فهرست مطالب

نشریه حفاظت زیست بوم گیاهان
سال دهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حسین فراهانی، محمدرضا شفیعی* صفحات 1-34

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی، به کارگیری و سنجش ارزش و اعتبار معیارها و شاخص های مناسب پایداری جنگل در منطقه بازفت است. این پژوهش از نوع اکتشافی-تحلیلی است و داده های جمع آوری شده آن بر دو روش کمی (دو نمونه پرسش نامه) و کیفی (مصاحبه) استوار است. در این مطالعه از 7 معیار و 93 شاخص برای نظر سنجی در پرسش نامه استفاده شد که در نهایت 7 معیار و 62 شاخص منسجم برگزیده شدند. نمونه آماری در این پژوهش 30 نفر از کارشناسان و خبرگان جنگل اداره کل منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری را به خود اختصاص داده اند و برای مصاحبه به روش گلوله برفی و نیمه ساختارمند 10 نفر از همین متخصصان انتخاب شدند. در تحلیل های توصیفی و استنباطی (آزمون فریدمن) از نرم افزار SPSS، برای انجام تکنیک (Analytical Hierarchy proces) AHP  از نرم افزار Expert Choice، برای ارزیابی وضعیت پایداری از نمودار بارومترپایداری بهره گرفته شد. طی بررسی های انجام شده از بین 62 شاخص منتخب، تعداد 10 شاخص، بیشترین ارزش نهایی را به خود اختصاص داد و از بین معیارها، معیار چارچوبهای قانونی و حقوقی بالاترین امتیاز را کسب کرد و معیار عملکردهای اقتصادی اجتماعی کمترین امتیاز را به خود اختصاص داد. در بین ابعاد پایداری جنگل، بعد مدیریتی از برتری بیشتری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: شاخص های پایداری، پایداری جنگل، منطقه بازفت، (Analytical Hierarchy process) AHP. تنوع زیستی
  • افروز علی محمدی*، فرهاد اسدی صفحات 35-46

    امروزه استفاده از روابط آلومتری برای برآورد آسان، غیر مخرب، کم هزینه و سریع زی توده درختان کاربرد وسیعی دارد. این پژوهش با هدف برآورد زی توده نهال های Pupulus caspica و Pupulus alba 58/57 انجام شد. ابتدا تعداد 45 قلمه از هر دو گونه درختی تندرشد انتخاب و در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اراضی ایستگاه تحقیقات جنگل و مرتع چمستان کاشته شدند. در پایان فصل رویش صفات ارتفاع ساقه، قطر یقه و وزن ساقه هر پایه اندازه گیری شد و سپس با استفاده از مدل های رگرسیونی توانی، لگاریتمی، نمایی و خطی روابط آلومتری محاسبه شد. معنی دار بودن مدل های آلومتری با آزمون تجزیه واریانس بررسی شد و از بین مدل های معنی دار، مدل با ضریب تبیین بالاتر انتخاب شد. نتایج نشان داد که برای دو گونه مورد مطالعه، متغیر مستقل قطر یقه؛ مدل های معنی دار با ضریب تعیین بالا ارایه نمود، ولی مدل های بر مبنای متغیر ارتفاع معنی دار نبودند. بر این اساس برای گونه Pupulus caspica مدل لگاریتمی  بر مبنای متغیر قطر یقه با ضریب تبیین 99/0 و برای گونه Pupulus alba 58/57  مدل توانی  بر مبنای متغیر قطر یقه با ضریب تبیین 1؛ بهترین مدل شناخته شدند. نتایج تحقیق بر اساس ضرایب تبیین نشان داد که قطر به تنهایی، متغیر مناسبی برای برآورد زی توده در درختان کم قطر صنوبرهای مورد بررسی  است.

    کلیدواژگان: زی توده ساقه، آلومتری، صنوبر، Pupulus caspica، Pupulus alba 58، 57
  • حامد فرضی، رضا تمرتاش، زینب جعفریان، محمدرضا طاطیان، منصوره کارگر* صفحات 47-66

    جوامع یا اکوسیستم هایی که دارای تنوع زیستی بیشتری هستند، دارای سطوح بالاتری از کارکرد و خدمات اکوسیستمی نیز هستند؛ لذا ارتباط تنوع کارکرد و پایداری جوامع گیاهی از موارد ضروری برای پیش بینی کارکرد اکوسیستم است . هدف از تحقیق حاضر ارتباط بین ذخایر کربن (به عنوان کارکرد اکوسیستم) و شاخص ‏های مختلف تنوع گونه ای و کارکردی و همچنین اثرات اقدامات بیولوژیکی و مکانیکی بر روی مولفه های پوشش گیاهی و خاک است. بدین اینمنظور حوضه آبخیز ارنگه با مساحت 53/10098 هکتار در استان البرز انتخاب شد. اقدامات بیولوژیکی مطالعه شده در این پژوهش به ترتیب شامل کپه کاری، بذرپاشی، قرق و مدیریت چرا بودند و هم چنین یک سایت شاهد انتخاب شد. شاخص های تنوع کارکردی مورد مطالعه در منطقه نمونه برداری شامل شاخص رایو، چندوجهی محدب، یکنواختی کارکرد، واگرایی کارکرد و غنای کارکرد بودند. نمونه برداری از پوشش گیاهی در فصل رویش منطقه در اردیبهشت و خرداد سال 1393 به روش سیستماتیک- تصادفی در 800 پلات 1 مترمربعی در امتداد 80 ترانسکت 100 متری با توجه به گونه های موجود در منطقه انجام گردید. در طول هر ترانسکت تعداد دو نمونه خاک در تیمارهای مختلف مناطق احیاء و شاهد از دو عمق 0-15 و 15-30 سانتی متری در مجموع برداشت گردید. شاخص های غنا و تنوع گونه ای و شاخص های تنوع کارکردی با استفاده از نرم افزار Fdiversity محاسبه شد. هم چنین برای بررسی ارتباط بین ذخایر کربن شاخص های غنا و تنوع گونه ای و کارکردی از رگرسیون خطی چندمتغیره استفاده شد. نتایج آنالیز رگرسیون چندمتغیره حاکی از آن بود که بیشترین R2 مربوط به کربن بیومس به میزان 72/0 بود و متغیر های تاثیرگذار بر آن، یکنواختی کارکرد و غنای گونه ای بودند. هم چنین شاخص های رایو، یکنواختی، شانون و تنوع کارکردی در کربن کل اکوسیتم تاثیرگذار بودند. نتایج این تحقیق می تواند در ارزش گذاری اقتصادی غیرمستقیم تنوع از طریق ارزش گذاری کربن کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستم، تنوع کارکردی، ذخیره کربن، غنای کارکرد، تیمار بیولوژیک
  • محسن جوانمیری پور*، علی حسن زاده، جبار ولی پور صفحات 67-89

    گیاه نیمه انگل دارواش موخور یکی از عوامل مضر و آسیب زننده به جنگل های زاگرس است. برای بررسی عوامل موثر در میزان آلودگی درختان به دارواش، این پژوهش در جنگل های قلاجه گیلان غرب، در استان کرمانشاه انجام گردید. به منظور انجام این مطالعه با استفاده از روش آماربرداری درخت به درخت تمامی درختان آلوده بررسی گردید. خصوصیات رویشگاهی شامل شیب، ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی و نیز ویژگیهای درختان میزبان شامل نوع گونه، قطر برابر سینه، ارتفاع درخت و سطح تاج ثبت شد. بررسی فراوانی آلودگی به دارواش به روش رتبه دهی در سه قسمت تاج انجام گردید.  نتایج نشان داد که در بین انواع گونه های درختی، بلوط ایرانی به تنهایی4/80 درصد درختان منطقه را شامل می شود. وضعیت آلودگی درختان به دارواش نشان داد که بیشترین میزان آلودگی مربوط به گونه ی بلوط ایرانی (9/91 درصد) است. نتایج آزمون تجزیه واریانس نشان داد که بین فراوانی آلودگی به دارواش در طبقات قطر برابر سینه، ارتفاع و سطح تاج درختان اختلاف معنی دار در سطح پنج درصد وجود دارد. به طورکلی، درختان طبقه قطری60 و 65 سانتی متری، با ارتفاع بیش از 15 متر و مساحت تاج پوشش بیش از نه متر مربع، دارای بیشترین مقدار آلودگی به دارواش بودند. در بین عوامل فیزیوگرافیک موجود در رویشگاه مورد مطالعه بیشترین تاثیر بر روی فراوانی درختان آلوده به دارواش مربوط به فاکتور ارتفاع از سطح دریا است. با افزایش مقدار مشخصه های کمی درختان (قطر، ارتفاع و مساحت تاج)، فراوانی آلودگی افزایش می یابد. پیشنهاد می شود برای کنترل و مقابله با توسعه و انتشار دارواش در وضعیت رویشگاهی مختلف از قبیل شیب، ارتفاع و جهت جغرافیایی، توده های دو آشکوبه و کهن سال دارای درختان با ابعاد بزرگ تر در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دارواش، توزیع مکانی، روش DMR، عوامل رویشگاهی، ویژگی های ساختاری
  • مهدی معمری*، فیروز هژبر، اردوان قربانی، معصومه عباسی خالکی صفحات 91-110

    مهاجرت روستا به شهر به عنوان یکی از اجزای کلیدی رویکرد معیشت برای افزایش درآمد و کاهش فقر، در بسیاری از نواحی روستایی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق تحلیل عاملی عوامل موثر بر مهاجرت روستا به شهر در بین مرتع داران ساکن در برخی حوزه های آبخیز استان اردبیل است. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه، مشاهده  و مصاحبه حضوری بود. جامعه آماری شامل 9244 نفر در 5 حوزه آبخیز (33 روستا) در استان اردبیل بود و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 372 نفر به دست آمد. پرسش نامه شامل 11 شاخص مربوط به عوامل اقتصادی، 10 شاخص مربوط به عوامل اجتماعی و 6 شاخص مربوط به سایر عوامل موثر بر مهاجرت روستا به شهر بود. برای اولویت بندی مولفه های موثر در مهاجرت روستا به شهر جوامع مرتع دار، از آزمون فریدمن استفاده شد. به منظور تحلیل عوامل موثر بر مهاجرت، از آزمون تحلیل عاملی استفاده شد، که برای تشخیص مناسب بودن داده های مربوط به متغیرهای مورد تحلیل، شاخص KMO و آزمون بارتلت استفاده شد. نتایج تحلیل مولفه های اصلی نشان داد که از بین شاخص های مورد مطالعه بر اساس بار عاملی، به ترتیب اهمیت نه عامل امنیت اقتصادی-فرهنگی، خدمات رفاهی، مهاجرت معکوس، نبود انگیزه ماندن در روستا، مشارکت اجتماعی، زمین، آینده فرزندان، ضعف اشتغال در روستا و فرصت اشتغال بیشتر در شهر، در مجموع 85 درصد واریانس داده ها را تبیین کردند. به طورکلی نتایج تحقیق حاضر می تواند اولویت های ضروری در راستای کاهش مشکلات معیشتی و اجتماعی جوامع روستایی منطقه مورد مطالعه را تبیین کند و اطلاعات لازم برای برنامه ریزی مناسب در اختیار ارگان های مربوط قرار دهد. این موضوع در نهایت می تواند سبب کاهش مهاجرت روستا-شهر شود.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مرتعداران، تحلیل عاملی، اردبیل
  • مهدی رجبلی، امین محمدی استادکلایه*، ابوالفضل طهماسبی، محمدرضا شهرکی صفحات 111-126

    زیست پذیری مفهومی پیچیده، چندبعدی و کلی است که با تعدادی از مفاهیم و اصطلاحات دیگر مانند پایداری، کیفیت زندگی و کیفیت مکان و اجتماعات سالم در ارتباط است. سکونت گاه زیست پذیر را می توان مکانی مناسب برای کار و زندگی تعریف نمود. پروژه مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و توسعه پایدار روستایی (ترسیب کربن) با هدف توان افزایی و بهبود زیست پذیری جوامع محلی در جهت مشارکت آنان در حفاظت، احیاء و بهره برداری اصولی از عرصه های منابع طبیعی از سال 1393 در حوزه آبخیز تیل آباد استان گلستان به اجرا درآمده است. هدف تحقیق حاضر، تحلیل اثر اجرای این پروژه بر زیست پذیری سکونتگاه های روستایی مشمول طرح ترسیب کربن است. این تحقیق توصیفی- پیمایشی است که جامعه آماری آن را 2097 خانوار از شش روستای هدف پروژه ترسیب کربن در منطقه مورد مطالعه که 322 نفر از آن ها با استفاده از جدول مورگان به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند، تشکیل می دهد. پرسشنامه ابزار اصلی سنجش تحقیق بود که روایی آن با استفاده از نظرات متخصصان مورد تایید قرار گرفته و پایایی آن بر اساس محاسبه آلفای کرونباخ به دست آمده است. با توجه به نتایج به دست آمده، میزان زیست پذیری جوامع محلی و ابعاد آن در دو زمان قبل و پس از اجرای پروژه ترسیب کربن در سطح 99 درصد اطمینان تفاوت معنی داری داشته است. همچنین نتایج آزمون خی 2 نشان دهنده این موضوع است که بین روستاهای مورد مطالعه اختلاف معنی داری از نظر زیست پذیری پس از اجرای پروژه ترسیب کربن وجود دارد. به طوری که میزان زیست پذیری روستای نراب با میانگین رتبه ای 7/237 بالاترین و روستای کاشیدار با میانگین رتبه ای 21/77 کمترین میزان میانگین رتبه ای را در بین روستاهای مورد مطالعه به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن، زیستپذیری، جوامع محلی، حوضه آبخیز تیل آباد، استان گلستان
  • فاطمه شکسته بند، سمانه محمدی مقدم، حسین شهاب ارخازلو، اردوان قربانی* صفحات 127-147

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تغییرات عناصر پرمصرف در خاک و گیاه به تفکیک فرم رویشی با تغییرات ارتفاع است. به این منظور نمونه برداری از خاک و گیاه در 13 مکان در گرادیان ارتفاعی 300 تا 3300 متری در سال 1395 انجام گرفت. در هر مکان سه ترانسکت 100 متری به فاصله 50 متر از یکدیگر و در امتداد هر ترانسکت 5 پلات یک متر مربعی قرار گرفت. در هر پلات پوشش گیاهی به تفکیک فرم رویشی گندمیان، پهن برگان، بوته ها و نمونه های خاک در دو عمق 0 تا 15 و 15 تا 30 سانتی متر برداشت شد. سپس میزان عناصر کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر و نیتروژن برای نمونه های گیاهی به تفکیک فرم رویشی و نمونه های خاک اندازه گیری شد. با استفاده از آزمون تجزیه واریانس یک طرفه مقدار عناصر پرمصرف در خاک و گیاه در طبقات ارتفاعی مختلف با یکدیگر مقایسه شد. براساس نتایج، غلظت عناصر پرمصرف خاک در طبقات ارتفاعی، دارای تفاوت معنی‎دار بود. بیش ترین غلظت نیتروژن در ارتفاع 3300-3000 متر (47/0 درصد)، فسفر در ارتفاع 1500-1200 متر (8/87 پی پی ام)، پتاسیم در ارتفاع 3300-3000 متر (6/57 پی پی ام)، سدیم در ارتفاع 3300-3000 متر (8/69 پی پی ام) و کلسیم در ارتفاع 3300-3000 متر (53/16 میلی اکی والان بر لیتر) است. همچنین غلظت عناصر پرمصرف در گیاه در طبقات ارتفاعی با یکدیگر متفاوتاست. بیش ترین غلظت نیتروژن در بوته در ارتفاع 2400-2100 متر (06/3 درصد)، فسفر در پهن برگان در ارتفاع 3300-3000 متر (2/548 پی پی ام)، پتاسیم در پهن برگان در ارتفاع 900-600 متر (3/400 پی پی ام)، سدیم در بوته در ارتفاع 600-300 متر (4/58 پی پی ام) و کلسیم در پهن برگان در ارتفاع 300-0 متر (7/261 پی پی ام) است.  نتایج نشان داد که عناصر غذایی موجود در خاک بر میزان این عناصر در گیاهان موثر است. با توجه به اینکه تعادل در میزان عناصر غذایی در گیاهان در تغذیه دام اهمیت زیادی دارد، آگاهی از میزان این عناصر در خاک و گیاه در برخورداری دام از یک رژیم غذایی مناسب و افزایش در کمیت و کیفیت محصولات دامی موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، بوته، پهن برگ، عناصر پرمصرف، گندمیان
  • احمد حسینی* صفحات 149-161

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات زوال درختی و جهت جغرافیایی بر صفات ریختی برگ و تعیین صفات مورفولوژیکی شاخص که نشانگر تنوع برگ درختان بلوط ایرانی در ارتباط با شرایط رویشگاهی و تنش های محیطی هستند، در جنگل های مله سیاه ایلام انجام شد. دو رویشگاه جنگلی در دامنه های شمالی و جنوبی کوه مله سیاه و در محدوده ارتفاعییکسان انتخاب شد. در هر رویشگاه 20 درخت بلوط دانه زاد به صورت تصادفی انتخاب گردید. این درختان در چهار کلاسه زوال درختی قرار گرفتند و در هر کلاسه زوال درختی پنج درخت قرار داشت. از هر درخت 20 برگ از چهار سمت اصلی تاج درخت، از ارتفاع میانی تاج و از شاخه های انتهایی به صورت نمونه مرکب در مرداد ماه جدا شد. نمونه ها برای اندازه گیری صفات ریختی برگ شامل طول برگ، پهنای برگ، طول دمبرگ، شکل برگ، تعداد دندانه سمت راست برگ و تعداد رگبرگ اصلی به آزمایشگاه منتقل شد. نتایج نشان داد که طول برگ تحت تاثیر زوال درختی و سایر صفات ریختی مورد مطالعه تحت تاثیر زوال درختی و جهت جغرافیایی تغییرات معنی دار داشتند. بر این اساس طول برگ در درختان سالم کمتر از سایر کلاسه های زوال درختی بود. مقادیر صفات پهنای برگ و تعداد دندانه سمت راست برگ در رویشگاه شمالی بیشتر بودند و مقادیر طول دمبرگ، شکل برگ و تعداد رگبرگ اصلی در رویشگاه جنوبی بیشتر بودند و نحوه تغییرات مقادیر این صفات در بین کلاسه های زوال درختی در هر دو جهت جغرافیایی فرق داشت. بررسی شکل پذیری نشان داد که صفت طول دمبرگ بیشترین شکل پذیریدارد و بیشتر تحت تاثیر محیط است. بنابراین مشخص شد که صفات ظاهری برگ درختان بلوط ایرانی تحت تاثیر معنی دار شرایط محیطی رویشگاه و زوال درختی قرار دارد و صفت طول دمبرگ شاخص تنوع برگ درختان بلوط ایرانی در سطح رویشگاه است، اگرچه در سطح کلاسه های درختی تمام صفات مورد مطالعه دخیل بودند.

    کلیدواژگان: برگ درخت، تنوع، جنگل های بلوط، جهت دامنه، ویژگی های ظاهری
  • وحید آرانیان، حمید نیک نهاد قرماخر*، چوقی بایرام کمکی، حسین کاظمی صفحات 163-184

    هدف از مکان یابی کشت گیاهان مرتعی پیش بینی قابلیت ها و محدودیت های مراتع برای  کاشت گیاهان مرتعی است. گونه گیاهی عجوه (Allenia subaphylla) مقاوم به خشکی و شوری است و در مراتع قشلاقی علوفه قابل توجهی تولید می کند. در این تحقیق برای مکان یابی مناطق مناسب کشت این گونه گیاهی در مراتع قشلاقی استان گلستان در سال 1397 از سامانه اطلاعات جغرافیایی به دو روش منطق کلاسیک و منطق فازی استفاده شد. بدین منظور ابتدا اطلاعات و لایه های موردنیاز از محدوده مورد مطالعه جمع آوری و نقشه های مورد نیاز تهیه شد. سپس با توجه به نیازهای بوم شناختی عجوه لایه های موردنظر برای روش منطق کلاسیک در دو کلاس مناسب و نامناسب و برای روش فازی در چهار کلاس کاملا مناسب، مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب طبقه بندی شد. آنگاه با روی هم گذاری و تلفیق لایه های طبقه بندی شده نقشه های خروجی با دو روش منطق کلاسیک و فازی به دست آمد.  نتایج مکان یابی عجوه با روش منطق کلاسیک بیانگر آن است که 5/47 درصد از مراتع قشلاقی استان گلستان برای کشت عجوه مناسب و 5/52 درصد نامناسب است، حال آنکه روش منطق فازی نشانگر آن است که 8/15 درصد از مراتع مورد مطالعه برای کشت عجوه کاملا مناسب، 8/13 درصد مناسب، 2/26 درصد نسبتا مناسب و 2/44 درصد نامناسب است. نتایج نشان داد که شوری بالا، اسیدیته خاک و شرایط دمایی از عوامل محدودکننده کشت عجوه در مراتع قشلاقی تخریب شده استان گلستان هستند. مضاف برآن، روش منطق فازی در مقایسه با روش منطق کلاسیک نتایج بهتر و دقیق تری در اختیار ما می گذارد و لذا برای مکان یابی مناطق مناسب کشت گونه های مرتعی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اصلاح مرتع، منطق کلاسیک، منطق فازی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • سیده سمیرا سلمانی پور، کامران عادلی*، داود مافی غلامی، حامد نقوی صفحات 185-206

    بررسی ارزش اقتصادی ترسیب کربن در جنگل ها برای مقابله با خطر تغییر اقلیم جهانی که چالش عمیقی در جوامع بین المللی ایجاد کرده است، مهم است. از این رو مطالعه حاضر به بررسی میزان ترسیب کربن و ارزش اقتصادی آن در جنگل های بلوط (Quercus brantii Lindle) رویشگاه جنگلی پهنوس در استان چهارمحال و بختیاری در غرب ایران با مساحت 990 هکتار، می پردازد. بدین منظور نمونه برداری با روش منظم تصادفی انجام گرفت و فاکتورهای مورد نیاز از جمله قطر برابر سینه، ارتفاع درخت و قطر تاج تمامی درختان موجود در 100 قطعه نمونه با ابعاد 60 ×60 متر برداشت شد. مقدار زی توده در اندام های هوایی و زیرزمینی درختان با استفاده از دو روش (معادلات آلومتریک و روش چگالی) برآورد شد، سپس مقدار کربن ذخیره ای و کربن ترسیب شده با استفاده از فرمول های تجربی از روی زی توده خشک درختان محاسبه گردید و به منظور ارزش گذاری کارکرد ترسیب کربن از نرخ مالیات بر کربن استفاده شد. نتایج نشان داد مقدار ترسیب کربن در هر هکتار از این جنگل ها با استفاده از معادلات آلومتریک و روش چگالی به ترتیب برابر با 83/0 و 74/0 تن در هکتار در سال است که با در نظر گرفتن 60 دلار به عنوان مالیات اعمال شده برای هر تن کربن، ارزش اقتصادی ترسیب کربن در هر روش به ترتیب معادل 05/50 و 47/44 دلار در هکتار برای سال 1399 برآورد شد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان دهنده توان زیاد ترسیب کربن رویشگاه جنگلی پهنوس است، بنابراین حفاظت و مدیریت صحیح این جنگل ها می تواند منجر به ذخیره مقدار قابل توجهی کربن اتمسفری شود.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، رویشگاه جنگلی پهنوس، زی توده، معادلات آلومتریک، نرخ مالیات بر کربن
  • فرشته بابایی دهکردی، عطاالله ابراهیمی، علی اصغر نقی پور*، مریم حیدریان صفحات 207-224

    جاشیر گیاهی چندساله است که علاوه بر ارزش علوفه ای و دارویی می تواند به کنترل فرسایش خاک نیز کمک کند. اطلاعات کمی در مورد تاثیر تغییرات اقلیمی بر جنس Prangos به ویژه P. ferulacea وجود دارد. در این مطالعه، به منظور پیش بینی اثر تغییر اقلیم آینده بر پراکندگی جغرافیایی بالقوه جاشیر از رویکرد مدل سازی اجماعی با تلفیق پنج مدل پراکندگی گونه ای استفاده شد. نقاط حضور جاشیر بر اساس بازدیدهای میدانی در استان چهارمحال و بختیاری و طی سال های 1398 و 1399 برداشت شدند. پیش بینی آینده بر اساس سه سناریوی SSP126، SSP370، SSP585 و مدل گردش عمومی GFDL-ESM4 انجام شد. به این منظور، تعداد 48 داده حضور گونه همراه با 11 متغیر محیطی شامل متغیرهای زیست اقلیمی، فیزیوگرافی و پوشش/کاربری سرزمین در مدل سازی مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که حدود 88/30 درصد از محدوده مورد مطالعه در وضعیت اقلیمی امروزی به عنوان رویشگاه های مطلوب گونه جاشیر شناسایی شد. موثرترین متغیرها در مطلوبیت رویشگاه گونه مورد مطالعه، به ترتیب مجموع بارندگی پربارش ترین ماه، میانگین دامنه دمای روزانه و تغییرات فصلی بارندگی بودند. یافته ها نشان داد که 98/23 تا 40/32 درصد از رویشگاه های مطلوب جاشیر تا سال 2070 به واسطه تغییر اقلیم نامناسب خواهد شد. در مقابل، 3/9 تا 3/20 درصد از رویشگاه های نامناسب به علت تغییر اقلیم مناسب خواهد شد. همچنین، نتایج نشان دهنده عملکرد عالی مدل اجماعی بود (AUC= 97/0 و TSS= 83/0). نتایج مطالعه حاضر می تواند اطلاعات ارزشمندی برای سیاست گذاران و برنامه ریزان به منظور انطباق و حفاظت از گونه جاشیر در برابر تغییرات اقلیمی آینده فراهم نماید.

    کلیدواژگان: مدل سازی اجماعی، مدل سازی پراکندگی گونه ای، منطقه زاگرس مرکزی، Biomod2
  • یدالله قیصری*، غلامعلی حشمتی، حمید نیک نهاد قرماخر صفحات 225-252

    این پژوهش به منظور بررسی ارتباط برخی عوامل اکولوژیکی با تراکم و تاج پوشش توده های درختچه سماق (.Rhus Coriaria L) و مقایسه آن با دو گونه همراه درمنه کوهی (Artemisia aucheri Boiss) و گون کتیرایی(Astragaluas gossypinus Fischer) در طول محدوده ارتفاعی رویشگاه، در استان خراسان رضوی در ارتفاعات مشرف به دره خانیک واقع درمنطقه براکوه شهرستان گناباد، در سالهای 1399 تا 1400 انجام شده است. بدین منظور، میزان تراکم و تاج پوشش سه گونه مذکورتحت تاثیر تعدادی از عناصر خاکی وعوامل اقلیمی مورد آزمون رج بندی قرار گرفت. ابتدا نقشه های جغرافیایی حوزه با کمک Arc gis ورژن 10 تهیه گردید. سپس نمونه گیری به تعداد 130 پلات درنقاط مختلف ارتفاعی از ابتدا تا انتهای رویشگاه منطبق بر 1600 متر تا 2400 متر از سطح دریا انجام شد و در هر توده سماق، یک ترانسکت 100 متری در جهت عمود بر شیب به صورت تصادفی انداخته شد و در وسط آن یک پلات 20 در 20 متر مربعی و در هر پلات جمعا از هر سه گونه مورد تحقیق 5پایه انتخاب وتراکم و تاج پوشش آنها تعیین گردید. در داخل هر پلات از عمق 0-30، 30-60 و 60-90 سانتی متری یک نمونه خاک برداشت و مخلوط نموده و در آزمایشگاه، اجزای بافت خاک، میزان آهک، اسیدیته، هدایت الکتریکی، کربن آلی، ازت، کلسیم، فسفر، سدیم وپتاسیم اندازه گیری شدند. اطلاعات اقلیمی منطقه نیز از ادارات هواشناسی منطقه و مراجعه به سالنامه های هواشناسی، تهیه گردید. سنجش نرمال بودن داده ها با آزمون کلموگروف-اسمیرنوف (k-s) و بررسی معنی داری داده ها به روش آزمون تجزیه واریانس چند متغیره آنوا و نیز آزمون توزیع نرمال گاوسی، انجام گرفت و رج بندی جامعه گیاهی به روش تحلیل مولفه های اصلی (PCA) صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد که محور اول و دوم به ترتیب با مقادیر ویژه 8697/0 و 7861/0 و واریانس 97/86 و 61/78 با ضریب همبستگی 41/98 و04/95 تغییرات پراکنش رویشگاه سماق در سطح یک توده را در ارتباط با توده های دو گونه دیگر و نیز عوامل محیطی منطقه، به میزان 7/70 درصد توجیه می کند. درانتها با استفاده از مدل توزیع نرمال گاوسی به روش GAM براساس منحنی های هم ارتفاع، هم دما و هم باران، محدوده اشتراک بهینه همه فاکتورهای عملکردی سه گونه مورد مطالعه در تطابق با همه فاکتورهای محیطی رویشگاه بدست آمد و تجزیه و تحلیل گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که از بین عوامل موثر در تعیین رویشگاه برای شرایطی که بتوان از این سه گونه گیاه دارویی بالاترین بهره برداری کرد و بهترین توسعه رویشی و زایشی را ایجاد نمود، از عوامل مربوط به بافت خاک مهمترین فاکتور درصد شن و شنریزه بوده و کمترین تاثیر مربوط به رس می باشد. مهمترین عامل اجزای خاک که نقش تغذیه ای در گیاه دارد، فسفر بوده و کمترین تاثیر مربوط به کربن می باشد از بین عوامل غیر تغذیه ای در خاک، مهمترین عامل شوری بوده و کمترین تاثیر نیز مربوط به اسیدیته می باشد. از میان عوامل موثر اقلیمی، مهمترین عامل، دما بوده و بارندگی در رتبه دوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: رج بندی، گناباد، گاوسی، PCA
  • سجاد قنبری*، مصطفی جعفری صفحات 253-274

    شیوع بیماری کرونا به عنوان یکی از بحرانی ترین بیماریهای مسری، خطرات امنیت غذایی را در مناطق مختلف دنیا افزایش داده است. جوامع محلی، به ویژه در مناطق روستایی به استراتژی های مبتنی بر خدمات اکوسیستمی در منابع طبیعی در مسیر مدیریت امنیت غذایی جهانی و برآورده کردن نیازهای معیشت وابستگی زیادی دارند. جنگلها و مراتع نیز می توانند بخشی از منابع طبیعی کالاها و خدماتی باشند که به صورت مستقیم فروخته یا مصرف می شود. شناسایی الگوهای معیشتی می تواند چندین راهکار بالقوه را برای حفظ معیشت زندگی در مواجهه با شوک های ناگهانی مانند کرونا پیشنهاد دهد. هدف اصلی این پژوهش، تمرکز بر تبیین وابستگی جوامع روستایی به جنگل و مرتع در دوران شیوع کرونا و نحوه مقابله و سازگاری با آسیب های اقتصادی این بیماری از طریق خدمات مبتنی بر اکوسیستم در بین بهره برداران و روستاییان منطقه جنگلی شمال غرب کشور در ارسباران است. روش تحقیق این پژوهش توصیفی پیمایشی بوده است و از طریق مطالعات میدانی و با استفاده از ابزار پرسش نامه، داده ها جمع آوری شده است. برای تکمیل پرسش نامه، ابتدا روستاها با انجام پیش مطالعه و به صورت تصادفی انتخاب شدند؛ سپس تعداد 384 پرسش نامه تکمیل شد. نتایج نشان داد دامداری (67درصد) و کشاورزی (67درصد) فعالیت اصلی پاسخ دهندگان محلی بود. متوسط ​​درآمد سالانه خانوارهای مورد مطالعه 1023 میلیون ریال در طول بحران کووید 19 بود. میانگین شاخص تنوع درآمد برای همه خانوارهای نمونه 09/1 بود. درآمد جنگلها و مراتع بیشتر از گیاهان دارویی، میوه، علوفه و قارچ بود. سهم جنگلها و مراتع در کل درآمد خانوار همه مصاحبه شوندگان به ترتیب 43/1 و 84/2 درصد بود. بر اساس نتایج، 6/77 درصد از پاسخ دهندگان اظهار داشتند که از منابع طبیعی شامل جنگل (63 درصد) و مراتع (67 درصد) استفاده می کنند. جمع آوری علوفه (6/44 درصد)، گیاهان دارویی (2/42 درصد) و میوه های جنگلی (3/29 درصد) سه محصول مهم جنگلی بودند که در بین پاسخ دهندگان محلی در جنگل های ارسباران ذکر شد. با توجه به جهانی بودن بحران کرونا، توجه جنگل و مرتع می تواند جوامع روستایی سایر مناطق کشور و دنیا را آگاه سازد. این مطالعه به مدیران و برنامه ریزان کمک می کند تا میزان آسیب پذیر بودن جوامع محلی را بررسی کنند و راه های برون رفت از این بحران را شناسایی کنند.

    کلیدواژگان: ارسباران، معیشت، ویروس کرونا، منابع طبیعی، جوامع روستایی
  • ماندانا محمدی، زینب جعفریان*، رضا تمرتاش، منصوره کارگر صفحات 275-286

    غنای گونه ای یک شاخص ساده و قابل تفسیر برای تنوع زیستی است و یکی از مهم ترین و گسترده ترین اندازه گیری های پایه ای و کاربردی در اکوسیستم های مرتعی است. مدل های تجربی غنا، برای تعیین نقاط دارای غنای گونه ای مناسب و نامناسب، و عوامل موثر بر آن به کار می روند. هدف تحقیق حاضر مقایسه دو روش مدل سازی غنای گونه ای شامل روش های ماکرواکولوژیکی (MEM) و مدل پراکندگی تجمیع یافته (S-SDM) در مراتع سرخ گریوه استان مازندران است. برای نمونه برداری از پوشش گیاهی و خاک از روش طبقه بندی تصادفی- سیستماتیک استفاده شد. در هر واحد نمونه برداری تعداد 10 پلات یک متر مربعی و در مجموع 260 پلات یک متر مربعی مستقر گردید. در هر پلات فهرست گونه ها، حضور و عدم حضور گونه ها یادداشت گردید. همچنین سه نمونه خاک از عمق 30-0 سانتی متری در هر واحد نمونه برداری برداشت شد. داده های مربوط به تعدادی از فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی خاک در آزمایشگاه اندازه گیری، متغیر های توپوگرافی با کمک نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیای تعیین و داده های اقلیمی 15 ساله از ایستگاه های هواشناسی مناطق مجاور جمع آوری شد. پیش بینی غنای گونه ای گیاهان با مدل درخت رگرسیون تقویت شده (BRT) با روش های ماکرواکولوژیکی (MEM) و مدل پراکنش تجمیع یافته (S-SDM) انجام پذیرفت. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار R نسخه 3.1.1 انجام گرفت. نتایج نشان داد که غنای گونه ای مشاهده شده با غنای پیش بینی شده با هر دو روش و غنای پیش بینی شده با روش MEM با غنای پیش بینی شده با تلفیق دو روش MEM و S-SDM همبستگی معنی داری داشتند. نتایج به دست آمده از همبستگی اسپیرمن بین روش های مختلف پیش بینی غنای گونه های گیاهی بیانگر این مطلب بود که روش S-SDM با همبستگی 184/0- و سپس روش MEM با همبستگی 177/0، با غنا گونه ای مشاهده شده مطابقت بیشتری داشتند. با استفاده از مدل سازی غنای گونه ای می توان اطلاعاتی راجع به ترکیب جامعه گیاهی، شناسایی گونه ها و پیش بینی آنها در مکان و زمان برای بررسی تغییرات تنوع زیستی حاصل نمود.

    کلیدواژگان: مدل سازی اکولوژیک، عوامل محیطی، مدل درخت رگرسیون تقویت شده، مراتع سرخ گریوه
  • رضا الدین عوفی*، حسین بارانی، احمد عابدی سروستانی صفحات 287-309

    مناطق حفاظت شده به عنوان یکی از مهم ترین و موثرترین ابزار در جهان برای حفاظت از تنوع زیستی ظهور یافته اند.تغییر کاربری اراضی طبیعی، به ویژه مراتع به مناطق حفاظت شده، باعث می گردد تا چرا در بخشی از اراضی مرتعی با محدودیت هایی روبه رو شود. این محدودیت ها موجب بروز تعارض بین ذی نفعان مختلف اراضی طبیعی می شود. این تحقیق به بررسی تعارضات چرای موجود در منطقه حفاظت شده بهرام گور می پردازد. در اولین مرحله از مطالعه، به منظور بررسی تعارضات موجود، مصاحبه با ذی نفعان مختلف صورت گرفته است.روش نمونه گیری از نوع روش طبقه بندی، انتساب بهینه و روش هدفمند بوده و  حجم جامعه آماری از روش گلوله برفی به دست آمده است. ابزار استفاده شده برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه بوده و برای انجام تجزیه و تحلیل های آماری داده ها از نرم افزارهای  R و  Gephi استفاده گردیده است. به طور کلی، چهار گروه ذی نفع و 13 موضوع تعارض شناسایی شد. از طرفی، 497 پرسش نامه نیز تکمیل گردید. نتایج این تحقیق، تعارض بین سه ذی نفع/ ذی ربط سازمان حفاظت محیط زیست، اداره منابع طبیعی و دامدار را بیش از سایرین  نشان می دهد که تعداد تعارضات مربوط به دامدار با 12 تعارض و سازمان حفاظت محیط زیست با 10 تعارض، بیش از دیگران است. همچنین بیشترین تعداد تعارض نیز بین سازمان حفاظت محیط زیست و دامدار، با 8 تعارض وجود دارد. بر اساس یافته های این تحقیق، می توان در راستای رفع تعارضات کلیدی و مهم، برنامه ریزی و مدیریت، توسط مدیریت منابع طبیعی و مناطق حفاظت شده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ذی نفعان درمنطقه حفاظت شده، مدیریت تعارض، مدیریت چرا، مدیریت محیط زیست
|
  • Hossein Farahani, MohammedReza Shafiee* Pages 1-34

    The purpose of this research is identification, accomplishing and test value and validity of criterions and sustainable indicators of forest sustainable in Bazeft region. This research is descriptive-exploration and Collective data in this project is based on two quantity (questionnaires) and quality (interview) ways. This research is using 93 indicators and 7 criterions for questionnaire. Finally, 7 criteria and 62 coherent indicators were selected. The statistical sample of the study included 30 forestry experts of Chaharmahal and Bakhtiari province's Natural Resources Administraion, and for interviewing by snowball method and semi-structured interview, 10 experts were included. Data analysis was done by SPSS software for descriptive statistics and inferential analysis (Friedman test) and Expert Choice software for doing AHP technique and designing of sustainability barometre diagram. In the survey of 62 selected indicator, 10 indicator achieved the highest final value. Among the criteria, the seventh (legal and legal frameworks) had the highest score and the sixth (social economic practices) had the lowest score, and then management dimension has been a higher priority.

    Keywords: criteria, indicator, sustainability, Bazeft region, AHP(Analytical Hierarchy process)
  • Afrooz Alimohamadi*, Farhad Asadi Pages 35-46

    Today, the use of allometric relations for easy, non-destructive, low cost and fast estimation of tree biomass is widely used. The aim of this study was to estimate the stem biomass of Pupulus. caspica and Pupulus. alba 57.58 seedlings. First, 45 cuttings from both fast-growing tree species were selected and planted in a randomized complete block design with three replications in the lands of Chamestan Forest Research and Rangeland Research Station. At the end of the growing season, stem height, collar diameter and stem weight of each rootstock were measured and then, allometric relations were calculated using regression models including power, logarithmic, exponential and linear models. The significance of allometric models was evaluated by regression analyses of variance and among the significant models, the model with higher determination coefficient (R2) was selected. The results showed that the collar diameter presents significant models with high coefficient of determination, but models based on height variable were not significant. For Pupulus. caspica species, logarithmic model based on collar diameter variable (R2=0.99) and for Pupulus. alba 57/57 species, power model based on collar diameter variable (R2=1) were recognized as the best models. The results showed that diameter is an appropriate estimator in terms of determination coefficient for estimating biomass of small-diameter trees in two studied species.

    Keywords: Stem biomass, allometry, Poplar, Pupulus. caspica, Pupulus. alba 58, 57
  • Hamed Farzi, Reza Tamartash, Zeinab Jafarian, MohamdReza Tatian, Mansoureh Kargar* Pages 47-66

    Communities or ecosystems with higher biodiversity also have higher levels of ecosystem function and services, so the relationship between functional diversity and sustainability of plant communities is essential to predict ecosystem functioning. The aim of the present study was to investigate the relationship between carbon stocks and different species diversity and functional indices as well as the effects of biological and mechanical actions on vegetation and soil components. For this aim, Arengeh watershed with an area of 10098.53 ha in Alborz province was selected. The biological and mechanical measures studied in this study were clumping, seedling and grazing, grazing managementrespectively. The functional diversity indices studied in the sampling area included Rao, CHull, FEve, FDive, and FRich indixes. Vegetation sampling was carried out in systematic-random method in 800 plots of 1 m 2 along 80 transects of 100 m in the growing season of May and June. During each transect, three soil samples were taken from different depths of 0-15 and 15-30 cm in different treatments of regeneration and control. To examine more closely the relationship between variables at both sites, Pearson correlation between soil properties as well as between functional diversity indices and carbon stock was calculated. Species richness and diversity indices and functional diversity indices were calculated using Fdiversity software. Multivariate linear regression was also used to investigate the relationship between carbon stocks of richness indices and species and functional diversity. The results of multivariate regression analysis indicated that the highest R2 was related to carbon biomass of 0.72 and the variables affecting it were species richness. Also, Raochr('39')s, evenness, Shannon and functional diversity indices were influenced by total ecosystem carbon. The results showed that the highest amount of vegetable carbon storage in mechanical treatments related to gabion treatment, surface soil carbon storage lower soil carbon storage related to mortar rock treatment and was observed total soil carbon sequestration in treatment Gabion. Also, for biological treatments, grazing, piling, natural rangeland, and exclosure had the highest carbon storage, litter, surface soil, lower soil and total carbon sequestration, respectively.

    Keywords: ecosystem services, Functional diversity, carbon storage, functional richness, grazing management.ecosystem services, grazing management
  • Mohsen Javanmiri Pour*, Ali Hasanzadeh, Jabar Valipour Pages 67-89

    The semi-parasitic European yellow mistletoe (Loranthus europaeus Jacq.) is one of the harmful and damaging factors to the Zagros forests. This study to analyze the causes of infected trees by European yellow mistletoe was conducted in the Ghalajeh forests in Kermanshah province. To carry out this study, completely infected trees were examined by using the tree-to-tree sampling method. Required data including habitat characteristics and host tree characteristics such as tree species, diameter at breast height (DBH), length of the tree, crown area, and severity of European yellow mistletoe infection recorded in three parts on crown through the DMR method. The results showed that Persian oak includes 80.4% of the region's trees. The state of tree infection to European yellow mistletoe showed that the highest infection rate consisted of the Persian oak species (91.9%). Typically, 60 and 65 cm diameter classes, 15-meter-high tree height, and 9 square-meter crown class had the highest infection. Among the physiographic factors in the study site, the highest impact on the abundance of European yellow mistletoe-infected trees is related to the altitude factor. The variance test results demonstrated a significant difference between the severity of infected trees in the DBH classes, height, and crown area of trees (p=0.5). By increasing the number of characteristics of trees (i.e. diameter, length, and crown area), the severity of infection increases.  Therefore, it suggested that to control the spread of mistletoe in different habitat conditions such as slope, altitude, geographical direction, two-story, and old-growth trees with outsized dimensions should be given priority.

    Keywords: European yellow mistletoe, spatial distribution, DMR method, Habitat factors, Structural characteristics
  • Mehdi Moameri*, Firooz Hejabr, Ardavan Ghorbani, Masoomeh Abbasi Khalaki Pages 91-110

    Rural-urban migration has been identified as one of the most important components of livelihood strategy and poverty reduction in many rural communities. The aim of this study was to conduct a factor analysis of indicators determining rural-urban migration among ranchers in Ardabil province's watersheds. The research method was descriptive-analytical and the data collection tools were questionnaire, observation, and face-to-face interview. The statistical population included 9244 ranchers in 5 watersheds (33 villages) in Ardabil province, with a sample size of 372 persons based on Cochran's calculation. The questionnaire included 11 economic indicators, 10 social indicators and 6 indicators related to other factors affecting rural-urban migration. The Friedman test was utilized to rank the most important factors affecting in rural-urban migration of ranchers. The factor analysis test was used to analyze the variables impacting migration and the KMO index and the Bartlett test were utilized to assess the adequacy of the data. The results of the principal components analysis (PCA) revealed that among the studied indicators based on factor loading, 9 factors of economic-cultural security, welfare services, reverse migration, lack of motivation in rural areas, social participation, land, children's future, poor employment in rural and higher job chances in the city, respectively, explained a total of 85 percent of the variance of the data. In general, the findings of the present study can explain the essential priorities for reducing the livelihood and social problems of rural communities in the study region, as well as providing key organizations with the necessary information for efficient planning. This might ultimately reduce rural-urban migration.

    Keywords: migration, ranchers, factor analysis, Ardabil
  • Pages 111-126

    The carbon sequestration project has sought to increase the empowerment and livelihoods of indigenous peoples with the goal of mobilizing people and involving local communities in the conservation, restoration and exploitation of the principles of natural resources. Therefore, rural livelihood index is one of the most important and important factors used in measuring and evaluating the living conditions of rural communities. The present study, while identifying the components of rural livelihoods, seeks to investigate the effects of carbon sequestration on the livelihoods of local communities in the Til Abad watershed of Golestan province. This is a descriptive-survey study that the statistical population is 2097 households of 6 target carbon sequestration villages in the study area, 317 of which were selected using Morgan table as sample size. Questionnaire was the main research measurement tool whose validity was confirmed by experts' opinions and its reliability was calculated based on Cronbach's alpha. According to the results, the livability of local communities and its dimensions (employment and income, infrastructure facilities and services, participation, solidarity, trust, education and skills, attachment and location) at both the time before and after project implementation. Carbon sequestration was significantly different at 99% confidence level. Therefore, based on the results of the research, by developing appropriate planning and supportive policies for local communities, efforts can be made to increase the livability of rural communities in order to take an effective step towards rural development.

    Keywords: Carbons Sequestration, livability, Local Communities, Til Abad Watershed, Golestan Provience
  • Fatemeh Shekasteband, Samaneh Mohammadi Moghadam, Hossein Shahab Arkhazlo, Ardavan Ghorbani* Pages 127-147

    The aim of this study is investigating the changes of macro elements in soil and vegetation based on the different life form with changes in elevation. For this purpose, soil and vegetation sampling was performed in 13 places in the elevation gradient of 300 to 3300 meters in 2016. In each site were placed three transects of 100 meters with 50 meters distance from each other and along each transect were placed  five plots of 1m2.  In Each plot, Vegetation was harvested based on vegetative form including grasses, forbs and shrubs and Soil samples were taken from two depths of 0 to 15 cm and 15 to 30 cm. Then calcium, potassium, sodium, phosphorus and nitrogen were measured for vegetation samples based on life form and soil samples. The amount of macro elements in soil and vegetation in different elevation classes were compared with each other using one-way analysis of variance test. The results showed that the concentration of soil macro elements in different elevation classes has significant difference. Maximum nitrogen, phosphorus, potassium, sodium and calcium were at the elevations of 3300-3000 m (0.47%), 1500-1200 m (87.8 ppm), 3300-3000 m (57.6 ppm), 3300-3000 m (69.8 ppm) and 3300-3000 m (16.53 meq/l). Also, the macro elements of vegetation were significantly different in different elevation classes. Maximum nitrogen was in the shrubs at 2400-2100 m (3.06%), phosphorus in forbs at 3300-3000 m (548.2 ppm), potassium in forbs at 900-600 m (400.3 ppm), Sodium in shrubs at 300-300 m (58.4 ppm) and calcium in forbs at 0-300 m (261.7 ppm). It seems that the amount of nutrients in vegetation changes by changing amount of these elements in the soil through elevation. The results show that the Soil Macro Elements affect the amount of Minerals of plants. Due to the fact that balance in the amount of Minerals in plants is very important in animal nutrition, knowledge of the amount of these elements in soil and plants will be effective in providing animals with a proper diet and increasing the quantity and quality of livestock products.

    Keywords: Elevation, Shrub, Forb, Macro element, Grass
  • Ahmad Hosseini* Pages 149-161

    This study was accomplished with the aim of investigating the effects of tree decline and slope aspect on leaf morphological traits and determining the indicator morphological traits that indicate the leaf diversity of Persian oak trees in relation to habitat conditions and environmental stresses in Mellah Siah forests of Ilam. Two forest habitats were selected on the northern and southern slopes of the Mellah siah Mountain and at the same altitude range. In each habitat, 20 standard oak trees were randomly selected. These trees were divided into four classes of tree decline and five trees were placed in each decline class. From each tree, 20 leaves were separated from the four main sides of the tree crown, from the middle height of the crown and from the end branches as a combined sample in August. Samples were transferred to the laboratory to measure leaf morphological traits including leaf length, leaf width, petiole length, leaf shape, number of right leaf teeth and number of main veins. The results showed that leaf length under the influence of tree decline and other studied leaf morphological traits under the influence of tree decline and slope aspect had significant changes. Accordingly, leaf length in healthy trees was less than other classes of tree decline. The values ​​of leaf width and number of teeth on the right leaf side were higher in the northern habitat and the values ​​of petiole length, leaf shape and number of main veins was higher in the southern habitat and how these traits changed among tree decline classes was different in both slope aspects. The plasticity study showed that the petiole length trait has the most plasticity and is more affected by the environment. Therefore, it was found that the leaf morphological traits of Persian oak trees are significantly affected by habitat environmental conditions and tree decline, and the petiole length is an indicator of leaf diversity of Persian oak trees at the habitat level, although at the tree classes level all studied traits were involved.

    Keywords: Tree leaf, Diversity, Oak forests, Aspect, Morphological traits
  • Vahid Aranian, Hamid Niknahad-Gharmakher*, Chooghi Bairam Komaki, Hossein Kazemi Pages 163-184

    The aim of localization of rangeland species plantation is to predict the potentials and limitations of rangelands for plantation. Aellenia subaphylla is resistant to drought and salinity. It produces considerable forage in winter rangelands. In this research, the geographic information system and two methods of classic and fuzzy logic were used to locate this species in winter rangelands of Golestan province in 2018. At first, the needed information and layers were collected, and the required maps were prepared. Then, according to the ecological requirements of A. subaphylla, the layers for the classic method were classified into two appropriate and inappropriate classes, while for the fuzzy method classified into inappropriate, proportionate, appropriate and perfectly suitable classes. Then, by combining the classifieds layers, the final maps were obtained using Boolean and fuzzy logic method. Localization of A.subaphylla using classic logic indicated that 47.5% of the winter rangelands of Golestan province are suitable and 52.5% are notsuitable for plantation of A.subaphylla. However, the fuzzy logic demonstrated that 15.8% of the studied rangelands are highly suitable, 13.8% are suitable, 26.2% are moderately suitable and 44.2% are notsuitable for A.subaphylla plantation. The results demonstrated that high soil salinity, soil acidity and temperature conditions are limiting factors for A.subaphylla plantation in degraded winter rangeland of Golestan province. It was found that the fuzzy logic gives better and more accurate results than the classic method, so it is recommended to localization of suitable areas for rangeland species plantation.

    Keywords: Rangeland improvement, Aellenia subaphylla, Classic logic, Fuzzy logic, Geographic information system
  • Seyedeh Samira Soleimanipour, Kamran Adeli*, Davood Mafi-Gholami, Hamed Naghavi Pages 185-206

    Examining the economic value of carbon sequestration in forests is essential, given the risk of global climate change, which has posed a profound challenge to societies internationally. The present study investigates the amount of carbon sequestration and its economic value in the oak forests (Quercus brantii L.) of Pahnus forest habitat with an area of 990 ha, located in Chaharmahal va Bakhtiari Province, western Iran. For this purpose, systematic sampling with random starting points was chosen, and required variables such as diameter at breast height, tree height, and canopy diameter of all trees in 100 sample plots with dimensions of 60 × 60 m were collected. The  biomass value in the aerial and below-ground organs of trees was estimated using two methods, allometric equations, and the density method. Then, the value of storage and sequestrated carbon was calculated by the trees' dry biomass using experimental formulas, and the carbon tax rate was determined to value the function of carbon sequestration. The results showed that the value of carbon sequestration per hectare of these forests using allometric equations and the density method is 0.83 and 0.74 Mg C ha-1 y-1, respectively. Considering USD 60 as a tax rate per Mg C, the economic value of carbon sequestration in each method was estimated at USD 50.05 and USD 44.47 ha-1 for 2020, respectively. The results of this study show the high carbon sequestration capacity of the Pahnus Forest. Thus, the proper conservation and management of such forests can lead to the storage of a significant atmospheric carbon value.

    Keywords: Climate change, Pahnus forest habitat, Biomass, Allometric equations, Carbon tax rate
  • Fereshteh Babaei, Ataollah Ebrahimi, AliAsghar Naghipour*, Maryam Haidarian Pages 207-224

    Prangos ferulacea (L.) Lindl is a perennial plant that besides fodder and medicinal values the plant can help to control soil erosion. There is little knowledge about the effect of climate change on the Prangos genus especially P. ferulacea. In this study, we used ensemble modeling based on five species distribution models to predict the potential effects of climate change on the future geography distribution of Prangos ferulace. The presence of P. ferulacea points was recorded from our field surveys (during the years 2019 and 2020) in Chaharmahal-va-Bakhtiari province as a part of Central Zagros, Iran. The future projections were made for the year 2070 with three SSP126, SSP370, and SSP585 scenarios and general circulation model GFDL-ESM4. To do this, species occurrence data (48 points), along with 11 environmental variables including bioclimatic, physiographic and land cover/land use variables were used. Our findings show that the estimated suitable habitats of the species covers about 30.88% of the study area for the P. ferulacea. The Precipitation of the wettest month, Mean diurnal range and Precipitation seasonality had the greatest effects on the species’ distribution in the study area. The decline of suitable habitats will be 23.98% to 32.4% by 2070. In contrast, 9.3% to 20.3% of currently unsuitable habitats can become suitable with climate changes. Also, the results showed excellent performance of the Ensemble model (AUC= 0.97, TSS= 0.83). The results of the present study can provide valuable information for policymakers and planners to adapt and conserve this species against future climate change.

    Keywords: Ensemble modeling, Species distribution modeling, Central Zagros region, Biomod2
  • Yadollah Gheisari*, Gholamali Heshmati, Hamid Niknahad Ghermaker Pages 225-252

    The aim of this study was to investigate the relationship between ecological factors and the distribution of rangeland habitats of Sumac shrub (Rhus Coriaria L.) and to determine the range of changes in effective environmental factors to interpret the best distribution of Sumac habitats in Khorasan Razavi province within the heights overlooking Khanik Valley in Brakuh , Kalat district of Gonabad city. In this study, geographical maps of the basin were prepared with the help of GIS and samples were taken and according to the location of ecological population spots of Sumac in the rangeland ecosystem, 130 plots in different altitudes from the beginning to the end of the habitat corresponding to 1600 meters to 2400 meters above sea level was selected and in each ecological spot a 100 meter transect was randomly thrown in the direction of the slope and in the middle a plot of 20 * 20 square meters and in each plot a total of 5 sumac trees were selected and inside the plots list of available plants and canopy cover Their density was determined and two species of Tragacanth (Astragaluas gossypinus L.) and Artemisia aucheri L. were also selected as two companion species for further analysis and comparison. Inside each plot, three soil samples were taken from 0-30, 30-60 and 60-90 cm depths and a 1 kg sample was separated from the sample mixture and in the laboratory, soil texture components, lime content, acidity, salinity, organic carbon, nitrogen. , Calcium, phosphorus, sodium and potassium were measured. During the sumac harvest season, a fruit sample was taken from each plot and sent to the laboratory to measure phenol and flavonoids. Using meteorological data, the amount of rainfall and temperature in each plot were determined. First, the normality of the data was assessed by Kolmogorov-Smirnov test (k-s) and the significance test of the data was performed by ANOVA (Duncan) multivariate test. To investigate the relationship between the vegetation distribution of Sumac shrub and environmental factors, ridging was used. Plant community ranking was done by principal component analysis (PCA). The results showed that the first and second axes with specific values ​​of 71.98 and 12.71 and variance of 0.9575 and 0.6291, respectively, showed changes in the distribution of Sumac habitat at the ecological spot level in relation to environmental factors in the region by 70.7%. Justifies.Finally, using Gaussian normal distribution model by GAM method based on hypsometric curves of height, temperature and rainfall, the optimal common point of all functional factors of sumac in this habitat, 1970 m altitude difference from sea level, 9.2 ° C and 233 rainfall was determined.

    Keywords: ordination, environmental, performance, patch
  • Sajad Ghanbari*, Mostafa Jafari Pages 253-274

    The prevalence of Corona disease as one of the most critical infectious diseases has increased the risks of food security in different parts of the world. Local communities, especially in rural areas, are highly dependent on natural resource-based ecosystem service strategies to manage global food security and meet livelihood needs. Forests and pastures can also provide goods and services that are sold or consumed directly as part of natural resources. Identifying livelihood patterns can suggest several potential strategies for maintaining a livelihood in the face of sudden shocks such as corona. The main purpose of this study is to focus on identifying the dependency of rural communities to forests and rangelands during the corona outbreak and how to deal with and adapt to the economic damage of this disease through ecosystem-based services. The research method of this research is descriptive survey and data will be collected through field studies using a questionnaire. To complete the questionnaire, first the villages will be selected by pre-study and randomly. The results showed that livestock (67%) and agriculture (67%) were the main activities of local respondents. The average annual household income of the studied households was 1023 million Rials during the COVID-19 crisis. The average income diversity index for all sample households was 1.09. Income of local communities from forests and pastures were mostly from medicinal plants, fruits, fodder and mushrooms. The share of forests and pastures in the total household income of all interviewees was 1.43% and 2.84%, respectively. According to the results, 77.6% of respondents stated that they use natural resources including forests (63%) and pastures (67%). Forage collection (44.6%), medicinal plants (42.2%) and forest fruits (29.3%) were the three most important forest products that were mentioned among local respondents in Arasbaran forests. Given the global nature of the Corona crisis, identifying ecosystem-based strategies, especially forests and pastures, can inform rural communities in other parts of the country and the world. This study helps managers and planners assess the vulnerability of local communities and identify ways out of the crisis.

    Keywords: Arasbaran, Corona virus, livelihood, rural communities, natural resources
  • Mandana Mohammadi, Zeinab Jafarian*, Reza Tamartash, Mansoureh Kargar Pages 275-286

    Species richness is a simple and interpretable indicator of biodiversity and is one of the most important and and practical measurements in the rangeland ecosystems. Experimental models of richness are used to determine the points of richness of suitable and unsuitable species, and the factors affecting it. The aim of this study is to compare two methods of modeling species richness S-SDM and MEM in the Sorkh-Griveh rangelands in Mazandaran province. For sampling of vegetation and soil, random-systematic stratification method was used. In each sampling unit, 10 plots of 1m2 and a total of 260 plots of one square meter were located. Species list, presence and absence of species were recorded in each plot. Also, three soil samples were taken in each sampling unit from a depth of 0-30 cm. Data related to a number of soil physical and chemical factors were collected in the measurement laboratory, topographic variables were determined with the help of GIS software and 15-year climatic data were collected from meteorological stations in nearby areas. Plant species richness was predicted by amplified regression tree (BRT) model with macroecological methods (MEM) and aggregated distribution model (S-SDM). Data analysis was performed using R software version 3.1.1. The results showed that the species richness observed with the richness predicted by both methods and the richness predicted by MEM method had a significant correlation with the richness predicted by the combination of MEM and S-SDM methods. The results obtained from Spearman's correlation between different methods of predicting the richness of plant species indicated that the S-SDM method with a value of -0.184 and then the MEM method with a value of 0.177 were more consistent with the observed species richness. The results show that by modeling species richness, information about plant community composition, species identification and their prediction in space and time can be used to investigate biodiversity changes.

    Keywords: Ecological Modeling, Environmental Factors, Boosted Regression Tree Model, Sorkh-Griveh rangeland
  • Reza Eddin Owfi*, Hossein Barani, Ahmad Abedi Sarvestani Pages 287-309

    Protected areas have emerged as one of the most important and effective tools in the world for biodiversity conservation. Changing the use of natural lands, especially rangelands to protected areas, causes livestock grazing to be restricted in some of the grazing lands. These restrictions cause conflict between different natural land stakeholders. This study investigates the grazing management conflicts in the Bahram-e Goor protected area in Iran. In the first stage of the study, in order to investigate the existing conflicts, interviews were conducted with various stakeholders. The sampling method is classification, optimum allocation and targeted sampling method and the statistical population size is obtained from snowball method. The tool used for data collection was questionnaire and SPSS and Gephi software were used for statistical analysis of data.  In general, the results of this study show the conflict between the three stakeholders of the Department of Environment, the Department of Natural Resources and herder more than others, that the number of conflicts related to the Department of Environment and the herder is more than others. Based on the findings of this study, in order to resolve key and important conflicts, planning can be done by the management of natural resources and protected areas.

    Keywords: Bahram-e Goor protected area, conflicts in protected area, grazing management in protected area, environmental management in protected area