed that from the point of view of the teachers, the fourth indicator of the "texture" theme is only significant (sig <0.05). The results also indicate that for the other 9 main indicators, they are not significant and in optimal condition. These findings could bring insightful understandings for Persian language teachers and may help them to fix its shortcomings in classrooms with other teaching materials.
    Keywords: Persian as a Foreign, Second Language, Persian Textbook Evaluation, Persian Textbook Selection, Textbook Evaluation Checklist
  • Marzieh Mehrabi *, Mehri Bahrambeygi, Akbar Abdollahi Pages 29-54

    In the process of teaching and learning, the textbook plays a central role alongside the other constituents of the didactic triangle (teacher, student). Given the importance of this subject and the lack of a comprehensive textbook for the “Introduction to Translation” course for undergraduate French language and literature, in this article, a framework for compiling an academic textbook has been offered. By referring to the works related to compiling academic textbooks and based on an applied research and a field study, this goal was achieved. During the field study, two data collection tools were used: a semi-structured interview with 14 professors teaching this course in Iranian universities and 149 student’s translations of simple texts from French to Persian. A criterion purposive sampling was conducted and the data were analyzed according to the qualitative method with the techniques of content analysis and error analysis. On the one hand, the characteristics of an optimal textbook and the texts that can be used in it were extracted through the interview. On the other hand, the most frequent errors in students' translations have been explored, which form the basis of the language needs of the students in this book.

    Keywords: Introduction to Translation, Error Analysis, Iranian Students, French as Foreign Langue, University Textbook
  • Rouhollah Shahabi *, Seyyed Mohammad Hossein Hosseini Pages 55-72

    One of the fundamental tasks of the Organization for Researching and Composing University textbooks in Humanities (SAMT) is Authorship and official translation of basic reference source, however, reviewing the evidence have shown there is a significant research gap in its published work of educational science (not as the individual book) despite three decades of its life. The present study aims to examine this gap by employing content analysis. The statistical population comprised all the SAMT published books of educational science before 2016 that 33 books have chosen by subjective sampling. The text-books review checklist of the council of humanities literature review and planning was our research tool. Every book has reviewed critically by two expert faculty members who also completed the given checklist. This study, in general, demonstrated that at least 70 percent of experts believed SAMT’s books in educational science are well-organized in respect of resources accredit index, accurate referencing, trusteeship, objectivity, clear writing, fluency, precise equivalent, logical order of every chapter, and the whole text as well as typography, layout, and binding. Therefore, these indexes could consider as the strengths of SAMT educational science publications. After all, results represented that 30 percent of these books were poor in terms of the updated resources index, content comprehensiveness, and analysis quality. This figure was even higher in the form index. According to the results, there have been suggestions for improving literature quality.

    Keywords: Textbook, educational sciences, The Organization for Researching, Composing University Textbooks in the Humanities (SAMT)
  • Hossein Heidari Tabrizi *, Azizeh Chalak Pages 73-87

    At the discretion of the approved curriculum by Iran’s Supreme Council of Programming of the then-Ministry of Culture and Higher Education (now officially known as Ministry of Science, Research, & Technology), students majoring in English translation at the MA level are allowed to translate a whole textbook as their thesis. The present research study aimed at developing a framework for evaluation of theses allocated to book translation in postgraduate English translation programs in Iranian universities. In so doing, through the Delphi procedure, the opinions and attitudes of ten Iranian translation experts were collected, categorized, revised, and finalized by their responses and feedback on a two-round questionnaire-based Delphi procedure. The research findings resulted in the development of a comprehensive instruction for evaluating translation theses in postgraduate English translation programs in the Iranian context. The framework may hopefully do justice in helping the examiners have a fairer evaluation in a systematic unified way.

    Keywords: “English Translation”, “Iranian Universities”, “Postgraduate Translation Programs”, “Thesis Evaluation Framework”
  • Homa Shahlaee, Maryam Safarnavadeh *, Mohammad Armand, Nematollah Musapur Pages 88-118
    Objective

    The need to identify the characteristics of the academic textbook and the unavailability of explicit criteria for the compilation of academic textbooks led to a study to identify the characteristics of textbook in order to develop a model with a qualitative meta-analysis approach.

    Method

    A qualitative meta-analysis and tool from Sandlowski & Barroso seven-step model were used, only articles in domestic scientific journals and international conferences (1380-1399) and foreign (1989-2020) in the field of books were used. University courses written, reviewed. The study population is 150 sources including articles, books and dissertations, which according to the criterion of relevance of 56 sources were selected in a targeted manner until achieving information saturation. The Kappa index has been used to control the quality of the qualitative hybrid method. Maxqda software was used for coding.

    Results

    Based on result of Cohen's kappa test, value of the index was calculated to be 0.638, with valid agreement level. the model is presented from two quality levels of 4 concepts (appearance, structure, content and writing) and function, which are important components; 8 concepts (information, evolutionary, systematic, regulatory, self-learning, educational, integration and coordination) are composed.

    Conclusion

    categories and concepts of textbook were reviewed and academic textbook model was developed. The model of the present study is different from other models in order to further integrate the features of textbook and design clearly and eliminate the shortcomings of the previous models. New textbook design template helps professors, students and authors to select, study and write textbooks.

    Keywords: University textbook, meta-analysis, model, Qualitative Approach
  • Maryam Mollabagher *, Mostafa Yosefi Tezerjan, Esrafil Ala Pages 119-137

    In recent years, educational data mining has been very popular in the field of higher education due to the large amount of data and the difficulty of analyzing the results. Summarizing teachers' opinions about textbooks is also one of the main challenges in deciding whether or not to reprint books. This study intends to evaluate the professional ethics textbook written for centralized exam students by using a semi-automatic text extraction method. In this article, the results of the completed questionnaire of the professional ethics Textbook have been analyzed by 47 instructors of this course, regarding the descriptive question about printing / non-reprinting using text mining technique.This research has been used using "Farsiyar" text mining software and Python coding, as well as methods of extracting text keywords, automatic text summarization, thematic modeling (identifying collection of texts) and finally drawing meta-words to analyze the submitted comments.Findings indicate that the topic modeling method used to identify the topics of the text collection and the method of drawing meta-words that provided a visual form of textual comments were more appropriate than other methods in this study. Reprinting is recommended by rewriting and re-editing this book.

    Keywords: Book Assessment, Data Mining, text mining, Centralized testing, Comprehensive University of Applied Sciences & Technology
  • Norudin Parvin, Sajad Faroghi Por *, Mahdi Shoshtari Pages 138-159

    The importance of productive language skills is underscored in traditional and modern approaches in second and foreign language teaching. Writing skills, due to dependency on language proficiency and competence and mere adherence to syntactic and grammatical accuracy and rhetorical conventions, enjoys a double importance. Literature review has shown that Arabic writing, owing to its inherent intricacies, has created numerous educational problems for learners. Considering the deficiencies inherent in traditional approaches on one hand and research gap on theory and practice of Arabic education on the other, the current research has adopted a new theoretical framework to investigate the effect of three different corrective strategies on learning Arabic writing of advanced learners. To this aim, 28 learners in an academic center were selected through convenient sampling. After removing outliers, the participants were randomly attributed to three different experimental groups-Metalinguistic, Elicitation and Recast. Then, adopting a quasi-experimental method (pre-test/intervention/posttest), the researcher investigated the performance of learners on writing tests before and after intervention. The data were collected and analyzed through one way analysis of variance in SPSS. Research findings showed that all three experimental group outperformed in in writing tests after intervention. However, a post hoc Tukey test showed that only metalinguistic group has brought about a meaningful change among mean scores. The results were discussed and educational and research implications were suggested.

    Keywords: Corrective Feedback, Elicitation, Metalinguistic
  • Abdolrazagh Rahmani *, Hanieh Zafarabadi Pages 160-183

    Evaluation and critique of the quality of the book "Arabic grammar" by Abbas Mahyar (Based on Mansourian's ten criteria(AbstractDespite the variety of new educational tools, the textbook is the most valuable educational tool in all levels and plays a key role in researching educational purposes. University textbooks are a tool that teachers use to educate students, and to increase the effectiveness of textbooks and their effectiveness, they need to be critiqued and evaluated using accurate criteria. The textbook has features that judging its quality requires critique and consideration from various aspects. This study tries to study one of the textbooks of Samt Publications, which is intended for undergraduate students of Persian language and literature, based on 100 features of university books, which is summarized in 10 categories, by descriptive-analytical method. The results show that Mahyar has observed half of the ten principles in his book and has neglected half of them (though not completely).

    Keywords: Characteristics of academic books, Arabic grammar, Abbas Mahyar, Mansourian principles
  • Mohsen Hasanvandi *, Sohrab Morovati Pages 184-203

    The issue of translating the Holy Quran is one of the discussions in the field of Quran research which especially in the last century has faced many ambiguities and questions such as the possibility of translating the quran, Permission to translate the Quran, the principles and conditions of the translation of the quran and the basics of translation of the quran, In some cases, it has led to controversy,burning and shredding translation and the issuance of an apostasy sentence for translators and believers in translation.The book "Critical Analysis of Translating the Holy Quran" by Dr. Sohrab Morovati has been written with the aim of answering these kinds of questions and ambiguities. According to the author, this is the first source in Persian and has answered all the questions in a documented and reasoned manner. therefore, the author of this article intends to examine and critique the mentioned work with the aim of explaining its strengths and weaknesses in this way and to introduce it to the reader of the work. The research has been done with a descriptive-analytical approach, in a documentary method and based on common principles and methods in criticizing written sources.

    Keywords: Holy Quran, translation, Quran translation, hypothesis, sohrab morovati
  • Reza Sadeqi * Pages 204-227
    A critical look at human scientific and intellectual achievements has played an important role in the development of empirical knowledge in the new era. But if the critical view leads to the denial of truth and reality, it finds a dogmatic nature that contradicts the nature of criticism and destroys trust in knowledge and reason. Ashtray by focusing on the views of Thomas Kuhn, shows that Kuhn is on such a path in his work. In this book, Morris, in addition to criticizing the content of relativism in Kuhn's work, also pays attention to the psychological and social consequences of denying reality. His ultimate goal is to show that relativists, by relying on ambiguous language and misconceptions of empirical knowledge, not only destroy the common human logic that is the rational basis of the experimental sciences, but also destroy moral principles. They justify continuity of war and killing. In contrast to relativism, he defends a kind of moderate realism that is equally distant from relativism and dogmatism, and builds trust in science with the possibility of critique. In his documentaries, Morris often critiques the prevailing worldview and seeks the truth. The philosophical point of view defended by him in this book is also in line with the common theme of these films.
    Keywords: Relativism, Investigative Realism, truth
  • Mansour Amini, Sadegh Sayyadi * Pages 228-261
    “Intellectual Property Rights” is the privilege granted to the author by copyright regulations. The purpose of this privilege is to protect the creators’ relationship with their works and allow them to benefit from the outcome of their efforts both tangibly (economically) and intangibly (ethically). By the same token, the aim behind these rights is also to protect the personality, time, effort, and creativity of the creator. The status of such rights in the two legal systems “Civil Law” and “Common Law” is different and has been identified under the title “Authors’ Rights” and “Copyright”, respectively. One of the common problems in most scientific societies is the lack of distinction between the two and assuming them to be the same. While explaining the legal systems of Authors’ Rights and Copyright, this research work - by examining the theories and regulations of the countries subject to the Civil Law and Common Law legal systems - shows that although these systems have similarities in some matters, they differ from each other in essence. The intellectual approach to the Authors’ Rights emphasizes the strengthening of “Private Property” while Copyright focuses on “Public Property and Interest”. Both Authors’ Rights and Copyright systems have been developed to support creators and publishers, but in this case, the Copyright System has failed to satisfy its addressees due to certain obvious weaknesses. The Authors’ Rights System is, however, more efficient and covers various aspects of the rights of its users, and as a result, there has been a tendency in many countries with Copyright Systems to turn to the Authors’ Right System.
    Keywords: Authors’ Rights, copyright, Intellectual property law, comparative law, Iranian Legal System
  • Moharram Eslami * Pages 262-290
    The present paper tries to review the The Prosodic Struture of the Persian Language: Lexical Stress and intonation and by introducing its content and revealing the authors original and scientific findings in the book, reminds some points that have not been paid enough attention by author. The goal behind the book is the phonetics of Persian prosodic system in which the author investigates the categorical elements of the prosodic system in a quantitative way. The author considers the intonational elements as qualities that have function in language; then he explains the phonetic properties of these elements in different phonetic contexts. The author brings together the articulatory phonetics, acoustic phonetics and auditory phonetics in order to explain the intonation system of Persian and this is one of the noticeable features of the book and for this reason he has put forward and solved lots of problems and also raised questions that each of them requires separate research.
    Keywords: Prosodic structure, lexical stress, pitch accent, intonation, Persian